Een kritische kijk op racisme

Voordat ik begin met het typen van deze column heb ik al het gevoel dat ik de nodige reacties zal krijgen. Hij gaat namelijk over racisme en over het feit dat Black Lives Matter en ik het volledig eens zijn met de stelling dat iedereen gelijk zou moeten zijn. Of ze nou een donker huidje hebben (zwart vind ik een denigerend rotwoord) of toevallig wat lichter zijn. Hij gaat echter ook over de mensen die denken dat deze denkwijze en het verspreiden daarvan een vrijbrief is om je niet meer aan de regels te houden of andere mensen te kwetsen en dan gaat hij ook nog eens over die mensen die hun mond houden of, erger nog, zonder kennis van zaken meekletsen.

Iedereen weet inmiddels wel hoe het begon. In Amerika met een of andere idiote agent die een donkere persoon net zolang de luchtpijp dicht drukt tot de man overlijdt. Verschrikkelijk en totaal onnodig. Dat de agent zwaar bestraft moet worden voor zijn daad is iedereen met een fatsoenlijk stel hersens het wel over eens. De daarop volgende vele demonstraties over de hele wereld zijn niet meer dan een prachtige vorm van verbroedering voor een gemeenschappelijk doel.

Helaas is het een gegeven dat na de eerste loftuitingen altijd de negatieve kant van dit soort initiatieven boven komt drijven. Het meest vervelende is dat op dat moment alles wordt aangegrepen om het doel vast te houden en geen tegenspraak te dulden. Wat ik mis is iemand die een kritisch standpunt durft in te nemen als het om racisme gaat. Je mag alleen zeggen dat het zo verschrikkelijk is en iedereen kent en spreekt ook ineens mensen die dagelijks gediscrimineerd worden. Zo erg dat ze eigenlijk geen leven hebben in Nederland. Uiteraard heiligt het doel de middelen.

Waarom kon Femke Halsema het woordje "sorry" niet uit haar mond krijgen toen bleek dat het helemaal fout ging bij de demonstratie op De Dam. Waarom vond Silvana Simons het nodig om nog maar even te stellen dat alle blanken het zo goed hebben en de donkere mensen zo achter gesteld zijn?

Om vervolgens een dikke vinger te geven naar een andere demonstratie die alleen maar wil zeggen dat alle levens belangrijk zijn. Van blanken, maar zeker ook van donkere mensen. Had onderkend dat de anderhalve meter niet werd gehandhaafd op De Dam, dat heel ernstig is, maar ze wel blij is dat zo veel mensen achter het achterliggende doel staan.

Begrijpt meneer Akwasi nou echt niet dat hij ook heel veel mensen pijn doet met een uitspraak over Zwarte Piet die veel mensen letterlijk nemen? In plaats van het boetekleed aan te trekken en te onderkennen dat het niet zo handig was om dat zo uit te spreken kwam hij met een verhaaltje dat hij een woordkunstenaar is. Wat dat dan ook mag zijn. Kunnen de onverlaten die beelden omgooien nou echt niet begrijpen dat ze een strafbaar feit begaan en dat ze misschien wat dieper in de geschiedenisboeken zouden moeten duiken dan alleen de achterkant lezen waar een regeltje staat dat veel zeelieden slaven gebruikten. Dat die slaven uit Afrika kwamen en vaak al slaven van donkere afrikanen waren weten ze niet, of is niet handig om te vertellen.

Veronica Inside bewijst in ieder geval dat men helemaal doorgeslagen is. Johan Derksen houdt een heel betoog waarbij hij duidelijk aangeeft dat racisme iets verschrikkelijks is. Even later maakt hij een ongepast grapje en half internet explodeert met allerlei bekende Nederlanders die niet weten hoe snel ze de uitspraak moeten veroordelen. Ik gok dat ze de uitzending niet eens hebben gekeken.

Het laatste voorval maakte voor mij in ieder geval duidelijk dat de essentie waar het mee begon compleet weg is. Is er nu echt niemand die begrijpt dat je niet die meute aan demonstranten achter je moet krijgen, maar de blanken die er niet staan? Begrijpen ze nu echt niet dat ze onder een vergrootglas liggen? Dat elke fout een reden is om in een verkeerde hoek te worden gedrukt. De wet overtreden, ongepaste opmerkingen maken, geen schuld bekennen. Het zijn allemaal redenen om je weg te zetten als een stelletje zeurpieten die niets te klagen hebben hier in Nederland, gebruik maken van al het goede en dan nog ondankbaar zijn ook.

Snappen ze nu echt niet dat je ook niet altijd zo kleinzerig moet zijn. Niet elke opmerking over een donker iemand is gelijk racisme. Leer ermee leven dat sommige grappen ongepast, of gewoon heel erg slecht zijn. Je wordt niet altijd afgewezen bij die sollicitatie omwille van je huidskleur. Begrijp dat blanken ook een verleden en gebruiken hebben waar ze trots op zijn en dat ze die niet altijd associëren met racisme. Besef dat jij ook trots bent op jouw verleden en afkomst, net als de blanke, en ook daar zijn genoeg dingen te vinden die wat minder positief zijn. Blijf uiteraard wel strijden voor jouw idealen, want ik zie ook wel dat er genoeg mis is met deze wereld!

Deze column is geschreven door Thomas