Vier jaar gevangenisstraf voor doodslag op baby

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 30-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor doodslag op zijn zoontje van twee maanden oud. De vader heeft de baby krachtig heen en weer geschud, waardoor er hersenletsel is ontstaan en het jongetje is overleden. Ook is hij veroordeeld voor de mishandeling van zijn ex-partner, de moeder van de baby.

De rechtbank sluit op basis van rapportages van deskundigen uit dat het hersenletsel is veroorzaakt door andere (medische) oorzaken. De man heeft door het schudden van de baby voorwaardelijk opzet gehad op de dood van zijn zoontje. Dat betekent dat hij het risico van zijn handelen heeft aanvaard.

Bij de hoogte van de straf heeft de rechtbank overwogen wat er in vergelijkbare zaken aan straffen is opgelegd. Ook heeft de rechtbank rekening gehouden dat deze zaak niet een 'standaard' doodslag zaak betreft en dat de verdachte zal moeten leven met het feit dat door zijn toedoen zijn zoontje is overleden.

De officier van justitie had aan de rechtbank gevraagd om een gevangenisstraf voor de duur van 8 jaar en 6 maanden op te leggen, de rechtbank is tot een veel lagere straf gekomen.

Zie ook: Baby overleden na schudden door vader