De verachtelijke IK

De grote steden in Nederland sturen brandbrieven naar het kabinet om aan te geven dat zij hun daklozen geen fatsoenlijk, menselijk onderdak meer kunnen geven. Ruim 700.000 mensen, gezinnen, in Nederland hebben problematische schulden. Maar ……. het gaat hartstikke goed met onze economie, tenminste dat zegt onze geboren optimist, neo-liberalist en harde kapitalist Mark Rutte. Zijn clubje neo-liberale mederegeerders vindt dat mensen het zelf maar uit moeten zoeken. Schuld? Daar ben je simpelweg te allen tijde zelf de oorzaak van. Dakloos? Dan heb je het gewoon niet goed gedaan, met name ‘verkeerde beslissingen’ genomen.

Dat het ‘wij gevoel’ iets surrealistisch is geworden is nu wel duidelijk. Wij, teveel Nederlanders, zijn hun eigen goden geworden die ‘hun IK’ verheven hebben tot de absolute norm van leven en welzijn. Hun IK geeft bescheiden en neemt als een veelvraat. Boeren, verplegers en lage lonen arbeiders strooien op dit moment gif in hun met geld gevulde zeeën. Hun theorieën over zelfredzaamheid worden ingehaald door een keiharde werkelijk. Ouderen verzamelen zich bij spoedeisende hulpdiensten omdat -zolang mogelijk thuis wonen- in het neo-liberale past maar niet in deze werkelijkheid.

We lijken overgeleverd aan een stelletje vraatzuchtige geldverzamelaars die een heilig geloof hebben in flexcontracten, nogmaals zelfredzaamheid. Het uitbuiten van mensen is een gezamenlijke hobby geworden waarin hun argumenten zich drenken in:”Wij moeten concurrerend zijn met het buitenland”. Het buitenland? Bedoel u Polen? India? Pakistan? Landen waar de kapitalisten zich drenken in corruptie en een set uitgebreide leugens? Die landen? Het is een farce en deze column komt inderdaad weer van diep, diep uit de onderbuik.

Het is heerlijk te zien dat ‘het protest’ weer levendig wordt in Nederland. Dat er daadwerkelijk verzet komt tegen dit kabinet vol dikke onzin over werkelijke armoede en zelfredzaamheid. Als ik dan al die boeren zie rijden die de achterlijke klimaatgekkies tijdelijk in de hoek zetten door provinciale besluiten te laten terugdraaien? Perfect! Hulde aan dit verzet en laat het alsjeblieft groter worden, intenser ook.