Detectoren zoeken verder naar gelijk Einstein

De vondst van de eeuw was het, het bewijs dat Albert Einstein gelijk had en dat zwaartekrachtgolven echt bestaan. De twee detectoren in de Verenigde Staten die het mysterieuze verschijnsel ontdekten, zijn in de afgelopen maanden opgeknapt. Sinds woensdag draaien ze weer, op zoek naar meer antwoorden op de raadsels van het heelal.

Zwaartekrachtgolven zijn rimpelingen in de zogeheten ruimtetijd, de ruggengraat van het heelal. Ze ontstaan door heftige gebeurtenissen, zoals het samensmelten van zwarte gaten. Die slingeren schokgolven door de ruimte. Dat is nu pas aan te tonen met geavanceerde apparatuur. Bij de eerste ontdekte golf verschoof een speciale laserstraal een miljoenste van een miljoenste van een miljoenste van een meter.

Die ontdekking gebeurde ongeveer een jaar geleden, bij het testen na een eerdere opknapbeurt. Daarna is er verder gesleuteld en verfijnd. De detectoren zijn beter geworden en de apparaten kunnen langer draaien, dus verwachten de wetenschappers nog veel meer te vinden.

Natuurkundigen uit Amsterdam en sterrenkundigen uit Nijmegen zijn nauw betrokken bij het baanbrekende onderzoek.

Detectoren zoeken verder naar gelijk Einstein
Detectoren zoeken verder naar gelijk Einstein (Foto: BuzzT)