Van Dijk rijdt naar WK-zilver, 41-jarige Neben wint goud

Amber Neben heeft zich in en rond Doha laten kronen tot wereldkampioene tijdrijden bij de vrouwen. De 41-jarige Amerikaanse wielrenster pakte de regenboogtrui voor de tweede keer in haar carrière: in 2008 werd ze ook al eens wereldkampioene.

Het werd een bijzonder spannende strijd tussen Neben en de Nederlandse Ellen van Dijk, zelf drie jaar geleden goed voor de wereldtitel. In de 28,9 kilometer lange strijd tegen de klok wisselden de twee elkaar regelmatig af als virtueel leidster en het verschil was zelden meer dan een handvol seconden. Aan de finish moest Van Dijk toch het hoofd buigen voor Neben, die een kleine zes seconden sneller bleek.

Het brons ging verrassend naar de Australische Katrin Garfoot. De 35-jarige rijdster van Orica-AIS begon pas vijf jaar geleden met wielrennen, maar zag dat in Doha dankzij een ijzersterk slot beloond worden met WK-brons. Op 26 seconden was Annemiek van Vleuten met een knappe vijfde plek de tweede Nederlandse. Anna van der Breggen viel met een dertiende plaats op meer dan twee minuten flink tegen.