Geen 'losersvlucht' bij volgende Olympische Zomerspelen

Over vier jaar zal er tijdens de Olympische Spelen van Tokyo geen zogenaamde 'losersvlucht' meer zijn. Dat is de door media en fans verzonnen bijnaam van de tussentijdse vlucht van NOC*NSF tijdens de Spelen in Rio eerder dit jaar. Sporters die geen medaille wonnen in de eerste week moesten halverwege de Spelen naar huis, of ze dat nou wilden of niet.

"Dat gaat over vier jaar in Tokyo zeker anders", liet chef de mission Maurits Hendriks weten in het TV-programma Pauw. De bedoeling van de vlucht was dat sporters die al klaar waren niet voor overlast zouden zorgen voor de andere sporters. Daarbij viel te denken aan geluidsoverlast, maar ook aan bijvoorbeeld het meebrengen van bacteriën van buiten het olympisch dorp. 

"Het leek vooraf wel een goed plan", legde Hendriks nog maar eens uit. "Ik denk dat iedereen die akkoord ging zich niet echt realiseerde wat het nou precies inhield. We hebben het ook nog even echt op z'n Nederlands gedaan: één vlucht, om het zo goedkoop mogelijk te houden. Dit was niet goed, we hebben het onderschat", geeft de chef de mission toe. 

Overigens was Nederland voor zover bekend het enige van de ruim tweehonderd deelnemende landen die sporters zonder medailleoogst verplicht naar huis stuurden voordat de Spelen klaar waren.