Folding at home vouwt meer dan ooit

Het project Folding@home heeft in het gevecht tegen SARS-CoV-2 meer computerkracht tot haar beschikking dan ooit. De wereldwijde pandemie heeft ervoor gezorgd dat meer mensen dan ooit tevoren zich hebben aangemeld om de eigen computer in te zetten om eiwitten te vouwen. Eiwitten kunnen op vele manieren gevouwen worden, hiermee kunnen medicijnen ontwikkeld worden.

De manier waarop eiwitten gevouwen kunnen worden, is oneindig groot. En door deze grote zoekruimte is het lastig om een goede structuur te vinden om de juiste medicijnen te vinden. Maar dit zorgt er ook voor dat eiwitten zeer veelzijdig zijn en bij veel ziektes ingezet kunnen worden. Zo ook tegen SARS-CoV-2, het virus dat covid19 veroorzaakt.

folding@home
folding@home

Folding@home gaat deze strijd aan door de computerkracht van vele computers te verzamelen en te gebruiken om eiwitten te vouwen en te berekenen of deze effectief zijn. De pandemie heeft ervoor gezorgd dat de gedoneerde computerkracht meer is dan ooit. De beste 4 dagen van het project, waren de afgelopen 4 dagen. De hoeveelheid computerkracht is zelfs zo groot dat Folding@home aanpassingen heeft moeten doen om de 'work units', beter te kunnen distribueren. Eerder waren de work units al uitgeput geraakt voor zowel GPU's als CPU's.

Om zelf mee te kunnen doen, kan je je aanmelden bij Folding@home. Dit kan je ook doen in samenwerking met anderen, waarbij het ook nog een leuk te volgen competitie wordt. Ook Fok! heeft een team, alle informatie daarover kan je hier vinden.

Rosetta@home is ook een project dat van distributed computing gebruik maakt en vecht tegen SARS-CoV-2, en dat is wel handig nu Folding@home zoveel deelnemers heeft dat het moeite heeft het werk te verspreiden. Het kan echter geen GPU gebruiken. Je kan ook aan beide meedoen door de CPU uit te zetten in Folding@home.

Mocht je je nu vervelen terwijl je computer druk bezig is en je zelf niets te doen hebt, kan je gaan puzzelen door zelf eiwitten te gaan vouwen met Fold.it
Ondanks computers veel sneller zijn en veel meer eiwitten vouwen, heeft dit project toch nut doordat mensen anders denken dan computers, waardoor er toch via Fold.it oplossingen komen die door de computers niet bedacht werden.