FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 mei 2020

Gladbach naar derde plaats in Bundesliga na winst op Eintracht Frankfurt

Borussia Mönchengladbach heeft zaterdagavond met 1-3 gewonnen van Eintracht Frankfurt. Door de winst stijgen die Borussen naar de derde plaats op de ranglijst.

Gladbach kwam binnen een minuut op voorsprong dankzij een doelpunt van Alassane Pléa. Zes minuten later verdubbelde Marcus Thuram de score. Rami Bensebaini maakte een kwartier voor tijd het derde doelpunt namens de bezoekers.

In de 81e minuut bracht André Silva de eindstand van 1-3 op het scorebord. Bast Dost speelde de volle negentig minuten voor de thuisclub maar vormde geen gevaar voor het doel van Gladbach.

D66 en GroenLinks willen van thuiswerken wettelijk recht maken

D66 en GroenLinks slaan de handen ineen om van thuiswerken een wettelijk recht te maken. Ze gaan daartoe een initiatiefwet voorbereiden in de Tweede Kamer, maakten ze vandaag bekend.

De coalitie- en oppositiepartij vinden dat het veel normaler moet worden om een deel van de tijd thuis te werken. 

Hun motivatie hiervoor is te lezen op de site van het Algemeen Dagblad.

Woke

Wakker zijn. Of 'woke'. Ooit hoorde je die term vooral in de hoek van de complotgekkies. De idioten die het over de Nieuwe Wereldorde hadden. De gemiddelde burger zou in slaap worden gesust door de overheid – of eigenlijk door een elite die alle overheden bestuurt –  zodat die burger de echte waarheid niet zou zien. Inmiddels wordt die term heel wat breder omarmd.

Dortmund veegt Schalke van het veld bij herstart Bundesliga

Bij de hervatting van de Bundesliga heeft Borussia Dortmund de achtervolging direct ingezet op Bayern München. In de minst sfeervolle Kohlenpott-derby uit de geschiedenis werd Schalke 04 in het Signal Iduna Park bedwongen. Het werd 4-0.

Borussia heeft nu een punt minder dan de gedoodverfde titelkandidaat Bayern München. De club uit Freistaat Bayern gaat zondag op bezoek bij Union Berlin, de nummer elf van de Bundesliga. Erling Haaland opende na 29 minuten de score. De 19-jarige Noor scoorde voor de niet geplande pauze van twee maanden aan de lopende band, en had direct zijn ritme weer gevonden.

Borussia heeft nu een punt minder dan de gedoodverfde titelkandidaat Bayern München. De club uit Zuid-Duitsland gaat zondag om 18.00 uur op bezoek bij Union Berlin, de nummer elf van de Bundesliga.

Hij vierde zijn doelpunt ingetogen. Ook zijn ploeggenoten vlogen hem niet in de armen. Haaland, in de winterstop overgekomen van Red Bull Salzburg, maakte zijn tiende treffer in negen competitiewedstrijden voor Dortmund. Dortmund ging door en wat geklungel achterin bij de bezoekers, profiteerde Raphaël Guerreiro optimaal door de voorsprong vlak voor rust te verdubbelen.

Thorgan Hazard zorgde vlak na rust voor de 3-0 BVB liet het daar niet bij en hield de druk op het Schalke-doel hoog. Het resulteerde rond een uur speeltijd in de 4-0, wederom was Guerreiro verantwoordelijk voor het doelpunt, na een zeer fraaie assist van Haaland. Verder leed bleef Schalke bespaard.

1899 Hoffenheim ging flink onderuit thuis tegen Hertha BSC. Bij aanvang zaten alle Nederlanders op de bank. Aan de kant van Hoffenheim waren dat trainer Alfred Schreuder en jongeling Melayro Bogarde. Bij Hertha kon Javairo Dilrosun op de bank plaatsnemen. Karim Rekik ontbrak daar vanwege een blessure. Na een klein uur begroette Labbadia de eerste treffer van zijn ploeg; tot afschuw van Schreuder vloog een schot van Peter Pekarik via Kevin Akpoguma in de goal. Direct daarna was het duel al gespeeld, want een minuut later kopte Vedad Ibisevic een afgemeten voorzet van Maximilian Mittelstädt, binnen. De dubbelslag binnen drie minuten bleek wel de nekslag voor de ploeg van Schreuder, die lijdzaam moest toezien hoe het na een fraaie actie en dito afronding van Matheus Cunha ook nog 0-3 werd. 

Leipzig was voor de coronastop al enigszins aan het kwakkelen geslagen. Thuis tegen SC Freiburg bleef het kwakkelen. Na 34 minuten bij een corner hakte Manuel Gulde namens de tegenstander met meer geluk dan wijsheid de bal in het doel. De treffer van Gulde, met zijn eerste goal sinds 511 dagen niet bepaald een goalgetter, zorgde dat de nummer drie na rust in de achtervolging moest. Pas een kwartier voor tijd kwam die gelijkmaker er. Yussuf Poulsen knikte op aangeven van Kevin Kampl fraai raak. 

Silvana Simons niet blij met omstreden diversiteitsprijs NOS

Prominenten reageren boos en ontstemd op het nieuws dat de NOS een prijs uitreikt voor journalistieke producties met veel diversiteit.

Het nieuws van de zogeheten 'divibokaal' kwam naar buiten nadat weblog GeenStijl een aantal screenshots deelde waarop te zien is dat de omroep een database bijhoudt, waarin experts worden gerangschikt op gender en etniciteit.

Naast deze 'divibase' wordt er ook een prijs uitgereikt voor de redacteur die veel vrouwen of mensen met een migratieachtergrond in hun productie als spreker hebben. Deze prijs zou volgens het weblog sinds november 2019 worden uitgereikt.

Het uitreiken van zo'n divibokaal zorgt voor de nodige kritiek. BIJ1-raadslid Sylvana Simons noemt het op Twitter 'misplaatse arrogantie'.

Ook NRC-columnist Zihni Özdil laat weten er niets van te begrijpen. De opiniemaker schrijft dat hij jaren tijdens het geven van een diversiteitsworkshop bij de NOS adviseerde om te stoppen met de etnische kaartenbak.

Volkskrantverslaggever Nadia Ezzeroili vindt dat de divibokaal aantoont dat sprekers met een migratie-achtergrond niet vanzelfsprekend zou zijn en iets is wat je gegund moet worden.

De NOS laat in een reactie weten dat de divibokaal bedoeld is om te streven naar meer diversiteit in verhalen. Dit zou volgens de omroep nodig zijn om 'nieuws uit en voor de hele samenleving te brengen'.

Lees ook: NOS verdedigt racistische database en diversiteitsbokaal

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff zegt tegen Trouw dat hij zich niet in het artikel van GeenStijl, dat spreekt over identiteitspolitiek, kan vinden. "Daar klopt niets van. Alsof we een politieke doelstelling hebben. Als publieke nieuwsorganisatie proberen we op alle mogelijke manieren nieuws te maken voor iedereen."

Gelauff ziet daarom geen probleem in het hebben van een divibase of divibokaal: "Het gaat om waaróm je het doet, en wat je ermee doet. Ik sta niet met m’n rug naar de samenleving en we begrijpen dat hier gevoeligheden over zijn. Maar uiteindelijk moet je tot een methodiek komen om in de breedte over de samenleving te berichten."

Vrouw in Tilburg met geweld overvallen

Bij een overval op een woning aan het Roland Holsthof in Tilburg is afgelopen nacht een vrouw gewond geraakt. De overvaller is met een onbekend geldbedrag vertrokken. De politie is op zoek naar getuigen.

Rond 03.45 uur ontvangt de politie een melding van een overval op een woning in Tilburg. Als agenten ter plaatse zijn, blijkt dat de overval al eerder heeft plaatsgevonden, namelijk rond 00.30 uur.

De politie, die snel ter plaatse is na het ontvangen van de melding, kamt de buurt uit maar treft niemand meer aan.

Getuigen gezocht
Mocht je iets weten of gezien hebben, bel dan de politie op 0900 – 8844 of via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

VVD veruit grootste partij in peiling, 50Plus stort in

Nu de zorgen om een diepe economische crisis groeien is economie een steeds belangrijker thema. Dat is een onderwerp waarop de VVD traditioneel goed scoort en ook nu werkt het door in de peilingen. In de meest recente peiling van I&O Research schiet de partij van premier Mark Rutte door naar 43 zetels. De ruzie en chaos kost 50Plus bijna al haar zetels, de partij zakt terug naar 1 zetel.

Bij de vorige peiling van I&O Research anderhalve maand geleden was de VVD al gestegen naar 36 zetels, de partij heeft nu 33 plekken in de Tweede Kamer. Achter de VVD is GroenLinks de tweede partij van Nederland met 16 zetels, net zoveel als de vorige keer. Daarachter groeide de PvdA naar 15 zetels voor CDA en PVV die beide ingeleverd hebben in deze peiling. Ze staan alletwee op 13 zetels nu.

Forum voor Democratie weet zich te handhaven op 12 zetels en de SP weet twee zetels te winnen ten opzichte van de peiling eind maart en komt uit op 11 zetels. De neergaande lijn bij D66 zet zich voort, de partij levert één zetel in om uit te komen op 8. De ChristenUnie handhaaft zich op 7 zetels en is samen met de VVD de enige regeringspartij die op winst staat. De Partij voor de Dieren raakt één zetel kwijt (zakt naar 5) en de SGP blijft stabiel op 4 zetels.

Daarachter komen de rokende puinhopen van een politiek slagveld. Het electoraat houdt niet van ruzie bij politieke partijen. Zowel DENK als 50Plus krijgen harde klappen en houden slechts 1 zetel over. De nieuwe partij van Henk Krol peilt voorlopig ook op 1 zetel.

COVID-19: 189 nieuwe besmettingen en 27 doden, totaal 43.870 en 5670

Tot en met 16 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 43.870 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 189 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.537 (+45) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 27 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5670 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Bejaarde vrouw (84) zwaargewond bij mislukte tasjesroof in Amstelveen

De politie doet in het opsporingsprogramma Bureau 020 een oproep aan mensen die eind februari getuige zijn geweest van een zeer gewelddadige straatroof aan de Borssenburg in Amstelveen. Een jonge verdachte probeert de tas van een 84-jarig vrouw te stelen. Dat lukt niet, maar het slachtoffer komt zo hard ten val dat ze meerdere verwondingen, waaronder een gebroken knieschijf, oploopt.

Op woensdag 26 februari rond 7.00 uur loopt het slachtoffer op de Borssenburg in Amstelveen. Opeens merkt ze dat een nog onbekende jongen van achteren hardhandig aan haar tas trekt. Ze laat niet los en door de kracht van het trekken komt ze hard op haar hoofd, handen en knieën terecht. Buurtbewoners horen haar schreeuwen van de pijn en bellen een ambulance.

'In het ziekenhuis blijkt dat ze een scheur in haar oogkas heeft, meerdere verwondingen in haar gezicht, een gebroken hand en een gebroken knieschijf. Kun je nagaan hoe hard deze dame gevallen is', zegt Marijke Stor van de Politie Amsterdam.

Geen beelden
De tas van de vrouw blijkt na het incident nog op straat te liggen. De politie zoekt de omgeving af naar een verdachte, maar treffen niemand aan.

Het onderzoek van de recherche heeft tot op heden nog niet geleid tot de aanhouding van de verdachte. Er zijn geen beelden van het incident, maar ondanks de snelheid waarmee het gebeurde heeft het slachtoffer toch iemand kunnen zien.

Ze beschrijft een jonge man van rond de twintig jaar oud. Hij heeft een lichte huidskleur en een slank postuur. Hij wordt rond de 1.75 meter geschat en fietste, na de mislukte straatroof, weg in de richting van de Rembrandtweg.

Impact
De impact van het incident is groot op de vrouw. 'Ze heeft lange tijd moeten revalideren van de val en vanwege de corona-crisis is het een erg moeilijke en eenzame tijd voor haar,' zegt Stor. De politie hoopt dat mensen die iets gezien of gehoord hebben van het incident zich melden om informatie te delen. 'Ook degenen die nog niet met ons gesproken hebben, maar wel informatie hebben.'

Heb je informatie voor de politie? Bel dan met de opsporingstiplijn: 0800-6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000

Vermist Kind Alert - en gevonden!

Sinds gisterenochtend wordt de 13-jarige D. J. uit Breda vermist. Hij is rond 09:30 uur van huis richting school vertrokken, maar daar niet aangekomen. Hij is weggegaan op een zwarte Gazelle herenfiets met achterop een tassenrek.

Update 12:15 uur:
De politie Breda meldt op Twitter dat hij weer gevonden is. De 13-jarige jongen is in goede gezondheid aangetroffen. Over wat er is gebeurd, zijn geen mededelingen gedaan. (Naam, foto en signalement verwijderd in verband met privacy)


Australische rating board verklapt hoge mate geweld Cyberpunk 2077

Soms kan de beoordeling van een game aan de hand van een leeftijdsclassificatiesysteem een goede inkijk geven in bijvoorbeeld de hoeveelheid geweld en seksuele inhoud van het spel. Zo ook het strenge ACB in Australië dat onlangs de beoordeling voor Cyberpunk 2077 naar buiten bracht.

De ACB gaf een R18+ rating. De beoordeling in ons eigen land, waar de Europese PEGI wordt gehanteerd, wordt waarschijnlijk ook 18+. Op de officiële website van het leeftijdsclassificatiesysteem is Cyberpunk 2077 nog niet vindbaar maar in webshops waar de game gepreordered kan worden wordt steevast PEGI 18 genoemd. De vorige game van dezelfde ontwikkelaar, The Witcher 3: Wild Hunt, kreeg eveneens de PEGI 18-beoordeling.

Het rapport waarin het Australische board zijn beslissingen onderbouwt bevat een aantal milde spoilers over locaties maar focust vooral op seksuele en gewelddadige handelingen die door de speler of door NPC's kunnen worden verricht. Denk aan onthoofdingen of andere vormen van 'dismemberment', of het bezoek door de speler aan een prostituee. Lees voor een indruk hieronder enkele voorbeelden uit het rapport. Kijk voor een volledige weergave van het rapport, met spoilers zoveel mogelijk weggewerkt, in deze Reddit-post.

"(...) Cut scene is then triggered in which the player character accompanies the prostitute to a room and engages in simulated sexual activity. The sequence is depicted from the first—person perspective, with breast and buttock nudity visible as the NPC assumes sexual poses and positions (....) Mannequins are posed inside glass cabinets in various sexual positions, including a simulation of rear-entry sex. Other, smaller cabinets contain a variety of sex toys or devices, including a number of oversized phallic-shaped dildos (....) Bursts of gunfire are accompanied by generous blood mists and sprays, and may also result in the severing of limbs and, in some cases, decapitations. (....) Corpses may also be eviscerated if the player uses an automatic weapon, with large mists of blood rising and, in some cases, stylised injury detail including bone and entrails being visible.

Cyberpunk 2077 verschijnt op 17 september 2020 voor PlayStation 4, Xbox One en pc. 

Grondstoffen geen probleem volgens Baudet, er is oneindig veel goud en zilver

Naast viroloog blijk Thierry Baudet ook een vakkundig geoloog! Grondstoffen zijn geen probleem op deze wereld, er zijn er gewoon oneindig veel van. De aarde blijft ze gewoon bijmaken, geen probleem. Gewoon even graven. "Opgelost, slotje", zouden we hier op FOK! zeggen.

Groen licht voor GP van België

De Grand Prix van België kan op de geplande datum gehouden worden, in elk geval wat de lokale politiek betreft. De Waalse autoriteiten rondom Spa-Francorchamps hebben toegestemd met de race op de geplande datum van 30 augustus, wel zonder publiek.

Om de race daadwerkelijk plaats te laten vinden moet er nog wel een akkoord bereikt worden met Formula 1-organisator FOM. Er ligt al een basisakkoord tussen Spa en FOM, naar verluidt is het dan ook slechts een kwestie van tijd voor de partijen de race bevestigen.

Voorlopig lijkt het erop dat we op 5 juli weer naar de F1 kunnen kijken en wel op de Red Bull Ring, mits dat natuurlijk allemaal door kan gaan. Een week later moet er dan een tweede race in Oostenrijk volgen, niet veel later gevolgd door twee races in Silverstone - daar is al een akkoord voor, maar ook daar geldt natuurlijk dat het nog afhankelijk is van beslissingen van de daadwerkelijke autoriteiten.

Ondertussen bestaat er ook een kans dat het circus dit jaar alsnog naar Duitsland gaat, mogelijk zelfs twee keer: er wordt gesproken over een dubbele race op de Hockenheimring.

Europees corona-herstelfonds van 2 biljoen euro nodig om de gevolgen van de Covid-19-crisis te bestrijden

In een resolutie over de nieuwe EU-langetermijnbegroting en het economische herstelplan eist het Europees Parlement een grootschalig pakket gebaseerd op het Meerjarig Financieel Kader (MFK) waarin de Europese burger centraal staat. De resolutie werd vrijdag aangenomen met 505 stemmen voor, 119 tegen en 69 onthoudingen. 

"De Europese burger moet centraal staan in de herstelstrategie", benadrukken de leden van het Europees Parlement, en voegen eraan toe dat het Parlement de belangen van de burgers krachtig zal verdedigen. De wederopbouw moet een sterke sociale dimensie hebben, sociale en economische ongelijkheid bestrijden en rekening houden met de situatie van degenen die het hardst door de crisis getroffen zijn, zoals vrouwen, minderheden en mensen die in armoede leven.

Het Parlement dringt erop aan dat het nieuwe "herstel- en transformatiefonds" een omvang heeft van 2 biljoen euro, wordt gefinancierd "door de uitgifte van langlopende herstelobligaties" en wordt uitbetaald "door middel van leningen en vooral door middel van subsidies, rechtstreekse betalingen voor investeringen en eigen vermogen". Zij benadrukken dat de Commissie geen gebruik maakt van "dubieuze multiplicatoren om ambitieuze cijfers te publiceren", of "financiële tovenarij", aangezien de geloofwaardigheid van de EU op het spel staat.

Financiering herstelplan mag niet ten koste gaan van bestaande en toekomstige programma’s
Het herstelfonds moet worden gefinancierd bovenop het bestaande en toekomstige beleid van de EU, mag geen invloed hebben op de prioriteiten op lange termijn en strategische doelstellingen, en geen kleiner meerjarig financieel kader tot gevolg hebben, waarschuwen de leden van het Europees Parlement. Ze dringen aan op een verhoogd MFK en onderstrepen dat het Parlement zijn vetorecht zal gebruiken als niet aan de eisen van het Parlement wordt voldaan.

Het geld uit het herstelfonds "moet worden besteed aan programma's binnen de EU-begroting", om parlementair toezicht en participatie te garanderen. Het Parlement eist volledige betrokkenheid bij de vormgeving, de goedkeuring en de uitvoering van het herstelfonds en een centrale rol in het besluitvormingsproces. De parlementsleden waarschuwen de Commissie bijgevolg voor elke poging om een Europese herstelstrategie te ontwerpen buiten de communautaire methode om en te grijpen naar intergouvernementele middelen.

Prioriteit: Green Deal en de digitale agenda
Het "omvangrijke corona-herstelpakket", dat de leden van het Europees Parlement al in hun recente resolutie van april eisten, moet lang genoeg lopen om de "verwachte diepe en langdurige gevolgen van de huidige crisis" aan te pakken. Het moet "onze economieën hervormen" door het ondersteunen van het midden-en kleinbedrijf en "het aantal banen en vaardigheden vergroten om de gevolgen van de crisis voor werknemers, consumenten en gezinnen te beperken". De parlementsleden dringen aan op het stellen van prioriteiten voor investeringen in de Green Deal en de digitale agenda en tot het opzetten van een nieuw, op zichzelf staand Europees gezondheidsprogramma.

Hervorming van de EU-inkomsten wordt essentieel
De leden van het Europees Parlement herhalen hun eis om een pakket nieuwe "eigen middelen" (bronnen van EU-inkomsten) in te voeren. Deze inkomsten moeten voorkomen dat de directe bijdragen van de lidstaten aan de EU-begroting verder stijgen om aan de financiële behoeften van het MFK en het nieuwe herstel- en transformatiefonds te kunnen voldoen. Aangezien het plafond voor de EU-ontvangsten wordt uitgedrukt in bni, dat naar verwachting aanzienlijk zal dalen als gevolg van de crisis, vragen de leden van het Europees Parlement ook "om een onmiddellijke en permanente verhoging van het plafond van eigen middelen".

De Europese Commissie presenteert op 27 mei een voorstel voor een nieuw MFK en corona-herstelfonds, rekening houdend met de gezondheidscrisis en de gevolgen daarvan.

Wielrenner (70) overleden na eenzijdig ongeval

Vrijdagmiddag is bij een eenzijdig ongeval een wielrenner overleden in Aalsmeer. De exacte toedracht van het ongeval is nog onderwerp van onderzoek.

Omstreeks 14:07 uur kwam er een melding binnen bij de meldkamer dat op de Bachlaan in Aalsmeer een wielrenner over de kop was geslagen en met zijn hoofd op het wegdek terecht was gekomen. Ondanks reanimatiepogingen is de man, een 70-jarige inwoner van Amstelveen, aan zijn verwondingen overleden.

De politie is op zoek naar getuigen die het ongeval hebben zien gebeuren. Het slachtoffer droeg een zwarte helm en fietste vanaf de Kudelstaartseweg, via de Bachlaan in de richting van Mozartlaan. Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of het tipformulier invullen. 

Jaarlijkse huurverhoging vrije sector gemaximeerd

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties komt met maatregelen om de woningmarkt voor starters en mensen met een middeninkomen beter toegankelijk te maken. De minister maximeert de jaarlijkse huurverhogingen voor de vrije sector, wil een opkoopbescherming invoeren en gaat het mogelijk maken om tijdelijke huurcontracten tijdelijk te verlengen.

Minister Ollongren: “Iedereen moet prettig en betaalbaar kunnen wonen. Juist nu in deze onzekere tijd is een dak boven je hoofd extra belangrijk. Daarom werk ik hard aan maatregelen om de betaalbaarheid van woningen te verbeteren en excessen tegen te gaan.”

Maximering jaarlijkse huurverhoging
De jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector wordt gemaximeerd op inflatie + 2,5%. Deze maximering zorgt ervoor dat ook huurders in de vrije sector weten waar zij aan toe zijn en niet onverwacht te maken krijgen met huurverhogingen. De maximale jaarlijkse stijging van de huur wordt hiermee gelijkgetrokken met huurders van een sociale huurwoning. Om dit mogelijk te maken wordt een wetsvoorstel voorbereid.

Opkoopbescherming
Gemeenten krijgen de mogelijkheid om in buurten waar dat nodig is een opkoopbescherming in te voeren. Dit moet voorkomen dat betaalbare koopwoningen voor starters en mensen met een middeninkomen worden opgekocht door beleggers voor de verhuur. Ook voorkomt het dat de leefbaarheid van een wijk onder druk komt te staan doordat alle koopwoningen worden opgekocht. Aankoop voor verhuur is niet altijd ongewenst en moet in specifieke gevallen mogelijk blijven. Bijvoorbeeld als het gaat om een woning die wordt verhuurd in het middensegment. De gemeente moet dan de mogelijkheid hebben om, voor wijken waar de opkoopbescherming geldt, een vergunning af te geven om verhuur wel mogelijk te maken. Ook hiervoor wordt een wetsvoorstel voorbereid.

Tijdelijke huurcontracten langer mogelijk
De mogelijkheid om een tijdelijk huurcontract te verlengen wordt verbeterd. Een regulier tijdelijk contract kan nu eenmalig worden afgesloten. Er wordt gekeken of het mogelijk is om te verlengen met één of twee jaar tot een maximumperiode van drie jaar. Zo kan een verhuurder meer maatwerk aanbieden en hebben huurders meer flexibiliteit. Een wetsvoorstel wordt voorbereid om dit mogelijk te maken.

Sluiting cellencomplex Doetinchem gaat door

De sluiting van het cellencomplex in Doetinchem is een pijnlijk maar onvermijdbaar besluit. Dat hebben burgemeester Mark Boumans en politiechef Oscar Dros geconstateerd na aanvullende gesprekken. Vorige maand nam de politiechef het besluit om een aantal cellencomplexen in Oost-Nederland te sluiten. “Dat besluit is niet lichtvaardig genomen. Het is noodzakelijk omdat er steeds minder verdachten zijn en de vereiste capaciteit voor professionele zorg voor alle complexen te groot is. Het besluit was zeker niet gemakkelijk en daarom is goed nagedacht over de gevolgen voor de Achterhoek,” aldus Dros.

Eerder uitte Boumans namens de Achterhoekse burgemeesters zijn zorgen over de sluiting van het complex in Doetinchem. “Ik maak me hier zorgen over omdat agenten soms langer uit het gebied zijn; de politiezorg in de Achterhoek mag niet in het gedrang komen. En ook voor de werkgelegenheid en de advocatuur in de regio is het geen positieve ontwikkeling. In de gesprekken van de afgelopen periode heeft de politie aanvullende maatregelen geconcretiseerd waaronder een speciale vervoersdienst voor verdachten en een afhandeling van kortdurende zaken in Doetinchem. Met deze aanvullende maatregelen spreek ik namens de Achterhoekse burgemeesters mijn vertrouwen uit in dit besluit. Als burgemeesters houden we nauwlettend in de gaten wat de sluiting van het cellencomplex voor gevolgen heeft voor de politiezorg en de veiligheid in ons gebied.”

Rond de zomer zal het cellencomplex in Doetinchem sluiten. Dros: “We hebben meer dan een jaar in samenspraak met onze partners en collega’s naar dit besluit toegewerkt. Voor alle betrokken is het nu ook tijd voor duidelijkheid. De voorbereidingen voor ondersteunend vervoer worden nu getroffen. We blijven goed monitoren wat de gevolgen zijn, na 12 en 24 maanden volgt er een evaluatie.”

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Jongeren aan de slag met maatschappelijke diensttijd in coronatijd

De maatschappelijke diensttijd past zich aan aan de anderhalve meter samenleving in coronatijd. Omdat jongeren juist nu eenzame ouderen, kwetsbare mensen of andere jongeren willen en kunnen helpen, zijn op verschillende plekken in Nederland projecten gestart onder de noemer #ookditismdt: maatschappelijke diensttijd in coronatijd.

Huiswerkbegeleiding en coaching
Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS bracht vrijdag een werkbezoek aan een van deze projecten, de actie Op Zuid in Rotterdam. Hierbij geven jongeren digitale huiswerkbegeleiding en persoonlijke coaching aan kwetsbare scholieren en statushouders uit de buurt, die niet gewend zijn om thuis met school bezig te zijn. Daardoor dreigen ze achterop te raken. De coaches bieden een luisterend oor en dagen scholieren uit om zich te ontwikkelen.

Anderhalve meter MDT
Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): “Het fundament van de maatschappelijke diensttijd staat heel stevig, maar de coronacrisis heeft natuurlijk een flinke impact op veel MDT-projecten. In de anderhalve meter samenleving moeten we ook naar een anderhalve meter MDT. Dat het kan en dat er juist nu ook veel behoefte aan is, omdat sociaal isolement dreigt voor allerlei mensen, hebben we vandaag in de praktijk kunnen zien. Het is top om te zien dat er met enorme creativiteit en snelheid iets van de grond is gekomen waarmee jongeren die hun MDT doen extra geholpen zijn in deze coronatijd en zeker ook de jongeren en mensen waarvoor zij actief zijn. Heel goed bezig hier in Rotterdam en alle andere plekken waar MDT in coronatijd actief is.”

600.000 jongeren staan open voor MDT
Bij MDT leveren jongeren een bijdrage aan de samenleving door anderen op een zinvolle manier te helpen. Jongeren van 14 tot 27 jaar kunnen zich vrijwillig inzetten naast school en werk, in de school maar ook tijdens een tussenjaar. Het is de bedoeling dat jongeren er minimaal 80 uur aan besteden in een periode van maximaal 6 maanden. De afgelopen anderhalf jaar deden al zo’n 15.000 jongeren mee aan diverse proefprojecten bij ruim 1000 organisaties. In een onderzoek gaven 600.000 jongeren aan open te staan om aan MDT mee te doen.

#ookditismdt
Hoewel veel MDT-projecten vanwege de coronamaatregelen tijdelijk anders verlopen, zijn de uitgangspunten in deze moeilijke periode relevanter dan ooit. MDT gaat over iets doen voor een ander, talenten ontdekken, ervaring opdoen en nieuwe mensen leren kennen. Op Zuid is een van de projecten van #ookditismdt, een actieplan voor organisaties die MDT aanbieden. Zij kunnen een projectvoorstel indienen voor MDT in coronatijd.

Eenzame ouderen of andere kwetsbare groepen
Veel projecten richten zich op eenzame ouderen of andere kwetsbare groepen. Zo gaan in de Zaanstreek 100 jongeren onder de noemer 075 Heroes zich inzetten tegen eenzaamheid. Voor ouderen organiseren ze onder meer balkonworkouts en voor kinderen allerlei activiteiten tijdens de Ramadan.

Young Impact helpt in heel Nederland jongeren met een beperking met online thuisopdrachten en challenges. Bij een project in de Utrechtse wijk Overvecht gaan 250 MDT-jongeren ouderen, mensen met een taalachterstand en basisschoolleerlingen helpen. Bij The Karma Factory helpen jongeren maatschappelijke organisaties als de Voedselbank en de Bloedbank of ouderen met hun boodschappen. CNV Jongeren helpt jongeren met een beperking met peer support. Bij Diversity Skills helpen jonge statushouders ouderen, zodat ze beiden uit hun isolement komen.

Bij Young Leaders bedenken 250 jongeren op vijf locaties in Nederland een oplossing voor concrete hulpvragen uit hun buurt. In de regio Den Haag, Delft en Alphen aan den Rijn bedenken jongeren bij het project Next Level acties tegen eenzaamheid, armoede en problemen met informele zorg. Op de website www.doemeemetmdt.nl/ook-dit-is-mdt/ is een overzicht te vinden van de lopende projecten.

FOK! Wat een weer: wolken en zon

Gegroet!  

Hogedrukgebieden maken voorlopig de dienst uit. Dat wil niet zeggen dat het alleen maar stralend weer is. We zien dat er toch wel wat wolkenvelden voorkomen die het de zon soms lastig maken. Met name in het oosten en noordoosten was het vrijdagmiddag maar een bewolkte bedoening. In het zuidoosten en westen deed de zon echter wél goede zaken. Zo was het hier urenlang kraakhelder. 

Zo koud als de afgelopen nachten zal het niet meer worden, maar 3 graden in het oosten is nog wel aan de frisse kant. Afgelopen nachten hadden we op sommige locaties nog 1 tot 2 graden vorst. Dat was hier en daar een datumrecord.

Vandaag hebben we eigenlijk een vergelijkbare dag als gisteren. Er zijn wolkenvelden en ik denk wat meer en uitgebreider dan vandaag, maar het het blijft op de meeste plaatsen gewoon droog. En voor je er erg in hebt dat het bewolkt is klaart het alweer op. Opnieuw verwacht ik in het westen weer de meeste zon. Later klaart het ook elders wat op. Het kwik ligt tussen de 12 graden op Texel en Terschelling tot 18 in Venlo en Eindhoven. De wind draait naar zuidwest en is zwak tot matig, kracht 3 tot 4. 

Waar zijn er wel buien actief? Eigenlijk alleen een complex in het uiterste oosten van Europa en een depressie boven het zuiden van Spanje die daar en in Portugal diverse onweders tot ontwikkeling liet komen.

In ons land zou er misschien maandag in het noorden een beetje regen kunnen vallen, maar over het algemeen is het ook de hele volgende week gewoon droog. 

Fijne koekjesdag!  

Meer weer op FOK!

Vijfhuizenmh17 (Foto: Charged)
Charged was bij het MH17 monument te Vijfhuizen (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Kat opgehangen aan brug in Diemen, politie doet onderzoek

Een lugubere vondst vrijdagochtend door de politie in Diemen. Aan de Venserbrug  bungelde een kat aan een touw. Nadat agenten op de melding afkwamen constateerden ze al snel dat het beestje was overleden.

De zwart witte kat is, net als het touwtje waaraan het beestje hing, meegenomen voor onderzoek. Onduidelijk is nog of de kat dood is opgehangen, of is overleden nadat hij aan de brug is bevestigd. Agenten troffen de kat aan aan de Venserbrug  ter hoogte van het fietspad. De politie roept getuigen op zich te melden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.