Indrukwekkende World Cup-zege baansprinter Lavreysen

Op de slotdag van de World Cup baanwielrennen in Londen heeft Harrie Lavreysen een bijzonder mooie zege gepakt op de individuele sprint. De Nederlander klopte de dit seizoen oppermachtige Australische veelvoudig wereldkampioen Matthew Glaetzer in de finale. Theo Bos sneuvelde in de eerste ronde.

Sprint mannen
Lavreysen noteerde in de kwalificaties de snelste tijd en stroomde dus in de achtste finales in. Via zeges op de Duitser Maximilian Dornbach en de Pool Mateusz Rudyk haalde hij de halve eindstrijd, waarin de Brit Jack Carlin er na een beslissende heat aan moest geloven.

Glaetzer kwam tot de derde tijd in de kwalificaties en begon dus ook in de achtste finales. Hij verschalkte de Fransman Melvin Landerneau, waarna de verrassend sterke Surinamer Jair Tjon-En-Fa eraan moest geloven. In de halve finales was Glaetzer na een beslissingsheat te sterk voor de Nederlander Jeffrey Hoogland.

In de finale klopte Lavreysen zijn opponent in de eerste heat al, waarna hij in de tweede heat profiteerde van een heuse blunder: Glaetzer lette even niet goed op, Lavreysen dook er onderdoor en de Australiër was gezien, waardoor Lavreysen na twee verloren finales dit seizoen wraak nam. Hoogland had drie heats nodig, maar in de beslissende was hij een flinke maat te groot voor de Brit Carlin.

Omnium mannen
Op het omnium eindigde Jan Willem van Schip als zesde. Hij werd negende op de scratch, vierde op de tempokoers en vijfde op de afvalkoers, waarna hij in de afsluitende puntenkoers ondanks een sterk slot net niet genoeg sprokkelde om het podium te halen: daar bleef hij met 110 punten slechts vier punten verwijderd, want de Italiaan Elia Viviani werd met 114 punten derde. De winst was voor de jonge Brit Matthew Walls, die alle zeilen bij moest zetten om de verrassende Mexicaan Ignacio Prado Juarez van het lijf te houden.

Koppelkoers vrouwen
Kirsten Wild en Amy Pieters streden op de koppelkoers netjes mee, maar het was net niet genoeg voor het podium: vierde. Katie Archibald en Laura Kenny waren tot vreugde van het thuispubliek en zoals ook wel te verwachten viel onklopbaar, Amy Cure en Annette Edmondson pakten namens Australië de tweede plek en voor België mochten Jolien D'Hoore en Lotte Kopecky het podium betreden.

Keirin vrouwen
Laurine van Riessen werd op de keirin in de halve finales teleurstellend uitgeschakeld, maar won de kleine finale nog wel en eindigde dus als zevende. De eindwinst was er voor de Australische Stephanie Morton, die een dag eerder ook de sprint al won. Morton bleef de Russische Daria Shmeleva en de Poolse Urszula Los 0,012 seconden voor in een finale die nog even werd ontsierd door een val van de Colombiaanse Martha Bayona en de Zuid-Koreaanse Lee Hye-jin - beiden kwamen er relatief genadig vanaf.