Internationale dag van de Sekswerkers: hoeren willen weer aan het werk

Op internationale dag van de sekswerker roept het Prostitutie Informatie Centrum (PIC) in Amsterdam op om sekswerk, net als alle andere contactberoepen, weer toe te staan Er valt vandaag niks te vieren op internationale dag van de sekswerker. Je kan binnenkort weer zweten in de sportschool, stomen in de sauna en een massagesalon bezoeken. Maar zonder overleg met de seksbranche en zonder enkel argument heeft het kabinet besloten dat sekswerkers minimaal tot 1 september moeten wachten.

Een woordvoerder van het PIC: "Daarom doen wij op 2 juni ons standbeeld Belle symbolisch een mondkapje op. Sekswerkers kunnen net zo veilig werken als elk ander contact beroep. Hoe? Vraag het de sekswerkers! Al jaren houden ze zich aan de hygiëne richtlijnen van het RIVM. Al jaren staat jezelf beschermen op nr. 1 bij sekswerkers. Kijk maar naar de lage SOA cijfers. Waarom? Ze willen zelf ook niet ziek worden of een ander besmetten. Logisch eigenlijk. Zou de 1 september regel wellicht te maken hebben met morele overtuigingen en gebrekkige kennis van de seksbranche? Er zijn zoveel creatieve oplossingen mogelijk, als sekswerkers maar de kans krijgen. En als het Prostitutie Informatie Centrum weer koffie en taart mag serveren, moeten sekswerkers intimiteit en orgasmes kunnen serveren."

Het Prostitutie Informatie Centrum is in 1994 opgericht door voormalig sekswerker Mariska Majoor om het stigma en de onwetendheid rondom sekswerk te verminderen en respect voor sekswerkers te bevorderen. Het is een unieke en fijne plek waar iedereen naar binnen kan lopen om vragen te stellen, rond te kijken, boeken te lezen of een gewoonweg even genieten van een kop koffie. Belle Voor de kerk op het Oudekerksplein staat het standbeeld van de zelfverzekerde sekswerker Belle. Mariska liet het beeld in 2007 ontwerpen en plaatsen om respect voor sekswerkers te bevorderen. 

Belle  (Foto: FOK!)
Belle, hier nog zonder mondkapje... (Foto: FOK!)