Hockeysters Jong Oranje overklassen Duitsland en staan in halve finale WK

De hockeysters van Jong Oranje staan in de halve finales van het WK voor spelers onder 21 jaar. De leeftijdsgenoten van Duitsland werden met 5-0 verslagen. De energie spatte er bij Nederland, zelfs bij 36 graden celcius in de Chileense hitte, van af. Goals van Joosje Burg, Frederique Matla (2x), Pleun van der Plas en Yentle Leemans zorgden voor een 5-0 eindstand. Vrijdag speelt Oranje de halve finale, donderdag wordt duidelijk tegen wie.

Onder de bloedhete Chileense zon startte Oranje fel aan het duel met Duitsland. Na wat balbezit aan beide kanten volgde na vier minuten de eerste strafcorner voor Nederland. De sleep van Frederique Matla was houdbaar voor de Duitse keepster Rosa Kruger. Een steekballetje op de goed van achteruit doorgelopen Pien Sanders zorgde voor nog wat gevaar voor de Duitse goal, maar ook de Duitse dames konden elkaar goed vinden. Dit bleek al snel de eerste echte tegenstand te zijn op dit WK.

Na twaalf minuten spelen kwam de eerste treffer op het scorebord. Een voorzet van Pien Sanders werd verkeerd gestopt door de Duitse verdediging. Joosje Burg profiteerde optimaal en schoot feilloos binnen: 1-0. Duitsland was vervolgens tot twee keer toe dicht bij de gelijkmaker. Een honkbalslag uit de lucht (de knie van Krekelaar werd daarbij flink geraakt) werd afgekeurd en daarna kwam de Duitse aanvalster Kira Horn volledig vrij voor de goal. Anne Veenendaal redde echter knap.

Stukje bij beetje kreeg Oranje grip op de wedstrijd. Duitsland kon af en toe in de cirkel komen, maar er werd rustig en degelijk verdedigd. Met name laatste vrouw Charlotte Adegeest oogde sterk en stond vaak op de goede plaats om een bal te onderscheppen. Een snelle uitbraak leidde de 2-0 in. Frederique Matla knalde de bal overtuigend, door de keepster heen, binnen. Yentle Leemans was vervolgens dichtbij de 3-0 na een sterke onderschepping, maar de keepster redde.

Nog geen minuut in de tweede helft kwamen Pleun van der Plas en Joosje Burg alleen voor de keeper. Van der Plas prikte raak en kon beide armen in de lucht steken: 3-0. Duitsland had door een strafcorner de kans de aansluitingstreffer te maken, maar Veenendaal kon de inzet keren.

Ook in het vervolg van de tweede helft was Veenendaal nog een aantal keer belangrijk, en voorkwam ze dat Duitsland terug in de wedstrijd kon komen. Ook Josine Koning, die de laatste 10 minuten voor Veenendaal in het veld kwam, droeg haar steentje bij. Dit was een mindere fase van Oranje, waardoor Duitsland langzaam het initiatief in de wedstrijd overnam. ‘Uit de duels blijven’, coachte Rick Mathijssen.

Uit de eerste de beste aanval die Oranje opzette scoorden ze echter weer. Yentle Leemans pushte, via een Duitse verdedigster, in de touwen: 4-0. Vijf minuten tijd kon Maud Renders binnentikken, maar ze werd op haar stick geslagen door een Duitse verdedigster. Frederique Matla benutte de strafbal feilloos. Bij beide teams werd in de laatste fase van de wedstrijd de energie minder en werden er meer fouten gemaakt. Voor Oranje maakte het niet meer uit: de halve finale is, na een mooie 5-0 winst, bereikt. Oranje speelt in de halve finale vrijdag tegen ofwel Engeland ofwel Spanje.