FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 november 2016

Trump-tienermeisje in elkaar geramd

Na de verkiezingen in de VS vielen er een heel aantal gewelddadige incidenten te betreuren. Een meiske dat op school in elkaar werd geslagen omdat ze voor Trump was, is er daar één van. FOK! doet verslag van een interview met het meisje.

Jade Armenio, zoals ze heet, postte op de avond van de verkiezingen op Instagram dat ze Trump steunde. En dat was heel gewoon, stelt Jade: "Ik kan niemand noemen op mijn sociale media-accounts die níet zijn of haar mening gaf."

Het kwam haar direct na de verkiezingen duur te staan. Een medescholier vroeg haar: "Haat jij Mexicanen?" Jade reageerde: "Nee." "Jij steunt Trump", zei het meisje toen. "Dus jij haat Mexicanen." Vervolgens vloog de scholier Jade aan.

Ze had diverse wonden aan gezicht, oren en voeten. Ook trok de vechtlustige scholier haar oorbellen uit haar oren. Tig scholieren filmden het voorval en stonden erbij, keken ernaar, en grepen verder niet in. Volgens de school is de agressieve scholier 'voldoende gestraft.'

Jade's ouders zijn geschokt; haar moeder geeft aan dat zij beiden nooit hun politieke meningen verkondigen op het internet, maar dat 'zelfs als dat gebeurt, je nooit, ooit, zo in elkaar geslagen zou moeten worden.'

De beelden tref je hieronder aan. De eerste minuut is het nieuwsbericht van ABC 7, daarna zie je de (ongecensureerde) beelden van de vechtpartij:

'Demonstranten zijn hypocriete idioten'

Ted Cruz, de Texaanse senator die het als laatste Republikeinse presidentskandidaat moest afleggen tegen Donald Trump, viel de president-elect vandaag bij op Fox. Daar getuigen videobeelden op Twitter van.

Cruz trekt op de beelden van leer tegen de demonstranten die nu al een week tientallen steden in Amerika onveilig maken en voor vele miljoenen euro's schade hebben gezorgd. Deze mensen, zo zegt Cruz, zijn stuk voor stuk zo hypocriet als maar zijn kan.

"Ze lazen allemaal Trump de les, dat hij de resultaten van de verkiezingen moest accepteren. Dat zijn nu de idioten die op straat demonstreren, voor auto's gaan liggen en het verkeer ontregelen."

Het Fox-fragment met Cruz:

Verstappen over GP Abu Dhabi: "Unieke lay-out maakt het een uitdaging"

Het einde van het Formule 1-seizoen is aanstaande, wat rest is slechts de Grand Prix van Abu Dhabi volgende week. Max Verstappen noemt het circuit in het Midden-Oosten een bijzondere baan.

"Het ontwerp van de baan in Abu Dhabi is anders, er zijn veel lage snelheidsbochten en bochtencombinaties. De unieke lay-out maakt het een uitdaging, want een kleine fout in een van de vele opeenvolgende bochten kan een ronde verpesten. Het is ook belangrijk om in de laatste sector sterk voor de dag te komen om je banden goed te houden." Zo laat Verstappen weten op zijn eigen site.

Ook het leven naast de baan wekt de interesse van de Formule-1 coureur. "Daarnaast heeft Abu Dhabi een paar gave kenmerken die eruit springen ten opzichte van andere races. Het hotel loopt over de baan, wat erg speciaal is en geweldig is voor toeschouwers. Ik heb de omgeving kunnen verkennen en tijd doorgebracht in Dubai, wat altijd leuk is. Misschien probeer ik dit jaar meer uit van de Arabische keuken, daar heb ik nog niet echt van kunnen proeven."

"Natuurlijk is het de laatste race van het seizoen en ik denk dat we terugkijkend erg blij kunnen zijn met 2016. Er is door de gewijzigde reglementen veel werk te verzetten voor volgend jaar en ik denk dat iedereen benieuwd is om de nieuwe auto’s te zien. Ik kan niet wachten om van start te gaan." Zo vult de Nederlander aan die terug kan kijken op een succesvol seizoen.

Verstappen over GP Abu Dhabi: "Unieke lay-out maakt het een uitdaging" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen over GP Abu Dhabi: "Unieke lay-out maakt het een uitdaging" (Pro Shots / Action Images)

Barbie is kritiek over uiterlijk zat

Samantha van der Plas-de Jong, beter bekend als Barbie, heeft op haar Facebook-pagina flink van zich afgebeten nadat ze de afgelopen dagen veel kritiek kreeg over haar meest recente borstvergroting. Ze ergert zich vreselijk aan mensen die haar de les willen lezen over wat wel en niet mag, schrijft ze.

"Ik zal het nog een keer uitlegge: ik hou van nagels. Van wimpers. Van lang blond haar, van volle lippen, van geen rimpels in me voorhoofd en van een slanke taille in combinatie met grote tieten en dan bedoel ik pornotieten", legt Barbie uit. "Ik heb dat allemaal van mezelf niet. Dus ik koop dat. Ik word er oprecht blij van als ik dan naar mezelf kijk."

Volgens Barbie is het haar goed recht om aan haar eigen boezem te laten sleutelen. "Het gaat er hier om dat IK er blij van word. En niet wat ANDEREN daarvan vinde", schrijft ze. "En het is al helemaal vreemd dat anderen me op gaan dragen wat te doen -alleen maar omdat zij dat anders zien. Het is MIJN lijf, MIJN leven, het zijn MIJN kinderen die er naar moeten kijke."

Haten
Barbie vindt het prima dat mensen of haar haten of haar niet mooi vinden, maar dat hoeft ze naar eigen zeggen niet te horen. "Probeer je te realisere dat dit is wat ik wil en alles wat telt is, dat ik er gelukkig mee ben."

Dinsdag werd duidelijk dat Barbie weer onder het mes is gegaan. Ze plaatste toen op Instagram een foto waarop ze nog op de operatietafel ligt en een deel van haar nieuwe borsten liet zien. Het was niet de eerste cosmetische ingreep voor de realityster.

Barbie is kritiek over uiterlijk zat
Barbie is kritiek over uiterlijk zat (Foto: BuzzE)

Gewonden door aanvaring op de Merwede

Op de Merwede tussen Werkendam en Hardinxveld-Giessendam zijn donderdagavond een binnenvaartschip en een veerpont met elkaar in botsing gekomen. De kapitein van de veerboot en een passagier zijn met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Na de aanvaring is het binnenvaartschip doorgevaren, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

De zogenoemde veertaxi onderhoudt de veerdienst tussen Gorinchem, Werkendam en Hardinxveld-Giessendam.

"De botsing vond even na half zeven plaats", aldus een woordvoerder. "De schade aan de veerpont is boven de waterlijn. Die wist op eigen kracht de steiger in Werkendam te bereiken." De veertaxi zou voor reparatie naar Hardinxveld-Giessendam gaan en is voorlopig uit de vaart. Twee andere opvarenden raakten volgens de politie licht gewond maar hoefden niet naar het ziekenhuis.

Waarom de andere schipper is doorgevaren, wordt uitgezocht. Mogelijk heeft hij niets van de botsing gemerkt. Naar het schip en de opvarenden werd donderdagavond gezocht.

Akkoord in melkveesector over mestcrisis

De melkveesector heeft donderdag een principeakkoord bereikt over het het terugdringen van de uitstoot van fosfaat. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer laten weten.

Organisaties van melkveehouders, zuivelbedrijven, banken, diervoederbedrijven en Economische Zaken overlegden de afgelopen dagen over een oplossing. Melkveeboeren produceren te veel mest en dus fosfaat.

Er werd onder meer gesproken over het inkrimpen van de veestapel. De details van het akkoord worden vrijdag bekendgemaakt. De betrokken partijen willen het akkoord eerst nog voorleggen in eigen kring, aldus Van Dam.

Akkoord in melkveesector over mestcrisis
Akkoord in melkveesector over mestcrisis (Foto: ANP)

Ter Mors stopt met shorttrack en gaat voor langebaan

Jarenlang combineerde schaatsster Jorien ter Mors shortrack met de langebaan maar daar komt nu een eind aan, ze kiets definitief voor het langebaanschaatsen. Na een moeizame wereldbekerwedstrijd shorttrack in Salt Lake City hakte de Nederlandse de knoop door.

"Ik mis het gevoel en de drive", zegt Ter Mors tegen AD Sportwereld. "Ik was aan het knokken en vechten, maar dat gevoel voor de wedstrijdsport dat ik bij shorttrack altijd gehad heb, is er niet meer." Ze stond met een weinig positief gevoel aan de start van de 500 meter: "What the F! Moet ik nu met vijf man op een lijn vechten wie als eerste bij de bocht is? Dat wil ik helemaal niet meer."


Ter Mors combineerde de afgelopen vier jaar de twee disciplines in de hoop op beide ijsbanen olympisch succes te behalen. Op de shorttrackbaan kwam ze net te kort in Sochi, maar op de langebaan veroverde ze goud op de 1.500 meter en bij de ploegenachtervolging.

"Ik dacht ook altijd dat ik pas na 2018 een nieuw traject in zou gaan. Dat ik pas daarna zou kiezen voor een volledige langebaancarrière. Ik had altijd als doel de beste van de wereld te zijn in het shorttrack. Maar dat doel raakt steeds verder weg." Zo verklaart de schaatser haar situatie. Doordat Ter Mors zich te weinig kon focussen op shorttracken verloor ze meer en meer het gevoel en contact met de sport. Op tactisch gebied gingen concurrentes meer vooruit waardoor ze zich moeilijker kan handhaven aan de top. "Ik kan nog steeds hele snelle rondjes schaatsen, maar dat komt niet uit de verf in de wedstrijd. Ik ben een schaatser, geen shorttracker", zo vult ze aan.

"Dat voelt dus wel rot. Het is dubbel. Maar toen ik in Salt Lake City zat, dacht ik: waarom zit ik niet in Harbin, bij de wereldbeker langebaan?", aldus Ter Mors over hoe ze haar liefde voor shorttrack kwijt was.

Met het oog op het WK shorttrack in Rotterdam volgend jaar en de Olympische Spelen in 2018 is de olympisch kampioene nog wel beschikbaar voor de relay. "We hebben nu zo'n sterke ploeg staan, met vijf meiden die knoepertje hard rijden, dit is een once in a lifetime kans. Bovendien is het racen bij de aflossing anders dan bij het individuele shorttrack."

Ter Mors stopt met shorttrack en gaat voor langebaan (Pro Shots / Erik Pasman)
Ter Mors stopt met shorttrack en gaat voor langebaan (Pro Shots / Erik Pasman)

Golfers Van Driel en Lafeber lopen tourkaart mis

Golfer Joost Luiten zal ook in 2017 de enige Nederlandse golfer blijven op de Europese Tour. Maarten Lafeber en Darius van Driel haalden de cut van de Qualifying School finale maar slaagden er niet in om een kaart voor het hoogste Europese niveau te veroveren.

Lafeber en Van Driel maakten donderdag in de laatste ronde nog een kleine kans om in de top 25 te eindigen en daarmee een kaart voor de European Tour van 2017 te bemachtigen. Het lukten beide spelers niet en zullen het volgend jaar moeten proberen op de Challenge Tour.

Lafeber begon de slotdag op drie slagen van de top-25, maar het ging in het begin direct mis. Op de eerste twee holes sloeg hij een bogey en eindigde uiteindelijk met 80 slagen, acht slagen boven par. Hij eindigde uiteindelijk op 72e plek.

Van Driel ging op de slotdag van de zogenoemde rond in 72 slagen en bezette met een totaal van 428 een gedeelde 59e plaats. Hij noteerde donderdag vijf birdies tegenover drie bogeys én een dubbele bogey en daarmee op par hangen. Van Driel stond na vier dagen nog op een gedeelde tiende plek. Het ging woensdag mis en zakte naar een gedeelde 51e plek, vandaag wist hij dat dus niet meer te herstellen. 

Dit jaar verschenen vijf Nederlanders aan de start in de finale Qualifying School. Na vier dagen waren Reinier Saxton, Daan Huizing en Jurrian van der Vaart al uitgeschakeld. Ook Van Driel en Lafeber grepen dus uiteindelijk mis. 

SBS6 lijft Dennis van der Geest in

Oud-judoka en dj Dennis van der Geest gaat aan de slag als presentator voor SBS6. Hij maakte donderdagavond in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam bekend dat hij een meerjarencontract heeft getekend bij de zender.

In 2017 is Van der Geest in ieder geval te zien in twee nieuwe programma's op de commerciële zender. Samen met Kim Lian van der Meij presenteert hij de Nederlandse versie van het internationale succesformat Ninja Warrior. "Een soort apenkooien 6.0", zoals het kersverse SBS-gezicht het zelf verwoordt.

Ook maakt Van der Geest voor SBS6 het nieuwe programma De wereld rond met tachtigjarigen. Een groep levenslustige tachtigers krijgt de kans de reis van hun leven te maken. "Ik vind dit een ongelofelijk mooi gegeven. We gaan in februari draaien en ik ben heel erg benieuwd wat we gaan meemaken."

SBS6 lijft Dennis van der Geest in
SBS6 lijft Dennis van der Geest in (Foto: BuzzE)

Bpost wil praten met PostNL

Het Belgische Bpost blijft bij postbedrijf PostNL aandringen om de mogelijkheid van een fusie te bekijken. In een brief wordt PostNL uitgenodigd om toch samen rond de tafel te gaan zitten, aldus Bpost donderdag in een verklaring.

Bpost lanceerde twee weken geleden een overnamevoorstel op zijn Nederlandse branchegenoot, van circa 2,5 miljard euro. Het bedrijf benadrukte dat er alleen een concreet bod zou volgen indien PostNL met het voorstel zou instemmen. PostNL wees het voorstel af.

Als antwoord op de afwijzing van PostNL (per brief), heeft Bpost nu een brief teruggestuurd. Daarin wordt geantwoord op "bezorgdheden en vragen" van PostNL. Bpost nodigt de onderneming bovendien uit om in gesprek te gaan over het voorstel tot combinatie.

Indianenverhaal
De Belgische minister van Telecom en Post, Alexander De Croo noemde het een "indianenverhaal" dat de Belgische staat, in geval van een overname van PostNL door Bpost, als een soort donkere schaduw over de Nederlandse belangen zou hangen en België zou bevoordelen. "Dat is niet zo", aldus de minister. `De bestuursstructuur laat dat niet toe. De Nederlandse bezorgdheid voor inmenging door de Belgische staat is volledig onterecht."

De Croo werd in het Belgische parlement aan de tand gevoeld over de ontmoeting die hij woensdag had met de Nederlandse minister van Economische Zaken Henk Kamp.

Bpost wil praten met PostNL
Bpost wil praten met PostNL (Foto: ANP)

'Ontwikkelaar Quantum Break teaset nieuwe game'

Remedy Entertainment, bekend van Alan Wake en Quantum Break, heeft 'The Greatest Trailer of All Time' vrijgegeven. Hierin zien we Sam Lake, creative director van Remedy, die zichzelf graag meerdere keren voorstelt. Interessanter is de belofte van een nieuwe game trailer.

De game trailer zou snel moeten verschijnen. Waarom het op deze manier is aangekondigd, of waarom er geen specifieke datum is genoemd: geen idee. We kunnen dus weer even speculeren. DLC voor Quantum Break? Een nieuwe Alan Wake? Een compleet nieuwe game? Roept u maar.

'Guardian of Gotham' komt 22 november uit

De één na laatste aflevering van Batman - The Telltale Series, nummer vier dus, verschijnt 22 november. De game heeft de titel 'Guardian of Gotham' en plaatst jou in de Elizabeth Arkham Asylum for the Criminally Insane.

Batman is dus van de straten af en moet zijn handlangers kiezen om te ontsnappen, terwijl Penguin de controle van Wayne Enterprises heeft overgenomen. Telltale Games heeft een trailer vrijgegeven, die hieronder te bekijken is.

De serie is beschikbaar voor Android, iOS, pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Google pompt 24 mln euro in Europees nieuws

Google stelt ruimt 24 miljoen euro beschikbaar voor Europese nieuwsorganisaties. Het is tweede keer dat Google de buidel trekt om digitale journalistiek in Europa naar een hoger niveau te tillen. De investering is onderdeel van Googles Digital News Initiative Innovation Fund.

Voor Nederlandse initiatieven heeft Google in deze tweede investeringsronde een half miljoen euro over. Het geld gaat onder meer naar Blendle, de Coöperatie House of Journalism en Reblr.

In totaal heeft Google nu zo'n 50 miljoen euro in nieuwsprojecten op ons continent gepompt. Daarmee is de pot overigens nog lang niet leeg. In totaal wil de Amerikaanse techgigant zo'n 150 miljoen euro in de Europese journalistiek steken.

Google pompt 24 mln euro in Europees nieuws
Google pompt 24 mln euro in Europees nieuws (Foto: BuzzT)

Jean-Marie Le Pen terecht uitgesloten van FN

De stichter van het Franse Front National (FN) Jean-Marie Le Pen is terecht als FN-lid geschrapt, maar hij blijft als grondlegger verbonden met het front als erevoorzitter. Dit heeft een rechter in Nanterre donderdag bepaald, meldden Franse media.

Le Pen stichtte het FN in 1972 en leidde de partij tot 2011. Hij verkondigde radicale standpunten en gaf de partij een extreemrechts imago. Zijn dochter Marine Le Pen nam de partij in 2011 over. Ze heeft zich sindsdien met succes ingezet om van het nationalistische front een brede volkspartij tegen de EU, tegen immigratie en voor protectionisme te maken.

Ze heeft daarbij slaande ruzie gekregen met haar vader. Ze heeft hem in augustus vorig jaar uit de partij gezet. Hij is toen naar de rechter gestapt om zijn lidmaatschap terug te krijgen.

Jean-Marie Le Pen terecht uitgesloten van FN
Jean-Marie Le Pen terecht uitgesloten van FN (Foto: ANP)

Koenders pleit voor Europese CIA en FBI

Er moet 'serieus' worden nagedacht over een Europese FBI en CIA. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag in een toespraak tot studenten van de Universiteit Leiden. Hij ging in zijn toespraak in op de wereldwijde ontwikkelingen op veiligheidsgebied.

Een Europese federale recherche en inlichtingendienst zijn nodig in de strijd tegen terrorisme, aldus de bewindsman. In het verleden bleek dat informatie over terroristen wel aanwezig was, maar ze werden niet gedeeld door de verschillende landen. Met een Europese CIA en FBI kunnen 'we sneller die puzzelstukken samen leggen en handelen'.

We bevinden ons op een strategisch 'kantelmoment', aldus Koenders. Een nauwere samenwerking in Europa is volgens hem een van de oplossingen om de nieuwe veiligheidssituatie tegemoet te treden. De Amerikanen richten zich minder op Europa, de macht verschuift naar het Oosten, terwijl die van Europa afneemt.

Koenders pleit voor Europese CIA en FBI
Koenders pleit voor Europese CIA en FBI (Foto: ANP)

WK-organisatie: "Toch alcohol bij WK voetbal in Qatar"

Enige tijd geleden zorgde Hassan Al-Thawadi, de voorzitter van het organisatiecomité van het WK in 2022, dat er tijdens het eindtoernooi in Qatar geen alcohol te verkrijgen zou zijn. Daarmee zorgde hij voor nogal wat ophef, het verbod was niet met wereldvoetbalbond FIFA besproken. Maar gelukkig voor de voetbalfans, het lijkt een misverstand te zijn. Er zal wel degelijk alcohol verkrijgbaar zijn, alleen niet op publieke plekken.

"Onze positie hierin is nooit veranderd", aldus Al-Thawadi, die hiermee het veroorzaken van de onduidelijkheid ontkent. De voorzitter deed zijn uitspraken in een interview met een lokale krant. Nu nog even hopen dat het Nederlands elftal zich kan kwalificeren ter zijner tijd.

Geen probleem dus, er zal alcohol zijn (Bron: YouTube)

Kensington en Miss Montreal op jarig Zand

Kensington en Miss Montreal staan in augustus op de jubileumeditie van Strandfestival Zand. Het festival maakte donderdag de eerste namen bekend voor de tiende editie.

Die vindt plaats op zaterdag 19 augustus en wordt gepresenteerd door Jeroen van Koningsbrugge en Lieke van Lexmond. Het festival op het strand van Almere staat uitgebreid stil bij het jubileum. Tien artiesten maken hun opwachting op een extra lange festivaldag, die al om 10.00 uur begint.

"De tiende editie van het festival gaat groots gevierd worden, want we zijn met het team natuurlijk ontzettend jarig en trots en dat willen we graag met onze bezoekers delen", zegt Jeroen van Koningsbrugge. "De extra lange festivaldag met meer artiesten dan ooit zijn natuurlijk de basisingrediënten, maar ik weet wat we nog meer gaan doen en kijk dan ook enorm uit naar deze bijzondere feestelijke editie."

Kensington staat volgend jaar voor de tweede keer op Strandfestival Zand. Voor Miss Montreal is het de derde keer dat ze optreedt tijdens het jaarlijkse festival. De organisatie verwacht 25.000 bezoekers.

Kensington en Miss Montreal op jarig Zand
Kensington en Miss Montreal op jarig Zand (Foto: BuzzE)

'Deutsche Bank wil bonus ex-topmannen terug'

Deutsche Bank wil naar verluidt miljoenen aan bonussen terug van zes eerder vertrokken topmannen. Dat schrijft de Süddeutsche Zeitung.

Het door schandalen geplaagde Duitse concern wil volgens de krant onder meer geld zien van de voormalige bazen Anshu Jain en Josef Ackermann. Bij Jain, die van 2012 tot 2015 gedeeld aan het hoofd van de bank stond, zou het zelfs gaan om meer dan 10 miljoen euro.

De gewezen directeur zal er overigens niet veel armer van worden. In zijn jaren bij Deutsche heeft hij naar eigen zeggen zo'n 300 miljoen euro bij elkaar geharkt. Hoeveel de Indiër precies heeft verdiend is onduidelijk, aangezien dat destijds nog niet allemaal openbaar gemaakt hoefde te worden.

De afgelopen tijd leefden er grote zorgen over de toekomst van Deutsche Bank, onder meer door een miljardenboete die het concern in de Verenigde Staten boven het hoofd hangt vanwege misstanden uit het verleden.

'Deutsche Bank wil bonus ex-topmannen terug'
'Deutsche Bank wil bonus ex-topmannen terug' (Foto: ANP)

Bijna 1,3 miljoen voor privéconcert Take That

Take That heeft aardig wat geld opgehaald voor het goede doel. De Britse boyband veilde een privéconcert voor de liefdadigheidsorganisatie Children In Need. Een fan betaalde 1,1 miljoen pond (bijna 1,3 miljoen euro) voor de show, meldt de BBC.

"O mijn god", reageerde Gary Barlow toen hij het bedrag hoorde. Zakenvrouw Elaine Fairfax tastte diep in de buidel voor een optreden van Gary en co. Ze bood aanvankelijk een half miljoen pond (582.000 euro), maar dat werd verdubbeld door een andere grote Take That-fan. Daarop besloot Elaine 1,1 miljoen pond (bijna 1,3 miljoen euro) te bieden.

Voor dat geld krijgt ze een privéconcert van 45 minuten. Maar Gary, Mark Owen en Howard Donald doen mogelijk veel meer dan alleen zingen. "We komen optreden, doen een drankje, maken selfies, maken kennis met je vrienden en ontmoeten je vader en moeder. Wat je wil, we doen het", zei Gary. "Probeer maar eens van ons af te komen. Aan het eind van de avond werk je ons de deur uit."

Het is volgens de BBC voor het eerst dat Take That een privéoptreden geeft na een veiling. Die was een initiatief van presentator Chris Evans, die Gary een paar dagen geleden een mailtje stuurde. Gary overlegde met zijn bandmaatjes, die binnen vier minuten toestemden. "Children In Need ligt ons aan het hart."

Bijna 1,3 miljoen voor privéconcert Take That
Bijna 1,3 miljoen voor privéconcert Take That (Foto: BuzzE)

Ex-SGP-leider Van der Vlies heeft kanker

Voormalig fractieleider van de SGP Bas van der Vlies heeft darmkanker. Dat heeft zijn partij donderdag bekendgemaakt.

De gezondheid van de 74-jarige Van der Vlies was al broos. Twee weken geleden werd hij aan zijn hart geopereerd. Bij een onderzoek deze week werd vastgesteld dat hij darmkanker heeft. Van der Vlies wordt deze week nog geopereerd, aldus de SGP.

"We spreken de wens uit dat Van der Vlies en zijn familie dezer dagen gedragen mogen worden door het meeleven van anderen, en nog meer door gebed om Gods bijstand en hulp", stelt de partij in een verklaring. "Wat zou het mooi zijn als onze vroegere voorman zal ervaren dat God een God van wonderen is."

Van der Vlies zat van 1981 tot 2010 in de Tweede Kamer en was daarmee een van de langstzittende Kamerleden. In 1986 werd hij fractievoorzitter, en hij gold lang als het 'geweten van de Tweede Kamer'. Naast zijn religieuze overtuigingen staat hij ook bekend om zijn grote dossierkennis en zijn doeltreffende maar beschaafde manier van debatteren. Omdat streng-gereformeerden het medium televisie verwerpen, was hij daar gedurende 19 jaar fractievoorzitterschap niet te zien. Pas in 2005 schoof hij voor het eerst aan in Nova.

Ex-SGP-leider Van der Vlies heeft kanker
Ex-SGP-leider Van der Vlies heeft kanker (Foto: ANP)

'iPhone stuurt belhistorie naar Apple'

iPhones waarop Apples synchronisatie- en opslagdienst iCloud is ingesteld, sturen de volledige belgeschiedenis naar servers van Apple. Dat ontdekte de Russische digitale veiligheidsonderzoeker Elcomsoft, schrijft The Intercept. De iPhone maakt geen melding van het doorsturen van die gegevens.

De logbestanden die worden doorgestuurd bevatten informatie over alle uitgaande en inkomende gesprekken, inclusief telefoonnummers, tijdstip en duur van het gesprek. Zelfs gemiste en doorgeschakelde gesprekken staan in de lijst. Volgens Elcomsoft slaat Apple de gegevens maximaal vier maanden in iCloud op. Dat is veel langer dan telecomaanbieders die gegevens opslaan.

Behalve gewone gesprekken worden ook de gegevens van FaceTime-conversaties opgeslagen. Volgens Elcomsoft is dit al zo sinds iOS 8.2. Die versie van Apples mobiele besturingssysteem kwam in maart vorig jaar uit. Sinds iOS 10 worden ook gemiste binnenkomende gesprekken via sommige andere diensten opgeslagen.

Apple erkent dat de telefoongegevens worden gelogd en zegt dat dat opzettelijk zo is. "We bieden de synchronisatie van belgegevens aan onze klanten aan zodat ze van ieder apparaat terug kunnen bellen", schreef een woordvoerder van het bedrijf in een e-mail. Ze wijst er verder op dat die gegevens beveiligd zijn met een wachtwoord.

The Intercept ontdekte in september al dat Apple logbestanden van alle iMessage-berichten die gebruikers sturen, opslaat in iCloud. Beide soorten gegevens kunnen door justitie worden opgevraagd bij Apple, maar kunnen bij een hack ook in handen van ongewenste personen komen.

'iPhone stuurt belhistorie naar Apple'
'iPhone stuurt belhistorie naar Apple' (Foto: BuzzT)

Kansloze aso-asielzoeker sneller land uit

Kansloze asielzoekers uit bijvoorbeeld Marokko en Algerije die zich misdragen worden, als het aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) ligt, voortaan sneller het land uitgezet en soberder opgevangen. Hij neemt maatregelen die dat mogelijk moeten maken. "We proberen uit te stralen dat het geen zin heeft om binnen te komen", aldus Dijkhoff donderdag.

Dijkhoff maakte eerder deze week al bekend dat hij een einde maakt aan de terugkeervergoeding voor asielzoekers uit Marokko en Algerije. De asielzoekers uit die 'veilige' landen maken weinig kans in de asielprocedure. Daarbij komt ook dat een aantal veel overlast veroorzaakt op en rond de plekken waar ze worden opgevangen.

Om ze sneller het land uit te krijgen verkort de staatssecretaris de procedure voor asielzoekers die zich eerder in andere Europese landen hebben aangemeld.

Kansloze aso-asielzoeker sneller land uit
Kansloze aso-asielzoeker sneller land uit (Foto: ANP)

Minister Kamp had staatsgeheim in privémail

Minister van Economische Zaken Henk Kamp had in zijn privé-e-mailaccount vertrouwelijke documenten, waarvan één staatsgeheim. Dat blijkt uit een onderzoek naar het e-mailverkeer van de minister, schrijft Kamp in een brief aan de Tweede Kamer.

Over het e-mailgebruik van de bewindsman ontstond eerder dit jaar ophef. Naar aanleiding daarvan liet Kamp onderzoek uitvoeren naar de inhoud van zijn mailbox. Daarin werden een "twintigtal" vertrouwelijke documenten aangetroffen, aldus Kamp. Het document dat stond aangemerkt als "staatsgeheim" was een nota over onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden bij een onafhankelijk bestuursorgaan.

Kamp stelt dat het gebruik van zijn privémail het voor hem makkelijk maakte in de avonden en weekenden nog te werken. "Ik ben mij er onvoldoende bewust van geweest dat, gezien de aard van mijn werkzaamheden, de door mij gebruikte privé e-maildienst niet geschikt was", schrijft de minister. Hij benadrukt dat hij zijn privémail niet langer gebruikt voor zijn werk.

In totaal vonden de onderzoekers 23.534 e-mails die tussen januari 2009 en mei 2016 Kamps inbox binnenstroomden. Daarvan waren er 11.819 werkgerelateerd. Kamp heeft ook inlichtingendienst AIVD gevraagd naar de gevonden documenten te kijken. De dienst oordeelde dat ze "de interesse van buitenlandse inlichtingendiensten (hadden) kunnen hebben", aldus Kamp. De AIVD stelde geen vervolgonderzoek in.

Minister Kamp had staatsgeheim in privémail
Minister Kamp had staatsgeheim in privémail (Foto: ANP)

Kamer: behoed PostNL voor Belgische overname

De Nederlandse regering moet meer doen om PostNL te beschermen tegen een overname door het Belgische staatsbedrijf Bpost. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.

Verschillende voorstellen passeerden donderdag de revue om PostNL te beschermen. Kamerlid Mei Li Vos van de PvdA pleitte ervoor om de Postwet zo aan te passen dat de minister van Economische Zaken toestemming moet geven voor een overname en er voorwaarden aan kan verbinden. Een meerderheid van de Kamer steunde dit idee.

Minister Kamp en de Kamer zijn bang dat in het geval van een overname de Belgische regering een te dikke vinger in de pap krijgt op de Nederlandse postmarkt. Kamp heeft een overname door Bpost al meermalen onwenselijk genoemd, maar hij benadrukt ook dat de uiteindelijke beslissing aan de aandeelhouders van PostNL is.

Kamer: behoed PostNL voor Belgische overname
Kamer: behoed PostNL voor Belgische overname (Foto: ANP)

Meer woningen verkocht in oktober

De woningverkopen zijn in oktober verder opgelopen. Het Kadaster telde vorige maand 17.339 huizen die van eigenaar veranderden. Dat komt neer op een stijging van 6,2 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Er werden in oktober echter lang niet zoveel huizen verkocht als in september. Vergeleken met die maand was sprake van een daling met 17,5 procent.

De verkopen gingen op jaarbasis ook niet in alle provincies omhoog. De stijging was het grootst in Flevoland, met een plus van dik 30 procent. In Noord-Holland, Groningen en Utrecht vertoonde de markt echter een krimp.

Het Kadaster meldde donderdag verder dat het aantal geregistreerde hypotheken vorige maand een kleine 4 procent hoger lag dan een jaar eerder, op 24.229 stuks. Het aantal executieveilingen lag met een totaal van 183 bijna 30 procent lager dan in oktober 2015.

Meer woningen verkocht in oktober
Meer woningen verkocht in oktober (Foto: ANP)

Opnieuw giraffe geboren in Artis

Voor de tweede keer in korte tijd is er in Artis een netgiraffe geboren. Het jong kwam woensdagavond na een draagtijd van vijftien maanden ter wereld. Vorige week stierf een pasgeboren girafje na een aantal dagen, omdat de moeder het veulen niet accepteerde.

Volgens de Amsterdamse dierentuin heeft het kersverse girafje al gedronken bij de moeder, die al vijf keer eerder heeft geworpen. Het jong is een hengst en met dit dier erbij telt de kudde nu tien netgiraffen.

Artis heeft de langnekkige dieren sinds 1856. De netgiraffen zijn herkenbaar aan het netvormige vlekkenpatroon, dat bestaat uit grote hoekige vlekken gescheiden door dunne witte lijnen.

Opnieuw giraffe geboren in Artis
Opnieuw giraffe geboren in Artis (Foto: ANP)

EU wil subsidie GeenPeil-advertentie terug

Het Europees Parlement wil 14.500 euro subsidie terug die de GeenPeil-campagne gebruikte voor een advertentie om handtekeningen te werven voor het referendum over het associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van het parlement dat naar verwachting maandag wordt goedgekeurd.

Nadat de paginagrote advertentie van GeenPeil vorig jaar september in De Telegraaf was verschenen, was het benodigde aantal handtekeningen snel binnen. In het referendum in april stemde een meerderheid tegen het akkoord.

De advertentiekosten van 14.500 euro werden betaald door het Instituut voor Directe Democratie in Europa (IDDE), een door het parlement gesubsidieerde stichting die is gelieerd aan de Britse partij UKIP. De regels verbieden dat subsidies worden gebruikt voor referenda. En dat is hier 'ondubbelzinnig' gebeurd, staat in het rapport.

EU wil subsidie GeenPeil-advertentie terug
EU wil subsidie GeenPeil-advertentie terug (Foto: ANP)

Toch geen automatische prijsverhoging tabak

Een automatische belastingverhoging van sigaretten en tabak is van de baan. Een meerderheid in de Tweede Kamer verwierp donderdag het plan van oppositiepartij SP.

De partij wilde dat de accijnzen voor rookwaren voortaan jaarlijks zouden worden geïndexeerd, dat wil zeggen automatisch aangepast aan de inflatie. De regering was dat niet van plan, maar maakte duidelijk geen bezwaar te hebben tegen het voorstel. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zag geen "zwaarwegend nadeel", zo zei hij woensdag tijdens een debat over de belastingen voor 2017.

De SP wilde voorkomen dat roken relatief goedkoper wordt als andere producten wel duurder worden door de inflatie. Ook wilde de partij het roken onder jongeren ontmoedigen. Het had de schatkist over een paar jaar tientallen miljoenen euro's extra kunnen opleveren.

Toch geen automatische prijsverhoging tabak
Toch geen automatische prijsverhoging tabak (Foto: ANP)

Verstappen wéér genomineerd voor 'Actie van het jaar'

Max Verstappen maakt opnieuw kans om de Action of the Year Award van wereldautosportbond FIA te winnen. Voor die prijs worden uit de diverse autosportklassen van de FIA acties aangedragen door de organisatoren van die kampioenschappen.

Vanuit de Formule 1 kwam de inhaalactie van Verstappen op Nico Rosberg tijdens de Grand Prix van Brazilië. Op een drijfnat Interlagos ging de Red Bull-coureur op prachtige wijze buitenom bij de Duitser, die zo zijn tweede plek kwijtraakte aan Verstappen. Alle negen genomineerde acties zijn hier te bekijken en daar kan dan ook gelijk gestemd worden. 

Als Verstappen de prijs wint zou dat een zeer bijzondere prestatie zijn, want het zou het derde jaar op rij zijn waarin de Nederlander de prijs pakt. In 2014 werd hij tot winnaar gekozen voor zijn schitterende inhaalactie op Antonio Giovinazzi in de slotmeters van de Formule 3 in Imola, waarmee hij de zege pakte. Vorig jaar leverde Verstappen's prachtige inhaalactie buitenom bij Felipe Nasr op Spa-Francorchamps hem de prijs op.

Overigens ziet uw redacteur de twee onderstaande acties als voornaamste kandidaten, maar laat vooral weten op wie je zelf gestemd hebt!

Kevin Eriksson - WK rallycross (Bron: YouTube)

Max Verstappen - Formule 1 (Bron: YouTube)

AIVD waarschuwde voor geweld in Rotterdam

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD heeft de gemeente Rotterdam gewaarschuwd voor mogelijk geweld bij een betoging tegen Zwarte Piet afgelopen weekeinde. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag gezegd tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

De stadsbestuurder besloot na ontvangst van het AIVD-ambtsbericht dat de niet vooraf aangemelde betoging niet door mocht gaan. Hij had alle reden om zwaar in te zetten, zei hij donderdag in een raadsvergadering waar de demonstratie ter sprake kwam. De openbare orde woog zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting, verdedigde hij de beslissing.

Afgelopen zaterdag werden bijna tweehonderd mensen opgepakt. De actievoerders besloten niet in Maassluis bij de nationale intocht tegen Zwarte Piet te protesteren, maar in de Maasstad. De demonstranten werden opgepakt omdat zij een ingesteld demonstratieverbod negeerden.

AIVD waarschuwde voor geweld in Rotterdam
AIVD waarschuwde voor geweld in Rotterdam (Foto: ANP)

Mogelijke dreiging luchthaven Rotterdam

Rond Rotterdam The Hague Airport hebben de politie en de marechaussee donderdag extra beveiligingsmaatregelen genomen, zowel zichtbare als onzichtbare. Aanleiding is een bij de politie binnengekomen anonieme melding die wijst op een mogelijke dreiging op de luchthaven.

Volgens de marechaussee worden vooral bussen en auto's gecontroleerd.

Het vliegverkeer gaat vooralsnog gewoon door.

Mogelijke dreiging luchthaven Rotterdam
Mogelijke dreiging luchthaven Rotterdam (Foto: ANP)

Geen Duits asiel voor gedeserteerde Amerikaan

Een Amerikaanse soldaat die deserteerde omdat hij niet opnieuw naar Irak wilde, heeft geen recht op asiel in Duitsland. André Shepherd kreeg donderdag nul op het rekest van de bestuursrechter in München, waar hij een procedure had aangespannen tegen de afwijzing van zijn aanvraag door de immigratiedienst.

Shepherd, nu 39, deserteerde in 2007. Hij liep weg bij een Amerikaans steunpunt in Beieren, omdat hij "niet wilde deelnemen aan Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak". Maar volgens de rechter heeft hij andere mogelijkheden om te voorkomen dat hij bij zulke misdaden betrokken zou raken onbenut gelaten. Hij had bijvoorbeeld om overplaatsing kunnen vragen of zijn ontslag kunnen indienen. In plaats daarvan verlengde hij tot twee keer toe zijn contract. De soldaat voerde aan dat hij had getekend omdat hij de toezegging had gekregen van een officier dat hij niet nog eens naar Irak zou hoeven.

Een organisatie die de militair bijstaat, noemde het vonnis vooringenomen en kondigde beroep aan.

Geen Duits asiel voor gedeserteerde Amerikaan
Geen Duits asiel voor gedeserteerde Amerikaan (Foto: ANP)

Ecclestone: "Er zijn te veel regels in de F1"

Voorafgaand aan de vergadering van de Strategy Group, die gisteren in Genève plaatsvond sprak Formule 1-baas Bernie Ecclestone klare taal: "Er zijn teveel regels in de Formule 1." Hiermee doelde de Brit onder andere op de extra regel die in het leven is geroepen rond het inhalen nadat Max Verstappen enkele verdedigingsmanoeuvres in de remzone toepaste.

"We moeten de regels eens goed gaan bekijken. Er zijn gewoonweg te veel regels. Je hebt rechters, dokters, God weet niet wie nodig om te weten wat er nog is toegelaten. Ik denk dat de regels vernieuwd moeten worden, omdat het in mijn ogen verboden is om te racen. Alles is toegelaten, zolang je maar niet racet," zo sprak een gedecideerde Ecclestone.

"Het is té onoverzichtelijk voor de fans, maar ook voor de rijders zelf. Ze kunnen niet meer racen, omdat ze zich telkens afvragen of het al dan niet is toegelaten. Het is ronduit belachelijk. Als ik je zou blokkeren, dan zoek je een weg om me voorbij te gaan. Enkel als ik gevaarlijk rijd en een ongeluk kan veroorzaken, zou ik gestraft moeten worden. Zo simpel is het." Aldus de Formule 1-baas die zijn frustratie niet onder stoelen of banken stak.

Mercedes-baas Toto Wolff, die één van de teambazen is die in de Strategy Group zit, sloot zich aan bij Ecclestone: "Hij heeft gelijk en ik denk dat velen onder ons weten dat de regels eenvoudiger gemaakt moeten worden. Veiligheid is het belangrijkste aspect in de sport. Ik denk dat Charlie (Whiting, wedstrijdleider in de F1. red.) de regels daarom zo heeft opgesteld. Zijn rol is namelijk om de veiligheid te bewaken. We moeten bekijken hoe we de F1 aangenamer kunnen maken, zonder de rijders in gevaar te brengen. Een duwtje in de goede richting zou al een hele prestatie zijn."

Ecclestone: "We hebben te veel regels in de F1" (Pro Shots / Action Images)
Ecclestone: "We hebben te veel regels in de F1" (Pro Shots / Action Images)

'Buitensporige premies voor ex-kankerpatiënt'

Honderdduizenden Nederlanders die ooit in hun leven kanker hebben gehad, soms tientallen jaren geleden, hebben vaak grote problemen bij het afsluiten van een levensverzekering. Dat concludeert de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) in een donderdag verschenen onderzoek.

"Geregeld krijgen (ex)patiënten geen, moeilijk of tegen buitensporige premies een voorstel voor een dergelijke verzekering", stelt de federatie. NFK geeft het voorbeeld van een ex-patiënt die bij een verzekeraar een toeslag moest betalen van 1566 procent. De maandpremie ging omhoog van 9 euro naar 143 euro. Bij een andere verzekeraar ging de premie met bijna de helft omhoog, van 7 euro naar 11 euro.

Een levensverzekering (overlijdensrisicoverzekering) is meestal nodig voor het afsluiten van een hypotheek bij de aanschaf van een nieuwe woning.

'Buitensporige premies voor ex-kankerpatiënt'
'Buitensporige premies voor ex-kankerpatiënt' (Foto: ANP)

Russen lanceren Trump-telefoon

Een Russische telefoonfabrikant speelt vlot en handig in op de vriendelijkheden die president Poetin uitwisselt met de nieuwe Amerikaanse president Trump. In de winkels ligt de gouden iPhone 7 waarin de beeltenis van Donald Trump is gegraveerd.

De Russische fans van de aankomende Amerikaanse leider moeten 197.000 roebel voor het kleinood neertellen, omgerekend 2800 euro. Fabrikant Caviar bracht eerder een gouden Poetin-telefoon op de markt. Onder het portret van de president is de Krim afgebeeld, het schiereiland dat Rusland in 2014 annexeerde.

Rusland blokkeert toegang tot LinkedIn

Russische internetaanbieders mogen hun klanten geen toegang meer geven tot LinkedIn. De Russische telecomwaakhond heeft hun donderdag opdracht gegeven de zakelijke netwerksite van Microsoft te blokkeren. LinkedIn overtreedt privacywetten door gegevens van Russische gebruikers op te slaan op servers die in het buitenland staan, aldus de autoriteiten.

Het netwerk heeft tevergeefs geprobeerd de blokkade via de rechter te voorkomen. Zo'n vijf miljoen Russen hebben een profiel op LinkedIn, ongeveer 1 procent van alle gebruikers wereldwijd.

Rusland blokkeert toegang tot LinkedIn
Rusland blokkeert toegang tot LinkedIn (Foto: ANP)

Nederlanders internetten vaker mobiel

Nederlanders zijn de afgelopen twee jaar meer gaan internetten en die stijging is vooral aan smartphones te danken. Uit een rapport van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) blijkt dat we in 2016 gemiddeld zo'n 40 uur per maand internetten op een mobieltje.

Nog eens 23 uur spenderen we met een tablet in onze hand en laptops en desktops zijn goed voor nog eens 25 uur internet per maand. Wat opvalt is dat het aantal interneturen de afgelopen twee jaar is afgenomen op vaste computers, laptops en tablets. In totaal internetten we gemiddeld 8 uur per maand minder op deze apparaten. De tijd dat we op een smartphone online zijn, is met 11 uur toegenomen sinds 2014. Die stijging komt vooral doordat steeds meer ouderen een smartphone hebben.

Ook in het app-gebruik is een verschuiving zichtbaar volgens SIDN. Zo gebruiken we gemiddeld minder apps dan twee jaar geleden, maar maken we wel intensiever gebruik van die kleinere selectie apps. De meeste tijd gaat naar Facebook en Google. Daarbij moet worden opgemerkt dat het om meerdere apps van de twee bedrijven gaat. Zo wordt ook WhatsApp als Facebook-app geteld.

E-mail is volgens de domeinbeheerders van SIDN een stuk minder populair aan het worden. Vooral jongeren vinden e-mail slechts bijzaak. Slechts 6 procent van de ondervraagde jongeren overweegt nog een domeinnaam aan te schaffen voor een persoonlijk mailadres. Ouderen (65+) zijn hier juist wel meer in geïnteresseerd dan twee jaar geleden.

Nederlanders internetten vaker mobiel
Nederlanders internetten vaker mobiel (Foto: BuzzT)

Gordon heeft gehoorschade na aanrijding

De aanrijding is ruim een jaar geleden, maar Gordon ervaart nog elke dag de gevolgen van zijn ongeluk op het Griekse eiland Mykonos. De zanger en presentator heeft gehoorschade overgehouden aan de klap, vertelde hij donderdag in Evers staat op.

"Sinds het ongeluk is er heel veel veranderd. Ik heb er toch iets aan overgehouden, een gehoorbeschadiging. Ik hoor m'n eigen stem in m'n hoofd", vertelde Gordon. "Ik weet dus nu wat iedereen rond mij hoort", grapte hij meteen. "Als je zingt is het echt kut."

Gordons artsen hadden lange tijd geen idee waar de klachten vandaan kwamen. "Ze dachten eerst dat het door de hersenschudding kwam. Ik heb er een halfjaar mee gelopen, toen zeiden ze: nou, dit duurt wel heel lang." Vervolgens dachten de doktoren aan een prop in Gordons oren. "Ik heb m'n oren uit laten spuiten, maar dat bleek het dus ook niet te zijn. Nu moet ik over twee weken een MRI-scan maken en dan maar kijken wat het is."

Doffe klank
Volgens de 48-jarige Gorden is het net alsof hij continu verkouden is. "Zo'n doffe klank aan de linkerkant." Mede vanwege de problemen met zijn gehoor heeft Gordon besloten een punt te zetten achter zijn zangcarrière. "Het is niet de reden dat ik stop, maar wel een van de." Een plaat opnemen heeft volgens Gordon geen zin meer en voor optredens heeft hij geen tijd meer nu hij druk is met onder meer televisie.

Gordon werd vorig jaar september tijdens zijn vakantie op Mykonos van achteren aangereden door een auto toen hij naar zijn hotel wandelde. Hij belandde met diverse botbreuken in een ziekenhuis in de Griekse hoofdstad Athene. Na een paar dagen mocht hij terug naar Nederland.

Gordon heeft gehoorschade na aanrijding
Gordon heeft gehoorschade na aanrijding (Foto: BuzzE)

Nintendo zet groots in op Pokémon Sun en Moon

Het lijkt erop dat Nintendo er vertrouwen in heeft dat Pokémon Sun en Pokémon Moon goed gaan verkopen. Volgens het Japanse game-tijdschrift Famitsu heeft Nintendo al 10 miljoen units verscheept voor de lancering, ongeveer anderhalf keer het aantal units dat Pokémon X en Pokémon Y hadden tijdens de release.

Niet alleen is het het grootste aantal exemplaren ooit geproduceerd voor een Pokémon-game, maar zelfs voor de 3DS als geheel. Momenteel zijn Pokémon X en Y de bestverkopende 3DS-pokémonspellen met 15.64 miljoen verkochte exemplaren. 

Pokémon Sun en Moon komen in Europa op 23 november uit.

Pokemonsunandmoon
Nintendo zet groots in op Pokémon Sun en Moon

Zwarte Piet en winacties vriendschapskillers

Links met winacties posten en discussies beginnen over Zwarte Piet zijn dé manieren om snel van je vrienden af te komen op social media. Uit een onderzoek van radiostation SLAM! blijkt dat 30 procent van de ondervraagden deel-en-winacties zo irritant vindt, dat connecties er direct om 'ontvriend' worden.

Ook de discussie rond Zwarte Piet is niet populair bij socialmediagebruikers. Zo'n 15 procent zegt vrienden meteen te 'unfrienden' als er over de preferente huidskleur van het hulpje van Sinterklaas wordt begonnen.

SLAM! vroeg luisteraars wat ze irritant vinden op social media in het kader van Unfriend Day. Die dag werd in 2014 in het leven geroepen door de bekende Amerikaanse talkshowhost Jimmy Kimmel. Hij ergert zich eraan dat mensen op social media zich heel anders voordoen om op die manier zo veel mogelijk virtuele vrienden te vergaren.

Zwarte Piet en winacties vriendschapskillers
Zwarte Piet en winacties vriendschapskillers (Foto: BuzzT)

Europeanen wantrouwen media

Europeanen hebben niet veel vertrouwen in de onafhankelijkheid van de media in hun land. Ruim de helft (57 procent) gelooft dat de pers buigt voor druk vanuit de politiek en het bedrijfsleven. Het vertrouwen is het laagst bij mensen met een laag inkomen of een lage opleiding.

Dat blijkt donderdag uit de Eurobarometer 2016 over mediapluralisme en democratie. Daarvoor werden in oktober 28.000 inwoners van de 28 EU-landen ondervraagd.

De Europese Commissie noemt een veelzijdig medialandschap de "ruggengraat van onze democratische samenlevingen". "Burgers moeten kunnen vertrouwen op de onafhankelijkheid van de pers als we willen dat onze democratieën goed functioneren", aldus vicevoorzitter Frans Timmermans. "Zonder kwaliteitsmedia kan het publieke debat niet floreren."

Vooral de onafhankelijkheid van de media in landen als Hongarije en Polen staat onder druk. Timmermans stelt zonder landen te noemen dat journalisten hun werk in volle vrijheid moeten kunnen doen.

Europeanen wantrouwen media
Europeanen wantrouwen media (Foto: ANP)

PVV-fractie protesteert tegen strafeis

PVV-fractieleden hebben donderdag in de Tweede Kamer geprotesteerd tegen de strafeis tegen hun leider Geert Wilders. Zij toonden een grote poster van Wilders met een rood kruis over zijn mond.

Zij benadrukten zich ernstige zorgen te maken over de vrijheid van meningsuiting.

PVV-fractie protesteert tegen strafeis
PVV-fractie protesteert tegen strafeis (Foto: ANP)

Rutte niet belangrijk voor Trump

Op de lijst die woensdag verscheen van 29 buitenlandse leiders met wie de aankomende president van de Verenigde Staten Trump heeft gesproken, ontbreekt de Nederlandse premier Mark Rutte.

Presidenten, minister-presidenten, een bondskanselier, sheiks, koningen, een kroonprins en een secretaris-generaal, veel leiders zijn in de opsomming terug te vinden. Premier Rutte ontbreekt echter, maar kreeg in elk geval in eigen land commentaar op zijn telefonisch onderhoud met Trump. Enkele Tweede Kamerleden kapittelden hem dat hij de nieuwe leider van de VS wel eens wat harder had mogen aanpakken.

De tot en met donderdag bijgewerkte lijst is te vinden op de website greatagain.gov.

Trump telt Rutte niet mee
Trump telt Rutte niet mee (Foto: ANP)

OM eist 5000 euro boete van Wilders

PVV-leider Geert Wilders krijgt donderdag de strafeis te horen die het Openbaar Ministerie voor hem in petto heeft voor zijn gewraakte 'minder-Marokkanen'-uitspraak. Wilders staat terecht voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Het OM was woensdag begonnen met het voordragen van het 190 pagina's tellende requisitoir. De aanklager liet al weten daar anderhalve dag voor nodig te hebben. Naar verwachting zal de eis donderdagochtend worden uitgesproken. Daarna is het woord aan de verdediging die met het slotpleidooi kan beginnen.

Wilders deed z'n omstreden uitspraak in een Haags café op 19 maart 2014, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Hij vroeg zijn aanhangers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde 'minder', waarop Wilders antwoordde "Nou, dan gaan we dat regelen."

Vervolgd
In december van dat jaar besloot het OM dat Wilders hiervoor vervolgd moest worden. Op 18 maart dit jaar was de eerste zitting.

De rechtszaak wordt gehouden in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp.

Update 12.43 uur:
De eis van de Officier van Justitie komt uit op een onvoorwaardelijke geldboete van 5000 euro. Het OM vindt dat Wilders zich in 2014 met zijn uitlatingen over 'minder, minder, minder' Marokkanen schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie en haat. Of de rechter dit ook vindt en met de eis meegaat zal later blijken als de rechter uitspraak doet. De maximale geldboete die het OM kon eisen was 20.000 euro, maar hiervoor waren de uitspraken blijkbaar niet ernstig genoeg.

Geert Wilders krijgt strafeis te horen
Geert Wilders krijgt strafeis te horen (Foto: ANP)

'EA is toegewijd aan Titanfall 2, wat de fuck dat dan ook betekent'

Titanfall 2 is een geweldige game. Toch behaalt de game geen denderende verkoopcijfers, wat natuurlijk alles te maken heeft met de opmerkelijke keuze van EA om de game dicht op andere shooter-blockbusters uit te geven, zoals Battlefield 1 en Call of Duty: Infinite Warfare.

Vince Zampella, hoofd en oprichter van de ontwikkelaar van Titanfall: Respawn Entertainment, kent zijn concurrenten maar al te goed. Hij heeft immers gewerkt aan delen van Medal of Honor en Call of Duty, en de beste game die hij heeft gemaakt is wellicht wel Call of Duty 4: Modern Warfare. Ironisch genoeg is die game als remaster dit jaar weer gaan concurreren met Titanfall 2. Zampella geeft in een interview met Glixel aan dat het team wel wist dat het dicht bij zijn concurrenten uitgegeven zou worden, maar de exacte timing werd pas laat bekend.

Zampella laat ook zijn bezorgdheid kennen over het feit dat EA eigenaar is van Battlefield, in tegenstelling tot Titanfall dat in handen is van Respawn. Hij suggereert dat EA hun eigen product belangrijker vindt dan een IP die zij niet in hun bezit hebben. Zampella weet dan ook nog niet zeker of er ooit een Titanfall 3 komt. "De game heeft geweldige kritieken gekregen, en daar zijn we enorm blij mee. Maar wat betreft verkopen is het nog te vroeg om er een oordeel over te vellen. Wij willen meer vertellen over het universum waarin Titanfall zich afspeelt, maar wellicht weet EA hier meer over." Een woordvoerder van EA die ook aanwezig was bij het interview probeerde duidelijkheid te verschaffen met de woorden "Wij als EA zijn volledig toegewijd aan de serie". "Dus, wat de fuck dat dan ook betekent", beëindigde Zampella het interview.

'Bosz beloofde Gudelj dat Ziyech niet zou komen'

Nemanja Gudelj voelt zich in de steek gelaten door Peter Bosz, zo is het laatste nieuws omtrent de Serviër. De Telegraaf opende donderdag met een uitgebreid verhaal over de situatie van Gudelj bij Ajax. Een bron nabij de speler deed uit de doeken dat er aan de middenvelder valse beloftes zijn gedaan.

Zo kreeg Gudelj in de voorbereiding te horen dat hij nagenoeg 'onmisbaar' was in het pressingsysteem van Bosz en zou ook Hakim Ziyech niet naar Amsterdam komen. "Als er open en eerlijk naar Nemanja over Hakim was gecommuniceerd, had hij de kans gehad een transfer te maken. Nu was de tijd te kort", aldus de ingewijde. Er was volgens de bron sprake van interesse uit Spanje.

"Nu hoorde hij twee dagen na het tekenen van Ziyech dat het middenveld uit Ziyech, Davy Klaassen en toen nog Jairo Riedewald zou bestaan." Op het verzoek om eens sámen met Ziyech op het middenveld te spelen werd niet gereageerd door Bosz.

Gudelj en zijn zaakwaarnemer Vlado Lemic gaan deze week in gesprek met de clubleiding van Ajax en tot nader order zal de Servisch international aansluiten bij Jong Ajax.

Kosten regeldruk met 2,5 miljard verminderd

De kosten van administratieve rompslomp voor burgers en bedrijven zijn de afgelopen jaren met ruim 2,5 miljard euro verminderd. Daarmee is aan de doelstelling van het kabinet voldaan. Om te bepalen of de kosten van nieuwe regeldruk opwegen tegen de economische en maatschappelijke voordelen, komt er per 1 juli 2017 een onafhankelijk 'regeldrukcollege'.

Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) donderdag bekendgemaakt, ook namens de betrokken ministers Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).

Kamp spreekt van een mijlpaal. "We blijven nieuwe knelpunten opsporen en aanpakken. Wanneer burgers, bedrijven en professionals in hun werk steeds minder regeldruk ervaren, wordt ondernemen en het opzetten van nieuwe initiatieven makkelijker. Dat leidt niet alleen tot groei en vernieuwing maar maakt het dagelijkse werk voor hen ook leuker. Daar profiteren we allemaal van."

Kosten regeldruk met 2,5 miljard verminderd
Kosten regeldruk met 2,5 miljard verminderd (Foto: ANP)

Minister Zuid-Afrika verdacht van stroperij

De Zuid-Afrikaanse minister van Staatsveiligheid David Mahlobo wordt verdacht van banden met een bende die neushoorns stroopt. De bewindsman ontkent en verklaarde in het parlement meteen al dat hij niet zou aftreden.

De politie onderzoekt de beschuldiging, die het eerst deze week werd geuit in een documentaire van het televisienetwerk Al Jazeera. Het Zuid-Afrikaanse kabinet gaf slechts een kort commentaar: de beschuldiging wordt onderzocht. Mahlobo werkt ondertussen gewoon door als minister.

Minister Zuid-Afrika verdacht van stroperij
Minister Zuid-Afrika verdacht van stroperij (Foto: ANP)

Grootste smartphonedip Samsung ooit

Samsung heeft de afgelopen drie maanden zijn grootste dip in smartphoneverkopen ooit achter de rug. De Koreaanse technologiegigant kreeg in die periode problemen met zijn toptoestel Galaxy Note 7, dat spontaan kon ontbranden.

Het kwartaal begon nog goed voor Samsung, meldt onderzoeksbureau Gartner donderdag. De verkopen daalden uiteindelijk met 14,6 procent tot 71,7 miljoen smartphones, nadat de fabrikant zijn paradepaardje in het geheel moest terugtrekken wegens aanhoudende problemen. De Note 7 is overigens niet het belangrijkste model van Samsung, dat zijn de twee varianten van de Galaxy S7.

Samsung blijft veruit de grootste smartphonemaker ter wereld, al liep het marktaandeel wel terug van bijna 24 procent tot iets meer dan 19 procent. Nummer twee Apple liep niet veel in, want de iPhone-maker zag zijn verkopen ook met 6,6 procent dalen. Het marktaandeel van Apple daalde van 13 tot 11,5 procent. De Chinese fabrikanten die de top vijf completeren groeiden wel.

Grootste smartphonedip Samsung ooit
Grootste smartphonedip Samsung ooit (Foto: BuzzT)

Geen co-op campaign voor Dead Rising 4

Capcom heeft vandaag de multiplayer-modus van Dead Rising 4 uit de doeken gedaan. Echter, wat het meest opvalt is wat er dus blijkbaar niet in zit: de campaign in co-op spelen.

Vanaf Dead Rising 2 was deze mode eigenlijk niet weg te denken uit de reeks, maar Capcom denkt daar dus blijkbaar anders over. Als goedmaker introduceert Dead Rising 4 dus wel online multiplayer in de vorm van co-op missies tot vier man. Deze mode heeft een unieke, aparte skill tree en uiteraard kan je ook wederom wapens craften. Ook zullen personages en eindbazen van de singleplayer-campaign in deze mode langskomen.

Dead Rising 4 komt uit voor Xbox One en PC op 6 december van dit jaar.

OM: 20 jaar cel en tbs voor moord in chalet

De 31-jarige Janet S. uit Kampen krijgt wat het OM betreft 20 jaar cel, gevolgd door tbs met dwangverpleging voor de wrede moord op zakenman Ton Kuijf. De man werd in maart 2014 in een chalet in Ermelo met een bijl om het leven gebracht.

Dat bleek donderdag tijdens de derde dag in de zaak rond de zogeheten Ermelose chaletmoord. Valt een persoonlijkheidsstoornis niet door de rechtbank vast te stellen, dan "rest niets anders dan een levenslange gevangenisstraf", aldus het Openbaar Ministerie. Het ontzielde lichaam van zakenman Ton Kuijf werd op 14 maart 2014 door de brandweer in het brandende chalet gevonden. Het met tape en kabelbinders geknevelde lichaam was gewikkeld in plastic. "Ton Kuijf moest hoe dan ook dood. Dit plan is uitgevoerd. Dit is moord", aldus de officier van justitie.

Deskundigen konden geen stoornis vaststellen, doordat S. niet meewerkte aan onderzoeken.

OM: 20 jaar cel en tbs voor moord in chalet
OM: 20 jaar cel en tbs voor moord in chalet (Foto: ANP)

Twee miljoen voor meer uitleg vaccinaties

Ouders krijgen meer uitleg over de vaccinaties die hun kinderen krijgen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft hier 2 miljoen euro voor uitgetrokken. De organisatie merkt dat ouders steeds meer vragen stellen over het vaccinatieprogramma van de overheid.

"Ze willen bijvoorbeeld weten waarom hun kinderen zo vroeg vaccinaties moeten krijgen. We hebben daarom besloten om geld te reserveren om jeugdartsen bij te scholen zodat er meer ruimte is voor uitleg", zegt Hans van Vliet, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma, naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.

In 2015 kregen bijna 770.000 kinderen van 0 tot 19 jaar samen 1.547.000 vaccinaties binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). De deelname aan het RVP is met 92 tot 99 procent volgens het RIVM nog steeds hoog. Voor het tweede jaar op rij is er wel een lichte daling te zien bij vaccinaties voor zuigelingen.

Twee miljoen voor meer uitleg vaccinaties
Twee miljoen voor meer uitleg vaccinaties (Foto: ANP)

Fallout 4-mods deze week naar PS4

Deze week wordt mod-support voor Fallout 4 beschikbaar gemaakt op PlayStation 4. Dat maakte Bethesda bekend via Twitter.

De limiet voor mods zal naar alle waarschijnlijkheid rond de 1GB liggen. De mods op PS4 hebben een groot nadeel ten opzichte van de Xbox One-tegenhangers. Op PlayStation 4 mogen mods namelijk geen externe assets gebruiken, dus modders zijn beperkt tot de middelen die Bethesda middels de Creation Kit beschikbaar stelt.

Net zoals met Skyrim Special Edition zal de aankomende patch ook PlayStation 4 Pro-support leveren, waardoor Fallout 4 in 'native' 4K-resolutie gespeeld kan worden.

Vrouw omgekomen in Amsterdam-Zuidoost

Een nog onbekende vrouw is donderdagochtend in Amsterdam-Zuidoost om het leven gekomen. De politie houdt rekening met een misdrijf. Mogelijk is zij het slachtoffer geworden van een schietpartij.

De politie kreeg aanvankelijk een melding van een schietincident en trof de zwaargewonde vrouw aan op Maldenhof. Het is nog niet duidelijk of er daadwerkelijk is geschoten, zei een woordvoerder. De hulpdiensten probeerden haar nog te reanimeren, maar dit mocht niet meer baten.

Met een speurhond en een politiehelikopter wordt momenteel de omgeving doorzocht.

Vrouw omgekomen in Amsterdam-Zuidoost
Vrouw omgekomen in Amsterdam-Zuidoost (Foto: ANP)

Persona 5 uitgesteld naar april

Persona 5 is uitgesteld naar 4 april. De game zou oorspronkelijk op 14 februari uitkomen. Het uitstel heeft volgens Atlus USA te maken met 'kwaliteitsproblemen', meer specifiek werden ze niet. Als goedmakertje werd aangekondigd dat de game dual audio krijgt, dus zowel Japanse als Engelse stemmen.

Persona 5 kwam op 15 september uit in Japan en werd daar heel goed ontvangen. De game komt nog steeds uit voor PS4 en PS3. Bekijk ook de nieuwe Engelse trailer hieronder.

Gerard Joling wilde stoppen als Topper

Gerard Joling heeft serieus overwogen te stoppen met De Toppers. De zanger, die in 2008 uit de groep stapte maar in 2010 weer terugkeerde, wilde plaatsmaken voor een jongere generatie. "Maar daar viel niet over te praten", zegt Gerard in De Telegraaf.

"Ik zat met René en Jeroen om de tafel en vond echt dat het tijd was om te vernieuwen", vertelt Gerard over een gesprek dat twee jaar geleden plaatsvond. "Geef jong talent zoals Thomas Berge en André Hazes jr. een kans, dan trekken wij ons terug."

Gerard is achteraf blij dat zijn mede-Toppers René Froger en Jeroen van der Boom niets voelden voor zijn plannen. "Ik moet zeggen: als ik er weer sta in die afgeladen ArenA, dan is het toch weer iets bijzonders. Het blijft het grootste evenement van Nederland. En voorlopig heb ik nog geen einddatum."

Voor 2017 heeft Gerard al zo veel gepland dat 'stoppen gewoon geen optie is'. Toch maakt de 56-jarige zanger geregeld tijd vrij. "Het moet wel in de juiste proporties blijven, want ik heb niet voor niets zes jaar geleden een waarschuwing van mijn lichaam gekregen", zegt Gerard over de burn-out waar hij in 2010 mee kampte. "Elke maand neem ik verplicht een dag of zes vrij van alles. Die burn-out heeft mij wel dubbel aan het denken gezet."

Gerard Joling wilde stoppen als Topper
Gerard Joling wilde stoppen als Topper (Foto: BuzzE)

BAM werkt mee aan Britse hogesnelheidslijn

Een Britse dochtermaatschappij van BAM werkt mee aan een nieuwe hogesnelheidslijn tussen Londen en Birmingham. Het bouwbedrijf maakt deel uit van een joint venture die een deel van de voorbereidende werkzaamheden gaat uitvoeren. Dat maakte BAM donderdag bekend.

De opdracht omvat onder meer de omlegging van bijvoorbeeld gas- en elektriciteitsleidingen, archeologisch onderzoek en het bouwrijp maken en inrichten van bouwplaatsen. De werkzaamheden beginnen naar verwachting komend voorjaar en leveren BAM verspreid over vier jaar 115 miljoen euro op.

BAM werkt mee aan Britse hogesnelheidslijn
BAM werkt mee aan Britse hogesnelheidslijn (Foto: ANP)

Ook Britten zijn oorlogsschepen kwijt

Ook Groot-Brittannië is twee wrakken van marineschepen in de Javazee grotendeels kwijt. Onderzoek heeft uitgewezen dat de overblijfselen van de zware kruiser Exeter en de torpedojager Encounter grotendeels van de bodem van de zee zijn verdwenen.

Londen heeft volgens The Guardian contact opgenomen met de Indonesische overheid om zijn 'serieuze bezorgdheid' uit te drukken en te eisen dat de slooppraktijken worden beëindigd. Indonesiërs verwijderen de wrakken uit de Javazee omwille van het metaal.

Begin deze week werd bekend dat de Nederlandse kruisers De Ruyter en Java geheel en een groot deel van de torpedojager Kortenaer zijn verdwenen. De schepen werden door de Japanse marine tijdens de Slag om de Javazee in februari 1942 tot zinken gebracht. Aan boord van de wrakken bevonden zich nog de overblijfselen van vele opvarenden.

Ook de Verenigde Staten zijn een oorlogsgraf kwijt. De onderzeeër Perch blijkt inmiddels geheel verdwenen.

Ook Britten zijn oorlogsschepen kwijt
Ook Britten zijn oorlogsschepen kwijt (Foto: ANP)

Amsterdam wil in 2050 aardgasloos zijn

Amsterdam wil in 2050 een aardgasloze stad zijn. Woningcorporaties wijzen daarom volgend jaar de eerste 10.000 bestaande woningen aan waarvan de gaskraan wordt dichtgedraaid. Hiermee wil de gemeente de CO2-uitstoot in de stad flink terugdringen.

De plannen staan in de strategie Naar een Stad zonder Aardgas, die het college van burgemeester en wethouders donderdag heeft bekendgemaakt. De stad wil snel ervaring opdoen met het op grote schaal aardgasloos maken van bestaande woningen.

In Amsterdamse nieuwbouwwijken liggen al geen gasleidingen meer en in 2020 zijn naar verwachting 102.000 Amsterdamse woningen aangesloten op warmtenetten. De uitdaging is nu ook bestaande gebouwen van het aardgas af te krijgen en te kijken welke alternatieven mogelijk zijn.

Amsterdam wil in 2050 aardgasloos zijn
Amsterdam wil in 2050 aardgasloos zijn (Foto: ANP)

'Duurzaamheid verzekeraars verschilt sterk'

In het maatschappelijk beleggingsbeleid van Nederlandse levensverzekeraars zitten nog grote verschillen. Volgens het jongste rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer scoren Achmea, ASR en Vivat inmiddels erg goed op het gebied van duurzaamheid. Maar er zijn ook bekende partijen die steken laten vallen.

Aegon scoort bijvoorbeeld "onverminderd slecht", aldus de onderzoekers. Het concern zelf is het met die conclusie niet eens. Volgens Aegon zijn er het afgelopen jaar meer duurzame beleggingen gedaan voor Nederlandse klanten. De verzekeringswijzer baseert de slechte score echter op het gebrek aan beleidsvoornemens van Aegon als internationale verzekeraar.

De opstellers van het rapport vinden het onder meer positief dat Achmea en Vivat voortaan het uitgangspunt hanteren dat bedrijven waarin zij beleggen geen nieuwe activiteiten starten in gebieden waar waterschaarste heerst.

Positief
Ook over Allianz is het rapport positief. "Zo is Allianz begonnen met het terugtrekken van investeringen uit mijnbouwbedrijven die meer dan 30 procent van de omzet halen uit kolenwinning", zegt Titus Bolten, projectleider van de Eerlijke Verzekeringswijzer. "Ze komen van ver, maar het is een uitstekend begin en we moedigen Allianz aan om deze lijn door te trekken."

De Eerlijke Verzekeringswijzer is een initiatief van onder meer Amnesty, FNV, Milieudefensie en Oxfam Novib. Voor het rapport is gekeken naar het beleggingsbeleid van tien verzekeraars met betrekking tot zaken als wapens, klimaatverandering, olie en gas, bosbouw, mensenrechten, corruptie en dierenwelzijn.

'Duurzaamheid verzekeraars verschilt sterk'
'Duurzaamheid verzekeraars verschilt sterk' (Foto: ANP)

Leveranciers Apple niet toegerust op oled

Apple wil in 2017 iPhones op de markt brengen met een oled-scherm, maar leveranciers waarschuwen het bedrijf dat dat een probleem kan worden. Volgens Bloomberg heeft Apple een aantal leveranciers benaderd, maar lijkt geen van allen in staat aan de door Apple verwachte vraag te voldoen.

Samsung zou in de markt zijn om de enige leverancier te worden van oledschermen voor de iPhone, maar de Zuid-Koreanen hikken aan tegen de verwachtingen van Apple. Ook de andere benaderde partijen, LG, Sharp en Japan Display Inc., komen met vergelijkbare geluiden. De voorkeur voor één leverancier heeft waarschijnlijk te maken met eerdere schermproblemen. In het verleden lieten iPhones met schermen van verschillende leveranciers nog weleens flinke kleurverschillen zien.

Om in het jubileumjaar - de iPhone bestaat in 2017 tien jaar - toch de overstap op oled te kunnen maken, overweegt Apple nu om slechts één model te voorzien van oled. Naast het display wordt ook de vormgeving van de iPhone onder handen genomen. Apple werkt naar verluidt aan een iPhone die volledig van glas is gemaakt.

Leveranciers Apple niet toegerust op oled
Leveranciers Apple niet toegerust op oled (Foto: BuzzT)

Schilderij Monet voor recordbedrag verkocht

Een schilderij van de Franse schilder Claude Monet heeft woensdag op een veiling bij Christie's in New York een recordbedrag van 81,4 miljoen dollar (ruim 76 miljoen euro) opgeleverd, terwijl de geschatte opbrengst 45 miljoen dollar was. Tot dusverre stond het veilingrecord voor een schilderij van Monet op 80,4 miljoen dollar, bij een veiling van een schilderij in 2008.

Het impressionistische schilderij met de titel 'Meule' met daarop een hooiberg komt uit een serie van 25 doeken die Monet maakte van 1890 tot 1891. De meeste daarvan zijn in bezit van musea. Hetzelfde schilderij werd in 1999 geveild voor 11,9 miljoen dollar. De huidige verkoper verwierf het werk buiten een veiling om in 2002.

Schilderij Monet voor recordbedrag verkocht
Schilderij Monet voor recordbedrag verkocht (Foto: ANP)

Nieuw betogingen tegen Zwarte Piet op komst

Het comité Kick Out Zwarte Piet gaat de komende weken opnieuw demonstreren tegen Zwarte Piet. Bij de sinterklaasintocht in Leiden (19 november), en in Utrecht (26 november) en Rotterdam (27 november) heeft de organisatie nieuwe "vreedzame protesten" aangekondigd.

Afgelopen weekeinde ging het mis in Rotterdam. De politie hield een groep mensen aan die wilden demonstreren tegen Zwarte Piet. Er gold in de stad een demonstratieverbod en toen de mensen dat negeerden zijn ze volgens de politie gearresteerd.

Nieuw betogingen tegen Zwarte Piet op komst
Nieuw betogingen tegen Zwarte Piet op komst (Foto: ANP)

Danny de Munk maakt plannen voor pensioen

Danny de Munk wil over een paar jaar tijd vrijmaken om zijn bucketlist af te werken. "Ik heb een leeftijd in mijn hoofd waarop het genoeg is geweest", doet de 46-jarige zanger en musicalacteur uit de doeken in het AD. "Dat duurt niet lang meer."

Danny heeft nog een behoorlijke lijst van dingen die hij wil doen voor hij sterft. "Ik wil nog veel van de wereld zien. Las Vegas. Rusland. Hongkong. Tokio. Ik wil walvissen zien. Tussen ijsbergen varen. In een ijshotel slapen", somt hij moeiteloos op. "Het is niet zo dat mijn leven mislukt is als het allemaal niet gebeurt, maar ik vind het nu al heerlijk om die plannen te maken."

Voorlopig blijft het nog bij alleen plannen, Danny heeft de komende maanden zijn handen vol aan Ciske de Rat, de Musical. "Ik ben zo blij dat ik 'm nu kan doen, nu ik er nog ben", zegt hij over het laatste deel van de trilogie van Piet Bakker. "Als Ciske de man ben ik nu nog geloofwaardig. Over tien jaar niet meer."

Danny de Munk maakt plannen voor pensioen
Danny de Munk maakt plannen voor pensioen (Foto: BuzzE)

CPB onderstreept nadelen opkomst flexwerk

De flexibilisering van de arbeidsmarkt kent economische voordelen, maar drukt volgens het Centraal Planbureau (CPB) tevens zwaar op de zwakkere groepen in de samenleving. Volgens de belangrijke adviseur van het kabinet hebben mensen zonder vast contract vaker te maken met armoede en een hoge werkbelasting en komen ze vaker zonder werk te zitten. Ook volgen ze doorgaans minder scholing dan vaste werknemers.

Het CPB stelt dat flexwerkers en zzp'ers beter beschermd worden als er meer regels komen rond het inzetten van flexwerk. Ook een idee is het verkleinen van de verschillen tussen vast en flex. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door juist de baanbescherming en sociale zekerheid van vaste werknemers te versoberen.

In een donderdag gepubliceerd rapport draagt het planbureau verschillende oplossingen aan om de nadelen van flexwerk te beperken. Uiteindelijk gaat het hierbij om een politieke afweging, aldus de rekenmeesters.

CPB onderstreept nadelen opkomst flexwerk
CPB onderstreept nadelen opkomst flexwerk (Foto: ANP)

Sharon Osbourne had miskraam

Sharon Osbourne had een miskraam toen ze 28 jaar oud was. Dat vertelt de tv-ster tijdens de talkshow Talk waar ze copresentator van is.

Sharon (64) zegt dat ze door een aggressieve Doberman Pincher werd aangevallen. Haar moeder wist de hond met moeite bij de kleine Sharon weg te halen. "Ik moest naar het ziekenhuis en ik wist van niks, maar ik was dus zwanger. Ik ben het kind later kwijtgeraakt", aldus Osbourne openhartig.

Het incident heeft Sharon niet bang gemaakt voor honden. Ze heeft meerdere viervoeters samen met echtgenoot Ozzy Osbourne. In 2011 kreeg ze tijdens de talkshow een pup ter waarde van tienduizend dollar.

Sharon Osbourne had miskraam
Sharon Osbourne had miskraam (Foto: BuzzE)

Microsoft lid van Linux Foundation

Nog niet zo lang geleden werd Linux door Microsoft beschouwd als een 'kankergezwel', maar onder de leiding van CEO Satya Nadella is er een ander Microsoft opgestaan. De Windowsmaker is nu zelfs lid geworden van de Linux Foundation, de stichting die de ontwikkeling van het Linux-platform ondersteunt.

Sinds het roer bij Microsoft om is gegaan, is het bedrijf steeds meer aandacht aan Linux gaan schenken. Zo investeerde het al in Linux-software en heeft het de broncode vrijgegeven van een aantal eigen technieken, waaronder .NET en Visual Studio. Het verschil met het 'Microsoft van oud-CEO Steve Ballmer' had niet groter kunnen zijn. Hij vergeleek Linux met een kankergezwel en noemde het idee achter open software 'hippiegelul'.

De Linux Foundation krijgt met Microsoft direct een goed betalend lid in de geledingen. Microsoft draagt als 'platinum lid' jaarlijks 500.000 dollar af, net geen 470.000 euro.

Microsoft lid van Linux Foundation
Microsoft lid van Linux Foundation (Foto: BuzzT)

Iggy Azalea blij met eigen vagijn

Iggy Azalea vindt dat ze een mooi lichaam heeft. Tijdens het in ontvangst nemen van de GQ Award van vrouw van het jaar in Sydney zei de zangeres dat ze "de beste vagina ter wereld heeft". Dat meldt The Daily Telegraph woensdag.

Iggy (26) had geen speech voorbereid maar was wel heel blij met de prijs. "Dank je GQ voor deze award. Ik heb veel prijzen de afgelopen jaren gewonnen maar deze betekent het meeste voor me", aldus de popster.

Ze roemde vervolgens, tot ontsteltenis van de aanwezigen, haar vrouwelijke geslachtsdeel: "Ik heb gewoon een prijswinnende vagina", zei Iggy.

De van origine Australische 'zangeres' verhuisde in 2006 naar Miami in de VS. Daar heeft ze overigens geen spijt van. "Ik snap niet waarom mensen hier zo op hun teentjes getrapt zijn. Emigreren als kind is een belangrijk moment. Ik mis Australië niet", vertelt Iggy.


Gelukkig is deze Iggy Azalearap voor het gemak ondertiteld

Tesla met software-update supercars voorbij

Met een Tesla S P100D win je over een maand een optrekwedstrijd bij het stoplicht van onder meer een Bugatti Veyron en een Ferrari LaFerrari. De eerder al aangekondigde software-update laat de auto van 0 tot 60 mph (96 km/h) rijden in 2,4 seconden. Die cijfers heeft CEO Elon Musk gedeeld op Twitter.

De update, die door Musk een 'Easter egg' wordt genoemd, werd begin deze maand al aangekondigd, maar details over de nieuwe software werden niet gegeven. Door de verbeterde prestaties kun je een kwart mijl (zo'n 400 meter) in 10,6 seconden afleggen. Erg lang houd je dat niet vol overigens, want je accuduur wordt er van al dat racegeweld niet beter op.

En hoewel de Tesla S P100D met een nieuwprijs van meer dan 100.000 euro niet goedkoop is, is het aftroeven van supercars bijzonder. Voor een Ferrari LaFerrari ben je namelijk meer dan een miljoen euro kwijt en de Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse ledigt je bankrekening met meer dan 2 miljoen euro.

Een datum is nog niet gegeven, maar Musk belooft de update voor het einde van het jaar. Hier wat reacties van mensen die de acceleratie van de oude P90D meemaken. Hieronder het verschil tussen die P90D en de P100D vóór de komende update.

Menzis kondigt forse premiestijging aan

De premies van zorgverzekeraar Menzis voor een basisverzekering stijgen in 2017 fors. Maandelijks zijn klanten komend jaar 119 euro kwijt, tegen 107 euro dit jaar, een verschil van 11 procent. Menzis kwam donderdag met de nieuwe tarieven naar buiten.

"De hogere premie heeft rechtstreeks te maken met de toename van de zorgkosten in Nederland. De zorgkosten nemen toe, doordat mensen gemiddeld langer leven en meer zorg nodig hebben, doordat er betere - maar ook steeds duurdere - geneesmiddelen en behandelmethodes beschikbaar komen en door de uitbreiding van het basispakket", aldus de verzekeraar.

Menzis verwacht dat de zorgkosten in Nederland de komende jaren blijven stijgen. Bij zorgverzekeraars als DSW (dat traditioneel als eerste met de nieuwe premie naar buiten komt) en CZ is de premiestijging voor volgend jaar circa 8 procent.

Menzis kondigt forse premiestijging aan
Menzis kondigt forse premiestijging aan (Foto: ANP)

Werkloosheid neemt verder af

De werkloosheid in Nederland is in oktober verder afgenomen, tot 5,6 procent van de beroepsbevolking. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het dalingstempo uit de nazomer zet zich ook door in het najaar, aldus het statistiekbureau. De werkloosheid loopt nu al sinds april elke maand een beetje terug. In september stond de teller nog op 5,7 procent. Het aantal mensen dat werkloos thuiszat kwam in oktober uit op 502.000. Dat zijn er 8000 minder dan een maand eerder.

Werkloosheid neemt verder af
Werkloosheid neemt verder af (Foto: ANP)

Tom Hanks relativeert verkiezingsuitslag

Tom Hanks maakt zich niet al te veel zorgen nu Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. De acteur zegt dat Amerika zich altijd door moeilijke tijden weet te worstelen en dat zal nu ook gebeuren, verwacht hij.

"Het komt wel goed. Amerika heeft in slechtere posities gezeten dan nu", zei Hanks tijdens een speech in het Museum of Modern Art in New York waar hij werd geëerd voor zijn oeuvre. Volgens de acteur kunnen de Amerikanen blijven bouwen op de grondwet. "Dit document gaat ons redden, iedere keer weer."

Hanks zei ook dat de Verenigde Staten altijd vooruit blijft gaan. "We zijn het grootste land van de wereld, omdat we altijd in beweging zijn naar een nog betere en perfecte unie. Die reis houdt nooit op. Het stopt niet. Soms gaat het zoals in een liedje van Bruce Springsteen: een stap vooruit en twee stappen terug, maar uiteindelijk gaan we altijd vooruit. Wij, die ons nog steeds afvragen wat er vorige week in hemelsnaam is gebeurd, zullen doorgaan."

Tom Hanks relativeert verkiezingsuitslag
Tom Hanks relativeert verkiezingsuitslag (Foto: BuzzE)

Roze diamant geveild voor 19,5 miljoen euro

Bij veilinghuis Sotheby's in het Zwitserse Genève heeft een roze diamant woensdag een bedrag van 20,8 miljoen dollar (19,5 miljoen euro) opgebracht. Tot verrassing van het veilinghuis werd niet de 'Blue Sky Diamond' voor het hoogste bedrag geveild, maar de roze edelsteen van 17,07 karaat.

Vooraf was geschat dat de roze diamant zo'n 14 miljoen euro zou opbrengen. Van het blauwe pronkstuk schatte een expert de verkoopwaarde op 25 miljoen dollar (23,4 miljoen euro). De blauwe diamant werd verkocht voor 17,06 miljoen dollar (15,9 miljoen euro). Volgens het veilinghuis had de edelsteen de intense kleur 'Fancy Vivid' die maar één procent van alle diamanten heeft.

De vraag naar gekleurde edelstenen is dit jaar sterk gestegen. In veilinghuizen komen ze steeds minder onder de hamer, meldt Christie's. "Er zijn steeds minder mijnen, waar ze deze diamanten vinden", zegt een woordvoerder van het veilinghuis. "Daarom worden deze edelstenen steeds meer waard."

Roze diamant geveild voor 19,5 miljoen euro
Roze diamant geveild voor 19,5 miljoen euro (Foto: ANP)

Nachtje cel voor Kleine Viezerik

Kleine Viezerik heeft onlangs een nacht moeten brommen. De rapper ging volgens De Telegraaf compleet door het lint tegen een motoragent die hem aanhield omdat hij voor de zoveelste keer zonder rijbewijs reed.

Kleine Viezerik, die tegenwoordig door het leven gaat als Rick Versace, negeerde zondagavond in Amsterdam een stopteken van de politie. Een motoragent wilde de auto controleren omdat die in het systeem staat sinds er al eerder zonder rijbewijs in werd gereden.

Kleine Viezerik beledigde de agent en schreeuwde dat hij werd aangehouden omdat hij zwart is. De 34-jarige rapper zou zelfs gedreigd hebben een kopstoot uit te delen.

Nachtje cel voor Kleine Viezerik
Nachtje cel voor Kleine Viezerik (Foto: BuzzE)

'Kourtney en Scott wonen weer samen'

Kourtney Kardashian en haar ex Scott Disick wonen weer samen. Dat weet People op basis van bronnen.

"Ze lijken erg gelukkig samen", zegt een ingewijde. Kourtney (37) en Scott (33) gingen vorig jaar na een relatie van negen jaar uit elkaar.

Het stel was begin november samen op vakantie in Mexico. Scott had de trip gepland om Kourtney opnieuw voor zich te winnen, weet People. "Hij heeft haar verrast", vertelt een bron.

De twee werden de afgelopen maanden regelmatig samen gezien. Ze dragen samen zorg voor de opvoeding van hun drie kinderen: Mason (6), Penelope (4) en Reign (1). Kourtney maakt volgens ingewijden geen geheim van haar aanhoudende kinderwens. Ze zou nog een vierde kindje willen.

'Kourtney en Scott wonen weer samen'
'Kourtney en Scott wonen weer samen' (Foto: BuzzE)

Hoog cijfer voor Nederlands zorgstelsel

Het zorgstelsel in Nederland doet het in vergelijking met tien andere hoogontwikkelde westerse landen goed. Dit blijkt uit een onderzoek van The Commonwealth Fund (CWF), een Amerikaanse denktank op het gebied van zorg, waar De Telegraaf donderdag over bericht.

De onderzoekers hebben in totaal 26.863 volwassen ondervraagd uit Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland. Ze hebben zich gericht op de zorg bij huisartsen en ziekenhuizen.

Het Nederlandse zorgsysteem is volgens de onderzoekers "het voorbeeld van een stelsel dat werkt". De zorg scoort het hoogste als het gaat om snelle toegankelijkheid van zorg en toegang tot zorg buiten kantooruren. Ook hebben Nederlanders vergeleken met de andere tien landen eenvoudig toegang tot een huisarts, zijn de wachttijden kort en zijn er weinig financiële barrières om zorg te kunnen krijgen.

Hoog cijfer voor Nederlands zorgstelsel
Hoog cijfer voor Nederlands zorgstelsel (Foto: ANP)

Staat haalt ruim 1,3 miljard op met afbouw belang ABN

De Nederlandse Staat heeft ruim 1,3 miljard euro opgehaald met de verdere afbouw van zijn belang in ABN AMRO. Dat maakte NLFI, de instantie die de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, donderdag bekend.

Het belang van de overheid in ABN AMRO werd verkleind van 77 procent naar 70 procent. Daarvoor werden 65 miljoen certificaten van aandelen in de verkoop gedaan, tegen een prijs van 20,40 euro per certificaat.

ABN AMRO, dat tijdens de kredietcrisis van 2008 werd genationaliseerd, keerde op 20 november 2015 terug op de beurs in Amsterdam. Daarbij werd een belang van 23 procent verkocht.

De nieuwe transactie wordt naar verwachting op 21 november afgerond. Op die dag begint ook een periode van negentig dagen waarin NLFI geen extra certificaten mag verkopen. Het is de bedoeling dat het overheidsbelang in ABN AMRO geleidelijk verder wordt afgebouwd.

Staat haalt ruim 1,3 miljard op met pluk ABN
Staat haalt ruim 1,3 miljard op met pluk ABN (Foto: ANP)

Nederlandse satelliet Tijmen gelanceerd

Tijmen vertrekt naar de ruimte, de Europese navigatiesatelliet die is vernoemd naar een nu zestienjarige jongen uit Gelderland. Hij won bijna vijf jaar geleden een Europese tekenwedstrijd voor kinderen over de ruimte.

Tijmen wordt donderdag om 14.06 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanaf de ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana. In ruim drie uur tijd gaat hij naar zijn werkplek op 23.200 kilometer hoogte.

De satelliet gaat deel uitmaken van Galileo, het navigatienetwerk dat Europa aan het bouwen is. Galileo moet een tegenhanger van het Amerikaanse gps worden. Het kost een paar miljard euro om het op te zetten.

Galileo gebruikt uiteindelijk 27 satellieten. Die worden vernoemd naar kinderen uit Europese landen. Tegelijk met Tijmen worden donderdag ook Lisa (Hongarije), Antonianna (Italië) en Kimberley (Malta) gelanceerd.

Nederlandse satelliet Tijmen gelanceerd
Nederlandse satelliet Tijmen gelanceerd (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Wat zon, wat regen en later een buienlijn

Welkom op deze donderdag! Het is behoorlijk wisselvallig weer op het moment. Gisteren trok er in de ochtend een groot regengebied over de zuidelijke helft van het land. Op veel plekken viel daar zo'n 15 millimeter. Elders in het land bleef het droger. En zowaar, de zon brak er ook even door. In het noorden waren de meeste opklaringen. Hier bij mij heeft de zon een uurtje geschenen, maar toen slipde het weer dicht met stratus-bewolking, dus in de middag viel het wel wat tegen. In de avonduren trok er opnieuw een regenband over een (groot) deel van het land.

Deze regen trok de afgelopen nacht naar het zuidoosten toe weg. Vervolgens klaarde het weer op. Zo beginnen we de dag dan ook. We hebben een afwisseling van wolkenvelden en af en toe zon. In de middag passeert er dan weer een storing en valt er weer af en toe wat regen. Als deze storing in de avond wegtrekt, volgt er in de avonduren nog een actieve buienlijn. Daar kan dan ook onweer bijzitten. Ook wakkert de wind dan flink aan en bij deze buien zijn ook zware windstoten mogelijk.

De kans op de eerste storm is niet zo groot. Ik hou het op een harde wind, kracht 7, en mogelijk even stormachtig 8. De wind komt overigens uit het zuidwesten. De temperatuur ligt bij dit variabele weerbeeld rond de 10 graden.

Ook de komende dagen verlopen wisselvallig met enkele buien. Toch breekt de zon wel iets vaker door. Zondag lijkt er dan weer een actieve storing te passeren, maar ook deze keer hou ik het op hooguit windkracht 7 tot 8. Maar dat kan nog wijzigen. De temperatuur zakt weer in eerste instantie, maar loopt later weer op.

Op de wat langere termijn lijkt de invloed van hogedrukgebieden weer groter te worden.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:02
Zon onder: 16:46
Zonkracht: 2 / 1
 
Zonsondergang bij qltel (Foto: qltel)
Zonsondergang bij qltel. (Foto: qltel)                
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
474 Keizer Leo II overlijdt aan een natuurlijke doodsoorzaak en wordt opgevolgd door zijn vader Zeno.
1558 Elizabeth I van Engeland bestijgt de troon.
1800 De Verenigde Staten hebben hun nieuwe federale hoofdstad in gebruik genomen: Washington D.C. aan de oever van de Potomac.
1969 In Helsinki gaan de SALT I besprekingen van start.
1989 In Tsjecho-Slowakije begint de Fluwelen Revolutie.

Colombiaans leger doodt twee FARC-strijders

Het Colombiaanse leger heeft woensdag twee rebellen van guerrillabeweging FARC doodgeschoten. Bij het gevecht met de guerrillastrijders in de noordelijke provincie Bolivar werd ook een man gevangengenomen.

De regering sloot eerder een vredesakkoord met de FARC. President Juan Manuel Santos kreeg daarvoor de Nobelprijs voor de vrede, hoewel de bevolking het akkoord heeft afgewezen omdat de rebellen er te gemakkelijk van af zouden komen. Beide partijen zijn afgelopen weekend tot een nieuw akkoord gekomen, maar dat moet nog worden goedgekeurd.

Totdat de rebellen ontwapend worden, is afgesproken dat ze in aangewezen gebieden blijven. Volgens het leger waren de doodgeschoten rebellen mensen aan het afpersen in een regio op 68 kilometer van het aangewezen gebied en droegen ze daarbij wapens.

Colombiaans leger doodt twee FARC-strijders
Colombiaans leger doodt twee FARC-strijders (Foto: ANP)

Canadese woede over toezegging aan Trump

De Canadese premier Justin Trudeau is onder vuur komen te liggen, omdat hij Donald Trump heeft gezegd bereid te zijn het vrijhandelsakkoord NAFTA te veranderen. Zowel de oppositie als partijgenoten hebben Trudeaus 'slappe houding' fel bekritiseerd.

Trudeau zou naïef zijn en paniekerig hebben gereageerd op de keuze van de Amerikaanse kiezers voor de populist Trump als nieuwe president van de VS. De protectionist Trump heeft in zijn campagne vrijhandelsakkoorden afgekraakt als duistere afspraken die de VS geld en banen kosten. Het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord (NAFTA) is al sinds 1994 in werking en is gesloten tussen Canada, Mexico en de VS.

Tal van politici zeiden dat ze het onbegrijpelijk vinden dat de premier al in zijn eerste telefoongesprek riep dat nieuwe onderhandelingen over NAFTA geen probleem zouden zijn.

Premier Mark Rutte kreeg begin deze week ook kritiek van onder anderen D66-leider Alexander Pechtold. Die vond een verklaring van Rutte op Facebook over de inhoud van zijn telefoongesprek met Trump nietszeggend en slap.

Canadese woede over toezegging aan Trump
Canadese woede over toezegging aan Trump (Foto: ANP)

Zwarte Trump

De wereld staat weer eens in brand. Donald Trump wordt president van de Verenigde Staten. De een schreeuwt moord en brand en de ander kijkt het eerst allemaal even aan. Onder andere rechts Frankrijk onder leiding van Marine Le Pen heeft Trump al gefeliciteerd. Rechts Nederland onder leiding van onze föhnkoppie Wilders kon ook niet achterblijven met een populistische felicitatie. Andere wereldleiders deden hem schoorvoetend na.

Van Gerwen te sterk voor Thornton op Grand Slam of Darts

Michael van Gerwen staat in de kwartfinale van de Grand Slam of Darts. Van Gerwen won relatief eenvoudig met 10-5 van Robert Thornton. 

Van Gerwen opende met een elfdarter, waarna Thornton 129 uitgooide voor de gelijkmaker. Op 3-2 plaatste Van Gerwen de eerste break van de wedstrijd en op 5-3 volgde nog een break. The Thorn repareerde één break direct met een 145-finish en hield vervolgens zijn eigen leg om met een 6-4 achterstand kort te pauzeren.

Van Gerwen opende na de pauze direct met een 170-finish. Thornton miste vervolgens de dubbel, waarna Mighty Mike op 8-4 kwam. Het werd 9-5 waarna Van Gerwen de partij met 87 uitgooide via triple 17 en dubbel 16. 

Ook Phil Taylor staat in de kwartfinale. Hij won met 10-5 van BDO'er Jeff Smith. Brendan Dolan rekende in een thriller af met Gerwyn Price. Het werd 10-9. Dolan is de volgende tegenstander van Van Gerwen. In de groepsfase werd het 5-1 voor de Nederlander. De laatste partij van de avond tussen Peter Wright en Darryl Fitton gaat straks beginnen. 

Update 0.15 uur

Peter Wright was met 10-3 te sterk voor Darryl Fitton. 

Force India en Manor willen vroegtijdig geld van FOM

De Formule 1-teams Force India en Manor hebben bij het Formula One Management van Bernie Ecclestone een verzoek ingediend om eerder de betalingen voor volgend jaar te mogen ontvangen, zo meldt Autosport. Vorig jaar maakten beide renstallen ook al een dergelijk verzoek, net als Sauber, en werd dit ingewilligd. Alle andere teams moeten unaniem instemmen om de betalingen mogelijk te maken.

Dat Force India en Manor met het verzoek komen is niet uitzonderlijk, omdat de betalingen plaatsvinden in de periode maart tot en met november, maar het meeste geld juist uitgegeven wordt in de wintermaanden. Dan wordt de nieuwe auto ontwikkeld en gebouwd, die met de reglementen van 2017 bovendien erg zal veranderen. Hierdoor wordt de financiële druk op de teams groot, waardoor het naar voren halen van inkomsten gewenst is.

Volgens Autosport heeft Force India in ieder geval het budget voor 2017 rond, maar is de extra cash in de winter gewenst. De renstal uit Silverstone zal met de vierde plaats in het constructeurskampioenschap volgend jaar drie miljoen dollar extra inkomsten krijgen. Dit gaat ten koste van Williams dat in de pikorde gezakt is naar plek vijf.

Voor Manor zijn de druiven na de afgelopen race in Brazilië zuur. Grote concurrent Sauber pakte twee punten, waardoor Manor naar plek elf zakte en hierdoor buiten de lucratieve categorie 2 is gevallen. In categorie 2 is de plaats in de top tien van het constructeurskampioenschap bepalend voor het bedrag dat in de tientallen miljoenen loopt.

Omdat het team Haas nieuw is op de grid heeft dit team nog geen recht op een bedrag uit categorie 1 waar een bedrag gelijkelijk wordt verdeeld over de top 10 teams die twee jaar of langer op de grid staan. Manor maakt hier wel aansprak op, waardoor er vanuit die pot ongeveer veertig miljoen dollar voor de renstal beschikbaar is.

Naast categorieën 1 en 2 is de verdeelsleutel van het geld in de Formule 1 veel ingewikkelder. Lees hier hoe het geld in de Formule 1 ongeveer verdeeld wordt. Hierbij moet aangetekend worden dat het gaat om het jaar 2013. Inmiddels is Liberty deels eigenaar geworden van de F1.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.