Peiling: Dijkhoff populairste fractieleider

Klaas Dijkhoff is nog maar net aangetreden als fractievoorzitter van de VVD, maar volgens een peiling van Maurice de Hond mag hij zich meteen de populairste leider in de Tweede Kamer noemen. Gemiddeld geven de kiezers uit het panel van De Hond hem een 5,9 als rapportcijfer. Dat lijkt mager, maar Dijkhoff is de enige fractievoorzitter die gemiddeld een voldoende scoort.

Tweede in de ranglijst is Gert-Jan Segers van de ChristenUnie met een 5,3. Daarachter volgen Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) met een 5,2 en een 5,1. De gemiddelden vallen laag uit, doordat kiezers van andere partijen vaak niet scheutig zijn met hoge rapportcijfers. Zo geven PVV-kiezers uit het panel alleen hun eigen leider Geert Wilders en Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) een voldoende.

Dijkhoff is volgens de peiling redelijk populair onder aanhangers van D66, CDA en ChristenUnie. Kiezers van FvD, SP en PVV geven hem een onvoldoende.

Weinig vertrouwen in Rutte lll

Ongeveer de helft van de respondenten hoopt dat het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de rit uitzit. Maar slechts 38 procent denkt dat Rutte III echt stand zal houden tot 2021.

Van de ministers hebben de leden uit het panel van De Hond, die volgens hem representatief zijn voor de Nederlandse bevolking, het meeste vertrouwen in Carola Schouten (CU, Landbouw). Onder de leden van het opiniepanel van EenVandaag bleek haar partijgenoot Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) eerder deze week het beste te scoren.