Busch wint op kortste NASCAR-baan na chaotische finale

heywoodu

Kyle Busch heeft zondag de 33e race van het seizoen in de NASCAR Cup Series gewonnen. De coureur van Joe Gibbs Racing was na een chaotische finale de beste op de Martinsville Speedway, met ruim 800 meter de kortste baan op de NASCAR-kalender en al decennialang een van de klassiekers in het circuit.

Het begin van de race werd met name gedomineerd door Busch, Joey Logano en Brad Keselowski, die uiteindelijk ook de winst in de eerste stage pakte. In de tweede stage kregen we een vergelijkbaar scenario te zien, met Busch en Keselowski die om de punten vochten. Het duo zat vast achter onder meer achterblijvers Denny Hamlin en Kasey Kahne, wat voor de nodige spanning zorgde alvorens Keselowski ook de tweede stage won.

Vroeg in de tweede helft van de race kwam ook Chase Elliott zich helemaal voorin melden en pakte de coureur van Hendrick Motorsports zelfs de leiding. Met ook onder meer Logano, Busch en Keselowski bleef alles min of meer gelijk, waarbij Keselowski na 470 van de 500 ronden de leiding overpakte van Elliott.

Keselowski wist een gaatje te slaan, Elliott, Logano en Busch vochten hard om de tweede plek. Daarbij deelde Busch een tik uit aan Logano, die schade opliep en een paar ronden later niet geheel verrassend met een klapband te maken kreeg. Elliott kende vervolgens een geweldige herstart en schudde Keselowski af, waarna ook Denny Hamlin zich vooraan kwam melden.

Drie ronden voor het einde deelde Hamlin een tikje uit aan Elliott, die na zes tweede plaatsen eindelijk zijn eerste zege hoopte te pakken. Dat ging hem echter opnieuw niet worden: Hamlin's tikje stuurde Elliott, de zoon van de immens populaire Bill Elliott, richting de muur, tot groot ongenoegen van het publiek in Martinsville.

Het leidde allemaal tot nog een caution en dus een herstart, waar Hamlin de leiding hield, voor Busch, Clint Bowyer en Martin Truex Jr. Busch nam bij het ingaan van de slotronde de leiding en zag Truex ernaast komen, maar het was Busch die nipt de zege pakte. Achter hem, Truex en Bowyer ging het nog flink mis met Hamlin, die het halve veld nog meenam in een crash.

Busch is in elk geval zeker van een plek in de laatste vier van de play-offs. Truex staat er ook bijzonder goed voor, terwijl hij en de zes andere nog in de play-offs rijdende coureurs de komende twee weken in Texas en Phoenix om de drie resterende plekken in de Championship Four vechten.

De race in 15 minuten (Bron: YouTube)

Elliott en Hamlin stonden na afloop nog even te bakkeleien, waarbij vooral Hamlin een enorm concert van boegeroep en gefluit naar zijn hoofd geslingerd kreeg, Elliott is immers populair (Bron: YouTube)