FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 juli 2020

Nachtclubs zien 'feestfilmpjes' met lede ogen aan: 'Waarom zij wel'

Het wordt overal drukker, niet alleen op straat maar ook in de kroegen. En daar gebeuren dingen die volgens clubeigenaren niet zijn uit te leggen.


Nachtclub zien 'feestfilmpjes'met lede ogen aan (Bron: YouTube/AT5)

Verschillende filmpjes en foto's circuleren op sociale media van feestjes in bars van hotels of in de kleinere feestcafés. Ze vallen verkeerd bij de nachtclubs die in ieder geval nog tot 1 september de deuren gesloten moeten houden.

"Het gevoel is vreselijk, een soort tweedeling, moedeloosheid. Een gevoel van: waarom zij wel?", vertelt Pim Evers, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in Amsterdam.

Volgens hem wordt er onder clubeigenaren onderling wel gesproken om dan zelf ook maar gewoon open te gaan, maar: "Dat durft men toch niet, wel is iedere club bezig met een manier verzinnen waarop je toch iets zou kunnen", aldus Evers.

De uitgaansscene vindt al langer dat met goede ventilatie en strikte regels er weer iets van geëxperimenteerd moet gaan worden in het nachtleven.

De illegale feesten, dit weekend nog in het Amsterdamse Bos, laat volgens Evers de noodzaak daartoe nog eens zien: "Als jongeren 'out gaan' bellen ze niet 112 want misschien krijg je wel 400 euro boete de man. Wij hebben in een club een vrij veilige omgeving, weten wat je moet doen als het fout gaat."

Maar zolang het virus er nog is, zijn de vooruitzichten voor de branche niet echt rooskleurig. Evers: "Stel nou dat we tot de conclusie komen, echt gefundeerd, dat het helemaal niet kan. Dan moet je de clubs gaan redden, want ze zijn aan het omvallen."

Britse oudjes beelden albumcovers uit

Bewoners en personeel van Sydmar Lodge Care Home in Edgware (UK) verveelden zich tijdens de lockdown en kwamen op het idee op beroemde album covers zelf uit te gaan beelden. Via Twitter zijn er een aantal te zien. 

Manchester City wint zaak bij CAS en speelt volgend seizoen Europees voetbal

Manchester City heeft de beroepszaak tegen de Europese voetbalbond UEFA bij het internationaal sporttribunaal CAS gewonnen. De uitsluiting voor twee seizoenen Europees voetbal is daarmee te komen vervallen.

Daarnaast is de door de UEFA opgelegde boete van 30 miljoen euro door het CAS verlaagd naar 10 miljoen. Dat heeft het CAS vandaag bekendgemaakt nadat de zaak in juni achter gesloten deuren werd behandeld.

In februari werd Manchester City door de UEFA uitgesloten voor Europees voetbal vanwege het te grote sponsorinkomsten opgeven. De club uit Manchester zou ook de regels van de financial fair play hebben overtreden. Volgens het CAS is dat echter onvoldoende bewezen en zijn sommige feiten verjaard, waardoor de straf stukken lager ligt voor Manchester City.

Manchester City reageerde uiteraard opgelucht op de uitspraak van het CAS. "Dit bewijst dat de club goed heeft gehandeld en dat het bewijs dat wij hebben overgelegd, overtuigend is geweest", aldus de club in het statement.

Werkt zelfmoord aanstekelijk?

In 1973 pleegde de broer van mijn moeder zelfmoord. De hele familie wist het, maar tegen zijn kinderen werd destijds verteld dat hij omgekomen was bij een brommerongeluk. 23 jaar later kwam zijn zoon erachter wat er werkelijk was gebeurd. Hij maakte daarover de documentaire ‘Familiegeheim’ waarin hij op zoek ging naar de waarheid. Ik was in 2001 bij de première van die documentaire aanwezig, en het verhaal is me altijd bijgebleven.

Explosie en brand op Amerikaans vliegdekschip

Sinds zondag woedt er aan boord van het Amerikaanse vliegdekschip USS Bonhomme Richard een zeer grote brand. 21 personen zijn daarbij gewond geraakt. De brandweer is bezig de brand te bestrijden. 

De brand, die volgens getuigen begon met een explosie, woedt in een grote opslagruimte onder in het schip. Brandweerkorpsen uit de wijde omgeving zijn betrokken bij de brandbestrijding. Volgens de marine is er momenteel geen munitie aan boord.

Het schip ligt voor onderhoud in de haven van San Diego. Nabij gelegen schepen zijn voor de zekerheid naar een andere plek overgebracht.  

Update 17:05 uur 
Volgens Admiraal Sobeck, commandant van Expeditionary Strike Group 3 is het nog onduidelijk wat de oorzaak is van de brand. Volgens de admiraal duurt de brandbestrijding nog wel even maar ziet hij nog wel kansen om het schip te laten herstellen. 'LEGO Nintendo Entertainment System geteaset'

Nintendo en LEGO zijn bezig met een grote samenwerking om Mario en LEGO te combineren. Vandaag teaset LEGO een nieuwe set, die stiekem al gelekt is. Het betreft een LEGO-variant van Nintendo Entertainment System (NES).

Volgens de leaks bestaat de set 2646 stukjes tegen een prijs van 229,99 euro. Met deze stukjes bouw je een NES, een controller, de cartridge voor Super Mario Bros. en een tv waar je de game op kunt 'spelen'. De release ligt, net als de overige sets, op 1 augustus van dit jaar.

Zoekactie naar vermist Duits meisje op Ameland

Sinds zaterdagavond wordt er op en rond Ameland gezocht naar een 14-jarig Duits meisje. Rond 22.30 uur werd er alarm geslagen nadat een man en zijn twee dochters in het water in de problemen waren geraakt. De man en een van de meisjes konden aan de kant komen; het andere meisje werd niet meer gezien. De gehele zondag is met een aantal hulpdiensten gezamenlijk gezocht. Op het land langs de kustlijn, vanuit de lucht, en in het water met onder meer sonarapparatuur.

Maandagmorgen is opnieuw gezocht. Met dezelfde hulpdiensten als gisteren. Daarbij hebben zich twintig kotters gevoegd die sinds maandagmorgen vroeg systhematisch op zee aan het zoeken zijn. In de loop van de dag zal ook weer vanuit de lucht gezocht worden, met vliegtuig, heli en gemotoriseerde paragliders. Er zijn veel instanties betrokken bij deze zoekactie, zoals KNRM, Kustwacht, gemeente Ameland, SAR-team Nederland, Landelijke Eenheid politie, de schippers van de kotters en vele vrijwilligers. De zoekactie vindt plaats onder regie van de politie Noord-Nederland.

Microsoft Flight Simulator is te preorderen

Microsoft heeft een preorder-trailer uitgebracht van Microsoft Flight Simulator op pc. De game is beschikbaar vanaf 18 augustus 2020.

Reis de wereld rond en ervaar meer dan 2 miljoen steden en gevarieerde uitgestrekte omgevingen. Je kunt ook ervaren hoe het is om te nachtvliegen. De weerselementen kunnen je het ook lastig maken in deze dynamische wereld. Het weer wordt gebaseerd op 'live' data, dus als je boven Parijs door een hevige storm moet manoeuvreren dan is dat omdat het daar op dat moment ook daadwerkelijk stormt. Je kunt vliegen in lichte vliegtuigen maar ook zijn de grote jongens zoals de Boeing 747 beschikbaar. Met de Standard Edition krijg je twintig vliegtuigen en dertig vliegvelden in de game. Koop je de Deluxe-versie, dan krijg je vijf vliegtuigen en vliegvelden erbij. Heb je meer geld om te spenderen, dan koop je de Premium Deluxe Edition en heb je dertig vliegtuigen en veertig vliegvelden tot je beschikking.

Je kunt Microsoft Flight Simulator preorderen voor Windows 10 of al vooraf installeren als je Xbox Game Pass voor pc hebt. Je moet daarna nog wel een ruime maand wachten voordat je het kunt spelen.

Coronawet ingediend bij Tweede Kamer

Zojuist heeft het kabinet het wetsvoorstel waarin de coronamaatregelen worden vastgelegd ingediend bij de Tweede Kamer. Deze tijdelijke wet gaat straks de noodverordeningen vervangen waarin de maatregelen op dit moment zijn vastgelegd. De wet geldt in principe een halfjaar, met de mogelijkheid haar eerder buiten werking te stellen of met telkens drie maanden te verlengen.

Met deze aangekondigde nieuwe wet komen ministers De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) en Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer en de Raad van State om de juridische basis van de coronamaatregelen beter te regelen. Noodverordeningen zijn bedoeld voor een acute crisis van beperkte duur, terwijl sommige maatregelen, zoals de anderhalve meter afstand, voorlopig nog nodig blijven. Het kabinet krijgt met deze wet geen extra of andere bevoegdheden. Het parlement krijgt die wel. Nieuwe maatregelen moet het kabinet straks eerst voorleggen aan de Tweede Kamer. Ook de gemeenteraden krijgen meer mogelijkheden om een controlerende rol te spelen.

Allerlei maatschappelijke organisaties, zoals de Raad voor de Rechtspraak en de Autoriteit Persoonsgegevens, hebben meegekeken en geadviseerd over hoe de nieuwe wet eruit moet komen te zien. Ook de Raad van State heeft advies uitgebracht. Al die opmerkingen en adviezen zijn zo goed als mogelijk verwerkt. Het wetsvoorstel lijkt dus niet meer op het eerste concept dat in consultatie is gegaan. En aan zorgen is tegemoet gekomen. Zo is handhaving bij mensen thuis niet aan de orde. En is expliciet opgenomen dat coronaboetes niet leiden tot een weigering van de VOG.

Het is nu aan de Tweede Kamer wanneer zij het wetsvoorstel behandelen. Daarna gaat het voorstel nog naar de Eerste Kamer voordat de wet in werking kan treden.

Maandag Musthaves #1 - Wat mag er niet ontbreken bij het wandelen?

Ben jij graag buiten en maak je vaak (lange) wandelingen in de natuur? Dan mogen deze items niet in jouw uitrusting ontbreken! Let op: de genoemde prijzen bij de items zijn indicatief en geen garantie. FOK! is niet aansprakelijk voor eventuele prijswijzigingen en/of de beschikbaarheid van de items. Als je via de linkjes toevallig iets koopt krijgt FOK! daarvan ook nog eens een klein percentage. Zo help je FOK! ook nog. Win/win  

Als je lang onderweg bent is het prettig als je (bijvoorbeeld) koud water bij je hebt. Op een warme zomerdag helpt deze bidonhouder daar een handje bij! Door het materiaal, neopreen, blijft je drinken lekker koel onderweg. Door de handige draaglus hang je hem makkelijk aan je rugzak! Ook geschikt om je flesje bier koud te houden tijdens de BBQ  Voor slechts 9,99 ben je verzekerd van een koel drankje. 

Bidonhouder (Afbeelding: Bol.com)
Bidonhouder (Afbeelding: Bol.com)

MotoGP: verschillend contractnieuws over Alex Marquez, Pol Espargaro, Crutchlow en Morbidelli

Een groot aantal aankondigingen vanuit het MotoGP-paddock vandaag. Zowel Honda als Petronas Yamaha hebben vanochtend contractverschuivingen en -handtekeningen gemeld. 

Repsol Honda

Hoewel niet geheel onverwacht na een tijd van sterke geruchten is de kogel door de kerk: Pol Espargaro heeft een tweejarige deal getekend bij het fabrieksteam van Honda. In 2021 en 2022 zien we de Spanjaard aan de start verschijnen onder de vlag van de Japanse fabriek. Dit betekent dat Alex Marquez Repsol Honda moet verlaten zonder nog maar een race verreden te hebben voor zijn werkgever. Het broertje van de huidige wereldkampioen zette vorig jaar zijn handtekening onder een eenjarig contract toen Jorge Lorenzo besloot de zijne vroegtijdig te ontbinden om met pensioen te gaan. 

Toch staat Alex Marquez niet helemaal in de kou want er is meteen aangekondigd dat de coureur de komende twee seizoenen gaat rijden voor het satelietteam LCR Honda. Hoewel grote broer Marc Marquez eerder een ongekend lucratieve deal tekende voor nog maar liefst vier jaar, is de vraag nu hoe hij deze zet van Honda opvat. Mogelijk kiest hij ervoor het contract niet uit te zitten tot 2024 maar zoekt de racer zijn heil ergens anders. De kans is sterk aanwezig dat de oudere van de twee Marquez broertjes het (te) oneerlijk vindt dat Alex geen kans heeft gehad zichzelf te bewijzen. 

LCR Honda

Met het tekenen van Alex Marquez is het exit voor Cal Crutchlow die het moet afleggen tegen zijn teamgenoot Takaaki Nakagami. De roddels rondom het paddock brengen de Brit in verband met Aprilia maar een eventuele aankondiging hierover moeten we echter nog afwachten. 

Petronas Yamaha 

De laatste aankondiging van vandaag komt van Petronas Yamaha. Zij laten weten dat Franco Morbidelli bij hen blijft tot en met 2022. Er werd ook nieuws uit deze hoek verwacht over Valentino Rossi nadat betrouwbare Italiaanse media eerder meldden dat er een overeenkomst was gesloten, iets dat Rzalm Razali vervolgens ontkende. Wel gaf de Petronas-Yamaha-teambaas aan niet te twijfelen aan de komst van de MotoGP-grootheid. 

Nieuwe besmetting COVID-19 bij nertsenbedrijf

In Aarle-Rixtel is bij een nertsenbedrijf een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met 2000 moederdieren. De besmettingen zijn aan het licht gekomen door een melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen op het bedrijf (meldplicht). Het bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd. In totaal zijn nu 23 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Op de 22 bedrijven waar eerder SARS-CoV-2 is vastgesteld zijn alle dieren geruimd.

Het kabinet blijft de komende weken het monitoringsonderzoek voortzetten om nieuwe besmettingen snel op te sporen. Met het oog op de recent gevonden besmettingen hebben ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, op advies van deskundigen samen met de sector pelsdierhouderij het hygiëneprotocol aangescherpt. Daarnaast is aan Faculteit Diergeneeskunde gevraagd diepgaander onderzoek te doen naar mogelijke introductieroutes. Tevens wordt het OMT-Z gevraagd advies te geven over de recente ontwikkelingen.

Het kabinet heeft al maatregelen genomen voor alle pelsdierhouderijen in Nederland, zoals een landelijk vervoersverbod van nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strikt hygiëneprotocol, om verdere verspreiding tegen te gaan en om te voorkomen dat CoV-2 overgaat van nerts op mens, dat op twee bedrijven aannemelijk is gebeurd.

Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

26-jarige motorrijder omgekomen bij eenzijdig ongeluk

Op de A16 ter hoogte van knooppunt Ridderster is afgelopen zondag een motorrijder om het leven gekomen. Het gaat om een 26-jarige man uit Steenwijk.

Het eenzijdige ongeluk gebeurde rond 13.30 uur. Verkeersspecialisten van de politie zijn meteen een onderzoek gestart, en dat is nog niet afgerond.
Het lijkt erop dat de man de macht over het stuur verloor. Wat daarvan precies de oorzaak is, wordt nog onderzocht. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

De politie komt graag in contact met mensen die iets van het ongeluk hebben gezien zondagmiddag, en nog niet met agenten hebben gesproken. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of het tipformulier op de website. 

NL-Alert app verwijderd uit App stores

De NL-Alert app is verwijderd uit de Google Playstore en App Store van Apple. Het is niet langer mogelijk de app te downloaden. Nadat op 30 april jl. een mogelijk datalek werd geconstateerd zijn gebruikers van de NL-Alert app geïnformeerd en geadviseerd de app te verwijderen. Voor mensen die de app niet hebben verwijderd werd een update beschikbaar gesteld die – na installatie op het toestel van de gebruiker – het datalek dicht.

Uit cijfers bleek dat het overgrote deel van de gebruikers de app verwijderd of geüpdatet heeft. Om het aantal mensen die de app nog op hun telefoon hadden staan en de app niet hadden geüpdatet de kans te geven om dat wel te doen, bleef de (geüpdatete) app tijdelijk beschikbaar in App stores.

Ondanks dat het datalek is gedicht, blijft het advies om de app van je telefoon te verwijderen. De app voldoet niet meer aan de eisen die de overheid eraan stelt. De app informeert je niet meer actief over NL-Alerts die - in de door jou opgegeven locatie(s) - worden uitgezonden en mogelijk krijg je ook foutmeldingen als je de app opent of gebruikt.

World of Warcraft schrapt kosten om van geslacht te veranderen

Bij World of Warcraft kun je kiezen tussen man of vrouw voor je een karakter aanmaakt. Normaal gesproken zit je daar aan vast, bij wow kon je dit laten veranderen voor 15 euro. Veel gamers klagen hier al een hele tijd over. 

Bij nieuwe uitbreiding Shadowlands, zal dit gratis gaan worden. Volgens de ontwikkelaar is het niet mogelijk om dit nu al in de game te stoppen, maar met de nieuwe uitbreiding wel. Het idee is dat je dit in de barber shop kan laten veranderen. Of er gold voor betaald moet worden is niet duidelijk op dit moment. World of Warcraft: Shadowlands moet later dit jaar uitkomen.

wow barber shop

Pokémon kaart verkocht voor 90.000 dollar

Mocht je nog wat oude Pokémon kaarten op zolder hebben liggen zoek ze dan even op, want kan zomaar zijn dat ze een hoop geld waard zijn. Recent werd er namelijk een veiling georganiseerd voor de verkoop van een zeldzame Pokémon kaart. De kaart is nu voor 90.000 dollar verkocht.

De kaart is een holografische Pokémon Super Secret Battle No. 1 Trainer promo kaart uit 1999 die bovendien in uitmuntende staat verkeert. Van deze kaarten zijn er in totaal maar 7 gemaakt. De kaarten kon je winnen via de regionale Pokémon Trading Card Game toernooien en waren meteen je ticket voor de finale. 

pokemon


Kritiek op bonussen EA top

De bonussen die topmannen tegenwoordig verdienen zijn vaak gigantisch en de weerstand hiertegen begint steeds meer te groeien. Eerder was er al veel kritiek op de bonus van CEO Bobby Kotick van Activision. Nu zijn ook de hoge heren van EA aan de beurt. 

De CtW Investment Group vindt dat CFO Blake Jorgensen en CTO Kenneth Moss buitensporig veel bonussen krijgen en dat moet anders. Helemaal omdat bij EA veel werknemers de laatste tijd onslagen zijn. Of er daadwerkelijk ook wat gebeurt valt te betwijfelen. Aandeelhouders zijn over het algemeen niet tegen het geven van hoge bonussen. 

ea

Dark Souls spelen met vuurwapens

De Dark Souls games staan erom bekend om heel pittig te zijn. Veel mensen redden ook het moeilijkste niveau niet en dat is de kracht van deze serie. Nu heeft er iemand een mod gemaakt die vuurwapens toevoegt.

De Modern Firearm mod vervangt namelijk de afstandswapens met met automatische vuurwapens, zoals een AK-47 of M16. Iedere keer als je vuur gaat je stamina omlaag, maar alsnog is het nu vrij simpel om Dark Souls 3 te spelen.
Mannen (31-50 jaar) overschrijden zoutgrens

Maandag 13 juli is de eerste ‘Zoutmaxdag’ van 2020: voor mannen van 31 tot 50 jaar. Zij hebben op deze datum al hun maximale jaarhoeveelheid aan zout geconsumeerd, gebaseerd op het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Frank Lindner van foodwatch: “Nog geen week na de Suikermaxdag voor jonge kinderen, moeten we alweer een ‘anti-feestdag’ in het leven roepen. Hoeveel ‘maxdagen’ moeten er nog volgen voordat de industrie en overheid actie ondernemen?”.

Voedselwaakhond foodwatch verwijst hiermee naar de meest recente afspraken rond de productverbetering van voedingsmiddelen. Na falende zelfregulering door de voedingsindustrie neemt de overheid volgend jaar de regie over, maar houdt hierbij de industrie opnieuw buiten schot. Er komen geen strenge en bindende maximumwaarden om de industrie te verplichten minder zout in hun producten stoppen, enkel stimulering via ‘prikkels’. Lindner van foodwatch: “Als de voedingsindustrie aan de vergadertafel zit met de overheid, blijven de producten op onze eettafel ongezond."

Zoutmaxdag
In 2012 publiceerde de Wereldgezondheids-organisatie (WHO) haar richtlijn ‘Zoutinname voor volwassenen en kinderen’. Hierin geeft zij de sterke aanbeveling om maximaal 5 gram zout per dag te consumeren. De WHO adviseert zelfs om minder dan 5 gram zout te eten om gezondheidsvoordelen te bereiken. Mannen van 31-50 jaar consumeren in Nederland relatief het meeste zout. Met gemiddeld 9,4 gram zout per dag (cijfer RIVM) is dit bijna twee keer zoveel als de WHO adviseert als maximum.

Een te hoge zoutinname levert de nodige gezondheidsrisico´s op, zoals verhoogde bloeddruk (met als gevolg hart- en vaatziekten). Volgens de Hartstichting zijn er in Nederland inmiddels 1,55 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte. Daarnaast kan teveel zout zorgen voor een verhoogd risico op maagkanker, nierschade en botontkalking.

Minder zout eten: gemakkelijker gezegd dan gedaan
Nederlanders willen graag minder zout eten. Negen op de tien willen dat producenten minder zout (en suiker) aan voedingsmiddelen toevoegen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de respondenten in dat onderzoek vindt dat voedingsmiddelenproducenten verplicht moeten worden om minder zout en suiker in hun producten te stoppen.

Tot op heden heeft de Nederlandse overheid echter nog altijd geen bindende wet- en regelgeving ontwikkeld voor het verplicht verlagen van het zoutgehalte in producten. Een uitzondering is het toegestane maximumgehalte aan zout in brood, vastgelegd in het Warenwetbesluit Meel en Brood. Momenteel is het verlagen van het zoutgehalte in producten de verantwoordelijkheid van het ‘Akkoord Verbetering Productsamenstelling’ (AVP), een zelfreguleringsorgaan van de voedselindustrie. Volgens foodwatch moet niet de industrie over onze volksgezondheid waken, maar hoort de overheid dat te doen.

De praktijk bevestigt de bezorgdheid van de voedselwaakhond: zowel in 2017 als in 2019 concludeerde het RIVM dat er slechts “kleine stappen worden gezet om de dagelijkse inname van zout en suiker te verlagen”. Na afronding van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (het akkoord loopt nog tot eind 2020) wil Staatssecretaris Blokhuis van het Ministerie van Volksgezondheid inzetten “op het verbreden en aanscherpen van de huidige aanpak in het AVP”. Het voortzetten van productverbetering na het AVP is ook één van de afspraken in het Nationaal Preventieakkoord, dat Nederlanders tegen 2040 gezonder moet maken.

Winst boven wet
Sinds 24 maart 2020 ligt een voorstel voor de nieuwe aanpak van productverbetering op tafel. Volgens foodwatch is het nieuwe voorstel niet bepaald hoopgevend. Pas binnen 10 jaar moeten strengere grenswaarden voor 'zout & co' in voeding worden bereikt. Ook wil de overheid de industrie voornamelijk via ‘prikkels’ stimuleren om productverbetering door te voeren, zoals het benoemen van koplopers, convenanten en onderzoek.

Lindner van foodwatch: “In plaats van strenge maximumwaarden voor zout, wettelijke regulering en handhaving, pakt de overheid de industrie weer met zijden handschoenen aan.” Dit viel volgens foodwatch al te verwachten, aangezien het bedrijfsleven als stakeholder betrokken is geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe aanpak productverbetering. Blokhuis geeft zelf toe dat de inmenging van het bedrijfsleven, zoals bij het Nationaal Preventieakkoord, maatregelen beïnvloedt: “Bij roken was meer eensgezindheid aan de onderhandelingstafel, daar zat bijvoorbeeld ook geen industrie aan tafel. Alle partijen die betrokken zijn bij de totstandkoming van het Nationaal Preventieakkoord op het thema overgewicht hebben als vanzelfsprekend invloed gehad op de maatregelen in dit akkoord.” Ook het laatste onderzoek van ‘Follow the Money’ (juli 2020) naar de totstandkoming van het Preventieakkoord, bevestigt de invloed van de voedselindustrie: “De belangenorganisaties van producenten en supermarkten haalden alles uit de kast om de schade voor hun sector te beperken.”

Dit wil foodwatch
Zoutmaxdag bevestigt opnieuw dat het dringend tijd is voor doeltreffende actie: consumenten schieten makkelijk over hun zoutlimiet heen. Foodwatch eist dat er eindelijk onafhankelijke en bindende maximumwaarden voor zout in voedsel worden vastgesteld, die niet slechts binnen 10 jaar maar zo snel mogelijk worden doorgevoerd. De overheid zou een voorbeeld kunnen nemen aan Bulgarije waar ze een zouttaks hebben, of Hongarije waar een chips-taks in het leven is geroepen.

Een paar korreltjes zout (Afbeelding: Pixabay)
Een paar korreltjes zout (Afbeelding: Pixabay)

Opnieuw gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor ontucht

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een gevangenisstraf van 4 jaar en 6 maanden en tbs met dwangverpleging opgelegd aan een 63-jarige man. Hij wordt veroordeeld voor het plegen van ontucht met drie jonge kinderen en het bezit van kinderpornografie. Eerder veroordeelde de rechtbank Oost-Brabant hem tot een gevangenisstraf van 4 jaar en tbs met dwangverpleging.

De man verrichte in de periode van januari 2003 tot juli 2008 ontuchtige handelingen met het minderjarige zoontje van een voormalig collega dat bij hem logeerde. Aan het begin van die periode was het jongetje 6 jaar oud. In maart 2017 heeft de man ook ontucht gepleegd met twee van zijn minderjarige buurmeisjes, zij waren toen 5 en 9 jaar oud. Ook zij kwamen – afzonderlijk van elkaar – een weekend bij hem logeren. Tijdens deze logeerpartijtjes heeft de man afbeeldingen van de kinderen gemaakt.

Uit de slachtofferverklaringen die op zitting zijn voorgelezen, blijkt dat de handelingen van de man nog steeds grote nadelige gevolgen hebben voor de slachtoffers. Voor beide buurmeisjes is een psychologische behandeling noodzakelijk gebleken en het jongetje durfde uit schaamte pas aangifte te doen toen de politie hem benaderde.

Gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging
Het hof vindt het zorgelijk dat de verdachte heeft verklaard dat de handelingen met het ene buurmeisje niet op zijn initiatief hadden plaatsgevonden, maar dat hij zich daartoe gedwongen voelde. Hij heeft niet laten blijken dat hij inzicht heeft in de schade die zijn handelen teweeg heeft gebracht. Een hogere gevangenisstraf dan de rechtbank eerder oplegde is daarom op zijn plaats.

In hoger beroep is de man onderzocht door deskundigen. Zij adviseren om tbs met dwangverpleging op te leggen omdat dat de enige mogelijkheid is om de man goed te kunnen behandelen en de maatschappij op langere termijn te beschermen.

Tenslotte moet de man in totaal ruim 17.500 euro schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

Waifu Uncovered komt deze week naar Switch

Deze week kunnen je aan de slag met Waifu Uncovered voor Nintendo Switch. De shoot em up met een erotisch tintje. Je moet namelijk vrouwelijke personage uitkleden om hun te redden van een vreselijke infectie. Hoe verder je komt in het spel hoe meer ze uitrekken. 

Waifu Uncovered is beschikbaar vanaf 16 juli en kost 6,99€. Het spel is al tijdje beschikbaar voor pc via Steam.PS5 in Zwart met rood op komst?

We hebben allemaal de witte variant van de PlayStation 5 gezien, maar nu is er ook een zwarte variant opgedoken met rode accenten. De nieuwe kleurtjes zouden te zien zijn in een folder van Sony voor retailketens. 

Of de folder ook authentiek is weten we niet, maar het zou goed nieuws zijn voor de mensen die niet op een witte console zitten te wachten. De PlayStation 5 moet later dit jaar uitkomen.

ps5 red


12,8 miljoen euro gevonden bij oprollen drugsnetwerk: vandaag start de rechtszaak

Het gaat om een van de grootste vangsten van cash geld. In het najaar van 2019 troffen rechercheurs tijdens huiszoekingen maar liefst 12,8 miljoen euro aan. Vandaag start de rechtszaak tegen de verdachten.

In totaal werden zeven verdachten opgepakt. Het gaat om twee mannen uit Albanië, een man en twee vrouwen uit Colombia, een man uit Nieuw-Zeeland en een man uit Marokko. 

De verdachten zijn op vier locaties in Amsterdam aangehouden. Daarnaast werden er vijf woningen doorzocht in de stad, waarbij de enorme som geld werd gevonden.

Drugshandel Colombia
De politie kwam de groep op het spoor na tips over drugshandel vanuit Colombia. De bende zou volgens justitie geleid worden door een 52-jarige Colombiaanse vrouw, die ook al enige tijd in Amsterdam verblijft.

Vandaag is de eerste behandeling van de zaak. De eis wordt morgen verwacht. In totaal zijn er drie dagen uitgetrokken voor de rechtszaak.

BNR organiseert online editie Dutch Podcast Awards 2020

Wat zijn de beste podcasts van Nederland? Wie wordt opvolger van ‘De Brand in het Landhuis’? Dat wordt dit jaar bekend gemaakt op vrijdag 6 november. Niet tijdens een fysiek evenement, maar gedurende de dag via online en radio. De Dutch Podcast Awards wordt dit jaar namelijk in een ander jasje gegoten, een direct gevolg van de corona-crisis. Het nomineren van podcasts kan vanaf vrijdag 31 augustus.

De Dutch Podcast Awards is een initiatief van BNR Nieuwsradio en wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Omdat een fysiek evenement organiseren zorgt voor onzekerheid, kiest de organisatie dit jaar voor een online editie.

Op vrijdag 6 november worden de winnaars van de 10 categorieën één voor één online bekend gemaakt. Hoe precies wordt binnenkort duidelijk. ‘s Middags op 6 november tussen 17.00 en 17.30 uur vertelt KINK-directeur Michiel Veenstra in BNR’s The Friday Move wat de beste podcast van het jaar is geworden.

Nomineren via podcastawards.nl
De longlistfase start op maandag 31 augustus. Vanaf die dag kunnen luisteraars én makers maximaal drie podcasts nomineren, via de website podcastawards.nl. De podcasts met de meeste stemmen krijgen een officiële nominatie en dingen in hun eigen categorie mee naar de prijzen. Deze zogeheten shortlisfase begint op woensdag 23 september en duurt vier weken.

Wie volgt grote winnaar 2019 ‘De Brand in het Landhuis’ op?
Het afgelopen jaar werden meer dan 1.000 podcasts voorgedragen voor een nominatie. Vervolgens brachten bijna 19.000 mensen hun stem uit, 10.000 meer dan tijdens de eerste editie in 2018. Deze stemmen tellen voor 50% mee in de eindscore, de andere 50% wordt bepaald door een onafhankelijk vakjury. Die bestaat uit podcastmakers, mediadeskundigen en presentatoren. Er zijn dit jaar 10 verschillende categorieën.

1. Nieuws & Politiek
2. Tech & Wetenschap
3. Media & Opinie
4. Cultuur & Muziek
5. Verhalend
6. Lifestyle, Maatschappij & Gezondheid
7. Sport
8. Zakelijk
9. Brand Story Award
10. Beste Host

De 10 categoriewinnaars dingen mee naar de titel ‘Beste podcast van Nederland’. In 2019 werd die award een prooi voor ‘De Brand in het Landhuis’, een NPO Radio 1- en NTR-productie van podcastmaker Simon Heijmans.

Een ode aan podcasts
Podcasts blijven in populariteit stijgen. Met de Dutch Podcast Awards geeft BNR Nieuwsradio een ode aan de podcast en biedt het de makers een podium. “Wij zien podcasts en on demand audio als de toekomst van radio. Deze awards passen dan ook goed bij de visie van ons station. Ik ben benieuwd wie dit jaar de winnaars worden.”, zegt BNR-hoofdredacteur Mireille van Ark.

Aantal faillissementen gedaald in juni

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gedaald. Er zijn in juni 34 bedrijven minder failliet verklaard dan in mei, meldt het CBS. In het eerste halfjaar van 2020 zijn evenveel faillissementen uitgesproken als in dezelfde periode een jaar eerder. Het gaat om voorlopige cijfers, zo benadrukt het CBS.

Trend na september 2018 nagenoeg vlak
Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen (exclusief eenmanszaken) fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In mei 2013 piekte het aantal, voor zittingsdagen gecorrigeerd, uitgesproken faillissementen (816). Daarna is sprake van een dalende trend. In september 2018 bereikte het aantal faillissementen een laagtepunt (224). Sindsdien is de trend redelijk vlak.

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in juni 264 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 61. Dat zijn er 8 meer dan in mei.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in juni de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.

Week 27: 54 faillissementen
Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) in week 27 (29 juni tot en met 5 juli) kwam uit op 54. Dat waren er 24 meer dan in week 26 (22 tot en met 28 juni). Daarnaast gingen er 11 eenmanszaken failliet in week 27, 10 meer dan in week 26. Tot en met week 27 zijn er in totaal 1.969 bedrijven (inclusief eenmanszaken) failliet gegaan, 14 meer dan vorig jaar in dezelfde periode.

Van Gerwen treft Dolan in eerste ronde World Matchplay; Noppert loot Price

Zondagavond is geloot voor de World Matchplay. Michael van Gerwen neemt het in de eerste ronde op tegen Brendan Dolan. In tegenstelling tot de afgelopen jaren wordt het evenement niet in Blackpool gespeeld maar in Milton Keynes. Vanwege de nog geldende corona-maatregelen is besloten om het toernooi van 18 tot en met 26 juli achter gesloten deuren af te werken.

Van Gerwen was in de afgelopen jaren niet succesvol op de World Matchplay. De winnaar van het toernooi in 2015 en 2016 werd in de latere edities telkens vroegtijdig uitgeschakeld. In 2017 was Phil Taylor in de kwartfinale te sterk en een jaar later zorgde Jeffrey de Zwaan in de eerste ronde voor een enorme stunt met een overwinning op de Vlijmenaar. Vorig jaar verloor Van Gerwen in de tweede ronde van Glen Durrant.

Naast Van Gerwen doen er met Danny Noppert, Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan en Vincent van der Voort nog vier Nederlanders mee aan de World Matchplay. Noppert treft Gerwyn Price, Wattimena werd gekoppeld aan Krzysztof Ratajski, De Zwaan speelt tegen Glen Durrant en Van der Voort ontmoet Dave Chisnall.

Rob Cross is de titelverdediger van de World Matchplay. Hij treft Gabriel Clemens in de eerste ronde. De zestien beste darters van de wereldranglijst nemen het op tegen de zestien beste darters (geschoond voor de eerder genoemde spelers) van de Pro Tour. De vijf toernooien van de PDC Summer Series telden nog mee voor de kwalificatie voor het op één na belangrijkste darttoernooi op de tour.

Loting World Matchplay 2020

(1) Michael van Gerwen v Brendan Dolan
(16) Simon Whitlock v Ryan Joyce
(8) Gary Anderson v Justin Pipe
(9) James Wade v Keegan Brown

(4) Rob Cross v Gabriel Clemens
(13) Krzysztof Ratajski v Jermaine Wattimena
(5) Michael Smith v Jonny Clayton
(12) Mensur Suljovic v Jamie Hughes

(2) Peter Wright v Jose de Sousa
(15) Glen Durrant v Jeffrey de Zwaan
(7) Daryl Gurney v Ricky Evans
(10) Dave Chisnall v Vincent van der Voort

(3) Gerwyn Price v Danny Noppert
(14) Adrian Lewis v Steve Beaton
(6) Nathan Aspinall v Dimitri van den Bergh
(11) Ian White v Joe Cullen

FOK! Wat een weer: Vandaag zon, morgen regen

Vandaag is er, ondanks nog aanwezige sluierbewolking, volop ruimte voor de zon. Wel ontstaan er ook stapelwolken. Het blijft droog. In de avond neemt de bewolking in het noordwesten toe. De temperatuur stijgt naar waarden tussen 19°C op de Wadden en lokaal 25°C in het zuidoosten. De wind is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig. Aanvankelijk komt de wind uit uiteenlopende richtingen, maar geleidelijk wordt de windrichting westelijk. In de avond draait de wind naar zuid tot zuidwest.

Komende nacht breidt de bewolking zich verder over het land uit, alleen in het zuidoosten en oosten blijven er opklaringen aanwezig. In het noordwesten en westen valt er regen. De temperatuur daalt naar waarden tussen 11°C in het zuidoosten en 15°C in het westen. Er staat een zwakke, aan zee en op het IJsselmeer matige zuidwestenwind.

Morgen overdag breidt de regen zich over het hele land uit. Later in de middag wordt het van het westen uit droog en klaart het deels op. In het oosten gebeurt dit pas aan het einde van de avond. De maxima lopen uiteen van 16°C aan zee tot 19°C plaatselijk in het oosten en zuidoosten. De zuidwestenwind neemt 's ochtends overal toe naar matig. In de middag draait de wind vanuit het westen naar noordwest en neemt daarbij in de avond landinwaarts weer af naar zwak. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Interpretatie kwam bedrogen uit op het strand  (Foto: Interpreatie)
Interpretatie kwam bedrogen uit op het strand (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #13 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #70
review
Horizon: Zero Dawn (PC)
special
Random Pics van de Dag #69
preview
PGA TOUR 2K21
review
Paper Mario: The Origami King
©FOK.nl e.a.