FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 juli 2019

Zwemmers in de problemen, drie mannen overleden

Zondagavond rond 18:30 uur kregen de hulpdiensten de melding dat er een zwemmer in de problemen was geraakt ter hoogte van het Zuiderstrand in Den Haag. Rond dat tijdstip waren er ook twee zwemmers in de problemen geraakt bij de Wassenaarse Slag in Wassenaar.

Direct is er een grote reddingsactie op touw gezet waarbij meerdere reddingsboten van de KNRM, de kustwacht en reddingsbrigade betrokken waren. De drie slachtoffers zijn op de kant door de hulpdiensten gereanimeerd. Helaas zijn de drie slachtoffers overleden. De familieleden van de slachtoffers zijn in kennis gesteld.

Harde knockout en mooie strijd in avond zwaargewichtboksen in Londen

In de Londense O2 Arena is zaterdagavond een ouderwets avondje zwaargewichtboksen gehouden. Vooral de nodige Britse toppers kwamen er in actie, met uitzondering van de nog wat hoger ingeschaalde Anthony Joshua en Tyson Fury.

Als eerste was het de beurt aan enfant terrible Dereck Chisora (30-9), die de Pool Artur Szpilka (22-3) tegenover zich kreeg. Dat duurde niet al te lang: in de tweede ronde kreeg Szpilka een snoeiharde rechter van War te verwerken, waarna Chisora het voor de zekerheid nog even afmaakte door de lichten bij de Pool uit te slaan.

De veelbelovende David Allen (17-4) nam het vervolgens op tegen de veteraan David Price (24-6), voor wie het min of meer een laatste kans was om nog eens wat moois te bereiken. Voor het eerst in vele jaren moest Price voorbij de zesde ronde vechten, hoewel ze dat het publiek eigenlijk niet aan konden doen. De zaaddodend saaie partij kende na tien ronden een 'perfect' einde: Allen, die vooraf nog had gezegd Alexander Povetkin wel even aan te willen pakken, voelde dat er iets fout zat en gooide de handdoek, waarmee de veertig minuten tijdverspilling voorbij waren.

Chisora slaat de Pool knockout (Bron: YouTube)

Dillian Whyte (25-1, 18 KO's) mocht het in het klapstuk van de avond opnemen tegen de Colombiaan Oscar Rivas (26-0, 18 KO's) en dat werd best een prima pot. Langzaam werd duidelijk dat Whyte wel een maatje te groot was, maar in de negende ronde ramde Rivas de Brit ineens neer met een harde uppercut.

In de slotfase van de ronde deed Whyte wat terug en in de laatste seconden van ronde twaalf ging hij alsnog bijna neer. Whyte bleef overeind en de drie juryleden gaven hem de winst en daarmee de WBC-interimwereldtitel, maar Rivas kon toch met enigszins opgeheven hoofd zijn eerste nederlaag accepteren.

De Brit Lawrence Okolie (12-0) vocht eerder tegen de Argentijn Mariano Angel Gudino (13-2), met als inzet de continentale WBA-titel in het cruisergewicht (-90,7kg). Okolie was duidelijk de betere bokser en in de zevende ronde maakte hij er met drie knockdowns definitief een einde aan.

In het Amerikaanse Oxon Hill vocht Teofimo Lopez (13-0) in het lichtgewicht (-61,2kg) tegen de Japanner Masayoshi Nakatani (18-0), waarbij de winnaar vrijwel zeker aan een wereldtitelgevecht mocht denken. Lopez was de beste en overtuigde alle juryleden in twaalf ronden, maar of hij klaar is voor lichtgewichtbaas Vasiliy Lomachenko valt ernstig te betwijfelen, want het was niet geweldig indrukwekkend.

Zilver voor Nederland op EK handbal onder-19

De Nederlandse handbalsters onder 19 jaar zijn tweede geworden op het Europees kampioenschap. In de finale was thuisland Hongarije met 27-20 te sterk.

Tot aan 4-4 kon Nederland in het spoor blijven van de Hongaarse handbalsters. Daarna liep het thuisland weg bij Oranje. Bij rust was het 14-7 voor Hongarije.

In de tweede helft was Nederland gelijkwaardig, maar slaagde er niet in om het verschil te verkleinen. Na zestig minuten spelen was de eindstand 27-20.

Rockenfeller wint bandenstrijd in DTM-race Assen, Frijns 6e

Mike Rockenfeller heeft op het TT Circuit van Assen de tweede DTM-race van het weekeinde aldaar gewonnen. Op het Drentse asfalt werden de banden flink opgevreten, waardoor het de hele race heen en weer ging, met Rockenfeller als winnaar.

René Rast kende vanaf pole een goede start, Jonathan Aberdein viel vanaf plek twee wat terug en dus schoof Rockenfeller naar de tweede plek. Robin Frijns vertrok vanaf plek vijf ook prima en won twee plaatsen, hoewel Nico Müller hem bijna te pakken had.

Loïc Duval was na tien minuten de eerste die zijn stop maakte, een kwartiertje later volgden Rast en Frijns, die achter Duval de baan op kwamen. Marco Wittmann had zijn stop ook al eerder gemaakt en op zijn warme banden zette hij zijn BMW langs de Audi van Frijns.

Rast nam Duval te grazen en niet veel later kwam ook Wittmann er voorbij, naar de virtuele tweede plek. Rockenfeller was de laatste die zijn nieuwe banden kwam halen en hij kwam als derde de baan op, waarna hij Wittmann te grazen nam en de jacht op Rast opende.

Met dik tien minuten te gaan reed Rockenfeller met speels gemak voorbij Rast, die op zijn banden - die hij voor de race al eens gebruikt had - ineens totaal geen grip meer had, waardoor hij weer naar binnen moest, iets waar hij weinig gelukkig mee was: "Fuck!"

Müller had zich inmiddels voorbij Frijns gewerkt en dus leverde de extra pitstop van Rast de Nederlander alsnog geen podiumplek op. Ook Frijns kreeg het moeilijk met zijn banden en Aberdein nam zijn vijfde plek in de slotminuten over.

Rockenfeller reed uiteindelijk dominant naar de winst, voor de van plek achttien vertrokken Wittmann en Müller. Aberdein werd vierde, Rast reed naar toch een knappe vijfde plek door Frijns in de laatste ronde nog naar plek zes terug te verwijzen.

Vader en Tauber Nederlands kampioen mountainbike

Milan Vader en Anne Tauber zijn zondag in Sittard Nederlands kampioen mountainbike geworden. Beide mountainbikers kwamen solo over de finish.

Vader kreeg lang tegenstand van David Nordemann maar die moest stap voor stap lossen bij de nieuwe kampioen. Nordemann won wel het zilver. Op de derde plaats eindigde Hans Becking. Voor Vader is dit zijn eerste Nederlandse titel in de elite categorie. De uittredende kampioen Mathieu van der Poel was niet aanwezig.

“Ik was gebrand op deze titel, startte voor mijn gevoel wel in de favorietenrol en dan is het super als je het ook waar kunt maken”, aldus Vader. ”Dit is min of meer mijn thuisparcours, want ik woon ook deels op Watersley. Heel bijzonder om hier mijn eerste titel bij de elite te veroveren. De afgelopen twee jaren kon ik me niet echt in de strijd om het goud mengen, maar vandaag was ik gelukkig de sterkste. David Nordemann zat nooit ver weg, maar ik kon het ook wel gecontroleerd uitrijden uiteindelijk.”

Na een jaar is de Nederlandse titel weer terug bij Tauber. Vorig jaar was de titel voor de afwezige Anne Terpstra. Het zilver was voor Annemarie Worst. Sophie von Berswordt finishte als derde.

“Het is altijd mooi om Nederlands kampioene te worden en het rood-wit-blauw te kunnen dragen”, aldus Tauber. “We reden in het begin met vier rensters rond, maar die groep was me eigenlijk te groot. Ik versnelde om te kijken of ik concurrentes af kon schudden, maar toen zat ik vroeger dan voorzien alleen voorop. Ik ben vervolgens volle bak doorgegaan op dit prachtige en uitdagende rondje. Ik wilde deze titel heel graag winnen. In Val di Sole zal ik dus over twee weken het rood-wit-blauw met trots kunnen dragen.”

Dode in natuurgebied Beesel is 47-jarige uit Duitsland

De politie heeft een onderzoek opgestart na het aantreffen van een dood persoon in een natuurgebied in Beesel. Rond 20:30 uur kreeg de politie zaterdagavond een melding van een passant, die het lichaam aantrof ter hoogte van de Drakenweg.

Het vermoeden is dat het lichaam al langer in het natuurgebied ligt. Zaterdagavond is er een politieonderzoek gestart naar de doodsoorzaak en identiteit van de persoon. Op dit moment is nog niet bekend hoe de persoon om het leven is gekomen en ook de identiteit is nog onbekend. Eventuele getuigen worden verzocht zich te melden bij de politie via 0900-8844.

Update 20:15 uur
Het gaat om een 47-jarige inwoner van Köln (Duitsland), en hij stond sinds 22 juni als vermist gesignaleerd in Nederland. Na die datum is niks van de man meer vernomen, en zaterdagavond werd hij dood aangetroffen in het natuurgebied in Beesel. Uit onderzoek van de politie en na onderzoek aan het lichaam is gebleken dat er geen sprake is van een misdrijf. Het onderzoek van de politie wordt afgerond.

Politie zoekt tevergeefs naar motorrijder in Amsterdam Noord

De politie heeft zonder succes een zoekactie gedaan in Amsterdam Noord. Aan het eind van de middag werd daar gezocht naar een motorrijder die een stopteken negeerde.

Rond 17:15 uur reed een motor nabij de Transformatorweg in Westpoort tegen de richting in. Toen de politie de motorrijder staande wilde houden, besloot de motorrijder in hoge snelheid de A10 op te rijden. De politie zette vervolgens een achtervolging in.

De motorrijder ging in Noord de snelweg af, in de richting van de Kamperfoelieweg. Hier hield de politie een zoekactie, waar ook een politiehelikopter bij kwam kijken. Dit was zonder resultaat, waarna de politie rond 19:00 uur besloot weer te stoppen met zoeken.

Kruijswijk: "De ene dag ben je beter dan de andere"

Na de Pyreneën staat Steven Kruijswijk nog steeds derde in het algemeen klassement van de Tour de France. De Nederlander heeft een achterstand van 1 minuut en 47 seconden op geletruidrager Julian Alaphilippe. Hij heeft echter maar drie tellen voorsprong op de nummer vier, Thibaut Pinot, die vandaag een dag voor de rustdag wederom vooraan te vinden was.

"De ene dag ben je beter dan de andere, maar je moet elke dag door”, zei Kruijswijk na afloop tegenover de camera's van de NOS. "Pinot was vandaag veel te snel, hij en Egan Bernal waren niet te houden. Uiteindelijk heb ik me vastgebeten in het wiel van Geraint Thomas. Bij hem lukte het me om aan te klampen."

Kruijswijk, die zei dat hij tot het uiterste ging, kwam op een achterstand van een minuut en 22 seconden van ritwinnaar Simon Yates over de finish. "Ik heb geprobeerd de schade te beperken en wat dat heeft opgeleverd, zien we morgen op de rustdag wel."

Stoffelijk overschot in het Amsterdam Rijnkanaal gevonden

De vijfde dode van vandaag werd afgelopen vrijdag aangetroffen in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nigtevegt. Een rechercheteam (TGO) is een onderzoek gestart. Vermoedelijk gaat het om een 43-jarige man uit Albanië.

Rond 17:00 uur zag een voorbijganger iets in het water drijven. Omdat het mogelijk een lichaam kon zijn, werd de omgeving afgezet en werden de specialisten van Forensische Opsporing ingezet. Nader onderzoek wees uit dat het vermoedelijk gaat om het lichaam van een 43-jarige man afkomstig uit Albanië. Deze man wordt sinds enige tijd vermist.

Het onderzoek wordt voortgezet en de recherche roept getuigen op om hun informatie met het rechercheteam te delen. Dat kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. 

Darter White whitewasht Cullen op World Matchplay: 10-0

Darter Ian White heeft op de World Matchplay een opmerkelijke prestatie neergezet. Joe Cullen kreeg tegen White een heuse whitewash om de oren: 10-0. Cullen kreeg wel tien pijlen op dubbels, maar ze gingen allemaal mis en White pakte zijn kansen keurig.

Michael Smith draaide een 2-5 achterstand tegen Jamie Hughes op indrukwekkende wijze om naar een 8-6 voorsprong en uiteindelijk een 10-7 zege, terwijl de Pool Krzysztof Ratajski in een matig duel met 10-5 won van Darren Webster.

Max Hopp en Dave Chisnall maakten het spannend, maar nadat Chisnall op 9-10 een kans om in leven te blijven liet liggen maakte de Duitser het af: 11-9.

Gehavende Kelderman denkt aan opgave

Wilco Kelderman denkt nadrukkelijk aan opgeven in de Tour de France. De klimmer van Sunweb kampt met rugklachten.

Kelderman werd vandaag pas 132e op bijna een half uur van winnaar Simon Yates. "Het is waardeloos met mijn rug. Dat betekent waarschijnlijk afstappen. Ik dacht er vandaag al aan, maar toen was ik al zo ver in de etappe dat ik toch ben doorgereden. Ik kom niet vooruit, dus het heeft geen zin om verder te gaan."

"Als ik boven de 300 watt moet trappen, heb ik geen power meer in mijn benen. Aan de rustdag heb ik denk ik niet veel. Ik kan beter rust nemen en me op de Vuelta gaan richten. Ik was op de eerste dag nog optimistisch, maar de situatie kan snel veranderen."

Kelderman viel eerder dit seizoen al hard in de Ronde van Catalonië, waar hij een sleutelbeen en een nekwervel brak. Daardoor mistte hij al de Giro d'Italia.

Nederlandse vierspanners winnen landenwedstrijd op CHIO van Aken

De Nederlandse vierspanners hebben zondag voor de twaalfde keer op een rij de landenwedstrijd op het CHIO van Aken gewonnen.

Het team bestaande Koos de Ronde, IJsbrand Chardon en zijn zoon Bram Chardon stonden bovenaan het klassement na de dressuurproef. In de opvolgende marathon- en vaardigheidsproef behielden ze de leiding.

In de individuele klassement ging het goud naar de Australiër Boyd Exell. Het zilver was voor De Ronde en het brons voor IJsbrand Chardon.

Nederlandse honkballers winnen World Port Tournament

Nederland heeft voor het eerst in 20 jaar het World Port Tournament gewonnen. In Rotterdam waren de honkballers van bondscoach Evert-Jan 't Hoen met 3-2 te sterk voor Japan.

Rob Cordemans begon als werper aan Nederlandse zijde. De inmiddels 44-jarige werper maakte in 1999 ook onderdeel uit van het winnende team. Hij moest toezien hoe Japan een punt maakte in de eerste en vierde inning. Na de vierde inning werd hij vervangen door Diegomar Markwell.

Met een goede slag van voormalig speler van Baltimore Orioles Sharlon Schoop in de vijfde inning scoorden Stijn van der Meer en Dudley Leonora. Twee innings later scoorde Dwayne Kemp het derde en beslissende punt.

Valse start Schippers, Fraser-Pryce haalt weer uit en Syriër wint

Tijdens de Diamond League in Londen is Dafne Schippers op de 100 meter gediskwalificeerd: de Nederlandse startte vals. Shelly-Ann Fraser-Pryce liet zien weer helemaal in wereldvorm te zijn: de Jamaicaanse tweevoudig olympisch kampioene won in 10,78 seconden, waarmee ze haar persoonlijk record van 10,70 opnieuw benaderde. Dina Asher-Smith ging voor haar thuispubliek naar 10,92 en plek twee, voor de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou (10,98).

Hoogspringen mannen
Heel vaak zien we Syrische sporters op het internationale toneel niet schitteren, maar Majd Eddin Ghazal is een uiterst welkome uitzondering. De hoogspringer pakte in 2017 WK-brons en in hetzelfde Londense stadion won hij nu met 2,30 meter. Het van een blessure terugkerende Qatarese fenomeen Mutaz Essa Barshim werd tweede met 2,27 meter, de Bulgaar Tihomir Ivanov sprong met 2,24m naar plek twee.

200m mannen
Het was vandaag geen Diamond League-onderdeel, maar een verrassing van jewelste kwam er wel. Xie Zhenye uit China verpletterde zijn persoonlijk en nationaal recordvan 20,16 seconden en niet zo'n beetje ook: hij won in 19,88 seconden, een nieuw Aziatisch record. De Brit Miguel Francis werd tweede in 19,97 seconden, voor de Braziliaan Aldemir Junior en zijn 20,17.

110m horden mannen
Ook hier waren geen Diamond League-punten te pakken, maar wederom kon China juichen. Xie Wenjun vocht een hele mooie strijd uit met de Fransman Wilhem Belocian en de Jamaicaan Omar McLeod. Het was Xie die in 13,28 won, dezelfde tijd - maar een paar millimeter eerder - dan Belocian, terwijl McLeod derde werd in 13,32 tellen.

400m horden vrouwen
Een mooi gevecht om de winst en dat werd na een fraaie sprint gewonnen door de Jamaicaanse Rushell Clayton, die met 54,16 zelfs een dikke halve seconde van haar PR haalde. De Tsjechische Zuzana Hejnova werd in 54,33 tweede, voor de 54,54 van Tia-Adana Belle uit Barbados.

Verspringen vrouwen
Malaika Mihambo is dé vrouw in vorm dit jaar en dat liet de Duitse ook nu weer zien. Met 7,02 meter in haar vierde poging pakte ze de winst, hoewel haar tweede (6,96m) en haar vijfde (6,93m) poging ook genoeg zouden zijn geweest. De Amerikaanse Brittney Reese kwam tot 6,82 meter, Maryna Bekh-Romanchuk uit Oekraïne sprong met 6,78m naar plek drie.

Technisch directeur Troost over Tapia: "Ik laat me niet in de maling nemen, hij moet vertrekken bij Feyenoord"

Renato Tapia ligt nog een seizoen vast bij Feyenoord, maar de Rotterdammers zijn niet van plan om de middenvelder die verbintenis uit te laten dienen. Hoewel Tapia zelf onlangs aangaf nog een seizoen in Rotterdam te willen blijven, klinken er uit de mond van technisch directeur Sjaak Troost zondagmiddag andere woorden. De sportbestuurder wil de Peruviaan deze zomer koste wat kost verkopen.

"Vorig seizoen hebben we hem al duidelijk proberen te maken dat er geen toekomst is bij Feyenoord. Toen was er geen club, toen is hij naar Willem II gegaan", laat Troost weten aan RTV Rijnmond . "Nu heeft hij de Copa América gespeeld en hebben clubs zich gemeld. Allemaal positief natuurlijk, maar nu wil hij niet."

Als de 23-jarige Tapia nog een seizoen in Rotterdam blijft, zou hij volgend jaar kunnen profiteren van zijn transfervrije status. Het 'beleid' bij Feyenoord is echter dat er van een transfervrij vertrek geen sprake kan zijn: "Dat deden we alleen bij spelers die veel hebben betekend voor Feyenoord, zoals Karim El Ahmadi en Brad Jones."

"Ik laat me niet in de maling nemen door Tapia, dat pik ik niet. Hij moet gewoon meewerken aan een transfer. Anders gaan we kijken of er andere mogelijkheden zijn", is Troost duidelijk. Tapia speelt sinds 2016 voor Feyenoord, maar slaagde er nooit in om een onbetwiste basisplaats te veroveren. In de tweede helft van het afgelopen seizoen kwam hij op huurbasis uit voor Willem II.

Tong's tourcolumn #8

De tijd van knoestige ouwe rennerskoppen ligt al weer jaren achter ons. Gerrit Schulte, Wim van Est, Joop Zoetemelk of Freddy Maertens oogden op hun 25ste al als veteranen aan de finish van Parijs Roubaix. Het washandje over hun verstofte gezichten. Adem happend in het luchtledige. Schoorvoetend kwam eerst Didi Thurau, die het stokje doorgaf aan Urs Freuler die de sprint aantrok voor mooie Mario Cippolini. Armstrong had ook een glad gesoigneerd gezicht. De mooi-boys werden schering en inslag.

Motorrijder knalt op bus en overlijdt

De vierde dode van vandaag vinden we in Rotterdam. De politie volgde zondagochtend twee motorrijders die met hoge snelheid over de Laan op Zuid in Rotterdam reden. Ter hoogte van de 2e Rosestraat botste één van de motorrijders achterop een RET bus. Het slachtoffer, een 25 jarige inwoner uit Ridderkerk, kwam daarbij om het leven.

De andere motorrijder kwam met zijn motorfiets ten val. Hij raakte niet ernstig gewond en kon na een korte achtervolging te voet worden aangehouden. De Verkeersongevallendienst van de politie-eenheid Den Haag stelt een verkeersongevallenonderzoek in. De Rijksrecherche doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Update 17:35 uur
Video toegevoegd

Motorrijder knalt op bus en overlijdt (Afbeelding: Politie.nl)
Motorrijder knalt op bus en overlijdt (Afbeelding: Politie.nl)

'Primark en Russische wodka niet welkom bij Pride Amsterdam'

Pride Amsterdam-directeur Lucien Spee is heel stellig: bedrijven die alleen maar willen meeliften op het commercieel succes van de Pride en zelf niks doen aan de emancipatie van LHBTI’ers, krijgen geen plek in de Canal Parade. "Bij ons komen ze er niet in."

Hij reageert hiermee op de kritiek dat de Canal Parade te commercieel zou zijn geworden. Het AT5-programma 'De Straten: Binnenskamers' sprak met Spee. "De Primark bijvoorbeeld. Die heeft rond de Pride wel een Pride-kledinglijn gehad," vertelt Lucien Spee. "Maar ze laten die kleding in Bangladesh maken waar je de galg krijgt als je uit de kast komt."

De organisatie van de Canal Parade is volgens de directeur kieskeurig wie er een boot toegewezen krijgt. "Primark mag bij ons niet eens partner worden."

Ook grote Russische wodka-merken hebben eens geprobeerd een boot te krijgen. "Dat staan wij echt niet toe. Het schort aan homorechten in Rusland. De wodka-merken zeggen dan dat ze er niks aan kunnen doen, maar dat kunnen ze wel. Bij ons komen ze er niet in."

Marketing
Een veel gehoorde klacht rond de botenparade is dat deze te commercieel zou zijn geworden. Grote bedrijven zouden de Canal Parade alleen gebruiken voor marketing. Tijdens de parade telde AT5 in 2018 dat er maar dertig procent van de tachtig boten LHBTI-gelieerd was. Spee is het hier mee oneens. "Ze kunnen bij AT5 niet turven. Ik zeg je: 25 procent van alle boten is niet LHBTI-gerelateerd."

Volgens Spee staan op de meeste bedrijfsboten medewerkers die wel degelijk voor homorechten in hun organisatie gevochten hebben. "Elke keer als een bedrijf een veilige werkplek creëert voor z’n medewerkers zodat ze uit de kast kunnen komen, laten we ze toe bij de Pride." Een gemeenteboot op zichzelf is dus niet gay volgens Spee, maar wel de ambtenaren die erop staan.

Geen winst
Volgens de Pride-directeur, die een marketingman in hart en nieren is, zullen bedrijven geen harde winst halen door mee te doen. "Weinig bedrijven zullen hun resultaten zien groeien als ze meedoen aan de Canal Parade. Ik denk dat het zelfs negatief kan zijn. Als bijvoorbeeld KPN meevaart; hoeveel mensen hebben misschien hun abonnement opgezegd daarna?"

Volgens Spee is de vercommercialisering van de Pride nodig geweest voor andere activistische commissies. "We doen de Transpride, Pride of Colour, Youth Pride, maar daarvoor krijg je helemaal geen subsidie. Het geld om dat te organiseren moet ergens vandaan komen."

Voor het hele interview met Lucien Spee kijk je naar de hele aflevering van De Straten: Binnenskamers.

Tweede ritwinst S. Yates, Alaphilippe verliest tijd

De 15de etappe van de Tour de France, de laatste Pyreneeënetappe,  over 185,5 kilometer van Limoux naar Foix Prat d'Albis, is gewonnen door Simon Yates. Yates kwam solo over de meet. Julian Alaphilippe verloor tijd, maar start ook dinsdag in het geel. Kruijswijk blijft derde, maar verloor wel wat tijd op een paar concurrenten.

De etappe begon onrustig. Niemand geraakt echter weg.Uiteindelijk slaagden een groep van 36 man er wel in met daarin Vincenzo Nibali, Simon Yates, Nairo Quintana, Bauke Mollema and Romain Bardet. De Canadees Michael Woods kwam als eerste boven op de Col de Montségur (2de cat.), voor Vincenzo Nibali en Romain Bardet. De voorsprong van de groep schommelde tussen de twee en drie minuten.

De eerste van de drie te klimmen bergen van de eerste categorie was de Port de Lers. Met het oog op die klim werd het onrustig in de kopgroep, die daardoor brak. Simon Yates sprong uit de voorste groep terwijl Nibali al snel moest lossen. In het peloton was het Tim Wellens, de drager van de bergtrui, die het moeilijk had en moest lossen net als Enrico Mas, de nummer tien van het algemeen klassement. Reichenbach, Roche, Lutsjenko en Molard sloten zich bij Yates aan. De groep vooraan werd groter en onder meer Kreuziger en Bardet sloten weer aan. Het verschil met het peloton was opgelopen  tot ruim vijf minuten. Bardet sprong vlak onder de top weg en kwa als eerste boven.

De volgende beklimming kwam niet lang daarna, de Mur de Peguere. Geschke reed 5,5 kilometer onder de top weg uit de kopgroep. De Duitser sloeg een gat met de groep daarachter die weer uiteen viel. Het peloton werd steeds kleiner en Landa viel daaruit aan. Vooraan was het Geschke die als eerste boven, gevolgd door Simon Yates die er vlak achter zat. Landa kreeg hulp van teruggezakten Amador en Soler. De groep met favorieten werd aangevoerd door De Plus en Bennett. In de afdaling liepen Geschke en Yates uit op de achtervolgers. Landa liep uit op de groep gele trui.

Geschke en Yates begonnen met een voorsprong van anderhalve minuut op de achtervolgers aan de slotklim. Landa wist zich bij de groep met ploegmaat Quintana en Bardet te voegen. Negen kilometer voor de meet sprong Yates weg bij Geschke. Landa nam de regie in de achtervolgende groep in handen, waar hij uiteindelijk alleen achterbleef. In de groep met favorieten reed Bennett voor Kruijswijk aan kop, maar moest even later lossen. Zes kilometer voor de finish sprong Pinot weg uit de groep met favorieten. Bernal en Buchmann konden volgen. Alaphilippe aanvankelijk ook, maar kwam toch weer in de groep erachter met Kruijswijk en Thomas terecht.

Pinot ging alleen verder in de jacht op Landa en wist zich bij hem aan te sluiten. Thomas reed weg en nu kon Alaphilippe niet volgen, maar Kruijswijk wel. Yates ging vooraan zonder problemen naar zijn tweede ritzege deze Tour. Pinot en Landa werden tweede en derde. Kruijswijk kwam met Thomas en Valverde op 1.23 van Yates over de meet. Alaphilippe verloor tijd maar verloor wel tijd.


Simon Yates wint de 15e etappe van de Tour (Pro Shots / Action Images)

Hassan loopt Nederlands record 5000m, sprinters lopen NR op 4x100m

Tijdens de Diamond League in Londen hebben de Nederlandse sprinters een nieuw Nederlands record gelopen op de 4x100 meter. Chris Garia, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Churandy Martina pakten de derde plek in 37,99 seconden. Nederland is het twaalfde land ooit dat onder de 38 duikt.

Met hun tijd liepen ze het eigen nationale record van 38,03 uit de boeken, waarmee het kwartet vorig jaar EK-brons pakte. De winst ging naar CJ Ujah, Zharnel Hughes, Richard Kilty en Nathaneel Mitchell-Blake in een vlijmscherpe 37,60 seconden namens het thuisland.

5000m vrouwen
Sifan Hassan zou wellicht voor een wereldrecord gaan, maar dat zat er niet echt in. Wel ging het vrij hard en in de slotfase bleven alleen de Nederlandse en twee Keniaanse dames over: Hellen Obiri en Agnes Tirop. Hassan gooide de versnelling aan, maar Obiri kwam er in de slotronde overheen en won in 14:20,36 minuten, vlak voor Tirop. Hassan werd derde in 14:22,12 minuten, waarmee ze haar vorig jaar gelopen Europees en Nederlands record alsnog iets aanscherpte.

100m vrouwen
Net zoals bij de mannen op zaterdag begon het met halve finales, waarin Dafne Schippers als vierde finishte in een redelijke 11,15 seconden. Dat bleek genoeg om als tijdsnelste naar de finale van later op de middag te mogen. Dina Asher-Smith maakte met 10,91 voor eigen publiek de grootste indruk, hoewel de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce wel erg makkelijk naar 10,95 liep.

400m mannen
De Jamaicaan Akeem Bloomfield won een mooie race in een keurige tijd van 44,40 seconden. De tweede plek was voor Jonathan Jones, die met 44,63 één honderdste van zijn eigen nationaal record van Barbados af wist te halen, nadat hij onlangs nog een valse start gemist had en een hele 400 meter voor niks liep. Nathon Allen uit Jamaica werd derde in 44,85 seconden.

800m vrouwen
Zonder het gros van de wereldtoppers was het dé kans voor Lynsey Sharp en de Britse verzaakte niet. In een knappe sprint versloeg ze Catriona Bisset in 1:58,61 minuten, terwijl Bisset met 1:58,78 een maar liefst 43 jaar oud nationaal record uit de boeken liep. De Britse Alex Bell liep met 1:59,82 naar een knappe derde plek.

Mijl mannen
De Ethiopiër Samuel Tefera en de Noor Filip Ingebrigtsen werkten zich los van de rest en dat leverde een mooie sprint op tussen de twee. Even leek Ingebrigtsen langszij te komen, maar Tefera was het daar niet mee eens en won in 3:49,45 minuten, 's werelds snelste tijd dit jaar. Ingebrigtsen werd tweede in 3:49,60 en verbrak het nationaal record van zijn broer Henrik zo met een dikke seconde. Plek drie ging in 3:52,02 naar de Brit Jake Wightman.

Discuswerpen mannen
De dominante Zweed Daniel Ståhl deed weer wat hij zo vaak doet: winnen. Met 68,56 meter in zijn derde poging klopte hij de Jamaicaan Fedrick Dacres, die 67,09m gooide in zijn eerste poging. Andrius Gudzius uit Litouwen kwam met 65,40m tot de derde plek.

Politiehond zoekt en vindt dronken autodief

Afgelopen nacht is een 31-jarige man uit Litouwen op de Innovatieweg in Hoek aangehouden op verdenking van autodiefstal en rijden onder invloed.

Nadat er informatie was binnengekomen dat er een gestolen auto door de Westerscheldetunnel richting Terneuzen reed gingen er direct agenten ter plaatse. Ze achtervolgden de auto richting Terneuzen, en bij de afslag Terneuzen probeerde een tweede politieauto hem de pas af te snijden op de rotonde. Dat boeide de man echter weinig en hij gaf vol gas en ging linksom de rotonde om verder te vluchten richting het industriegebied bij de Innovatieweg in Hoek. 

Daar reed de Litouwenaar zichzelf klem en hij ging er te voet vandoor. Het braakliggende terrein is begroeid met hoog struikgewas dus werd er een politiehond opgetrommeld die de man al snel gevonden had. De man werd overgebracht naar het bureau waar hij een blaastest moest afleggen. Hij blies 530 ug/l. 

Los van de diefstal van de auto en het rijden onder invloed heeft de man in ieder geval drie bekeuringen te pakken: één voor het negeren van een stopteken, één voor het linksom een rotonde oprijden en één voor geen richting aangeven. De eigenaar van het voertuig is op de hoogte gebracht dat de auto weer terecht is. De verdachte zit nog vast. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. De zaak wordt voorgelegd aan de officier van justitie.

Darter Noppert onderuit tegen Anderson op World Matchplay

Darter Danny Noppert is in de eerste ronde van de World Matchplay gesneuveld. De Schot Gary Anderson was te sterk voor de Fries, die van 7-3 nog tot 7-6 terug wist te komen. Anderson maakte het vervolgens af, mede doordat Noppert simpelweg niet zo best speelde: 10-6.

Voormalig wereldkampioen Rob Cross had het niet zo lastig met Chris Dobey en stuurde zijn Engelse landgenoot met 10-3 naar huis, Mervyn King hield zijn hoofd koel en won een hoogstaande partij tegen Nathan Aspinall met 10-5. Stephen Bunting en Gerwyn Price lieten beiden kansen op de winst liggen, waarna uit uitmondde in een beslissende leg. Die werd gewonnen door Bunting, die met Price op dubbel 6 een 79-finish uitgooide.

Estafettezwemsters na zes WK-medailles op rij buiten podium

De indrukwekkende reeks van de Nederlandse zwemsters op de 4x100 meter vrije slag is voorbij. Op zes opeenvolgende WK's pakte de Nederlandse ploeg een medaille, waaronder goud in 2009 en 2011, maar aan die reeks is in Gwangju een einde gekomen.

In het Zuid-Koreaanse water kwamen Kim Busch, Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint en Femke Heemskerk er simpelweg niet aan te pas: met 3:35,32 werden ze weliswaar vierde, het verschil met het podium was enorm. Het goud ging in een prachtige finale naar Australië, met Bronte Campbell, Brianne Throssell, Emma McKeon en Cate Campbell, die met 51,45 een fenomenale 100 meter zwom en haar ploeg naar het goud hielp in 3:30,21 minuten. De Amerikaanse ploeg werd tweede (3:31,02), brons was er voor Canada in 3:31,78.

Bij de mannen ging het goud naar de VS, niet bepaald voor het eerst. Caeleb Dressel deed wat hij moest doen en sloeg een klein gaatje, Blake Pieroni hield vol en Zach Apple vergrootte het gat. Slotzwemmer Nathan Adrian, net hersteld van teelbalkanker, moest de Rus Evgeny Rylov even van zich af zien te houden, maar dat lukte en de VS won in 3:09,06 minuten, voor de 3:09,97 van Rusland en de 3:11,22 van Australië.

Asomobilist aangehouden op het politiebureau

Zaterdagmiddag is een 25-jarige man uit Eindhoven op het Roosendaalse politiebureau aangehouden. Hij wordt verdacht van roekeloos rijden en poging zware mishandeling.

De verdachte reed omstreeks 15:10 uur op de kruising Laan van België met de Boulevard tegen een personenauto aan die voor het stoplicht stond te wachten. Toen de bijrijder van de aangereden auto uit wilde stappen, reed de asociaal achteruit en verdween met gierende banden richting de Boulevard. De uitstappende bijrijder kon nog net zijn vege lijf redden door snel terug in de auto te springen. Door een getuige werd een kentekenplaat gevonden die van de auto van de verdachte is gevallen.

Recidivist
De geschrokken inzittenden van de aangereden auto hebben bij de politie een verklaring afgelegd. De bestuurder heeft bovendien aangifte gedaan. De verdachte is al vaker aangehouden vanwege asociaal rijgedrag. Hiervoor is zijn rijbewijs al eerder ingenomen. Op het moment dat de slachtoffers op het bureau hun verklaring af aan het leggen waren, liep de asomobilist het politiebureau binnen. Hij is onmiddellijk aangehouden en zit nog vast.

Peaty zwemt naar historisch wereldrecord op 100m schoolslag

Zwemmer Adam Peaty heeft tijdens het WK langebaan in Gwangju weer eens historie geschreven. De nog altijd maar 24-jarige Brit zwom in de halve finales van de 100 meter schoolslag naar alweer zijn vijfde wereldrecord op die afstand.

In 2015 was Peaty de eerste die onder de 58 seconden dook, nu heeft hij een nieuwe grens doorbroken: zijn vorig jaar gezwommen record van 57,10 is eraan en de Brit tikte aan in 56,88 seconden. Uiteraard was hij onaantastbaar, de Chinees Yan Zibei kwam met 58,67 nog het dichtst in de buurt. Arno Kamminga kwam niet verder dan 59,49 seconden, de dertiende tijd.

200m wisselslag vrouwen - halve finales
Katinka Hosszu is de grote favoriete en de wereldrecordhoudster lijkt hard op weg om haar vierde opeenvolgende wereldtitel te pakken. De Hongaarse olympisch kampioene tikte in de halve finales aan in 2:07,17 minuten en niemand kwam in de buurt. De Canadese kwam met haar 2:08,83 nog het dichtst in de buurt van Hosszu.

100m vlinderslag vrouwen - halve finales
Sarah Sjöström kan óók voor de vierde keer op rij op één afstand wereldkampioen worden en zelfs voor de vijfde keer in totaal. De nog vrij jonge Zweedse was met 56,29 seconden weer bloedsnel en lijkt onklopbaar. De Canadese Margaret MacNeil was met 56,52 verder de enige die onder de 57 seconden dook.

Zwemster Titmus zorgt voor megastunt op WK

Zwemster Ariarne Titmus heeft op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in Gwangju voor een gigantische sensatie gezorgd. De pas 18-jarige Australische pakte het goud op de 400 meter vrije slag, al jarenlang hét domein van de onaantastbare Katie Ledecky.

Ledecky kwam in het Zuid-Koreaanse water even haar vierde opeenvolgende wereldtitel op de afstand pakken, maar daar had Titmus andere gedachten over. Ze vertrok hard en legde Ledecky het vuur na aan de schenen, hoewel ze vervolgens mogelijk wat te hard vertrokken leek te zijn. Ledecky sloeg een gat en ging op weg naar goud, tot Titmus met een fantastische eindsprint langs de instortende Ledecky raasde en goud won in 3:58,76 minuten, dik een seconde voor Ledecky's 3:59,97. Brons ging ook naar de VS en wel dankzij Leah Smith in 4:01,29 minuten.

400m vrije slag mannen - finale
Sun Yang heeft wél voor de vierde keer op rij de wereldtitel gepakt op de 400 vrij. De dubieuze Chinees, die nog altijd in een dopingzaak is verwikkeld, was duidelijk de beste. Sun nam na dik 150 meter de leiding en die stond hij niet meer af, ondanks aanvallen van olympisch kampioen en aartsvijand Mack Horton en de Litouwer Danas Rapsys. In 3:42,44 minuten ging het goud zo naar Sun, voor de vierde keer op rij, terwijl de Australiër Horton in 3:43,17 zilver pakte. Gabriele Detti sprintte nog voorbij Rapsys naar het brons namens Italië in 3:43,23 minuten.

50m vlinderslag mannen - halve finales
De halve finales leverden een uitstekende tijd op: Caeleb Dressel knalde naar 22,57 seconden, een nieuw kampioenschapsrecord én een nieuw Pan-Amerikaans record. Ook de Braziliaanse veteraan Nicholas Santos (22,77), de Oekraïnse wereldrecordhouder Andriy Govorov (22,80), de Rus Oleg Kostin (22,88) en de Amerikaan Michael Andrew (22,95) maakten een prima indruk, terwijl de Britse regerend kampioen Ben Proud zich met 23,14 voor de finale plaatste.


Ariarne Titmus met het goud op de 400 meter vrije slag (Pro Shots / SIPA USA)

Meerdere auto's uitgebrand, politie zoekt getuigen

De brandweer had het er maar druk mee afgelopen nacht. In diverse plaatsen zijn meerdere auto's door brand verwoest. Zondagavond rond 21:30 uur brandde er op de Harpoeniersstraat in Zaandam een auto volledig uit, en twee auto's die ernaast stonden, raakten zwaar beschadigd door de brand. 

In IJmuiden, op de IJmuiderslag, roken agenten rond 02:45 uur een sterke brandlucht, ook zagen zij een rode gloed boven de duinen met daarbij veel rookontwikkeling. Op de parkeerplaats richting de IJmuiderslag stond een personenauto in brand. De brandweer heeft de brand geblust maar de auto is volledig uitgebrand.

Kort na middernacht was het bingo in Alkmaar: daar brandde om 00:30 uur op de Wytemalaan een auto uit, en rond 01:00 uur was het de beurt aan een auto op de Willem Bartiusstraat om volledig door brand verwoest te worden. De politie onderzoekt beide branden die door de brandweer geblust werden. 

In Haarlem was het rond 04:00 uur raak op de  J.J. Hamelinkstraat. Ook daar brandde een auto volledig uit. De brandweer kwam er aan te pas om de brand te blussen en de politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. 

In alle gevallen is de politie op zoek naar getuigen. Mensen die iets gehoord of gezien hebben wordt gevraagd om contact op te nemen met de politie op het nummer 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.


Man in kritieke toestand na eenzijdig ongeval

Op de N57 ter hoogte van Goedereede vond vannacht een eenzijdig ongeval plaats. Het betrokken voertuig raakte door een nog onbekende oorzaak van de weg en kwam daarbij in nabij gelegen sloot tot stilstand.

De 58-jarige bestuurster uit Ouddorp kon zelfstandig uit het voertuig komen. De bijrijder, een 61-jarige man uit Ouddorp, is met behulp van de brandweer bevrijd. Hij werd direct gereanimeerd en is met spoed naar het ziekenhuis overgebracht. Zijn toestand is kritiek volgens de politie. 

Verschil aanhouding zwarte football speler vs blanke rechter

Weer eens een filmpje van DonutOperator. Hierin wordt getoond welk verschil in behandeling er is bij de arrestatie van een zwarte NFL (American Football) speler na een staandehouding wegens een verkeersdelict.

In het eerste gedeelte komt de American Footballspeler aan de beurt. Aanhouding begint bij een tankstation. Reden is te hoge snelheid bij gevaarlijke weersomstandigheden. De Footballspeler wil liever het winkeltje binnengaan en krijgt uiteindelijk toch zijn zin (zie voor de reden het verschil in postuur tussen hem en de agent). Daarbij vraagt hij ook nog eens voortdurend om een 'supervisor', zeg maar een agent hoger in rang dan de aanwezige agent, vergelijkbaar met het "ik wil je baas spreken" dus. Na een stevige knuffelpartij in het winkeltje en tevergeefse inzet van de taser komen er steeds meer agenten bij en uiteindelijk mag de Footballspeler, hoe groot hij verder ook is, mee naar het bureau. Daar blijkt, niet geheel onverwacht gezien zijn gedrag, dat hij toch wel een beetje onder invloed verkeerde naast nog wat andere 'ondeugende' dingen die er ook nog bij kwamen.

Het tweede filmpje betreft een blanke rechter die staande wordt gehouden omdat hij zich slingerend over de weg beweegt. De agent merkt al snel dat 'meneer' een iets té frivole vooravond achter de rug had en verzoekt/beveelt hem uit te stappen. Ook hier worden talloze volgende bevelen, 'lawful commands', genegeerd. De rechter doet nog diverse 'open deuren', zoals "you'll get in a lot of trouble because of this", maar mag al spoedig aan den lijve ondervinden hoe erg 'hurting as a b*tch' is, als hij de taser in zijn onwillige donder geschoten krijgt. Ook op de grond werkt de rechter nog niet echt mee en krijgt daarom wat 'corrigerende tikjes' om hem aan z'n verstand te brengen dat het toch wel beter is om mee te werken aan zijn arrestatie. Ook deze wat al te 'vrolijke Frans' bleek te hebben gedronken en kreeg daarbovenop ook nog 'verzet tegen arrestatie' erbij.

Conclusie is dus duidelijk: of je nu een grote, boze negert bent of een lelieblanke witman, als je met je lamme harses aangehouden wordt door de Amerikaanse politie en je daar eens lekker tegen gaat verzetten, wees er dan van verzekerd dat je in beide gevallen het risico loopt van een stevige elektrieke schok (met bijkomende noodzaak voor verschoning van het ondergoed als resultaat) en wat 'tikjes' als je echt ondeugend blijkt. In tegenstelling tot wat het tuig van Black Lives Matter beweren behandelt de Amerikaanse politie iedereen gelijk!

Rusland wint ook laatste drie gouden medailles op WK kunstzwemmen

De Russische kunstzwemploeg heeft een uiterst dominant WK, voor Russische begrippen eigenlijk normaal, afgesloten met gouden medailles op de laatste drie onderdelen. Daardoor eindigt Rusland met negen keer goud, zelfs voor de Russen een unicum. Alleen op de zogenaamde highlight routine, een nieuw onderdeel, wonnen ze niet: Rusland deed er niet mee.

In de vrije routine voor teams was Rusland met 98,0000 punten weer veruit de beste. China pakte zoals zo vaak zilver met 96,0333 punten, voor de 94,3667 van Oekraïne. Daarmee is het podium exact hetzelfde als twee jaar geleden, met Japan, Italië en Spanje - ook net als twee jaar geleden - op de vierde, vijfde en zesde plaats.

De vrije combinatie leverde - je verwacht het niet - goud op voor Rusland, ook met 98,0000 punten. Ook hier ging het zilver naar China (96,5667) en het brons was voor, jawel, Oekraïne (94,5333), met wederom Japan en Italië erachter - Spanje deed niet mee.

Bij de gemengde duetten ging het goud tot slot naar Mayya Gurbanderdieva en Aleksandr Maltsev, die de vorige twee WK's ook al won, telkens met een andere partner. Hun 92,9667 punten waren onbereikbaar voor Manila Flamini en Giorgio Minisini uit Italië (91,8333) en het Japanse duo Yumi Adachi en Atushi Abe (90,4000).

Visser 4e in W Series Assen, Kimilainen wint

Emma Kimilainen heeft op het TT Circuit van Assen de voorlaatste race van het seizoen in de W Series gewonnen, de dit seizoen debuterende Formule 3-klasse voor vrouwen. De Finse, die een deel van het seizoen met een hersenschudding moest missen, boekte zo haar eerste zege.

Alice Powell nam de leiding over van polesitter Kimilainen, terwijl Jamie Chadwick naar plek drie kwam. Beitske Visser kende geen beste start vanaf de vierde plek, verloor een plek en werd nog even door Tasmin Pepper aangetikt in de Haarbocht, maar het bleef bij één plek verlies ten opzichte van Caitlin Wood.

Een paar minuten na de herstart ging Visser voorbij aan Wood, terwijl Powell en Kimilainen al een flink gat geslagen hadden. Met tien minuten te rijden opende de Finse de aanval op de leiding, met succes. Daar bleef het verder bij en dus won Kimilainen, voor Powell en Chadwick, die het hele restant van de race Visser achter zich hield.

In het kampioenschap houdt Chadwick de leiding in handen, voor Visser. De Nederlandse is met alleen de race op Brands Hatch te gaan (11 augustus) de enige die Chadwick nog van de titel kan houden, hoewel ze dan - om te beginnen - sowieso op het podium moet eindigen.

UFC: snelle, zware knockouts bij zwaargewichten

UFC Fight Night San Antonio had voor iedereen wat. Na een heerlijk voorprogramma vol met jurybeslissingen, kwamen de knockouts aan het einde van de avond. Als uitsmijter stonden voormalig UFC-kampioen Rafael dos Anjos tegen Leon Edwards, die inmiddels zeven gevechten ongeslagen is.

En juist dát 25-minutendurende gevecht was weer om te smullen. In ongetwijfeld het zwaarste gevecht van Edwards tot nu toe, wist hij een kampioensvorm aan te nemen die het menig topvechter in de weltergewichtsklasse moeilijk gaat maken, inclusief kampioen Kumaru Usman.

In het AT&T-Center was Edwards de betere dan de levensgevaarlijke Dos Anjos. Van begin tot eind tergde hij het lichaam van RDA met zijn combinaties van stoten, grappling en inzet. Dos Anjos deed wat hij kon en kwam meerdere malen goed door met zijn stoten, maar de stotencombinaties in combinatie met een superieure take-down defence van Edwards liet Dos Anjos kansloos op de grond.

Elke keer als Dos Anjos lekker in een ritme leek te komen wist Edwards zijn strategie zodanig aan te passen dat de snelheid uit de partij werd gehaald en Dos Anjos weer opnieuw kon beginnen. Deze, voor RDA, vermoeiende strategie was briljant in zijn eenvoud en in de vierde ronde wist Edwards RDA met een mooie flying knee op het canvas te krijgen.

Alle juryleden waren unaniem in hun oordeel. Twee juryleden vonden dat RDA slechts één ronde van de vijf had gewonnen, zijn derde verlies in vier gevechten inluidend. Edwards daarentegen won zijn achtste op rij en heeft zijn volgende tegenstander in het vizier. "Ik heb in één van de moeilijkste gewichtsklassen er inmiddels acht achter elkaar gewonnen. Er is ergens een kleine wezel met de naam Jorge Masvidal. Accepteer het gevecht en kom op!", daagt hij topvechter en rivaal Masvidal nog maar eens uit.

Masvidal en Edwards kregen in maart tijdens UFC Londen achter de coulissen ruzie en vochten een onofficieel robbertje uit in wat nu als een voorproefje van een octagongevecht gezien mag worden. Dana, make it happen.

Walt Harris vs Aleksei Oleinik
Harris blijkt inmiddels een vechter om rekening mee te houden. Na welgeteld elf seconden lag tegenstander Oleinik bewusteloos op het canvas. Dit was Harris' tweede achtereenvolgende gevecht dat binnen een minuut klaar was. Deze partij was weer een mooi voorbeeld van de gevaarlijke gewichtsklasse der zwaargewichten, die klap gaat een keer komen. 

Een flying knee onder de oksel van Oleinik was voldoende om de Rus te laten wankelen. Een direct daaropvolgende kei- en keiharde directe klap op de slaap van Oleinik deed hem tollen en neergaan. De scheids mocht er nog tussenduiken, maar Oleinik maakte het allemaal niet meer mee.

"Ik ben zo blij, ik weet even niet wat te zeggen. Hier hebben we vijftien weken keihard voor gewerkt. We wisten dat hij soms omlaag ging met zijn lichaam en ik landde met mijn knie op zijn lijf en man, hij is stug. Maar goed, we hebben hem opzij gezet", aldus de trotse winnaar die in ieder geval in 2019 nog een keer wil vechten. "Maakt mij niet uit tegen wie, zet me in Abu Dabi of Vancouver. Stuur me gewoon het contract."

Greg Hardy vs Juan Adams
Hardy, een voormalige professioneel American Footballspeler, wist binnen vijfenveertig seconden Adams niet meer te laten reageren. Na een paar jabs probeerde Adams Hardy op de grond te krijgen, maar Hardy nam het gevecht verbazingwekkend soepeltjes over en na letterljk een ontelbaar aantal harde klappen op het hoofd van Adams, moest scheidsrechter Dan Miragliotta wel ingrijpen.

"Iedereen wil mij op de grond krijgen, iedereen probeert mij te slaan, maar laat me je dit vertellen: als je mij uitdaagt zitten daar gevolgen aan vast", aldus de blije winnaar onder luid boe-geroep van het publiek. "Ik hou van jullie, het gejuich, het boe-geroep, ik kom snel weer terug." Hardy is niet zo'n populaire vechter, nadat hij in 2014 veroordeelt is voor het mishandelen van zijn ex-vriendin. In het hoger beroep kwam het slachtoffer echter niet meer opdagen, waardoor de rechter niets anders kon doen dan hem vrij te spreken.

Volledige uitslag en daarna nog wat hoogtepunten van UFC on ESPN 4:
Leon Edwards verslaat Rafael dos Anjos na jurybesluit (50-45, 49-46 x2)
Walt Harris verslaat Aleksei Oleinik na knockout (stoten, ronde 1)
Greg Hardy verslaat Juan Adams na TKO (stoten, ronde 1)
Dan Hooker verslaat James Vick na knockout (stoten, ronde 1)
Alexander Hernandez verslaat Francisco Trinaldo na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Andrei Arlovski verslaat Ben Rothwell na jurybesluit (30-27 x3)
Alex Caceres verslaat Steven Peterson na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Raquel Pennington verslaat Irene Aldana na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Klidson Abreu verslaat Sam Alvey na jurybesluit (30-27 x2 29-28)
Jennifer Maia verslaat Roxanne Modafferi na jurybesluit (30-27 x3)
Ray Borg verslaat Gabriel Silva na jurybesluit (29-28 x3)
Mario Bautista verslaat Jin Soo Son na jurybesluit (30-27 x2 29-28)
Felipe Colares verslaat Domingo Pilarte na jurybesluit (29-28 x2, 28-29) 

Test olympische wegrit: Ulissi wint voor zijn landgenoot Formolo

Diego Ulissi heeft in Tokio het Test Event voor de olympische wegrit gewonnen. De Italiaan won voor zijn landgenoot en Italiaans kampioen Davide Formolo. Nans Peters maakte voor Frankrijk het podium compleet.

De kalender in het wielrennen zit overvol en dat was ook te merken aan de startlijst, alleen Italië had een sterke ploeg opgesteld, met Ulissi, Formolo, Fausto Masnada en Dario Cataldo. De anderen ploegen, die met vijf van start gingen konden nooit aan de kwaliteit voldoen en dat bleek ook in de race, want Italië was veel te sterk voor de concurrentie.

In vergelijking met de olympische wegrit ontbrak de Mount Fuji, maar nog altijd waren er genoeg hoogtemeters om het verschil te maken. Dat gebeurde dan ook en aan de finish op de Fuji International Speedway kwam Ulissi alleen voor Formolo. Peters werd op een kleine twee minuten derde.

Estafettezwemsters naar WK-finale, Kamminga naar halve finales

Op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju hebben de Nederlandse dames zich op de 4x100 meter vrije slag geplaatst voor de finale. Kim Busch, Femke Heemskerk, Kira Toussaint en Ranomi Kromowidjojo noteerden - vooral dankzij een sterke Heemskerk - de zesde tijd in 3:36,62 minuten. Met 3:33,39 was de Australische ploeg het snelst, voor Canada, Zweden, de VS en Japan. Ook China en Duitsland staan in de finale.

Mannen uitgeschakeld
De mannen kregen het niet voor elkaar om voor het eerst sinds 2005 de finale te halen op de 4x100 meter vrije slag. Jesse Puts en Nyls Korstanje liepen al een flinke achterstand op, Kyle Stolk deed het aardig, maar Stan Pijnenburg kon het ook niet bolwerken en de 3:15,77 leverde de zestiende tijd op, bijna twee seconden achter de benodigde top-8. Met 3:11,31 liet de Amerikaanse ploeg zien voor het goud te komen, hoewel alle finalisten serieuze kans lijken te maken.

Kamminga door
Op de 100 meter schoolslag deed de 23-jarige Arno Kamminga het prima. Hij tikte aan na 59,39 seconden, goed voor de elfde tijd en dus een plek in de halve finales. Adam Peaty maakte alvast grote indruk: de Brit was met 57,59 seconden meer dan een seconde sneller dan de rest en benaderde zijn eigen wereldrecord alvast tot op iets minder dan een halve seconde.

Goosen eruit
Voor Mathys Goosen viel het doek op de 50 meter vlinderslag in de series. Kamminga's leeftijdsgenoot noteerde een tijd van 23,84 seconden en kwam daarmee niet verder dan de 24e plek. De Amerikaan Caeleb Dressel en de Oekraïnse wereldrecordhouder Andriy Govorov waren met 22,84 seconden het snelst, wereldkampioen Ben Proud tekende met 23,35 voor de negende tijd.

Hosszu en Sjöström schroeien
Op de 200 meter wisselslag liet Katinka Hosszu gelijk zien waarvoor ze gekomen is. De Hongaarse Iron Lady tikte aan na 2:07,02 minuten, exact negen tienden boven haar wereldrecord en slechts 0,02 seconden boven haar gouden tijd van twee jaar geleden. Sarah Sjöström gaat op de 100 meter vlinderslag duidelijk voor al haar vijfde wereldtitel en haar vierde op rij. De nog altijd maar 25-jarige Zweedse tikte aan in 56,45 seconden, alleen de Australische Emma McKeon bleef met 56,90 ook onder de 57 seconden.

Vier titels op rij?
Sun Yang gaat ook voor zijn vierde wereldtitel op rij op één afstand en wel op de 400 meter vrije slag. De Chinees was met 3:44,10 minuten de snelste, met de Litouwer Danas Rapsys vlak achter hem. Hetzelfde verhaal bij de vrouwen: Katie Ledecky, zelfs nog maar 22 jaar, jaagt ook op al haar vierde opeenvolgende wereldtitel op de 400 vrij. De olympisch kampioene en wereldrecordhoudster tikte aan na 4:01,84 minuten. De 17-jarige Chinese Li Bingjie, die twee jaar terug nog Ledecky's grootste uitdaagster leek, viel met 4:07,88 en een negende plek af.

De avondsessie, met de finales van de twee estafettes en de 400 meter vrije slag, begint om 13.00 uur Nederlandse tijd en is live te zien bij de NOS.

Dode bij schietpartij in Amsterdam is crimineel

Het regent lijken vandaag. Bij een schietpartij vlakbij metrostation Kraaiennest in Amsterdam is in de nacht van zaterdag op zondag een dode gevallen. Het gaat om de Amsterdamse crimineel Inchomar Balentien, zo meldt AT5.

De schietpartij vond plaats rond middernacht. De politie doet nog onderzoek.

Crimineel
De 33-jarige Balentien was bij meerdere geweldszaken betrokken, als dader en als slachtoffer. Hij werd in 2012 samen met de inmiddels geliquideerde crimineel Gwenette Martha gearresteerd.

Balentien was naar eigen zeggen meerdere keren doelwit geweest van een aanslag. Zoals in 2015, toen hij in Bos en Lommer was om zijn vriendin en kind te bezoeken. Enkele minuten nadat hij was weggegaan, klonken er twee luide knallen bij de buurman. In 2013 raakte hij zwaargewond in Nieuw-Sloten toen hij onder vuur werd genomen.

Kogelhulzen
In de omgeving werden meerdere kogelhulzen aangetroffen. Na de moord werd enkele kilometers verderop, bij de Gaasperplas, een uitgebrande auto gevonden. Mogelijk gaat het om de vluchtauto.

MLB: Eerste grand slam homerun voor Guerrero Jr

Vladimir Guerrero Jr heeft zijn eerste grand slam homerun in de MLB geslagen. De 20-jarige derde honkman van de Toronto Blue Jays sloeg in de vijfde inning met alle honken bezet de bal in de tribunes.

Mede dankzij de grand slam homerun van Guerrero Jr wonnen de Blue Jays met 7-5 van de Detroit Tigers. Het was de negende homerun van het seizoen voor de zoon van de Hall of Famer Vladimir Guerrero, die vorig jaar werd verkozen met 92,9 %.

Dit weekend in de MLB staat in het teken van de Hall of Fame. In Cooperstown, waar de Hall of Fame zich bevindt, worden zondag de nieuwe vier nieuwe leden geïntroduceerd. De bekendste naam is Mariano Rivera. De legendarische closer van de New York Yankees met de meeste saves achter zijn naam werd met de volledige 100% verkozen. Maar ook Roy Halladay werd in zijn eerste jaar verkozen als Hall of Famer. De werper van de Toronto Blue Jays en de Philadelphia Phillies kwam in 2017 om bij een vliegtuigongeluk. Ook aangewezen slagman en derde honkman Edgar Martinez en werper Mike Mussina zijn opgenomen in de Hall of Fame.

Uitslagen MLB zaterdag:

New York Yankees - Colorado Rockies 11-5
Chicago Cubs - San Diego Padres 6-5
San Francisco Giants - New York Mets 4-11
Detroit Tigers - Toronto Blue Jays 5-7
Tampa Bay Rays - Chicago White Sox 1-2
Baltimore Orioles - Boston Red Sox 6-17
Pittsburgh Pirates - Philadelphia Phillies 5-1
Cincinnati Reds - St. Louis Carrdinals 3-2
Cleveland Indians - Kansas City Royals 0-1
Houston Astros - Texas Rangers 6-1
Minnesota Twins - Oakland Athletics 4-5
Atlanta Braves - Washington Nationals 3-5
Arizona Diamondbacks - Milwaukee Brewers 3-8
Los Angeles Dodgers - Miami Marlins 10-6
Seatlle Mariniers - Los Angeles Angels 2-6

Politie onderzoekt lijk in Nijmegen, misdrijf niet uitgesloten

De politie is een onderzoek gestart naar een overleden persoon die werd gevonden langs de Nieuwe Ubbergseweg in Nijmegen. Er wordt uitgegaan van een misdrijf.

Zaterdag rond 16:00 uur kreeg de politie een melding dat er een overleden persoon langs de Nieuwe Ubbergseweg lag. Agenten zijn gaan kijken en troffen daar inderdaad een stoffelijk overschot aan. Er werd meteen een onderzoek ingesteld waarbij wordt uitgegaan van een misdrijf. De identiteit van de persoon is nog niet vastgesteld.

De politie heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld. De omgeving is afgezet en er is een Plaats Delict-Unit geplaatst van waaruit de recherche haar werk kan doen. Het onderzoek ging door tot tot 23:00 uur. Vandaag gaat de politie verder met het onderzoek. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Politie houdt bij arrestaties menigte met wapenstok op afstand

Bij de aanhouding van twee mannen (56 en 23 jaar) uit Breda, ontstond er zaterdagavond 20 juli een grimmige sfeer. De politie hield beide verdachten op de Oude Vest in Breda aan voor belediging, maar zij werkten niet mee. Veel omstanders bemoeiden zich met de situatie, waarop agenten hen op afstand hield met hun wapenstok.

Een politieauto reed rond 22:00 uur over de Oude Vest. Een man stak vlak voor de auto de straat over en deed dit erg traag. Omdat de agenten het vermoeden kregen dat dit opzettelijk was, werd de man aangesproken en verteld dat hij gewoon door moest lopen. Hierop stak de man, in het bijzijn van veel omstanders, zijn middelvinger op. De agenten stapten uit en hielden de 56-jarige verdachte aan. Direct kwam er een grote groep omstanders, voornamelijk familieleden en vrienden van de man, omheen staan en joelden richting de politie. Een 23-jarige man die hoorde dat de politie de eergenoemde man aanhield voor het opsteken van een middelvinger, besloot dit ook te doen. Nadat ook hij zijn middelvinger richting de agenten opstak, werd ook hij aangehouden voor belediging.

Verzet
De 23-jarige verdachte kreeg handboeien om en werd in de politiewagen geplaatst. De 56-jarige verdachte gaf zich niet snel over en verzette zich hevig bij zijn aanhouding. Uiteindelijk kwamen de verdachte en de agenten op de grond terecht. De man greep hier het pepperspraybusje van de agent vast en hield dit in de richting van de agenten. Ondanks alle waarschuwingen liet de man het busje niet los. Uiteindelijk kon een van de agenten de pepperspray uit zijn handen halen. Toen de verdachte uiteindelijk in de handboeien was gezet, staakte hij zijn verzet nog niet. Hij probeerde nog een kopstoot aan een van de verbalisanten te geven, maar dit kon net worden voorkomen doordat een andere agent hem op tijd wegtrok. Hierbij raakte een van agenten de verdachte met zijn wapenstok op het hoofd. Er ontstond een wond, waarop een ambulance werd opgeroepen. Uiteindelijk is de wond gehecht, waarna de verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

Grimmige sfeer
Veel omstanders bemoeiden zich met de aanhoudingen van de twee verdachten. Ondanks er meerdere malen door de politie geroepen is dat iedereen op afstand moest blijven, bleef de sfeer grimmig. Meerdere agenten moesten het publiek op afstand houden met hun wapenstok in de handen, zodat er een veilige werkruimte ontstond. Mensen die ondanks alle waarschuwingen toch de confrontatie met de politie opzochten, kregen hierbij een slag met de wapenstok. Het geweld dat tijdens het incident is gebruikt, is gemeld en vastgelegd in een geweldsrapportage.

Tour: Etappe 15 - Een stevige bergrit, nog steeds Alaphilippe?

Julian Alaphilippe heeft weer een dag overleefd en het was toch wel weer indrukwekkend. Vandaag volgt weer een nieuwe test voor de Franse grapjas in z'n gele trui, 185 kilometer van Limoux naar Foix Prat d'Albis, een stevige etappe.

In de zoals gewoonlijk zeer leeswaardige voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we alle details weer, we houden het dan ook wederom oppervlakkig en verwijzen gewoon door. Vier klimmen vandaag, één van de tweede categorie en dan in de tweede helft van de koers drie keer een klim van de eerste categorie, met aankomst bovenop.

Vooral voor de Mur de Péguère, de voorlaatste klim, gaan we even goed zitten, in de laatste drie kilometer gaat het gemiddeld ruim boven de 10% omhoog, met uitschieters van 16 en zelfs 18 procent. De slotklim heeft het zwaartepunt vooral in het eerste deel liggen, met name de laatste kilometer is dan weer prima te doen.

Het wordt een pittige etappe en die begint even na het middaguur, om 12:10 uur valt de startvlag en inschakelen moeten we vooral gelijk doen. Eurosport 1 is er gelijk bij, Sporza pas een kleine twee uur later, de zogenaamde liefhebbers van de koers missen een mooi deel van de koers vandaag. De finish staat tussen 17:05 en 17:45 uur op de planning.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

FOK! Wat een weer: droog

Vandaag zijn er perioden met zon en ontwikkelen zich enkele stapelwolken. Met name in de zuidelijke helft komen er eerst ook wolkenvelden voor. Het blijft op de meeste plaatsen droog, alleen in het zuiden is lokaal een lichte bui niet helemaal uitgesloten. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 21°C aan de kust tot 26°C in het zuidoosten. De wind is overwegend matig en zuidwestelijk, in de loop van de ochtend westelijk. In de loop van de avond wordt de wind landinwaarts zwak en veranderlijk.

In de nacht naar maandag raakt het in het noorden bewolkt, verder naar het zuiden toe zijn er naast sluierbewolking ook brede opklaringen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 13°C plaatselijk in het zuidoosten tot 16°C in het westelijk kustgebied. De wind wordt zuid tot zuidwest en is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig tot vrij krachtig.

Maandag overdag is er vrij veel sluierbewolking waar de zon op de meeste plaatsen doorheen schijnt. In het noorden en noordoosten is de bewolking aanvankelijk dikker. Het blijft droog en in de loop van de middag en avond wordt het van het noordwesten uit steeds zonniger. De middagtemperatuur loopt uiteen van 23°C in het uiterste noorden tot 28°C in het zuiden. De wind komt uit zuidwest tot west en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. In het noordwestelijk kustgebied kan de wind 's ochtends krachtig zijn. In de avond neemt de wind landinwaarts af naar zwak, langs de kust en op het IJsselmeer naar matig. (Bron: KNMI)

Ilperveld (Foto: spylacopa_68)
Spylacopa_68 maakte van de week een vaartochtje door het Ilpenveld. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Poetin gelooft niet dat Groot-Brittanië Skripals wilde vermoorden

De Russische president Vladimir Poetin gelooft niet in complottheorieën die menen te weten dat de Britse regering de voormalige dubbelagent Sergei Skripal en zijn dochter Yulia in Salisbury heeft vergiftigd.

De Skripal-affaire, die de betrekkingen tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland van kwaad tot erger veranderde, werd door filmmaker Oliver Stone aan de orde gesteld tijdens een interview met Poetin. Stone vroeg de Russische leider of hij gelooft in de theorie dat Sergei Skripal naar Rusland wilde terugkeren en een aantal geheimen wilde onthullen, maar voortijdig werd tegengehouden door de Britse regering.

"Eerlijk gezegd geloof ik het niet echt. Ik geloof het niet", antwoordde Poetin.


Stone en Poetin in gesprek (Foto: Gettyimages/Alexei Druzhinin)

De Russische president zei dat als de Britse inlichtingendienst Skripal vergiftigd wilde hebben, ze zeker de middelen hadden om dat te doen. "Er is hier iets vreemds aan de hand", merkte hij op. Poetin beweerde dat degene die achter de poging tot moord zat meer geïnteresseerd was in het 'schandaal' dat het veroorzaakte.

Poetin adviseerde Stone om de samenzweringstheorie niet serieus te nemen. Hij zei dat Skripal, een voormalige Russische inlichtingenofficier die voor de Britten spioneerde, Moskou nauwelijks iets te bieden had in ruil voor een mogelijke terugreis naar het vaderland.

Skripal werd ontmaskerd als dubbelagent en veroordeeld voor hoogverraad in Rusland, maar zijn gevangenisstraf werd in 2010 dankzij een spionruil afgekapt, waarna hij naar Salisbury verhuisde. In maart 2018 kwamen hij en zijn dochter Yulia in aanraking met een giftige stof die door de Britse regering al snel werd geïdentificeerd als het zenuwgas  'Novichok'.

Londen beschuldigde Moskou van het geven van de opdracht tot de moord op Skripal en beschuldigde twee Russische onderdanen, die naar Groot-Brittannië reisden ten tijde van de vergiftiging, van het uitvoeren van de moordaanslag.

Moskou heeft deze aantijging herhaaldelijk ontkend en er bij Londen op aangedrongen om een transparant onderzoek in te stellen naar de moordaanslag op de Skripals, waarvan de verblijfplaats tot op heden onbekend blijft.

Toen hem werd gevraagd naar Skripal, grapte Poetin dat hij geen idee heeft waar hij is, want "hij is een spion, hij verbergt zich altijd."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.