UFC: snelle, zware knockouts bij zwaargewichten

UFC Fight Night San Antonio had voor iedereen wat. Na een heerlijk voorprogramma vol met jurybeslissingen, kwamen de knockouts aan het einde van de avond. Als uitsmijter stonden voormalig UFC-kampioen Rafael dos Anjos tegen Leon Edwards, die inmiddels zeven gevechten ongeslagen is.

En juist dát 25-minutendurende gevecht was weer om te smullen. In ongetwijfeld het zwaarste gevecht van Edwards tot nu toe, wist hij een kampioensvorm aan te nemen die het menig topvechter in de weltergewichtsklasse moeilijk gaat maken, inclusief kampioen Kumaru Usman.

In het AT&T-Center was Edwards de betere dan de levensgevaarlijke Dos Anjos. Van begin tot eind tergde hij het lichaam van RDA met zijn combinaties van stoten, grappling en inzet. Dos Anjos deed wat hij kon en kwam meerdere malen goed door met zijn stoten, maar de stotencombinaties in combinatie met een superieure take-down defence van Edwards liet Dos Anjos kansloos op de grond.

Elke keer als Dos Anjos lekker in een ritme leek te komen wist Edwards zijn strategie zodanig aan te passen dat de snelheid uit de partij werd gehaald en Dos Anjos weer opnieuw kon beginnen. Deze, voor RDA, vermoeiende strategie was briljant in zijn eenvoud en in de vierde ronde wist Edwards RDA met een mooie flying knee op het canvas te krijgen.

Alle juryleden waren unaniem in hun oordeel. Twee juryleden vonden dat RDA slechts één ronde van de vijf had gewonnen, zijn derde verlies in vier gevechten inluidend. Edwards daarentegen won zijn achtste op rij en heeft zijn volgende tegenstander in het vizier. "Ik heb in één van de moeilijkste gewichtsklassen er inmiddels acht achter elkaar gewonnen. Er is ergens een kleine wezel met de naam Jorge Masvidal. Accepteer het gevecht en kom op!", daagt hij topvechter en rivaal Masvidal nog maar eens uit.

Masvidal en Edwards kregen in maart tijdens UFC Londen achter de coulissen ruzie en vochten een onofficieel robbertje uit in wat nu als een voorproefje van een octagongevecht gezien mag worden. Dana, make it happen.

Walt Harris vs Aleksei Oleinik
Harris blijkt inmiddels een vechter om rekening mee te houden. Na welgeteld elf seconden lag tegenstander Oleinik bewusteloos op het canvas. Dit was Harris' tweede achtereenvolgende gevecht dat binnen een minuut klaar was. Deze partij was weer een mooi voorbeeld van de gevaarlijke gewichtsklasse der zwaargewichten, die klap gaat een keer komen. 

Een flying knee onder de oksel van Oleinik was voldoende om de Rus te laten wankelen. Een direct daaropvolgende kei- en keiharde directe klap op de slaap van Oleinik deed hem tollen en neergaan. De scheids mocht er nog tussenduiken, maar Oleinik maakte het allemaal niet meer mee.

"Ik ben zo blij, ik weet even niet wat te zeggen. Hier hebben we vijftien weken keihard voor gewerkt. We wisten dat hij soms omlaag ging met zijn lichaam en ik landde met mijn knie op zijn lijf en man, hij is stug. Maar goed, we hebben hem opzij gezet", aldus de trotse winnaar die in ieder geval in 2019 nog een keer wil vechten. "Maakt mij niet uit tegen wie, zet me in Abu Dabi of Vancouver. Stuur me gewoon het contract."

Greg Hardy vs Juan Adams
Hardy, een voormalige professioneel American Footballspeler, wist binnen vijfenveertig seconden Adams niet meer te laten reageren. Na een paar jabs probeerde Adams Hardy op de grond te krijgen, maar Hardy nam het gevecht verbazingwekkend soepeltjes over en na letterljk een ontelbaar aantal harde klappen op het hoofd van Adams, moest scheidsrechter Dan Miragliotta wel ingrijpen.

"Iedereen wil mij op de grond krijgen, iedereen probeert mij te slaan, maar laat me je dit vertellen: als je mij uitdaagt zitten daar gevolgen aan vast", aldus de blije winnaar onder luid boe-geroep van het publiek. "Ik hou van jullie, het gejuich, het boe-geroep, ik kom snel weer terug." Hardy is niet zo'n populaire vechter, nadat hij in 2014 veroordeelt is voor het mishandelen van zijn ex-vriendin. In het hoger beroep kwam het slachtoffer echter niet meer opdagen, waardoor de rechter niets anders kon doen dan hem vrij te spreken.

Volledige uitslag en daarna nog wat hoogtepunten van UFC on ESPN 4:
Leon Edwards verslaat Rafael dos Anjos na jurybesluit (50-45, 49-46 x2)
Walt Harris verslaat Aleksei Oleinik na knockout (stoten, ronde 1)
Greg Hardy verslaat Juan Adams na TKO (stoten, ronde 1)
Dan Hooker verslaat James Vick na knockout (stoten, ronde 1)
Alexander Hernandez verslaat Francisco Trinaldo na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Andrei Arlovski verslaat Ben Rothwell na jurybesluit (30-27 x3)
Alex Caceres verslaat Steven Peterson na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Raquel Pennington verslaat Irene Aldana na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Klidson Abreu verslaat Sam Alvey na jurybesluit (30-27 x2 29-28)
Jennifer Maia verslaat Roxanne Modafferi na jurybesluit (30-27 x3)
Ray Borg verslaat Gabriel Silva na jurybesluit (29-28 x3)
Mario Bautista verslaat Jin Soo Son na jurybesluit (30-27 x2 29-28)
Felipe Colares verslaat Domingo Pilarte na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)