FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 oktober 2017

Seahawks kloppen Texans in slotseconden

De Seattle Seahawks hebben in de NFL een nipte zege geboekt. Pas in de allerlaatste seconden werden de Houston Texans geklopt. Het was de vierde zege op rij voor de Seahawks, die na zeven wedstrijden op vijf overwinningen staan, tegen drie voor de Texans.

De Texans namen vrijwel de gehele wedstrijd het voortouw. In het eerste kwart scoorden beiden ploegen twee touchdowns, in het tweede kwart lieten ze er allebei één optekenen. Zo stond het halverwege 21-21, maar het waren wel de Texans die in totaal maar liefst vijf keer op voorsprong kwamen, alvorens de Seahawks terug te zien komen.

Een fieldgoal van Blair Walsh aan het einde van het derde kwart zette de Seahawks voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong, maar Lamar Miller tekende in het vierde kwart voor de touchdown - en de voorsprong - voor de Texans. Jimmy Graham bracht de Seahawks met een touchdown weer terug, maar DeAndre Hopkins bracht de Texans dan weer op voorsprong.

In de laatste minuut gingen de mannen van quarterback Russell Wilson nog één keer in de aanval en een indrukwekkende drive werd afgesloten met een touchdownpass op tight end Graham. Walsh trapte de field goal binnen en de Seahawks wonnen het spectaculaire duel met 41-38.

In Washington stond een van de grootste rivaliteiten in de Amerikaanse sportwereld op het programma: de Redskins namen het op tegen de Dallas Cowboys. De Cowboys wonnen de 115e ontmoeting met 19-33, de 68e keer dat de ploeg uit Dallas aan het langste einde trok.

Uitslagen NFL zondag
Seattle Seahawks - Houston Texans 41-38
Cleveland Browns - Minnesota Vikings 16-33
Buffalo Bills - Oakland Raiders 34-14
Cincinnati Bengals - Indianapolis Colts 24-23
New England Patriots - Los Angeles Chargers 21-13
New Orleans Saints - Chicago Bears 20-12
New York Jets - Atlanta Falcons 20-25
Philadelphia Eagles - San Francisco 49ers 33-10
Tampa Bay Buccaneers - Carolina Panthers 3-17
Washington Redskins - Dallas Cowboys 19-33
Detroit Lions - Pittsburgh Steelers 15-20

Speel Far Cry 5 samen met je vrienden

Tijdens de PlayStation Media Showcase op de Paris Games Week is er een nieuwe trailer van Far Cry 5 getoond. Je kunt zien dat er verder gebouwd wordt op de co-op van Far Cry 4 door jou nu de mogelijkheid te geven om alle missies (dus ook het verhaal) samen te spelen. Bekijk de trailer hieronder om meer beelden te zien van de co-op van Far Cry 5. De game is beschikbaar op 27 februari 2018.

Busch wint op kortste NASCAR-baan na chaotische finale

Kyle Busch heeft zondag de 33e race van het seizoen in de NASCAR Cup Series gewonnen. De coureur van Joe Gibbs Racing was na een chaotische finale de beste op de Martinsville Speedway, met ruim 800 meter de kortste baan op de NASCAR-kalender en al decennialang een van de klassiekers in het circuit.

Het begin van de race werd met name gedomineerd door Busch, Joey Logano en Brad Keselowski, die uiteindelijk ook de winst in de eerste stage pakte. In de tweede stage kregen we een vergelijkbaar scenario te zien, met Busch en Keselowski die om de punten vochten. Het duo zat vast achter onder meer achterblijvers Denny Hamlin en Kasey Kahne, wat voor de nodige spanning zorgde alvorens Keselowski ook de tweede stage won.

Vroeg in de tweede helft van de race kwam ook Chase Elliott zich helemaal voorin melden en pakte de coureur van Hendrick Motorsports zelfs de leiding. Met ook onder meer Logano, Busch en Keselowski bleef alles min of meer gelijk, waarbij Keselowski na 470 van de 500 ronden de leiding overpakte van Elliott.

Keselowski wist een gaatje te slaan, Elliott, Logano en Busch vochten hard om de tweede plek. Daarbij deelde Busch een tik uit aan Logano, die schade opliep en een paar ronden later niet geheel verrassend met een klapband te maken kreeg. Elliott kende vervolgens een geweldige herstart en schudde Keselowski af, waarna ook Denny Hamlin zich vooraan kwam melden.

Drie ronden voor het einde deelde Hamlin een tikje uit aan Elliott, die na zes tweede plaatsen eindelijk zijn eerste zege hoopte te pakken. Dat ging hem echter opnieuw niet worden: Hamlin's tikje stuurde Elliott, de zoon van de immens populaire Bill Elliott, richting de muur, tot groot ongenoegen van het publiek in Martinsville.

Het leidde allemaal tot nog een caution en dus een herstart, waar Hamlin de leiding hield, voor Busch, Clint Bowyer en Martin Truex Jr. Busch nam bij het ingaan van de slotronde de leiding en zag Truex ernaast komen, maar het was Busch die nipt de zege pakte. Achter hem, Truex en Bowyer ging het nog flink mis met Hamlin, die het halve veld nog meenam in een crash.

Busch is in elk geval zeker van een plek in de laatste vier van de play-offs. Truex staat er ook bijzonder goed voor, terwijl hij en de zes andere nog in de play-offs rijdende coureurs de komende twee weken in Texas en Phoenix om de drie resterende plekken in de Championship Four vechten.

De race in 15 minuten (Bron: YouTube)

Elliott en Hamlin stonden na afloop nog even te bakkeleien, waarbij vooral Hamlin een enorm concert van boegeroep en gefluit naar zijn hoofd geslingerd kreeg, Elliott is immers populair (Bron: YouTube)

House of Cards stopt na zes seizoenen

Het zesde seizoen van hitserie House of Cards wordt ook het laatste seizoen van de serie. De laatste reeks telt weer dertien afleveringen, zo meldt The Hollywood Reporter maandag.

De successerie vertelt de carrière van de meedogenloze politicus Frank Underwood in Washington. De hoofdrol wordt gespeeld door Kevin Spacey, die talloze prijzen won voor zijn vertolking.

Het nieuws komt op dezelfde dag dat Spacey veel opschudding veroorzaakte met zijn reactie op een beschuldiging van een jonge acteur die hij in 1986 seksueel belaagd zou hebben. Spacey stelde zich het incident niet te kunnen herinneren maar bood wel zijn excuses aan.

Ook erkende de 58-jarige acteur dat hij inderdaad homoseksueel is, iets waarover al lang werd gespeculeerd.

Eerder op de dag stelde zender Netflix, die House of Cards uitzendt, geen reactie te geven op de bekentenis van Spacey. Officieel hangt het besluit te stoppen ook niet samen met alle rumoer.

House of Cards stopt na zes seizoenen
House of Cards stopt na zes seizoenen (Foto: BuzzE)

Weinig verschuivingen top ATP-ranglijst

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de mannen zijn er in de top weinig verschuivingen.

Alexander Zverev en Marin Cilic wisselden enkel van positie. Zverev is nu de nummer vier, Cilic, verliezend halve-finalist afgelopen weekend in Basel, bezet nu de vijfde plek. Lucas Pouille, die gisteren het toernooi in Wenen won, steeg zeven plaatsen en is nu de nummer 18 van de wereld.

De top drie is nog altijd hetzelfde. Rafael Nadal voert de lijst aan, gevolgd door Roger Federer en Andy Murray. Robin Haase is met plek 43 nog altijd de beste Nederlander.

Wozniacki nu derde op wereldranglijst

Caroline Wozniacki is drie plaatsen gestegen op de nieuwste editie van de WTA-wereldranglijst. De Deense, die gisteren de WTA Finals in Singapore won, staat nu op de derde plaats.

De verliezend finaliste van de WTA Finals, Venus Williams, staat nog steeds vijfde. Simona Halep blijft de lijst aanvoeren, Garbine Muguruza bezet de tweede plaats. Beste Nederlandse is nog altijd Kiki Bertens die 31e blijft staan.

Veel minder leven in Noordzee door sleepnetten

Het aantal dieren in de Noordzee is de afgelopen 25 jaar flink achteruitgegaan. Dat komt vooral door de teruggang van het zeebodemleven, zoals schelpdieren, kreeftachtigen en zee-egels, dat te lijden had van de boomkorvisserij. Het aantal zeevissen en zeevogels veranderde in deze periode niet of nauwelijks

De ongeveer 140 soorten dieren die in de Noordzee voorkomen zijn gemiddeld met meer dan 30 procent afgenomen, blijkt uit een rapport van het Wereld Natuur Fonds over biodiversiteit (periode 1990-2015), waarvoor het CBS berekeningen heeft gedaan.

De afname komt voor een belangrijk deel op het conto van de boomkorvisserij. Deze methode, waarbij sleepnetten met kettingen over de zeebodem worden getrokken, is weliswaar op zijn retour, maar er is er nog geen herstel. Een andere belangrijke oorzaak is de klimaatverandering, waardoor opgroeiende vissen op jongere leeftijd wegtrekken.

Vooruitgang
In de Oosterschelde en Westerschelde is het beeld anders. Daar boekte het dierenleven over de hele linie een lichte vooruitgang. In de Waddenzee, waar de mechanische kokkelvisserij is gestopt, en aan de kust is geen sprake van achteruitgang.

De toename van de bruinvis in het Nederlandse deel van de Noordzee komt vooral doordat ecosystemen elders veranderen.

Veel minder leven in Noordzee door sleepnetten (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Veel minder leven in Noordzee door sleepnetten (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Veel minder leven in Noordzee door sleepnetten (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Veel minder leven in Noordzee door sleepnetten (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)


Jets vernederen NHL-kampioen Penguins

De ijshockeyers van de Winnipeg Jets hebben zondagavond een prima wedstrijd op het ijs gelegd. De ploeg deelde een snoeiharde tik uit aan regerend kampioen Pittsburgh Penguins, dat in het Bell MTS Place in Winnipeg met 7-1 op de broek kreeg.

Met name in de eerste periode kregen de Penguins het bijzonder zwaar te verduren en al na ruim een minuut tekende Andrew Copp voor de openingstreffer. Na een kleine veertien minuten verdubbelde Blake Wheeler de score en nog eens iets minder dan vier minuten later ging het pas écht los. Wheeler schoot de 3-0 binnen, 23 seconden later gevolgd door de 4-0 van Joel Armia. 

Na Armia's goal werd goalie Matt Murray bij de Penguins toch maar naar de kant gehaald, en Casey DeSmith verving hem. Het was het NHL-debuut voor de Amerikaanse goalie, die eerder dit seizoen bij de Wilkes-Barre/Scranton Penguins in de AHL nog samenspeelde met het Nederlandse toptalent Daniël Sprong. Een lekker debuut werd het niet voor DeSmith, want na enkele seconden - welgeteld elf tellen na Armia's 4-0 - tekende Wheeler voor zijn derde van de avond.

Voor de Jets, en voorganger Atlanta Thrashers, was het de snelste hattrick ooit (4:20 minuten), het hoogste aantal goals in de eerste periode ooit (vijf) en de kortste tijd ooit waarin men drie goals scoorde (34 seconden). Evgeni Malkin deed namens de Penguins in de tweede periode wat terug, maar Mark Scheifele en Brandon Lemieux brachten de Jets zelfs nog naar 7-1.

De Anaheim Ducks wonnen op bezoek bij de Carolina Hurricanes met 3-4 na shoot-outs. Ryan Getzlaf zal de gevolgen van het duel nog wel even voelen: na krap twintig seconden kwam een afgekaatste puck vol in zijn gezicht terecht. Getzlaf speelde wel door, maar gaf na de eerste periode aan dat het hem verstandiger leek om het daarbij te laten. De Calgary Flames wonnen thuis met 2-1 van de Washington Capitals.

De Jets maken gehakt van de Penguins (Bron: YouTube)

AC Milan geeft hoop 'wonderkind' Mastour nog niet op

Hachim Mastour stond altijd bekend als een groot talent, maar de aanvaller heeft het niet waar kunnen maken. AC Milan geeft de hoop nog niet op. De Italiaan werd al op vroege leeftijd bestempeld als 'wonderkind', maar verschillende verhuurperiodes mislukte. Afgelopen seizoen speelde hij op huurbasis voor PEC Zwolle, maar daar kwam hij niet verder dan zes wedstrijden en 178 minuten in het eerste elftal.

Deze zomer keerde hij terug naar Milaan, waar hij geen uitizicht heeft op speelminuten. De vleugelspeler maakte nog niet zijn debuut voor AC Milan en het ziet er niet naar uit dat daar verandering in gaat komen. Mastour ligt tot de zomer van 2018 vast bij Milan, maar houdt nu vooral zijn conditie op peil bij de club.

Toch heeft de club nog hoop. "We hebben Mastour nog niet opgegeven. We willen hem nieuw leven geven. Dat is onze plicht", vertelt Massimiliano Mirabelli, sportief directeur van Milan, tegenover Milan News. Afgelopen zomer wilde Milan afscheid nemen van Mastour, maar tot een akkoord met een andere club kwam dat vanwege zijn hoge salaris niet. "Hij heeft een zeer goed contract voor een 19-jarige", aldus Mirabelli.

Spider-Man passeert de revue tijdens Paris Games Week

Tijdens de PlayStation Media Showcase op de Paris Games Week heeft Sony een nieuwe trailer getoond van de op handen zijnde Spider-Man-game. We krijgen fragmenten te zien van de man achter het masker, Peter Parker, alsook zijn vriendinnetje Mary Jane, die op bepaalde momenten ook een speelbare rol lijkt te hebben.

Verder zijn in de trailer enkele bekende en beruchte figuren te aanschouwen, zoals Aunt May en Wilson Fisk, AKA Kingpin. Spider-Man moet in 2018 uitkomen, exclusief voor PlayStation 4. 

Astros weer op voorsprong in World Series

Houston Astros staan weer op voorsprong in de World Series. In de vijfde wedstrijd was de thuisploeg met 13-12 te sterk voor de Los Angeles Dodgers. Door de winst staan de Astros nu met 3-2 voor in de best-of-7-serie.

De Dodgers namen al snel in de wedstrijd een 0-4 voorsprong tegen de Astros. Lang zou de ploeg uit Los Angeles niet genieten van de voorsprong. Dankzij een homerun van Yuli Gurriel met José Altuve en Carlos Correa op de honken kwam de thuisploeg weer langszij. De Dodgers antwoordden direct door een 3-run homerun van Cody Bellinger, waardoor het 4-7 werd. Door homeruns van Altuve, Correa, George Springer en Brian McCann kwam de thuisploeg in de achtste inning op een 12-9 voorsprong.

In de negende inning zou de Dodgers weer langszij mede door een homerun van Yasiel Puig. In de gelijkmakende slagbeurt kwam Kenley Jansen op de heuvel voor de Dodgers. De Nederlandse international kwam in de negende inning niet in de problemen.

Ook in de tiende inning zou Jansen voor de Dodgers gooien. De closer van de Dodgers zorgde snel voor twee uit, maar kwam daarna in de problemen. Eerst kwam McCann op de honken doordat hij werd geraakt door een van de worpen van Jansen en daarna gaf de Nederlander ook een vrije loop weg. Op een honkslag van Alex Bregman wist vervolgens Derek Fisher te scoren, die even daarvoor McCann had vervangen als honkloper.

Sambo komt met prijs voor zwarte acteurs

Acteur Raymi Sambo roept een nieuwe prijs in het leven om mensen in de kunstsector te eren die het pad vrij hebben gemaakt voor de niet-blanke sterren die Nederland nu rijk is. De Otto Sherman Oeuvre Award is genoemd naar de eerste professionele zwarte acteur. Het eerste beeldje wordt woensdagavond uitgereikt op de openingsavond van het Da Bounce Urban Film Festival in Amsterdam, maakte Sambo maandag bekend.

Sambo is bij het grote publiek bekend door zijn rollen in hitseries als All Stars, Zoop en Spangas en als medepresentator van Willem Wever. Hij strijdt al jaren voor meer diversiteit in Nederlands films en toneelstukken en is ambassadeur van het Da Bounce Urban Film Festival (DBUFF).

De organisatie van DBUFF en Sambo kwamen op het idee om deze oeuvre award in het leven te roepen om hen te eren die 'vergeten' zijn. Ter ere van het festival en de Otto Sherman Oeuvre Award is er tot en met 6 november op de boulevard tussen Pathé Arena en winkelcentrum Amsterdamse Poort een grote openluchttentoonstelling met foto's van grote zware talenten uit de Nederlandse film- en mediawereld.

Onder meer Jörgen Raymann, Jasmine Sendar en Imanuelle Grives worden hier geëerd voor hun verdiensten.

Sambo komt met prijs voor zwarte acteurs
Sambo komt met prijs voor zwarte acteurs (Foto: BuzzE)

The Last of Us II getoond in duistere trailer

De presentatie van Sony op de Paris Games Week is afgelopen en de laatste game die getoond werd is The Last of Us II. De trailer is, op zijn zachtst gezegd, duister en toont wat voor sfeer we mogen verwachten van deel 2. Gameplay is niet aanwezig, maar de cinematic ziet er in ieder geval top uit.

The Last of Us 2 heeft nog geen release date gekregen, afwachten dus.

Bierfabrikant stapt in wietteelt

Bier- en wijnproducent Constellation Brands heeft een flink belang genomen in een bedrijf dat medicinale wiet kweekt. De maker van onder meer Corona-bier telt 191 miljoen dollar neer voor een belang van bijna 10 procent in de Canopy Growth Corp.

Canopy is gevestigd in Canada, waar wiet halverwege volgend jaar ook voor recreatief gebruik wordt gelegaliseerd. In de Verenigde Staten is wietgebruik in de meeste staten verboden, al wil een meerderheid van de bevolking daar verandering in brengen.

Constellation Brands zegt geen plannen te hebben om wiet te verkopen in de VS of andere landen totdat dat volledig legaal is. Het bedrijf zegt de investering nu vooral te zien als een stap in een sector met veel groeipotentie. Wel wordt er gewerkt aan drankjes op basis van cannabis voor de Canadese markt.

Drankfabrikant stapt in wietteelt
Drankfabrikant stapt in wietteelt (Foto: ANP)

Monster Hunter: World laat zich weer eens zien

Monster Hunter World heeft een nieuwe trailer gekregen, waarin we weer eens de omgevingen en bizarre monsters mogen bewonderen die we tegen gaan komen in de game.

Exclusief voor de PlayStation 4-versie van de game is Aloy uit Horzion: Zero Dawn speelbaar. Een leuke extra, zullen we maar zeggen. Ook exclusief voor de PlayStation 4-versie is een open bèta voor de game, die aftrapt op 9 december. Uiteindelijk lanceert de game op 26 januari 2018.

De game komt ook naar Xbox One. Bekijk de nieuwe trailer hieronder.

Kelderman wil kopman zijn in Giro en Dumoulin helpen in Tour de France

Afgelopen maand werd het parcours voor de Tour de France gepresenteerd. Komende maand is de presentatie van het rittenschema van de Ronde van Italië en later volgt ook nog de Ronde van Spanje. In een interview met Cyclingnews laat Wilco Kelderman alvast weten dat hij graag als kopman wil starten in de Giro en later in de Tour Tom Dumoulin wil helpen.

"Ons programma voor volgend jaar ligt nog niet vast, maar natuurlijk heb ik wel met Tom gesproken", laat Kelderman weten in een interview met Cyclingnews. "Ik wil graag samen met hem rijden, want ik denk dat we een uitstekende combinatie vormen."

"Zelf wil ik graag opnieuw de Giro rijden, voor een goed klassement. Ik denk dat Tom de Tour gaat doen. Misschien rijd ik de Giro in combinatie met de Tour, maar daar hebben we nog geen beslissing over genomen", aldus de renner van Sunweb.

Kelderman reed ook dit jaar de Ronde van Italië, maar moest in negende etappe opgegeven nadat hij bij een valpartij een vinger brak. In de Ronde van Spanje werd hij knap vierde in het algemeen klassement.

Sucker Punch komt met Ghost of Tsushima

De Paris Game Show van Sony is begonnen en de show werd afgetrapt met de nieuwe IP van Sucker Punch: Ghost of Tsushima. De game speelt zich af in Feudal Japan, waar de Samurai nog hoogtij vierden. We weten in ieder geval dat Mongolië een belangrijke rol gaat spelen in de game

Meer details zijn nog schaars, gameplay is nog niet getoond en een release date is nog niet gegeven. Het is in ieder geval fijn om te weten waar Sucker Punch mee bezig is. De cinematic trailer die is getoond, is hieronder te bekijken.

Ghost of Tsushima is uiteraard in ontwikkeling voor PlayStation 4.

Apple op weg naar mythische grens

Apple gaat waar geen bedrijf ooit is geweest: het zou weleens de eerste 'trillion dollar company' ooit kunnen worden, een bedrijf met een waarde van minstens een biljoen (1000 miljard) dollar. Dat is omgerekend 861 miljard euro. Apple kan deze week door de mythische grens breken.

Apple heeft momenteel een marktwaarde van 862 miljard dollar, bij de huidige aandelenkoers van ongeveer 167 dollar op Wall Street. Het bedrijf presenteert donderdag zijn cijfers voor het vierde kwartaal. Die zullen een eerste aanwijzing geven van de vraag naar de drie nieuwe iPhones: de 8, de 8 Plus en de X. De 8 en de 8 Plus kwamen eind september op de markt. De X is momenteel in de voorverkoop en moet in de komende weken worden geleverd.

Als beleggers donderdag tevreden zijn over de cijfers, kan de koers stijgen. Bij een waarde van 193,61 dollar passeert Apple de historische grens. Daarvoor moet de koers nog ongeveer 16 procent stijgen.

De waarde van Apple staat op eenzame hoogte. Alphabet, het moederbedrijf van Google, is ruim 700 miljard dollar waard. Microsoft staat op ongeveer 650 miljard dollar, Amazon en Facebook op ruim 500 miljard.

Apple op weg naar mythische grens
Apple op weg naar mythische grens (Foto: BuzzT)

Guacamelee! 2 aangekondigd

De pre-show van Sony op de Paris Games Week is begonnen en zoals beloofd zijn er nieuwe reveals. De eerste is een sequel op de hit-indie Guacamelee, namelijk Guacamelee! 2

Vooralsnog is de game alleen aangekondigd voor PlayStation 4 en de release is vooralsnog beperkt tot: 'Coming soon-ish'. Weinig details dus, al ziet de gameplay er weer tof uit. En belangrijk om te weten: de gehele game is te spelen met vier spelers tegelijkertijd.

De eerste beelden zijn hieronder te bekijken.

Presentatie Sony op Paris Games Week

Volgende week op 7 november komt de Xbox One X uit van concurrent Microsoft en iedereen is benieuwd wat PlayStation daar tegenover kan zetten. Sony heeft laten weten met opmerkelijk nieuws te komen tijdens de Paris Games Week. Denk daarbij onder andere aan 21 game-nieuwsupdates waarvan 7 nieuwe games (enkele PlayStation 4 en enkele PlayStation VR).

Of een aantal mooie beloftes genoeg zijn voor de fans, moeten we nog maar zien. Menig gamer hoopt uiteraard op een flinke prijsdaling van de PlayStation 4 Pro. De onthullingen van Sony zijn vanaf 16:00 hieronder te zien.

  • Guacamelee 2 is aangekondigd en komt binnenkort uit. Er zitten nu gekleurde zones in de game die steeds over het scherm schuiven. Sommige kleuren zijn veilig voor je en andere juist niet. Er is ook co-op voor 4 gamers tegelijk.
  • The Gardens Between – spelen met tijd en puzzels die dit jaar nog uitkomt.
  • The Hong Kong Massacre – Twin stick shooter, zoals Hotline Miami waarbij je de tijd kunt vertragen, zoals in Max Payne.
  • Loco Roco 2, een game vol muziek en eten komt 9 december in 4K
  • The Sims 4 – De port komt met alle uitbreidingen en alle packs met een PlayStation-vriendelijke besturing
  • Tennis World Tour komt volgend jaar uit.
  • Final Fantasy XV: Episode Ignis – DLC voor Final Fantasy XV met meer achtergrond van Ignis
  • Invector – Ritmespel dat je ook in co-op kunt spelen
  • Oure - Een spelervaring die doet denken aan een snelle versie van Journey. Nu verkrijgbaar.
  • Spelunky 2 – Vervolg op de indie hit. Roguelike platformspel.
  • Ghost of Tsushima – Samurai-game van ontwikkelaar Sucker Punch
  • Concrete Genie -  Avonturenspel waarin je een tiener speelt met een passie voor schilderen. Je hebt erg veel vrijheid in wat je schildert en jouw creaties hebben een vorm van leven.
  • PlayLink – Deze technologie laat je meespelen op de PS4 met een smartphone. In de game Erica speel je als het ware in een interactieve film, waar de gamer een moordenaar moet opzoeken. Je hebt herinneringen, die waar of onwaar kunnen zijn. De gamer moet ook in de gaten houden hoe snel of langzaam de bewegingen worden gemaakt, omdat je te veel geluid kunt maken.
  • Far Cry 5 – Spelen in co-op en samen missies doen
  • Destiny 2 krijgt een uitbreiding van ontwikkelaar Bungie
  • Monster Hunter World heeft een nieuwe trailer
  • Horizon Zero Dawn – Frozen Wilds laat zich even zien. Aloy heeft het druk met verschillende robots. We zien haar in de lucht springen en meteen een pijl afschieten.
  • Call of Duty – WWII heeft 30 januari een DLC genaamd The Resistance
  • Ontwikkelaar Codemasters laat je racen en stunten met Onrush in de zomer van 2018
  • Star Wars Battlefront II ziet er steeds mooier uit
  • Spider - Man heeft verse beelden te tonen met helden, schurken, Mary Jane en een beetje gameplay
  • Quantic Dream heeft een hartverscheurende trailer over huiselijk geweld, onmacht, moord en Androids over Detroit: Become Human
  • God of War is een actiegame die de aankoop van een PlayStation rechtvaardigt. Het samenspel tussen vader en zoon is mooi gedaan en geeft de gevechten meer diepgang.
  • Jagen op grote monsterlijke wezens blijft leuk. Shadow of the Colossus kan er wat van!
  • Maffe sektes, marteling, wanhoop, wantrouwen en steeds op je hoede zijn in The Last of Us 2. Ontwikkelaar Naughty Dog heeft hun engine verbeterd, zodat onder andere de belichting beter uit de verf komt. Er komen personages uit het eerste deel voorbij in dit filmische vervolg.


PlayStation VR aankondigingen:

  • Megalift – Je bent een titaan die een god wil worden.
  • Bow to Blood – vliegende schepen die elkaar te lijf gaan in willekeurig gegenereerde omgevingen
  • Ultrawings VR – vliegen en schieten in een kleurrijke open wereld
  • Sprint Vector -  Speedrunner vol parkopur, kleuren en actie
  • Moss – avonturenspel, dungeon crawler en puzzelgame met een muis komt uit in februari
  • Star Child – Platformspel dat zich afspeelt op een vreemde planeet
  • Resident Evil 7 – Not a Hero DLC komt op 12 december
  • Dead Hungry –Time management spel in Halloween stijl waarin je moet koken om zombies te voeden en daarmee ‘genees je ze’. Morgen verkrijgbaar.
  • Stifled - Eenvoudige gestileerde tekeningen geven je een horror ervaring. Morgen verkrijgbaar.
  • League of War - Strategiespel met tower defense en RTS.
  • Final Fantasy XV – Monster of the Deep - Standalone game, dus je hebt Final Fantasy XV niet nodig. Je kan vissen, jagen en kamperen.
  • Ace Combat 7 – Skies Unknown - Vliegsimulator
  • Rec Room – Sociale verzamelplaats waar je onder andere paintball kunt spelen
  • Apex Construct – Overleven in een vijandige omgeving 
  • Smash Hit Plunder – Dungeon crawler
  • Transference – Psychologisch puzzelspel
  • Eden Tomorrow – Dino’s en techniek
  • Blood & Truth - FPS vol stealth en natuurlijk wraak. De korte demo London Heist was een voorproefje voor deze game. Je hebt steeds het gevoel dat je de held bent in een actiefilm. Je kan granaten teruggooien, sluipen, om een hoekje kijken en meer leuke vondsten.

Makkelijke zege Haase in Parijs

Tennisser Robin Haase is tijdens het Masterstoernooi in Parijs eenvoudig doorgedrongen tot de tweede ronde. De Nederlander (ATP-43) had geen enkele moeite met de Amerikaan Steve Johnson die een plaats hoger op de wereldranglijst staat: 6-2 en 6-1.

Haase had in de eerste set al snel een break voorsprong te pakken en de Nederlander breidde deze voorsprong alleen maar uit. Na de 1-1 in de tweede set was het verzet van Johnson gebroken en walste Haase over de Amerikaan heen.

In de volgende ronde wacht Haase een pittige tegenstander. Hij moet het op gaan nemen tegen nummer vier van de wereld Alexander Zverev. De Nederlander en de Duitser troffen elkaar eerder dit jaar al op de Australian Open waarin Zverev na een vijfsetter aan het langste eind trok.

Campagneleider Trump verhoord over Russische inmenging

Paul Manafort, de man die in 2016 de verkiezingscampagne van Donald Trump leidde, moet zich bij de federale autoriteiten melden. Hij wordt verhoord over mogelijke Russische betrokkenheid en inmenging bij dat campagneteam.

Behalve Manafort moet ook zijn voormalige zakenpartner Rick Gates zich melden. De twee zijn de eersten die worden gedagvaard in het officiële onderzoek dat speciaal aanklager Robert Mueller en de FBI naar de mogelijke Russische betrokkenheid instellen, zo melden Amerikaanse media.

Wat de officiële aanklacht tegen het duo precies inhoudt, is nog onduidelijk. Een speciale jury keurde de aanklacht in elk geval vrijdag al goed. Beide betrokken mannen waren niet voor een reactie bereikbaar.

Gates
De naam van Gates (61) komt voor op verscheidene documenten die te maken hebben met bedrijven die Manafort op Cyprus vestigde. Die bedrijven ontvingen betalingen van politici en zakenlieden in Oost-Europa, ontdekte The New York Times.

Manafort werkte in elk geval ooit voor onder anderen de pro-Russische Oekraïense president Janoekovitsj (2010-2014), van wie hij miljoenen zou hebben ontvangen, en de dictator Mobutu Sese Seko in Congo. Veel te laat, op 27 juni 2017, meldde hij zich aan bij het ministerie van Justitie omdat hij werkte voor buitenlandse mogendheden. Zo'n aanmelding is verplicht in de Verenigde Staten.

De 68-jarige jurist werkte ook mee aan de campagnes van onder anderen de Amerikaanse presidentskandidaten Ford, Reagan en Bush. President Trump heeft tot nu toe elke suggestie van Russische betrokkenheid strikt van de hand gewezen.

Aanklager Mueller hoort campagneleider Trump
Campagneleider Trump verhoord over Russische inmenging (Foto: ANP)

Kevin Spacey komt uit de kast en zegt sorry

Kevin Spacey zegt zich niets te herinneren van een voorval in 1986, waarbij hij zou hebben geprobeerd seks te hebben met een veertienjarige. Eerder zondag kwam Star Trek: Discovery-acteur Anthony Rapp met die beschuldiging. Rapp was veertien jaar toen Spacey, destijds 26, avances zou hebben gemaakt.

De Oscarwinnaar laat weten zijn oprechte excuses aan te bieden, mocht het incident daadwerkelijk plaats gevonden hebben. Hij vermoedt dat dat dan in een dronken bui gebeurd is en het spijt hem dat Rapp jarenlang heeft rondgelopen met de nare herinneringen aan die avond.

In dezelfde tweet laat de House of Cards-ster weten dat hij in het verleden relaties heeft gehad met mannen én vrouwen, maar nu openlijk als homoseksueel door het leven wil gaan. Al jaren gaan er geruchten dat Spacey gay is, iets waarop hij nooit wilde reageren als journalisten ernaar vroegen. In zijn tweet schrijft hij: "Ik heb gedurende mijn hele leven liefdevolle relaties gehad met mannen, iets wat alleen mijn naasten wisten. Nu wil ik daar eerlijk en open over zijn."

Excuses en coming out Kevin Spacey
Excuses en coming out Kevin Spacey (Foto: BuzzE)

OM eist weer 20 jaar cel voor Decembermoorden

Het Openbaar Ministerie (OM) in Suriname heeft maandag twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen Etienne Boerenveen. De militaire aanklager zei dat uit diverse getuigenverhoren is gebleken dat hij nauw betrokken was bij het voorbereiden en uitvoeren van het plan om vijftien tegenstanders van het toenmalig militaire regime te vermoorden.

De auditeur-militair in Paramaribo begon maandag met het formuleren van de strafeis tegen meerdere verdachten in het proces rond de Decembermoorden in 1982. De belangrijkste verdachte, de huidige Surinaamse president Desi Bouterse, hoorde eerder al twintig jaar cel tegen zich eisen.

Naast Boerenveen hoort naar verwachting ook oud-legerleider Arthy Gorré maandag wat voor straf het OM tegen hem eist.

OM eist weer 20 jaar cel voor Decembermoorden
OM eist weer 20 jaar cel voor Decembermoorden (Foto: ANP)

Politie gaat gegevens malafide webshops delen

De politie en het Openbaar Ministerie werken sinds kort samen met Currence en 12 betaaldienstverleners om internetoplichting aan te pakken. Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO): "Samen pakken we internetoplichting aan door informatie over verdachte webshops te delen. Ik verwacht dat we de komende tijd met meer betaaldienstverleners afspraken kunnen maken."

Betaaldienstverleners ondersteunen webshops door online-betalingen van consumenten te verwerken. Van der Linden: "In principe screenen de betaaldienstverleners hun webshophouders en meestal gaat dit goed, maar soms wordt een bonafide webshop bijvoorbeeld overgenomen door een kwaadwillend persoon."

Om het probleem snel aan te kunnen pakken, wordt de betrokken betaaldienstverlener geïnformeerd over aangiften tegen de webshop. Van der Linden: "Betaaldienstverleners kunnen dan zelf - los van een justitieel onderzoek - maatregelen treffen tegen hun klanten en deze malafide webshops afsluiten van het betalen."

Het LMIO deelt pas informatie met de betaaldienstverleners als er drie keer of meer aangifte tegen één bepaalde webshop is gedaan. Van der Linden: "Dat is om te voorkomen dat bijvoorbeeld een bonafide webshop die tijdelijke problemen heeft met levering, meteen wordt verdacht."

Elke maand maken miljoenen mensen gebruik van handels-, veiling- en advertentiesites en webwinkels. De omzet door de verkoop van producten en diensten via internet steeg in 2015 al naar € 16,07 miljard. De politie werkte al samen met banken en Martkplaats.nl om internetoplichting tussen personen tegen te gaan.

Politie gaat gegevens malafide webshops delen (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie gaat gegevens malafide webshops delen (Foto: stockfoto politie.nl)

'Naam Anne Frank op Duitse trein is geen goed idee'

De Anne Frank Stichting ziet ernstige bezwaren tegen het plan om een Duitse trein te vernoemen naar Anne Frank. Daar is sprake van bij de Duitse Spoorwegen.

"De naamgeving roept controverse op en die begrijpen wij. De combinatie van Anne Frank en een trein roept associaties op met de Jodenvervolging en deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. De combinatie is pijnlijk voor mensen die de deportaties hebben meegemaakt en veroorzaakt opnieuw pijn bij hen die de gevolgen van toen met zich meedragen", aldus de stichting.

De Deutsche Bahn vroeg het publiek om namen voor nieuwe treinen en die van Anne werd veel genoemd. Ook in Duitsland zelf zou niet iedereen deze vernoeming even smaakvol vinden.

Goede bedoelingen

Maar "We realiseren ons dat initiatieven als deze veelal met goede bedoelingen gebeuren", aldus de Anne Frank Stichting. De Duitse spoorwegen laten weten dat de te kiezen namen in elk geval bedoeld zijn als eerbetoon aan de mensen die ze droegen en als methode om de herinnering aan hen levend te houden.

Er wordt niet lichtvaardig met de kwestie omgesprongen, bezweert het bedrijf: "Als Deutsche Bahn zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheden en gaan we sinds onze oprichting kritisch om met de geschiedenis van de organisaties die ons voorgingen."

Stilstaan bij verleden

De Duitse spoorwegen wijzen in dit verband op de vele manieren waarop ze bij het verleden stilstaan. Zo is in het spoorwegmuseum in Neurenberg een permanente tentoonstelling gewijd aan de rol van de 'Reichsbahn' gedurende het naziregime en is er een gedenkteken in Berlijn, waarbij ook regelmatig herdenkingen zijn.

De Anne Frank Stichting zal overigens geen actie ondernemen tegen de naamgeving. "Mochten de Duitse Spoorwegen ons om advies vragen, dan zullen we zeggen: doe het niet."

'Naam Anne Frank op Duitse trein pijnlijk'
'Naam Anne Frank op Duitse trein pijnlijk' (Foto: ANP)

Spaans OM wil Puigdemont vervolgen

Het Spaanse Openbaar Ministerie wil Catalaanse bestuurders, onder wie de regionale leider Carles Puigdemont, vervolgen. Zij worden onder meer verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld, zei procureur-generaal José Manuel Maza maandag in Madrid. De rechter moet de aanklachten nog goedkeuren.

Maza vroeg de rechter ook de separatistische leiders te laten dagvaarden om een getuigenis af te leggen.

Spaans OM wil Puigdemont vervolgen
Spaans OM wil Puigdemont vervolgen (Foto: ANP)

Oud-minister Kamp wordt voorzitter van ActiZ

Oud-minister Henk Kamp is kandidaat-voorzitter van de vereniging voor organisaties in de ouderenzorg ActiZ. De VVD'er is daarmee de eerste oud-minister van het kabinet dat vorige week afzwaaide van wie bekend is wat hij gaat doen.

De oud-minister van Economische Zaken is maandag door het ActiZ-bestuur voorgedragen, laat de organisatie weten. Op 22 november wordt door de leden gestemd over de voordracht. Voorzitter Guus van Montfort neemt die dag afscheid als voorzitter. Kamp moet dan per 1 januari beginnen.

Van oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA) is bekend dat Drenthe haar wil als commissaris van de Koning. Martijn van Dam (PvdA) stapte zelfs al in september op als staatssecretaris van Economische Zaken, om plaats te nemen in de raad van bestuur van de NPO.

Oud-minister Kamp wordt voorzitter van ActiZ
Oud-minister Kamp wordt voorzitter van ActiZ (Foto: ANP)

Groei van broeikasgas lijkt onstuitbaar

De hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer van de aarde stijgt met een recordsnelheid. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties zegt in een rapport dat in 2016 het hoogste niveau van het zogenoemde broeikasgas sinds 800.000 jaar werd bereikt.

Wetenschappers maten in 2016 een hoeveelheid van 403,3 ppm (403,3 delen van een miljoen). In 2015 werd 400 ppm gemeten. De wijzigingen in de atmosfeer van de hoeveelheid kooldioxide (CO2) waren de afgelopen zeventig jaar ongekend groot. De toename wordt toegeschreven aan een combinatie van menselijke (industriële) activiteiten en El Niño, de opwarming van koel zeewater.

De concentratie kooldioxide is sinds het pre-industriële tijdperk, de jaren voor 1750, enorm gestegen. Die stijging leidt tot ernstige ecologische verstoringen. De hoeveelheid broeikasgas in de atmosfeer zorgt voor klimaatveranderingen, schrijft het WMO.

Gevaarlijke permanente verhoging
Weet de mens niet in te grijpen en de hoeveelheid broeikasgas terug te dringen, dan wordt aan het einde van deze eeuw een gevaarlijke permanente verhoging van de temperatuur op aarde bereikt. Die verhoging zal met het huidige tempo zeker uitkomen boven het maximum dat in de klimaatconferentie van Parijs in 2015 is vastgelegd: streefwaarde 1,5 graad meer, maximum 2 graden meer.

Wetenschappers zeggen dat de aarde drie tot vijf miljoen jaar geleden ook zo'n hoge concentratie van kooldioxide kende. De temperatuur lag toen 2 tot 3 graden hoger dan nu en het zeeniveau lag 10 tot 20 meter hoger. Het duurt honderden jaren eer hoge concentraties van het geurloze kooldioxide afnemen.

Groei van broeikasgas lijkt onstuitbaar
Groei van broeikasgas lijkt onstuitbaar (Foto: ANP)

Iran houdt zich keurig aan atoomverdrag

Iran houdt zich aan al zijn verplichtingen die het in 2015 in het atoomverdrag met onder meer de Verenigde Staten, China, Rusland en enkele West-Europese landen aanging. De inspecteurs die dat in Iran nagaan, ondervinden geen enkele tegenwerking.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA liet maandag weten dat de Iraniërs alle gewenste medewerking verlenen. De IAEA is een autonome organisatie die is verbonden aan de Verenigde Naties.

De afspraken die in het verdrag zijn vastgelegd, worden nagekomen, zei directeur-generaal Yukiya Amano van de IAEA in het emiraat Abu Dhabi, dat hij na een bezoek aan Iran aandeed. In de Iraanse hoofdstad Teheran sprak Amano onder anderen met president Rouhani.

Met name de Amerikaanse president Trump heeft al meerdere keren te kennen gegeven dat hij het verdrag het liefst wil opzeggen. Hij verdenkt Teheran ervan toch aan atoomwapens te werken. Maar Iran kreeg van de Europese Unie juist complimenten omdat het land zich aan het verdrag houdt.

Iran houdt zich keurig aan atoomverdrag
Iran houdt zich keurig aan atoomverdrag (Foto: ANP)

Peiling: Dijkhoff populairste fractieleider

Klaas Dijkhoff is nog maar net aangetreden als fractievoorzitter van de VVD, maar volgens een peiling van Maurice de Hond mag hij zich meteen de populairste leider in de Tweede Kamer noemen. Gemiddeld geven de kiezers uit het panel van De Hond hem een 5,9 als rapportcijfer. Dat lijkt mager, maar Dijkhoff is de enige fractievoorzitter die gemiddeld een voldoende scoort.

Tweede in de ranglijst is Gert-Jan Segers van de ChristenUnie met een 5,3. Daarachter volgen Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) met een 5,2 en een 5,1. De gemiddelden vallen laag uit, doordat kiezers van andere partijen vaak niet scheutig zijn met hoge rapportcijfers. Zo geven PVV-kiezers uit het panel alleen hun eigen leider Geert Wilders en Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) een voldoende.

Dijkhoff is volgens de peiling redelijk populair onder aanhangers van D66, CDA en ChristenUnie. Kiezers van FvD, SP en PVV geven hem een onvoldoende.

Weinig vertrouwen in Rutte lll

Ongeveer de helft van de respondenten hoopt dat het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de rit uitzit. Maar slechts 38 procent denkt dat Rutte III echt stand zal houden tot 2021.

Van de ministers hebben de leden uit het panel van De Hond, die volgens hem representatief zijn voor de Nederlandse bevolking, het meeste vertrouwen in Carola Schouten (CU, Landbouw). Onder de leden van het opiniepanel van EenVandaag bleek haar partijgenoot Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) eerder deze week het beste te scoren.

Rabo-pand Roelofarendsveen dicht om vloer

Uit voorzorg sluit de Rabobank zijn parkeergarage in Roelofarendsveen. De vloerconstructie wordt gecontroleerd. Aanleiding zijn de uitkomsten van het onderzoek naar de parkeergarage bij Eindhoven Airport die in mei grotendeels instortte. Het kantoorgebouw Rabobank Groene Hart Noord in Roelofarendsveen blijft gewoon in gebruik, meldt de bank.

De Eindhovense parkeergarage in aanbouw stortte in door een constructiefout in de vloer. In Nederland staan mogelijk honderd tot 150 gebouwen met zulke vloeren, liet branchevereniging VN Constructeurs al weten.

Gebouwen die om die reden eerder preventief op slot gingen zijn onder meer een school in Sliedrecht, een bedrijvenpand in Vlissingen en een gebouw van de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

Rabo-pand Roelofarendsveen dicht om vloer
Rabo-pand Roelofarendsveen dicht om vloer (Foto: ANP)

Hitler wilde bij Socialistische Partij

Voordat de latere Duitse dictator Adolf Hitler lid werd van de NSDAP, meldde hij zich eerst bij de Deutschsozialistische Partei. Maar deze DSP wees hem in 1919 af als partijlid. Ook werden zijn bijdragen voor het partijblad geweigerd.

De Duitse historicus Thomas Weber, als hoogleraar verbonden aan de universiteit van Aberdeen, beschikt over een document waaruit Hitlers voornemen blijkt om lid van de DSP te worden. De Deutschsozialistische Partei werd opgericht in 1918 en opgeheven in 1922. Anders dan de naam wellicht doet vermoeden, was de DSP extreemrechts en antisemitisch.

De geschiedenis zou zomaar een heel andere wending hebben kunnen nemen indien de DSP Hitler als lid had aangenomen, aldus Weber. Na zijn afwijzing werd Hitler het 55e lid lid van de Deutsche Arbeiter-Partei, de latere NSDAP. Op zijn lidmaatschapskaart staat 1 januari 1920 als datum vermeld.

De hoogleraar vond het document in het archief van het Duitse instituut voor hedendaagse geschiedenis in München. Het zat in de nalatenschap van Hans Georg Grassinger, de oprichter van de DSP, zo schrijft The Guardian.

Hitler wilde bij Socialistische Partij
Hitler wilde bij Socialistische Partij (Foto: ANP)

Mareczko sprint opnieuw naar zege in Hainan

Jakub Mareczko heeft de derde etappe gewonnen in de Tour of Hainan. De 23-jarige Italiaan van Wilier Triestina-Selle Italia was na 155,6 kilometer de beste in de massasprint. Jon Aberasturi werd tweede voor Anthony Giacoppo.

Er waren meerdere vluchtpogingen maar niemand kreeg veel ruimte van het peloton. Op vijftien kilometer van de streep ging Marc de Maar in de aanval, maar ook de Nederlander kreeg geen ruimte van het peloton. In de massasprint die daarop volge was Mareczko de snelste. Voor de snelle Italiaan was het alweer zijn tweede zege in de Tour of Hainan. Door de winst verstevigde hij ook zijn leiderspositie in het algemeen klassement.

Golfer Armour pakt eindelijk eerste PGA Tour-zege

Golfer Ryan Armour heeft eindelijk zijn eerste zege op de PGA Tour binnen. Bij zijn 105e poging op de Tour won de 41-jarige Amerikaan het Sanderson Farms Championship op de Country Club in Jackson, Mississippi.

Met een ronde van 66, zes slagen onder par, nam Armour op dag één al de leiding. Ronden van 68 en 67 op de twee dagen daarna hielpen om die leiding te vergroten en met een prima rondje 68 kwam zijn zege op zondag geen moment meer in gevaar. Armour eindigt met een score van negentien slagen onder par, vijf beter dan Chesson Hadley.

Met zijn zege mag Armour 774 duizend dollar bijschrijven.

Tafeltennisster Jie strandt in kwartfinales World Cup

Tafeltennisster Li Jie is in het Canadese Markham gestrand in de kwartfinales van de World Cup, waar van elk continent een aantal topspelers aan meedoen - de Nederlandse Jie was van de partij als winnares van de Europese Top 16.

Jie stond in de kwartfinales tegenover de mondiale nummer twee en vice-wereldkampioene Zhu Yuling uit China. Na een moeizame eerste game trok Jie de stand in game twee wel gelijk, maar vervolgens was ze kansloos tegen het Chinese geweld: 4-1.

Zhu won de World Cup uiteindelijk door in een fenomenale finale landgenote Liu Shiwen met 12-10 in de beslissende game te verslaan.

Van Gerwen wint EK darts, negendarter Anderson

Darter Michael van Gerwen heeft in het Belgische Hasselt het open Europees kampioenschap gewonnen. De Nederlandse wereldkampioen plaatste zich voor de finale door Kyle Anderson te verslaan.

De Australiër maakte indruk en speelde zeer sterk, met als absoluut hoogtepunt een negendarter halverwege de wedstrijd. Anderson maakte een kleine achterstand meer dan eens goed en sleepte er via 8-8, 8-9 en 10-10 een beslissende leg uit, waarin hij een matchdarts miste. Van Gerwen sloeg gelijk toe en won met 11-10.

In de andere halve finale had Rob Cross het aanzienlijk minder moeilijk tegen de Noord-Ier Daryl Gurney. De Engelsman stond in no-time op een 7-0 voorsprong en zag hoe Gurney uiteindelijk niet meer dan drie legs wist te winnen: 11-3. In de finale kon hij goed mee met Van Gerwen en beide spelers stonden ijzersterk te gooien. Vanaf 5-5 schakelde de Nederlander echter nog eens een tandje bij en dat kon Cross net niet aan: 11-7.

Nintendo verhoogt wederom verwachtingen Nintendo Switch

Nintendo heeft de resultaten voor het tweede kwartaal van het huidige fiscale jaar vrijgegeven. Nintendo Switch is nu 7.63 miljoen keer verkocht wereldwijd. Bovendien verwacht Nintendo nu veertien miljoen Switch-consoles te verkopen in het huidige fiscale jaar (voorheen was dit tien miljoen).

Als dit getal wordt behaald, betekent het dat de console in haar eerste jaar meer is verkocht dan de Wii U in totaal (die console is blijven steken op 13.56 miljoen). De best verkopende Nintendo-games voor het platform zijn The Legend of Zelda: Breath of the Wild (4.70 miljoen), Mario Kart 8 Deluxe (4.42 miljoen), Splatoon 2 (3.61 miljoen), 1-2 Switch (1.37 miljoen) en Arms (1.35 miljoen). Amiibo verkopen ook nog altijd goed, met 5.10 miljoen amiibo en 2.80 miljoen amiibo-kaarten die zijn verkocht.

De familie van Nintendo 3DS-systemen blijven vooralsnog doorverkopen met in dit kwartaal 2.86 verkochte eenheden (5% meer dan het jaar daarvoor), al blijft de software, ondanks releases als Fire Emblem: Fates en Metroid: Samus Returns, achter (28% minder dan het jaar ervoor). 

De mobiele tak van Nintendo toont ook verbetering. De releases van Fire Emblem Heroes en Super Mario Run verhoogde de inkomsten van de mobiele tak met 426% naar ruim 135 miljoen euro. Pokémon GO staat hier los van en brengt in het algemeen minder op voor Nintendo. Alles bij elkaar resulteerde in een winst van 390 miljoen euro voor Nintendo. 

Nintendo Switch
Nintendo Switch

Verbeek nieuwe trainer van FC Twente

Gertjan Verbeek is de nieuwe hoofdtrainer en technisch manager van FC Twente. Dat bracht de Enschedese club zondagavond naar buiten.

"Ik heb in het verleden een aantal keren gesproken met FC Twente over een functie, maar dat ging om uiteenlopende redenen niet door", aldus Verbeek. "Mooi dat het er nu toch van komt. Deze functie, van trainer én technisch manager, past bij mij. Binnen het gehele voetbalbedrijf is er nog veel werk aan de winkel bij FC Twente. Neem bijvoorbeeld de scouting; die is kind van de rekening geworden, maar wel ontzettend belangrijk in een voetbalclub. Gelukkig zijn er al goede stappen gezet. Met mijn kennis en ervaring kan ik ook een belangrijke rol spelen om het verloren terrein in te halen."

Verbeek werd in september 2013 op straat gezet door AZ, waar hij in totaal drie jaar voor de groep stond. Daarvoor was hij in de Eredivisie als coach werkzaam bij Heracles Almelo, Feyenoord en sc Heerenveen. Na zijn periode bij AZ ging hij aan de slag in Duitsland bij 1.FC Nürnberg en VfL Bochum, maar ook die clubs namen vanwege de tegenvallen resultaten vroegtijdig afscheid van hem.

Voor Verbeek gaat er met zijn komst naar Twente een lang gekoesterde wens in vervulling. De oud-verdediger groeide op onder de rook van Enschede en heeft in het verleden niet zelden aangegeven open te staan voor het trainerschap bij de Tukkers. In De Grolsch Veste staat hij voor de taak om Twente weg te loodsen uit de onderste regionen. De club staat momenteel op een teleurstellende dertiende plaats, slechts twee punten boven de hekkensluiter.

Verbeek heeft een contract getekend tot medio 2019 en neemt Jan de Jonge mee als assistent. "Iedereen weet dat ik een emotionele binding heb met FC Twente", vertelt hij. "Ik ben op 500 meter van het Diekman opgegroeid en voetbalde zelf als jongetje bij het nabijgelegen Zuid Eschmarke. Bij de wedstrijden van FC Twente in het Diekman kroop ik dan weleens met mijn vriendjes onder het hek door om zo gratis naar binnen te komen. Ik herinner me ook het bijzondere scorebord in het Diekman, de fanatieke supporters op Vak Q en de gewonnen bekerfinale in 1977 in De Goffert waar ik bij was.

"FC Twente staat voor een geweldige uitdaging. Hoewel niet helemaal vergelijkbaar heb ik bij AZ ook met een dergelijke situatie te maken gehad. We hebben toen de boel langzaam weer opgebouwd, maar daar horen wel keuzes bij en het nemen van verantwoordelijkheden. FC Twente heeft in haar beleidsplan als doel uitgesproken om op termijn terug te keren in de subtop van Nederland met als ambitie het spelen van Europees voetbal. Hoewel een beleidsplan natuurlijk een dynamisch document is vind ik ook dat een club met de grootte van FC Twente binnen afzienbare tijd weer moet concurreren met clubs als Vitesse, AZ en FC Utrecht. Voor nu hebben we geen tijd te verliezen om uit de onderste regionen weg te komen."

'Ajax wil De Jong's contract openbreken en verlengen'

Ajax heeft Frenkie de Jong naar verluidt een contract tot de zomer van 2022 aangeboden. De huidige verbintenis loopt in 2019 af. De Jong gaf zelf eerder aan gesprekken over een nieuw contract voor zich uit te willen schuiven, aangezien hij de laatste weken geen basisplaats had.

"Hij dacht een betere onderhandelingspositie te hebben als hij zich vast in de basis zou hebben geknokt", schrijft De Telegraaf. Ajax zet nu echter 'alles op alles' om de middenvelder langer te binden.  "Met het voorstel loopt de clubleiding al vooruit op de basisplaats van De Jong, die tegen zijn oude club Willem II (1-3) als invaller in het veld kwam." De 20-jarige middenvelder viel in voor Lasse Schöne en de Deen is de grote concurrent voor De Jong op het middenveld.

Ajax nam De Jong in de zomer van 2015 over van Willem II, maar hij speelde eerst nog tot januari 2016 op huurbasis voor de Tilburgers. Nadien speelde hij eerst een half jaar bij Jong Ajax, maar de middenvelder maakt sinds vorig seizoen deel uit van de eerste selectie. De Jong speelde tot dusver 21 wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax en kwam daarin tot twee doelpunten en twee assists.

Tankstation in Rotterdam overvallen

De Esso aan de Molenlaan in Rotterdam Hilligersberg is zondagavond overvallen door een man met een witte plastic zak over zijn hoofd. Rond zeven uur kwam hij het tankstation in waar op dat moment één vrouw aan het werk was. 

Hij bedreigde haar met een mes en dwong haar om de kassalade te openen. Het geld dat hij eruit griste propte hij een blauwe plastic zak en sloeg op de vlucht. Hij rende vermoedelijk richting de Bergse Dorpsstraat. Hoewel de gealarmeerde politie nog naar de man gezocht heeft, werd hij niet aangetroffen. 

De politie zoekt getuigen en deze kunnen zich via de welbekende kanalen melden: 0900-8844 of 0800-7000 mocht men anoniem willen blijven. 

Woningeigenaar tevredener dan huurder

Van alle huishoudens is 87 procent tevreden met de woning en 82 procent met de woonomgeving. Huishoudens in een koophuis zijn vaker tevreden met hun woning en woonomgeving dan huishoudens in een huurhuis. Dat meldt het CBS naar aanleiding van een recente analyse op basis van het Woononderzoek Nederland (WoON) over 2015.

Grote steden minder tevreden
Huishoudens in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam waren in 2015 minder tevreden met hun woning en hun woonomgeving dan huishoudens in de overige gemeenten. In de vier grote steden wonen relatief meer huishoudens in een meergezinswoning (bijvoorbeeld een appartement, flat, portiekwoning etc.) dan in de rest van Nederland. Huishoudens in meergezinswoningen zijn minder tevreden met hun woning en woonomgeving dan huishoudens in een eengezinswoning.

Het aantal huishoudens dat tevreden is met de woning en de woonomgeving is licht gedaald ten opzichte van 2009. In 2015 was 94 procent van de eigenwoningbezitters tevreden met de woning en 77 procent van de huurders. In 2009 was dat nog 96 respectievelijk 80 procent. Ook de tevredenheid met de woonomgeving was in 2015 wat lager dan in eerdere jaren. Deze ging van 88 procent in 2009 naar 86 procent in 2015 voor de eigenwoningbezitters en van 77 procent naar 75 procent voor de huurders.

Lage woonlasten
Van de eigenwoningbezitters waren degenen met naar verhouding lage woonlasten iets vaker tevreden met de woning en de woonomgeving dan die met relatief hoge woonlasten. Het grootste verschil betrof de tevredenheid met de eigen woning: 95 procent van de eigenwoningbezitters met relatief lage woonlasten was tevreden, tegenover 92 procent van de eigenwoningbezitters met relatief hoge woonlasten. Bij de huurders was de relatie omgekeerd: huurders met relatief lage woonlasten waren juist minder tevreden met de woning en de woonomgeving dan huurders met relatief hoge woonlasten. Overigens zijn de verschillen naar relatieve woonlasten klein in vergelijking met het verschil tussen eigenaren en huurders.

Woningeigenaar tevredener dan huurder (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Woningeigenaar tevredener dan huurder (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Producentvertrouwen redelijk stabiel

Het producentenvertrouwen ging van 8,5 in september naar 8,2 in oktober, maakt het CBS bekend. De ondernemers in de industrie waren wat minder positief over de verwachte bedrijvigheid. Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,7). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Industrie
Producenten in de industrie waren in oktober minder positief over de productie in de komende drie maanden. Ook het oordeel over de voorraden gereed product was minder positief. Daarentegen verbeterde het oordeel van de producenten over hun orderportefeuille. Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn in oktober 2017 positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien.

Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Ook is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt. Al bijna een jaar zijn in alle deelbranches de ondernemers positief. Het meest positief in oktober waren de producenten in de transportmiddelenindustrie en in de hout- en bouwmaterialenindustrie.

Dagproductie
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus bijna 4 procent hoger dan in augustus 2016. De stijging is iets groter dan in juli. Al bijna twee jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide het sterkst.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse producenten bereikte in oktober een nieuw record. De producenten waren vooral positiever over de huidige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in augustus 5,3 procent hoger dan een jaar eerder.

Producentvertrouwen redelijk stabiel (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Producentvertrouwen redelijk stabiel (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.