Specialisten winnen in Tour de Ski, maar Karlsson en Bolshunov slaan slag

In het Zwitserse Val Müstair is vrijdag de Tour de Ski van start gegaan, de voornaamste etappewedstrijd in het langlaufen. Dat gebeurde dit keer zonder de Noren: de gehele ploeg komt tot het WK van eind februari niet meer internationaal in actie vanwege de COVID-19-reisbeperkingen. De eerste etappe was een sprint in vrije stijl, bestaande uit twee ronden.

Vrouwen
De Zweedse Linn Svahn was de topfavoriete voor de dagzege en het 21-jarige sprintkanon maakte dat volledig waar: ze was oppermachtig van de heats tot en met de finale. Die won ze, voor de Amerikaanse Jessie Diggins en de Sloveense Anamarija Lampic, met daarachter de jonge Zweedse Tour de Ski-favoriete Frida Karlsson en de Amerikaanse Rosie Brennan.

Thuisfavoriete Nadine Fähndrich ging in de finale onderuit en dat kostte Lampic achteraf het podium: ze werd schuldig bevonden aan het hinderen van de Zwitserse, iets waar men de nodige vraagtekens bij kon zetten, en werd teruggezet naar plek zes. Karlsson pakte zo zeer verrassend de derde plek en een hele sloot bonificatieseconden, waarmee ze de voornaamste concurrentes - de Russische Natalia Nepryaeva en landgenote Ebba Andersson - gelijk al een flinke achterstand aan de broek gaf.

Mannen
Als het om sprinten in vrije stijl gaat - zeker zonder de Noren - is er maar één grote favoriet: Federico Pellegrino. De Italiaan maakte dat volledig waar en gooide vooral in de tweede helft van de finale het tempo ongenadig hard omhoog. De Russische topfavoriet voor de eindwinst, kilometervreter Alexander Bolshunov, kon als enige volgen en werd tweede, waardoor hij gelijk een enorme klap uitdeelt aan zijn voornaamste concurrentie.

De Fransman Richard Jouve eindigde op een prima derde plek, voor het Russische duo Artem Maltsev en Gleb Retivykh, terwijl Lucas Chanavat namens de Fransen de finale afsloot.