Ewan sprint naar nieuwe winst op Hatta Dam

Caleb Ewan heeft de tweede etappe in de UAE Tour gewonnen. De kleine snelle Australiër van Lotto Soudal won net zoals vorig jaar op de Hatta Dam. In een sprint omhoog won hij voor Sam Bennett en Arnaud Démare.

Vanuit het begin van de etappe kozen Leonardo Tortomasi en Veljko Stojnić van Vini Zabù-KTM voor de aanval. Het tweetal was zondag in de openingsetappe ook al mee in de vroege ontsnapping en dit keer waren ze met twee. Ze namen een mooie voorsprong, maar nadat het peloton versnelde was het snel over voor het tweetal. Op ruim twintig kilometer van de meet werd Tortomasi, die even daarvoor Stojnić had achtergelaten, bijgehaald en kon de finale beginnen.

In de laatste tien kilometer schroefde Movistar het tempo omhoog en op een oplopende strook moest klassementsleider Pascal Ackermann passen. Ook Mark Cavendish en Chris Froome moest het peloton laten gaan. Ondanks het strakke tempo koos Victor Campenaerts samen met Nicola Conci voor de aanval. Het duo wist een twintigtal seconden bij elkaar te fietsen, maar met nog drie kilometer was de aanval over het koppel.

Caleb Ewan en Sam Bennett zaten in de laatste kilometers uitstekend gepositioneerd. Aan de voet van de steile aankomst op de Hatta Dam (300 meter met stijgingspercentages tot 17%) ging Bennett de sprint vroeg aan. Ewan zat direct in het wiel en kon Bennett makkelijk passeren. Arnaud Démare werd op gepaste afstand derde.

Ewan sprint opnieuw naar winst op Hatta Dam (Pro Shots / Zuma Press)
Ewan sprint opnieuw naar winst op Hatta Dam (Pro Shots / Zuma Press)

Door de zege neemt Ewan de rode leiderstrui over van Pascal Ackermann, die de eerste etappe wist te winnen. Vorig jaar wist Ewan trouwens dezelfde etappe te winnen in de UAE Tour.