Bloedbank roept genezen patiŽnten op om plasma te doneren

Sanquin start met het inzamelen van bloedplasma van genezen coronapatiënten. In een onderzoeksopzet kijken ziekenhuizen of de afweerstoffen in het plasma van genezen coronapatiënten helpen bij het verminderen van corona-symptomen bij andere patiënten.

Het kan volgens Sanquin voorkomen dat een patiënt op de IC terechtkomt. Het gaat volgens de bloedbank niet om een reguliere behandeling, maar om een onderzoek naar de effectiviteit van het plasma. Genezen patiënten worden vanaf deze week verzocht om zich bij Sanquin te melden. Van de ex-patiënt wordt dan in totaal 4 keer, met een tussenpauze van 7 dagen, plasma afgenomen. Dit is volgens Sanquin veilig en niet erg belastend voor de persoon in kwestie. 

Sanquin haalt vervolgens de afweerstoffen uit het plasma om het in een eerste instantie te verwerken tot Fresh Frozen Plasma (FFP). Behandeld artsen kunnen hierna onderzoeken of de antistoffen helpen om het virus te bestrijden en de lichamelijke reactie op het virus te verminderen. Hierdoor wordt een mogelijke opname op de IC voorkomen, en bij verdere ontwikkeling mogelijk zelfs een ziekenhuisopname. 

Daarnaast wordt bij Sanquin Plasma Products een procedure opgestart om van het FFP een immunoglobuline te maken, zodat het uiteindelijk niet als bloedproduct maar als geneesmiddel aangeboden kan worden. 

Het gaat niet om een breed verkrijgbare behandeling voor corona-patiënten, zo benadrukt Sanquin. Het gaat om een onderzoeksopzet waarbij wordt gekeken welke effecten dit plasma heeft op patiënten. Daarbij is de verwachting dat het benodigd plasme een schaars goed zal zijn om in voldoende mate in te zamelen. Mensen moeten ten eerste al twee weken genezen zijn verklaard, en dan is het nog maar de vraag of ze wel willen doneren. 

Het FFP zal volgens de bloedbank vooral behulpzaam zijn bij het tegengaan van het verspreiden van het virus in het lichaam. Daarmee zijn vooral lichamelijk zwakkeren geholpen, zoals ouderen of mensen met longproblematiek.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay