FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 juli 2020

Weer een traditie afgepakt: NS doet handfluit conducteur weg

Ze pakken ons ook alles af! Wederom verdwijnt er een zo gekoesterde traditie in ons land. De NS neemt voorlopig afscheid van de handfluitjes van de conducteurs.

De NS zegt een goede reden voor deze stap te nemen. "Door de coronacrisis is het voor conducteurs verplicht om gelaatsbescherming te dragen. Fluiten is dan erg onhandig. Daarom krijgen alle conducteurs zo snel mogelijk een elektronische fluit", zo laat het bedrijf in een verklaring weten.

"Het is best een mooi ding en het klinkt net echt! Ik moest wel even opletten dat je niet bij je mond fluit, want dan klinkt het behoorlijk hard. Voor reizigers is dat ook wennen, want sommigen kijken wanneer je met je hand naar je mond gaat", aldus hoofdconducteur Xander Philips. Hij heeft het fluitje al anderhalve maand om te testen, zo lezen we op de site van de staatsspoorwegen.

Hearthstone komt met Scholomance Academy

Blizzard heeft de nieuwste uitbreiding voor Hearthstone aangekondigd. Het betreft Scholomance Academy, dat uiteraard inspiratie haalt uit de bekende dungeon uit World of Warcraft.

Het nieuwe keyword van de uitbreiding is 'Spellburst'. Kaarten met Spellburst hebben een éénmalig effect nadat je een spell cast. Neem bijvoorbeeld Diligent Notetaker. Een 2 mana 2/3 met als effect 'Spellburst: Return the spell to your hand.'

Daarnaast betekent de uitbreiding de terugkeer van kaarten die in meerdere klassen te gebruiken zijn. Waar we de vorige keer 'Tri-class kaarten' hadden, zijn het dit keer 'dual-class' kaarten. Er zijn tien combinaties van klassen mogeijk. Zo valt Mage samen met Rogue en Shaman. In totaal zijn 40 van de 135 nieuwe kaarten Dual Class.

De uitbreiding komt begin augustus uit. Een pre-order is te bestellen met Kel'Thuzad als nieuwe Mage Hero, packs en meer.

Mariniers definitief naar Kamp Nieuw Milligen

De nieuwe marinierskazerne komt definitief op Kamp Nieuw Milligen in Gelderland. Dit volgt uit de goedkeuring voor 2 eerder voorgenomen kabinetsbesluiten. Namelijk het besluit om de marinierskazerne niet in Vlissingen te bouwen en de acceptatie van het compensatiepakket voor de provincie Zeeland.

Bij het uitwerken van de nieuwe behoeftestelling voor de kazerne wordt de medezeggenschap betrokken. Het doel blijft onveranderd: een kazerne die de operationele inzetbaarheid van het Korps Mariniers waarborgt, nu en in de toekomst. Een nieuwe planning wordt nog uitgewerkt.

Op dit moment werken er nog defensiemedewerkers van verschillende onderdelen op Kamp Nieuw Milligen. Eerder was al besloten om een deel van hen uiterlijk eind 2022 ergens anders te huisvesten. Dit staat los van het besluit van de komst van de mariniers.

Mariniers tijdens een oefening (foto: Ministerie van Defensie)
Mariniers tijdens een oefening (foto: Ministerie van Defensie)

Nieuwe F-35’s geland op thuisbasis in Leeuwarden

Vliegbasis Leeuwarden heeft er weer 2 nieuwe F-35’s bij. Vandaag zijn ze op de Friese thuisbasis geland. Wel met enige vertraging. Dat kwam door de COVID-19-lockdown in Italië waar de toestellen zijn gebouwd. De lockdown was onder meer van invloed op de testvluchten. Uiteindelijk konden de jachtvliegtuigen pas vandaag de fabriek in Cameri verlaten.

De 12e F-35 is nu in handen van de luchtmacht.
De luchtmacht heeft de nieuwe toestellen hard nodig. Van de ooit 213 aangeschafte F-16’s zijn er nu nog geen 60 meer. Daarvan is een deel, sinds de invoering vanaf 1979, bovendien niet meer operationeel inzetbaar. Dat komt onder meer door de intensieve inzet in missiegebieden. Die heeft zijn tol geëist.

Van de F-35 zijn er inmiddels 46 besteld. Met de toestellen, voorzien van de nummers F-11 en F-12, beschikt Defensie nu over 12 nieuwe jachtvliegtuigen. Daarvan staan er 4 in Leeuwarden, de andere toestellen worden in de Verenigde Staten gebruikt voor het opleiden en trainen van jachtvliegers.

De 2 nieuwe F-35's (foto: Ministerie van Defensie)
De 2 nieuwe F-35's (foto: Ministerie van Defensie)

Giel Beelen en Jeroen van Inkel naar NPO Radio 2

Giel Beelen en Jeroen van Inkel zullen vanaf komend najaar te horen zijn op NPO Radio 2. Beelen is nu nog te horen op Radio Veronica waar zijn contract dit najaar afloopt en Van Inkel komt over van NPO Radio 5.

Een maand geleden verklaarde Beelen tegenover het AD nog dat zijn aflopende contract bij Veronica verlengd zou worden maar dat lijkt dus niet doorgegaan te zijn. De oud 3FM-DJ zal op Radio 2 elke werkdag van 4.00 tot 6.00 uur in de ochtend te horen zijn.

Radiolegende Van Inkel is nu verantwoordelijk voor de ochtendshow op NPO Radio 5 en zal bij zijn nieuwe zender in het weekend te horen zijn tussen 7.00 en 10.00 uur in de ochtend met Rinkeldekinkel.

Naast deze twee opmerkelijke transfers zijn er vanaf komend najaar nog een aantal kleine verschuivingen in de programmering van Radio 2. 

Emmely de Wilt zal op in het weekend te horen zijn van 10.00 tot 12.00 uur met Het Oor Wil Ook Wat. Frank van ’t Hof zal elke zondagmiddag een programma gaan presenteren over liefde met de naam 'Hofleverancier van de liefde'. Rob Stenders en Leo Blokhuis zijn aansluitend te horen met De Verrukkelijke 15 tussen 16.00 en 18.00 uur.

Alle veranderingen gaan begin oktober in.

COVID-19: 534 nieuwe besmettingen en 8 doden, totaal 51.146 en 6135

Afgelopen week (1 t/m 7 juli) zijn er 534 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19 in Nederland. In totaal zijn er 51.146 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.892 (+16) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 8 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6135 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De afgelopen week is het aantal meldingen van COVID-19 besmettingen gestegen met 102 ten opzichte van de week ervoor. Toen werden er 432 nieuwe COVID-19 besmettingen gemeld.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt.

Rond de 100 COVID-19 besmettingen per week opgespoord door bron- en contactonderzoek

Van week 26 (22 t/m 28 juni) zijn de resultaten van 14 dagen monitoring in verband met bron- en contactonderzoek bekend. Onder de nauwe contacten die in die week geïdentificeerd werden, zijn 97 COVID-19 besmettingen vastgesteld (7%). Het deel van de contacten dat ook besmet was verschilde tussen huisgenoten en overige nauwe contacten. Bij 13% van de huisgenoten bleek dat zij besmet waren met het coronavirus. Van de overige nauwe contacten was 3% besmet.

In de afgelopen 3 weken (22 juni t/m 12 juli) zijn in totaal 1.449 mensen met een COVID-19 besmetting gemeld bij de GGD’en. Tijdens het bron- en contactonderzoek zijn 4.221 nauwe contacten (huisgenoten en andere nauwe contacten) van de met COVID-19 besmette personen opgespoord. Dat zijn gemiddeld 3 nauwe contacten per COVID-19 patiënt. De informatie over bron- en contactonderzoek wordt in de komende weken toegevoegd aan de wekelijkse epidemiologische rapportage.

Wat is bron- en contactonderzoek en hoe gaat het in zijn werk?
Wanneer iemand besmet is met het nieuwe coronavirus start de GGD met bron- en contactonderzoek. De GGD onderzoekt waar de persoon de besmetting mogelijk heeft opgelopen (brononderzoek). Het contactonderzoek richt zich op personen met wie de besmette persoon de afgelopen tijd in contact is geweest en welke daarvan risico lopen om ook besmet te zijn met het nieuwe coronavirus. Bron- en contactonderzoek heeft als doel om verder verspreiding van het virus te voorkomen.

Bij het contactonderzoek stelt de GGD een aantal vragen om in kaart te brengen welke contacten de COVID-19 patiënt heeft gehad tijdens de besmettelijke periode, die twee dagen voor de start van de klachten begint. De GGD maakt daarbij verschil tussen nauwe contacten en andere contacten. Nauwe contacten zijn huisgenoten en mensen waarmee langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact is geweest tijdens de besmettelijke periode. Nauwe contacten zijn ook mensen met wie de besmette persoon kort intensief lichamelijk contact heeft gehad. Bijvoorbeeld door zoenen of dichtbij niezen of hoesten. Andere (niet nauwe) contacten van de besmette persoon zijn mensen die langer dan 15 minuten met de persoon in dezelfde ruimte waren, maar waar wel 1,5 meter afstand was.

De GGD neemt contact op met de nauwe contacten van de besmette persoon en vertelt hen over het risico op besmetting en de maatregelen die iemand moet nemen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Dat betekent dat deze persoon tot 14 dagen na het laatste contact met de besmette persoon thuis in quarantaine blijft. De GGD geeft de instructie om alert te zijn op klachten passend bij COVID-19 en bij de eerste klachten direct contact op te nemen voor een testafspraak. Halverwege en aan het eind van de 14 dagen quarantaineperiode neemt de GGD weer contact op. Als er na die 14 dagen geen klachten (meer) zijn, kan iemand het gewone leven weer oppakken.

De overige (niet nauwe) contacten krijgen een brief of email. Daarin schrijft de GGD onder meer dat iemand zich bij de eerste klachten zo snel mogelijk moet laten testen.

De meeste infecties verwacht je in de meest directe omgeving: huisgenoten van een patiënt. Ook is er een grote kans om bij nauwe contacten van een patiënt nieuwe besmettingen te vinden. Dit zijn bijvoorbeeld collega’s of vrienden waar nauw contact mee was. Hier verwacht je minder besmettingen dan bij de vorige groepen. Deze eerste resultaten lijken dit beeld te bevestigen.

Tom Holland in topvorm voor rol Uncharted

Acteur Tom Holland heeft de afgelopen maanden niet onderuit op de bank gehangen. Ter voorbereiding op zijn rol als Nathan Drake in de film Uncharted heeft Holland een flinke transformatie ondergaan, zo deelt hij op zijn Instagram Story.

"Als je samenwerkt met Mark Wahlberg, dan moet je er voor gaan!", zo schrijft de acteur op zijn socialmediakanaal. Wahlberg speelt in de gameverfilming de rol van Victor 'Sully' Sullivan. Nadat de film Uncharted na een enkele week de productie stopte vanwege de pandemie, lijken de opnames weer voorzichtig op te starten. Een andere mogelijke hint hiervoor is ook te vinden via de Instagram Story van Holland (link via DigitalSpy), waarin hij zijn nieuwe haarstijl deelde.

De film lijkt op dit moment in juli 2021 te verschijnen.

Tom Holland - Uncharted

Star Wars-animatieserie The Bad Batch aangekondigd

Na The Mandalorian, een eigen serie voor Jedi Obi-Wan Kenobi en nog enkele andere projecten is gisteren de nieuwste toevoeging aan de Star Wars-wereld voor het kleine scherm gepresenteerd: The Bad Batch. De animatieserie verschijnt volgend jaar op Disney+, zo is bekendgemaakt.

De serie volgt een groep experimentele klonen genaamd 'The Bad Batch', die in de animatieserie The Clone Wars is geïntroduceerd. Het verhaal speelt zich af na het einde van de beruchte Clone War. Leden van de groep hebben allemaal een eigen, uitzonderlijke eigenschap waardoor ze uitzonderlijke maar zeer uitmuntende vechters zijn. In de periode die na de Clone War volgt zoeken de klonen een doel, die zij via uitdagende missies en uitdagingen proberen te vinden.

The Bad Batch staat onder toeziend oog van uitvoerend producent Dave Filoni, die ook aan het hoofd van enkele andere Star Wars-televisieproducties staat. Jennifer Corbett klimt in de pen voor het scenario en Carrie Beck is de producer van de serie. Op dit moment is er nog geen specifieke datum in 2021 bekendgemaakt voor de lancering van de nieuwe animatieserie.

Star Wars: The Bad Batch
Star Wars: The Bad Batch

De harde aanvallen op Trump van 'Republican Voters Against Trump'

De politiek in de Verenigde Staten staat bekend om de soms harde aanvallen van de Republikeinen en Democraten op hun politieke tegenstanders. Maar nu is de aanval op Donald Trump vanuit het Republikeinse kamp geopend en dat gaat niet met zachtaardige spotjes.

In mei werd 'Republican Voters Against Trump' opgericht als actiegroep voor de komende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. RVAT is een project van Defending Democracy Together, een politieke groep van conservatieven die anti-Donald Trump zijn. Rond dit initiatief verzamelen zich steeds meer traditioneel Republikeins stemmende Amerikanen die schoon genoeg hebben van hun zittende president.

De spotjes die RVAT maakt leggen de vinger op de zere plekken voor Trump. In één van de spotjes wordt het falende coronabeleid van de president genadeloos blootgelegd en in een ander filmpje wordt Trump langs de meetlat van voormalig president Ronald Reagan gelegd. Reagan is voor vele conservatieve Amerikanen nog steeds één van de beste presidenten ooit en geldt daarom vaak als een blauwdruk voor een Republikeinse droomkandidaat.

Naast de politieke spotjes deelt RVAT ook veel filmpjes van rechts-conservatieve stemmers die het helemaal gehad hebben met hun president. De teleurgestelde stemmers delen hun verhaal en doen uit de doeken waarom ze niet langer achter Trump staan.

De advertentiecampagne van RVAT richt zich specifiek op blanke hogeropgeleide kiezers in de buitenwijken van Pennsylvania, Wisconsin, Michigan, Florida, North Carolina en Arizona. Deze doelgroep is voor Trump van levensbelang om herkozen te worden.

Enkele spotjes van Republican Voters Against Trump:

LEGO Nintendo Entertainment System aangekondigd

Nintendo heeft de gisteren geteaste 'LEGO Nintendo Entertainment System' officieel onthuld. De set bestaat uit 2646 stenen, kost 229,99 euro en komt uit op 1 augustus.

De set bestaat uit een controller, NES, cartridge en tv waarin je het eerste level uit Super Mario Bros. nabouwt. De vervolgens het hendel aan de zijkant te draaien, laat je Mario door dit level bewegen. Plaats je LEGO Mario uit de overige sets op de televisie, dan speelt de klassieke muziek en zijn er ook geluidseffecten.

De set kun je hieronder in actie zien.

Wolff: "Red Bull zal zeer sterk zijn in Hongarije"

Ondanks twee overwinningen in Oostenrijk manoeuvreert Mercedes-teambaas Toto Wolff zijn team toch in de underdogpositie voor de Grand Prix van Hongarije. Vooral de temperatuur op de Hungaroring werkt in het voordeel van Red Bull, aldus Wolff.

"Ik weet 100 procent zeker dat ze in Hongarije zeer sterk zullen zijn. Het is een circuit waarop zij in het verleden altijd sterk gepresteerd hebben. Wij hebben ons de afgelopen jaren ook verbeterd maar het waren voor ons altijd zware weekenden. Hoge temperaturen zijn nog altijd onze zwakke plek. Op zondag kan het wel dertig graden worden", aldus Wolff zo lezen we op de site van GPUpdate.

Ook is de Oostenrijker niet op alle gebieden tevreden over de Mercedes. "We verliezen op lage snelheid. Met name in bochten drie en vier (van de Red Bull Ring), dat leek onze zwakke plek. Op alle andere punten, op rechte stukken en in snelle bochten, zijn we snel. We moeten blijven ontwikkelen en de auto beter leren kennen. Boedapest wordt weer een heel ander verhaal. Veel downforce, veel van die langzamere bochten. We zullen zien hoe het uitpakt."

Wilders complimenteert Srebrenica-veteraan Mulder (VVD)

Er was een bijzonder moment in de Tweede Kamer deze ochtend. Tijdens het EU-debat nam PVV-leider Geert Wilders een klein momentje om VVD-Kamerlid Anne Mulder te complimenteren en zijn respect te betuigen voor zijn werk tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. Mulder was als onderdeel van Dutchbat aanwezig bij de val de val van Srebrenica.

Omdat de val van Bosnische enclave dezer dagen 25 jaar geleden is zond de NPO de indrukwekkende serie 'Srebrenica - de machteloze missie van Dutchbat' uit, daarin deed ook Mulder zijn verhaal. De verhalen uit de documentaire hebben Wilders niet onberoerd gelaten en zijn gemeende woorden raakten ook Mulder.  De complimenten van de PVV-leider werden overigens, getuige het geroffel op de Kamerbankjes, breed gedeeld in de Kamer.

Oud-MythBuster Grant Imahara (49) overleden

Voormalig MythBuster Grant Imahara is plotseling overleden. Imahara werd getroffen door een hersenaneurysma en werd slechts 49 jaar.

Tijdens het tweede seizoen van MythBusters, vooral bekend met Jamie Hyneman en Adam Savage, kwamen ook bouwers Tory Belleci en Kari Byron er van achter de schermen bij, een seizoen later gevolgd door Imahara.

Bijna tien jaar later vertrok het trio uit MythBusters, waarna ze één seizoen White Rabbit Project maakten. Imahara werkte verder onder meer mee aan special effects voor diverse films, waaronder de Star Wars-prequels en The Lost World: Jurassic Park.

Voormalig collega's Belleci, Byron en Savage reageerden geschokt op de dood van Imahara, die voor zijn MythBusters-periode ook nog als jurylid meedeed aan het fameuze BattleBots.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

We had so many adventures. You taught me so much.

Een bericht gedeeld door Kari Byron (@therealkaribyron) op13 Jul 2020 om 10:05 (PDT)

Defensie ingezet bij zoektocht naar vermist meisje op Ameland

De Defensie Duikgroep is sinds gistermiddag betrokken bij de zoektocht naar een vermist Duits meisje. Het kind verdween zaterdagavond bij Ameland in zee en is sindsdien spoorloos.

De politie heeft nu de specialistische hulp van Defensie gevraagd. Militairen zetten een Remus-onderwaterdrone met sonar in. Daarmee is het mogelijk objecten, maar ook lichamen onder water op te sporen. Mocht de drone iets vinden, dan zien de militairen dit op sonarbeelden. Marineduikers bekijken deze contacten onder water om er achter te komen wat het is. Ze zijn ook inzetbaar om ondiepe gebieden af te zoeken.

De duikers kwamen gisteren aan het einde van de middag met duikvaartuig Argus aan op Ameland vanuit Den Helder.

De Defensie Duikgroep wordt op verzoek van politie en justitie geregeld ingezet. Ze zoeken dan onder meer naar wapens, telefoons en ander bewijsmateriaal in strafzaken. Ook wordt militaire expertise gevraagd bij het zoeken naar vermiste personen, zoals nu.

Met onder meer reddingsboten van de KNRM, visserskotters en een kustwachthelikopter is sinds de vermissing van het meisje naar haar gezocht. Tot nu toe zonder resultaat.

Nieuwe aanhoudingen na ongeregeldheden op Malieveld

De politie heeft op dinsdag 14 juli drie mannen aangehouden die er van verdacht worden betrokken te zijn geweest bij de ongeregeldheden, die op zondag 21 juni plaatsvonden na de verboden demonstratie op het Malieveld.

Na de demonstratie is de politie direct gestart met een grootschalig onderzoek. Uit dat onderzoek werden de identiteiten bekend van deze drie verdachten. De drie mannen zijn vanmorgen in hun woningen aangehouden. Het gaat om een 18-jarige man en een 25-jarige man uit Den Haag. In Rotterdam werd een 33-jarige man aangehouden. De mannen zijn overgebracht naar een politiebureau waar zij later zullen worden gehoord.

Tijdens de confrontaties met de Mobiele Eenheid (ME) is fors geweld gebruikt door de onruststokers. Zij gooiden met rookbommen en stenen en gingen de ME fysiek te lijf. In totaal werden er zondag 21 juni 425 personen aangehouden. Er werden direct elf personen aangehouden voor openlijke geweldpleging en later die week werd er nog man voor hetzelfde feit aangehouden. Al deze personen zijn inmiddels heengezonden, maar blijven wel verdachten in het onderzoek. Het rechercheteam is op dit moment druk bezig met het bekijken van beeldmateriaal en probeert de identiteiten van de verdachten te achterhalen.

Vanavond zullen er in de opsporingsprogramma’s Opsporing Verzocht en Team West beelden van relschoppers waarvan hun identiteit nog niet bekend zijn getoond worden. Het regionale opsporingsprogramma Team West wordt bij Omroep West vanaf 17.00 uur uitgezonden en wordt elk hele uur herhaald, ook op de woensdag. Opsporing Verzocht is op dinsdag 14 juli te zien op NPO1 om 20.30 uur en wordt op woensdag herhaald op NPO2 om 16.30 uur.

De beelden van de getoonde verdachten zijn op dinsdag 14 juli vanaf 17.00 uur ook te vinden op Politie.nl.

Ghost of Tsushima krijgt launch-trailer

Nog drie dagen en dan kan iedereen aan de slag met Ghost of Tsushima. De nieuwe game van Sucker Punch Production komt nog met een launch-trailer om iedereen nog even warm te houden. Ghost of Tsushima kom 17 juli naar PlayStation 4.

In Ghost of Tsushima speel je als Jin, een van de laatste samoerai in 1274. Hij vecht in deze game namens zijn eiland, Tsushima, tegen de invasie van het Mongoolse rijk. De game lijkt qua gameplay vooral vergelijkbaar met Assassin's Creed


Nieuwe cartoon: Social Justice Warriors?

Ik kwam deze, toch alweer wat 'oude' (2 maanden) 'leader' tegen van een cartoon. Het zou me niet verbazen dat er heel wat sjw's zijn voor wie dit een nattte droom zou zijn om deze cartoon werkelijkheid te zien worden.

En eigenlijk zou het me nog nauwelijks verbazen ook, gezien de hoeveelheid gekheid op het moment; ik moest echt even nakijken of het wel echt sarcastsch bedoeld was en geen werkelijk project van een 'pc-principal'-adept.

Werkstraffen en militaire detentie geŽist voor ontucht bij marine

“De bemanning van een onderzeeboot beschouwt elkaar als familie, en binnen een familie moet je blindelings op elkaar kunnen vertrouwen. Familie moet ook veiligheid bieden, en dat is hier zeker niet gebeurd.” De officier van justitie sprak maandag voor de militaire rechtbank in Arnhem harde woorden tegen drie militairen, die terecht stonden voor zedendelicten binnen de bemanning van de Zr. Ms Dolfijn van de Koninklijke Marine.

Op 17 mei 2018 werd een 19-jarig bemanningslid van de onderzeeboot slachtoffer van ontuchtige handelingen. De onderzeeboot lag op dat moment in de haven en de bemanning verbleef op de marinebasis. Hier zouden de drie verdachten van 35, 30 en 28 jaar oud, zich schuldig hebben gemaakt aan de zedendelicten. Het incident vond plaats in een kantine op de basis.

Het slachtoffer werd op een tafel gelegd en vastgehouden, waarna een sergeant aan een matroos de opdracht gaf om zijn broek te laten zakken en zijn penis tegen het slachtoffer aan te duwen. Ook hurkte de matroos met ontblote billen voor het gezicht van het slachtoffer, terwijl deze op de grond werd vastgehouden. Het slachtoffer werd vastgehouden door een sergeant en een korporaal. Dit incident is aan alle verdachten ten laste gelegd als aanranding.

De sergeant wordt bovendien verweten dat hij als meerdere aan een ondergeschikte de opdracht heeft gegeven om schennis van de eerbaarheid te plegen. Daarnaast is het slachtoffer door de sergeant gedwongen om seksueel getinte handelingen uit te voeren. Hierbij was ook de matroos aanwezig.

Afgelopen week kondigde de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) aan dat er een onderzoek loopt naar de cultuur binnen de onderzeedienst. Die cultuur zou mogelijk negatief van invloed zijn op een sociaal veilige werk- en leefomgeving. Als voorbeeld hiervan noemt Defensie het incident dat leidde tot deze strafzaak.

Tegen de matroos en de korporaal eiste het OM een werkstraf van 120 uur en twee weken voorwaardelijke militaire detentie. De rol van de sergeant vraagt om een zwaardere straf: “Hij zou dit soort feiten juist moeten voorkomen, maar in plaats daarvan heeft hij de ontucht geïnitieerd”, aldus de officier van justitie. Tegen de sergeant is drie maanden militaire detentie geëist, een hechtenis die militairen ondergaan in het militaire detentiecentrum in Soest.

Wetsvoorstel taakstrafverbod naar Tweede Kamer

Het wetsvoorstel van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat het taakstrafverbod uitbreidt, is vandaag bij de Tweede Kamer ingediend. ´Geweld tegen personen met een publieke taak moet stevig worden aangepakt, daar past geen taakstraf bij´, aldus de bewindslieden.

Het taakstrafverbod geldt straks voor geweld tegen personen in de uitoefening van een publieke taak, gericht op de handhaving van de openbare orde of veiligheid. Dat zijn niet alleen politiemensen, medewerkers van de brandweer of ambulance en buitengewoon opsporingsambtenaren, maar ook andere personen met een publieke taak die tijdens hun werk met geweld te maken kunnen krijgen. Bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen, verkeersregelaars en gevangenispersoneel.

Elke dag steken deze mensen hun nek uit. Zij handhaven de orde, treden op onder gevaarlijke omstandigheden en verlenen hulp aan mensen in nood. Niet zelden staan zij mensen bij die in acuut levensbedreigende situaties verkeren. Omdat hun werk handelend optreden vereist, hebben zij niet de mogelijkheid een stap terug te doen en zichzelf in veiligheid te brengen. Daarom verdienen zij bescherming tegen geweld.

Het is vandaag..

Goedemorgen, het is vandaag dinsdag 14 juli 2020. Vandaag is er, net als gister overigens geen dag van dus blikken we terug op wat in voorgaande jaren op 14 juli is gebeurd. Maar eerst terug naar vandaag want jarigen zijn er altijd wel. Zo mag de Belgische zanger Milow vandaag 39 kaarsjes uitblazen. Ook is de kroonprinses van Zweden jarig, Victoria. Zij mag 43 kaarsjes uitblazen. Wouter Bos mag ook blazen, 57 stuks.

Op 14 juli 2016 reed een vrachtwagen in op het publiek in Nice, Frankrijk dat vuurwerk had bekeken ten behoeven van de Nationale feestdag. Later werd deze aanslag geclaimed door de Islamitische Staat. Hier vielen 86 doden bij. In 2011 werd Zuid-Soedan lid van de Verenigde Naties en in 1933 werden alle politieke partijen in Duitsland verboden, behalve de NSDAP.

Op sportgebied wist Scuderia Ferrari hun eerste grand prix te winnen in 1951 en won Karsten Kroon in 2002 de 8e etappe van St. Martin-de-Landelles naar Plouay in de Ronde van Frankrijk.

Zomaar een wielrennen. (Foto: Pixabay)
Zomaar een wielrenner. (Foto: Pixabay)

Spelfout op poster antiracismecampagne: 'Gewoon heel erg dom'

Geen lekkere start voor de antiracismecampagne van de gemeente Amsterdam. Op een van de posters staat een spelfout: uitgescholen in plaats van uitgescholden. 'Het kan niet en het mag niet', vertelt Bram Festen van campagnebureau BKB.

De campagne werd vorige maand aangekondigd door wethouder Groot Wassink. Het moest dus allemaal snel, aldus Festen. 'Er waren verschillende versies en op een poster staat een fout waar we allemaal overheen hebben gelezen.'

Even snel vervangen lukt niet. Dit omdat er drie affiches aan elkaar vastzitten die in de reclamezuil doordraaien. Pas woensdag kan er een nieuwe foutloze versie worden geplaatst.

'Gewoon heel erg dom dit, maar ik hoop niet dat het blijft hangen en dat de campagne toch iets positiefs uit zal stralen.'

Kabinet maakt werk van erkenning slachtoffers gevaarlijke stoffen

Mensen die ernstig ziek zijn geworden door het werken met gevaarlijke stoffen moeten op termijn in aanmerking kunnen komen voor een financiële tegemoetkoming. Dat is een van de aanbevelingen van de commissie Vergemakkelijking Schadeafhandeling Beroepsziekten onder leiding van Ton Heerts. In reactie op het advies laat staatssecretaris Bas van ’t Wout maandag aan de Tweede Kamer weten hier werk van te gaan maken.

Staatssecretaris Bas van 't Wout: "Ernstig ziek worden of zelfs overlijden door je werk mag niemand overkomen. Helaas gebeurt dit te vaak. Extra pijnlijk is dat het verhalen van geleden schade een lang en complex proces is. De commissie Heerts heeft een ultieme inspanning gedaan om tot verbetering te komen van dit proces en erkenning te geven aan de slachtoffers. Op verzoek van mijn ambtsvoorganger heeft de commissie Heerts een ultieme inspanning gedaan om tot een oplossing te komen. Na jaren zetten we nu, met steun van werkgevers- en werknemersorganisaties, een goede stap voorwaarts in het belang van de slachtoffers."

Financiële tegemoetkoming
Eén van de adviezen van de commissie is het introduceren van een regeling die het mogelijk maakt een financiële tegemoetkoming toe te kennen aan slachtoffers van beroepsziekten door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Het kabinet onderschrijft het belang van erkenning voor deze slachtoffers en gaat dit voorstel nader uitwerken. Na de zomer neemt het Kabinet een definitief besluit over de tegemoetkoming en de financiering ervan.

Kennisborging en preventie
Om te voorkomen dat mensen ziek worden door hun werk constateert de commissie dat meer kennis nodig is over beroepsziekten en de relatie tussen arbeid en gezondheid. Het Kabinet gaat bekijken hoe bestaande kennis en expertise over beroepsziekten als gevolg van werken met gevaarlijke stoffen en de behandeling daarvan beter kan worden geborgd en beter kan worden ingezet voor preventie ervan. Op dit moment is die kennis bij meerdere instituten verspreid. Het kabinet stelt hiertoe op korte termijn een verkenner aan, die nog dit jaar zal adviseren.

Het kabinet verkent eveneens hoe de bestaande kennis en expertise over beroepsziekten als gevolg van werken met gevaarlijke stoffen en de behandeling daarvan beter kan worden geborgd en beter kan worden ingezet voor preventie ervan. Op dit moment is die kennis bij meerdere instituten verspreid.

Bij preventie is het volgens de commissie van belang dat elke organisatie de Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) opstelt en naleeft. Het kabinet onderschrijft dit en zet daarom via het aangekondigde Meerjarenplan RI&E in op naleving van deze verplichting. Verder kijkt het kabinet naar de rol van de bedrijfsarts en het verstevigen van de handhavingsmogelijkheden door de Inspectie SZW bij bedrijven die hun zorgplicht niet nakomen.

Rookie stunt met NASCAR-zege op Kentucky

De NASCAR Cup Series streek zondagavond neer op de Kentucky Speedway, een anderhalve mijl lange oval. Het werd een grotendeels niet echt vermakelijke race, tot de slotfase in zicht kwam en de spanning behoorlijk opgevoerd werd.

Op een regenachtige dag in Kentucky kon de race wonder boven wonder zo'n beetje op tijd beginnen, met Kyle Busch en Joey Logano op de eerste rij en Kevin Harvick en Aric Almirola erachter. Laatstgenoemde pakte snel de leiding en na 25 ronden had hij die voor de geplande competition caution nog altijd in handen.

Almirola hield de touwtjes in handen in het restant van de eerste stage, die hij zonder noemenswaardige issues verder won. Met Almirola en Logano voorop konden we door voor stage twee en Almirola pakte alvast een persoonlijk record: hij had nog nooit ergens langer dan 76 ronden op kop gereden, maar zat hier na ruim honderd ronden al op honderd ronden aan de leiding.

In de slotfase van stage twee werd Almirola gepasseerd door Ryan Blaney en vervolgens ook Brad Keselowski, waarna Matt Kenseth kort voor het einde een caution veroorzaakte door met een lekke band de muur te raken. Dat gebeurde precies tijdens een serie pitstops en daarmee kon Keselowski de leiding en - met nog één rondje racen onder groen - de stagewinst pakken, hoewel Blaney het hem nog even lastig maakte.

Blaney had de hele dag problemen met zijn versnellingspook

Bij de herstart met honderd ronden te gaan hield Keselowski de leiding, terwijl Martin Truex Jr zich helemaal voorin kwam melden en zelfs de eerste plek pakte. Ruim zestig ronden later werd de boel op de schop gegooid: Austin Dillon wilde zijn pitstop maken, maar vanwege troep op de baan werd een caution afgeroepen. Dillon kwam zo tóch niet binnen, zodat hij dat onder geel kon doen, en spinde bij die move de muur in: caution.

Truex vertrok wel weer vooraan, met Blaney naast zich, en behield de koppositie. Het duurde niet lang, want John Hunter Nemechek zorgde met een tikje tegen de muur snel weer voor een caution. Jimmie Johnson kende een lekkere race en had misschien kans om voor het eerst in hele lange tijd weer te winnen, tot de herstart: hij ging de rondte in na een mislukt block op Keselowski.

Met wederom Blaney en Truex voorop konden we weer door en dit keer schoof Kevin Harvick binnendoor naar de leiding. De herstart volgde met twee ronden te gaan en Truex tegen Harvick op de eerste rij. Blaney mengde zich daar met zijn al een hele race kapotte versnellingspook ook tussen, maar beukte daarbij bijna Harvick van de baan.

Niemand minder dan rookie Cole Custer profiteerde van het geduw en ging buitenom naar de leiding, die hij in de laatste ronde niet meer afstand. De vicekampioen van de Xfinity Series van vorig jaar boekte zo zijn allereerste Cup Series-zege, nadat hij een week eerder vijfde werd op de Indianapolis Motor Speedway.

Woensdagavond volgt de NASCAR All-Star Race, vanaf 01.00 uur live te zien op Ziggo Sport.

Custer stunt

Rick & Morty cannabissnoep in beslag genomen

Agenten van de Britse Metropolitan Police in Kingston hebben bij een verkeerscontrole een stapel Rick & Mortysnoep in beslag genomen, toen bleek dat de snoepjes de verboden stof Tetrahydrocannabinol (THC) bevatten. THC is het psychoactive stofje uit cannabis, wat in Groot-Brittannië streng verboden is.

De eigenaar zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.

De agenten hoefden zelf overigens geen onderzoek te doen naar de ingredienten van het snoep. Op de verpakking staat namelijk duidelijk te lezen dat er 600mg THC in verwerkt zit.

Mogelijk is de snoep afkomstig uit de Verenigde Staten, waar Cannabis in veel staten inmiddels volledig legaal is.

30 maanden gevangenisstraf voor mensenhandel

Een 32-jarige man is maandag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor mensenhandel. De man is ook veroordeeld voor 2 mishandelingen en het bezit van verdovende middelen.

Mensenhandel
De verdachte heeft het slachtoffer 3 maanden, door geweld en misbruik te maken van haar kwetsbare positie, gedwongen tot prostitutie. Het slachtoffer had geen onderdak en kampte met verslavingsproblemen. De verdachte plaatste een seksadvertentie op internet en regelde het contact met de klanten. Het slachtoffer zag tot wel 7 of 8 klanten op een dag, moest soms wel 6 dagen achter elkaar werken en moest het geld dat zij verdiende afstaan aan de verdachte. Als het slachtoffer aangaf niet te willen werken, werd zij mishandeld door de verdachte. Zij werd bijna elke dag mishandeld, met als gevolg blauwe plekken op haar hele lichaam, kale plekken op haar hoofd waar het haar uit was getrokken, 2 botbreuken in haar armen en psychische problemen.

Overige strafbare feiten
De verdachte is verder veroordeeld voor 2 mishandelingen van kennissen van hem. De rechtbank volgt niet het verweer van de verdediging, dat er sprake was van noodweer(exces). De verdachte is daarnaast veroordeeld voor het bezit van 32 XTC pillen, die zijn aangetroffen in zijn woning.

Straf
De officier van justitie heeft een gevangenisstraf van 7 jaar geëist. De rechtbank komt, gelet op de straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd, tot een gevangenisstraf van een aanzienlijk kortere duur.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met de ernst van de feiten, de veelvuldige mishandelingen en de impact die het handelen van de verdachte heeft gehad op het slachtoffer van de mensenhandel. Dit alles brengt de rechtbank ertoe om aan de verdachte een gevangenisstraf op te leggen van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaren.

Benadeelde partij
De rechtbank wijst aan het slachtoffer van de mensenhandel een bedrag toe van 23.100 euro aan materiële schade, bestaande uit afgedragen inkomsten uit prostitutie en daggeldvergoeding voor de opnames in klinieken/ziekenhuizen. Daarnaast wijst de rechtbank aan het slachtoffer een bedrag toe van 10.000 euro aan smartengeld.

In hoger beroep lagere celstraffen voor verdachten Party King

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft maandag 3 mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen tot maximaal 6 jaar en 3 maanden. De mannen vormden samen een criminele organisatie die zich richtte op de productie van en handel in harddrugs. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde de mannen in maart 2018 nog tot straffen van 8 tot 10 jaar.

Partyverhuurbedrijf
De criminele organisatie verrichtte haar activiteiten vanuit een loods in Best. Op papier was daar een partyverhuurbedrijf gevestigd onder de naam Party King. Gedurende het onderzoek is niet gebleken van activiteiten die zouden kunnen duiden op de daadwerkelijke uitoefening van een partyverhuurbedrijf van enige omvang. Het opsporingsonderzoek wees uit dat het beramen van criminele activiteiten meer dagelijkse kost was.

Op te leggen straffen
Het hof is van oordeel dat de celstraffen die eerder door de rechtbank Oost-Brabant waren opgelegd te hoog zijn voor de bewezen feiten. Desalniettemin is een aanzienlijke celstraf op zijn plaats; de mannen hebben geen oog gehad voor de maatschappelijke problemen die (de productie van en handel in) drugs in de samenleving met zich meebrengen. Zij hebben slechts gehandeld uit eigen financieel gewin.

Voor de oudste verdachten vindt het hof eigenlijk een gevangenisstraf van 7 jaar op zijn plaats en voor de jongste verdachte, die een blanco strafblad had, een gevangenisstraf van 6 jaar. Echter, vanwege de gezondheidstoestand van de 59-jarige man en vanwege de overschrijding van de redelijke termijn zijn de straffen die het hof eigenlijk had willen opleggen met enkele maanden verkort. Uiteindelijk legt het hof de 59- en 42-jarige man 5 jaar en 4 maanden celstraf op. De 55-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 6 jaar en 3 maanden.

De mannen waren bij de rechtbank vrijgesproken voor de export van een partij cocaïne naar Engeland. De officier van justitie was tegen die vrijspraak in hoger beroep gekomen. Het hof heeft de mannen voor dit feit opnieuw vrijgesproken.

F1 2020

Hoewel het echte seizoen van de formule 1 er compleet anders uitziet door het coronavirus, liet Codemasters de kans niet schieten om fans virtueel alsnog te kunnen laten scheuren op het asfalt. En, elk nadeel heeft zijn voordeel: door de verschuiving van het seizoen viel de start van de formule 1 bijna gelijk met de start van de Grote Prijs van Oostenrijk. Hoe voelt de laatste F1 game van deze generatie?

Tbs met dwang voor poging doodslag 2 medebewoners AZC Harderwijk

De rechtbank heeft maandag een 24-jarige man (geboren in Benin City, Nigeria) veroordeeld voor poging tot doodslag op 2 medebewoners van het AZC in Harderwijk. De rechtbank legt de tbs-maatregel met dwangverpleging op. Daarnaast moet de man schadevergoeding betalen aan de benadeelde partijen.

De man maakte zich op 17 juni 2019 schuldig aan poging doodslag op 2 medebewoners van het AZC. Hij viel de medebewoners aan omdat de man stemmen hoorde. De stemmen zouden hem opdracht hebben gegeven om de slachtoffers iets aan te doen. De man stak de slachtoffers meerdere malen met een mes. 1 slachtoffer liep ernstige verwondingen op aan zijn schouder en zijn rug. Hij verbleef ook meerdere dagen in het ziekenhuis. Het letsel bij het andere slachtoffer viel enigszins mee, maar dat kwam onder andere ook doordat het slachtoffer het mes heeft afgeweerd met zijn hand.

Volledig ontoerekeningsvatbaar
Volgens de deskundigen verkeerde de man in een psychose toen hij het misdrijf pleegde. De rechtbank overweegt daarom dat het bewezenverklaarde niet aan de man kan worden toegerekend. Om die reden ontslaat de rechtbank de man van alle rechtsvervolging.

Geen andere optie dan tbs met dwang
Vanwege de verblijfsstatus van verdachte en het ontbreken van een financieringstitel heeft een zorgmachtiging geen kans van slagen. De reclassering ziet geen mogelijkheid om met voorwaarden de risico’s te beperken of het gedrag van de man te veranderen. Zij adviseren negatief over tbs met voorwaarden. Hierdoor ziet de rechtbank geen andere mogelijkheid en vindt ze het noodzakelijk om de tbs-maatregel met dwangverpleging op te leggen. De rechtbank overweegt hierbij de ernstige persoonlijkheidsproblematiek van de man, de weigering van hem om mee te werken aan een maatregelenrapport en de perikelen rondom de verblijfsstatus.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man schadevergoedingen van in totaal ruim 8.500 euro aan de slachtoffers betalen.

FOK! Wat een weer: af en toe regen

Hallo!

Dat was een prima dag gisteren. Ideaal zomerweer voor veel mensen. De zon scheen flink en het was droog. Ook de beruchte uitsmerende stapelwolken bleven uit. Het kwik lag tussen de 20 en 24 graden. Meer hoeft dat voor veel mensen niet te zijn. Er is wel een verandering op komst. 

Uiteindelijk gaat het regenen. Die regen trekt van west naar oost over ons land. Vandaag zien we dus een heel ander beeld dan vandaag. Het is grotendeels bewolkt en overal valt er wel af en toe regen. In de middag wordt het dan weer droog in het westen, en daar kan het dan ook nog even opklaren. In het oosten krijgen ze de zon echter niet te zien. Het is frisser dan vandaag met temperaturen tussen de 18 en 20 graden. Er staat een matige zuidwestenwind die later naar west-noordwest draait.

Woensdag kan er nog een enkele bui vallen, maar schijnt ook de zon weer geregeld. 

Slaapwel!  

Meer weer op FOK!

Zomeravond in Purmerend (Foto: Pukeko)
Een fraaie foto uit Purmerend tijdens een mooie zomeravond. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #739
special
AI Picture Gallery #1
review
Ultimate Ears Wonderboom 3
special
Random Pics van de Dag #738
special
Weekend gifdump #87
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #124
©FOK.nl e.a.