FOK!toen: Duran Duran - Duran Duran

Vandaag keren we 36 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 15 juni 1981 dat het debuutalbum van de Britse new wave band Duran Duran in de platenwinkels verscheen. Een mooi moment dus om in FOK!toen eens terug te kijken op de totstandkoming van deze plaat.

Duran Duran - Duran Duran

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de band Duran Duran moeten we terug naar Birmingham in 1978. John Taylor werkte in die tijd als portier in de nachtclub Rum Runner, waar Nick Rhodes als diskjockey draaide voor £10 per avond. John en Nick waren beiden op zoek naar een bandje om in te spelen en bleken kwa muzieksmaak wel op één lijn te zitten. Daarbij kunnen de jongens in de overdag gesloten nachtclub oefenen. Birmingham kende in die tijd meerdere nachtclub waarvan vooral de club Barbarella's erg populair was. Zo traden daar ook bands als The Sex Postols en The Clash op.

Samen met zanger Stephen Duffy richten gitarist John Taylor en toetsenist Nick Rhodes de band Duran Duran op, vernoemd naar een personage uit de Franse science fiction film Barbarella van Roger Vadim. In plaats van een drummer maakte de band in die tijd nog gebruik van de Kay drumcomputer van Nick Rhodes. Met deze bezetting worden de eerste optredens gedaan en wordt er ook een album getiteld Dusk And Dawn opgenomen, dat echter nooit uitgebracht zou worden. Gedurende 1978 en 1979 komen en gaan de nodige gitaristen en zangers.

In 1979 komen John Taylor, Nick Rhodes en Andy Wicket op een feestje drummer Roger Taylor (ex-Scent Organs) tegen die op zoek is naar een band. John Taylor had inmiddels de gitaar ingeruild voor een basgitaar. Met deze bezetting neemt de band in 1979 een demo op in de thuisstudio van UB40. Ook schrijft Wicket onder het pseudoniem Fane mee aan liedjes als 'Girls On Films' en 'See Me, Repeat Me'. Laatstgenoemde nummer zou later opgenomen worden als 'Rio'. Nadat Colley en Wicket in 1979 de band hadden verlaten werd hun plaats overgenomen door respectievelijk Alan Curtis en Jeff Thomas, die na een blauwe maandag de groep alweer zouden verlaten.

In april 1980 reageert gitarist Andy Taylor op een advertentie in het toonaangevende muziekblad Melody Maker. Een maand later vindt de band een nieuwe zanger in de persoon van Simon Le Bon. De broers Paul en Michael Berrow, de eigenaars van de Rum Runner Nightclub werden manager van de band en zo waren de mannen ook voorzien van werk in de nachtclub als ze niet met de band bezig waren.

Duran Duran - Duran Duran 2

New Romantic
Samen met bands als Visage, Spandau Ballet, Japan, Ultravox en ABC werd Duran Duran tot het new romantic genre gerekend. De new romantic scene was een tegenhanger van de in die tijd populaire punkbands. Waar Punk zich af probeerde te zetten tegen de heersende modehypes lieten de new romantic bands zich juist als zeer modebewust zien. Ook speelden historische romantische thema's een grote rol in de wereld van de new romantic bands.

Duran Duran was daarnaast ook één van de eerste bands die zich bezighield met het maken van remixes van hun nummers. Zo neemt de band een aantal totaal afwijkende versies van hun tracks op die ze omschrijven als zogenaamde Night Versions. Deze Night Versions waren terug te vinden op de achterkant van maxisingles. In juni 1980 stellen John en Nick een plan op om met Duran Duran de wereld te veroveren. Zo willen ze in 1982 in Hammersmith Odeon optreden (Duran Duran zou daar op 9 juli 1991 al voor de eerste keer spelen), de Wembley Arena in 1983 (vijf uitverkochte concerten van 18 tot 23 december 1983) en Madison Square Garden in New York in 1984 (op 19 en 21 maart 1984 staat Duran Duran in een uitverkocht Madison Square Gardens).

Duran Duran - Planet Earth
Duran Duran - Planet Earth (Nederlandse 7")

De eerste singles
In juli 1980 neemt Duran Duran de tracks 'Girls On Film' en 'Tel Aviv' op in de AIR Studios in Londen. Het toeval wil dat hun grote inspiratiebron Japan in dezelfde studio is om opnames te maken voor hun album Gentlemen Take Polaroids. In november van dat jaar wil de band een single in eigen beheer uitbrengen en neemt de nummers 'Planet Earth' en 'Anyone Out There' op voor de plaat. Van de single wordt slechts één testpersing gemaakt die in het bezit is van Nick Rhodes. Michael Berrow heeft ondertussen een ijzersterk vertrouwen in de band en neemt een hypotheek op zijn huis zodat de mannen op tournee kunnen met Hazel O'Connor. Tijdens deze Britse tournee ontstaat er een biedingsstrijd tussen een aantal platenmaatschappijen die Duran Duran onder hun hoede willen nemen. Uiteindelijk kunnen de mannen kiezen tussen Phonogram en EMI, waarbij de voorkeur naar laatstgenoemde gaat. Dat was tenslotte een Engelse platenmaatschappij waarbij ook The Beatles hadden gezeten. De band krijgt de totale vrijheid over hun muziek en mag met 42.000 Britse ponden op zak aan de slag met hun debuutalbum.

Duran Duran - With Compliments EP

In december 1980 is Duran Duran samen met producer Colin Thurston te vinden in de Red Bus Studios, de Abbey Road Studios, de Utopia Studio en de Chipping Norton Recording Studios, om aldaar de tracks voor hun titelloze debuutalbum op te nemen. Ook maakt de band videoclips voor 'Careless Memories' en 'Planet Earth'. Eind januari 1981 verschijnt de promotionele maxisingle With Compliments alleen in Nederland, met daarop de tracks 'Planet Earth (Night Version) Special Disco Mix', 'Careless Memories' en 'Planet Earth'. Op 2 februari verschijnt dan eindelijk de eerste officiële single van de band getiteld 'Planet Earth' met op de B-kant de track 'Late Bar'. De single haalt de 12e plaats in de Britse singlescharts. In Australië weet de band zelfs haar eerste top 10-hit te scoren met hun debuutsingle.

Duran Duran - Careless Memories

Op 24 februari zou Duran Duran haar eerste optreden geven op de Britse televisie maar de aankondiging van de verloving van prins Charles en zijn lady Diana wordt belangrijker geacht en zodoende gaat de show waarin Duran Duran te zien zou zijn niet door. Drie dagen later is de band alsnog te zien in het programma Noel Edmonds' Multi-Coloured Swap Shop (BBC I), waarin ze de nummers 'Friends Of Mine' en 'Girls On Film' spelen. Dezelfde dag begint Duran Duran aan hun eerste tournee als hoofdact. Op 20 april verschijnt de tweede single 'Careless Memories' met op de B-kant het nummer 'Khanada'. Daarnaast staat op de maxisingle ook een fraaie cover van David Bowie's 'Fame'. De single komt echter niet verder dan de 34e plaats in de Britse singlescharts.

Duran Duran - Duran Duran 3

Het album Duran Duran
Op 15 juni verschijnt dan het langverwachte titelloze debuutalbum van Duran Duran. Op 27 juni stond de elpee op de derde plaats in de Britse albumcharts en zou onafgebroken 118 weken in die lijst te vinden zijn. Vreemd genoeg sloeg de plaat niet aan in de Verenigde Staten. Ook de derde single 'Girls On Film' doet het goed in de diverse charts, al kwam dat ook door de pikante door Godley & Creme geregisseerde videoclip vol met oogstrelende vrouwen voor het liedje.

Duran Duran - Planet Earth (clip)

In Amerika zou het album Duran Duran pas aanslaan nadat het succes van hun tweede album Rio in 1983 zorgde voor een her-uitgave van de eerste plaat in de Verenigde Staten. De Amerikaanse persing week ook af met de Night Version van Planet Earth in plaats van de reguliere versie. Als extra lokkertje stond ook nog eens de nieuwe single 'Is There Something I Should Know?' op deze her-uitgave. Ditmaal wist de plaat het te schoppen tot de 10e plaats en zou onafgebroken 87 weken in de Billboard Albumcharts te vinden zijn. Op 4 juni 1985 kregen de mannen van Duran Duran dan ook een diamanten exemplaar van de debuutplaat voor de verkoop van meer dan 1 miljoen exemplaren in Amerika.

De plaat
Kant A:
01 Girls On Film
02 Planet Earth
03 Anyone Out There
04 To The Shore
05 Careless Memories

Kant B:
01 Waiting For The Night Boat
02 Sound Of Thunder
03 Friends Of Mine
04 Tel Aviv