'Olympische Spelen vervloekt, elke 40 jaar weer'

De Japanse vicepremier Taro Aso heeft een opvallende uitspraak gedaan, wat voor enig historisch perspectief zorgt. Volgens hem zijn de Olympische Spelen elke veertig jaar vervloekt, zo lijkt het in elk geval.

De Spelen van 2020 in Tokyo worden door de wereldwijde COVID-19-uitbraak gehouden in 2021, de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat de Spelen niet in het geplande jaar gehouden konden worden. In 1980 werden de Spelen in Moskou door de halve wereld geboycot, veertig jaar geleden dus.

Veertig jaar voor Moskou 1980 stonden de Spelen gepland in, jawel, Tokyo. Die gingen niet door, want Japan - en de halve wereld - verkeerde in oorlog. Wat veel mensen in deze situatie lijken te vergeten is dat het nóg veertig jaar eerder ook niet lekker ging.

In 1900 werden de Spelen gehouden in Parijs, gelijktijdig met de Wereldtentoonstelling. De meeste mensen dachten dat de wedstrijden onderdeel uitmaakten van de tentoonstelling en door een totaal gebrek aan marketing kwam er eigenlijk niemand kijken; een van de wedstrijden had welgeteld één bezoeker.

Het overgrote merendeel van de sporters in Parijs wist pas jaren later - of helemaal nooit - dat ze überhaupt aan de Spelen mee hadden gedaan.
De vraag begint dan ook te rijzen wat 2060 voor ons in petto gaat hebben, maar daar zullen we nog even op moeten wachten.