'Weg met de Joden!'

We schrijven 24 februari 1920 en bevinden ons in gedachten in het Hofbräuhaus in München. Daar is een festival bezig met zo'n tweeduizend bezoekers en ene Adolf Hitler, die kent u niet, komt namens de Deutsche Arbeiterpartei (DAP) een verhaaltje vertellen.

De DAP wordt omgedoopt tot de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, afgekort tot het beter bekkende NSDAP. Hitler kondigde het partijprogramma aan en liet daarbij gelijk maar even weten dat het volledige programma niet zou mogen worden veranderd. Ordnung muss sein, uiteraard.

De mislukte schilder kwam met 25 punten, waarvan het een beetje onnodig is om ze hier allemaal te gaan herhalen. Aangezien het vandaag precies honderd jaar geleden is, leek het ons wel een prima moment om u er even op te wijzen, ter lering ende wellicht een beetje vermaeck.

Uiteraard begon men ermee dat alle Duitsers binnen één Groot-Duitsland verenigd moesten worden en dat men, misschien niet geheel onredelijk, gelijke rechten moest hebben in vergelijking met andere landen - die daar wegens de niet lang geleden afgelopen Wereldoorlog hun bedenkingen bij hadden.

Het eisen van land- en woongebied om het volk te voeden ging al een beetje de foute kant op, maar bij punt vier maakte men het toch wel wat bont: alleen mensen van Duitsen bloede, wat dat ook precies moge zijn, behoren tot de natie en kunnen staatsburgers worden. Kortom, weg met de Joden.

Het programma dramt verder door over het verhinderen van álle immigratie van niet-Duitsers, het eruit trappen van alle niet-Duitsers die sinds de Wereldoorlog het land binnen zijn gekomen en uiteraard het verdelen van de winst van alle groothandel.

Voor de liefhebber van een stevig staaltje racisme, of hopelijk vooral van een interessante blik op de geschiedenis, zijn alle 25 punten uit het programma hier te vinden, inclusief vertaling naar het Nederlands.