FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 juni 2017

Lagarde (IMF): lonen Nederland moeten omhoog

De lonen in Nederland moeten omhoog. Dat zei Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag in Luxemburg. ,,Loonsverhogingen zouden in landen als Nederland en Duitsland nu zeer gepast zijn."

Lagarde presenteerde de jaarlijkse evaluatie door het IMF van de economische situatie en vooruitzichten in de negentien eurolanden aan de EU-ministers van Financiën van de eurozone, de zogeheten eurogroep. Volgens het IMF is de eurozone duidelijk economisch in de lift, ,,gedreven door de binnenlandse vraag en banencreatie". De organisatie stelt daarom haar groeiverwachtingen voor 2017 en 2018 voor de eurozone omhoog bij, zei Lagarde.

Ze maande landen met begrotingsoverschotten, zoals Nederland, zich extra in te spannen om de investeringen te stimuleren en de inflatie aan te zwengelen. Ook waarschuwde ze voor frustratie bij de middenklasse in sommige van de twaalf oorspronkelijke eurolanden (Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Griekenland, Finland en Ierland) die zich afvragen waar de beloofde loonsverhogingen blijven.

Lagarde (IMF): lonen Nederland moeten omhoog
Lagarde (IMF): lonen Nederland moeten omhoog (Foto: ANP)

Schippers wint 200m in Oslo, diskwalificatie teruggedraaid

Dafne Schippers heeft donderdag tijdens de Bislett Games, de Diamond League-wedstrijd in Oslo, de 200 meter gewonnen. Daar leek het althans op, maar de Nederlandse werd na afloop gediskwalificeerd.

Schippers maakte een valse start, waarbij ze zei dat dat kwam doordat ze iets in het publiek hoorde. De wereldkampioene mocht alsnog van start, onder protest, en snelde in 22,31 seconden naar de zege. Na afloop werd ze echter alsnog uit de uitslag geschrapt. De zege ging zo naar de Ivoriaanse Murielle Ahouré, die met 22,74 op forse afstand gelopen werd.

"Het was nogal luidruchtig bij de start, wat het heel moeilijk maakte om me te concentreren", aldus de jarige Schippers na afloop. "De tweede start was niet best, maar de race was wel in orde. Ik zie deze winst maar als verjaardagscadeau", zei ze voor de diskwalificatie doorgevoerd werd.

De 100 meter bij de mannen werd gewonnen door de Canadees Andre de Grasse, die naar 10,01 snelde. Het was een spannende race: de Brit Chijindu Ujah werd in 10,02 tweede, de Ivoriaan Ben Youssef Meité liep in 10,03 naar plek drie. Churandy Martina eindigde met een beste seizoensprestatie van 10,19 als zesde. 

Update 22.55 uur
Het protest van Schippers tegen haar diskwalificatie, wat ze dus voor de start van de race aantekende, is alsnog geaccepteerd. Dat betekent dat de Nederlandse de wedstrijd alsnog gewonnen heeft, wat de beslissing om onder protest te lopen een bijzonder verstandige maakt.

McLaren onderstreept harde woorden richting Honda

Het Formule 1-team McLaren benadrukt de harde woorden die tegen motorleverancier Honda zijn uitgesproken. De renstal uit Woking is niet blij dat het in het derde jaar met de Japanse krachtbron achterin nog steeds niet lukt om progressie te boeken. De frustratie uit zich steeds vaker in het openbaar.

McLaren-directeur Zak Brown legde aan Autosport de kritiek uit. "Ik denk dat het belangrijk is dat we ons hebben uitgesproken. Het was de eerste keer dat we echt hebben gezegd over hoe we tegen de situatie aankijken, maar ik denk dat het belangrijk is dat we dat hebben gedaan."

Dat McLaren flink kritisch is wordt onderstreept door de afgelopen race in Canada. Daar lag Fernando Alonso op koers voor een tiende plaats en daarmee het eerste punt van het seizoen. De Hondamotor kapte er echter twee ronden voor het einde mee door een gebroken krukas.

Brown stelt dat de race van afgelopen weekend de mening van McLaren over Honda niet veranderd heeft. "Al onderstreept het onze positie wel. Het kan zo niet verder. Ik denk dat ze wel weten dat er iets moet gaan gebeuren."

Honda werkt dag en nacht aan het verbeteren aan de 'onbetrouwbare en zwakke' motor. De Japanners lijken voor de komende race in Azerbeidzjan weer met een verbetering te komen. Hoe groot deze is, is nog onduidelijk.

Erdogan hekelt arrestatie lijfwachten in VS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is kwaad om de arrestatie van twee van zijn veiligheidsmensen in de Verenigde Staten. Erdogan zei tegen nieuwszender CNN Türk "alles in het werk te stellen, politiek of diplomatiek, om de twee vrij te krijgen".

De twee werden donderdag gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de vechtpartij buiten de residentie van de Turkse ambassadeur vorige maand in Washington. Tegen tien andere Turkse beveiligers is een aanklacht ingediend.

De gevechten vonden plaats tijdens een bezoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan de VS. Beveiligers van de president gingen op de vuist met betogers tegen de Turkse regering. Elf mensen raakten gewond, onder wie een agent.

De twee die gearresteerd zijn hebben de Turkse nationaliteit en wonen in de VS. De kans is uiterst klein dat de tien andere aangeklaagden daadwerkelijk voor de rechter zullen verschijnen. Enkele uren na het incident vertrokken ze met Erdogan uit de VS.

Erdogan hekelt arrestatie lijfwachten in VS
Erdogan hekelt arrestatie lijfwachten in VS (Foto: ANP)

Jihadistisch terreur eist veel levens in Europa

Terrorisme door moslimextremisten heeft vorig jaar 135 mensenlevens geëist in Europa. Dat blijkt uit het jaarlijks terreurrapport dat Europol donderdag publiceerde.

De Europese politiedienst ontving in totaal 142 dossiers van mislukte, verijdelde of geslaagde terroristische aanvallen uit acht landen. Uit Nederland kwam een melding die betrekking had op een rechts-extremistische dreiging. In totaal werden in die 142 gevallen 1002 personen gearresteerd.

Koploper is Groot-Brittannië dat vorig jaar melding deed van 76 terreurmeldingen aan Europol. Daarna volgen Frankrijk (23), Italië (17), Spanje (10), Griekenland (6), Duitsland (5), België (4) en Nederland (1).

Europol registreerde 47 aanslagen die niet konden worden voorkomen. Daarbij vielen in totaal 142 doden en 379 gewonden.

Jihadistisch terrorisme (13 aanslagen) eiste de meeste doden: 135 mensen kwamen om het leven door religieus geïnspireerde aanslagen. De bloedigste was die in Nice waarbij 86 doden vielen. Zes van de dertien aanslagen hadden een rechtstreekse link met Islamitische Staat.

Jihadistisch terreur eist 135 levens in Europa
Jihadistisch terreur eist 135 levens in Europa (Foto: ANP)

Force India overweegt naamsverandering

Het Formule 1-team Force India overweegt haar naam te veranderen om internationaler over te komen en aantrekkelijker te worden voor sponsoren. Dit liet mede-teameigenaar Vijay Mallya weten.

De naam Force India ontstond in 2008 toen Mallya de renstal overnam van Spyker en had als doel Indiase sponsoren aan te trekken en een Indiase coureur naar de F1 te brengen. Het team is in de afgelopen jaren stapje voor stapje naar voren gekomen op de grid en heeft met het Oostenrijkse BWT een grote sponsor aan de haak geslagen, maar vanuit India is de belangstelling gering gebleven.

Ondertussen is een publiek geheim dat Force India al enige tijd te koop staat. De Indiase autoriteiten zitten achter zowel Mallya als mede-eigenaar Roy Sahara aan. India wil van Mallya ruim een miljard euro zien na de ondergang van zijn vliegmaatschappij Kingfisher. Derde aandeelhouder is Michiel Mol die nog ongeveer vijftien procent van de aandelen bezit.

Mallya zelf bezweert dat de naamsverandering 'niets te maken heeft' met zijn vervolging. "Ik heb in de laatste jaren geen naamsverandering overwogen. Het heeft puur te maken met de huidige sponsoren, een sponsordeal die op tafel ligt, terwijl er ook nog met andere sponsoren gesproken wordt."

"Alles heeft te maken met de manier waarop Liberty de Formule 1 wil leiden. Als ze het model van de NFL volgen dan wordt de naam nog belangrijker, omdat dat een franchisemodel is waar de focus op de naam ligt. Maar ook het huidige model kan gevolgd worden. Dat nemen we mee, voordat we met de andere aandeelhouders tot een besluit komen."

Hockeyers openen HWL met zege op Pakistan

De Nederlandse hockeyers zijn de halve finale-ronde van de Hockey World League goed begonnen. In Londen won de ploeg van bondscoach Max Caldas donderdag de eerste wedstrijd in de poule van Pakistan. Het werd 4-0.

In de zesde minuut kwam Oranje op voorsprong dankzij Thierry Brinkman. In het tweede kwart liep de formatie van Caldas verder uit. Mirco Pruyser verlengde op doeltreffende wijze een schot van Floris Wortelboer.

Na de rust was het Mink van der Weerden die er 3-0 van maakte uit een strafcorner. Robbert Kemperman kwam ook op het bord door in laatste kwart de 4-0 te maken.

In de andere wedstrijd in de poule won India van Schotland, 4-1. Verder is ook Canada nog bij Nederland ingedeeld. De beste vijf landen van deze halve finale van de HWL zijn ook geplaatst voor het wereldkampioenschap volgend jaar in India. Over twee dagen is de volgende groepswedstrijd. Schotland is dan de tegenstander. 

Geld en schuldverlichting voor Athene

De Griekse regering kan op korte termijn 8,5 miljard euro uit het Europese noodfonds tegemoet zien om volgende maand schulden af te lossen. Dat zijn de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) donderdag in Luxemburg overeengekomen.

De eurogroep keurde de nieuwe uitbetaling goed nadat de baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, deelname van het IMF aan het Griekse steunprogramma had beloofd, onder voorwaarde van toekomstige schuldverlichting voor de Grieken. Het IMF meent dat de schuld onhoudbaar is.

Deelname van het IMF aan het lopende steunprogramma voor Griekenland is altijd een wens van Duitsland en Nederland geweest.

Geld en schuldverlichting voor Athene
Geld en schuldverlichting voor Athene (Foto: ANP)

'De Boer in beeld bij Southampton'

De toekomst van Frank de Boer ligt mogelijk in de Premier League. De 47-jarige trainer zit zonder club na zijn ontslag bij Internazionale. De Boer is in beeld bij Southampton, meldt Sky Sports. De club ontsloeg woensdagavond Claude Puel als eindverantwoordelijke.

The Saints zagen in Thomas Tuchel hun droomkandidaat, maar de oud-trainer van Borussia Dortmund heeft geen interesse en wil bij een club aan de slag die komend seizoen in de Champions League speelt.

De oud-trainer van Ajax en Internazionale zou ook al in gesprek zijn geweest met Crystal Palace, dat zonder manager zit na het vertrek van Sam Allardyce.

Jury in zaak Bill Cosby komt er niet uit

Na ruim dertig uur overleggen is de rechtbankjury die zich buigt over de vraag of Bill Cosby zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik nog steeds niet unaniem tot een oordeel gekomen. De zaak dreigt daarmee in een impasse te komen.

De rechter heeft de zeven mannen en vijf vrouwen donderdag gevraagd nogmaals naar de zaak te kijken en te proberen er samen uit te komen. Als dat niet lukt, moet de zaak mogelijk worden overgedaan. De rechter heeft de jury geen tijdlimiet gegeven.

Bill Cosby wordt ervan beschuldigd in 2004 Andrea Constand te hebben gedrogeerd en aangerand in zijn huis. Tientallen andere vrouwen zijn naar buiten getreden met vergelijkbare beschuldigingen, maar die zaken zijn verjaard.

De 79-jarige The Cosby Show-ster liet eerder deze week weten hoopvol te wachten op het vonnis. "Meneer Cosby is opgewekt en heeft het gevoel dat de juryleden erg intelligent zijn. Hij is hoopvol dat ze de juiste beslissing nemen", zei Cosby's zegsman.

Jury in zaak Bill Cosby komt er niet uit
Jury in zaak Bill Cosby komt er niet uit (Foto: BuzzE)

Drone brengt medicijnen rond in ziekenhuis

Studenten van de TU Eindhoven hebben donderdag in het Máxima Medisch Centrum een door henzelf ontwikkelde drone gepresenteerd die het ziekenhuis moet gaan helpen met het afleveren van medicijnen en het vervoeren van bloedsamples. Het gaat om de Blue Jay, een zogenoemde domestic drone die op eigen kracht door het ziekenhuis vliegt en opdrachten kan uitvoeren.

De Blue Jay is in principe niet gevaarlijk bij binnengebruik: de propellers zijn afgeschermd en het apparaat ontwijkt obstakels, zoals patiënten in de gang. Door in de hoeken van de ruimte sensoren te hangen, weet de drone waar hij zich bevindt. Ook kan de drone wel tegen een stootje. Mocht iemand er per ongeluk tegenaan lopen, dan herstelt het apparaat zich automatisch.

Om te laten zien hoe flexibel de Blue Jay is, zetten de studenten de drone in voor een spelletje boter-kaas-en-eieren met kinderen. De drone pakt daarbij de houten speelstukken uit je hand en plaatst ze op het bord. Het apparaat kan verder nog voor tal van andere zaken worden ingezet, bijvoorbeeld voor het hoger en lager zetten van de verwarming.

Drone brengt medicijnen rond in ziekenhuis
Drone brengt medicijnen rond in ziekenhuis (Foto: BuzzT)

Kuijt wordt stagiair bij Quick Boys

Dirk Kuijt gaat aan de slag bij zijn jeugdliefde Quick Boys. In het kader van zijn trainerscursus wordt hij daar stagiair bij het eerste elftal.

"Dirk is overgeschreven, maar niet om bij ons in het eerste elftal te spelen zoals werd gesuggereerd. Als Dirk al wil gaan voetballen gaat hij dat hoogstwaarschijnlijk doen in het vierde", vertelt technisch manager Gert Aandewiel op de website van Voetbal in de Bollenstreek.

Om zijn loopbaan rustig af te bouwen, gaat Kuijt bovendien meetrainen met de A-selectie. Aandewiel: "Hij zal bij ons de cursus gaan doorlopen, aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden en natuurlijk zijn lessen volgen bij de KNVB."

Kuijt kwam op zijn zeventiende in het eerste elftal van Quick Boys terecht. Kort daarna, in de zomer van 1998, vertrok hij naar FC Utrecht. De 36-jarige oud-international (104 interlands) nam onlangs afscheid van het profvoetbal nadat hij met Feyenoord op grootse wijze landskampioen werd.

÷zcan Akyol bedreigd om documentairereeks

Schrijver en journalist Özcan Akyol wordt ernstig bedreigd vanwege zijn documentairereeks De neven van Eus, dat sinds enkele weken op televisie wordt uitgezonden. Sinds de derde aflevering is de situatie geëscaleerd, zegt hij tegen de Volkskrant.

"Nu komen elke dag bedreigingen binnen die een grens overgaan", aldus Akyol, die wordt uitgescholden voor landverrader en dood wordt gewenst. De derde aflevering van De neven van Eus ging over het teruglopende toerisme in Antalya. "Mijn neven zeiden daarin dat het niet goed gaat met het toerisme. Daar worden veel Turkse Nederlanders heel erg boos over. Volgens hen gaat het wél goed. Je mag niet negatief berichten over het land waar zij zoveel van houden."

Akyol wilde eigenlijk geen ruchtbaarheid geven aan de bedreigers, maar volgens hem is een grens bereikt. "Als er niets gebeurt, lijkt het of zij vrij spel krijgen. Ik wil een signaal afgeven dat al die scheldpartijen en dreigementen niet onopgemerkt blijven. Dat ze strafrechtelijke consequenties kunnen krijgen."

De programmamaker durft zich zelfs niet meer overal te vertonen. "Ik mijd plekken waar veel Turkse Nederlanders komen. De markt van Deventer bijvoorbeeld."

Özcan Akyol bedreigd om documentairereeks
Özcan Akyol bedreigd om documentairereeks (Foto: BuzzE)

Sub-Zero slaat Batman en Superman in elkaar in Injustice 2

De ijzige vechtjas Sub-Zero, die we natuurlijk allemaal kennen uit de Mortal Kombat-games, maakt zijn debuut in NetherRealms' andere knok-titel Injustice 2. De trailer laat veel vertrouwde moves zien, en vooral superhelden Superman en Batman moeten het ontgelden.

Sub-Zero is vanaf juli beschikbaar als vechter. Injustice 2 kwam vorige maand uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Wij waren zeer goed te spreken over de game zoals je in deze review kunt lezen.

Yoko Ono krijgt alsnog credits voor Imagine

Yoko Ono heeft na bijna vijftig jaar alsnog de credits gekregen voor het meeschrijven van de klassieker Imagine van John Lennon. Dat laat de trotse zoon van Ono en Lennon, Sean, weten op Instagram.

Het nummer werd woensdag tijdens een bijeenkomst van The National Music Publishers Association uitgeroepen tot beste song van de vorige eeuw. Tijdens die aankondiging liet de organisatie beelden uit een interview met Lennon uit 1980 zien waarin hij zei dat Ono eigenlijk ook een credit had moeten krijgen. De Beatle had het nummer namelijk deels geïnspireerd op teksten van Ono.

Volgens Sean reageerde zijn moeder emotioneel op de aankondiging. "Geduld is een schone zaak", schrijft hij. Imagine werd in 1971 uitgebracht. In 2015 bereikte het nummer de eerste plaats in de Top 2000 van NPO Radio 2.

Is de instagram hieronder niet zichtbaar? Je vind hem hier!

Yoko Ono krijgt alsnog credits voor Imagine
Yoko Ono krijgt alsnog credits voor Imagine (Foto: BuzzE)

Zes Nederlanders op Tour de France-longlist Sunweb

Zes Nederlandse wielrenners staan op de Tour de France-longlist van Team Sunweb. De ploeg maakte dertien namen bekend die nog kans hebben op een selectie voor de Tour, waarvan er dus nog vier af moeten vallen.

Roy Curvers, Ramon Sinkeldam, Albert Timmer, Tom Stamsnijder, Laurens ten Dam en Mike Teunissen mogen namens Nederland hopen op deelname. Soren Kragh Andersen, Warren Barguil, Phil Bauhaus, Johannes Frohlinger en Simon Geschke staan ook op de lijst met mogelijke tourrenners.

Dat zijn bij elkaar inderdaad elf namen, want twee renners zijn al zeker van een plek in de Tour: Michael Matthews en Nikias Arndt. 

Youtuber koopt Opel met views

Opel lanceerde in april een bijzondere campagne genaamd "betaal met views". Iedereen die tussen 24 april en 30 juni 2017 een te gekke video maakt van zijn of haar proefrit in één van de Opel Online Editions en die op YouTube plaatst, kan een gloednieuwe Opel ophalen als de video voldoende views genereert.

Yuri Schuurkes is het gelukt, vandaag kon hij zijn nieuwe Opel Astra vijfdeurs Online Edition afhalen. Hij had hier 922.800 views voor nodig, hij zit intussen al ruimschoots over de 1,1 miljoen views. Yuri's maakt filmpjes verkleed als Spiderman. In dit filmpje sleept hij eerst een oude Opel de parkeerplaats van een dealer op, bekijkt alle auto's, kiest er 1 om een proefrit mee te maken en na een uitgebreide proefrit komt hij stil te staan zonder brandstof.

Mocht je een auto willen kopen met views, dan moet je wel opschieten, op 30 juni moeten de views binnen zijn. Nog steeds met views verkrijgbaar zijn: een Opel KARL ROCKS Online Edition (589.900 views), een Opel Corsa 3-deurs Online Edition (739.600 views), een Little ADAM loopauto voor de kleintjes (5.160 views), een Opel-dakkoffer (24.200 views) en een iPad-houder (3.000 views). Van elk product overigens maar 1 exemplaar.

SjŲstrŲm knalt naar 4e tijd ooit op 100 meter vrije slag

Zwemster Sarah Sjöström heeft nog maar eens aangetoond al relatief vroeg in bloedvorm te verkeren. De Zweedse was woensdagavond tijdens de Mare Nostrum-wedstrijd in Barcelona verschrikkelijk snel op de 100 meter vrije slag.

Sjöström tikte in Barcelona al aan na 52,28 seconden. Slechts drie keer werd ooit sneller gezwommen: Cate Campbell zette vorig jaar in Australië het wereldrecord op 52,06, terwijl de Duitse Britta Steffen in 2009 in een 'superpak' naar 52,07 en 52,22 zwom. 

Campbell zelf was overigens ook van de partij en eindigde als tweede, maar wel op grote achterstand: 53,43. Ranomi Kromowidjojo zwom in de B-finale naar een iets snellere tijd van 53,42 seconden, haar beste tijd van het jaar.

Brexit-gesprekken beginnen maandag

De gesprekken over brexit beginnen definitief op maandag. Dat hebben het Britse ministerie voor Brexitzaken en de Europese Commissie donderdag gezamenlijk meegedeeld.

Namens Groot-Brittannië opent minister David Davis de reeks gesprekken over het verlaten van de Europese Unie met Michel Barnier, de onderhandelaar namens de Europese Commissie.

Brexit-gesprekken beginnen maandag
Brexit-gesprekken beginnen maandag (Foto: ANP)

#BOOS in BelgiŽ

Alex is boos. En een Belg. Ze is boos op JC Decaux. Die naam die je overal ziet in bushokjes. Boven de reclameborden. Ze had net een nieuwe scooter, maar toen kwam er een lint dat vastzat aan een bushokje tussen haar wiel. En viel ze best wel hard. Waardoor ze bijna haar vinger kwijt was. En nog wat pijnlijke dingen. Dus de gemeente en politie zeiden, o dan moet je dat regelen met JC Decaux. Zij zijn verantwoordelijk. Maar die hadden geen zin om te reageren. Dus moesten wij helemaal naar Brussel rijden. Voor een reactie van JC Decaux. Ja hoi hier is Paul ik heb dit lekker copy/paste gedaan van de YouTube van Boos. Groetjes je allerlievelingste weblogger Paul en een pootje van hond Frank.


Guus Kouwenhoven moet straf uitzitten in cel

Guus Kouwenhoven (74) moet zijn straf gewoon uitzitten in de cel. Zijn gezondheid is daarvoor goed genoeg, stelt de raadkamer van het Bossche gerechtshof donderdag. Op 21 april heeft het gerechtshof Kouwenhoven veroordeeld tot negentien jaar cel voor onder meer medeplichtigheid aan wapenhandel.

Advocaat Inez Weski had bij het hof een verzoek in gediend om de gevangenhouding op te heffen dan wel op te schorten. Weski vindt dat Kouwenhoven veel te ziek is om in de cel te zitten.

Overigens zit Kouwenhoven nog niet vast, hij bevindt zich in het buitenland.

Guus Kouwenhoven moet straf uitzitten in cel
Guus Kouwenhoven moet straf uitzitten in cel (Foto: ANP)

'Roze' viering niet in Sint-Jan na protesten

Een viering in de Sint-Janskathedraal ter gelegenheid van Roze Zaterdag op 24 juni in Den Bosch gaat toch niet door. Bisschop Gerard de Korte heeft zijn toestemming voor een oecumenische viering in de bisschopskerk ingetrokken wegens protesten van priesters en gelovigen.

"De commotie binnen het bisdom rond de beoogde gebedsdienst is zodanig dat de goede verhoudingen binnen de geloofsgemeenschap in het geding zijn", schrijft De Korte donderdag in een brief.

Volgens een woordvoerder van het bisdom zal er wel een dienst worden gehouden in de protestantse kerk in Den Bosch.

'Roze' viering niet in Sint-Jan na protesten
'Roze' viering niet in Sint-Jan na protesten (Foto: ANP)

Dubbelslag Pozzovivo in Zwitserland

Domenico Pozzovivo heeft de zesde etappe gewonnen in de Ronde van Zwitserland. De kleine Italiaan van AG2R was in de laatste kilometers weggereden van de Albulapas en hield in de afdaling zijn voorsprong vast. Pozzovivo is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Op de eerste klim van de dag, de Passo del San Bernardino kwam de vroege vlucht tot stand van tien renners: Jan Bakelants, Tomasz Marczynski, Simone Petilli, Antonio Pedrero, Michael Woods, Ondrej Cink, Carlos Verona, Philip Deignan, Matvey Mamykin en Bart de Clercq vonden elkaar. Doordat Bakelants op iets meer dan twee minuten stond van Caruso, de leider in het algemeen klassement, kreeg de kopgroep nooit de ruimte van het peloton.

Aan de slotklim was het nog maar één minuut tussen het peloton en de kopgroep. Woods bleek de beste klimmer te zijn van de kopgroep en liep ook weg bij het peloton, waar BMC nog steeds de controle had. De eerste aanval in het peloton was van Jan Hirt en Tao Geoghegan Hart. De twee zouden uiteindelijk weer gegrepen worden door de favorieten.

Op achttien kilometer plaatste Caruso zijn versnelling. Marc Soler en Pozzovivo waren meteen. Later zou ook Kruijswijk aansluiten samen met de andere favorieten. Met nog dertien kilometer te gaan was het de beurt aan Kruijswijk. De kopman van LottoNL-Jumbo had een gaatje, maar werd snel dicht gereden door Caruso, Ion Izagirre en Pozzovivo. Mathias Frank en Simon Spilak hadden het moeilijk, maar in de afdaling zouden de twee weer de aansluiting maken met de favorieten.

Niet veel later was het de beurt aan Pozzovivo. De Italiaan kreeg een beetje bij beetje meer voorsprong. Op de top van de Albulapas maakte de Italiaan de aansluiting met Woods. De groep van Kruijswijk volgde op 28 seconden van het duo.

In de natte afdaling naar La Punt toe liet Pozzovivo de Canadees achter zich. In de achtergrond nam Rui Costa de kop. De Portugees kwam samen met Frank en Izagirre nog dicht op de Italiaan, maar ze zouden uiteindelijk stranden op vier seconden van de winnaar. Kruijswijk kwam op twaalf seconden binnen.

LB: Miss Montreal breekt kleine teen

Lekker belangrijk: nieuws dat je niet wil missen!

Sanne Hans ligt in de lappenmand. De zangeres, bekend als Miss Montreal, heeft op twee plekken haar linker kleine teen gebroken, zo laat ze weten op sociale media.

Sanne dacht in eerste instantie dat de blessure meeviel. "Teen gekneusd, man wat doet dat zeer", schreef ze bij een foto waarop ze languit ligt. Later deelde ze nog een foto waarop haar teen inmiddels is ingepakt. "Fuck my life. Toch even naar laten kijken; kleine teen op 2 plekjes gebroken."

"HOE DAN. En ik piep niet snel maar dit is echt behoorlijk pijnlijk!", aldus de zangeres.

Miss Montreal breekt kleine teen
Miss Montreal breekt kleine teen (Foto: BuzzE)

Hogenkamp uitgeschakeld in Rosmalen

Tennisster Richel Hogenkamp is in de tweede ronde van het WTA-toernooi van Rosmalen uitgeschakeld. De Nederlandse (WTA-100) was de Kroatische Ana Konjuh, 33e op de wereldranglijst, één set de baas, maar daar bleef het bij.

Hogenkamp begon met prima serveren en brak Konjuh halverwege de eerste set, wat haar de voorsprong bracht. In set twee brak ze de Kroatische ook al gelijk weer, maar dit keer kon ze het niet afmaken en leverde ze haar eigen service twee keer in.

Set drie bracht een vergelijkbaar verloop. Hogenkamp brak Konjuh al vroeg, maar halverwege de set sloeg Konjuh tot twee keer toe terug, waarmee de wedstrijd voorbij was: 6-4, 3-6, 4-6.

E.coli in rundvlees van Hoogvliet

Supermarkt Hoogvliet heeft in de eigen Duitse biefstuk en rundertartaar de ziekteverwekkende bacterie E.coli aangetroffen, ook wel bekend als de poepbacterie. Al dit vlees is uit voorzorg uit de schappen gehaald.

De poepbacterie zit volgens Hoogvliet alleen in de verpakkingen met de houdbaarheidsdatum 20-06-2017. De winkel roept haar klanten op deze Duitse biefstuk en rundertartaar niet op te eten. Als het vlees niet door en door gegaard is, kan het een risico betekenen voor mensen met een lage weerstand, zoals zieken, zwangeren en ook voor ouderen en jonge kinderen.

Kopers van biefstuk en tartaar kunnen dat terugbrengen en het aankoopbedrag retour krijgen.

E.coli in rundvlees van Hoogvliet
E.coli in rundvlees van Hoogvliet (Foto: ANP)

Sivakov pakt de eindzege Giro d'Italia u23

Pavel Sivakov heeft de Giro d'Italia U23 gewonnen. De Rus van het BMC Development hield op Campo Imperatore, een col van buitencategorie net voldoende over voor de eindwinst in de Ronde van Italië voor beloften. Jai Hindley was de beste voor Lucas Hamilton.

Op de zware slotklim koos Sivakov al snel voor de aanval. De Rus had het gezelschap van Padun, Covili, Hamilton, Hindley Stannard, Davies, Cherkasov, Sivakov, Munoz en Raggio. In de slotfase kozen Hamilton en Hindley voor de aanval om zo Sivakov uit het roze te rijden, maar dat zou niet lukken. Sivakov kwam op acht seconden als derde binnen wat voldoende was voor de eindzege.

Groenewegen de snelste in Ster ZLM Tour

Dylan Groenewegen heeft de tweede etappe gewonnen in de Ster ZLM toer. De Nederlands kampioen was na 186 kilometer de snelste in de massasprint. Tweede werd Max Walscheid voor Moreno Hofland.

In de etappe kozen zes renners voor de aanval met daarbij vijf Nederlanders en één Fransman: Stan Godrie (Verandas Willems-Crelan), Joey van Rhee, Rens te Stroet (Destil-Piels), Jasper Hamelink (Metec-TKH) en Rick Ottema (Baby Dump) en Jimmy Turgis (Cofidis). De zes hadden een maximale voorsprong van vier minuten.

Even was het peloton in meerdere groepen doordat LottoNL-Jumbo het in waaiers had getrokken, maar niet veel later was het peloton weer bij elkaar, doordat er niet voldoende wind stond.

Met nog twintig kilometer te gaan ging Van Rhee er alleen vandoor in de kopgroep. De renner van Destil-Piels zou op veertien kilometer gegrepen worden door het peloton. Met nog drie kilometer koos Dion Beukeboom voor de aanval, maar ook hij kreeg geen ruimte.

In de sprint was Groenewegen de snelste voor Walscheid van Sunweb. Hofland van Lotto Soudal zou derde worden in de tweede etappe. Primo¸ Roglič blijft leider in het algemeen klassement.

Geert Wilders: 'Walgelijke smoesjes'

Geert Wilders haalt op twitter hard uit naar het CDA en de VVD. Hij noemt de argumenten van de twee partijen, die ze op verzoek van Tjeenk Willink op schrift hebben gezet "Walgelijke smoesjes". Wilders schrijft verder: "Niet ik ben radicaal maar de islam is dat. En haar beschermers zijn bange naïeve wegkijkers"

Hij reageert daarmee op de bewering van Mark Rutte die zegt dat Wilders steeds radicaler wordt. Hij noemt verder als voorbeeld het sluiten van moskeeën en het koranverbod. "Met een partij die dat vindt, kan de VVD onmogelijk samen regeren."

De brieven met de standpunten van de VVD en het CDA kun je respectievelijk hier en hier vinden. 

Geen akkoord gelijke beloning bij detachering

Nieuwe EU-wetgeving die de gelijke beloning regelt van tijdelijke werknemers uit een ander EU-land en hun collega's in het gastland, is op de lange baan geschoven. De EU-ministers van Sociale Zaken hebben donderdag in Luxemburg geen akkoord over herziening van de zogenoemde detacheringsrichtlijn bereikt. Dat wordt nu op zijn vroegst eind oktober.

Vorige week meldde minister Lodewijk Asscher de Tweede Kamer nog dat er een meerderheid leek te zijn voor de aangepaste richtlijn, die altijd een prioriteit is geweest voor het kabinet. De regels worden nu vaak door werkgevers misbruikt om goedkoop personeel in te huren uit landen waar de lonen een stuk lager liggen dan in Nederland, zoals Polen of Bulgarije. Dit gebeurt vooral in de bouw, de verwerkende industrie en het vrachtverkeer.

EU-commissaris Marianne Thyssen (Sociale Zaken) zei na afloop "optimistisch" te zijn dat het de volgende keer wel lukt.

Geen akkoord gelijke beloning bij detachering
Geen akkoord gelijke beloning bij detachering (Foto: ANP)

Trimbos: bijna acht doden per jaar door xtc

Een op de 250 gebruikers van xtc belandt bij de eerste hulp. De partydrug heeft een aandeel in de dood van bijna acht mensen per jaar, blijkt uit onderzoek van het Trimbosinstituut.

Het instituut had van een bezorgde staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) opdracht gekregen de gevolgen van xtc-gebruik in kaart te brengen. De uitkomsten bevestigen dat ecstasy bepaald geen onschuldig middel is, zo schreef Van Rijn donderdag aan de Tweede Kamer.

De onderzoekers merkten op dat slachtoffers zich vaak zo schamen dat ze zwijgen over wat hen is overkomen of smoezen aanvoeren om maar niet te hoeven zeggen dat xtc de boosdoener was. Ze zijn bang dat anderen daardoor een te rooskleurig beeld van de drug houden.

Xtc is na wiet de populairste drug. Bijna een miljoen Nederlanders hebben het middel wel eens geslikt, becijferde het instituut in 2015. Artsen waarschuwen al langer voor onder andere oververhitting en hartklachten.

Trimbos: bijna acht doden per jaar door xtc
Trimbos: bijna acht doden per jaar door xtc (Foto: ANP)

Computerstoring kost BA tientallen miljoenen

De enorme computerstoring in het weekeinde na Hemelvaart gaat British Airways volgens een eerste schatting zo'n 80 miljoen pond (91 miljoen euro) kosten. Dat heeft Willie Walsh, de hoogste baas van moederbedrijf IAG, donderdag gezegd tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Een stroomstoring legde op zaterdag 27 mei het computernetwerk van BA volledig plat. Enkele honderden vluchten moesten worden geannuleerd of liepen zware vertraging op. Vele duizenden passagiers waren daarvan de dupe. Walsh bood hen donderdag zijn verontschuldigingen aan. "Ik weet dat het een vreselijke ervaring was voor veel van onze klanten en dat spijt ons echt", zei hij.

Computerstoring kost BA tientallen miljoenen
Computerstoring kost BA tientallen miljoenen (Foto: ANP)

'Minder belastingontwijking via buitenland'

Belastingontwijking via buitenlandse constructies komt steeds minder voor. "Het belang van het buitenland wordt steeds kleiner.". Renate de Lange, belastingadviseur bij PwC, zei dat donderdag voor de parlementaire ondervragingscommissie die een mini-enquête houdt naar belastingontwijking.

De Lange, die vermogende families van advies dient, denkt dat de opvattingen over het ontlopen van de fiscus zijn veranderd. Een jaar of tien terug werd het volgens haar veel meer als normaal beschouwd dat je je vermogen in het buitenland stalde om minder belasting te hoeven betalen. De wetgeving is bovendien aangescherpt.

De parlementaire commissie reageerde sceptisch op haar betoog. De commissie stuitte afgelopen dagen al vaker op getuigen die het op grote schaal ontwijken of ontduiken van belastingbetaling relativeren of ontkennen. Kamerlid Chris van Dam (CDA) concludeerde smalend dat De Lange haar belastingpraktijk probeerde neer te zetten als een "gezellig knuffelhoekje".

De ondervragingscommissie rondt vrijdag haar verhoren af.

'Minder belastingontwijking via buitenland'
'Minder belastingontwijking via buitenland' (Foto: ANP)

Boze reacties op Auschwitz-toespraak Szydlo

De Poolse premier Beata Szydlo heeft zich de woede op de hals gehaald door een toespraak die ze in het voormalige vernietigingskamp Auschwitz hield. Ze zei dat Auschwitz in de huidige tijden leert dat je alles moet doen om het leven van je burgers te beschermen. Dat is direct geïnterpreteerd als kritiek op de Europese vluchtelingenpolitiek.

Szydlo kreeg onmiddellijk onderuit de zak van Donald Tusk, de Poolse voorzitter van de Europese Raad. ,,Een Poolse premier moet zulke woorden op zo'n plek gewoon nooit uitspreken", liet hij via Twitter weten. In eigen land verweet Katarzyna Lubnauer van oppositiepartij Nowoczesna de premier dat ze de gruweldaden die in Auschwitz zijn begaan, gebruikt voor haar anti-vluchtelingencampagne.

De Poolse premier verweert zich met de opmerking dat haar uitspraken uit hun verband zijn gerukt en verkeerd zijn geïnterpreteerd. Polen behoort met Tsjechië en Hongarije tot de landen die de Europese Commissie juridisch wil aanpakken om hun weigerachtige gedrag met het toelaten van vluchtelingen uit Italië en Griekenland.

Boze reacties op Auschwitz-toespraak Szydlo
Boze reacties op Auschwitz-toespraak Szydlo (Foto: ANP)

Informateur: meerderheidscoalitie kan nog

Informateur Herman Tjeenk Willink legt zich nog niet neer bij een minderheidskabinet. Hij heeft onderzocht welke partijen elkaar inhoudelijk uitsluiten en gaat verder met het onderzoeken van een meerderheidskabinet met daarin in ieder geval VVD, CDA en D66. Tjeenk Willink zei dat donderdag tijdens een persconferentie.

Welke partij zich bij de drie partijen zou moeten aansluiten is nog steeds onduidelijk. Tjeenk Willink zal donderdagmiddag met D66-leider Alexander Pechtold overleggen. Die heeft eerder duidelijk gemaakt dat hij niet in een coalitie wil met ChristenUnie, ook niet nu GroenLinks is afgevallen. Maar de informateur liet weten dat hij vooral gaat kijken of partijen elkaar op inhoudelijke gronden uitsluiten.

De door de SP gewenste coalitie zonder de VVD sluit Tjeenk Willink inmiddels uit. Dat geldt ook voor een kabinet met de PVV.

Informateur: meerderheidscoalitie kan nog
Informateur: meerderheidscoalitie kan nog (Foto: ANP)

Grote stroomstoring Zwolle opgelost

Zo'n 26.000 huishoudens in Zwolle zitten donderdag sinds 08.25 uur zonder stroom. Hoe lang de storing nog gaat duren kon een woordvoerder van netbeheerder Enexis niet zeggen. De oorzaak is een storing in een transformator in de wijk Frankhuis. Monteurs zijn ter plaatse om het euvel te verhelpen.

Rond 10:00 uur hadden 10.000 klanten weer stroom. Er wordt met man en macht gewerkt om ook de overige getroffen huishoudens te helpen. 

Update 14:44 uur
De stroomstoring is verholpen door de monteurs van Enexis. Rond 14:00 uur waren alle huishoudens weer van stroom voorzien. 

Grote stroomstoring in Zwolle
Grote stroomstoring in Zwolle (Foto: ANP)

Geen vervolging vernielers regenboogzebrapad

Het Openbaar Ministerie gaat definitief niet alsnog proberen vijf studenten uit Leiden te vervolgen die een zogenoemd regenboogzebrapad overschilderden, de Hitlergroet brachten en een hakenkruis toonden. Beelden van de actie vorig jaar werden veelvuldig via social media gedeeld.

Het OM wilde de studenten vervolgen, maar de rechtbank in Den Haag oordeelde begin deze maand dat het OM "niet ontvankelijk" is omdat al eerder was afgesproken dat de zaak door een mediation-traject zou worden afgedaan. ,,Door alsnog tot vervolging over te gaan, heeft het Openbaar Ministerie in strijd gehandeld met de gedane toezegging en het vertrouwensbeginsel geschonden", aldus de rechtbank destijds.

Het OM legt zich nu bij die beslissing neer, door niet in beroep tegen gaan tegen de beslissing van de rechtbank. ,,Hoewel het OM zich niet op alle punten kan vinden in het vonnis van de rechtbank, erkent het wel dat de uitleg van de procedure richting verdachten niet optimaal is geweest", staat in een toelichting.

De vijf zijn lid van een studentenvereniging en deze 'stunt' was onderdeel van het introductieprogramma daarvan.

Geen vervolging vernielers regenboogzebrapad
Geen vervolging vernielers regenboogzebrapad (Foto: ANP)

Ootje Oxenaar overleden

De ontwerper van onder meer verschillende guldenbiljetten, Ootje Oxenaar, is dinsdag overleden. Dat heeft zijn biografe donderdag bevestigd. Hij stierf 87 jaar oud in zijn woonplaats in de buurt van Boston in de Verenigde Staten.

De ontwerpkwaliteiten van Oxenaar stonden zeer hoog aangeschreven. Hij ontwierp onder meer de snip (100 gulden) , vuurtoren (250 gulden), zonnebloem (50 gulden).

Ootje Oxenaar overleden
Ootje Oxenaar overleden (Foto: ANP)

Rus speelt zich naar kwartfinales in Rosmalen

Tennisster Arantxa Rus heeft zich donderdag knap geplaatst voor de kwartfinales van het WTA-toernooi van Rosmalen. De Nederlandse staat met een wildcard in het hoofdtoernooi en nam het in de tweede ronde op tegen de Tsjechische qualifier Andrea Hlavackova.

De Tsjechische is al jaren een absolute wereldtopper in het dubbelspel, maar in het enkelspel is ze niet meer de tophonderdspeelster die ze ooit was. Rus domineerde op het gras van Rosmalen in de eerste set en in set twee sloeg ze op 5-5 na zes breakpoints toe, waarna ze het zelf uitserveerde: 6-2, 7-5.

Het is voor Rus na Guangzhou 2008, Estoril 2010 en Bad Gastein 2013 pas de vierde keer in haar carrière dat ze de kwartfinales van een WTA-toernooi haalt. Een halve finale haalde ze nog niet, maar in Rosmalen mag ze een poging doen dat te veranderen. Rus moet dan winnen van de jonge Russische Natalia Vikhlyantseva, de mondiale nummer 74. Als ze dat voor elkaar krijgt zou ze voor het eerst in bijna drie jaar weer de top-150 van de wereld bereiken.

Arantxa Rus naar de kwartfinales in Rosmalen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Arantxa Rus naar de kwartfinales in Rosmalen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

EU-parlement trekt immuniteit Le Pen in

Het Europees Parlement heeft donderdag de immuniteit van Front National-kopstuk Marine le Pen opgeheven. De Franse autoriteiten hadden daarom verzocht omdat ze de burgemeester van Nice een handlanger van jihadisten had genoemd.

Het intrekken van de parlementaire bescherming maakt de weg vrij voor strafrechtelijke vervolging in Frankrijk wegens smaad en laster. Eerder dit jaar hief het parlement haar immuniteit al op omdat ze in 2015 drie schokkende foto's van gruweldaden van Islamitische Staat via Twitter verspreidde.

De Franse justitie heeft ook om opheffing van Le Pens immuniteit gevraagd omdat ze medewerkers van het Front National met EU-geld betaalde, terwijl die niet in het Europees Parlement maar op het partijbureau zouden werken. Die procedure loopt nog.

Het EU-parlement houdt al wel een deel van het maandsalaris en de vergoedingen in van de voormalige presidentskandidaat (48). De kans is groot dat zij zondag wordt verkozen in het Franse parlement.

EU-parlement trekt immuniteit Le Pen in
EU-parlement trekt immuniteit Le Pen in (Foto: ANP)

Doodrijder peuter ontloopt behandeling

De man die 27 april vorig jaar met te hoge snelheid een driejarige peuter doodreed in Breda moet een half jaar terug de gevangenis in. Dat besloot de rechtbank in Breda donderdag. Hij hield zich niet aan de voorwaarden van zijn voorwaardelijke straf.

Elias A. kreeg vorig jaar achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Voorwaarden om die niet te hoeven uitzitten, waren zich laten begeleiden door de reclassering en laten behandelen aan zijn persoonlijkheidsproblemen. Nadat hij na zijn celstraf in een kliniek terechtkwam, liep hij echter weg. Hij wil zich niet laten behandelen. "Ik zit dan liever in de gevangenis", zei hij twee weken geleden. De rechtbank zei die houding te betreuren. In oktober komt hij dan onbehandeld vrij.

Doodrijder peuter ontloopt behandeling
Doodrijder peuter ontloopt behandeling (Foto: ANP)

Voetballer steekt tegenstanders met naald: "Je moet slim zijn"

Afgelopen zondag zorgde de Argentijnse voetbalclub Sport Pacifico voor een daverende sensatie. De in een lagere divisie uitkomende club ging in het bekertoernooi op bezoek bij het grote Estudiantes. Die club was ruim favoriet, maar ging met 2-3 onderuit en ligt dus uit het bekertoernooi.

De underdogs werden thuis met groot feest onthaald, maar de feeststemming werd al snel wat minder. Pacifico-verdediger Federico Allende vertelde op de lokale radio hoe ze gewonnen hadden: "Je moet gemeen spelen om van grote clubs te winnen, zo gaat dat in het voetbal. Daarom bleef ik de aanvallers van Estudiantes steeds steken met een naaldje, want in het voetbal moet je slim zijn", zegt hij.

Vooral de Colombiaanse aanvaller Juan Otero werd bijna lekgeprikt door het irritante ventje. Klagen bij de scheidsrechter hielp niet, tot genoegen van Allende. "Ik heb hem echt helemaal uitgeschakeld, hij zal mij wel haten", lachte hij. Otero was echter niet de enige die niet blij was met Allende's acties.

De voorzitter van Sport Pacifico, Hector Moncada, is woest en wil de verdediger uit de club getrapt hebben. "We zijn totaal verbijsterd, de fantastische prestatie van onze club wordt hierdoor in één klap onderuit gehaald", treurde Moncada. "Ik ben vastberaden om hem eruit te gooien."

Weer dierenleed gemeld in Belgisch Tielt

In een pluimveehouderij in het Belgische Tielt worden ongeschikte kuikens gedood door ze te verdrinken of hun nek te breken. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights liet een undercovermedewerker er beelden maken. "Weerzinwekkende praktijken", aldus de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Hij liet weten nog donderdag de inspectie naar het kippenbedrijf te sturen.

Te kleine kuikens of dieren met afwijkingen worden afgemaakt of in een krat aan hun lot overgelaten. "Het gooien met dieren, kuikens systematisch de nek breken of verdrinken, is onduldbaar", liet Weyts optekenen. Hij wil snel maatregelen treffen.

Animal Rights verspreidde eerder dit jaar al schokkende beelden over de praktijken in een varkensslachthuis, ook in Tielt. Dat moest tijdelijk zijn deuren sluiten. De organisatie roept de Vlaamse overheid in een petitie op te stoppen met het promoten van vlees- en zuivelproducten.

Weer dierenleed gemeld in Belgisch Tielt
Weer dierenleed gemeld in Belgisch Tielt (Foto: ANP)

Hof: 29 juni uitspraak Passageproces

Het gerechtshof in Amsterdam doet op 29 juni uitspraak in het hoger beroep van liquidatieproces Passage. Dit bleek donderdagmorgen in het extra beveiligde justitiecomplex van Schiphol. Daar sloot het hof formeel het onderzoek, ruim vier jaar nadat het hoger beroep van start ging.

Het hof besteedde wijdde in totaal ruim 150 zittingsdagen aan Passage, dat draait om zeven onderwereldmoorden en het beramen van een reeks afrekeningen tussen 1993 en 2006. In de zaak, voor Nederland het grootste liquidatieproces ooit, staan tien verdachten terecht. Tegen vier van hen is in hoger beroep levenslang geëist. Met twee anderen sloot het Openbaar Ministerie (OM) een deal als kroongetuige.

Hof: 29 juni uitspraak Passageproces
Hof: 29 juni uitspraak Passageproces (Foto: ANP)

PowNed alsnog vervolgd uitzending Onno Hoes

Omroep PowNed wordt alsnog vervolgd voor het uitzenden van beelden van voormalig burgemeester Onno Hoes van Maastricht tijdens een seksueel getinte privéafspraak met een jongere man. Hoes raakte zijn baan kwijt na de commotie die de uitzending veroorzaakte.

Hoes had in een zogeheten Artikel 12-procedure om vervolging van PowNed en de man gevraagd. Het gerechtshof in Amsterdam vindt het verzoek van Hoes terecht en geeft het Openbaar Ministerie opdracht tot vervolging.

De burgemeester van Maastricht was destijds getrouwd met presentator en musicalman Albert Verlinde. Dat huwelijk strandde uiteindelijk.

Vorig jaar oordeelde de rechtbank in Amsterdam al dat PowNed een schadevergoeding moet betalen aan Hoes en de beelden niet had mogen uitzenden.

PowNed alsnog vervolgd uitzending Onno Hoes
PowNed alsnog vervolgd uitzending Onno Hoes (Foto: ANP)

Dumoulin niet meer van start in Ronde van Zwitserland

De Ronde van Zwitserland zit er voor Tom Dumoulin op. De winnaar van de Giro d'Italia heeft met zijn Team Sunweb besloten om in de zesde etappe van donderdag niet meer van start te gaan, na een 'intensieve wedstrijdperiode' waar hij nu de gevolgen van voelt.

"Voor we naar Zwitserland gingen wisten we al dat we de verwachtingen per dag bij zouden stellen met Tom", aldus ploegleider Marc Reef. "Na de finish bergop in de vierde etappe merkten we al dat hij extra vermoeid was. Gisteren probeerden we het nog eens, maar daarna besloten we dat het weinig nut zou hebben om hier tegen te blijven vechten. We zien dan liever dat hij zich nog oplaadt voor het NK van volgende week, om vervolgens in juli een pauze te nemen ter voorbereiding op het tweede deel van het seizoen."

D-Day voor Milan en Donnarumma

AC Milan staat voor een belangrijke dag van onderhandelingen met doelman Gianluigi Donnarumma.

De 18-jarige heeft aangegeven dat hij bereid is om hard spel te spelen in gesprekken over zijn toekomst en hij heeft geweigerd om een contractverlenging te tekenen met Milan, waarbij zijn huidige verbintenis afloopt in de zomer van 2018. Milan antwoorde door te stellen dat hij volgend seizoen op de tribune door zou kunnen brengen.

De twee partijen zullen elkaar donderdag ontmoeten in een poging om tot een akkoord te komen. De club wordt vertegenwoordigd door Massimiliano Mirabelli en de doelman door zaakwaarnemer Mino Raiola, en er gaan geruchten dat de houding van de club over de overeenkomst wat verzacht is.

Donnarumma, die heeft gezegd dat hij graag bij de club zou blijven, zal een aanbieding krijgen voor €4,5 miljoen per jaar exclusief bonussen, terwijl de Rossoneri ook bereidt zijn om een transferclausule in zijn contract op te nemen. Milan is inmiddels voorzichtig optimistisch dat er een deal kan worden gesloten, hoewel ze een veel snellere oplossing voor deze zaak hadden verwacht.

Als deze gesprekken op niets uitlopen, is er de kans dat er nog een grotere strijd gaat komen tussen beide partijen en het vooruitzicht dat Donnarumma gaat vertrekken zal nog groter worden. AC Milan heeft ter voorbereiding daarop al andere doelmannen op het hoog, waarbij Neto en Pepe Reina zijn gevolgd, ondanks dat het idee nog steeds is om van Donnarumma een icoon van de club te maken.

Bassie en Adriaan schrijven allebei boek

Zowel Bas als Aad van Toor komen binnenkort met een boek over hun leven en hun carrière. Dat heeft hun zakelijk vertegenwoordiger donderdag laten weten. Het boek van Aad van Toor heet Moe ik kan een salto en is een autobiografie waarin de 75-jarige acrobaat terugblikt op zijn hoogte- en dieptepunten.

Het boek van Bas van Toor (81) is meer een bundeling van eerdere columns en anekdotes waar de clown eerder over geschreven heeft voor diverse podia. Van Toor heeft al jarenlang een vaste rubriek in de Vlaardingen Courant. Dit boek, dat half juli moet verschijnen, heeft nog geen titel. Moe ik kan een salto moet eind juni uitkomen.

De presentatie van de twee boeken valt samen met de grote overzichtsexpositie van het tweetal die deze zomer te zien is in Theater Flamingo in Vlaardingen. De tentoonstelling toont honderden spullen uit het rijke televisie- en circusverleden van het succesvolle duo: van de kroon tot Robin de robot, van het masker van de plaaggeest tot de beroemde vrolijke caravan.

Onverminderd populair

Bas en Aad van Toor braken in de jaren zestig door als acrobatenduo The Crocksons en reisden de hele wereld over met hun beroemde stoelenact. Vervolgens ging ze als Bassie & Adriaan verder.

De twee waren 35 jaar lang te zien in een groot aantal televisieseries, waaronder De Plaaggeest, De Diamant en Het Geheim van de Sleutel. Onlangs kwam er een grote box uit met alles wat Bas en Aad van Toor ooit voor televisie hebben gemaakt.

Hoewel Bassie en Adriaan niet meer actief optreden, is hun populariteit nog steeds onverminderd groot. Twee jaar geleden ontvingen zij nog een grote Belgische oeuvreprijs. De overzichtstentoonstelling is van 8 juli tot en met 3 september te bezichtigen.

Bassie en Adriaan schrijven allebei boek
Bassie en Adriaan schrijven allebei boek (Foto: BuzzE)

Close-up: artsen halen vishaak uit oogbal visser

We kennen het allemaal wel: je gaat gezellig een dagje vissen en *boem*, plots zit die vishaak vast in je oogbal. Dit keer overkwam het een man in Spanje en om vrij duidelijke redenen kwam hij in het ziekenhuis terecht.

In dat ziekenhuis werd de haak uit de oogbal van de man verwijderd en dat moest uiteraard gefilmd worden, ter lering ende (een beetje) vermaeck. In het filmpje is te zien hoe de artsen voorzichtig de haak uit de oogbal verwijderen, alvorens ze de iris weer een beetje in elkaar knutselen en de boel weer dichtnaaien. Lang leve de moderne geneeskunde, zullen we maar zeggen.

Invallen wegens zorgfraude bij instellingen

In verband met fraude met zorggelden heeft een speciaal onderzoeksteam van de Inspectie SZW doorzoekingen gedaan in vier panden in Den Haag en een in Rotterdam. Het zou gaan om honderdduizenden euro's aan misbruik van persoonsgebonden budgetten (pgb's), maakte het Openbaar Ministerie donderdag bekend na de invallen van woensdag.

Een zorginstelling en een stichting die de pgb-gelden beheert, behoren tot de verdachten. Zij beheren het geld van cliënten van wie een deel de Nederlandse taal niet machtig is. Ook twee personen die betrokken zijn bij de organisaties zijn verdacht. Twee kantoren en drie woningen zijn doorzocht. De administratie is in beslag genomen en op de bankrekeningen ligt beslag.

Het gespecialiseerde rechercheteam Zorgfraude onderzoekt of de verdachten met de DigiD van hun cliënten hebben ingelogd bij onder anderen de Sociale Verzekerings Bank (SVB). De verdachte instellingen zouden minder zorg hebben geleverd dan in rekening is gebracht. Het daarmee opgestreken geld zou vervolgens zijn witgewassen, is het vermoeden.

Invallen wegens zorgfraude bij instellingen
Invallen wegens zorgfraude bij instellingen (Foto: ANP)

Fikse boete voor creditcarddochter ABN AMRO

Creditcardaanbieder International Card Services (ICS) heeft klanten meer krediet verstrekt dan op basis van hun inkomen verantwoord was. Het dochterbedrijf van ABN AMRO krijgt daarvoor een boete opgelegd van 2,4 miljoen euro, liet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) donderdag weten.

ICS biedt haar klanten doorlopend krediet aan in de vorm van creditcards met de mogelijkheid om gespreid te betalen. Naar aanleiding van meldingen van klanten die in financiële problemen waren geraakt, heeft de AFM enkele tientallen dossiers onderzocht. In het overgrote deel daarvan bleek sprake te zijn van overcreditering. Klanten mochten 15 procent meer betalingen doen dan volgens de kredietlimiet was toegestaan.

De creditcardverstrekker heeft volgens de toezichthouder inmiddels een regeling vastgesteld om gedupeerde kaarthouders te compenseren. Daarvoor is een bedrag van zo'n 47 miljoen euro opzij gezet.

Fikse boete voor creditcarddochter ABN AMRO
Fikse boete voor creditcarddochter ABN AMRO (Foto: ANP)

'Anderlecht vraagt vele miljoenen voor topspelers'

Anderlecht raakte Youri Tielemans voor 25 miljoen euro kwijt en de Belgische kampioen hoopt ook voor andere spelers een grote transfersom te krijgen.

Tielemans verruilde de club uit Brussel voor AS Monaco. Nog nooit eerder werd een speler uit de Belgische competitie voor zo veel geld verkocht. Manager Herman Van Holsbeeck vraagt ook voor andere spelers van Anderlecht alleen nog maar de hoofdprijs, weet Het Nieuwsblad.

Onder meer Leander Dendoncker is gewild bij clubs als Everton en Atlético Madrid. Paars-Wit wil de 22-jarige middenvelder echter niet voor minder dan 38 miljoen euro van de hand doen. Ook al ligt zijn 'werkelijke' transferwaarde op ongeveer 23 miljoen euro.

Verder moet ook Sofiane Hanni de Belgen naar verluidt veel opleveren. Anderlecht vroeg recentelijk 25 miljoen euro toen een Duitse club zich meldde, terwijl de Algerijn vorig jaar voor slechts drie miljoen euro werd overgenomen van KV Mechelen.

Golden Earring en Focus in Amerikaanse film

Twee Nederlandse nummers spelen een belangrijke rol in de nieuwe Amerikaanse misdaadfilm Baby Driver, die vanaf eind juni in de Nederlandse bioscopen draait. Radar Love van de Haagse formatie Golden Earring en Hocus Pocus van progrockband Focus worden gebruikt tijdens een van de achtervolgingen in de film.

Baby Driver vertelt over een getalenteerde jonge bestuurder van vluchtauto's, die wordt ingehuurd door een bende bankovervallers. De hoofdrollen worden gespeeld door Ansel Elgort, Kevin Spacey, Lily James en Jamie Foxx.

Muziek speelt in de film een heel belangrijke rol; regisseur Edgar Wright heeft het hele verhaal opgebouwd rond de nummers die te horen zijn. Andere grote namen op de soundtrack van Baby Driver zijn onder meer The Beach Boys, Beck, Barry White, Queen en Simon & Garfunkel.

Homer Simpson
Radar Love uit 1973 betekende de internationale doorbraak voor Golden Earring. Het nummer stond in Nederland wekenlang op de eerste plaats van de hitparade en bereikte in onder meer de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland topposities. Het lied werd honderden keren gecovered, onder meer door Homer Simpson.

Het nummer Hocus Pocus uit 1971 is de grootste hit van de Nederlandse band Focus. Het nummer werd geïmproviseerd tijdens een studiosessie van Jan Akkerman, Thijs van Leer en Pierre van der Linden. Het lied kwam in 2010 opnieuw in de belangstelling te staan toen Nike het gebruikte voor een commercial.

Golden Earring en Focus in Amerikaanse film
Golden Earring en Focus in Amerikaanse film (Foto: BuzzE)

BelgiŽ hield WannaCry in geheim tegen

België heeft de ransomware WannaCry buiten de deur gehouden dankzij een grote geheime operatie. De zakenkrant De Tijd meldt dat donderdag op basis van het Centrum voor Cyberveiligheid België.

Cyberbeveiliger Rapid7 had vorig jaar een onderzoek gedaan naar openstaande internetpoorten, dus kwetsbare systemen. Daaruit bleek dat België het slechtst beveiligd was van de wereld. Het Belgische cybercentrum waarschuwde de bedrijven die gevaar liepen. In korte tijd en in het diepste geheim werden een kwart miljoen poorten gesloten. Daardoor werd België juist een van de best beschermde landen. België is niet langer kwetsbaar voor misbruik van het zogeheten SMB-protocol, dat WannaCry gebruikte om zichzelf te verspreiden.

Op de gevarenranglijst is Nederland een middenmoter. Nederland staat 84e. Dat betekent dat ruim tachtig landen meer gevaar lopen en bijna honderd landen juist beter beveiligd zijn. Zimbabwe en Hongkong zijn het meest blootgesteld.

België hield WannaCry in geheim tegen
België hield WannaCry in geheim tegen (Foto: BuzzT)

ACM komt met rekenhulp voor roaming

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een rekenhulp ontwikkeld waarmee consumenten kunnen uitvogelen hoeveel data zij in het buitenland kunnen gebruiken, zonder dat zij daarvoor extra hoeven te betalen. De ruggensteun staat op de website van Consuwijzer, het consumentenloket van de toezichthouder.

Door nieuwe EU-regels hoeft sinds donderdag bijna geen rekening meer worden houden met extra kosten voor roaming in het buitenland. De telecomaanbieder mag echter wel een maximum stellen aan het aantal gigabytes dat voor het thuistarief mag worden verbruikt. Daardoor kan onbeperkt Netflixen in de Spaanse zon voor consumenten alsnog een dure aangelegenheid worden.

De ACM is naar eigen zeggen de eerste en tot nu toe enige die een dergelijke rekenhulp voor roaming in Nederland aanbiedt.

ACM komt met rekenhulp voor roaming
ACM komt met rekenhulp voor roaming (Foto: ANP)

Grenfell Tower brandt niet meer

De brand in de Londense torenflat Grenfell Tower is uit. Het smeult hier en daar nog vanwege de hitte, maar de brand is over, zei brandweercommandant Dany Cotton donderdag. De brandweer kan echter niet het hele pand doorzoeken, want delen aan de randen van het flatgebouw zijn niet veilig.

Donderdag wordt opnieuw naar de stabiliteit van het pand gekeken. Als die veilig blijkt, kan overal het onderzoek doorgaan, aldus Cotton. De centrale structuur is stabiel. Brandweerlieden zijn donderdag ook tot in de gangen van de hoogste etages doorgedrongen. De torenflat uit 1974 heeft 24 verdiepingen.

De enorme brand die zich in de nacht van dinsdag op woensdag razendsnel over het pand verspreidde, heeft aan zeker twaalf mensen het leven gekost. Een onbekend aantal slachtoffers ligt nog in de zwartgeblakerde flat, aldus Cotton in de Britse media. Gevreesd wordt dat het dodental sterk zal stijgen.

Grenfell Tower brandt niet meer
Grenfell Tower brandt niet meer (Foto: ANP)

Sluiting Fort Oranje kost 5 miljoen euro

De sluiting van de beruchte camping Fort Oranje in het Brabantse dorp Rijsbergen gaat naar schatting 5 miljoen euro kosten. De kosten worden verdeeld onder de gemeenten in de regio, de provincie en de rijksoverheid, bevestigde een woordvoerster van de gemeente Zundert donderdag berichtgeving van BN/De Stem.

De gemeente benadrukt dat het vooralsnog gaat om een schatting en dat het exacte bedrag afhankelijk is van veel factoren. Na de zomer verwacht de gemeente meer duidelijkheid te hebben. Ook over de exacte verdeling van de kosten, zijn nog geen beslissingen genomen.

Zundert wil de camping sluiten omdat de situatie er onhoudbaar is geworden: er is veel criminaliteit, veel van de ruim zeshonderd bewoners verkeren in een erbarmelijke situatie en de caravans zijn in slechte staat. De camping werd eerder dit jaar geportretteerd in een goedbekeken serie op SBS6.

Campingeigenaar Cees Engel verzet zich tegen de geplande sluiting en een rechtszaak is vermoedelijk onafwendbaar. Volgens de gemeente zijn er ook al bezwaren ontvangen van bewoners.

Sluiting Fort Oranje kost 5 miljoen euro
Sluiting Fort Oranje kost 5 miljoen euro (Foto: ANP)

NPO op Twitter onder vuur voor plannen Argos

Het conceptplan van de NPO om te snijden in het budget en de zendtijd van de onderzoeksprogramma's Argos en Reporter, heeft donderdag tot boze reacties geleid op sociale media. Veel BN'ers spreken hun onvrede uit over het vermeende voornemen van de zendermanager. De hashtags #RedArgos en #RedReporter zijn spontaan in het leven geroepen om uiting te geven aan de onvrede van veel mensen op Twitter.

"Dit is het aller-, aller-, allerlaatste NPO-programma waarop bezuinigd mag worden in deze zware journalistieke tijden", vindt cabaretier Erik van Muiswinkel. "Onderzoeksjournalistiek is nu belangrijker dan ooit, liever meer dan minder op de NPO!", vindt Claudia de Breij. "Meer onderzoeksjournalistiek, meer nieuws, minder grapjes en liedjes graag."

Dolf Jansen maakt zich ook zorgen: "Als Nederland in deze tijden toch iets nodig heeft is t hoog niveau onderzoeksjournalistiek", stelt de cabaretier. Ook onderwijs-influential Arjan van der Meij maakt zich boos. "Verschrikkelijk! Straks alleen nog maar sportgelul, de mening van de gewone man en de nieuwsquiz op NPO Radio 1", vreest hij.

Politici en collega's
Politici lijken het net zo oneens te zijn met de plannen van de NPO. "Echt een verkeerde ontwikkeling dit", stelt VVD-coryfee Frans Weisglas. "Dergelijke programma's zijn kerntaak publieke omroep." Oud-PvdA-parlementariër Myrthe Hilkens meldt op Twitter "vernieuwing verschnieuwing. Hoezo is onderzoeksjournalistiek 'niet vernieuwend genoeg'? Wat goed is, is goed."

Ook Hilversumse collega's spreken hun steun uit voor de makers van Argos en Reporter. "Blijf van Reissmicrofoongenomineerde programma's af!", vindt diskjockey Astrid de Jong, die net als Argos vrijdag kans maakt op het prestigieuze beeldje. Journalist Ad van Oosten van Nieuwsuur vraagt zich af "waarom toch steeds bezuinigen op de beste programma's, Radio 1?"

NPO op Twitter onder vuur voor plannen Argos
NPO op Twitter onder vuur voor plannen Argos (Foto: BuzzE)

'Keizer en Ajax mondeling akkoord over 2-jarig contract'

Marcel Keizer staat op het punt om de nieuwe hoofdtrainer van Ajax te worden. Beide partijen hebben mondeling een overeenkomst bereikt. Keizer krijgt bij de hoofdmacht van de Amsterdammers een contract voor twee jaar, meldt De Telegraaf donderdagochtend.

Ajax heeft bovendien een eenzijdige optie bedongen om er een derde seizoen aan vast te plakken. De afspraken worden donderdag schriftelijk uitgewerkt. Als het contract vervolgens is goedgekeurd door Humphrey Nijman, de zaakwaarnemer van Keizer, kunnen de handtekeningen worden gezet. De 48-jarige oefenmeester, die nu nog Jong Ajax coacht, werkte nooit eerder bij een club op het hoogste niveau. Wel had hij twee jaar Telstar onder zijn hoede.

Overigens zal Hennie Spijkerman assistent-trainer van Keizer worden. Ajax heeft ook met hem een akkoord. Spijkerman wilde na een jaartje met Bosz een andere functie, maar nu blijft hij dus lid van de technische staf. Mogelijk wordt Aron Winter daar nog aan toegevoegd als extra assistent.

FNV: versoepelen ontslagrecht geen optie

Een verdere versoepeling van het ontslagrecht is geen optie voor vakbond FNV. Dat heeft FNV-vicevoorzitter Mariëtte Patijn gezegd in een interview met De Telegraaf. Volgens haar betekent dit dat er geen nieuw allesomvattend akkoord tussen vakbonden en werkgevers komt over de arbeidsmarkt.

"We gaan geen afspraken wijzigen waar de werkgevers hun handtekening onder hebben gezet", aldus Patijn in de krant. "Het aanpassen van de ontslagbescherming, betekent alleen maar meer flex. Daar beginnen we dus niet aan." FNV wil wel afspraken maken waardoor mensen weer een vast contract krijgen.

Het centrale polderoverleg tussen vakbonden en werkgevers is onlangs juist weer hervat. De gesprekken lagen tijdelijk stil vanwege onvrede bij de bonden, omdat de werkgevers niet meteen wilden tekenen voor eerder gemaakte afspraken om werklozen weer drie jaar een werkloosheidsuitkering te geven. Inzet van het sociaal overleg in Den Haag is momenteel het opstellen van adviezen voor het nieuwe kabinet.

FNV: versoepelen ontslagrecht geen optie
FNV: versoepelen ontslagrecht geen optie (Foto: ANP)

Meer schoolverlaters hebben voltijdbaan

Het aantal jongeren tussen 15 en 25 jaar oud dat na een opleiding fulltime aan de slag ging, is in 2016 toegenomen. Die stijging was de eerste sinds het begin van de crisis in 2007, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2007 hadden nog bijna 300.000 jongeren die geen onderwijs volgen een voltijdbaan. Dat daalde tot 190.000 in 2015. Vorig jaar kregen echter bijna tienduizend extra jongeren fulltime werk.

Vooral mannen werkten meer dan 35 uur per week. Het gaat om twee derde van het totaal aantal. Een op de drie vrouwen in deze groep werkt een volledige werkweek. Bijna de helft van de vrouwelijke schoolverlaters werkt tussen de 20 en 35 uur per week.

Jongeren die nog wel een opleiding volgen, hebben veelal geen tijd voor een voltijdbaan en werken doorgaans minder dan 12 uur per week. In totaal zijn er nu 1,3 miljoen jongeren met werk.

Meer schoolverlaters hebben voltijdbaan
Meer schoolverlaters hebben voltijdbaan (Foto: ANP)

'NPO halveert geld onderzoeksprogramma's'

De NPO wil flink gaan snijden in de zendtijd en het budget van de twee belangrijkste onderzoeksjournalistieke programma's op NPO Radio 1, Argos en Reporter. De twee programma's zouden niet langer elke week worden uitgezonden, maar moeten elkaar gaan afwisselen. Dat blijkt uit een conceptversie van het Jaarplan Radio 2018, waar de Volkskrant donderdag over bericht.

Zendermanager Laurens Borst zou volgens ingewijden zeggen dat het de kwaliteit van de programma's ten goede zou komen als de zendtijd wordt gehalveerd.

De NPO zegt in de krant in een reactie "voortdurend met omroepen over de voortgang van alle programma's te praten. We willen een slag maken in kwaliteit en impact." De woordvoerder beklemtoont dat er nog niets vaststaat. Het jaarplan moet eind juni worden vastgesteld door de raad van bestuur van de NPO, maar insiders hebben de indruk dat er weinig zal veranderen aan de concepten.

Liefdeloos
Zowel Argos als Reporter staan als onderzoeksprogramma in hoog aanzien. Zij wonnen de afgelopen jaren diverse grote prijzen; zo is Argos dit jaar een van de drie genomineerden voor de Zilveren Reismicrofoon die vrijdag wordt uitgereikt. Het programma vestigde naam met de onthullingen over onder meer het fotorolletje van Srebrenica dat verdwenen was en geheime operaties van commando's in Afghanistan.

Eindredacteur Kees van den Bosch van het programma is furieus. "In tijden van fakenews moet de NPO investeren in hardcore-onderzoek. Wie dit een kwaliteitsimpuls noemt, redeneert als een boekhouder. De zendermanager behandelt ons onfatsoenlijk en liefdeloos", aldus Van den Bosch. Ook de samensteller van Reporter Radio (KRO-NCRV) is woest.

'NPO halveert geld onderzoeksprogramma's'
'NPO halveert geld onderzoeksprogramma's' (Foto: BuzzE)

Boksgevecht Mayweather tegen McGregor officieel

Het boksgevecht tussen bokser Floyd Mayweather Jr. en MMA-vechter Conor McGregor is vastgesteld op 26 augustus in Las Vegas. Zowel Mayweather als McGregor hebben dit op hun social media bevestigd. Locatie is de T-Mobile Arena en de gewichtsklasse is vastgesteld op 154 pond.

Het gevecht, onder toezicht van de Nevada Athletic Commission, wordt een officiele bokspartij. Dit wil zeggen dat als Mayweather wint hij de eerste bokser wordt die na vijftig gevechten ongeslagen is.

Mayweather wordt gezien als één van de beste boksers aller tijden en hing in 2015 al zijn bokshandschoenen aan de wilgen. Alleen voor de Ierse MMA-kampioen komt de bokser even terug van pensioen. McGregor, die zijn eerste bokspartij zal gaan vechten, is één van de beste MMA-vechters ooit en hij schreef geschiedenis toen hij bij de UFC kampioen werd in twee gewichtsklassen tegelijk.

Dat het gevecht nu eindelijk doorgaat betekent niet dat The Notorious stopt met zijn uitdagende reacties in de media om Mayweather te tergen. In zijn aankondiging van het gevecht via Twitter, neemt hij de hoge leeftijd van Mayweather nog maar eens goed op de hak door een foto te plaatsen van zichzelf met Mayweather Sr., de vader van Floyd.

McGregor is niet vies van grootspraak en hij vindt zichzelf niet kansloos tegen de boksgrootheid. 'Ik heb de reikwijdte. Ik ben nog jong. ik heb de overtuiging. Ik heb de onvoorspelbare stijl. Je kan je niet voorbereiden op mijn stijl. Een man als ik die al één wereld heeft veroverd, die kan toch zeker wel een tweede veroveren? Dus ik ga een tweede wereld veroveren.'

'Vitesse grijpt naast Armenteros'

Heracles-spits Samuel Armenteros wordt bij Vitesse niet de vervanger van de vertrokken Ricky van Wolfswinkel. Beide clubs kwamen er niet uit over de aanvaller.

Vitesse zag Van Wolfswinkel vertrekken naar FC Basel. De club hoopte Armenteros aan te trekken om de vertrokken spits te doen vergeten, maar de club slaagde er niet in een akkoord te bereiken met Heracles Almelo.

Armenteros heeft een goed seizoen achter de rug bij Heracles Almelo en wist dit seizoen negentien keer te scoren in de Eredivisie. De doelpuntenmaker werd beloond met zijn eerste interland voor Zweden. Armenteros beloonde zijn debuut in het nationale elftal met een treffer.

Vitesse zag in Armenteros de ideale vervanger voor Van Wolfswinkel, maar er kan een streep door de transfer van de 27-jarige Zweed. Eerder vertrok Thomas Bruns wel van Heracles naar Vitesse.

Werkloosheid daalt vooral onder jongeren

De werkloosheid is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 6000 per maand gedaald. Vooral onder jongeren daalde het aantal werklozen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Het waren er in mei 456.000, 5,1 procent van de beroepsbevolking.

Het percentage werkloze jongeren nam af van 9,7 procent in februari tot 9 procent in mei. Sinds maart 2009 is dit percentage nog niet zo laag geweest. Onder 25-plussers lag het percentage werklozen in mei 0,2 procentpunt lager dan drie maanden eerder.

Het aantal mensen met betaald werk nam in de afgelopen drie maanden toe met gemiddeld 14.000 per maand. Het aantal jongeren met betaald werk bedroeg in mei bijna 1,3 miljoen en is weer terug op het niveau van voor de economische crisis. De afgelopen drie maanden groeide het aantal werkzame jongeren met gemiddeld 5000 per maand.

Werkloosheid daalt vooral onder jongeren
Werkloosheid daalt vooral onder jongeren (Foto: ANP)

Liquidatieproces op weg naar ontknoping

Meer dan acht jaar na de eerste zittingsdag bij de rechtbank in Amsterdam maakt het gerechtshof in Amsterdam donderdag naar verwachting bekend wanneer het uitspraak doet in het hoger beroep van liquidatieproces Passage.

Passage draait om zeven onderwereldmoorden en het beramen van een reeks afrekeningen tussen 1993 en 2006. In de zaak, voor Nederland het grootste liquidatieproces ooit, staan tien verdachten terecht. Tegen vier van hen is in hoger beroep levenslang geëist. Met twee anderen sloot het Openbaar Ministerie (OM) een deal als kroongetuige.

Formeel is het de bedoeling dat donderdag het onderzoek wordt gesloten en de datum van de uitspraak wordt bepaald. Het OM wil op de valreep echter nog verklaringen van Willem Holleeder aan de dossiers van vier verdachten toevoegen. Dat verzoek wordt eerst behandeld.

Holleeder wordt betrokkenheid verweten bij liquidaties die ook in Passage spelen. Omdat hij in die zaken destijds geen verdachte was, wordt hij apart vervolgd. De verklaringen die hij in zijn eigen proces aflegde, kwamen pas kort geleden vrij.

Liquidatieproces op weg naar ontknoping
Liquidatieproces op weg naar ontknoping (Foto: ANP)

Dode na brand in cel gevangenis Scheveningen

In de nacht van woensdag op donderdag is een persoon overleden nadat korte tijd brand was uitgebroken in een cel in een gevangenis in Scheveningen. De brandweer en beveiliging hebben de vleugel waar de brand was ontruimd. De personen zijn in het complex opgevangen.

De brand ontstond in een van de cellen en rook verspreidde zich over de afdeling. De gevangene die in de cel zat waar de brand uitbrak, overleefde het niet. Andere gevangenen zijn nagekeken voor het inademen van rook, maar volgens een woordvoerder van de brandweer hadden ze geen verdere behandeling nodig.

De brand in de Penitentiaire Inrichting Haaglanden aan de Pompstationsweg was in eerste instantie opgeschaald naar zeer grote brand. De woordvoerder liet weten dat de situatie vrij snel onder controle was en kon worden afgeschaald.

De oorzaak van de brand is niet bekend. De politie doet onderzoek.

De penitentiaire inrichting in Scheveningen bestaat uit een Penitentiair Psychiatrisch Centrum, Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting en het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg.

Daarnaast verzorgt de locatie capaciteit voor verdachten die voor moeten komen bij de internationale tribunalen waaronder het Internationaal Gerechtshof, het gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties.

Dode na brand in cel gevangenis Scheveningen
Dode na brand in cel gevangenis Scheveningen (Foto: ANP)

Kind van de Duivel met kinderkoor

Er is heel wat commotie rondom het nummer van Jebroer. Dominees maken zich zorgen om kinderen die dit liedje luisteren. Jebroer denkt laten we nog olie op het vuur gooien en samen met heel veel kinderen dit nummer zingen inclusief hoorntjes.
 

Edit: Ohnee we zijn te laat

 

Zottekes #kindvandeduivel #party #fun @kimberly.vdb @catherinexvangeel @kristofsnelders

Een bericht gedeeld door Caroline (@carolinevg1) op25 Mei 2017 om 11:39 PDT

 

Hey @jebroer11 groetjesssss van ons #kindvandeduivel #cover #jebroer #jezus

Een bericht gedeeld door Iris Rulkens (@irisrulkens) op14 Jun 2017 om 8:54 PDT

Nederlandse rechter bij Zeerechttribunaal

Liesbeth Lijnzaad wordt rechter bij het Internationaal Zeerechttribunaal in de Duitse stad Hamburg. Ze is woensdag in New York als eerste Nederlander in deze functie gekozen.

Ze werkt nu nog bij het ministerie van Buitenlandse Zaken als hoofd van de afdeling Internationaal Recht. Verder is ze hoogleraar Praktijk van het Internationaal Recht bij de Universiteit van Maastricht.

De 56-jarige Lijnzaad vertegenwoordigde ons land in 2013 bij het Zeerechttribunaal in de zaak die Nederland tegen Rusland had aangespannen om het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en haar bemanning vrij te krijgen. Nederland won die zaak.

Het tribunaal telt 21 rechters en ziet erop toe dat landen, bedrijven en burgers zich houden aan het zeerechtverdrag van de Verenigde Naties.

Nederlandse rechter bij Zeerechttribunaal
Nederlandse rechter bij Zeerechttribunaal (Foto: ANP)

Robben: "Het einde komt dichterbij"

Arjen Robben denkt serieus over zijn carrière na zijn loopbaan als profvoetballer. De vleugelspeler weet niet hoe lang hij nog op de velden staat.

Robben heeft nog een eenjarig contract bij Bayern München, waardoor hij tot 2018 gebonden blijft aan de club. Wat de aanvaller daarna gaat doen, is nog niet duidelijk. Robben overweegt zijn opties.

"Ik krijg wel steeds meer het gevoel dat ik me toch wel een beetje begin te verheugen op wat er na mijn carrière komt", vertelde de Nederlander in gesprek met Kicker. "Ik denk daar steeds vaker aan. Misschien is dat ook wel een teken."

"Het einde van mijn carrière komt steeds dichterbij. Dat is een feit. Maar ik vraag me nog niet af hoe 2018 eruit gaat zien. Ik wil eerst ontspannen. Wat wel zeker is, is dat ik ooit terugkeer in Nederland en bij Groningen. Ik heb nog steeds contract met mijn oude club", aldus Robben.

Arjen Robben ziet het einde naderen. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Arjen Robben ziet het einde naderen. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

FOK! Wat een weer: Warm, dan koeler en daarna weer warm

Gaat juni goed voorbij, dan is men in juli nog blij.

Een welkome morgen allemaal!

Het is de laatste tijd echt op en af qua temperatuur. Wat het weerbeeld betreft is het echter maar een saaie boel. Warme lucht wordt steeds maar weer geruisloos verdreven en vervangen door koele lucht. Vervolgens loopt de temperatuur in de dagen erna weer vrij snel op. Dit proces zien we ook de komende dagen terug.

Over zon hadden de meeste mensen gisteren niets te klagen. In vrijwel het hele land scheen de zon het maximale aantal uur van wat mogelijk is in deze tijd van het jaar. Ook het aantal stapelwolken bleef zeer beperkt. Dit kwam omdat er met een oostelijke stroming droge lucht werd aangevoerd. Het kwik lag hierbij op veel plaatsen tussen de 21 en 25 graden. Alleen echt op het strand kwam de zeewind er even in, maar een echt merkbare afkoeling gaf dat niet. Zeker niet omdat de zon nu op zijn volle sterkte is. 

Maar vandaag dan. Er komen een vore en twee fronten over ons land heen trekken. In eerste instantie lopen de temperaturen in het binnenland nog flink op, maar in het westen lijkt het al snel af te gaan koelen. Dat wil zeggen dat de wind rap van oost naar west draait. Toch hangt het van de timing af of er in de kustprovincies nog wat aan neerslag gaat vallen. Een buitje is mogelijk, maar ik verwacht daar absoluut geen grote hoeveelheden. Sterker nog, ik denk dat het op de meeste plaatsen gewoon droog blijft. Het zal moeten gebeuren op de vore, want de op elkaar inlopende koufrontjes lijken, nou ja, in deze tijden is dat vrij logisch, geen neerslag bij zich te hebben.

Die vore trekt dan natuurlijk oostwaarts. Nu hangt het af van de hoeveelheid bewolking of de convectie voor die vore uit wel of niet goed op gang komt. De kans bestaat dat dat pas in Duitsland gebeurd. Ook is de lucht nog behoorlijk droog. Wat dan wel weer mee kan zitten is de temperatuur, waardoor buien ook vanaf de grond kunnen ontstaan. 

Als dit gebeurd dan kunnen er een paar zware onweersbuien ontstaan. Dit dan met name langs de hele oostgrens tot aan Limburg. Maar nogmaals, er bestaat ook een kans dat dit pas bij onze oosterburen gaat gebeuren. Maar ALS je zo'n bui over je heen krijgt kan het wel goed raak zijn. Hagel en zware windstoten en veel regen op korte tijd. Toch verwacht ik wel dat het in een groot deel van het land droog blijft. De temperaturen liggen eerst tussen de 23 en 30 graden, maar na passage van de vore en de twee zwakke koufrontjes zakt het kwik snel. Zeker langs de kust is een temperatuur van 19 graden niet onmogelijk. Elders komen de waarden dan rond de 23 graden te liggen, later op de dag zakken de temperaturen ook daar nog wat.

Dan kunnen we ons opmaken voor een behoorlijk koele vrijdag. Warmer dan 18 tot 20 graden wordt het nergens. Op een enkele bui in het binnenland na, blijft het ook nu op de meeste plaatsen gewoon droog. Wel is er meer bewolking en staat er net zoals afgelopen maandag een frisse bries uit het westen.

Dit is maar een ééndagsvlieg, want zaterdag breekt de zon er alweer goed door en wordt het alweer 21 graden. Zondag en de dagen erna wordt het alweer rap warmer en komen we alweer op 25 tot 30 graden uit, Mogelijk dat het daarna nog wat warmer wordt, maar dat is nog even afwachten. De kaarten staan er nu wel zo bij.

Neerslag van betekenis? Nee. Het zit er tot frustratie van de regenliefhebbers gewoon niet in. Nu niet, maar ook volgende week niet.

Waar vinden we dan wel echte buien, waar je bijna onweerszeker bent? Nou om precies te zijn in Frankrijk en in de Alpen zo doortrekkend naar de Balkan toe. Met name aan de westkant van de Alpen zijn enorme hoeveelheden regen gevallen. Plaatselijk viel er in twee dagen zo'n 300 millimeter. Dit leverde natuurlijk enorme overlast en schade op. De oorzaken zijn natuurlijk dat standvastige hogedrukgebied en stuwing van de Alpen. De buien konden letterlijk geen kant meer op en dumpte hun hele lading, in warme lucht overigens, op de genoemde plekken.

Maar even samenvattend voor ons: Aanhoudend hogedruk weer en na een koele vrijdag weer snel oplopende temperaturen tot tropische waarden aan het begin van de nieuwe week. 

Tot ziens!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:19
Zon onder: 22:01
Zonkracht: 7/4

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1877 Henri Ossian Flipper studeert als eerste zwarte Amerikaan af aan de militaire academie van de Verenigde Staten.
1906 Aanvaring tussen twee schepen nabij Den Helder. er vallen 11 doden.
1944 De Verenigde Staten landen op Saipan.
1991 De vulkaan Pinatubo barst uit. Het is de grootste uitbarsting sinds 1912.
1996 De Nederlandse acteur en komiek Piet Bambergen overlijdt.

Arcus (Foto: qltel)
Op zijn afgelopen reis door de Baltische Staten kwam qltel deze Arcus tegen, die op dat moment bijna een bui was geworden. Er stond daar ook veel wind. (foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Klaver weerspreekt dat hij is teruggefloten

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver weerspreekt dat hij is teruggefloten door leden uit zijn eigen partij tijdens de formatiegesprekken. "Natuurlijk heb je overleg in een formatieteam, maar er is één iemand verantwoordelijk voor de keuze. Dat ben ik", zegt hij donderdag in een interview in de Volkskrant.

Klaver stelt dat hij zichzelf heeft teruggefloten. Hij vindt dat hij wel een eerlijke kans heeft gekregen, maar dat de afstand tussen de partijen te groot was. "Het was eenzaam in die zin."

De reacties op zijn besluit om uit de formatie te stappen waren volgens Klaver in twee categorieën in te delen. "Eén: fijn dat je bij je principes blijft en je rug recht houdt. Twee: waarom breekt het op immigratie, terwijl je op andere dossiers misschien veel had kunnen binnenhalen?"

Klaver vraagt zich af welke dossiers dat dan hadden moeten zijn. Zowel op sociaal-economisch gebied als op duurzaamheid zag hij dat niet gebeuren.

Klaver weerspreekt dat hij is teruggefloten
Klaver weerspreekt dat hij is teruggefloten (Foto: ANP)

'Mueller onderzoekt belemmering rechtsgang'

Speciale aanklager Robert Mueller, die het onderzoek leidt naar de mogelijke inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, onderzoekt ook of president Donald Trump geprobeerd heeft de rechtsgang te belemmeren. Dat meldde de Washington Post woensdag op basis van ingewijden.

Mueller wil voor het onderzoek verschillende mensen bij de inlichtingendiensten ondervragen, waaronder het hoofd van de Nationale Veiligheidsdienst, NSA.

Oud-FBI-directeur Mueller, de voorganger van de door Trump ontslagen James Comey, is onlangs benoemd tot speciale aanklager. Hij pakt het onderzoek dat de FBI onder Comey is gestart verder op. Trump ontsloeg kortgeleden Comey omdat hij niet tevreden was over zijn werk.

Comey zei vorige week voor een Senaatscommissie dat de president hem had geprobeerd over te halen het onderzoek naar de Russische contacten van voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn te laten varen. Trump ontkent dat dat is gebeurd.

Voormalig topfunctionaris Flynn was in beeld gekomen bij de veiligheidsdiensten door zijn contacten met Russische functionarissen. Comey liet Trump eerder weten dat hij niet persoonlijk verdachte is in het onderzoek. Maar volgens de ingewijden veranderde dat vlak nadat Trump hem had ontslagen.

'Mueller onderzoekt belemmering rechtsgang'
'Mueller onderzoekt belemmering rechtsgang' (Foto: ANP)

Trump bezoekt neergeschoten Congreslid

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdagavond een bezoek gebracht aan parlementslid Steve Scalise, die eerder op de dag werd neergeschoten. Scalise ligt nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis en moet meerdere operaties ondergaan, meldde het ziekenhuis.

Scalise heeft verschillende botten gebroken, liep verwondingen op aan zijn organen en heeft veel bloed verloren. Volgens Trump is Scalise er slecht aan toe en hij riep op Twitter op voor hem te bidden.

De Republikeinse Scalise werd woensdag in het stadje Alexandria nabij Washington op een honkbalveld neergeschoten. Vier anderen raakten eveneens gewond door kogels.

De dader is de 66-jarige James Hodgkinson, die zich op sociale media fel uitte tegen Trump en andere Republikeinen. Hij overleed nadat hij zelf werd neergeschoten.

Trump bezoekt neergeschoten Congreslid
Trump bezoekt neergeschoten Congreslid (Foto: ANP)

Roaming in Europa zonder extra kosten

Vakantiegangers kunnen vanaf nu naar hartenlust Snapchatten en Facebooken in het buitenland. Door nieuwe EU-regels hoeft sinds donderdag namelijk bijna geen rekening meer worden houden met extra kosten voor roaming in het buitenland. Bellen, sms'en en internetten kost daardoor aan de Spaanse Costa's, de Franse Ardèche of in de Oostenrijkse Alpen evenveel als thuis op de bank.

Door landen werd lang gesproken over het wijzigen van de regels. Het afschaffen van de roamingregels was ook een grote wens van Europese consumentenorganisaties. Wel blijven zij een vinger aan de pols houden. De vrees bestaat dat aanbieders de pakketten in eigen land duurder zullen maken om daarmee gemiste inkomsten te compenseren.

Overigens hebben providers in de onderhandelingen bepaalde bepalingen afgedwongen om misbruik te voorkomen. Dat betekent onder meer dat er grenzen kleven aan het datagebruik over de grens. Eindeloos Netflixen op een Spaans strand zou daarmee alsnog een dure aangelegenheid kunnen worden, ook voor consumenten met een abonnement zonder datalimiet.

Roaming in Europa zonder extra kosten
Roaming in Europa zonder extra kosten (Foto: ANP)

Arrestaties voor knokpartij bezoek Erdogan VS

De Amerikaanse politie heeft twee mensen gearresteerd voor de vechtpartij buiten de residentie van de Turkse ambassadeur in Washington. Dat meldde de politie woensdag. Volgens de New York Times worden tegen twaalf beveiligers een aanklacht ingediend.

De gevechten hadden plaats tijdens een bezoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan de VS. Beveiligers van de president gingen in mei op de vuist met betogers tegen de Turkse regering. Elf mensen raakten gewond, onder wie een agent.

De aantijgingen tegen de twaalf van het beveiligingsteam maakt de politie donderdag officieel bekend. De kans is klein dat ze daadwerkelijk voor de rechter zullen verschijnen. Enkele uren na het incident vertrokken ze met Erdogan uit de VS.

De twee die wel gearresteerd zijn hebben de Turkse nationaliteit en wonen in de VS. Eerder arresteerde de politie al twee andere mensen, onder wie ten minste één demonstrant.

Arrestaties voor knokpartij bezoek Erdogan VS
Arrestaties voor knokpartij bezoek Erdogan VS (Foto: ANP)

Destiny 2 komt eerder

Iedereen die Destiny 2 preordert, krijgt toegang tot de gesloten bèta. De datum wanneer die beta start is afhankelijk van je platform. Voor degenen die Destiny 2 vanaf de release gaan spelen: de releasedatum is met twee dagen vervroegd: vanaf 6 september mogen de guardians proberen hun krachten terug te krijgen en hun planeet te heroveren.

 

Veertien jaar

Ik had een krantenwijk. Maakte op mijn Puch de straten onveilig. Nog met zo’n ouderwetse walkman. Autoreverse cassettedeck met daarin mijn eigen grunge/alternative compilaties. Mijn ouders vonden dat als ik een midiset wilde dat ik er zelf maar voor moest sparen. Ik was veertien jaar. Een lange, onzekere slungel die de krant al niet durfde te bezorgen als er een beetje duister figuur in de straat stond. Geloof me, in Almelo stond er nogal eens een duister figuur. Alleen als ik een vriendje zag, durfde ik even stoer te doen. Maar eerlijk? Ik durfde nog geen meisje aan te kijken.

Huisarrest voor dakloze Turk

Een Turkse man is veroordeeld tot huisarrest vanwege het gebruiken en verkopen van drugs in Kadikoy, een district van Istanbul. Hoe lang het huisarrest voor de 31-jarige Baris Alkan geldt is niet bekend, maar wel zit er een opmerkelijk tintje aan: de beste man is namelijk dakloos en heeft dus helemaal geen huis.

Alkan moet tijdens zijn huisarrest binnen een met metalen platen afgezet stuk in de buurt van een busstation in de Söğütlüçeşme-buurt blijven. Dat publiekelijk toegankelijke stukje land staat in de documenten van de rechtbank immers vermeld als zijn verblijfplaats.

De advocaat van de man, Oktay Özer, was verbaasd over de uitspraak van de rechter en gaat in beroep. "Dit is een hoogst ongebruikelijke situatie. De persoon slaapt buiten en heeft geen thuis, maar toch heeft hij huisarrest gekregen. Hoe kan dit gehandhaafd worden?", vraagt Özer zich af.

Alkan is inmiddels aan zijn straf begonnen in het vrij lege stukje Istanbul. Zijn telefoon is door de autoriteiten ingenomen en dus is er maar één manier om contact met hem te krijgen: door de Söğütlüçeşme-buurt struinen en vragen of iemand hem kent. 

Het gebied is het 'thuis' van meerdere drugsverslaafden, waaronder Alkan. De politie houdt continu in de gaten of hij het gebied niet verlaat. "Ze zeggen dat het een misdaad is als ik buiten dit gebied kom. Ik heb geen huis en dit is gewoon publiek gebied, maar toch moet ik hier vanwege huisarrest blijven", zegt Alkan, die nog wacht op het resultaat van het hoger beroep.

Qualifier schakelt als eerste geplaatste Cibulkova uit in Rosmalen

Het WTA-tennistoernooi in Rosmalen moet het vanaf de eerste ronde al doen zonder de als eerste geplaatste Dominika Cibulkova. De Slowaakse, de mondiale nummer zes, ging onderuit tegen de jonge Duitse Antonia Lottner, die met de 161e plek beduidend lager op de ranglijst staat.

Lottner stond via het kwalificatietoernooi in het hoofdschema, maar liet zich allesbehalve intimideren door haar opponente. Ze won de eerste set, maar in het tweede bedrijf leek Cibulkova de boel te herstellen. Niks was echter minder waar en in de beslissende fase van set drie sloeg Lottner toe. Op 4-4 brak ze de Slowaakse, waarna ze het op haar eerste matchpoint uitserveerde: 7-5, 2-6, 6-4.

Tennisser Pouille redt matchpoint op weergaloze wijze en wint

Tennisser Lucas Pouille zorgde in de tweede ronde van het ATP-toernooi van Stuttgart voor een opmerkelijk moment. Tegen de Duitser Jan-Lennard Struff verloor de Franse nummer zestien van de wereld de eerste set, waarna hij set twee in de tiebreak won.

Ook de derde en beslissende set liep uit op een tiebreak en daarin kwam Struff op matchpoint. Pouille wist dat echter weg te werken met een aantal weergaloze reflexen - en, eerlijk is eerlijk, ongetwijfeld een gezonde dosis geluk. Vervolgens draaide hij het om en maakte de Fransman het alsnog kundig af: 4-6, 7-6 (5), 7-6 (8).

Haas stunt is Federer de baas

Tennisser Tommy Haas heeft op het ATP-toernooi van Stuttgart voor een forse verrassing gezorgd. De 39-jarige Duitse veteraan stond met een wildcard in het hoofdtoernooi en nam het daarin in de tweede ronde op tegen niemand minder dan Roger Federer, de mondiale nummer vijf.

Federer wist de eerste set zonder grote problemen te winnen, maar in set twee sleepte Haas een tiebreak uit het vuur, die hij nog won ook. Op 2-2, nadat hij met moeite zijn service had gehouden, sloeg Haas toe door de opslag van Federer te breken. Met nog eens veel moeite hield hij zijn volgende opslagbeurt, waarna de Duitser het vakkundig afmaakte: 2-6, 7-6 (8), 6-4.

Haas is inmiddels afgezakt naar de 302e plek op de wereldranglijst en dat zorgt voor een interessante statistiek. Slechts één keer eerder in zijn zeer lange carrière verloor Federer van iemand die lager stond op de ranglijst: in 1999 ging de toen nog piepjonge Zwitser onderuit tegen Björn Phau, ook een Duitser, die 407e stond op de ranglijst. De laatste keer dat Haas van een toptienspeler won was overigens al ruim drie jaar geleden.

Laatste reviews en specials
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
review
Sea of Solitude
©FOK.nl e.a.