The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

Nadat je The Dark Pictures Anthology: Little Hope had uitgespeeld zag je al een teaser voor de nieuwe game: The Dark Pictures Anthology: House of Ashes. Waar gaat deze game over? We kregen een uitleg van Supermassive Games, de makers van de serie.

Net zoals de twee eerdere games uit The Dark Pictures Anthology is House of Ashes een op zichzelf staande horrorspel. Ook hier ligt het lot van vijf personages in jouw handen. De keuzes die je maakt, bepalen hoe hun verhaal zich vertakt en uiteindelijk de eindes die ze zullen zien. Iedereen kan leven, iedereen kan doodgaan, maar het verhaal houdt nooit op. Als alle personages sterven, is er geen reset om terug te gaan, je krijgt gewoon dat einde te zien dat erbij hoort en je mag weer een nieuwe run doen. Alle games zijn gebaseerd op legendes of feiten uit de echte wereld. Man of Medan had de legende van de Ourang Medan. Little Hope verkende Salem en de heksenprocessen in Andover. En nu we meer hebben gezien van House of Ashes kunnen we ook alvast vertellen welke legende achter deze titel schuilt.

House of Ashes (Foto: Bandai Namco)

House of Ashes speelt zich af in het Midden-Oosten in 2003, bijna aan het einde van de oorlog in Irak. Een team van Amerikaanse Special Forces, Air Force en CIA zoekt naar massavernietigingswapens. Een satelliet pikt een ondergrondse opslagplaats voor chemische wapens op. Het team gaat daar natuurlijk op af. Op die plek worden ze aangevallen door Iraakse troepen. Een aardbeving maakt een eind aan die strijd. Beide partijen geraken onder de grond, uit elkaar gedreven. Daar ontdekken ze een enorme ondergrondse tempel die dateert uit het oude koninkrijk Akkad. En een nest monsters die hongerig zijn naar bloed.

De tempel is gebouwd door een echte historische figuur, de zelfbenoemde god-koning van het Akkadische rijk, Naram-Sin, zo rond 2250 v.Chr. In Mesopotamië hoorde het oude land waar het hedendaagse Irak ligt er ook bij. Door een tempel van Enlil, de god van de aarde, wind en stormen, te plunderen, bracht hij een vloek over zijn rijk. De goden brachten oorlog, hongersnood en pest over zijn koninkrijk. In House of Ashes wordt de tempel door hem gebouwd om de goden te behagen, maar het mocht niet baten.

House of Ashes (Foto: Bandai Namco)

Wat mogen we verwachten van de game? House of Ashes heeft wat verbeteringen doorgevoerd na feedback van spelers van de eerdere games. De vaste camerastandpunten zijn volledig vervangen door een camera die spelers zelf kunnen besturen. Een zaklamp laat je door het duister zoeken naar geheimen en nieuwe paden ontdekken. Dat vertraagt je een beetje natuurlijk, maar dat komt de spanning ten goede. Er zijn moeilijkheidsgraden voor de QTE's toegevoegd, dus je kunt je gameplay aanpassen. Er is een easy, medium en hard niveau. Je reactiesnelheid moet op hard goed zijn, maar wil je vooral het verhaal volgen dan kun je de QTE-snelheid op easy zetten om je daar niet druk over te hoeven maken. House of Ashes is ook de eerste titel met versies voor PlayStation 5 en Xbox Series X|S. Dan moet je vooral denken aan meer grafische details en natuurlijk snelle laadtijden.

Net zoals de eerdere twee games heeft House of Ashes vier hoofdmodi: een gedeeld verhaal om de hele game online met een vriend te spelen, Movie Night om de game met maximaal vijf spelers in dezelfde kamer te spelen en twee singleplayer-modi. Dat zijn Theatrical Cut en de Curator Cut. The Curators Cut is een pre-orderbonus. Je zult het verhaal ervaren vanuit het perspectief van verschillende personages en scènes zien die je niet zult zien in de Theatrical Cut.

House of Ashes belooft weer anders te zijn dan de vorige games. Dit keer zijn er daadwerkelijke monsters om je zorgen over te maken. Het team moet een alliantie sluiten met de vijand bovenaf om de vijanden beneden te overleven. De game haalt inspiratie uit films als Aliens, Predator en The Descent. Er is ook inspiratie van de schrijver HP Lovecraft, vooral zijn novelle At The Mountains of Madness. House of Ashes komt ergens dit jaar uit voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.