Wereldsprong brengt Kubacki winst in Garmisch, Granerud slaat toe

In het Duitse Garmisch-Partenkirchen is de tweede wedstrijd van de Vierschansentournee vrijdag afgewerkt. Dat leverde een fraaie wedstrijd op in de tournee, die begon in Oberstdorf en verder gaat met de wedstrijd op de Bergisel in Innsbruck (zondag) en de beslissing in Bischofshofen (woensdag).

In de eerste ronde sprong World Cup-leider Halvor Egner Granerud naar de leiding, maar de Pool Dawid Kubacki zat hem op de hielen. Op plek drie stond Kamil Stoch en de Poolse veteraan nam daarmee virtueel de leiding in de tournee over van Oberstdorf-winnaar Karl Geiger, die op de veertiende plek bleef steken. De nummer drie van de openingswedstrijd ligt er zelfs helemaal uit: de Noor Marius Lindvik moest ervoor kiezen om met hevige tandpijn verstek te laten gaan.

Markus Eisenbichler werd op voorhand gezien als de voornaamste uitdager van Granerud en werd vijfde in Oberstdorf, nadat hij met een fenomenale tweede sprong een matige eerste sprong weg wist te poetsen. In Garmisch stond hij na één sprong op een prima vierde plek en dus was hij ook nog volle bak in de race voor de tourneezege.

Geiger liet een uitstekende tweede sprong zien en steeg een mooi aantal plaatsen, Piotr Zyla nam vanaf plek acht de leiding over met nog zeven man te gaan. Ryoyu Kobayashi en Andrzej Stekala leverden plekken in, Aschenwald kwam ook achter Zyla en Geiger terecht. Eisenbichler kon het ook niet helemaal bolwerken en leverde drie plekken in: hij deelde zijn positie met Kobayashi.

Stoch opende de top-3 met een prima sprong, maar kwam wel achter landgenoot Zyla terecht. Kubacki liet echter zien de nummer één van Polen te zijn: met een fenomenale 144 meter sprong hij het schansrecord van Simon Ammann (2010) en Marius Lindvik (2020) met een halve meter uit de boeken. Granerud werd door de wind flink opgehouden en benaderde Kubacki's megasprong niet, maar eindigde wel op de tweede plek, voor Zyla.

In de Vierschansentournee heeft Granerud de leiding overgenomen, vooral Geiger, Stoch en nu ook Kubacki zitten hem echter flink op de hielen. Eisenbichler staat nog altijd vijfde, Aschenwald en Stekala doen eveneens nog goed mee.