Ter Mors stopt met shorttrack en gaat voor langebaan

Jarenlang combineerde schaatsster Jorien ter Mors shortrack met de langebaan maar daar komt nu een eind aan, ze kiets definitief voor het langebaanschaatsen. Na een moeizame wereldbekerwedstrijd shorttrack in Salt Lake City hakte de Nederlandse de knoop door.

"Ik mis het gevoel en de drive", zegt Ter Mors tegen AD Sportwereld. "Ik was aan het knokken en vechten, maar dat gevoel voor de wedstrijdsport dat ik bij shorttrack altijd gehad heb, is er niet meer." Ze stond met een weinig positief gevoel aan de start van de 500 meter: "What the F! Moet ik nu met vijf man op een lijn vechten wie als eerste bij de bocht is? Dat wil ik helemaal niet meer."


Ter Mors combineerde de afgelopen vier jaar de twee disciplines in de hoop op beide ijsbanen olympisch succes te behalen. Op de shorttrackbaan kwam ze net te kort in Sochi, maar op de langebaan veroverde ze goud op de 1.500 meter en bij de ploegenachtervolging.

"Ik dacht ook altijd dat ik pas na 2018 een nieuw traject in zou gaan. Dat ik pas daarna zou kiezen voor een volledige langebaancarrière. Ik had altijd als doel de beste van de wereld te zijn in het shorttrack. Maar dat doel raakt steeds verder weg." Zo verklaart de schaatser haar situatie. Doordat Ter Mors zich te weinig kon focussen op shorttracken verloor ze meer en meer het gevoel en contact met de sport. Op tactisch gebied gingen concurrentes meer vooruit waardoor ze zich moeilijker kan handhaven aan de top. "Ik kan nog steeds hele snelle rondjes schaatsen, maar dat komt niet uit de verf in de wedstrijd. Ik ben een schaatser, geen shorttracker", zo vult ze aan.

"Dat voelt dus wel rot. Het is dubbel. Maar toen ik in Salt Lake City zat, dacht ik: waarom zit ik niet in Harbin, bij de wereldbeker langebaan?", aldus Ter Mors over hoe ze haar liefde voor shorttrack kwijt was.

Met het oog op het WK shorttrack in Rotterdam volgend jaar en de Olympische Spelen in 2018 is de olympisch kampioene nog wel beschikbaar voor de relay. "We hebben nu zo'n sterke ploeg staan, met vijf meiden die knoepertje hard rijden, dit is een once in a lifetime kans. Bovendien is het racen bij de aflossing anders dan bij het individuele shorttrack."

Ter Mors stopt met shorttrack en gaat voor langebaan (Pro Shots / Erik Pasman)
Ter Mors stopt met shorttrack en gaat voor langebaan (Pro Shots / Erik Pasman)