De Hond maakt zich geen ernstige zorgen over coronarisico demonstratie Dam

Maurice de Hond heeft op zijn site laten weten dat hij zich geen grote zorgen maakt over een mogelijk grote uitbraak van het coronavirus naar aanleiding van de drukte gistermiddag op de Dam in Amsterdam. Tijdens een demonstratie daar was het veel drukker dan verwacht waardoor mensen niet de gevraagde 1,5 meter afstand hielden.

De Hond hamert er al enige tijd op dat het gevaar voor het virus vooral groot is in zogenaamde 'superspreading events'. Het gevaar zit hem vooral in situaties waar zich veel mensen in een afgesloten ruimte bevinden waardoor het virus zich makkelijk kan verspreiden. "Is de Damdemonstratie een superspreading event? Antwoord is 'Nee'", zo stelt de peiler.

Om duidelijk te maken waarom hij de situatie op het plein geen groot risico vond stipt De Hond een aantal punten aan. "Het was buiten en daar kunnen de aerosols niet lang vlak boven mensen hangen, die het dan inademen en ziek worden", aldus de ondernemer.

"Het aantal mensen die anderen kunnen besmetten is nu erg laag. Dus maximaal waren er enkelen aanwezig, die dat hadden kunnen doen. En vrijwel iedereen droeg mondkapjes, dus de kans om anderen te besmetten was dan toch laag", zo legt De Hond uit. "Bij superspreading events worden mensen besmet doordat aerosols, die in de lucht worden gebracht door maar 1 of een paar mensen, door vrijwel alle aanwezigen ingeademd. Namelijk als er geen ventilatie was en de luchtvochtgheid te laag was. Daar was op de Dam geen sprake van."

Het risico was dus erg laag concludeert de opiniepeiler. "Zelfs als iemand virus de lucht in bracht, die anderen zou kunnen besmetten dan zou het dan toch maximaal een paar mensen zijn die besmet worden en niet een groot aantal."

"Dus als je virologen of epidemologen of bestuurders hoort zeggen dat er een fors risico was dat er op de Dam veel mensen het risico liepen besmet te worden, dan laten ze zien dat ze niet begrijpen hoe een superspread event verloopt (en dat aerosols daar de dominante factor waren)", aldus de ondernemer.

"Waar ik me wel ongerust over maak zijn bijeenkomsten in gesloten ruimtes waar wel 1,5 meter afstand wordt gehouden, maar geen goede ventilatie/luchtverversing is. Of men daar nu met maximaal 30 personen is of 100. Gelukkig steunt het weer ons nu door de hoge luchtvochtigheid en hebben we nog maar weinigen, die anderen kunnen besmetten", zo besloot De Hond het betoog op zijn site.

De Hond maakt zich geen ernstige zorgen over coronarisico demonstratie Dam (WikiCommons/DWDD)
De Hond maakt zich geen ernstige zorgen over coronarisico demonstratie Dam (WikiCommons/DWDD)