OM eist acht jaar cel voor fataal steekincident

Monique Verlind (DJMO)

Op maandagochtend 9 september 2019 komen twee jongens bijna tegelijkertijd aan bij hetzelfde toegangspoortje op metrostation Capelsebrug. Er ontstaat een conflict tussen beiden, dat eindigt in een steekpartij. Het slachtoffer overleeft het steekincident niet. Tegen de 21-jarige jongen die volgens het OM verantwoordelijk is voor zijn dood, eiste de officier van justitie gisteren een gevangenisstraf van 8 jaar.

Capelsebrug
Op de bewuste maandagochtend loopt het slachtoffer, een 20-jarige jongen uit Lekkerkerk op metrostation Capelsebrug. Hij neemt de roltrap naar boven. Vlak voor hem loopt de verdachte, een 20-jarige Rotterdammer. Door een ongelukkig toeval checken beiden jongens een paar minuten voor tien bijna tegelijkertijd in bij hetzelfde toegangspoortje. Ze lopen vlak achter elkaar door hetzelfde poortje. Wat er direct daarna gebeurt, is allesbepalend. Op de camerabeelden, die vrijdag ook getoond zijn op zitting, is te zien dat er een conflict ontstaat tussen slachtoffer en verdachte, waarbij verdachte het slachtoffer uiteindelijk in de borst steekt en wegloopt. Het slachtoffer valt neer. Omstanders verlenen nog eerste hulp, maar tevergeefs: om 10:16 uur, iets langer dan een kwartier nadat beide jongens zijn ingecheckt, is het slachtoffer overleden. Uit onderzoek blijkt al snel wie de verdachte is, hij wordt dezelfde avond aangehouden.

Noodweer
De officier van justitie vindt dat er sprake is van doodslag. Zij zei daarover op zitting: “Steken met een mes in de borst levert ernstig gevaar voor het leven op nu zich daar vitale lichaamsdelen bevinden. Verdachte heeft bewust de aanmerkelijke kans hierop aanvaard. Door zo te handelen heeft verdachte – op zijn minst genomen - bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat hij het slachtoffer dodelijk zou raken.”

De verdachte heeft verklaard dat hij het slachtoffer heeft gestoken, maar zegt dat hij dat deed om zichzelf te verdedigen. Volgens hem uitte het slachtoffer dreigende taal, waardoor hij bang werd. Volgens het OM is er echter geen sprake van noodweer of noodweerexces, want de verdachte had weg kunnen lopen, of omstanders kunnen benaderen voor hulp. In plaats daarvan heeft hij het mes uit zijn tas gepakt en het slachtoffer gestoken.

Eis
Volgens de officier dient de verdachte te worden berecht volgens het volwassenstrafrecht. De officier ziet geen reden om het adolescentenstrafrecht toe te passen. Onderzoek van de reclassering benoemt dat de verdachte redelijk zelfstandig was en juist bezig was met een volwassen toekomst. Plaatsing in een jeugdinrichting zou volgens de reclassering een stap terug zijn in zijn ontwikkeling.

Omdat er sprake is van een zeer ernstig feit eiste de officier van justitie vandaag 8 jaar gevangenisstraf. “Verdachte heeft door zijn fatale handelen diep ingegrepen in de levens van de familie en vrienden van het slachtoffer. Zij zijn voor het leven getekend,” aldus de officier vandaag op zitting. Daarnaast neemt zij het de verdachte zeer kwalijk dat hij op straat liep met een mes, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Naast de gevangenisstraf vroeg de officier aan de rechtbank om aan verdachte, met het oog op zijn persoonlijkheid, een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op te leggen, op grond van artikel 38z van het Wetboek van Strafrecht. Een veroordeelde wegens een zwaar geweldsdelict kan daardoor veel langer onder intensief toezicht blijven, zodat bij (dreigende) recidive eerder en sneller kan worden ingegrepen.

De rechtbank doet uitspraak op 3 juli.