Weg vrij voor terugkeer gestolen Van Goghs

Twee schilderijen van Vincent van Gogh, Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884/85), mogen terug naar Nederland. Dat is het gevolg van een uitspraak van de rechter in Italië, meldde het Van Gogh Museum donderdag.

De doeken werden in 2002 gestolen uit het museum in Amsterdam. Eind september 2016 werd bekend dat de schilderijen in Italië waren teruggevonden tijdens een groot onderzoek naar de Camorra, de maffia in Napels. Ze waren in handen van een van de meest criminele bendes. Tot donderdag lag er beslag op de werken, die dienden als bewijsmateriaal, maar de rechter heeft het opgeheven.

Directeur Alex Rüger van het Van Gogh Museum is blij dat de schilderijen kunnen terugkomen. "Op korte termijn zal in Italië de formele overdracht plaatsvinden. Er is nog geen exacte datum, maar naar verwachting zal het spoedig gebeuren", aldus Rüger. Ook minister Jet Bussemaker (Cultuur) noemt het geweldig nieuws dat de schilderijen binnenkort terugkeren naar Nederland. "Naar alle waarschijnlijkheid kan iedereen, jong en oud, snel weer genieten van deze werken in het Van Gogh Museum", hoopt Bussemaker.

Zeegezicht bij Scheveningen
Eind september werd al bekend dat het ene schilderij, Zeegezicht bij Scheveningen, wat beschadigingen heeft. Het andere werk is min of meer ongeschonden. Van beide schilderijen ontbreekt de lijst. Volgens een woordvoerster worden de twee doeken, zodra ze in Nederland zijn, in hun huidige staat aan het publiek gepresenteerd, dus met beschadigingen en zonder lijst. Dat gebeurt mogelijk in vritrines. Na enige tijd zullen ze dan worden gerestaureerd. Zij verwacht dat de Van Goghs nog dit voorjaar worden overgedragen.

Dat dat zo snel en soepel kan gebeuren, is te danken aan "de goede samenwerking tussen Italië en Nederland", aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij bedankt de Italiaanse autoriteiten met de woorden "Grazie mille all'Italia!"