Seriemoordenaar 'Grim Sleeper' voor altijd ingeslapen

Lonnie Franklin, onder vrienden ook wel bekend onder de naam 'Grim Sleeper', is op 67-jarige leeftijd in zijn cel overleden. Franklin vermoordde in een periode van twintig jaar een groot aantal vrouwen.


Lonnie Franklin (Foto: Al Seib-Pool/Getty Images)

Franklin werd dood aangetroffen in zijn cel in de beruchte gevangenis San Quentin, de oudste gevangenis in Californië, waar hij sinds augustus 2016 in de dodencel zat. Volgens de autoriteiten lijkt het niet op een geweldadige dood, alhoewel de ware doodsoorzaak nog niet bekend is.

In totaal zou Franklin 25 vrouwen hebben vermoord, al is hij veroordeeld voor de moord op negen vrouwen. De meeste slachtoffers werden van dichtbij doodgeschoten, hun lichamen werden aan de kant van de weg gedumpt. Allen waren zwart.

De moordenaar dankt zijn bijnaam aan een periode van stilte die veertien jaar duurde waarna hij weer verder ging. De moorden werden nooit opgelost en Franklin wist zich goed te gedragen door baantjes aan te nemen als vuilnisman en zelfs als parkeerhulp bij de politie in Los Angeles.

DNA-match
Uiteindelijk werden een aantal moorden dan toch aan hem toegeschreven en een gedeeltelijke match met DNA, afkomstig van zijn zoon, bevestigde de vermoedens van de politie. De politie wist na een verjaardagsfeestje aan een stuk pizza en gebruikt bestek van Franklin te komen en na deze DNA-test werd hij gearresteerd op verdenking van een aantal moorden.

Agenten vonden een pistool dat gebruikt was bij de moorden en foto's en video's van vele vrouwen in zijn huis. Meer dan 180 foto's werden verspreid in de hoop om meer slachtoffers te kunnen identificeren.

Alhoewel Franklin de doodstraf kreeg, was de kans dat deze daadwerkelijk werd uitgevoerd nihil. In de staat Californië is al sinds 2006 geen doodstraf meer uitgevoerd en de meeste gevangenen op de beruchte 'death row' sterven een natuurlijke dood.