80.000 vissen in Waal bij Nijmegen uitgezet: gaat dit zorgen voor herstel?

In de Waal bij Nijmegen zijn dinsdag 80.000 larven van de elft uitgezet. De elft is een trekvis die nagenoeg niet meer in de grote rivieren voorkomt. Idee is dat de vissen zich voortplanten en in aantal gaan toenemen. Meer hierover in de Gelderlander.

Het idee om elften in de Waal uit te zetten is afkomstig van Duitse en Nederlandse natuur-, water- en sportvisserijorganisaties. De natuurliefhebbers hopen dat hierdoor het aantal vissen toeneemt, zoals in Duitsland ook al gebeurt in de Rijn waar al langer larven worden uitgezet. Dit heeft geleid tot een voorzichtig herstel van de elftenpopulatie, maar de toename is nog niet genoeg. De Duitsers verwachten dat ze nog zo'n vijf tot tien jaar door moeten gaan met het loslaten van elften.

De elft komt voor in de Europese kustwateren waaronder de Noordzee. In Frankrijk en Spanje zijn nog paaiplaatsen van de elft. In Frankrijk komen nog vrij sterke populaties voor in de Rhône, de Durance en andere grotere waterlopen. In het zuiden van zijn verspreidingsgebied is de elft algemener dan in het noorden. Zoetwatergetijdengebieden, zoals vroeger de Biesbosch, vormden het opgroeigebied voor de jonge vis. In de Benelux en Duitsland is de vis wel zo goed als uitgestorven.