Boze reacties op Auschwitz-toespraak Szydlo

Redactie

De Poolse premier Beata Szydlo heeft zich de woede op de hals gehaald door een toespraak die ze in het voormalige vernietigingskamp Auschwitz hield. Ze zei dat Auschwitz in de huidige tijden leert dat je alles moet doen om het leven van je burgers te beschermen. Dat is direct geïnterpreteerd als kritiek op de Europese vluchtelingenpolitiek.

Szydlo kreeg onmiddellijk onderuit de zak van Donald Tusk, de Poolse voorzitter van de Europese Raad. ,,Een Poolse premier moet zulke woorden op zo'n plek gewoon nooit uitspreken", liet hij via Twitter weten. In eigen land verweet Katarzyna Lubnauer van oppositiepartij Nowoczesna de premier dat ze de gruweldaden die in Auschwitz zijn begaan, gebruikt voor haar anti-vluchtelingencampagne.

De Poolse premier verweert zich met de opmerking dat haar uitspraken uit hun verband zijn gerukt en verkeerd zijn geïnterpreteerd. Polen behoort met Tsjechië en Hongarije tot de landen die de Europese Commissie juridisch wil aanpakken om hun weigerachtige gedrag met het toelaten van vluchtelingen uit Italië en Griekenland.

Boze reacties op Auschwitz-toespraak Szydlo
Boze reacties op Auschwitz-toespraak Szydlo (Foto: ANP)