Ten Cate: "Van Breukelen wilde Gullit niet"

Hans van Breukelen wilde Ruud Gullit niet aanstellen als assistent van Henk ten Cate. Dat zegt de trainer die bedankte voor het bondscoachschap.

De zoektocht van de KNVB naar een bondscoach begint een soap te worden die zijn weerga niet kent. Nadat deze week Henk ten Cate, na twee gesprekken van vier uur, bedankte voor het bondscoachschap, richt technisch directeur Hans van Breukelen zijn pijlen op het duo Dick Advocaat en Ruud Gullit. Nu blijkt dat Van Breukelen in gesprek met Ten Cate nog liet weten Gullit geen functie te willen geven.

"Dat klopt", zegt Ten Cate tegen De Telegraaf. De ex-trainer van onder meer Ajax en Barcelona wil er verder niks meer over zeggen 'omdat het voor mij een gesloten boek is'. Gullit had volgens Van Breukelen, zo liet hij Ten Cate weten, te weinig draagvlak binnen de KNVB om een functie als assistent te krijgen. Nu de onderhandelingen met Advocaat vergevorderd zijn, lijkt dat opeens geen probleem meer: gisteren kwam het plan naar buiten dat Gullit Advocaats rechterhand zal worden.

Toen Marco van Basten en Advocaat vorig jaar opstapten als assistent van Danny Blind was Gullit in beeld om de toenmalig bondscoach te gaan bijstaan, maar raakte hij in de clinch met Van Breukelen, die hij uiteindelijk onbetrouwbaar noemde. De technisch directeur is door De Telegraaf om een reactie gevraagd op de nieuwste ontwikkelingen, maar was niet bereikbaar voor commentaar.