FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 maart 2020

'÷ztŁrk en Azarkan verantwoordelijk voor afscheid overspelige Kuzu', Denk reageert

Het verhaal over het vertrek van vreemdganger en Denk-partijleider Tunahan Kuzu krijgt een aardig vervelend staartje voor de politieke partij Denk. Volgens een verhaal in HP/De Tijd, zou collega Secuk Öztürk, samen met Farid Azarkan, Kuzu voor het blok hebben gezet waarna hij niets anders kon doen dan de partij verlaten.

De getrouwde Kuzu en vader van twee kinderen zou een relatie hebben gehad met een vrouwelijke medewerker van Denk, waarna na het afbreken van die relatie, 'grensoverschrijdend gedrag' zou zijn vertoond door de partijleider. De vrouw beschuldigt hem van machtsmisbruik en ongewenst gedrag. Ze kan geen vertrouwenspersoon binnen de partij vinden en stapt daarom als eerste naar partijgenoot Azarkan en neemt hem in vertrouwen.

Lees ook: Tunahan Kuzu (DENK) stopt als fractievoorzitter

Azarkan reageert geschokt en zegt dat hij het zou begrijpen als zij actie tegen Kuzu zou ondernemen. Na dat gesprek hoort de vrouw niets meer van Azarkan, waarop zij naar Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib stapt. Arib adviseert de vrouw om aangifte te doen. Toch doet de vrouw dit niet, bang om de mogelijk verregaande gevolgen van het aangifte doen tegen zo'n bekende politicus. Ze pakt haar leven, buiten Denk, weer op.

Öztürk en Azarkan
Totdat partijgenoot Öztürk via-via contact met haar opneemt. Na enige tijd aandringen zeggen zij dat Azarkan en Öztürk samen Kuzu wilden confronteren met zijn gedrag. De vrouw zegt meerdere keren dat ze daar absoluut niet aan mee wil werken. "Dit keer werd er een derde persoon bijgeroepen, een partijprominent met goede aanzien, namelijk Ayhan Tonca. Deze drie heren hadden besloten, ondanks dat ik niet meewerkte en geen klacht had ingediend of een gesprek had gevoerd met Öztürk of het bestuur van DENK, om Tunahan Kuzu te gaan confronteren met zijn wangedrag en mijn kwestie in te zetten als drukmiddel."

Vlak voor de afspraak appte de vrouw nogmaals met Öztürk om hem ervan te weerhouden haar zaak te misbruiken voor eigen gewin. Ondanks dat hij die berichtjes wel las, reageerde hij niet. Vijf dagen later stapte Kuzu 'vrijwillig' op als partijleider van Denk, Azarkan neemt zijn plaats in.

Verklaring Kuzu
Kuzu zelf laat in een verklaring weten zich totaal niet te kunnen vinden in het verhaal. Van grensoverschrijdend gedrag was al helemaal geen sprake. Zijn politieke afscheid werd hem ingegeven door de steeds grotere druk op zijn persoonlijke leven en de kracht om nog een periode door te gaan. 

Update 21.30: Verklaring Denk
"Gisteren verscheen een publicatie waarin informatie is gedeeld over een relatie van Tunuhan Kuzu. Anders dan vermeld heeft de betrokkene nooit een dienstverband met DENK gehad. Dat betrokkene geen medewerkster of stagiaire van DENK is geweest doet overigens niets af aan de ontstane situatie.

Op basis van de informatie constateert DENK dat de relatie met wederzijds goedvinden heeft plaatsgevonden en dat de relatie begin 2018 was beëindigd. Dat sluit ook aan bij het verhaal van betrokkene zoals opgetekend in de media.

De betrokkene heeft begin 2018 contact gezocht met DENK. Als gevolg hiervan zijn vanuit de fractie en het bestuur indringende gesprekken gevoerd met Tunahan Kuzu. Uit deze gesprekken bleek dat zijn gedrag niet past bij de kernwaarden van DENK. Dat heeft destijds geleid tot het ontnemen van het fractievoorzitterschap.

Dit heeft geleid tot het aanstellen van een vertrouwenspersoon voor personen buiten de organisatie en het aanscherpen van de interne procedures teneinde sneller en beter te reageren.

Vorige week heeft Tunahan Kuzu verklaard dat hij vanwege de impact op zijn persoonlijk leven binnen afzienbare tijd zijn rol voor DENK binnen de politiek zal beëindigen."

Ambulancebus met 6 coronapatiŽnten op takelwagen naar Radboud UMC

De speciale ambulancebus, die bij grootschalige incidenten ingezet kan worden om meerdere patiënten tegelijkertijd te vervoeren, is vanavond op de A73 op de afrit Vierlingsbeek in Noord-Brabant met pech langs de weg gestrand. De bus vervoerde op dat moment zes coronapatienten. 

Volgens 1Limburg heeft de bus te kampen met een koelvloeistoflek. Om de patiënten alsnog te vervoeren zijn er zes ambulances opgeroepen, ook is er een traumaheli ter plaatse. De bus zal, indien nodig, worden weggesleept door een bergingsbedrijf. 

Update 20:12 uur
De bus is inmiddels met patiënten en al op een takelwagen gezet. De tocht zal, met ambulances in colonne erachter aan, eerst naar het Radboud UMC in Nijmegen trekken, alwaar de patiënten eerst een checkup zullen krijgen. Hierna zullen ze per gewone ambulance naar Groningen worden vervoerd zo meldt de Telegraaf

Seriemoordenaar 'Grim Sleeper' voor altijd ingeslapen

Lonnie Franklin, onder vrienden ook wel bekend onder de naam 'Grim Sleeper', is op 67-jarige leeftijd in zijn cel overleden. Franklin vermoordde in een periode van twintig jaar een groot aantal vrouwen.


Lonnie Franklin (Foto: Al Seib-Pool/Getty Images)

Franklin werd dood aangetroffen in zijn cel in de beruchte gevangenis San Quentin, de oudste gevangenis in Californië, waar hij sinds augustus 2016 in de dodencel zat. Volgens de autoriteiten lijkt het niet op een geweldadige dood, alhoewel de ware doodsoorzaak nog niet bekend is.

In totaal zou Franklin 25 vrouwen hebben vermoord, al is hij veroordeeld voor de moord op negen vrouwen. De meeste slachtoffers werden van dichtbij doodgeschoten, hun lichamen werden aan de kant van de weg gedumpt. Allen waren zwart.

De moordenaar dankt zijn bijnaam aan een periode van stilte die veertien jaar duurde waarna hij weer verder ging. De moorden werden nooit opgelost en Franklin wist zich goed te gedragen door baantjes aan te nemen als vuilnisman en zelfs als parkeerhulp bij de politie in Los Angeles.

DNA-match
Uiteindelijk werden een aantal moorden dan toch aan hem toegeschreven en een gedeeltelijke match met DNA, afkomstig van zijn zoon, bevestigde de vermoedens van de politie. De politie wist na een verjaardagsfeestje aan een stuk pizza en gebruikt bestek van Franklin te komen en na deze DNA-test werd hij gearresteerd op verdenking van een aantal moorden.

Agenten vonden een pistool dat gebruikt was bij de moorden en foto's en video's van vele vrouwen in zijn huis. Meer dan 180 foto's werden verspreid in de hoop om meer slachtoffers te kunnen identificeren.

Alhoewel Franklin de doodstraf kreeg, was de kans dat deze daadwerkelijk werd uitgevoerd nihil. In de staat Californië is al sinds 2006 geen doodstraf meer uitgevoerd en de meeste gevangenen op de beruchte 'death row' sterven een natuurlijke dood.

Remkes staat 'taxidemonstratie' op Malieveld niet toe

Taxichauffeurs mogen morgen niet demonstreren op het Malieveld, dat heeft waarnemend burgemeester Remkes van Den Haag vanmiddag besloten. Met het oog op de beheersing van het coronavirus moet voorkomen worden dat grote groepen mensen samenkomen. 'Dit geldt ook tijdens demonstraties', schrijft de gemeente in een verklaring.

De taxichauffeurs willen gaan demonstreren omdat zij geen aanspraak kunnen maken op de compensatieregeling die bedoeld is voor ondernemers die gedupeerd zijn door het coronavirus. Maar die demonstratie is dus verboden.

'Het is onverantwoord om met grote groepen bij elkaar te komen in een tijd waarin iedere Nederlander wordt opgeroepen thuis te blijven. Het is een bedreiging voor de volksgezondheid en daarom zal ik het niet toestaan', zegt Remkes. De demonstratie is ook niet aangemeld en dat is wel verplicht, zo staat in de verklaring. De inhoud van de demonstratie heeft volgens Remkes geen rol gespeeld bij het besluit.

Mochten taxichauffeurs toch gaan demonstreren, dan zal er 'handhavend worden opgetreden'.

Oud-Tourwinnaar Thomas wil geen Tour zonder publiek

Tour de France-organisator ASO houdt nadrukkelijk nog de optie open om de Tour te verrijden zonder publiek, maar oud-winnaar Geraint Thomas vindt dat een belachelijk idee. "Zonder fans is er geen Tour", aldus Thomas in de The Daily Telegraph.

De wielrenner uit Wales wil graag weer koersen maar niet ten koste van alles. "Vanaf dat het mogelijk is, wil ik weer koersen. Maar ik benadruk wel: pas vanaf het echt mogelijk is. De discussie rond het al dan niet doorgaan van de Tour kan ik begrijpen. Ik besef ook dat het ‘maar’ sport is, maar er staan ook veel banen op het spel. De gezondheid moet in elk geval de hoogste prioriteit genieten. Het is een moeilijke keuze" aldus Thomas zo lezen we op Sportwereld.be.

Oud-Tourwinnaar Thomas wil geen Tour zonder publiek (Pro Shots / Action Images)
Oud-Tourwinnaar Thomas wil geen Tour zonder publiek (Pro Shots / Action Images)

Zolgensma onder voorwaarden goedgekeurd als behandeling voor SMA

Het Europees medicijnagentschap EMA heeft, onder voorwaarden, een positief advies gegeven voor de markttoelating van Zolgensma. Dit is een gentherapie voor de behandeling van zeer jonge kinderen met spinale musculaire atrofie (SMA), een zeer ernstige spierziekte. Nederland is rapporteur voor dit product en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CTGB) heeft de beoordeling geleid.

Patiënten met SMA hebben een erfelijke afwijking. Deze afwijking zit in het SMN-1 gen, het Survival Motor Neuron-1 gen. Hierdoor ontstaat er een tekort aan het SMN-eiwit. Bepaalde zenuwcellen die spieren aansturen, de zogenoemde ‘motorneuronen’, hebben dit eiwit nodig. Zonder dit eiwit sterven deze zenuwcellen, wat kan leiden tot de ernstige spierziekte SMA.

Onder voorwaarden
Het EMA heeft deze behandeling een positief advies ‘onder voorwaarden’ gegeven. Met dit type goedkeuring kan het EMA een behandeling adviseren met minder gegevens dan normaal nodig is. Zo kan een nieuwe behandeling eerder worden toegepast. Dit type goedkeuring is mogelijk bij aandoeningen waar nog geen goede behandelopties voor zijn. Aanvullende resultaten uit de lopende onderzoeken naar Zolgensma zullen voortdurend door het EMA worden beoordeeld.

Aantal kopieën
Zolgensma is de merknaam voor de gentherapie waarvan het werkzame bestanddeel de naam onasemnogene abeparvovec heeft. Deze gentherapie brengt het genetisch materiaal van het SMN-eiwit in de zenuwcellen. Hierdoor kunnen deze cellen dit eiwit weer zelf aanmaken. De positieve beslissing van het EMA is gebaseerd op de voorlopige resultaten van één voltooide klinische studie en drie ondersteunende onderzoeken bij patiëntjes met SMA. Hieruit blijkt dat de behandeling de overleving en spierfunctie van kinderen met SMA verbetert.

De behandeling met Zolgensma is nu goedgekeurd voor patiëntjes met symptomen van de meest ernstige vorm van SMA (SMA type 1) en voor patiëntjes met maar 1, 2, of 3 kopieën van het SMN-2 gen. Naast het SMN-1 gen bestaat namelijk ook het SMN-2 gen. Het SMN-2 gen wordt minder goed afgelezen dan het SMN-1 gen, maar het DNA kan meerdere kopieën van dit gen hebben. Een hoger aantal kopieën van het SMN2-gen geeft een gunstiger beloop van de ziekte. Patiëntjes met slechts 1, 2, of 3 kopieën van het SMN-2 gen hebben over het algemeen een ernstigere vorm van SMA.

Europese Commissie
De Europese Commissie vergadert binnenkort en bespreekt of het positief advies van het EMA kan worden overgenomen. Daarna moet elk afzonderlijk land binnen de EU beslissen of de kosten van deze behandeling - in de Verenigde Staten is dit 2,1 miljoen dollar per patiënt - opwegen tegen de gezondheidswinst van de behandeling.

Dierenorganisaties: zorg voor dieren in gedrang door coronavirus

Nederlandse dierenorganisaties doen een dringend beroep op de overheid om dierverzorgers, dierenambulancepersoneel en dierenartsen buiten de voedselketen alsnog toe te voegen aan de lijst cruciale beroepen. Doordat deze beroepsgroepen niet als cruciaal worden gezien, is er voor mensen met zo’n beroep geen kinderopvang beschikbaar. Als gevolg van deze en andere beperkende maatregelen om verdere uitbraak van het coronavirus te voorkomen, komt de noodzakelijke zorg voor dieren steeds meer in het gedrang. Onvoldoende zorg voor dieren die van mensen afhankelijk zijn heeft negatieve gevolgen voor welzijn, gezondheid en veiligheid van mens en dier.

Afgelopen weken hebben de dierenorganisaties hierover gesprekken gevoerd met het RIVM en de betrokken ministeries. In alle ons omringende landen zijn dierverzorgers en dierenartsen wel erkend als cruciale beroepen. Zelfs in de noodverordening van New York worden deze beroepen ‘van essentieel belang’ genoemd. In Nederland hebben de gesprekken desondanks niet geleid tot het toevoegen van de dierenartsen, dierverzorgers, dierwelzijnsinspecteurs en dierenambulancemedewerkers aan de lijst cruciale beroepen. Tot grote teleurstelling van de dierenorganisaties zijn alleen dierenartsen die in de voedselketen werken cruciaal bevonden.

De dierenorganisaties benadrukken dat het essentieel is dat eerder genoemde professionals gedurende deze crisis hun werk kunnen blijven doen. Zorg voor dieren is dagelijks nodig, het is vaak specialistisch werk en het leidt tot onaanvaardbare risico’s als dit niet door ervaren personeel kan worden gedaan. De bezettingsgraad staat echter onder steeds grotere druk door ziekte en/of beperkende coronamaatregelen. Naast huisdieren is het voor dieren in nood, in opvangcentra, asiels, kinderboerderijen en dierentuinen letterlijk van levensbelang dat ze noodzakelijke zorg blijven krijgen.

De dierenorganisaties onderkennen uiteraard de ernst van deze Corona-uitbraak en het enorme leed voor mensen. Tegelijk vinden ze dat dieren geen zorg mag worden onthouden en dat mensen die noodzakelijke zorg geven aan dieren geen onnodig risico mogen lopen. Dat is niet alleen voor de dierenorganisaties onaanvaardbaar, maar ook voor een groot deel van de maatschappij, zo blijkt uit de petitie die de aflopen dagen tienduizenden keren getekend werd.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Nieuwe advocaat voor verdachte moord Derk Wiersum

Advocaat Tjalling van der Goot heeft de verdediging van zijn cliënt Giërmo B., de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Derk Wiersum, overgedragen aan zijn collega Jacques Taekema.

Dat vertelt Van der Goot aan de Leeuwarder Courant. De overname vond plaats op verzoek van B. Wat de reden hiervoor is, kan Van der Goot niet zeggen. 'Ik heb een vertrouwensrelatie met mijn cliënt en ook een beroepsgeheim. Daarom kan ik er niks over zeggen', zegt hij tegen de krant.

Baksteen
Afgelopen weekend werd er een baksteen door het raam gegooid bij kantoor Anker & Anker, waar Van der Goot werkt. Het incident heeft volgens zowel Van der Goot als Taekema echter niets te maken met de overname van de verdediging van B. 'Het verzoek tot overname werd namelijk al enkele weken geleden ingediend', zegt Taekema tegen AT5.

Taekema heeft de verdediging inmiddels overgenomen. Aankomende woensdag is zijn eerste zitting als advocaat van B. in de zaak Wiersum. In verband met de coronamaatregelen mag daar geen publiek komen.

"Nintendo komt met meerdere Switch remasters voor jubileum Super Mario"

Het lijkt erop dat Nintendo groots gaat uitpakken met de vijfendertigste verjaardag van Super Mario. Volgens bronnen wordt dit jaar het overgrote deel van de 3D Mario-catalogus opnieuw uitgebracht voor de Nintendo Switch, maar kunnen we ook een aantal nieuwe games verwachten.

Zeker is dat Super Mario Galaxy deel uitmaakt van de line-up, aldus video games chronicle.  Andere games die worden genoemd zijn onder andere Super Mario World, Super Mario 64 en Super Mario Sunshine. Wat betreft de nieuwe games kunnen we onder andere een nieuwe Paper Mario verwachten, maar ook een deluxe versie van Super Mario 3D World met meerdere nieuwe levels om door te spelen.

Oorspronkelijk zou Nintendo volgens geruchten de nieuwe games fysiek aankondigen tijdens de E3 in Juni, maar deze is door de uitbraak van het coronavirus afgelast. Nintendo zou daarom overwegen om een Nintendo Direct te doen om Mario in het zonnetje te zetten. Tijdens deze showcase zou er ook nieuwe informatie worden gegeven over het Super Mario World-pretpark dat momenteel wordt gebouwd en zouden we meer te weten komen over de animatiefilm die op de planning staat.

Super Mario zag voor het eerst het levenslicht in 1985 met de game Super Mario Bros. Mario als personage bestond toen al wat langer, maar verwierf pas echt wereldfaam met zijn eigen game op de NES.

Mario

Celstraf voor Eindhovense man die zijn nichtje aanrandde

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 34-jarige man uit Eindhoven veroordeeld voor aanranding van zijn minderjarige nichtje. Hij krijgt een gevangenisstraf van 10 weken, waarvan 8 weken voorwaardelijk, en een taakstraf van 100 uur. Ook moet de man zich laten behandelen voor zijn psychische en sociale problemen.

De verdachte had in juni 2018 zijn destijds 16-jarige nichtje en zijn neefje te logeren. Hij ging 's nachts de slaapkamer in waar het meisje lag te slapen, likte en kuste haar voet en verrichtte vervolgens seksuele handelingen bij zichzelf.

Ernstige inbreuk op lichamelijke integriteit
Volgens het Openbaar Ministerie zou een taakstraf en een geheel voorwaardelijke celstraf op z'n plaats zijn, omdat er geen sprake was van een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van het meisje. De rechtbank meent dat hiervan wel degelijk sprake is. Dit betekent dat het zogeheten taakstrafverbod van toepassing is en dat – kort gezegd – op grond van de wet niet kan worden volstaan met een taakstraf en/of een voorwaardelijke gevangenisstraf, zoals door de officier van justitie gevorderd. De rechtbank legt daarom – naast een taakstraf – een deels onvoorwaardelijke celstraf op. De rechtbank betrekt daarbij met name dat het slachtoffer gezien haar leeftijd in een fase van haar seksuele ontwikkeling verkeerde waarin dergelijke seksueel grensoverschrijdende handelingen een nog grotere impact hebben dan dat deze normaal gesproken al hebben.

Behandeling voor psychische en sociale problemen
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat het meisje aan de zorg en waakzaamheid van haar oom was toevertrouwd. Dit vertrouwen heeft hij ernstig geschaad. Het meisje ondervindt nog steeds veel last van de herinnering aan het voorval. De verdachte neemt ook nauwelijks verantwoordelijkheid voor zijn gedrag. Hij stelt zich door alcoholgebruik en stress niet te herinneren wat er die bewuste avond is voorgevallen. De rechtbank zet haar vraagtekens bij dit gestelde geheugenverlies. De man verklaarde namelijk dat hij wel nog wist dat hij zijn nichtje en neefje 's nachts de woning heeft uitgelaten door de buitendeur open te maken.

Verder weegt mee dat de reclassering de kans op herhaling inschat als laag. Bovendien erkent de verdachte hulp nodig te hebben voor zijn psychische en sociale problemen en toont hij zich bereid mee te werken aan een ambulante behandeling daartoe. Ook mocht hij als gevolg van deze strafzaak enige tijd niet met zijn kinderen omgaan. Inmiddels is bijna 2 jaar verstreken en heeft de verdachte, voor zover bekend, geen nieuwe misstap gemaakt. 

Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 10 weken, waarvan 8 weken voorwaardelijk, en een taakstraf van 100 uur op z'n plaats. Aan het voorwaardelijke strafdeel koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden om herhaling te voorkomen. Zo krijgt de verdachte een meldplicht bij de reclassering en moet hij meewerken aan een ambulante behandeling bij een forensische polikliniek.

Rumag: de Bucklerlul van 2020

Rumag is het nieuwe Buckler. Voor wie niet weet wat Buckler is, Buckler was een biermerk zonder alcohol dat compleet werd stukgemaakt door Youp van 't Hek. Rumag is nu stukgemaakt door Lubach. Vindt Rumag zelf, in een jankstatement. Maar Rumag maakte zichzelf vorige week al stuk.

Rumag jat al jaren quotes van het internet en doet of zij het verzinnen. En ze zetten dat op shirts. En verkopen daar veel van. Verder hebben/hadden ze een corona-actie. Zoals een mondkapje met krijg de corona. En er was een t-shirt met een stukje gejatte songtekst van Boudewijn de Groot. Daarvan ging 10 euro naar Het Rode Kruis. Alleen kwam dat geld niet uit hun aandeel van een verkocht shirt maar van de consument die ineens wél verzendkosten moest betalen.

Op al die feiten kwam kritiek. Reactie van Rumag. Hou je smoel en krijg lekker corona. Vervolgens besteedde Lubach er een item van een kwartier aan, waar Rumag compleet werd gefileerd. Rumag kwam met een statement, waarna Lubach ook weer met een statement kwam. We snappen dat, als je de heisa niet hebt gevolgd, dit artikel nogal verwarrend kan zijn. Kijk daarom alsnog het item van Lubach hieronder.

Militair artsen en verpleegkundigen aan de slag in het land

Zo’n 90 militair verpleegkundigen en 20 militair artsen gaan deze week aan de slag in verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen in het land. Ze ondersteunen daar het zorgpersoneel dat onder druk staat vanwege het grote aantal coronapatiënten.

Zo worden vandaag in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede 6 artsen en 12 verpleegkundigen ingewerkt. Die draaien vanaf morgen regulier mee. Militair geneeskundig personeel begon dit weekend ook al in een woonzorgcentrum in Heerde dat zwaar is getroffen door het virus.

Naast de genoemde 90 extra verpleegkundigen werken sinds het begin van de coronacrisis al 50 militair verpleegkundigen in 5 van de 12 relatieziekenhuizen van Defensie. Daar helpen ze mee om de medische zorgverlening draaiend te houden.

Planners
Medische planners van Defensie assisteren sinds vorige week bij de herverdeling van patiënten. Dat gebeurt om de druk beter over de ziekenhuizen in Nederland te verdelen. Naast medische, levert Defensie ook logistieke en algemene planners. Het totale aantal ingezette planners is inmiddels uitgebreid naar 20.

COVID-19: Defensie haalt Zr.Ms. Dolfijn terug, bemanning besmet

Onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn breekt zijn reis nabij Schotland af omdat een aantal van de 58 bemanningsleden het COVID-19-virus heeft of had. Gisteren zijn 15 militairen met milde griepverschijnselen getest om vast te stellen of zij als gevolg van het virus antistoffen hebben aangemaakt. Dat bleek het geval.

De onderzeeboot vaart momenteel van Schotland naar Den Helder en komt daar eind deze week aan. Dat is 2 weken eerder dan verwacht. De bemanning gaat in quarantaine om verdere besmetting te voorkomen.

Binnen 48 uur moet nader onderzoek uitwijzen of de militairen die zijn getest het virus nog steeds hebben. Gisteren was er 1 persoon met koorts en hoestklachten. Eerder vertoonden andere bemanningsleden ook dergelijke verschijnselen.

De militairen maken het verder goed. De bemanning is er rustig onder.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Blizzard peilt interesse voor Classic Burning Crusade-server

Het lijkt erop dat Blizzard serieus overweegt om een Classic-versie van The Burning Crusade te maken. In een vragenlijst die naar een select aantal World of Warcraft: Classic spelers is verstuurd wordt gevraagd naar hun interesse in een server met World of Warcraft's eerste uitbreiding, en in welke vorm ze dit terug zouden willen zien.

Het onderzoek vraagt onder andere of spelers liever willen dat ze compleet opnieuw beginnen op een eventuele Burning Crusade-server of juist op level 58. Ook worden er opties genoemd dat een server overgaat naar  Burning Crusade en spelers dan naar een pure classic-server kunnen overstappen, of juist andersom waarbij spelers overstappen naar een Burning Crusade-server.

Blizzard heeft nog niet op statements gereageerd wat betreft de poll. The Burning Crusade kwam in 2007 uit; de uitbreiding introduceerde de blood elves en de draenei, kwam met Outland als nieuw continent en spelers vochten onder andere tegen bekende figuren zoals Illidan Stormrage en Kael'thas Sunstrider. 

burningcrusade1

Even iets anders dan COVID-19 ...

Vaak zijn het onzindingen, maar zo heel af en toe komt er ook wel eens een leuke uitdaging voorbij op Facebook. Bij deze uitdaging is het de bedoeling dat je uitzoekt welk nummer er op de eerste plaats in de Top40 stond op de dag dat je 18 werd. 

Ik werd in week 26 in 1997 18 wat me het nummer 'Toen Ik Je Zag' van Antonie Kamerling opleverde. Welk nummer stond er op jouw achttiende verjaardag op de eerste plaats? Kom maar op met die video's! 

Rokers zijn vanaf 1 april fors duurder uit

Vanaf 1 april stijgt de accijns op tabak. De prijs voor een pakje sigaretten stijgt met 1 euro naar gemiddeld 8 euro per pakje. De prijs van shag gaat met 2,50 euro omhoog. Accijnsverhoging en daarmee het duurder maken van tabak is de meest effectieve maatregel om roken tegen te gaan. Door een hoge prijs van tabak zullen kinderen minder snel beginnen met roken. Stoppen met roken is in deze tijd nog meer relevant, want er zijn sterke aanwijzingen dat mensen die roken een grotere kans hebben op complicaties van het coronavirus volgens het Trimbos Instituut. 

De accijnsverhoging is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Hierin staan maatregelen die leiden tot een Rookvrije Generatie in 2040. “Wij hopen dat de prijsstijging kinderen nóg meer aanmoedigt om niet te beginnen met roken. Het is een belangrijke stap die ervoor zorgt dat ‘rookvrij’ steeds meer de norm wordt, zodat we kinderen kunnen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken,” aldus Michael Rutgers, voorzitter van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Jaarlijks overlijden zo’n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. En wekelijks raken honderden kinderen verslaafd. Kinderen moeten beschermd worden tegen producten die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en ook nog eens heel verslavend, alldus KWF Kankerbestrijding. 

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

FOK!sport discussie van de dag: hoe verder met de Eredivisie dit seizoen?

In deze dagen van de coronacrisis is vrijwel alle sport stilgelegd waardoor de redactieleden van FOK!sport zwetend en met klamme handjes achter hun beeldschermen zitten van de afkickverschijnselen. We missen de live sport, maar discussiëren over sport en de hot topics in de sportwereld kan altijd. Daarom gaan we voorlopig regelmatig een discussie van de dag sturen waarbij we nieuwsgierig zijn naar jullie mening.

De KNVB houdt voor de rest van het seizoen mogelijk met drie mogelijke scenario's. De eerste optie is om de competities uit te spelen voor 30 juni, waarbij er tot 1 juni geen publiek aanwezig mag zijn. Als tweede optie bestaat de mogelijkheid om de competities na 30 juni uit te spelen.

Hiervoor zal wel een besluit van de UEFA nodig zijn dat het mogelijk maakt om de deadline van 30 juni te verzetten. Als derde optie noemt de bond om de competities niet uit te spelen.

Wat zou volgens jou het beste en meest reële scenario zijn en hoe moeten de Europese tickets worden verdeeld als de competitie niet wordt uitgespeeld? 

FOK!Sport discussie van de dag: hoe verder met de Eredivisie dit seizoen? (Pro Shots / Kay Int Veen)
FOK!Sport discussie van de dag: hoe verder met de Eredivisie dit seizoen? (Pro Shots / Kay Int Veen)

Huntelaar twijfelt over toekomst: "Er spoken drie opties door mijn hoofd"

Klaas-Jan Huntelaar heeft nog geen besluit genomen over zijn toekomst als profvoetballer. De 36-jarige spits heeft een aflopend contract bij Ajax en hij weet niet of de club met hem verder wil. Huntelaar is er zelf ook nog niet over uit, zo laat hij weten in een interview met het Algemeen Dagblad. "De komende tijd moet ik voor mezelf de balans gaan opmaken."

De ex-spits van onder meer Real Madrid en Schalke 04 vindt het moeilijk om aan te geven wanneer het een mooi moment is om te stoppen met voetballen. "Je wilt niet te vroeg stoppen, want stel dat je spijt krijgt. Je kunt maar één keer stoppen", aldus Huntelaar, dit Eredivisie-seizoen goed voor negen doelpunten in achttien wedstrijden.

"Maar te laat is ook niet goed, dat je er halverwege het seizoen klaar mee bent. Het moment wil je zelf bepalen, maar kan dat wel? Veel spelers maken volgens mij iets bewust mee, waardoor ze besluiten dat het niet meer kan. Ze hebben een blessure of zijn er mentaal gewoon klaar mee. Maar dat gevoel heb ik nu totaal niet, integendeel zelfs."

Huntelaar heeft van Ajax nog niet te horen gekregen wat de plannen met hem zijn. De club en speler maakten de afspraak dat eerst alle focus op het seizoen gelegd zou worden, om in een later stadium samen verder te kijken naar de toekomst. "Zo hebben we het vorig jaar ook gedaan", zegt Huntelaar.

"Volgens mij moest ik nog formeel mijn handtekening onder een nieuw contract zetten, terwijl ik gewoon al aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen was begonnen. Of Ajax verder wil, geen idee. Voor mij spoken er dus drie opties door mijn hoofd: of stoppen, of door bij Ajax, of bij een andere club."

De spits zegt nog altijd veel plezier te hebben in het voetbal. Het maken van doelpunten haalt het beste in hem naar boven. "Dat is het allerleukste wat er bestaat. Honderd procent. Die gretigheid voel ik nog zo in me zitten, dat is echt niet leeftijdsgebonden", legt de aanvaller uit.

"Ik zal je zeggen, en dat moet je niet verkeerd opvatten, maar als ik alle wedstrijden had gespeeld, had ik nu bovenaan de topscorerslijst gestaan. Die overtuiging heb ik. Moet ook. De drive om elke dag te willen winnen, de beste willen zijn. Volgens mij is dat bepalend hoelang je het volhoudt."

Fysiek houdt Huntelaar het nog goed vol. Dat komt naar eigen zeggen door zijn sterke conditie. "Conditioneel behoorde ik altijd wel tot de betere spelers in een selectie. Dat zorgt voor een goede basis. De pijntjes zijn nu eigenlijk vooral voelbaar na wedstrijden op kunstgras, dat merk ik aan mijn spieren en gewrichten. Het is toch anders."

"En in de opbouwfase heb ik wat langer nodig, dus in de voorbereiding, zoals laatst in aanloop naar de tweede seizoenshelft. Dan moet ik er fysiek even echt in komen", aldus Huntelaar. "Maar verder is het voor mij vooral een mentale kwestie: als je echt iets wilt, kun je dat ook. En in mijn hoofd ben ik nooit klaar, neem ik nooit genoegen met wat ik heb."

Een avontuur in het buitenland lijkt niet meer aan Huntelaar besteed. "We hebben het goed hier, de kinderen hebben ook hun sociale leven. Die stabiliteit is me nu meer waard dan het avontuur. Maar ik sluit momenteel even niets helemaal uit", vervolgt de 76-voudig Oranje-international.

"Dus weet ik het nog niet. Het komt zoals het komt. Maar voor mij is wel één ding helder: als ik volgend seizoen ergens speel, dan wil ik echt een uitdaging voelen, een prestatie leveren, echt van waarde zijn. Een beetje meehobbelen, daar pas ik voor. Het moet geen bezigheidstherapie worden. Zodra dat gevoel me bekruipt, is het echt voorbij."

Gestolen beademingsapparatuur snel teruggevonden

In Breda  werd afgelopen nacht ingebroken in een auto. De buit bestond onder meer uit zes sets met beademingsapparatuur, sportkleding en persoonlijke bescheiden waaronder een bankpas. De eigenaar van de auto ontdekte de inbraak vanmorgen. Hij zag dat met de gestolen bankpas om 07.00 uur was gepind bij een supermarkt in de binnenstad. Agenten zijn onmiddellijk ter plaatse gegaan. De eigenaar liet direct de camerabeelden zien. De twee mannen die daar hadden gepind stonden er duidelijk op. Een van de agenten herkende een van hen, dat is namelijk een bekende veelpleger. Hierop keken de dienders in de omgeving naar het duo uit. Zij werden op de Veemarktstraat aangetroffen en aangehouden. Het gaat om twee in Breda verblijvende mannen van 41 en 49 jaar.

Vanwege de gestolen medische nu zo noodzakelijke apparatuur investeerden de agenten direct verder in deze zaak en vroegen aan de verdachten waar de rest van de buit was. Een van hen vertelde dat hij twee tassen had zien staan bij de voetbalkooi in de wijk de Gampel. Die werden daar inderdaad aangetroffen. Dat bleken de tassen met persoonlijke spullen van de aangever te zijn. De twee tassen met gestolen medische apparatuur zijn vanmorgen, op aanwijzing van een getuige die belde, achter een school in de wijk Boeimeer aangetroffen en direct terug gegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Spelersgroep Barcelona akkoord met salarisverlaging, Messi haalt uit naar bestuur

Lionel Messi heeft via een bericht op Instagram laten weten dat de spelersgroep van Barcelona akkoord is met het tijdelijk inleveren van zeventig procent van het salaris. De onderhandelingen tussen bestuur en spelersgroep verliepen echter niet soepel.

Door de besparing op de salarissen kan de Catalaanse club het overige personeel volledig uitbetalen. Volgens Messi is er op de spelers echter veel druk uitgeoefend om akkoord te gaan. Via Instagram uit de Argentijn zijn ongenoegen.

“Het is verbazingwekkend dat er binnen de club mensen zijn die ons onder een vergrootglas willen leggen. We worden onder druk gezet om iets te doen dat we altijd al van plan waren. Het idee voor salarisverlaging was er al langer. We begrijpen heel goed dat dit uitzonderlijke tijden zijn. Er zijn inderdaad een paar dagen verstreken voordat er definitief akkoord op tafel is gekomen. Dat is alleen maar omdat we op zoek waren naar de juiste formule om de club en zijn medewerkers optimaal te helpen in deze moeilijke tijden.”

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Leo Messi (@leomessi) onMar 30, 2020 at 4:11am PDT

COVID-19: 884 nieuwe besmettingen en 93 doden, totaal 11.750 en 864

Tot en met 30 maart 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 11.750 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een toename van 884 ten opzichte van gisteren.Tot nu toe zijn 3990 (+507) van deze gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Sinds de vorige update zijn er 93 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 864 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

In Noord-Brabant zet de afnemende trend in het aantal ziekenhuisopnames door. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg zijn er relatief veel ziekenhuisopnames. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Red Bull Racing wilde coureurs opzettelijk besmetten met het coronavirus

Volgens Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko is binnen het Oostenrijkse Formule 1-team het idee besproken om Max Verstappen en zijn collega’s te besmetten met het coronavirus. Het idee kon echter bij de coureurs op weinig sympathie rekenen.

“We hebben vier Formule 1-coureurs bij Red Bull en AlphaTauri en acht à tien juniorcoureurs”, vertelde Marko in het programma Sport am Sonntag op de Oostenrijkse publieke omroep ORF. “Het idee was om een trainingskamp te organiseren, waar zij in deze saaie tijd mentaal en fysiek kunnen trainen. Dan was het wellicht handig geweest als ze allemaal besmet waren geraakt.”

Door de besmetting zouden de coureurs vervolgens immuun voor het virus zijn.

Nogmaals Marko: “Het zijn allemaal jonge en sterke mannen met een zeer goede gezondheid. Als ze weer waren hersteld, dan zouden ze topfit zijn voor het wereldkampioenschap, dat met veel races in korte tijd heel zwaar zal worden. We hebben het idee in kleine kring besproken, maar het werd niet positief ontvangen.”

COVID-19: Verbod op recreatief nachtverblijf in Zeeland

Vanaf vandaag geldt er een verbod op toeristisch of recreatief nachtverblijf in heel Zeeland, zowel voor toeristen als Zeeuwen. Dit geldt voor recreatieparken, kampeerterreinen, minicampings, hotels, kamperen bij de boer, kamerverhuur, (Air)B&B’s, pensions, jachthavens, vakantiehuizen, tweede huizen, strandslaaphuisjes en camperplaatsen. Ook geldt er een verbod op het opbouwen van slaap- en strandhuisjes. Dat is bepaald in een Zeeuwse noodverordening die op 27 maart werd vastgesteld.

Deze maatregelen zijn genomen om te zorgen dat het aantal mensen dat komende periode (Pasen/meivakantie) in Zeeland verblijft, wordt beperkt. Want op dit moment staat de hele zorgketen in Zeeland onder grote druk door het coronavirus. Dit betreft niet alleen de ziekenhuizen en de intensive-care-afdelingen, maar zeker ook de huisartsen en het ambulancevervoer. Een toestroom van een groot aantal bezoekers betekent dat deze druk onverantwoord groot wordt. Dat is onwenselijk. De maatregelen gelden tot nader order.

Uitzonderingen
Voor een aantal situaties geldt een uitzondering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan seizoenarbeiders of tijdelijke bewoning (door persoonlijke omstandigheden) anders dan voor toeristisch of recreatief verblijf. Er wordt ook gecontroleerd op dit verbod.

Impact
De maatregelen grijpen zwaar in voor de toeristische sector en alle betrokken ondernemers. Voorzitter Veiligheidsregio Jan Lonink: “We begrijpen dat deze maatregelen in Zeeland pijn doen, echter economische schade is te herstellen, gezondheidsschade is onherstelbaar. In een normale situatie zijn alle toeristen van harte welkom, deze situatie vraagt echter om een andere benadering. We vragen zowel toeristen als inwoners van Zeeland hiervoor begrip te tonen en elkaar met vriendelijkheid te blijven behandelen.”

Dit is voorlopig niet mogelijk in Zeeland (Afbeelding: Pixabay)
Dit is voorlopig niet mogelijk in Zeeland (Afbeelding: Pixabay)

Zatlap (26) slaat oma (75) het ziekenhuis in

De politie heeft zondagavond in Waalwijk een 26-jarige man aangehouden vanwege huiselijk geweld. Hij zou zijn oma (75) fors mishandeld hebben. De politie kreeg omstreeks 23.10 uur een melding dat er in Waalwijk een bebloede vrouw voor een woning stond.

Ter plaatse bleek dat het slachtoffer inmiddels op een ander adres in de omgeving werd opgevangen. Zij bleek te zijn mishandeld. Ze had onder meer een gebroken oogkas en diverse bloedingen. Ze is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

De verdachte is een kleinzoon van het slachtoffer. Hij was onder invloed van alcohol bij zijn arrestatie. Hij blies 685 ugl. De man is bekend bij hulpverleningsinstanties vanwege zijn problemen. 

Alcohol maakt meer kapot dan je lief is (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Alcohol maakt meer kapot dan je lief is (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

Inbrekers op heterdaad betrapt; in arm gebeten door politiehond

Vanmorgen kreeg de politie rond 05:40 uur de melding dat er een inbraakalarm af zou gaan in een bedrijf op de Groenewoudsedijk in Utrecht. Agenten zijn meteen ter plaatse gegaan en het bleek inderdaad om een inbraak te gaan. In totaal werden, mede dankzij een politiehond, twee verdachten aangehouden.

Toen de agenten aan kwamen rijden zagen ze al snel dat het hek op een kier stond en dat het kettingslot los om het hek hing. Toen de verlichting in het pand aansprong konden de agenten twee verdachten op verschillende plekken door het pand zien lopen. De eerste verdachte werd daarna al snel aangehouden. Met ondersteuning van een diensthond is ook de tweede verdachte aangehouden. Hij is hierbij in zijn arm gebeten door de hond.

Bij de verdachten zijn diverse inbrekersattributen aangetroffen. Vandaag gaan rechercheurs de twee aangehouden verdachten verhoren. Het betreft een man van 35 jaar uit Utrecht en een 49-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland.

De eigenaar van het bedrijf doet aangifte van de inbraak.

Gedetineerden Schiphol uiten opnieuw zorgen na contact met besmette arts

Gedetineerden van het Justitieel Complex op Schiphol slaan opnieuw alarm over de coronamaatregelen in het complex. Deze zijn in hun ogen te gering, zeker nu blijkt dat meerdere gedetineerden in contact zijn geweest met een besmette arts.

Zondag werden de gedetineerden door de directie op de hoogte gesteld van de situatie. De arts had bij het laatste bezoek aan het Justitieel Complex nog geen verschijnselen. Pas na dat bezoek, waarbij de arts drie gedetineerden zag, werd het virus bij hem vastgesteld.

De directie liet aan de gedetineerden weten extra maatregelen voorlopig niet noodzakelijk te achten. Wel worden de gedetineerden die in contact zijn geweest met de arts uit voorzorg in de gaten gehouden, vertelt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan AT5. 'Dat doen we volgens de richtlijnen van het RIVM, die gelden zowel binnen als buiten de muren'.

Maar dat is niet genoeg, vinden de gedetineerden, die niet weten wie er in contact zijn geweest met de arts. 'Wij delen een cel met twee personen, daardoor is iedereen bang dat zijn kamergenoot iets heeft', vertelt een van de gevangenen. Een tweede gedetineerde vult aan: 'Niemand van ons weet wie degenen zijn die met de arts in contact zijn geweest. Dat zorgt voor paniek op de afdeling. We voelen ons onveilig.'

Een andere gedetineerde zegt dat er vanochtend maatregelen zijn genomen die de bewegingsvrijheid beperken. Recreatie zou vanochtend niet meer toegestaan zijn, en alle gedetineerden zouden op dit moment hun cel niet meer uitmogen. Het ministerie was vanochtend nog niet bereikbaar om hierop te reageren.

Eerder deze week vertelden drie gedetineerden al aan AT5 dat er volgens hen niet voldoende aandacht wordt besteed aan maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het ministerie van Justitie en Veiligheid liet toen weten dat de adviezen van het RIVM 'voor zover dat kan, zoveel mogelijk worden opgevolgd'.

Een van de wensen van de gedetineerden is dat de personen die in contact zijn geweest met de arts, geïsoleerd worden van de rest. 'We plaatsen pas mensen in isolatie als ze verschijnselen vertonen. Dat doen we in alle gevangenissen en TBS-klinieken', aldus de woordvoerder van het ministerie.

Juventus bevestigt: Ronaldo en co leveren astronomisch bedrag in

De spelersselectie en trainer Maurizio Sarri van Juventus leveren een fors bedrag aan salaris in. Dat bevestigt de Italiaanse grootmacht via de officiële kanalen. La Vecchia Signora heeft met de spelersgroep en zijn hoofdtrainer overeenstemming bereikt over een loonsverlaging in de maanden maart, april, mei en juni. In totaal bespaart Juventus daarmee negentig miljoen euro. Zaterdag bracht Tuttosport al naar buiten dat de overeenkomst tussen Juventus en de voetballers op handen was.

Vanwege de gezondheidscrisis in Italië, en het gebrek aan inkomsten als gevolg daarvan, kwam Juve in de problemen met het betalen van de hoge spelerssalarissen.

Aanvoerder Giorgio Chiellini heeft als woordvoerder van de selectie overleg gevoerd met voorzitter Andrea Agnelli en technisch directeur Fabio Paratici, waaruit nu dus een principe-overeenkomst is gekomen.

Juventus schrijft dat er alleen een akkoord op hoofdlijnen is: de komende weken wordt per speler en staflid individueel bepaald hoeveel salaris er gekort wordt.

"Juventus dankt de spelers de coach voor hun medewerking in een moeilijke tijd voor iedereen", zo staat de lezen op de website van de club.

Volgens Tuttosport levert grootverdiener en sterspeler Cristiano Ronaldo 3,8 miljoen euro in, maar dat is niet door Juventus bevestigd.

De koploper van de Serie A benadrukt dat de ingehouden salarissen mogelijk in een later stadium alsnog worden uitgekeerd, als de diverse voetbalcompetities worden hervat.

"De club zal te goeder trouw met de spelers en trainer onderhandelen over de voorwaardelijke verhoging van de vergoedingen indien de wedstrijden van het lopende seizoen worden hervat", schrijft Juventus.

'Ajax maakt interesse in 'nieuwe KakŠ' formeel kenbaar'

Ajax verzekerde zich onlangs al van de komst van Antony. De jonge aanvaller is naar verluidt niet de enige speler van São Paulo die op de radar van de Amsterdammers staat. Vanuit Spanje komt namelijk het bericht dat de Eredivisionist eveneens geïnteresseerd is in Igor Gomes.

Volgens AS is Ajax tot nu toe zelfs de enige club die zijn belangstelling formeel kenbaar heeft gemaakt. De Amsterdammers zijn echter bepaald niet de enige gegadigde, aangezien de 21-jarige Gomes eveneens wordt genoemd bij Barcelona, Sevilla en Real Madrid.

Wagner Ribeiro, de zaakwaarnemer van Gomes, werkt nauw samen met de Koninklijke en was in het verleden al verantwoordelijk voor de transfer van Robinho naar het Santiago Bernabéu.

Gomes wordt in Brazilië gezien als een talentvolle speler en de aanvallende middenvelder heeft een transferclausule van vijftig miljoen euro meegekregen in zijn nog tot medio 2023 doorlopende contract.

Als Ajax inderdaad werk wil maken van de komst van de 'nieuwe Kaká', zoals hij in zijn thuisland al wordt genoemd, zal het waarschijnlijk proberen hier een flinke som van af te onderhandelen.

Bekenden van de jonge spelmaker, die tot nu toe 31 wedstrijden in de hoofdmacht van São Paulo speelde, zijn inmiddels bekend met de vergelijkingen met Kaká. Hier zijn zij echter niet zo over te spreken.

"Dat is niet goed voor hem, het zorgt voor te veel druk", wordt iemand uit zijn omgeving geciteerd door de Spaanse sportkrant.

Kaká zelf ziet ook wel wat in de vergelijkingen, zo liet hij onlangs al eens optekenen: "Het klopt dat zijn spel mij vaak aan mezelf doet herinneren."

Plofkraak in Kaatsheuvel, politie onderzoekt verband met plofkraak in Waalwijk

Afgelopen nacht is een plofkraak gepleegd op een afstortkluis van de Rabobank aan het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. Er zijn twee donker geklede daders op een (motor)scooter gevlucht. De politie heeft nog naar hen uitgekeken maar ze niet meer aangetroffen.

De politie kreeg omstreeks 03.20 uur melding van een plofkraak bij een bank op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. Diverse eenheden werden ter plaatse gestuurd of namen positie in op de uitvalswegen. Ter plaatse bleek dat de afstort/nachtkluis met een explosief was opgeblazen. Twee donker geklede daders waren op een (motor)scooter gevlucht.

Het is onduidelijk of er iets is buit gemaakt. Specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst en de Unit Forensisch Onderzoek kwamen ter plaatse. De recherche onderzoekt of er relevante camerabeelden zijn en bekijkt of er een verband is met een soortgelijke plofkraak op donderdag 26 maart 2020 omstreeks 02.50 uur op de Taxandriaweg in Waalwijk.

PSV schudt staf verder op en neemt afscheid van keeperstrainer Hesp

Ruud Hesp is bezig aan zijn laatste maanden in dienst van PSV, zo weet het Algemeen Dagblad zondagavond te melden. De 54-jarige keeperstrainer beschikt over een aflopend contract in Eindhoven en zijn werkgever kiest er volgens de krant voor om deze verbintenis niet te verlengen.

Hesp is sinds 2013 werkzaam bij de hoofdmacht van PSV. De oud-doelman van Barcelona begon destijds onder hoofdtrainer Phillip Cocu en begeleidde in de afgelopen jaren onder meer Jeroen Zoet. Eerder dit seizoen kwam het naar verluidt echter tot een botsing tussen Hesp en Zoet, die momenteel op huurbasis bij FC Utrecht speelt. PSV moest Hesp voor 1 april duidelijkheid geven over zijn toekomst en heeft dat volgens het Algemeen Dagblad nu gedaan. Naast de keeperstrainer zullen er na dit seizoen nog een aantal stafleden vertrekken, waaronder videoanalist Wim Rip.

Roger Schmidt neemt aankomende zomer de teugels over van interim-trainer Ernest Faber, die weer aan de slag gaat als Hoofd Jeugdopleiding.

Zaterdag werd al bekend dat acht spelers, waaronder Daniel Schwaab, na dit seizoen eveneens zullen vertrekken. Ibrahim Afellay heeft nog geen duidelijkheid gekregen over zijn toekomst.

Recordzonnige slotperiode van maart

Nog nooit was het eind maart zo zonnig als dit jaar. De hoeveelheid zonneschijn in de derde decade van maart (21e tot en met 31e) komt gemiddeld over het land uit op circa 113 uur tegen 48 uur normaal. Tot dit jaar was 1933 recordhouder met 102 zonuren. Heel maart telt 192 zonuren tegen 125 normaal. Daarmee is het de op drie na zonnigste maart ooit gemeten. Recordhouder blijft 2014 met 208 zonuren.

Tot en met 20 maart was het wisselvallig en verschillende dagen verliepen geheel bewolkt. Vanaf 21 maart tot en met 28 maart scheen de zon vrijwel ongehinderd. Pas gisteren, op zondag 29 maart, trokken over het oosten en zuidoosten wolkenvelden, waardoor de zon het moeilijk had. Vandaag krijgt het hele land met vrij veel bewolking en enkele buien vanuit het noorden te maken, maar morgen schijnt de zon opnieuw zeer uitbundig.

Koude winden maakten het geen buitenzitweer
Zonnig weer nodigt normaal uit om eropuit te trekken. Nu kan dit niet en door koude noorden- tot noordoostenwinden was het vaak te fris om in de tuin of op het balkon te zitten. In de nachten vroor het soms matig. Afgelopen nacht werd het op weerstation Hupsel zelfs -6,6 graden. Dat is de laagste temperatuur sinds 31 januari 2019.

Recordzonnige slotperiode van maart goed voor zonne-energie
De combinatie van zeer zonnig en koud weer was wel ideaal voor de productie van zonne-energie. Bij koud weer is de opbrengst van zonnepanelen beter dan wanneer de panelen sterk opwarmen. Doordat de lucht ook erg droog was waren de zonnepanelen op de meeste ochtenden niet of nauwelijks bedekt met een laagje ijs. Waar dat wel het geval was smolt dit snel weg, zodra de zon opkwam.

Achter de wolken schijnt de zon  (Foto: Interpretatie)
Achter de wolken schijnt de zon (Foto: Interpretatie)

Bram Moszkowicz mag niet terugkeren in advocatuur

Het Hof van Discipline heeft vandaag het beklag van Bram Moszkowicz in de prullenbak gegooid. Het hof vindt dat Moszkowicz niet op overtuigende wijze heeft laten zien dat hij zijn gedrag blijvend heeft veranderd en hij heeft daar geen overtuigende waarborgen voor gegeven. Ook is het hof van mening dat de huidige financieel onduidelijke positie van Moszkowicz van invloed kan zijn op zijn onafhankelijkheid. Het hof heeft de grote maatschappelijke verantwoordelijkheid die hoort bij het bekleden van een positie als advocaat zwaarder laten wegen dan het persoonlijk belang van Moszkowicz bij herinschrijving als advocaat.

Moszkowicz werd in 2013 geschrapt van het advocatentableau vanwege schending van de beroepsregels voor de advocatuur, voornamelijk op het gebied van de financiële integriteit. Vorig jaar heeft  Moskowicz het verzoek gedaan om weer als advocaat te worden ingeschreven. De Raad van Orde van Advocaten Midden-Nederland heeft dat verzoek afgewezen. Mr. Moszkowicz is vervolgens, zoals dat heet, in beklag (in beroep) gegaan bij het Hof van Discipline, de hoogste rechter in het advocatentuchtrecht. 

Tegen de beslissing van het hof is geen verder beroep meer mogelijk. De weigering van de raad van Orde van het arrondissement Midden – Nederland om mr. Moszkowicz als advocaat in te schrijven is daarmee definitief. Mr. Moszkowicz kan wel weer een nieuw verzoek doen, maar dat kan pas op zijn vroegst na één jaar.

Klik hier voor de gehele uitspraak. 

Afbeelding: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Afbeelding: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Serious Request van 13 t/m 18 april

Op het moment dat heel Nederland stilstaat en de intensive cares vollopen, helpt het Rode Kruis en daar kunnen ze alle steun bij gebruiken. Daarom start 3FM over twee weken met 3FM Serious Request: Never Walk Alone. Van maandag 13 tot en met zaterdag 18 april komen 3FM-dj's 24 uur per dag in actie. Dit alles met één doel: geld inzamelen voor het Rode Kruis dat hulp biedt tijdens de coronapandemie.

Sander Hoogendoorn, Timur Perlin, Frank van der Lende en Eva Koreman blijven dit keer gewoon in de studio. Ze zijn elk steeds zes uur aan één stuk op de radio te horen. 

Sander Hoogendoorn hoor je van 06.00 tot 12.00 uur, Timur Perlin is van 12.00 tot 18.00 uur te horen en Frank van der Lende en Eva Koreman zijn er van 18.00 uur tot 00.00 uur. In de nacht presenteren verschillende 3FM-dj’s.

Het is voor het eerst dat Serious Request voor een doel in Nederland kiest.

Boete en beslag transportondernemer Amersfoort

Een transportbedrijf uit Amersfoort en de feitelijke leidinggevende hebben wegens 27 overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) in totaal een boete opgelegd gekregen van €378.000,- van de Inspectie SZW. Daarnaast is beslag gelegd op een vrachtwagen van het bedrijf.

Uit onderzoek van de arbeidsinspecteurs van de Inspectie SZW is gebleken dat het transportbedrijf negen Turkse vreemdelingen arbeid heeft laten verrichten als vrachtwagenchauffeur, waarvoor geen tewerkstellingsvergunning was afgegeven.

Daarnaast bleek dat het transportbedrijf nog 18 onbekende arbeidskrachten arbeid liet verrichten, eveneens als vrachtwagenchauffeur. Aan de vordering van de Inspectie SZW om de identiteit van deze arbeidskrachten kenbaar te maken werd niet voldaan.

Uit het onderzoek bleek verder dat het transportbedrijf geen personeel op haar loonlijst heeft staan en tijdens het onderzoek deed voorkomen dat zij de chauffeurs inleende van een Bulgaarse onderneming. Uit nader onderzoek bij de Bulgaarse autoriteiten bleek dat deze onderneming al jaren niet meer bestaat.

Het transportbedrijf heeft voor de overtredingen van de Wav een boete opgelegd gekregen van in totaal € 216.000,-. Aan de feitelijke leidinggevende is een boete opgelegd van € 162.000,- voor het leidinggeven aan deze verboden gedragingen. Daarnaast heeft de Inspectie SZW conservatoir beslag gelegd om zeker te stellen dat de opgelegde boete kan worden verhaald op het transportbedrijf. Er is beslag gelegd op onder meer een vrachtwagen en bankrekeningen van het transportbedrijf.

Meerdere keren geschoten op straat in Amsterdam

Bewoners van de straat Gooise Kant in Amsterdam zijn afgelopen nacht wakker geschrokken van meerdere harde knallen. De politie kwam vervolgens ter plaatse, maar trof daar niemand meer aan.

De straat werd vannacht rond 05.00 uur enige tijd afgezet. Forensische specialisten verichtten op dat moment sporenonderzoek: 'Er is daarbij vastgesteld dat er een paar keer geschoten is', vertelt een politiewoordvoerder.

Geen slachtoffer gevonden
In de omgeving zijn geen verdachten of slachtoffers aangetroffen. Ook hebben de agenten geen kogelgaten ontdekt, wel zijn er meerdere hulzen gevonden op straat. Maar wat er precies gebeurd is, blijft vooralsnog onduidelijk.

FOK! Wat een weer: natte sneeuw?

Er zijn brede opklaringen, maar een zone met bewolking en wat regen trekt van noord naar zuid over het land. Landinwaarts kan er in de ochtend vooral in het noorden en oosten kortdurend (natte) sneeuw vallen. Daarachter wordt het wisselend bewolkt met enkele buien, waarbij korrelhagel mogelijk is. Vanochtend vroeg liggen de temperaturen tussen -1°C en lokaal -6°C in het oosten, aan zee enkele graden boven nul. De maximumtemperaturen liggen rond 8°C. De wind wordt zwak tot matig en westelijk, in Zeeland noordoostelijk. Van het noorden uit draait de wind later naar noord tot noordwest en neemt toe naar matig, aan de kust en boven het IJsselmeer naar vrij krachtig. In de avond neemt de wind af en draait dan naar noordoost.

Vanavond wordt het van het noordoosten uit droog en klaart het breed op. In de nacht naar dinsdag zijn er brede opklaringen. De temperatuur daalt naar waarden tussen +1°C aan de kust en -4°C lokaal landinwaarts. De wind is zwak tot matig uit een noordoostelijke richting.

Dinsdag overdag is er veel zon en het blijft droog. De middagtemperatuur loopt op naar zo’n 8°C. De wind is zwak en komt uit een noordoostelijke richting. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

De skyline van Europoort vanuit Zeeland bij noordenwind (Foto: Scherpschutter)
De skyline van Europoort vanuit Zeeland bij noordenwind (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
32 Random Pics van de Dag #10
special
31 Random Pics van de Dag #9
special
56 Hele Slechte Ouders - Zo moet het dus niet!
special
40 Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #2
special
40 Random VrijMiBabes #2 (not very sfw)
review
Cannibal Cuisine
©FOK.nl e.a.