FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 oktober 2019

Emmen eerste eredivisieclub uit bekertoernooi na nederlaag tegen NAC

NAC Breda heeft zich dinsdagavond ten koste van FC Emmen geplaatst voor de tweede ronde van de KNVB Beker. De Parel van het Zuiden kwam drie keer op voorsprong tegen FC Emmen, dat de club uit de Keuken Kampioen Divisie uiteindelijk niet wist verslaan. De ploeg van Dick Lukkien werkte twee keer een achterstand weg, maar een derde maal zat er niet in: 3-2.

NAC Breda kwam na een halfuur spelen op voorsprong door Sydney van Hooijdonk, na uitstekend voorbereidend werk van Ivan Ilic. De Serviër had een sterke solo in huis en legde af op Van Hooijdonk, die de bal hard tegen de touwen werkte: 1-0. FC Emmen wist in de eerste helft de stand nog gelijk te trekken. Michael Chacón stuitte eerst nog op doelman Nick Olij, maar was in de rebound wel succesvol: 1-1.

In de tweede helft kopte Albert Riera zijn ploeg weer op voorsprong, maar FC Emmen kon aan de andere kant van het veld via Michael de Leeuw eveneens via het hoofd scoren: 2-2. Een kwartier voor tijd was het weer de beurt aan NAC. Finn Stokkers was eveneens trefzeker met het hoofd en zorgde voor een nieuwe voorsprong, die in het slot van de wedstrijd niet meer uit handen werd gegeven.

Tour of California verdwijnt in 2020 van wielerkalender

De Ronde van Californië verdwijnt in 2020 van de wielerkalender. De organisatie heeft dinsdagavond laten weten dat de Amerikaanse rittenkoers volgend seizoen niet georganiseerd zal worden.

In 2006 stond de eerste Ronde van Californië op de kalender. Vanaf 2017 behoorde de Amerikaanse rittenkoers tot de WorldTour, de hoogste categorie in het wielrennen. In mei tijdens de Ronde van Italië werd de wedstrijd altijd gehouden en de laatste twee jaar werd de wedstrijd gewonnen door toptalenten Egan Bernal en Tadej Pogacar. In 2012 won Robert Gesink als enige Nederlander deze wedstrijd.

Ook de vrouweneditie zal volgend jaar geen plaatsvinden. Die koers stond vanaf 2015 op de wedstrijdkalender en dit jaar was Anna van der Breggen de winnaar net zoals als in 2017.

Het is nog niet bekend of de Amerikaanse rittenwedstrijd in de toekomst terugkeert op de kalender.

Halsema over gebedsoproep Blauwe Moskee: 'Ik deel het gebrek aan enthousiasme'

Burgemeester Femke Halsema is niet enthousiast over het voornemen van de Blauwe Moskee om de gebedsoproep versterkt te laten horen. Ze gaat daarom in gesprek met hoofdimam Yassin ElForkani. Wel zei ze vanavond, tijdens een commissievergadering in de Stopera, dat verbieden volgens de grondwet niet mogelijk is.

Verschillende politieke partijen spraken zich tijdens de vergadering tegen de versterkte oproep uit. "We vinden het een zeer onverstandige manier om het op te leggen aan bewoners en daarna als een soort aflaat, om in geloofstermen te blijven, een bewonersbijeenkomst te organiseren", zei VVD-raadslid Daan Wijnants.

ChristenUnie-fractievoorzitter Don Ceder zei benaderd te zijn door verontruste buurtbewoners. "Ik zag in een reportage van AT5 dat een aantal mensen het prima vindt", zei hij. "Maar wat als blijkt dat het meerendeel het echt niet wil? Welke instrumenten heeft de burgemeester dan om in te grijpen?"

"Het is een strijdkreet", vond Forum voor Democratie-fractievoorzitter Annabel Nanninga. "De vergelijking met kerkklokken gaat niet op. Er wordt Amsterdammers toegeschreeuwd dat er maar één god is, de grootste zelfs." Ze vond het kwalijk dat de oproep in het Arabisch wordt gedaan en versterkt wordt. "Als hun god werkelijk de grootste is dan heeft hij ook geen luidspreker nodig."

Uit de media
Burgemeester Femke Halsema vertelde dat ze niet van tevoren op de hoogte was gesteld door de Blauwe Moskee, maar dat ze het nieuws uit de media vernam. "Ik hoorde een zeker gebrek aan enthousiasme bij de hele raad, op DENK na. Ik deel dat gebrek aan enthousiasme."

Toch zou de versterkte gebedsoproep vanwege de grondwet niet verboden kunnen worden. "Dat is luid en duidelijk. Daar kan geen sprake van zijn. Het is beschermd in de grondwet." Wel kunnen er via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) beperkingen aan geluid, geluidsniveau en frequentie worden opgenomen. "Maar alle enthousiastelingen waarschuw ik. Het geldt dan ook voor het klokgelui in de Westertoren. Ik denk dat niemand in de raad die richting uit wil."

In het Nederlands
Ze wijst erop dat veel mensen bij Allah Akbar de associatie met terreuraanslagen hebben. "Ik denk dat ElForkani met normalisatie bedoelt dat het voor miljoenen moslims de oproep tot vreedzaam beleiden van hun godsdienst is. (...) Maar als dan de intentie normaliseren is, doe het doen in het Nederlands, dat vind ik ook het meest logisch. Dat heeft me een beetje verbaasd."

Er lopen nu overigens nog gesprekken over de versterkte oproep tussen stadsdeel Nieuw-West en de Blauwe Moskee.

Aangifte van bedreiging
Nadat bekend werd dat de moskee de gebedsoproepen met luidsprekers wil versterken, zijn er volgens imam Yassin ElForkani flink wat nare berichten binnengekomen. Van een zaak wordt binnenkort zelfs aangifte gedaan. Het gaat om een bedreiging via Twitter. Op dat medium werd gesproken over een moslim die met een mes het Vaticaan binnen was gedrongen. Een persoon zei daarover: "Morgen even in de blauwe moskee proberen."

ElForkani zegt dit uiterst serieus te nemen en gaat dus aangifte doen van bedreiging.

FC Den Bosch hard onderuit tegen IJsselmeervogels; ook Helmond Sport faalt

FC Den Bosch heeft dinsdag in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker een flater geslagen door te verliezen van de amateurs van IJsselmeervogels: 3-0. De ploeg van trainer Erik van der Ven kreeg in de eerste helft een flinke domper te verwerken gezien de rode kaart en een benutte penalty tegen en de club uit de Keuken Kampioen Divisie kon de schade nadien niet meer herstellen. Tegelijkertijd verloor Helmond Sport met 2-1 van GVVV.

IJsselmeervogels - FC Den Bosch 3-0
Leo Väisänen zorgde halverwege de eerste helft voor de ommekeer in de wedstrijd. De verdediger moest een foute pass van doelman Wouter van der Steen tenietdoen door aanvaller Danny van den Meiracker af te stoppen. Väisänen deed dit volgens de arbiter onreglementair en moest met rood van het veld.

De gegeven penalty werd vervolgens benut door Van den Meiracker zelf: 1-0. De thuisploeg wist in de tweede helft de voorsprong verder uit te breiden en de zege binnen te hengelen. Maikel de Harder zette de 2-0 op het scorebord, waarna Ahmed El Azzouti de 3-0 voor zijn rekening nam. IJsselmeervogels hoefde daarna geen goal meer te incasseren en mocht na negentig minuten juichen.

GVVV - Helmond Sport 2-1
Helmond boekte bijna twee weken geleden in de Keuken Kampioen Divisie tegen FC Dordrecht (1-2) de eerste uitoverwinning sinds 9 maart 2018, maar dat de Brabanders op vreemde bodem nog altijd kwetsbaar zijn, bleek vanavond wel weer in Veenendaal. GVVV deed weinig onder voor de eerstedivionist en kwam kort na de onderbreking op voorsprong via Berry Powel, die raak kopte uit een vrije trap van Wesley Goeman: 1-0. Een benutte strafschop van Tibeau Swinnen bracht Helmond Sport vervolgens nog wel op gelijke hoogte, maar zeven minuten voor tijd wist GVVV via Philips Ties toch weer toe te slaan.


FC Dordrecht - MVV Maastricht 3-1
Anass Achahbar begon bij Dordrecht in de basis en bewees na ruim twintig minuten spelen zijn waarde voor de Schapenkoppen . De voormalig Feyenoorder werd bereikt door Jordy Wehrmann, waarna hij van riante afstand doel trof: 1-0. Dordrecht kon echter niet lang genieten van zijn voorsprong, want MVV trok de stand via Thijmen Goppel nog in het eerste bedrijf gelijk. De gelijkmaker was op dat moment verdiend, want MVV klopte nadrukkelijk op de deur. Het bezoek had de overhand, maar wist dat in de tweede helft niet door te zetten en kreeg in de slotfase uiteindelijk uiteindelijk het deksel op de neus, door twee goals van Achahbar, die zo een hattrick voor zijn rekening nam.

Almere City - Go Ahead Eagles 1-3
Het Yanmar Stadion kreeg een vermakelijke eerste helft voorgeschoteld. Nadat beide teams elkaar in het eerste halfuur in evenwicht hadden gehouden, ontbrandde het duel in het laatste kwartier voor rust. James Efmorfidis bracht Almere City na 32 minuten voetballen op voorsprong met een geplaatst schot, maar dankzij doelpunten van Sam Beukema en Richard van der Venne leidde Go Ahead Eagles halverwege toch met 1-2. In de tweede helft stelde Go Ahead de overwinning veilig dankzij een doelpunt van Adrian Edqvist.

Overige uitslagen:

HSV Hoek - PEC Zwolle 0-3
Achilles Veen - Roda JC 0-2
Flevoboys - VV Katwijk 0-3
VV Goes - SC Cambuur 0-5
Koninklijke HFC - Telstar 1-2
O.S.S. 20 - TOP Oss 1-2
Rijnsburgse Boys - FC Eindhoven 0-4

Vitesse eenvoudig naar volgende ronde KNVB Beker na winst tegen De Graafschap

Vitesse heeft dinsdagavond in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker afgerekend met De Graafschap. De Arnhemmers, met Riechedly Bazoer weer in de basis, hadden in eigen huis weinig moeite met de club uit de Keuken Kampioen Divisie. In de eerste helft kwam de thuisploeg rap op voorsprong en na de thee wist Vitesse nog een doelpunt te maken: 2-0.

Bazoer was afgelopen weekend niet van de partij bij het duel met ADO Den Haag (0-2 verlies) vanwege een schorsing na een ruzie met teamgenoot Jay-Roy Grot en trainer Leonid Slutsky. Laatstgenoemde bepaalde dinsdag dat Bazoer na zijn excuses weer mocht terugkeren in de basisopstelling. De middenvelder wist indruk te maken, want in de eerste helft was hij de speler met de meeste balcontacten (43), passes op de helft van de tegenstander (18), voorzetten (6) en gecreëerde kansen (2) en hij won het vaakst het balbezit (12).

Met de zesvoudig A-international in het elftal kwam Vitesse binnen drie minuten op voorsprong. Thomas Buitink probeerde zijn team snel op 1-0 te zetten, maar de middenvelder werd gestuit door de paal. Daarna kon Oussama Darfalou echter profiteren van de rebound: 1-0. Vitesse was sterker dan de huidige nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie, maar kon het overwicht niet omzetten in doelpunten. Javier Vet had vlak na de rust de kans om zijn team op gelijke hoogte te brengen, maar de middenvelder werd gestuit door Tomas Hajek.

Vitesse bleef de sterkere ploeg, want halverwege het tweede bedrijf ook leidde tot een verdubbeling van de marge. Invaller Nouha Dicko stond nog maar net binnen de lijnen of de aanvaller kon de bal in het doel schuiven, na goed voorbereidend werk van onder anderen Matus Bero: 2-0. Daarna kwam de ploeg van Slutsky niet meer in de problemen en was de volgende ronde van de TOTO KNVB Beker een feit.

OM niet-ontvankelijk bij proefzitting verzekeringsfraude

Vandaag vond er in de rechtbank Dordrecht een proeftuinzitting over verzekeringsfraude plaats. Het ging om twee zaken met in totaal drie verdachten. In één van de zaken worden betrokkenen verdacht van het in scène zetten van een auto-ongeluk, de zogenoemde “opzet-botsing” om zo duizenden euro’s bij hun verzekering te kunnen claimen. Het Openbaar Ministerie (OM) werd door de rechtbank niet-ontvankelijk verklaard, waardoor de zaken niet behandeld zijn.

De zaken zijn onderdeel van een zogenoemde “proeftuin,” een samenwerkingsverband tussen het OM, de politie en het Verbond van Verzekeraars om verzekeringsfraude vaker te vervolgen.

In juli 2017 hebben het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland, politie en het Openbaar Ministerie een convenant afgesloten met als doel om verzekeringsfraude effectiever aan te pakken. Publiek- private samenwerking kan een belangrijke bijdrage leveren aan de aanpak van deze vorm van fraude. Die samenwerking heeft geresulteerd in een zogenoemde “proeftuin privaat-publieke samenwerking,” waarbij de toedracht van de verzekeringsfraude door desbetreffende maatschappij zelf wordt onderzocht. De verzekeraars leveren zonder (of met minimale) tussenkomst van de politie een fraudedossier aan het Openbaar Ministerie. De achterliggende gedachte is dat de verzekeringsbranche zelf de expertise heeft om goed onderzoek te doen naar de gepleegde fraude, de onderzoeken worden gedaan door speciaal opgeleid en gecertificeerd personeel.

Waarom wil het OM dit?
In Nederland wordt er veel verzekeringsfraude gepleegd. Vorig jaar hebben verzekeraars 45.000 fraudeonderzoeken uitgevoerd, 12.879 gevallen van fraude vastgesteld. Toch komt slechts een klein aantal van de fraudeurs voor de rechter. Recherchecapaciteit voor fraudezaken is schaars. Dit brengt onvermijdelijk mee dat een deel van de aangiftes van fraude niet in onderzoek genomen kan worden. Dit terwijl de verzekeringsbranche zelf de expertise en capaciteit heeft om goed onderzoek te doen naar de gepleegde fraude. Als van die capaciteit en expertise maximaal gebruik wordt gemaakt, kan de politie-inzet worden beperkt. Bijvoorbeeld tot het verhoren van verdachten of tot de inzet van strafvorderlijke bevoegdheden zoals het veiligstellen van bewijsstukken. Deze werkwijze kan zorgen voor een effectievere en efficiëntere en dus betekenisvollere bijdrage aan de opsporing van dergelijke criminaliteit. Anders gezegd: meer strafzaken met evenveel of minder inzet van politiecapaciteit.

Juridisch oordeel
Het doel van de proeftuin en de zitting was om met deze zaken een juridisch oordeel te krijgen van de rechtbank over de privaat-publieke samenwerking tussen verzekeraar en Openbaar Ministerie. En meer specifiek: of de dossiervorming door private partijen voldoende en adequaat is om verdachten strafrechtelijk te kunnen vervolgen. Op basis van deze uitspraken kan de samenwerking tussen de verschillende partijen worden uitgebreid of aangepast.

De rechtbank heeft mondeling geoordeeld dat het OM niet-ontvankelijk is, omdat er geen opsporingsonderzoek zou hebben plaatsgevonden in de zin van de wet. 

Het Openbaar Ministerie gaat zich beraden op de volgende stap, nadat het schriftelijke vonnis van de rechtbank er is.

Realiseren opvang ongedocumenteerden gaat 'uiterst moeizaam'

Het 24 uur per dag opvangen van 500 ongedocumenteerden, veelal uitgeprocedeerde asielzoekers, is nog steeds niet goed van de grond gekomen. Er is namelijk nog geen plek voor 'nieuwe' ongedocumenteerden in Amsterdam.

Dat blijkt uit de beantwoording van het stadsbestuur van vragen van de VVD over kraakacties van de uitgeprocedeerde asielzoekers die zich verenigd hebben in de groep We Are Here. De partij vroeg of de 24-uursopvang als succesvol wordt gezien, omdat er nog steeds panden gekraakt blijven worden.

Wachtlijst
'Helaas gaat het realiseren van opvanglocaties in de huidige vastgoedmarkt uiterst moeizaam', antwoordt het stadsbestuur. 'Pas als er doorstroming in de huidige opvang is, of uitbreiding met nieuwe locaties, komen mensen die op de wachtlijst staan in aanmerking voor een opvangplek.'

Op dit moment zijn er wel een paar locaties waar 392 ongedocumenteerden 24 uur per dag worden opgevangen. Het gaat onder meer om panden op Walborg in Buitenveldert en Schuitenhuisstraat in Nieuw-West. Verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink wil echter meer locaties, zodat er op elke plek 50 tot 70 ongedocumenteerden kunnen wonen. Bovendien loopt van een aantal huidige locaties het huurcontract af.

Maximaal 302 plekken
In de zomer schreef wethouder Groot Wassink al in een brief aan de gemeenteraad dat er acht panden zijn uitgekozen om te dienen als 24-uursopvang. Deze panden kunnen echter maximaal 302 plekken leveren.

In de opvanglocaties moeten de asielzoekers werken aan een 'duurzame oplossing': een legaal verblijf in Nederland, terugkeer naar het land van herkomst of vertrek naar een ander land. Hiervoor worden ze onder meer begeleid door een casemanager.

Politie: 'Drie keer drie is negen'

Negen scooterdieven in de boeien in drie weken tijd. Politie en Toezicht & Handhaving bundelden hun krachten in de strijd tegen scooterdiefstal. Met dit mooie resultaat.

Van 1 juni tot 1 oktober werden er tientallen scooters per maand gestolen in Rottedam Ommoord, Prins Alexander en Capelle aan den IJssel. En dus werden er maatregelen genomen. In de vorm van extra toezicht door motorrijders, meer scootercontroles in die gebieden en het inzetten van de lokscooter. De verdachten zijn tussen de 14 en 18 jaar oud en komen uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel. De agenten uit Rotterdam-Oost gaan de komende tijd door met deze acties.

Preventie
Brommers, snorfietsen en scooters worden veel gestolen. Misschien is het voor u zelfs al de zoveelste keer. Veel brommers en scooters worden gestolen doordat dieven ze op een aanhangwagen of in een busje zetten. Zo hebben dieven alle tijd om het slot open te breken. Zet uw kostbare bromfiets/snorfiets/scooter als het kan altijd in een stalling, schuur of box, en zet hem altijd goed op slot met minimaal twee goede sloten. Laat zo mogelijk een alarmsysteem installeren. Wordt u onverhoopt toch slachtoffer van diefstal, doe dan altijd aangifte.

Rating MKB-bedrijven: gezondheid in één oogopslag duidelijk

Van triple A tot D: Nederlandse MKB-bedrijven (vanaf €10 miljoen omzet) krijgen voortaan een beoordeling van Moody’s, in samenwerking met Euler Hermes. In één oogopslag is daarmee te zien hoe financieel gezond een MKB-bedrijf is. Moody’s beoordeelt wereldwijd de kredietwaardigheid van landen, banken en grote concerns. Euler Hermes is de grootste kredietverzekeraar ter wereld.

De naam van de rating is ‘TRIBRating’. Het beoordeelt de kredietwaardigheid van MKB-bedrijven. Ook in andere landen is deze rating inmiddels van kracht (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland). Moody’s en Euler Hermes gaan de TRIBRating wereldwijd voor alle MKB-bedrijven hanteren.

Nieuwe klant
“Eén standaardbeoordeling voor alle MKB-bedrijven in de wereld is een belangrijke stap voorwaarts om marktpartijen consistentie en transparantie te bieden”, aldus Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland. “Als er een nieuwe klant aanklopt bij een bedrijf, dan wil een ondernemer als eerste weten of het een betrouwbare partij is die aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Dat is met deze nieuwe rating meteen duidelijk.” Voor de export is TRIBRating een instrument waar lang naar uitgekeken is, zo stelt Geeroms. “De kredietrisico-niveaus zijn nu eenvoudig te vergelijken. Dit was voorheen alleen mogelijk voor de grootste bedrijven.”

Financieel voordeel
Geeroms noemt nog een belangrijk voordeel: “Heb je als MKB-bedrijf een A-status dan kun je bij de bank goedkoper geld krijgen dan een bedrijf met een C-status. Financieel voordeel dus. Ook gaan er deuren open die anders gesloten blijven. Een positieve rating biedt toegang tot een breder scala aan financieringsbronnen.”

Cricketers verslaan de Emiraten en mogen naar het WK T20

Het Nederlands cricketteam heeft zich in Dubai geplaatst voor het WK Twenty20, dat volgend jaar in Australië wordt gespeeld. Oranje versloeg de Verenigde Arabische Emiraten met acht wickets en bereikte daarmee de halve finale van het kwalificatietoernooi. Die prestatie volstond voor een WK-ticket.

De bowlers Paul van Meekeren en Brandon Glover waren de grote uitblinkers in het shirt van Oranje. Van Meekeren, de profspeler van het Engelse Somerset, was onbespeelbaar voor de batsmen van de VAE. De door het Haarlemse Rood & Wit opgeleide fastbowler ruimde in zijn eerste ’spell’ met twee opeenvolgende ballen twee gevaarlijke slagmannen op.

'Man of the Match' Glover ging verder waar Van Meekeren gebleven was. De jonge Zuid-Afrikaan die ook over een Nederlands paspoort beschikt, pakte maar liefst vier wickets, voor het verlies van slechts twaalf runs.

De Nederlandse bowlers gooiden niet alleen snoeihard, ze waren ook nog eens accuraat en vielen continu de ’top van de stumps’ aan. De batsmen van de Emiraten wisten er geen raad mee. Na twintig overs had de ploeg slechts tachtig runs bij elkaar gesprokkeld. Voor het verlies van negen wickets.

Oranje kreeg in het begin van de wel een tik te verwerken toen Max O’Dowd al vroeg in zijn innings met vijf runs kon vertrekken, maar daarna kwam Nederland geen moment meer in de problemen. Het was Ben Cooper die geduldig bleef en gestaag bleef scoren. In de zestiende over had Oranje de klus geklaard en verliet Cooper met 41 runs in 53 ballen onder luid applaus het veld.

Het WK is rond deze tijd van het jaar volgend jaar in Australië. De tien grote cricketlanden hebben automatisch toegang tot het toernooi. Uit het kwalificatietoernooi volgen er zes, waar Nederland de derde van is. Papua New Guinea en Ierland werden groepswinnaar en plaatsen zich daardoor al voor het WK. Namibië en Oman spelen om het vierde ticket. De Emiraten en de verliezer van Namibië/Oman krijgen nog een herkansing tegen respectievelijk Schotland en Hong Kong. 

Fotoapparatuur politie gejat in Zwolle

De politie doet onderzoek naar de diefstal van fotoapparatuur, met daarin een gegevensdrager, en een koffer met verpakkingsmateriaal van de afdeling forensische opsporing. Op de gegevensdragers stonden foto's van twee onderzoeken, hierdoor is er sprake van een datalek. Dit is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook is er een melding gedaan bij de afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten van de politie.

De afdeling forensische opsporing was op maandag 28 oktober bezig met een onderzoek aan de Vrouwenlaan in Zwolle. Hier werden wapens veilig gesteld en gefotografeerd. Bij terugkomst op het bureau ontdekte de rechercheur dat de camera en de koffer met verpakkingsmateriaal ontbraken. Toen hij 5 minuten later terug ging naar de locatie van het onderzoek (buiten) bleken deze niet meer op de plek te liggen waar de rechercheur had gewerkt. Het is niet duidelijk of de spullen zijn weggenomen op het moment dat de collega nog aan het werk was of dat hij ze is vergeten en deze na zijn vertrek zijn gestolen. Het SD-kaartje bevatte foto’s van een voertuig in een ander onderzoek en foto’s van de aangetroffen wapens in het onderzoek in Zwolle.

Recent vergat een rechercheur in Deventer ook een koffer met verpakkingsmateriaal voor sporenonderzoek. Deze werd gelukkig snel teruggebracht door een alerte omstander. Het feit dat er in korte tijd twee keer goederen zijn achtergebleven, maakt uiteraard dat intern extra alertheid wordt gevraagd om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen. 

Leegstandsbeheer met tiny houses in Zeist

Op het voormalig militair terrein Kamp van Zeist zorgen de bewoners van enkele tiny houses voor sociale controle. Omdat het terrein op termijn wordt teruggegeven aan de natuur zijn de zelfvoorzienende huisjes een zeer geschikte oplossing voor tijdelijk leegstandsbeheer.

Op een deel van het terrein van Kamp van Zeist werd in april 2019 het voormalig asielzoekerscentrum afgebroken. Na verwijdering van het gebouw wilde het Rijksvastgoedbedrijf het risico op kraak of andere vormen van criminaliteit voorkomen en zocht daarom naar geschikt tijdelijk gebruik. Voor een groot leegstaand terrein vraagt dat soms om een creatieve oplossing. De keuze viel op zelfvoorzienende tiny houses. Via een organisatie voor leegstandsbeheer komen er in totaal 15 van deze kleine huisjes. Ze worden, verdeeld over een periode van meerdere weken geplaatst, voor de duur van ruim een jaar. De verwachting is dat voor het eind van het jaar 2019 alle tiny houses zijn geplaatst.

Het concept
Een groot deel van de tiny houses komt van Tiny Village Kleinhuizen, dat tijdelijk een terrein aan de Kelvinbaan in Nieuwegein beheert. Daar hebben de bewoners hard gewerkt aan hun visie op vergroenen. Het terrein is aansprekend en toegankelijk gemaakt en de natuur kreeg er de ruimte. De bewoners organiseerden open dagen, rondleidingen en een duurzaamheidsfestival. Ook op het Kamp van Zeist zullen de trotse bewoners een open dag organiseren, in het voorjaar van 2020.

Waar je groen ontmoet
Tiny Village Kleinhuizen gaat een nieuwe groene uitdaging aan op Kamp van Zeist. De tijdelijke bewoning met uiteindelijk 15 tiny houses zorgt voor extra sociale controle tegen kraken, vandalisme, illegale afvaldump of andere vormen van criminaliteit. Daarnaast willen de bewoners zich volledige inzetten op hun motto: ‘Waar je groen ontmoet’. Hun visie past goed in de plannen van de provincie, die dit terrein terug zal brengen naar de natuur.

Overig gebruik
Het voormalig Kamp Zeist bestaat uit meerdere delen, waarvan sommige delen regulier worden gebruikt, bijvoorbeeld door een penitentiaire inrichting. Op andere plekken is sprake van tijdelijk leegstandsbeheer, in de vorm van studentenhuisvesting en ruimten voor ondernemers.

'Buitenaardse aanval' op aarde begint in Amsterdam

Je kan een aankondiging op tv uitzenden, of misschien een poster langs de kant van de weg laten zetten. Maar je kan natuurlijk ook gewoon op dertig vierkante meter op het Museumplein in Amsterdam doen alsof de wereld vergaat.

Met het opvallende tafereel wil televisiezender Fox aandacht vragen voor de nieuwe serie War of the Worlds die vanaf 3 november wordt uitgezonden. De serie is gebaseerd op het boek van H.G. Wells, dat gaat over buitenaards leven dat jacht maakt op bewoners van de aarde.

Een stuk van het Museumplein is afgezet om aandacht te vragen voor de nieuwe serie. Te zien is een enorme buitenaardse kanonskogel die een ravage heeft aangericht: stoeptegels en putdeksels liggen eruit, een lantaarn ligt omver en een fiets is in kreukels.

War of the Worlds (Foto: FOK!)
War of the Worlds (Foto: FOK!)

J. Verstappen: "Achteraf is het makkelijk praten"

Jos Verstappen blikte gisteravond terug op het grand prixweekend in Mexico. Hij vond dat het achteraf makkelijk oordelen was of de actie van Max bij Valtteri Bottas slim was. Daarnaast blikte vader Verstappen ook terug op de veelbewogen kwalificatie.

"We waren ontzettend tevreden met de rondetijden die hij kon rijden. Dat hadden we vooraf niet verwacht", zo starte Jos zijn analyse bij Peptalk op Ziggo Sport. "Max zei dat hij de gele vlag niet had gezien en alleen de auto van Bottas zag staan. Hij ging niet van zijn gas, maar op zich snap ik dat wel. De coureurs krijgen het normaalgesproken heel snel van het team te horen als er een ongeluk heeft plaatsgevonden en wat je dan wel of niet moet doen. Dat was nu niet, dus het is dan de vraag wat je als coureur doet."

"Je zit daarnaast in je beste rondje van het hele weekend en iedereen wil de pole pakken. Er was nog één bocht te gaan, dus hij heeft het gas erop gehouden. Hij was echter niet de enige en daar baalde Max misschien nog wel het meeste van", aldus Verstappen over de kwalificatie van zijn zoon.

Ook over de start van de Red Bull-coureur was veel te doen. "Max heeft tijdens de afgelopen Grands Prix een paar keer de eerste bocht niet gehaald en dat wil je niet nog een keer meemaken. Ik zeg ook niet dat hij dit keer te voorzichtig was, want hij remde normaal. Hij zat bij het ingaan van de eerste bocht langs Lewis, maar beide auto’s braken erna uit, waardoor ze met elkaar in aanraking kwamen. Dat is echter ook het racen en dat hoort erbij. Ik denk niet dat Max daar wat fout heeft gedaan."

Uiteraard ging het tijdens het interview over de lekke band die Max overhield aan de inhaalactie op Bottas. "Weet je wat het is, achteraf is het makkelijk praten over wat hij wel of niet had moeten doen. De bandenslijtage was gedurende het weekend groot. Tijdens de trainingen op vrijdag vielen de banden na tien rondjes al zowat uit elkaar. Als je vervolgens ziet dat Max met één setje de hele race uitrijdt, is dat iets dat niemand had verwacht."

"Achteraf gezien zou je kunnen zeggen dat Max even had moeten wachten met de actie op Bottas, maar we wisten ook dat je na tien ronden veel problemen met de banden kon krijgen, waardoor je ook niet veel tijd had om iets te doen. Hij heeft er in ieder geval het beste van proberen te maken, maar die lekke band nekte hem", aldus de oud Formule 1-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Bottas maakte in de bocht ervoor een foutje en Max had het momentum. Valtteri zag hem aankomen en zette de deur open, maar stuurde denk ik iets te snel weer naar binnen, waardoor zijn voorvleugel Max zijn achterband raakte. Als dat niet was gebeurd, had Max nog wel een kans op de overwinning gehad", zo besloot Jos zijn uitleg.

J. Verstappen: "Achteraf is het makkelijk praten" (Pro Shots / Action Images)
J. Verstappen: "Achteraf is het makkelijk praten" (Pro Shots / Action Images)

Politie vindt ¤100.000 in verborgen ruimte auto

De politie hield maandag 28 oktober op de A4 ter hoogte van Bergen op Zoom een dertigjarige inwoner uit Rijswijk aan. In een verborgen ruimte in zijn auto trof de politie circa €100.000 aan.

Agenten zagen de auto rijden en besloten de bestuurder te controleren. De man stond in politiesystemen vermeld voor diverse antecedenten, waaronder bezit van harddrugs. Ook gedroeg de man zich verdacht tijdens de controle. Dit alles vormde aanleiding om het voertuig te doorzoeken.

Bij de doorzoeking trof de politie een verborgen ruimte in de kofferbak aan. De verborgen ruimte was op zeer professionele wijze weggewerkt in de kofferbak. In de ruimte trof de politie een rugzak aan met daarin circa €100.000,- aan contanten. De bestuurder gaf geen verklaring voor de herkomst van het geldbedrag. De man is direct aangehouden en meegenomen voor verhoor.

Het geld, de auto en de telefoon van de verdachte zijn in beslag genomen. De politie onderzoekt de zaak verder.

Advocaat bevestigt contact met Feyenoord: "Ik kan niet liegen"

Dick Advocaat is met Feyenoord in gesprek over een dienstverband als trainer. Dat bevestigt de ervaren oefenmeester in het programma BSVC op NPO Radio 1. Advocaat is in Rotterdam topkandidaat om de opvolger van de maandag opgestapte Jaap Stam te worden. "Ik vind het heel moeilijk om te liegen, maar dat ze interesse hebben, dat is wel zo."

Advocaat werd overvallen door het belletje van het radioprogramma en wilde er niet te veel over zeggen. "Ik wist niet dat jullie het waren, anders had ik ook niet opgenomen. Of ik erover nadenk? Ja, zo kan je het uitleggen. Ik weet niet wanneer er meer bekend wordt. Feyenoord gaat een beslissing nemen over wat ze gaan doen en dan zullen ze het wel bekendmaken."

Advocaat zit sinds deze zomer zonder club. Als laatst was hij een seizoen in dienst van FC Utrecht, waarmee hij de play-offs om Europees voetbal won. In 2016 vervulde hij bij Feyenoord een rol als klankbord annex adviseur van trainer Giovanni van Bronckhorst. Eerder was Advocaat werkzaam bij onder meer PSV, Glasgow Rangers, Zenit St. Petersburg, Fenerbahçe, Sunderland, Sparta en AZ. Ook was hij bondscoach van onder andere Nederland, België, Rusland, Zuid-Korea en Servië.

Stam gooide maandag de handdoek in de ring, nadat Feyenoord op zondag kansloos onderuit was gegaan op bezoek bij Ajax. "Ik heb er goed en lang over nagedacht. Mijn uiteindelijke conclusie is dat het beter voor de club, de spelers en mijzelf is als ik een stap opzij doe", reageerde Stam maandag op de website van Feyenoord. De Rotterdammers staan op dit moment twaalfde in de Eredivisie.

Bertens verslaat als eerste geplaatste Barty op WTA Finals

Kiki Bertens heeft in haar eerste partij op de WTA Finals verrassend gewonnen van Ashleigh Barty: 3-6, 6-3 en 6-4. De Nederlandse werd pas enkele uren voor de wedstrijd opgeroepen om de geblesseerde Naomi Osaka te vervangen.

Bertens begon niet goed aan de wedstrijd, echter bij haar Australische tegenspeelster was het niveau niet veel beter en daardoor kon de Wateringse zich terugvechten in de partij. In de beslissende derde set groeide het zelfvertrouwen bij Bertens en kwam met 4-0 voor. Daarna kwam Barty terug maar Bertens gaf de wedstrijd niet meer uit handen.

Bertens verslaat als eerste geplaatste Barty op WTA Finals (Pro Shots / Action Images)
Bertens verslaat als eerste geplaatste Barty op WTA Finals (Pro Shots / Action Images)

'PSV dreigt geblesseerde sterspelers langer te moeten missen'

Trainer Mark van Bommel kon zondag tegen AZ geen beroep doen op zijn aanvalstrio Donyell Malen, Steven Bergwijn en Mohamed Ihattaren. Zonder die sterspelers gingen de Eindhovenaren uiteindelijk met 0-4 onderuit tegen de Alkmaarders en de personele problemen bij PSV lijken nog even aan te houden, aangezien De Telegraaf dinsdag meldt dat twee van de drie aanvallers de volgende wedstrijd van hun club ook dreigen te missen.

PSV neemt het zaterdagavond op Het Kasteel op tegen Sparta Rotterdam en volgens de ochtendkrant wordt alleen Ihattaren terugverwacht voor dat duel. Malen liet na de wedstrijd tegen AZ nog weten dat hij verwachtte snel terug te keren, maar de spits lijkt zaterdag opnieuw niet van de partij te zijn.

Datzelfde geldt voor Bergwijn, die kampt met een hamstringblessure. Van Bommel kan in Rotterdam verder in ieder geval geen beroep doen op Ryan Thomas. De Nieuw-Zeelander kreeg zondag tegen AZ zijn eerste basisplaats bij PSV, maar moest na twintig minuten al gaan douchen.

Toen incasseerde hij een directe rode kaart voor een charge op de enkel van Fredrik Midtsjö. Thomas kreeg maandag te horen dat hij twee wedstrijden geschorst zal zijn en de middenvelder voegt zich bij Nick Viergever en Jorrit Hendrix. Die twee kregen een week eerder een rode kaart tegen FC Utrecht en zitten tegen Sparta de laatste wedstrijd van hun schorsing uit. In het slechtste geval moet Van Bommel zodoende al een streep door vijf namen zetten voor de wedstrijd tegen Sparta.

La Cubanita-eigenaar redt Roda JC alsnog met garantstelling van negen ton

La Cubanita-eigenaar Roland Hogenelst en ICT-man Stijn Koster schieten Roda JC Kerkrade alsnog te hulp, aldus lokale media zoals 1Limburg. Een groep ondernemers, waaronder dus Hogenelst en Koster, werkten maandagavond aan een bankgarantie van negen ton. Dat bedrag is nodig om het begrotingstekort van Roda JC van dit seizoen op te vullen. Mochten de ondernemers er niet in slagen om op tijd een bankgarantie te regelen, dan staat Frits Schrouff, voormalig grootaandeelhouder van de club, garant voor het tekort. Daarmee zijn sancties voor Roda vanuit de KNVB volgens Schrouff uitgesloten en is de club voorlopig gered.

Vrijdag werd bekend dat Koster en Hogenelst afgehaakt waren in de onderhandelingen over overname van de club, maar het duo heeft zich op het laatste moment toch weer aan de onderhandelingstafel gemeld. De KNVB eiste dat Roda JC maandag een sluitende begroting kon overleggen. Als de Limburgse voetbalclub daar niet in geslaagd zou zijn, dan hadden sancties kunnen volgen. Die kunnen variëren van puntenaftrek tot boetes en zelfs het intrekken van de licentie van de club.

Hogenelst sprak vrijdag nog zijn teleurstelling uit over het stuklopen van de onderhandelingen. Het besluit om van de overname af te zien heeft Hogenelst met 'pijn in het hart' genomen, zei hij in gesprek met De Limburger. De belangrijkste reden om niet in te stappen was dat de financiële en organisatorische problemen in Kerkrade volgens hem op dit moment te groot zijn.

Update 14.16 uur
Roda JC Kerkrade is ontsnapt aan een faillissement. De club heeft maandag op tijd een bankgarantie ter waarde van 906.000 euro ingediend bij de KNVB. Daardoor zijn eventuele sancties waarschijnlijk van de baan. "Roda heeft de nodige documenten aangeleverd. Het is nu aan de licentiecommissie om op basis van die documenten een besluit te nemen", laat een woordvoerder weten aan het Algemeen Dagblad.

Circuit Zandvoort wint kort geding en mag verder met werkzaamheden

Het circuit van Zandvoort is in een kort geding dat was aangespannen door verschillende natuurorganisaties door de rechtbank in het gelijkgesteld. Door de uitspraak kan het circuit voorlopig verder met werkzaamheden om het circuit geschikt te maken voor de komst van de Formule 1 in mei 2020.

Volgens de natuurorganisaties veroorzaken de afgravingen van een zandwal en de aanleg van een toegangsweg veel schade aan het omliggende natuurgebied. Via een kort geding hoopte men de werkzaamheden stil te leggen, echter volgens de rechter verdwijnt er door de werkzaamheden maximaal twee hectare natuurgebied en dat is te weinig om het voortbestaan van de zandhagedis en rugstreeppad te bedreigen. Daarnaast zijn volgens de rechter in het werkgebied alle zandhagedissen en rugstreeppadden verplaatst dus worden ze door de aanpassingen niet meer bedreigd.

De natuurorganisaties zijn teleurgesteld over de uitspraak. ”De provincie krijgt nu het voordeel van de twijfel, maar dat gaat in de nu lopende bezwaar- en beroepsprocedure hopelijk anders uitpakken”, aldus directeur Sijas Akkerman van de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. “In onze ogen kan het niet zo zijn dat de rugstreeppad en de zandhagedis het moeten afleggen tegen het commerciële belang van één organisatie: het circuitpark Zandvoort.”

Met deze uitspraak is het juridisch steekspel nog niet ten einde. Later deze week is er een rechtszaak over de gevolgen van de werkzaamheden met betrekking tot de stikstofuitstoot. Daarnaast bepaalt de gemeenteraad van Zandvoort dinsdagavond of er een nieuwe toegangsweg aangelegd mag worden.

Circuit Zandvoort wint kort geding en mag verder met werkzaamheden (Pro Shots / Imago)
Circuit Zandvoort wint kort geding en mag verder met werkzaamheden (Pro Shots / Imago)

Pakistaan wilde Wilders 'naar de hel' sturen

De 27-jarige Pakistaan die vorig jaar naar Nederland kwam vanwege de aangekondigde cartoonwedstrijd van Geert Wilders, had de intentie de politicus te doden. Dat blijkt volgens het Openbaar Ministerie uit het dossier. Het OM vroeg vandaag de rechtbank om verdachte te veroordelen tot 6 jaar cel wegens het voorbereiden van een terroristisch misdrijf, het dreigen met een terroristisch misdrijf en het opruien tot een terroristisch misdrijf.

De man reist op 25 augustus 2018 vanuit Parijs naar Nederland. In die periode is er in de moslimgemeenschap wereldwijd commotie over een door Wilders uitgeschreven cartoonwedstrijd, met als onderwerp de profeet Mohammed. Verdachte verblijft na zijn komst naar Nederland in Den Haag, onder meer rondom het Binnenhof. Op 28 augustus wordt hij op het station aangehouden, nadat de politie is getipt over een video die hij online had geplaatst. Die is door 153.000 personen gezien en 14.000 keer gedeeld.

In de video geeft de verdachte aan dat hij voorbereidingen heeft getroffen om Geert Wilders te doden en dat hij daartoe naar Nederland is gereisd. Hij is inmiddels vlak bij het parlement, zo vertelt hij. 'Mijn vijand op dit moment, mijn doelwit is alleen die onbeschaafde,' zegt hij vervolgens. 'Ik zal alleen terugkeren als ik geslaagd ben in mijn missie.'

'Naar de hel'
Verdachte stelt sinds zijn aanhouding dat hij enkel naar Nederland was gereisd om te demonstreren. Het Openbaar Ministerie wijst echter op de videoboodschap, waarin verdachte die stelling zelf tegenspreekt. 'Demonstreren heeft geen nut,' zegt hij. 'Jullie moeten niet denken dat alleen schelden genoeg is.' Uit alles blijkt dat hij van plan is te handelen. 'Zoals Allah het wil, zal ik die hond, die onbeschaafde naar de hel sturen. Ik zal het volbrengen als ik blijf leven.'

Bij de videoboodschap plaatst verdachte zijn telefoonnummer, waarop hij ruim 2600 reacties krijgt. Als iemand hem vraagt of hij van plan is Wilders te doden, antwoordt hij: 'Voor wat anders ben ik dan hier gekomen? Hij is geen onbelangrijk persoon hier.' Aan een ander vraagt hij om voor hem te bidden: 'Als ik hem tegenkom, dan zal ik die hond van zijn leven beroven.'

Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit de video en de daaraan gerelateerde berichten overduidelijk dat de verdachte het plan had opgevat om Geert Wilders om het leven te brengen.

Opruiing
Verdachte zocht ook contact met een vooraanstaand lid van een van de belangrijkste islamitische bewegingen in Pakistan. Een beweging die geweld rechtvaardigt zodra het over de profeet Mohammed gaat. Verdachte wilde zeker zijn dat zij zijn video hadden gezien en verwachtte een heldenonthaal als hij na zijn missie in Pakistan zou terugkeren.

Wat zijn video extra gevaarlijk maakt, betoogt het Openbaar Ministerie, is dat hij anderen oproept hem te helpen. In Pakistan waren de gemoederen in die periode al danig verhit. 'Het is geenszins ondenkbaar dat iemand door de videoboodschap zou worden aangemoedigd tot het plegen van geweld.'

Grove aantasting democratie
De officier van justitie noemde de bedreiging een grove aantasting van de Nederlandse democratie. 'Door de bedreiging is de heer Wilders verhinderd zijn politieke standpunten naar voren te brengen: hij was genoodzaakt de cartoonwedstrijd af te blazen.'

'Wij leven hier in een democratie waarin je het hartstochtelijk oneens mag zijn met politici, maar zonder geweld.' Volgens het Openbaar Ministerie past alleen een forse straf, die ook andere kwaadwillenden kan afschrikken.

Shigeru Miyamoto ontvangt onderscheiding van de Japanse overheid

De Japanse overheid heeft Shigeru Miyamoto geëerd met de Person of Cultural Merit-onderscheiding. De onderscheiding wordt ieder jaar door de Japanse overheid uitgereikt. De onderscheiding gaat ieder jaar naar een select groepje mensen vanwege hun uitzonderlijke culturele bijdragen aan Japan. Hij is één van de 21 winnaars die de Person of Cultural Merit-onderscheiding hebben mogen ontvangen.  

Shigeru Miyamoto is een Japans videogame-ontwerper. Hij is de ontwerper van onder meer de videogameseries van Mario, Donkey Kong, The Legend of Zelda, Star Fox, F-Zero, Pikmin en Splatoon voor de Nintendo-gamesystemen. Miyamoto is momenteel nog actief bezig achter de schermen bij Nintendo als creatief partner.

https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/c_scale,f_auto,fl_progressive,q_80,w_800/l32npkpahjgtv7xhgoa4.png

'Bij Barcelona leiden alle wegen naar Koeman'

Ronald Koeman lijkt momenteel de topkandidaat om Ernesto Valverde op te volgen bij Barcelona, stelt AS. De sportkrant schrijft dat de huidige coach van de Catalaanse grootmacht komende zomer waarschijnlijk gaat vertrekken uit het Camp Nou. Bij een zoektocht naar een vervanger zouden alle wegen nu leiden naar de bondscoach van Oranje, die nooit onder stoelen of banken heeft gestoken dat hij de ambitie heeft om ooit trainer te worden van Barcelona.

Valverde ligt nog tot volgend jaar zomer vast, waarbij de club de optie heeft om de verbintenis met een seizoen te verlengen. Diverse Spaanse media verwachten echter dat men de samenwerking deze zomer niet gaat voortzetten, ondanks twee landstitels op een rij. Het spel van Barcelona laat volgens menigeen te wensen over, terwijl de topclub ook nog eens twee keer op sensationele wijze werd uitgeschakeld in de Champions League door respectievelijk AS Roma en Liverpool.

AS stelt dat binnen Barcelona men ervan uitgaat dat dit het laatste seizoen van Valverde bij Barcelona is. De club is al aan het bekijken welke trainer het roer moet overnemen, waarbij Koeman 'de meest logische' optie is.

Nico-Jan Hoogma beaamde onlangs dat er een soort 'Barcelona-clausule' in het contract van Koeman staat. "Er zijn afspraken over gemaakt", gaf Hoogma toe. "Ze zullen er wat voor moeten betalen. Hoeveel? Daar praat ik niet over", aldus de directeur topvoetbal bij de KNVB.

Koeman zou na het EK van 2020 aan de slag kunnen gaan bij Barcelona, maar de oud-verdediger van de Catalanen is niet de enige coach die op het lijstje staat. Barcelona kijkt volgens AS vooral naar trainers die eerder als speler actief waren bij de club, waardoor de naam van Mark van Bommel is genoteerd. De oud-middenvelder ligt momenteel tot medio 2021 vast bij PSV. Ook dacht Barcelona aan Thiago Motta, maar die koos onlangs voor Genoa, waardoor deze optie minder realistisch is.

Sietse Fritsma (PVV) neemt afscheid van Tweede Kamer

Na bijna 13 jaar zal Sietse Fritsma per 1 november a.s. stoppen met zijn werkzaamheden als Tweede Kamerlid.

Sietse behoorde tot de allereerste groep PVV- Kamerleden en heeft naam gemaakt als woordvoerder Immigratie & Asiel.

“Ik vertrek als trotse PVV’ er. Ik zal mijn collega’s en fractiegenoten enorm gaan missen. De PVV is het beste wat Nederland is overkomen en ik heb mijn beste jaren aan de PVV gegeven. Maar ik heb nu behoefte aan een ander leven en een nieuwe uitdaging. Ik wil een onderneming beginnen en heb daar heel veel zin in.”

Fractievoorzitter Geert Wilders heeft begrip voor Sietse’s beslissing: “We zullen Sietse enorm missen. Hij is een PVV-er van het eerste uur die furore maakte als woordvoerder Asiel en Immigratie, daar een boek over schreef en Minister Leers tijdens Rutte 1 vakkundig aanspoorde. Maar Sietse is behalve een gewaardeerde collega ook een vriend. Ik zal hem enorm gaan missen maar gun hem een nieuwe toekomst buiten de politiek en wens hem daarbij veel succes.”

Racetalent Piastri pakt Formule Renault-titel

Oscar Piastri mag zich de nieuwe kampioen in de Formule Renault Eurocup noemen. De 18-jarige Australiër sloot het seizoen op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi af met een zege en een vierde plek.

Zijn Franse leeftijdsgenoot Victor Martins was nog de enige uitdager en het werd na de tweede plek van Martins in race één nog even spannend. De Fransman domineerde de tweede race en dus moest Piastri niet al te ver naar achteren eindigen, maar hij hield stand op plek vier en verzekerde zich zo van de titel.

Piastri werd vorig jaar achtste in de titelstrijd en eindigde het jaar ervoor als tweede in het Britse Formule 4-kampioenschap. Onlangs testte hij al met het Prema-team uit het FIA Formule 3-kampioenschap. Met zijn titel volgt de Australiër onder meer Felipe Massa (2000), Kamui Kobayashi (2005), Valtteri Bottas (2008), Robin Frijns (2011), Stoffel Vandoorne (2012), Pierre Gasly (2013), Nyck de Vries (2014) en Lando Norris (2016) op.

Het lijkt er op dat EA terug komt naar Steam

EA is sinds de introductie van Origin niet meer op Steam te vinden. De games van EA waren alleen nog maar beschikbaar op hun eigen platform, maar daar komt misschien verandering in. EA heeft een teaser online gegooid en ook ind Steam zelf wijs het een en ander op een terugkeer.

Het lijkt er wel op dat het alleen om aankopen gaat via Steam en zo zo in je library te hebben. Om de spellen te spelen moet je alsnog Origin hebben. Het wachten is op een officiële reactie van de bedrijven.

 

 

Need For Speed Heat is klaar voor de start

Need for Speed Heat komt 8 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Tijd voor een releasetrailer moet EA hebben gedacht,dus die is hieronder te bekijken.

Vorige maand liet de ontwikkelaar weten dat spelers gemiddeld 24 minuten in de app hebben doorgebracht om de meest stijlvolle, mooie ontwerpen te maken, wat uiteindelijk resulteerde in meer dan 2 miljoen (!) unieke ontwerpen. Om de creativiteit van de community te vieren konden spelers meedoen aan de NFS Heat Studio Showcase-wedstrijd. De ontwerpen van vijf gelukkige winnaars worden nu uitgelicht in de officiële launchtrailer. Er zullen wat meer versies van de launchtrailer verschijnen, want meer dan 100.000 fans die een aangepaste auto middels de NFS Heat Studio-app maakten, werden geselecteerd om hun eigen versie van de launchtrailer te ontvangen. Ook partners bij Aston Martin, BMW, Mercedes, Porsche, Polestar en Honda deden mee, dus houdt hun kanalen in de gaten om hun unieke auto’s te zien.

Need for Speed Heat stuurt spelers naar Palm City, een gloednieuwe open wereld waar straatracers strijden in gesanctioneerde evenementen om overdag ‘Bank’ te verdienen en 's nachts risico’s nemen om ‘Rep’ op te bouwen in ondergrondse races. Need for Speed Heat komt op 8 november naar Xbox One, PlayStation 4 en PC en biedt spelers de mogelijkheid om een rooster van meer dan 120 auto's aan te passen en te upgraden, waaronder het videogamedebuut van de hybride-elektrische prestatieauto Polestar 1.

The Outer Worlds uitgelegd in trailer

Om de release van The Outer Worlds te vieren heeft Private Division een 'What is the Outer Worlds'-trailer online gezet.

In The Outer Worlds ontwaak je op het verloren kolonistenschip Hope uit je hyperslaap, nadat het schip 70 jaar door de ruimte gedwaald heeft. Hier aan de rand van het heelal hebben bedrijven alle aspecten van het leven in Halcyon onder controle en verbergen ze een duister geheim dat de kolonie zou kunnen vernietigen. Terwijl je de vele locaties in de spelwereld verkent, kom je verschillende facties tegen en ontmoet je allerlei personages die je misschien met je missies kunnen helpen. Maar kies met beleid, want je acties en keuzes bepalen hoe dit door de speler aangestuurde verhaal zich zal ontwikkelen. Jouw keuzes bepalen niet alleen het verhaal van de game, maar ook de ontwikkeling van je personage, aanvullende verhalen en de verschillende scenario's voor de afloop.

The Outer Worlds is nu verkrijgbaar, fysiek en digitaal voor Xbox One en PS4 en digitaal voor Windows via de Epic Games Store en Microsoft Store. De game is ook te spelen met de Xbox Game Pass voor console en pc. The Outer Worlds komt in 2020 naar de Nintendo Switch.

Nieuwe DLC Pathologic 2: Marble Nest nu beschikbaar

Fans van Pathologic 2 kunnen vanaf vandaag aan de slag met een nieuwe DLC. De Marlbe Nest DLC is een losstaand verhaal dat naast het normale verhaal loopt. We krijgen in de DLC te maken met een nieuw personage met de naam Dr. Daniil Dankovsky. 

Pathologic 2 is een horrorgame ontwikkeld door Ice-Pick Lodge en is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.


 

 

 

 

Epic Games klaagt Fortnite tester aan

Epic games heeft de Fortnite tester Ronal Skyes aangeklaagd. De beste man mocht in september al aan de slag met Chapter Two en heeft tijdens de aanloop naar dit event veel info gelekt. Als tester heeft hij een non-disclosure agreement ondertekend en dus mag hij zich nu gaan verantwoorden.

De tester meldde via Twitter over allemaal nieuwe features en ook gooide hij een afbeelding van de nieuwe map online. Zijn Twitter account is inmiddels offline.

Epic Games leaker lawsuit by Polygondotcom on Scribd

Opnieuw 10 jaar gevangenisstraf voor doodslag op vriend

Een 32-jarige man is vandaag door het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch opnieuw veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Het hof vindt bewezen dat de man schuldig is aan de doodslag op een vriend van hem. Het hof bevestigt daarmee de straf die de rechtbank Zeeland-West-Brabant eerder oplegde.

Op 6 november 2015 werd er een 112-melding gedaan dat er een dode man was aangetroffen in een woning. De politie trof het lichaam van het slachtoffer daar aan in een plas bloed met verwondingen aan zijn hoofd. Later die dag kwam er bij de politie een anonieme melding binnen over de verdachte. Naar aanleiding van die melding heeft de politie de verdachte gehoord. De rechtbank Zeeland-West-Brabant vond dat er na verschillende verhoren en DNA-onderzoek genoeg bewijs was tegen de verdachte om hem te veroordelen voor doodslag.

Opnieuw bekijken verhoren
De verdachte heeft altijd ontkend betrokken te zijn bij de dood van zijn vriend. Zo zou hij tijdens zijn verhoren op het politiebureau wenselijke antwoorden hebben gegeven. Daarnaast zouden delen van de verhoren niet opgenomen zijn in de processen-verbaal. In hoger beroep heeft het hof daarom fragmenten van de verhoren opnieuw bekeken. Het hof concludeert dat in de processen-verbaal weliswaar niet alles letterlijk overeenkomt met de verhoren. Uit de videobeelden blijkt echter dat de verdachte op sommige punten juist nog stelliger heeft verklaard dan uit het proces-verbaal van dat verhoor bleek.

DNA-onderzoek
De verdediging van de man trok de interpretatie van het DNA-onderzoek in twijfel. Onder de nagels van het slachtoffer werd DNA-materiaal van de verdachte aangetroffen. Volgens de verdediging kwam dat door de natuurlijke omgang tussen de mannen. Het hof bevestigt de conclusies van het onderzoeksrapport. Daaruit blijkt dat de kans groter is dat het DNA-materiaal op het slachtoffer terecht is gekomen door geweldshandelingen van de verdachte dan door andere scenario’s.

Het hof vindt de verweren van de verdediging niet overtuigend en bevestigt daarmee de beslissing van de rechtbank om de man een gevangenisstraf van 10 jaar op te leggen.

Net5 zendt met Emmy's bekroonde comedyserie Fleabag uit

De succesvolle Britse comedyserie Fleabag is vanaf dinsdag 12 november te zien bij Net5. De serie werd geschreven door Phoebe Waller Bridge die daarnaast ook zelf de hoofdrol vertolkt. Het afgelopen jaar won Fleabag maar liefst zes Emmy’s (waaronder die voor Beste Comedyserie en Beste Actrice in een Comedyserie) en vertelt het expliciete en openhartige verhaal over het turbulente liefdesleven van Fleabag. Vrij vertaald betekent Fleabag ‘slons’ maar nergens wordt ze zo genoemd: een bewuste keuze om de raadselachtigheid van haar personage te benadrukken.

Fleabag is een in Londen wonende aan sex verslaafde twintiger, die porno kijkt en de een na de andere man haar bed in sleept bij gebrek aan een doel in haar leven. Ze worstelt met het gemis van haar overleden moeder, haar emotioneel afwezige vader (gespeeld door Bill Paterson) en het feit dat haar beste vriendin zelfmoord heeft gepleegd. Daarnaast runt ze vrij onsuccesvol een café en kan ze slecht overweg met haar stiefmoeder (een rol van Oscar winnares Olivia Colman). Dit leidt tot een aaneenschakeling van ongemakkelijke en bizarre situaties die worden versterkt door het feit dat ze zich rechtstreeks tot de kijker richt.

Fleabag is vanaf dinsdag 12 november om 21.30 uur te zien bij Net5. 

Episode 1 in bed ©Two Brothers Pictures & all3media International
Episode 1 in bed ©Two Brothers Pictures & all3media International

Gratis festival Popronde strijkt weer neer in Rotterdam

Het gratis muziekfestival van Rotterdam met de meeste optredens op één dag! Met meer dan 70 geselecteerde en geprogrammeerde acts variërend van singer-songwriter, pop, hiphop, electronics, reggae, garage rock, punk en metal. De Staat, John Coffey, Kensington, Chef’Special en Racoon en vele andere hebben meegedaan, voordat ze bekend zijn geworden. Popronde is het grootste rondreizende festival van Nederland en doet dit jaar 41 steden aan. Rotterdam maakt haar programma bekend.

Met 36 Rotterdamse locaties variërend van Rotown(3voor12-podium), Weena (OOR-podium), Worm, Roodkapje i.s.m. The Daily Indie, De Doelen, Theater Rotterdam locatie Schouwburg, Cafe de Zondebok & ‘T Zwarte Schaap (afterparty), de Markthal ism Stukafest Rotterdam, Stayokay Rotterdam (kubuswoning), Het Industriegebouw met Old Scuola, By Jarmusch + dakterras, Digters Rotterdam (nieuwe locatie) en veel meer.

Artiesten die naar Rotterdam komen zijn. Wies, The Vices, Lo-Fi Le-vi, A.M. Sam, Destructive Penguins, Áslaug, Tessel (barista bij Coffee Company Eendrachtsplein), Kat Skills (met een van de zangeressen van Yes Darling), BUG en Paracetamøl en vele anderen komen op zaterdag 2 november naar het centrum van Rotterdam. Bijzonder dit jaar is dat Francis Pronk 10 jaar Popronde Rotterdam coördineert, dat het aantal Rotterdamse acts in de selectie (geselecteerd door selectiecommissie met mensen uit de muziek industrie) flink is gegroeid en Popronde Rotterdam is één van dé Rotterdamse Popweek specials.

Nieuwe locaties
Tijdens de Popronde vormen locaties in het centrum van de stad een etalage voor opkomend Nederlands talent. Naast cafés en poppodia fungeren ook kunstgalerieën, de bibliotheek en andere bijzondere plekken als podia. Dit jaar zijn de nieuwe locaties: Digters Rotterdam (linker rottekade 292), Roodkapje als The Daily Indie Podium (Delftseplein 39), Baek Food & Drinks (Blaak 329), Worm foyer (boomgaardstraat 71), De Doelen studio (schouwburgplein 50), van Teijenterras in Het Industriegebouw (Goudsesingel 66), Hutspot (Karel Doormanstraat 317), King Kong Hostel (Witte de Withstraat 74), Juke Joint wat eerst Kraftbar was (Nieuwe Binnenweg 99-B) en Brewpub Reijngoud wat eerst Eurotrash was (Vijverhofstraat 8) en de infostand bij Coffeecompany Eendrachtsplein waar de Popronde caravan met phocabby staat

Jubileum voor coördinator Francis Pronk
In 2019 organiseert Popronde Rotterdam coördinator Francis Pronk voor de tiende keer het festival. In 2009 startte zij met de organisatie van het festival en is het festival inmiddels drie keer zo groot geworden. Francis Pronk is naast de Popronde, ook marketeer van Poppodium Baroeg en Baroeg Open Air.

Programma Popronde Rotterdam op zaterdag 2 november
Om 13:00 uur start het programma van Popronde Rotterdam Tim Koehoorn in By Jarmusch in Het Industriegebouw en met ALEXANDER in De Martkhal ism Stukafest Rotterdam Vanaf 0:30 uur is Cafe De Zondebok & ‘T Zwarte Schaap de plek waar de afterparty losbarst Paracetamøl wordt er gedanst tot in de late uurtjes. Om 0:15 uur speelt de Dordtse/ Haagse band Dr. Justice & the Smooth Operators in Ferry.
Alle concerten zijn gratis toegankelijk!

Naast Rotterdam is de Popronde dit jaar ook geweest in Dordrecht, Delft, Gouda en 37 andere steden. Komende steden zijn onder meer: Popronde Den Haag op zaterdag 16 november en het eindfeest in Amsterdam (30 november).

Dr. Justice and the Smooth Operators  (Foto: Popronde Rotterdam)
Dr. Justice and the Smooth Operators (Foto: Popronde Rotterdam)

Klimaatverandering in Europa: feiten en cijfers

Klimaatverandering is een wereldwijd probleem, maar hoe beïnvloedt het Europa? Ontdek feiten en cijfers die iets zeggen over verschillende aspecten van dit probleem: oorzaken, gevolgen en ontwikkeling.

De gevolgen van klimaatverandering in Europa
Klimaatverandering heeft nu al op verschillende manieren invloed in Europa, afhankelijk van de regio. Dit loopt uiteen van stijgende temperaturen en een groter risico op verwoestijning, tot meer neerslag op jaarbasis en risico's op overstromingen.

De waargenomen en verwachtte gevolgen van het Europees Milieuagentschap hebben betrekking op de economie (zoals toerisme en energie), het milieu (zoals het verlies aan biodiversiteit en bosbranden), landbouw (afnemende oogstopbrengsten en toenemende vraag naar water) en de volksgezondheid (sterfte door hittegolven of door hevige stormen).

Bekijk deze kaart om te zien hoe klimaatverandering de diverse Europese regio's beïnvloedt.

De EU-landen die het meeste broeikasgas uitstoten
De EU is 's werelds derde grootste broeikasgas uitstoter na China en de Verenigde Staten en gevolgd door India, Rusland en Japan (2015).

Binnen de EU waren de top zes broeikasgas uitstoters in 2017 Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Polen en Spanje. De energiesector was verantwoordelijk voor 80,7% van deze uitstoot in de EU in 2017. Uitstoot door landbouw draagt met 8,72% bij, industriële processen en productgebruik met 7,82% en het beheer van afval met 2,75%.

Ontdek meer gegevens in deze infografiek over broeikasgasemissies per land en sector in de EU.

De uitstoot van broeikasgas in de Europese verminderen
In 2008 heeft de EU een doel gesteld om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 20% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Er is veel vooruitgang geboekt: in 2015 was er al een afname van 22% ten opzichte van het niveau van 1990.

In 2014 heeft de EU een nieuwe doelstelling vastgesteld om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met ten minste 40% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Volgens het Europees Milieuagentschap zullen de verwachte reducties op basis van de stand van zaken van EU-maatregelen in 2017 achterblijven bij de doelstelling. Volgens schattingen zal er in 2030 een daling van ongeveer 30% zijn.

Bekijk ook deze infografieken over de vorderingen van de EU bij het bereiken van de 2020-doelstellingen voor klimaatverandering.

Rutte ontvangt president Duda van Polen

Mark Rutte ontvangt woensdag 30 oktober president Duda van de Republiek Polen voor een werkontbijt op het Binnenhof. Tijdens de ontmoeting zal worden stilgestaan bij de sterke economische en historische banden tussen beide landen. Verder zullen de minister-president en de president onder meer spreken over de bilaterale samenwerking, actuele thema’s op de Europese agenda en veiligheid en defensie.

President Duda brengt op dinsdag 29 en woensdag 30 oktober een officieel bezoek aan Nederland. Naast de ontmoeting met minister-president Rutte woont de president op dinsdag samen met Zijne Majesteit de Koning de viering van 75 jaar bevrijding van Breda bij.

Historisch moment voor Defensie

Donderdag 31 oktober 2019 arriveert de eerste F-35 van de Koninklijke Luchtmacht op Nederlandse bodem. Deze keer niet voor een belevingsvlucht of een testvlucht, maar voorgoed. Hiermee wordt de transitie van F-16 naar F-35 officieel ingezet. Een historisch moment in de geschiedenis van de Koninklijke Luchtmacht.

De komst van de F-16, veertig jaar geleden, werd groots gevierd door zowel de Koninklijke Luchtmacht als de Nederlandse bevolking. In de nationale kranten schitterden krantenkoppen als ´Wapenaankoop van de eeuw´ en ´De grootste investering in de Nederlandse Defensie ooit verricht´. De Koninklijke Luchtmacht zal de definitieve komst van de F-35 dan ook op gepaste wijze vieren met het besloten event First Aircraft Arrival.

First Aircraft Arrival
De eerste F-35 zal op donderdag 31 oktober tijdens de First Aircraft Arrival landen op vliegbasis Leeuwarden. Voorafgaande aan de landing van het nieuwe gevechtsvliegtuig, richten een aantal sprekers zich tot de genodigden van deze dag. Om de komst van het nieuwe generatie gevechtsvliegtuig te eren, zal halverwege de middag door de F-35, F-16, Hawker Hunter en de Spitfire een korte airshow gegeven worden. Aansluitend aan deze luchtdemonstratie maakt de F-35 zijn definitieve touchdown met een daarbij behorende ceremonie.

De F-35
De veiligheidsomgeving in Nederland, Europa en de wereld verslechtert. Het dreigingsbeeld waarin wij onze operaties moeten kunnen uitvoeren wordt steeds ingewikkelder en uitdagender. De oorlog ver van huis is niet meer los te zien van de veiligheid dicht bij huis. Als Defensie moeten we dus mee veranderen. Om in de toekomst relevant en van doorslaggevende betekenis te blijven, zodat ook onze Airpower niet alleen nu, maar ook in de toekomst het verschil maakt. Dit doen we door de F-16 na ruim 40 jaar te vervangen voor de F-35.

Defensie zet zich in voor wereldwijde vrede, veiligheid en vrijheid. Door intensieve samenwerking en continue innovatie bereidt Defensie zich voor op de toekomst en haalt ze het beste uit de combinatie van mens en techniek. De komst van de F-35 brengt ongekende operationele mogelijkheden voor Defensie met zich mee. Met de F-35 staan wij garant voor de bescherming van het Nederlandse luchtruim en creëert Defensie vrijheid van handelen voor operaties vanuit de lucht, ter land en ter zee. Die vrijheid creëren wij door in gezamenlijkheid op te treden met onze collega’s en (internationale) partners.’

Winnaars Black Achievement Awards blinken uit: voor de zwarte gemeenschap en voor hun vak

Je kunt het inmiddels gerust een traditie noemen; aan het eind van oktober worden voor de vierde keer de Black Achievement Awards uitgereikt. Vanavond krijgen vijf zwarte 'achievers' de prijs in handen en dat is volgens juryvoorzitter Clayde Menso nodig. Sterker nog, het is niet meer weg te denken. 'Je kunt je bijna niet meer voorstellen dat de Black Achievement Month er niet zou zijn, zo'n plek heeft het inmiddels ingenomen.'

Clayde Menso, directeur van Amerpodia, zit dit jaar voor het eerst de vijfkoppige jury voor. Samen met Michael Kembel, Wim Reijnierse, Adelina Jones en Ama Carr was het aan hem om de ruim 200 aanmeldingen terug te brengen tot achttien genomineerden en uiteindelijk vijf winnaars.

Dat was nog een hele klus. Waar er vorig jaar nog maar zo'n 50 aanmeldingen waren en de jury zelf nog mensen aan moest dragen, was dat dit jaar niet meer nodig. 'Het wordt echt een groter ding, het leeft meer. Toen ik mensen belde om te zeggen dat ze genomineerd waren, hoefde ik ook veel minder uit te leggen. Mensen weten nu waar het voor staat.'

De Black Achievement Month bestaat sinds 2016 en was een initiatief van onder andere het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis (NiNsee). De awarduitreiking werd een jaar later in het leven geroepen.

Representatie
'Het is zo bijzonder om te zien hoe divers de genomineerden zijn. Van mensen die met rekenoplossingen komen voor het mbo tot aan topsporters en chirurgen.' Die variëteit aan vakgebieden is ook de bedoeling, want er is bewust gekozen om de awards uit te reiken in vijf categorieën: Sport, Kunst & Cultuur, Ondernemerschap, Mens & Maatschappij en Onderwijs & Wetenschap.

'Dat gaat over representatie, om aan te geven hoe breed er in de maatschappij excellente prestaties worden geleverd door vertegenwoordigers van de zwarte gemeenschap', legt Menso uit.

Erkenning en herkenning
Dat raakt de kern van de Black Achievement Month en de bijbehorende prijsuitreiking. 'Deze uitreiking gaat over erkenning van zwarte achievers, maar voor prestaties voor de hele maatschappij; niet alleen voor de zwarte gemeenschap. Het gaat erom dat Nederland ziet wat mensen uit de zwarte gemeenschap betekenen voor het totaal.'

Maar naast erkenning, draait het volgens Menso ook om herkenning. Om rolmodellen waar de jeugd zich in kan zien. 'Het zijn mensen waar de volgende generatie zich aan kan optrekken, omdat het mensen zijn die op hen lijken. Maar ook omdat ze ongelofelijk succesvol zijn op allerlei vlakken van de maatschappij', zegt Menso. 'Daarmee zijn de awards dus ook een boodschap dat je kunt excelleren in waar je goed in bent.'

Winnaars unaniem gekozen
De jury heeft er een hele kluif aan gehad om te bepalen wie er vanavond die awards mee naar huis mogen nemen. Lange discussies, vele appgesprekken en een hoop deskresearch hebben wel tot een unaniem oordeel geleid.

'In eerste instantie kijk je naar de inspanningen en successen binnen het vakgebied. Het moeten mensen zijn die echt excelleren in wat ze doen. Een genomineerde psychiater bijvoorbeeld, moet wel echt een toppsychiater zijn', geeft Menso inzicht het proces.

'Ten tweede is het de vraag in hoeverre iemand kan dienen als rolmodel. En tenslotte moet iemand zich echt inzetten voor de zwarte gemeenschap. De awards gaan naar mensen die naast alles wat ze in hun vakgebied doen, ook nadenken over wat ze kunnen doen om de positie van de zwarte gemeenschap in de maatschappij te versterken', zegt Menso. 'Op dat snijvlak, daar zitten de winnaars.'

En die winnaars worden vanavond bekendgemaakt aan het grote publiek. De uitreiking vindt plaats in het DeLaMar theater in Amsterdam en begint om 20.30 uur.

Remy & Juliyat: een onmogelijke liefde en bijzondere vriendschappen

De 14-jarige Remy heeft het thuis niet makkelijk. Zijn ouders zijn net gescheiden en hij heeft continu strijd met zijn vader Bart, die moet wennen aan zijn rol als alleenstaande ouder en boos is vanwege de komst van een AZC in hun kleine dorp. De even oude Juliyat heeft net een traumatische vlucht uit Syrië achter de rug en betrekt met haar opstandige broer Hamza en ongelukkige ouders het AZC. In een dorp waar ze niemand kent en duidelijk niet gewenst is. En uitgerekend deze twee pubers worden verliefd op elkaar…

In het kleine dorp Paverdam wordt een oude brandweerkazerne tijdelijk ingeruimd als AZC. Niet alle bewoners zijn daar blij mee omdat ze vrezen dat het onveilig wordt op straat. Op hun beurt, wantrouwen de bewoners van het AZC juist de dorpelingen en voelen zich niet welkom. Te midden van dit alles hebben Remy en Juliyat andere dingen aan hun hoofd. Remy raakt geïntrigeerd door de stoere, slimme Juliyat die al een heel leven achter de rug heeft en gewend is aan tegenslag. Juliyat vindt bij de vrolijke Remy het lichte en onbevangene waar ze naar verlangt.

Maar verliefd zijn in een vijandige omgeving is geen makkelijke opgave. Wanhopig proberen de tieners bij elkaar te zijn, eerst openlijk, later stiekem. Al hun pogingen om de strijdende partijen bij elkaar te brengen mislukken jammerlijk. En wanneer hun liefde verraden wordt, zet het de relatie tussen de dorpelingen en de AZC-bewoners op scherp met catastrofale gevolgen. Lukt het beide partijen om vlak voor kerst de strijdbijl te begraven? Remy en Juliyat is een moderne variant op Romeo en Julia. Een verhaal over loyaliteit, verraad, maar ook het inzien dat ieder mens bijzonder is. Een hartverwarmend, licht jeugddrama, waarin de liefde uiteindelijk wel overwint.

Remy & Juliyat is vanaf vrijdag 6 december elke dag om 17.55 uur te zien bij AVROTROS op NPO Zapp.

FOK! Wat een weer: veel zon

Hallo!  

Gisteren was het een frisse dag. De zon scheen geregeld, maar verspreid over het land vielen er ook enkele buitjes. Afgelopen nacht had het noorden nog met enkele lichte buien te maken. Verder bleef het droog, waren er brede opklaringen en ontstonden er enkele mistbanken. De minimumtemperatuur kwam landinwaarts lokaal rond het vriespunt uit, aan zee werd het een graad of 5°C. Er staat een zwakke, aan zee matige wind uit noordelijke richtingen.

Vanmorgen  lossen de mistbanken op en is er veel ruimte voor de zon. Op een enkel buitje in het Waddengebied na blijft het droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 11°C. De zwakke tot matige wind draait in de loop van de dag naar noordoost tot oost. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Herfst in het park (Foto: FOK!)
Herfst in het park. (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Aanpak PFAS-problemen: meer ruimte voor verplaatsen van grond

Grond- weg- en waterbouwbedrijven ondervinden veel problemen omdat het giftige PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) op veel plekken in de bodem zit. Het kabinet wil de gezondheid en omgeving beschermen, maar wil ook zorgen dat projecten zo snel mogelijk door kunnen gaan. Staatssecretaris Van Veldhoven zet vandaag een nieuwe stap in de aanpak van het PFAS-probleem.

Zij vraagt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om op basis van recente metingen met spoed een tijdelijke, landelijke achtergrondwaarde voor PFAS in de (land)bodem op te stellen. Zo kan de 0.1 grens die nu uit voorzorg op basis van de wet op sommige plekken geldt, verruimd worden tot deze landelijke achtergrondwaarde. Dit geeft bedrijven meer ruimte voor het verplaatsen van grond, zonder dat gezondheid of het milieu in gevaar komt. Van Veldhoven wil dat de ruimere norm uiterlijk 1 december van kracht wordt.

Van Veldhoven: “We kunnen PFAS niet uit de grond toveren maar we kunnen ook heel veel wèl. We moeten zo snel mogelijk van de 0.1 grens af, binnen de veilige ruimte die er is. Dat kan door een landelijke achtergrondwaarde. Daar heb ik het RIVM met spoed om gevraagd. Ik span me maximaal in om te zorgen dat de bouw zo min mogelijk last ondervindt.”

Ruimere norm
Het RIVM is gevraagd met spoed te onderzoeken of daar waar 0,1 microgram nu op basis van de wet de grens is, te kijken of er meer veilige ruimte is op basis van beschikbare achtergrondwaarden. Van Veldhoven: “Of die veilige ruimte er is, dat kan de overheid niet bepalen, dat kunnen bedrijven ook niet bepalen. Dat moet gebaseerd zijn op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Maar als die ruimte er is, moet deze maximaal en zo snel mogelijk benut worden.” Van Veldhoven stelde eerder al op verzoek van gemeenten en provincies het tijdelijk handelingskader PFAS vast om bedrijven zoveel mogelijk ruimte te geven grond te blijven verplaatsen

Taskforce
Naast het verzoek aan het RIVM of een verruiming van de 0.1 grens mogelijk is, heeft staatssecretaris Van Veldhoven een taskforce ingesteld. In de taskforce werken bedrijven en overheden voor de duur van in ieder geval één jaar samen aan oplossingen voor regio-overstijgende knelpunten. De taskforce wordt geleid door oud-topambtenaar Hans van der Vlist. Ook worden er door het land werkconferenties georganiseerd om voor concrete projecten in de regio te kijken wat de belemmeringen zijn, en hoe deze weggenomen kunnen worden. Dit kan alleen samen met gemeenten, provincies, Waterschappen en de bedrijven.

Bodemhelpdesk
Er is nog veel onduidelijkheid over wat wel en niet kan met PFAS-houdende grond. Om onduidelijkheden weg te nemen, is de bodemhelpdesk beschikbaar voor meer informatie. Mensen met concrete vragen over het verplaatsen van grond in relatie tot PFAS kunnen terecht bij de bodemhelpdesk, die te vinden is via www.bodemplus.nl.

Jongeren zonder startkwalificatie werken minst vaak

In 2018 had ruim twee derde van de jongeren van 15 tot 27 jaar betaald werk. Jongeren met een startkwalificatie waren vaker aan het werk dan jongeren zonder startkwalificatie. Degenen met een startkwalificatie die geen onderwijs meer volgden hadden het vaakst werk, jongeren zonder startkwalificatie die nog wel onderwijs volgden het minst vaak. Dat meldt het CBS op basis van de Landelijke Jeugdmonitor.

In 2018 was de nettoarbeidsparticipatie van jongeren met een startkwalificatie 74 procent. Van de jongeren zonder startkwalificatie werkte 57 procent. Jongeren met een startkwalificatie die geen onderwijs meer volgden hadden het vaakst werk (89 procent), jongeren zonder startkwalificatie die nog op school zaten het minst vaak (56 procent).

De nettoarbeidsparticipatie onder jongeren lag in 2018 hoger dan in 2014, toen de arbeidsdeelname nog 62 procent was. Bij de onderwijsvolgende jongeren zonder startkwalificatie was deze toename het grootst, van 48 procent in 2014 naar 56 procent in 2018.

Jongeren zonder startkwalificatie die onderwijs volgen werken minste uren
Jongeren zonder startkwalificatie die onderwijs volgden werkten in 2018 gemiddeld de minste uren: bijna 12 uur per week. Dit zijn vooral scholieren in het voortgezet onderwijs en mbo’ers met een bijbaan, zoals vakkenvuller. Onderwijsvolgende jongeren met een startkwalificatie werkten gemiddeld bijna 17 uur per week. Dit zijn veelal jongeren in het hoger onderwijs (hbo of wo) die bijverdienen, bijvoorbeeld als kelner of achter de bar.

Jongeren die geen onderwijs volgden werkten aanzienlijk meer dan hun schoolgaande leeftijdsgenoten, gemiddeld bijna 32 uur (zonder startkwalificatie) en ruim 34 uur (met startkwalificatie) per week. Jongeren zonder startkwalificatie werken vaak als verkoopmedewerker in de detailhandel of als vakkenvuller. Jongeren met een startkwalificatie zijn in meer diverse beroepen werkzaam, afhankelijk van de gevolgde opleiding.

Jongeren zonder startkwalificatie vaker op zoek naar werk
Jongeren zonder startkwalificatie waren in 2018 vaker werkloos dan jongeren met startkwalificatie. Van de jongeren zonder startkwalificatie, onderwijsvolgend en niet-onderwijsvolgend, zocht 10 procent werk. Van de jongeren met een startkwalificatie was dat bijna 6 procent (onderwijsvolgend), en ruim 3 procent (niet-onderwijsvolgend).

Het gemiddelde aantal uren per week dat werkzoekende jongeren zeiden te willen werken komt bijna overeen met de gemiddelde arbeidsduur van werkende jongeren. 15- tot 27-jarigen in het onderwijs zonder startkwalificatie wilden gemiddeld bijna 12 uur per week werken, en met startkwalificatie 18 uur per week. Werkloze jongeren die geen onderwijs meer volgen wilden gemiddeld 32 uur (zonder startkwalificatie) en 34 uur (met startkwalificatie) werken.

'Feyenoord gaat vol voor Advocaat'

Feyenoord ziet in Dick Advocaat de ideale man om de opgestapte Jaap Stam op te volgen, zo meldt Voetbal International maandagavond. Dat nieuws komt niet als een verrassing, want direct na de bekendmaking van het ontslag van Stam kwam een geruchtenstroom over de komst van Advocaat op gang.

Feyenoord wil Advocaat naar verluidt tot het einde van het seizoen vastleggen. Na de huidige jaargang hopen de Rotterdammers een oefenmeester aan te stellen voor de lange termijn.

Al voor de komst van Stam naar De Kuip was Advocaat overigens in beeld als trainer, maar de ervaren coach zag daar mede vanwege 'het negatieve sentiment rondom zijn mogelijke komst' vanaf.

Inmiddels zou Advocaat wel oren hebben naar een kort dienstverband in de Maasstad. De ex-bondscoach van Oranje was al eerder aan Feyenoord verbonden als klankbord voor trainer Giovanni van Bronckhorst en was het laatst in dienst als trainer van FC Utrecht, waar hij afgelopen zomer afscheid nam als winnaar van de play-offs voor een ticket voor de voorronde van de Europa League.

Dit seizoen is Advocaat regelmatig analist bij Champions League-uitzendingen op Veronica. De 72-jarige trainer ging na zijn vertrek uit Utrecht nog niet weer bij een nieuwe club aan de slag.

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.