Drone brengt medicijnen rond in ziekenhuis

Redactie

Studenten van de TU Eindhoven hebben donderdag in het Máxima Medisch Centrum een door henzelf ontwikkelde drone gepresenteerd die het ziekenhuis moet gaan helpen met het afleveren van medicijnen en het vervoeren van bloedsamples. Het gaat om de Blue Jay, een zogenoemde domestic drone die op eigen kracht door het ziekenhuis vliegt en opdrachten kan uitvoeren.

De Blue Jay is in principe niet gevaarlijk bij binnengebruik: de propellers zijn afgeschermd en het apparaat ontwijkt obstakels, zoals patiënten in de gang. Door in de hoeken van de ruimte sensoren te hangen, weet de drone waar hij zich bevindt. Ook kan de drone wel tegen een stootje. Mocht iemand er per ongeluk tegenaan lopen, dan herstelt het apparaat zich automatisch.

Om te laten zien hoe flexibel de Blue Jay is, zetten de studenten de drone in voor een spelletje boter-kaas-en-eieren met kinderen. De drone pakt daarbij de houten speelstukken uit je hand en plaatst ze op het bord. Het apparaat kan verder nog voor tal van andere zaken worden ingezet, bijvoorbeeld voor het hoger en lager zetten van de verwarming.

Drone brengt medicijnen rond in ziekenhuis
Drone brengt medicijnen rond in ziekenhuis (Foto: BuzzT)