D66 Amsterdam stoort zich aan tv-programma Bureau Burgwallen

D66 heeft het Amsterdamse stadsbestuur om opheldering gevraagd over het televisieprogramma Bureau Burgwallen, dat wekelijks uitgezonden wordt op RTL 4. De privacy van verdachten zou volgens de partij namelijk geschonden worden en de televisiecamera zou een escalerend effect hebben gehad.

Raadslid Marijn Bosman heeft het college van burgemeester en wethouders 21 vragen over het programma gesteld. Vijftien daarvan gaan over privacy. Verder vraagt de D66'er zich af of het politiewerk bemoeilijkt werd door de cameraploeg en of het politiecapaciteit kostte om het programma te maken.

Erg kwetsbaar
Bosman heeft de eerste aflevering van de serie gezien, waarin onder meer een man wordt opgepakt die een psychose heeft. "Acht u het wenselijk dat mensen die in aanraking komen met politie, en vaak genoeg op dat moment erg kwetsbaar kunnen zijn, worden geconfronteerd met een grote camera voor een programma dat wordt uitgezonden op nationale televisie?", vraagt ze.

Ook Jorrit Nuijens, destijds wethouder in Diemen, werd door de cameraploeg gefilmd. Volgens Bosman had de aanwezigheid van de camera toen een 'escalerend effect'. Ze wil weten of dat vaker is gebeurd. Overigens is de aanhouding uiteindelijk niet uitgezonden.

Herkenbaar
In het programma worden ook agenten in burger gefilmd die zich bezighouden met de jacht op zakkenrollers en drugsdealers op de Wallen. Bosman zet daar vraagtekens bij. "Draagt het bij aan effectief opsporingswerk om agenten die in het centrum in burger opereren herkenbaar op nationale televisie in beeld te brengen? (...) Is een aanhouding ooit misgegaan doordat iemand de camera of de presentator herkende?"

Ze zegt dat D66 de voordelen ziet van politiewerk "dat mooi in beeld wordt gebracht", maar wel vindt dat de privacy van betrokkenen moet worden gegarandeerd.

'Geen robot in het uniform'
Agenten die mee hebben gewerkt aan het programma, vertelden eerder aan AT5 dit te hebben gedaan om kijkers meer inzicht te geven in al het werk dat de politie doet. "We willen met deze serie laten zien dat er geen robot maar een mens in het uniform zit", zei agent Lieke toen.