Circuit Zandvoort wint kort geding en mag verder met werkzaamheden

Het circuit van Zandvoort is in een kort geding dat was aangespannen door verschillende natuurorganisaties door de rechtbank in het gelijkgesteld. Door de uitspraak kan het circuit voorlopig verder met werkzaamheden om het circuit geschikt te maken voor de komst van de Formule 1 in mei 2020.

Volgens de natuurorganisaties veroorzaken de afgravingen van een zandwal en de aanleg van een toegangsweg veel schade aan het omliggende natuurgebied. Via een kort geding hoopte men de werkzaamheden stil te leggen, echter volgens de rechter verdwijnt er door de werkzaamheden maximaal twee hectare natuurgebied en dat is te weinig om het voortbestaan van de zandhagedis en rugstreeppad te bedreigen. Daarnaast zijn volgens de rechter in het werkgebied alle zandhagedissen en rugstreeppadden verplaatst dus worden ze door de aanpassingen niet meer bedreigd.

De natuurorganisaties zijn teleurgesteld over de uitspraak. ”De provincie krijgt nu het voordeel van de twijfel, maar dat gaat in de nu lopende bezwaar- en beroepsprocedure hopelijk anders uitpakken”, aldus directeur Sijas Akkerman van de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. “In onze ogen kan het niet zo zijn dat de rugstreeppad en de zandhagedis het moeten afleggen tegen het commerciële belang van één organisatie: het circuitpark Zandvoort.”

Met deze uitspraak is het juridisch steekspel nog niet ten einde. Later deze week is er een rechtszaak over de gevolgen van de werkzaamheden met betrekking tot de stikstofuitstoot. Daarnaast bepaalt de gemeenteraad van Zandvoort dinsdagavond of er een nieuwe toegangsweg aangelegd mag worden.

Circuit Zandvoort wint kort geding en mag verder met werkzaamheden (Pro Shots / Imago)
Circuit Zandvoort wint kort geding en mag verder met werkzaamheden (Pro Shots / Imago)