Dex Elmont verruilt judopak voor doktersjas

Dex Elmont heeft besloten zijn judoloopbaan te beëindigen. "Na 28 jaar is het over", meldt de 32-jarige Haarlemmer woensdag op zijn website. Na de afloop van de Olympische Spelen kondigde hij al aan dat hij geen volledige olympiade zou meedoen, maar nu dus heeft hij besloten zijn judopak op te hangen en zijn doktersjas aan te doen. 

"Vanaf ik het me kan herinneren zet ik me voor de volle 100 procent in op de tatami. Het is stap voor stap intenser geworden. Ik heb er onwijs van genoten. Ik had als kind alleen maar kunnen dromen van de prestaties die ik heb geleverd op diverse podia. Helaas ontbreekt een olympische medaille op mijn palmares, maar omgaan met verlies hoort ook bij topsport. Met drie EK medailles waaronder goud, drie WK medailles en deelname aan drie Olympisch Spelen, kan je best tevreden zijn."

"Tijd voor een andere witte jas. Mijn co-schappen staan op het punt te beginnen. Ik kijk uit naar nieuwe avonturen", verklaart de Europees kampioen van 2014 in de klasse tot 73 kilogram. Elmont boekte zijn eerste succes tijdens de EK in 2009 waar hij zilver pakte. Ook won hij zilver op de WK's in Tokio (2010) en Parijs (2011). Naast zijn Europese titel wist hij nog twee keer een Grand Slam-toernooi op zijn naam te schrijven; Moskou (2011) en Abu Dhabi (2014). 

Guillaume Elmont, de oudere broer van Dex, stopte vorig jaar al met topjudo na lang blessureleed. Vader Ricardo Elmont, die in 2013 overleed, deed in 1976 namens Suriname mee aan de Spelen in Montreal.

Voor Dex Elmont zit zijn judocarrière erop. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Voor Dex Elmont zit zijn judocarrière erop. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)