FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 september 2016

Kanye West eindelijk op Instagram

Kanye West heeft een account op Instagram aangemaakt. De 39-jarige rapper heeft tot nu toe één foto gepost.

Kanye maakte zaterdag zijn debuut op Instagram. De man van Kim Kardashian plaatste een foto van een auto die langs een glazen gebouw rijdt. De rapper geeft verder geen uitleg over de betekenis van het kiekje.

Afgelopen maart twitterde Kanye al dat hij speelde met het idee om een Instagram-account aan te maken. Maar wel onder één voorwaarde. "Niemand mag mij vragen of opdragen om iets op Instagram te plaatsen. Het is mijn kunst", aldus de kledingontwerper.

West wist binnen een dag meer dan een half miljoen volgers te verzamelen. Hij volgt zelf nog niemand. Zelfs zijn vrouw Kim niet.

Kanye West eindelijk op Instagram
Kanye West eindelijk op Instagram (Foto: BuzzE)

'Liesl von Trapp' overleden

De Amerikaanse actrice Charmian Carr, die Liesl Von Trapp speelde in The Sound of Music, is op 73-jarige leeftijd in Los Angeles overleden. Dat heeft haar familie meegedeeld, meldt The Hollywood Reporter. Carr overleed zaterdag aan complicaties bij een zeldzame vorm van dementie.

Carr was 21 toen zij als oudste Von Trapp-dochter het lied I Am Sixteen Going on Seventeen zong. Zij speelde daarna nog maar één filmhoofdrol, tegenover Anthony Perkins in Evening Primrose (1966).

Zij verliet de filmwereld en begon onder eigen naam een ontwerpfirma, waarbij zij Michael Jackson tot haar klantenkring kon rekenen. In het boek Forever Liesl (2000) tekende zij haar ervaringen bij de opnamen van The Sound of Music op. Een jaar later verscheen Letters to Liesl, dat was geïnspireerd door de duizenden brieven die zij in de loop der jaren van haar fans ontving.

'Liesl von Trapp' overleden
'Liesl von Trapp' overleden (Foto: BuzzE)

Verenigd Rusland krijgt 44,5 procent

De regerende partij Verenigd Rusland heeft in de verkiezingen voor het Russische parlement 44,5 procent van de stemmen gekregen. Dat heeft het Russische staatsonderzoeksbureau VTsIOM zondag na sluiting van de stemlokalen gemeld op basis van exitpolls.

De door premier Dmitri Medvedev geleide partij behaalde bij de vorige verkiezingen vijf jaar geleden 49 procent van de stemmen.

De nationalistische LDPR werd tweede met 15,3 procent, gevolgd door de communisten met 14,9 en de partij Rechtvaardig Rusland met 8,1 procent. Van de liberale oppositiepartijen die kritisch staan tegenover president Vladimir Poetin haalde geen een de kiesdrempel van 5 procent.

Van de 450 zetels wordt de helft volgens partijlijsten de verdeeld, de andere helft in directe verkiezingen. Sommige liberale kandidaten maken hierdoor nog wel een kans op een zetel via hun district.

Verenigd Rusland krijgt 44,5 procent
Verenigd Rusland krijgt 44,5 procent (Foto: ANP)

IS-aanhangers opgepakt in Istanbul

Antiterrorisme-eenheden van de Turkse politie hebben in Istanbul veertig buitenlanders gearresteerd die vermoedelijk banden hebben met Islamitische Staat. De uit Afghanistan, Azerbeidzjan, Iran en Irak afkomstige verdachten werden bij gelijktijdige invallen op 23 adressen in de wijk Fatih opgepakt, berichtte het staatspersbureau Anadolu zondag. Sommige van hen zouden meermalen naar conflictgebieden in Syrië zijn gereisd.

In de afgelopen jaren zijn duizenden buitenlandse jihadisten naar het IS-kalifaat in Syrië en Irak gereisd, veelal via Turkije. Het land heeft ook verscheidene grote terroristische aanslagen te verduren gehad van IS en Koerdische militanten. Het Turkse leger deed vorige maand een inval in Syrië om de jihadisten uit het grensgebied te verjagen en te voorkomen dat Koerdische strijders hun plaats innamen.

De Turkse regering heeft ook de netwerken aangepakt die de doortocht van de jihadisten faciliteren.

IS-aanhangers opgepakt in Istanbul
IS-aanhangers opgepakt in Istanbul (Foto: ANP)

Olifant doodt Italiaanse toerist in Kenia

Een olifant heeft zondag een Italiaanse toerist doodgetrapt in het nationaal park Tsavo in Kenia. De 66-jarige man wilde de olifant fotograferen bij een waterplaats, maar kwam daarbij te dicht in de buurt van het dier, dat hem daarop aanviel. Dat meldt de Keniaanse krant The Star op gezag van de politie op zijn website.

De Italiaan werd overgebracht naar een ziekenhuis in Malindi, maar overleed aan zijn verwondingen.

Olifant doodt Italiaanse toerist in Kenia
Olifant doodt Italiaanse toerist in Kenia (Foto: ANP)

Man (72) gooit met bijtende stof

Een 72-jarige inwoner van Gaanderen heeft zondag vermoedelijk zoutzuur gegooid naar een 52-jarige man. Die raakte daardoor licht gewond en had te kampen met ademhalingsproblemen. De verdachte is 's avonds aangehouden.

De man uit Gaanderen was eerder op de dag een woning aan de Paasberglaan in het Gelderse Terborg binnengedrongen. Hij had een fles met een bijtende stof in zijn hand en had een mondkapje om. Nadat de bewoner het zoutzuur op zich had gekregen werkte hij de 72-jarige zijn huis uit. De bewoner belde de ambulancedienst die adviseerde direct onder de douche te stappen. De man is daarna naar het ziekenhuis gebracht. Hij is inmiddels weer thuis.

Volgens de politie zijn dader en slachtoffer bekenden van elkaar. Wat de aanleiding was voor het incident en wat er zich precies in de woning heeft afgespeeld is nog onduidelijk.

Man (72) gooit met bijtende stof
Man (72) gooit met bijtende stof (Foto: ANP)

Superieure Van Gerwen boekt zesde zege op Euro Tour

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld staan in de halve finales van de European Darts Grand Prix. In het Duitse Sindelfingen wist Van Gerwen te winnen van Gerwyn Price. Barney won van zijn landgenoot Benito van de Pas.

Bij een 1-1 stand gooide Van Gerwen 170 uit en liep vervolgens uit naar 4-1. Price kon de break niet meer repareren en Van Gerwen won met 6-3. In de halve finales speelt Van Gerwen tegen Kim Huybrechts. De Belg won met 6-5 van Stephen Bunting, nadat The Bunt twee pijlen voor de wedstrijd miste. 

Van Barneveld liet geen spaan heel van Van de Pas, het werd 6-1. Na een gemiddelde van 108 van vanmiddag, moest Van Barneveld in de kwartfinales genoegen nemen met 95 gemiddeld. Van de Pas kwam niet verder dan 91. Van Barneveld zal op dit toernooi de finale moeten halen om zich te plaatsen voor de European Championship eind volgende maand. Barney staat in de halve finale tegenover Peter Wright, die met 6-3 van James Wade won. 

Uitslagen kwartfinales European Darts Grand Prix

Michael van Gerwen 6-3 Gerwyn Price
Stephen Bunting 5-6 Kim Huybrechts
Peter Wright 6-3 James Wade
Benito van de Pas 1-6 Raymond van Barneveld

Halve finales

Michael van Gerwen - Kim Huybrechts
Peter Wright - Raymond van Barneveld 

Update 21.20 uur

Michael van Gerwen staat in de finale van de European Darts Grand Prix. Hij veegde in de halve finale Kim Huybrechts met 6-0. De Belg gooide met 99 gemiddeld best aardig, maar Van Gerwen stond met 107 gemiddeld nog beter te gooien. 

Update 21.50 uur

Raymond van Barneveld is er niet ingeslaagd om de finale te halen van de European Darts Grand Prix. De Hagenaar verloor in de finale met 6-2 van Peter Wright. Van Barneveld bleef steken op 91 gemiddeld, waar Wright gemiddeld 103 wist te noteren. Door de nederlaag zal Van Barneveld het EK aan zich voorbij moeten laten gaan. De finale van het toernooi in Sindelfingen tussen Van Gerwen en Wright zal over een half uur beginnen. 

Update 22.30 uur

Michael van Gerwen heeft ook de European Darts Grand Prix op zijn naam geschreven. Vorige week was hij de beste in Mülheim. Nu was hij de beste in Sinfeldingen. Het is zijn zesde Euro Tour-zege (van negen toernooien) van dit jaar. Van Gerwen versloeg in de finale Peter Wright met 6-2. 

De Brabander stoomde door naar 5-0, mede met een 164-finish. Wright maakte 5-1 met een 101-finish en pakte vervolgens nog een break terug. Van Gerwen noteerde 105 gemiddeld en Wright 102. 

Het darten midweeks verder met Player Championships 14, 15 en 16, vloertoernooien met 128 spelers.  Volgende week is het darten op de BBC. Acht darters van de PDC strijden in twee groepen van vier om de Champions League of Darts. Het is voor het eerst het darten van de PDC bij de BBC te zien zal zijn. 

Duterte wil meer tijd voor oorlog tegen drugs

De Filipijnse president Rodrigo Duterte denkt zes maanden langer nodig te hebben voor zijn oorlog tegen drugs. Het narcoticaprobleem in zijn land blijkt groter te zijn dan hij dacht toen hij twee maanden geleden zijn ambt aanvaardde, zei hij zondag.

De voormalige burgemeester van de stad Davao werd in mei gekozen na een campagne waarin hij beloofde misdaad en corruptie keihard aan te pakken en binnen drie tot zes maanden af te rekenen met drugshandelaren en -gebruikers. In de afgelopen tien weken zijn meer dan 3500 doden gevallen, tot grote zorg van de Verenigde Naties en de Verenigde Staten. Van de kritiek op zijn beleid wil Duterte niets weten.

"Ik realiseerde mij niet hoe ernstig het drugsgevaar in deze republiek was tot ik president werd", zei Duterte. Er zitten "honderdduizenden"mensen in de drugshandel, van wie velen bij de overheid, voegde hij eraan toe.

Duterte wil meer tijd voor oorlog tegen drugs
Duterte wil meer tijd voor oorlog tegen drugs (Foto: ANP)

Oud-schaatser Bos fietst 124 km/uur in Nevada

Voormalig olympisch schaatser en baanwielrenner Jan Bos heeft in de Nevadawoestijn in de Verenigde Staten op een fiets een snelheid van 124,73 kilometer per uur bereikt. Die prestatie was zondag goed voor een vierde plek voor hem en zijn team, dat bestaat uit studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam.

Bos (41) reed met de Velox 6, een aerodynamische hightech ligfiets, over een tien kilometer lange kaarsrechte weg door de woestijn. De zogenoemde World Human Powered Speed Challenge werd gewonnen door de Canadees Todd Reichert die met 144,15 kilometer per uur bovendien het wereldrecord verbrak.

"Jan Bos was in goede vorm en de techniek werkte perfect, maar helaas was de wind ons niet gunstig gezind voor een wereldrecord", aldus teammanager Hugo Lambriex. In 2013 haalde het Nederlandse studententeam dat record wel: Sebastiaan Bowier reed toen 133,78 kilometer per uur.

Oud-schaatser Bos fietst 124 km/uur in Nevada
Oud-schaatser Bos fietst 124 km/uur in Nevada (Foto: ANP)

Elastiek van kermisattractie Katapult knapt

Een elastiek van de attractie Katapult op de Lambertuskermis in Hengelo is zondagmiddag geknapt. Dat gebeurde terwijl twee mensen in de attractie zaten.

De kermisexploitant, de EHBO en een beveiligingsbedrijf bevrijdden de hevig geschrokken man en de vrouw uit hun benarde positie. Ze bleken weinig te mankeren. Bij de Katapult wordt een bol waarin twee bezoekers zitten door twee elastieken op en neer geslingerd.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA en de politie doen onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Het was de laatste dag van de kermis.

Elastiek van kermisattractie Katapult knapt
Elastiek van kermisattractie Katapult knapt (Foto: ANP)

Abu Sayyaf laat drie IndonesiŽrs gaan

De extremistische groep Abu Sayyaf heeft op het zuidelijke Filipijnse eiland Sulu drie Indonesische vissers vrijgelaten die in juli uit Sabah in Maleisië waren ontvoerd. Dat gebeurde enkele uren nadat de groep een Noorse gijzelaar had laten gaan die ruim een jaar gevangen was gehouden.

Het Filipijnse leger zegt dat de extremisten van hun gijzelaars af willen omdat het leger hen op de hielen zit. Het leger wordt daarbij geholpen door het Moro Nationaal Bevrijdingsfront (MNLF), een van de twee grotere moslimrebellengroepen in de overwegend katholieke Filipijnen. Abu Sayyaf gijzelt onder anderen nog de Nederlander Ewold Horn, die in 2012 werd ontvoerd.

Abu Sayyaf laat drie Indonesiërs gaan
Abu Sayyaf laat drie Indonesiërs gaan (Foto: ANP)

Honkballers Oranje winnen EK finale

De Nederlandse honkballers zijn voor de 22e keer Europees kampioen geworden. In Hoofddorp werd in de finale Spanje met 3-2 verslagen.

Nederland, dat al jaren het honkbal domineert in Europa, had het lastig tegen de Spanjaarden. Nederland kwam in de tweede inning met 2-0 voor door punten van Dwayne Kemp en Gianison Boekhoudt. In de zesde inning kwam Oranje onder druk toen Spanje alle drie de honken vol had. Pitcher Lars Huijer was echter bestand tegen de druk. Twee innings later ging het alsnog mis met Shairon Martis op de heuvel.

Toen daar even later nog een homerun Jesus Fernando Martinez bijkwam stond de stand weer gelijk. Dit was ook de stand na de reguliere negen inning, waardoor er verlengd moest worden. In de tiende inning was het vervolgens Yurendell de Caster die het beslissende punt binnen

De Boer weer steviger in zadel bij Inter na zege op Juventus

Trainer Frank de Boer lag na een paar weken al onder vuur als trainer van Internazionale. De kraker tegen Juventus kon wel eens doorslaggevend zijn voor hem. Internazionale won met 2-1. 

Maar na afloop van de Italiaanse topper tussen Inter en Juve kon de Nederlander opgelucht ademhalen. De voormalig trainer van Ajax nam de honneurs kortgeleden pas waar sinds Roberto Mancini wegens onvrede was vertrokken bij de gevallen topclub uit Milaan. Voor De Boer was meteen duidelijk dat er werk aan de winkel was. Een vliegende start lag niet echt in de lijn der verwachtingen.

De start van De Boer was allerminst soepel. In de Italiaanse media werd gelijk gerept over een mogelijk snel ontslag van de trainer die bij Ajax juist zo succesvol was geweest. Een nederlaag tegen regerend landskampioen Juventus kon wel eens heel erg vervelend uitpakken voor De Boer. Hij zag zondagavond zijn ploeg prima beginnen in het eigen Giuseppe Meazza.

Echter duurde het lang voordat er werd gescoord. En het was niet de ploeg van De Boer die de score opende. De Zwitser Stephan Lichtsteiner opende in de 66ste minuut de score op aangeven van Alex Sandro. Even leek Inter in zak en as te zitten, maar er werd plots vertrouwen geput uit de achsterstand. Het duurde dan ook slechts twee minuten voordat de gelijkmaker een feit was.

De Argentijn Mauro Icardi hielp Inter terug in het zadel. De Argentijn kon afronden op aangeven van landgenoot Ever Banega. Twaalf minuten voor tijd werd het nog mooier voor De Boer, toen Icardi de bal op het hoofd van Ivan Perisic wist te krijgen. De Kroaat, die op het EK nog zo sterk speelde, kopte de bal tegen de touwen: 2-1.

In de slotfase deed Inter vervolgens alles om de voorsprong vast te houden. Het leverde Banega zijn tweede gele kaart van de avond op, maar dat mocht de pret uiteindelijk niet drukken. Voor De Boer is de druk voorlopig van de ketel, nu de Derby d'Italia is gewonnen door zijn ploeg. De volgende wedstrijd is voor Inter een uitduel met Empoli.

Inter feest het feest van Icardi. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Inter feest het feest van Icardi. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Ellen Parren correspondent Zondag met Lubach

Actrice Ellen Parren wordt de derde correspondent van het satirische programma Zondag met Lubach.

Zij gaat de correspondentenpoule van Tex de Wit en Steye van Dam aanvullen. Parren maakt zondagavond haar debuut als zij verslag doet over de ontwikkelingen in Zaandam. "Ellen maakt eigenlijk elk televisieprogramma leuker", aldus presentator Arjen Lubach. "Ik ben blij dat ze dat nu ook bij ons komt doen."

Parren studeerde in 2009 af aan de Toneelacademie in Maastricht. Daarna werkte zij onder meer bij Toneelgroep De Appel en was zij te zien in series als S1ngle, Missie Aarde en Jeuk. Ook maakt Parren deel uit van muziektheatergezelschap Circus Treurdier.

In ZML nemen Lubach en zijn team op eigenzinnige wijze het nieuws van de afgelopen week door. De serie kreeg veel lovende kritieken en werd eerder dit jaar bekroond met de Zilveren Nipkowschijf. Het VPRO-programma is nu aan het vijfde seizoen bezig, dat tien afleveringen telt.

Ellen Parren correspondent Zondag met Lubach
Ellen Parren correspondent Zondag met Lubach (Foto: BuzzE)

Zomercarnaval Rotterdam cultureel erfgoed

Het jaarlijkse Zomercarnaval in Rotterdam staat sinds zondag op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Het is tevens de honderdste traditie die op deze nationale inventaris staat.

De inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed is bedoeld om tradities door te geven naar volgende generaties. De Nederlandse regering ondertekende in 2012 het Unesco-verdrag ter bescherming van het immateriële erfgoed. Sindsdien zijn honderd tradities gemeld en op de lijst gezet. Het gaat gaat om bijvoorbeeld bloemencorso's, carbidschieten, de Nijmeegse Vierdaagse, het sinterklaasfeest en vendelzwaaien in Gelderland.

Het Zomercarnaval in Rotterdam is een meerdaags feest met gemiddeld tweeduizend deelnemers. Hoogtepunt is de zaterdagse straatparade dwars door Rotterdam. Het evenement bestaat sinds 1984. Het trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers.

Zomercarnaval Rotterdam cultureel erfgoed
Zomercarnaval Rotterdam cultureel erfgoed (Foto: ANP)

Koenders bij ondertekening vredesakkoord FARC

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is volgende week maandag aanwezig bij de officiële ondertekening van het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC. Dat heeft hij zondag laten weten.

Nederland heeft het vredesproces in Colombia actief gesteund. Met het bezoek wil Koenders onder meer steun betuigen aan de Colombiaanse regering voor het bereikte succes. De ondertekeningsceremonie is op 26 september in de Colombiaanse havenstad Cartagena.

De Colombiaanse guerrillabeweging FARC en de Colombiaanse overheid waren 52 jaar lang in strijd met elkaar. Over het vredesakkoord hebben beide partijen vier jaar onderhandeld op Cuba.

Koenders bij ondertekening vredesakkoord FARC
Koenders bij ondertekening vredesakkoord FARC (Foto: ANP)

Uitslag Heracles Almelo - Ajax

Ajax heeft in de Eredivisie met veel moeite gewonnen van Heracles Almelo. Uit in Twente hadden de Amsterdammers de hulp van de thuisclub nodig om halverwege de tweede helft op voorsprong te komen. Uiteindelijk werd het 0-2 voor de bezoekers die hiermee op dertien punten uit zes duels komen en derde staan. Heracles is elfde met vijf punten uit zes wedstrijden.

Davy Klaasen scoort de 0-1. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Davy Klaasen scoort de 0-1. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Heracles Almelo

0 - 2

AFC Ajax

    66' Klaassen
76' Gudelj
 
Gele kaart: Van Ooijen (Heracles Almelo)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 12.032
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Droste
Te Wierik
Hoogma
Gosens (Breukers/16)
Bruns (Van Ooijen/67)
Pelupessy
Duarte
Navrátil
Armenteros
Van Mieghem (Kuwas/75)
  Onana
Veltman
Sánchez
Viergever
Dijks
Klaassen
Riedewald
Gudelj
Ziyech (Dolberg/64)
Traoré (El Ghazi/83)
Younes (Sinkgraven/77)

Protesten tegen strengere abortuswet Polen

Duizenden mensen zijn zondag in de Poolse hoofdstad Warschau de straat opgegaan om te protesteren tegen een aanscherping van de abortuswet. Het wetsvoorstel wordt donderdag besproken in het Poolse parlement. Als het wordt aangenomen, wordt het in bijna alle gevallen strafbaar om abortus te plegen, behalve wanneer een vrouw zwanger is geworden na een verkrachting.

De demonstratie was een initiatief van de organisatie Ratujmy Kobiety (Red de vrouwen). Die organisatie probeert tevens via een burgerinitiatief de wet tegen te houden. Daarvoor is het nodig om binnen drie maanden ten minste 100.000 handtekeningen te verzamelen.

"Het is nog niet te laat. We hebben nog tijd om in actie te komen", aldus de organisatie.

Protesten tegen strengere abortuswet Polen
Protesten tegen strengere abortuswet Polen (Foto: ANP)

Potten arsenicum gevonden langs de weg

Een voorbijganger heeft zondagmiddag potten met het extreem giftige arsenicum gevonden op de kruising van de Hatertseweg in Malden met de Malderburchtstraat te Nijmegen. Dat meldt de politie op Facebook. Het is nog niet duidelijk hoe de potten daar terecht zijn gekomen. Omdat alles goed verpakt was, is er volgens de politie geen gevaar geweest voor mens, dier en natuur.

Arsenicum, of arseen, is extreem giftig en voor mensen na inname bijna altijd dodelijk.

Potten arsenicum gevonden langs de weg
Potten arsenicum gevonden langs de weg (Foto: ANP)

Amaq: messentrekker Minnesota aanhanger IS

De man die zaterdag acht mensen neerstak in een winkelcentrum in de Amerikaanse staat Minnesota was een aanhanger van Islamitische Staat. Dat heeft het met de terreurgroep verbonden persbureau Amaq zondag gezegd.

De niet bij naam genoemde man "was een soldaat van Islamitische Staat". Hij gaf gevolg aan oproepen om burgers uit "landen van de kruisvaarderscoalitie" aan te vallen, aldus Amaq.

Een man in een beveiligersuniform stak zaterdag in een winkelcentrum in St. Cloud acht mensen neer met een mes voordat hij door een toevallig passerende politieagent werd doodgeschoten. Volgens getuigen vroeg hij mensen of zij moslim waren en riep hij iets over Allah. Geen van de gewonden verkeerde in levensgevaar.

Amaq: messentrekker Minnesota aanhanger IS
Amaq: messentrekker Minnesota aanhanger IS (Foto: ANP)

Arrestatie Coolio was 'misverstandje'

Het gaat goed met rapper Coolio. Dat laat hij weten in een videoboodschap. De man van Gangsta's Paradise werd eerder opgepakt omdat hij zou hebben geprobeerd een wapen aan boord van een vliegtuig te smokkelen.

Dat gebeurde toen hij op de luchthaven van Los Angeles wilde boarden voor een vlucht naar Indio. Daar treedt hij zondag op. Het wapen werd gevonden in een tas van een beveiliger.

Het misverstand ontstond omdat in de bewuste tas spullen van de rapper zaten. De luchthavenpolitie arresteerde Collio daarop. Toen duidelijkheid kwam over het wapen, mocht hij gaan.

In de YouTube-video bedankt Coolio iedereen die bezorgd was vanwege zijn arrestatie. Met een bord kip voor zijn neus zei de rapper dat het goed met hem gaat en dat hij uitkijkt naar het optreden.

New York zet extra agenten in

New York krijgt duizend man extra veiligheidspersoneel. Na de explosie van afgelopen zaterdag moeten de agenten en leden van de Nationale Garde zorgen voor een groter gevoel van veiligheid, aldus gouverneur van de staat Andrew Cuomo. De explosie verwondde 29 mensen, eentje raakte zwaargewond.

"We mogen ons gelukkig prijzen dat er geen doden zijn gevallen", zei Cuomo op een persconferentie. "Maar we laten ze niet winnen. Ze willen terreur zaaien, ze willen angst aanjagen, ze willen dat mensen zich zorgen maken, of ze nog wel naar New York kunnen komen via een brug of via de metro."

Er zijn nog geen arrestaties verricht. De politie is druk bezig met een onderzoek en bekijkt onder meer de beelden van bewakingscamera's.

New York zet extra agenten in
New York zet extra agenten in (Foto: ANP)

Luchtaanval op Aleppo

Gevechtsvliegtuigen hebben zondag de stad Aleppo in het noorden van Syrië aangevallen, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten op gezag van activisten. Het was de eerste luchtaanval sinds een staakt-het-vuren bijna een week geleden inging.

Raketten troffen de wijken Karam al-Jabal, Karam al-Beek, Sakhour en Sheikh Hadar. Er waren meldingen van slachtoffers, maar details ontbraken, zei het Observatorium.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat de spanningen in en rond Aleppo opliepen. Strijders zouden zich opmaken voor grootscheepse aanvallen op regeringstroepen. Rusland beschuldigde de Verenigde Staten er ook van dat zij hun belofte om te helpen terroristen van oppositie-eenheden te scheiden niet nakomen.

Luchtaanval op Aleppo
Luchtaanval op Aleppo (Foto: ANP)

Van Gerwen, Van Barneveld en Van de Pas naar kwartfinales in Sindelfingen

De PDC is neergestreken in het Duitse Sindelfingen. Op het programma de European Darts Grand Prix, het negende toernooi van de Euro Tour. Michael van Gerwen, Benito van de Pas en Raymond van Barneveld hebben zondag hun achtste finales gewonnen en strijden vanavond om de titel. 

Van Gerwen trad aan tegen Steve Beaton. Het begon moeizaam met vijf gemiste pijlen op de dubbel, maar stoomde met 98 gemiddeld naar een 6-3 overwinning. Benito van de Pas had niets te vrezen van Joe Murnan en won met 6-2. 

Raymond van Barneveld sloot de middag af tegen James Wilson. De Hagenaar maakte zijn eerste opwachting op de Euro Tour dit seizoen. Begin dit jaar faalde hij in de kwalificaties voor het eerste blok en sloeg er een aantal over. Hij wilde meedoen om zich nog te plaatsen voor het European Championship. Barney kwam door de kwalificaties en won eerder dit weekend van Scott Dale en Simon Whitlock. Van Barneveld heeft een finaleplek nodig om zich te plaatsen, want dit is zijn enigste kans. Voor de laatste Euro Tour 10 wist hij zich niet te plaatsen. 

Van Barneveld was op stoom tegen Wilson. Hij won met 6-3 en gooide 108 gemiddeld en had een checkoutpercentage van 66,67%. Wilson haalde 99 gemiddeld en 43% op de dubbels. In de kwartfinales is het Van Gerwen tegen Gerwyn Price, die met 6-3 te sterk was voor Mensur Suljovic. Van de Pas en Van Barneveld moeten vanavond voor een plek in de halve finales tegen elkaar. 

Uitslagen European Darts Grand Prix - achtste finales

Michael van Gerwen 6-3 Steve Beaton
Mensur Suljovic 3-6 Gerwyn Price
Michael Smith 2-6 Stephen Bunting
Kim Huybrechts 6-2 Alan Norris
Peter Wright 6-1 Joe Cullen
James Wade 6-3 Jonny Clayton
Benito van de Pas 6-2 Joe Murnan
James Wilson 3-6 Raymond van Barneveld

Kwartfinales

Michael van Gerwen v Gerwyn Price
Stephen Bunting v Kim Huybrechts
Peter Wright v James Wade
Benito van de Pas v Raymond van Barneveld

Koppeling oorzaak slechte start Verstappen

Opnieuw kende Max Verstappen een beroerde start van een Formule 1-race. Nadat zijn sterke startpositie al eerder in Belgié en Italié als sneeuw voor de zon verdween, was het in Singapore wederom raak: Verstappen kwam niet goed weg en verloor plekken aan Fernando Alonso, Daniil Kvyat en Carlos Sainz. Verstappen knokte zich nog terug naar plek zes, maar meer zat er naar eigen zeggen niet in.

Volgens de Limburger was de koppeling de schuldige van de slechte start: "Gewoon drama. Echt slecht. Voor de start zei het team al tegen me dat de koppeling wellicht niet goed zou werken. Bij de start liet ik de koppeling los en had ik meteen superveel wielspin. Dan kan je verder niets meer doen."

De slechte start verpestte niet alleen zijn race, maar ook die van Sainz en Nico Hülkenberg. In een poging om Verstappen te ontwijken reed Sainz tegen Hülkenberg aan, waarna de Force India spinde en in de muur crashte. Het scheelde niets of Verstappen was zelf ook slachtoffer geworden van de crash: Hülkenberg ging vlak voor hem langs. "Of ik daarvan schrok? Nou, eigenlijk was ik op dat moment nog vooral aan het balen van mijn slechte start. Maar ik had geluk dat Nico me niet raakte."

De rest van de race kon Verstappen niks anders doen dan de schade beperken. De eerste helft van de race stond hij op dezelfde strategie als Kvyat en Alonso voor hem en door de aard van de baan was het erg lastig inhalen. Pas in de slotfase van de race wist Verstappen op te klimmen van de achtste naar de zesde plaats, achter de van achteren gestartte Sebastian Vettel. 

"Je kan op dit circuit goed verdedigen. En van dat gevecht sleten mijn banden ontzettend, waardoor ik eerder naar binnen moest voor mijn stop. Eigenlijk heb ik geen moment kunnen doen wat ik wilde. Dit resultaat is gewoon balen, het had veel beter kunnen zijn."

Volgens Verstappen was 6e het best mogelijke resultaat
Volgens Verstappen was 6e het best mogelijke resultaat

War Child: actieplan kindvluchtelingen nodig

De komende tien jaar komen er wereldwijd mogelijk zo'n 35 miljoen kindvluchtelingen bij. Daarvoor waarschuwt War Child op basis van een rapport dat zondag bij de Verenigde Naties in New York wordt gepresenteerd. Daaruit blijkt dat in 2025 waarschijnlijk in totaal 63 miljoen kinderen op de vlucht zullen zijn voor geweld en onveiligheid.

Warchild, dat kinderen in (voormalige) oorlogsgebieden helpt, wil dat snel actie wordt ondernomen. "Momenteel wordt één op de tweehonderd kinderen elke ochtend wakker als vluchteling", aldus directeur Tjipke Bergsma. "Wij vragen de wereldleiders om met een actieplan te komen voor kinderen die gedwongen zijn te vluchten en ervoor te zorgen dat zij overal dezelfde rechten hebben."

Namens Nederland is minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) zondag aanwezig bij de presentatie van het rapport in New York. Maandag is er een VN-top over vluchtelingen en migratie.

War Child: actieplan kindvluchtelingen nodig
War Child: actieplan kindvluchtelingen nodig (Foto: ANP)

Mel C. voelde zich niet lekker als Spice Girl

Mel C., oftewel Sporty Spice, doet niet mee aan de reünie van de meidengroep omdat ze zich er niet lekker bij voelt. Dat zegt ze tegen Mail on Sunday. "Als Spice Girl was ik zo depressief", zegt ze. "Dat wil ik niet nog een keer meemaken."

Mel C. vond het moeilijk om Spice Girl te zijn, vertelt ze. "Toen we heel veel succes hadden, kon ik niet eens naar mezelf kijken. Zo vreselijk voelde ik mij." De zangeres, die nu een eigen platenlabel heeft en bezig is aan een solocarrière, had depressies en eetstoornissen. "Het voelt daarom niet goed om weer het podium op te gaan met de groep", constateert ze.

"In 2007 hadden we een reünie en we traden op tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen in 2012. Dat was leuk en voor mij een mooie afsluiting", zegt Mel C. "Je moet er een keer mee ophouden. Maar ik besef wel dat ik altijd Sporty Spice zal blijven."

Multimiljonair
Het stoort Mel C. wel een beetje dat er veel te doen is over haar weigering. Vooral ook omdat iedereen er wel begrip voor heeft dat Victoria Beckham ook niet mee doet. "Ik heb geen man die multimiljonair is en zou het geld best kunnen gebruiken", zegt ze. "Maar uiteindelijk gaat het niet om geld. Het gaat om het gevoel."

De relatie met de drie meiden die wel aan de reünie meedoen, is ietwat bekoeld, geeft Mel C. toe. "Maar daar komen we wel weer over heen", zegt ze. "We hebben samen zo veel meegemaakt. En Emma blijft gewoon mijn beste vriendin."

Geri, Mel B. en Emma gaan volgend jaar via een talentenjacht twee nieuwe Spice Girls zoeken. Daarna komt er een groot concert in Hyde Park.

Mel C. voelde zich niet lekker als Spice Girl
Mel C. voelde zich niet lekker als Spice Girl (Foto: BuzzE)

'Reclameverbod stap in de goede richting'

Het reclameverbod dat consumenten moet behoeden voor bijzonder risicovolle beleggingen, is een stap in de goede richting, maar nogal laat. Dat zegt beleggersvereniging VEB in een reactie op de maatregelen die minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en de toezichthouder op de financiële markten, AFM aankondigden. De beleggersvereniging hoopt snel op verdere stappen.

Via het reclameverbod wil het kabinet voorkomen dat risicovolle financiële producten onder de aandacht van consumenten komen. Reclames voor bepaalde beleggingen lokken consumenten met het vooruitzicht dat je snel veel geld kunt verdienen. Maar de werkelijkheid is dat je gemakkelijk de hele inleg verliest.

De VEB riep de AFM vijf jaar geleden al op om actie te ondernemen tegen verkopers van producten zoals zogenoemde binaire opties en cfd's. Vanaf 2018 maakt Europese wetgeving het volgens de beleggersvereniging mogelijk om producten helemaal te verbieden. De VEB hoopt dat de regering, in aanloop naar deze nieuwe regels, verder ingrijpt om beleggers te beschermen.

'Reclameverbod stap in de goede richting'
'Reclameverbod stap in de goede richting' (Foto: ANP)

Scheepsongeluk Thaise rivier eist 12 levens

Bij een scheepsongeluk op een rivier in Thailand zijn zondag zeker twaalf mensen om het leven gekomen, meldt de politie. De boot met meer dan honderd opvarenden botste op de rivier Chao Praya tegen een brugpijler en sloeg vervolgens om.

Het ongeluk voltrok zich in de centraal gelegen provincie Ayutthaya. Aan boord bevonden zich voornamelijk moslims die op weg waren naar een religieus feest. De autoriteiten stellen een onderzoek in. Mogelijk was de boot te zwaar beladen, zo werd gezegd.

Scheepsongeluk Thaise rivier eist 12 levens
Scheepsongeluk Thaise rivier eist 12 levens (Foto: ANP)

Vier doden bij botsing sportvliegtuigjes

Bij een botsing van twee sportvliegtuigjes in de omgeving van Boedapest zijn zondag vier mensen om het leven gekomen. Een van de toestellen zou per abuis een deel van het luchtruim bij Gödöllö zijn binnengevlogen dat vanwege een parachutespringwedstrijd voor het overige luchtverkeer was afgesloten, meldden Hongaarse media.

In het ene toestel zat een piloot die kort voor de botsing vier parachutespringers had gelost, in het andere twee volwassenen met een kind. De vier parachutisten bleven ongedeerd.

Vier doden bij botsing sportvliegtuigjes
Vier doden bij botsing sportvliegtuigjes (Foto: ANP)

Uitslag PEC Zwolle - AZ

AZ heeft in de eredivisie zijn vierde zege op rij geboekt.In Zwolle versloeg het hekkensluiter PEC met 0-2. AZ klom daarmee naar de derde plaats in de Eredivisie.  

PEC Zwolle

0 - 2

AZ

     43' Weghorst
 87' Til
 
 Gele kaart: Schenkeveld, Marcellis, (PEC Zwolle), Bel Hassani, Haps, Johansson, Rienstra, (AZ)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12900
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Schenkeveld
Marcellis
v.d.Pavert
v.Polen
Brama
Achahbar
Hebling (Holla/46)
Ehizibue (Marinus/67)
Brock-Madsen
Thomas (Mokhtar/28)
  Rochet
Johansson
v.Eijden
Vlaar
Haps
Luckassen
v.Overeem (Til/71)
Rienstra
Bel Hassani (M.Seuntjens/76)
Weghorst
Dos Santos (Ouwejan/79)

Uitslag PSV - Feyenoord

Feyenoord heeft ook de zesde wedstrijd in de Eredivisie gewonnen. Op bezoek in Eindhoven tegen PSV werd het 0-1. De vraag voorafgaand aan de topper was welke ploeg zou gaan profiteren van de topprestatie van Feyenoord op donderdag tegen Manchester United. Voelden de Rotterdammers die wedstrijd nog in de benen of waren ze voldoende uitgerust en door de zege vol zelfvertrouwen?

Beide ploegen vielen aan in de eerste helft, waardoor het spel soms op rap tempo op en neer golfde. PSV greep meteen na de aftrap het initiatief en kreeg in de eerste tien minuten drie mogelijkheden. Luuk de Jong kopte over, Andrés Guardado schoot ruim naast en Jetro Willems zag zijn vrije trap centimeters over de goal van Brad Jones verdwijnen. Na deze beginfase kreeg Feyenoord de wedstrijd beter onder controle en ging het ook zelf aanvalletjes opzetten. Echt gevaarlijk werd de ploeg van Giovanni van Bronckhorst in eerste instantie niet.

PSV bleef er wel af en toe gevaarlijk uitkomen en dat leverde een kopkansje op voor De Jong (voorlangs), een gevaarlijk schot van Narsingh (redding Jones) en goed diepgaan van Narsingh na een uitstekende pass van Guardado waar opnieuw de Feyenoord-keeper tussen zat. Feyenoord kreeg de grootste kans via Nicolai Jørgensen, maar de sliding van Jetro Willems was perfect. Steven Berghuis bediende even daarvoor Dirk Kuyt in de zestien, maar die kon de bal niet goed controleren.

In de tweede helft gingen PSV en Feyenoord op dezelfde voet verder. Felle duels en snelle uitbraken. Het was PSV dat zich het meest in de zestien van Feyenoord meldde, maar daar stonden de Rotterdammers goed te verdedigen. Jan-Arie van der Heijden voorkwam dat Pereiro de bal bij Luuk de Jong bezorgde en Eric Botteghin wierp zich voor een hard schot van Santiago Arias. Steven Berghuis kreeg de bal aan de overkant net niet op tijd bij Jørgensen en Botteghin kon zijn hoofd niet tegen een voorzet van Jens Toornstra krijgen. Ook Narsingh bleef gevaarlijk: hij schoot vlak voor het verstrijken van het uur een metertje over. Van Bronckhorst bracht Bilal Basaçikoglu voor Berghuis, Cocu liet Steven Bergwijn en Bart Ramselaar respectievelijk Narsingh en Guardado vervangen. In de laatste twintig minuten hing de winnende goal van PSV meer in de lucht dan die van Feyenoord. De Rotterdammers verdedigden vooral.

Pereiro kreeg tien minuten voor het einde dé kans voor PSV, toen hij na goed voorwerk van Bergwijn zomaar langs enkele Feyenoorders mocht glippen, maar Jones voorkwam de tegentreffer van Feyenoord. Geheel in het beeld van de wedstrijd passend, sloeg Feyenoord meteen daarna aan de overkant uit een hoekschop toe. Juist toen Feyenoord genoegen leek te nemen met 0-0, stond Botteghin helemaal vrij en kon van binnen de zestien uithalen: 0-1. Hij was al een held met zijn defensieve werk tegen Manchester United, maar nu werd hij met zijn eerste eredivisiedoelpunt voor Feyenoord ook in aanvallende zin heroïsch. PSV vocht daarna nog voor een punt en kwam er met een kopbal van Héctor Moreno, gered door Jones, nog sensationeel dichtbij. Feyenoord wint en vergroot het gat met PSV tot vijf punten.

Feyenoord-speler Eric Botteghin (L) scoort de 0-1, PSV'er Hector Moreno (R). (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Feyenoord-speler Eric Botteghin (L) scoort de 0-1, PSV'er Hector Moreno. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

PSV

0 - 1

Feyenoord

     82' Botteghin
 
 Gele kaart: Kuijt, Vilhena, Botteghin (Feyenoord)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: ?
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Isimat-Mirin
Moreno
Willems (Jozefzoon/85)
Pröpper
Guardado (Ramselaar/71)
Hendrix
Narsingh (Bergwijn/68)
L.de Jong
Pereiro
  Jones
Karsdorp
Botteghin
v.d.Heijden
Kongolo
El Ahmadi
Kuijt
Vilhena
Berghuis (Basacikoglu/63)
N.Jörgensen (Kramer/80)
Toornstra

Politie pakt veertien krakers op

De politie heeft in Gouda veertien mensen aangehouden die een pand aan de Westhaven hadden gekraakt. De actie had zaterdagavond plaats. Alle krakers zaten zondag nog vast.

Om eventuele ongeregeldheden te voorkomen zette de politie het parate peloton in, een speciale eenheid van de politieregio Haaglanden. Een politiehelikopter hield toezicht vanuit de lucht.

De politie deed een inval omdat de krakers het pand niet vrijwillig wilden verlaten. Het gaat om een voormalig hotel dat al geruime tijd leegstaat. Het was eerder dit jaar ook al een keer gekraakt en ontruimd.

Sinds 2010 geldt in Nederland een kraakverbod.

Politie pakt veertien krakers op
Politie pakt veertien krakers op (Foto: ANP)

Justin Bieber drinkt biertje op Oktoberfest

Biertje? Justin Bieber zei daar afgelopen vrijdag geen nee tegen. De Canadese zanger bezocht na een optreden het Oktoberfest en sloeg twee pullen achterover, volgens het Duitse blad Focus.

Op Twitter laat Justin zijn volgers ook genieten van zijn bezoek aan het Duitse bierfeest. Hij heeft een foto geplaatst waarop hij zich verschuilt achter een flinke en vooral volle bierpul. Volgens Focus voerde hij ook nog een geamuseerd gesprek met een Duitse schone in klederdracht.

Justin bezocht het feest, dat afgelopen vrijdag van start ging, met twee vrienden en zijn vader. Het gezelschap werd omgeven door beveiligers.

Justin Bieber drinkt biertje op Oktoberfest
Justin Bieber drinkt biertje op Oktoberfest (Foto: BuzzE)

Schippers pleit voor leerstoel mantelzorg

We weten nog te weinig over de psychische gevolgen die mantelzorgers kunnen ondervinden als ze ernstig zieke familieleden of kennissen verzorgen. Daarom zouden medische centra van universiteiten een leerstoel mantelzorg moeten instellen, vindt minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn). Haar ministerie is "meer dan welwillend" om zo'n leerstoel mede te financieren.

"Ik weet dat mantelzorg te veel kan worden voor mensen", aldus Schippers. "In een vergrijzende samenleving mag je verwachten dat de psychische gevolgen alleen maar groter zullen worden. Zeker als je zorgt voor een geliefde met Alzheimer. Dat is gigantische zwaar, fysiek en mentaal. Het is eenzaam." De minister heeft een dementerende vader. "Hij is stronteigenwijs en aanvaardt de diagnose niet."

In het boek Het mooiste woord is Herinnering vertellen Schippers en andere bekende Nederlanders, onder wie Freek de Jonge, Co Adriaanse en Linda de Mol, over hun ervaringen met een dementerende vader of moeder. De interviewbundel is een initiatief van het VUmc Alzheimercentrum in Amsterdam en verschijnt woensdag, op Wereld Alzheimerdag.

Schippers pleit voor leerstoel mantelzorg
Schippers pleit voor leerstoel mantelzorg (Foto: ANP)

'David Bowie maakte zelf eind aan zijn leven'

David Bowie maakte mogelijk zelf een eind aan zijn leven. Dat betoogt popjournalist Lesley-Ann Jones in Mail on Sunday. Ze baseert zich op uitspraken van oud-BBC-presentator Andy Peebles en producer Simon Napier-Bell.

"David heeft zijn hele dood in scene gezet", zegt Peebles volgens Jones. "Hij brengt twee singles kort achter elkaar uit. Daarna komt een van de belangrijkste albums uit zijn loopbaan uit", somt Peebles op. "En dan overlijdt hij twee dagen later." Voor de dj, die Bowie gedurende zijn loopbaan diverse malen heeft geïnterviewd, is het zonneklaar. "Ik weet niet wat jij denkt, maar ik vind dat er net te veel toevalligheden zijn", vertelt hij aan Jones.

Peebles zegt dat er verschillende mensen zijn die hem over de zelfmoord van Bowie hebben verteld. Hij wil echter niet zeggen wie hem die informatie heeft toegespeeld.

Ook producer Simon Napier-Bell kende Bowie al jaren. Hij denkt ook dat de musicus een eind aan zijn leven heeft gemaakt. "Vergeet niet dat hij zich enkele dagen voor zijn dood heeft laten fotograferen", zegt Napier-Bell. "Bowie zag er toen patent uit. Hij was keurig gekleed en had een brede lach op zijn gezicht. Dat is de manier waarop hij wilde dat wij hem zouden herinneren." De producer en manager is ervan overtuigd dat Bowie zijn heengaan heeft geregisseerd. "Hij had altijd al de volledige controle over zijn image."

'David Bowie maakte zelf eind aan zijn leven'
'David Bowie maakte zelf eind aan zijn leven' (Foto: BuzzE)

HŁlkenberg: "Slechte start Max veroorzaakte crash"

Volgens Nico Hülkenberg is zijn crash bij de start voor de GP van Singapore veroorzaakt door de slechte start van Max Verstappen. De Duitser werd bij de start geraakt door Carlos Sainz, die Verstappen moest ontwijken, waarna hij spinde en tegen de pitmuur crashte. Ook voor Sainz liep het niet goed af: door schade aan zijn wagen kreeg hij de zwart-oranje vlag en moest hij noodgedwongen naar binnen.

"Carlos ging niet voor een gat, hij moest om de bolide van Verstappen heensturen, die slecht startte," zei Hülkenberg over de crash. "Ik heb de prijs moeten betalen voor mijn beste start van het seizoen, want daardoor kwam ik in deze positie terecht. Dat is frustrerend, maar aan de andere kant hoort dat bij het racen. Ik deed zelf niets verkeerd, maar daar heb ik op dit moment natuurlijk helemaal niets aan."

F1: Uitslag Grand Prix van Singapore

Nico Rosberg heeft de leiding in het Formule 1-wereldkampioenschap gegrepen dankzij een zege in de Grand Prix van Singapore. De Duitser bleef met de Mercedes naaste belager Daniel Ricciardo nipt voor, terwijl regerend wereldkampioen Lewis Hamilton als derde eindigde. Max Verstappen kende een dramatische start, maar vocht zich richting het einde van de race nog terug naar de zesde positie.

Rosberg mocht van poleposition starten en kende op het Marina Bay Street Circuit een goede start, waardoor hij plek een hield voor Ricciardo die Hamilton en Kimi Räikkönen achter zich aan kreeg. Max Verstappen had de derde race op rij een slecht vertrek en verloor veel posities. Het zorgde ervoor dat Carlos Sainz en Nico Hülkenberg om de Nederlander heen moesten. De Toro Rosso en de Force India raakten elkaar, waarna Hülkenberg voor Verstappen langs tegen de muur aan gekatapulteerd werd en uitvaller werd. Een safety car moest op de baan komen. Romain Grosjean kon door problemen helemaal niet aan de race beginnen.

In de chaos die ontstond bleek Fernando Alonso naar plaats vijf te zijn doorgestoten, voor de Toro Rosso's van Daniiel Kvyat en Sainz. Verstappen lag achtste, terwijl Jenson Button met een kapotte voorvleugel richting pits moest. De Brit liep deze op toen hij uit moest wijken voor Hülkenberg en hierbij de achterband van Valtteri Bottas raakte. Dit leverde laatstgenoemde een lekke band op.

Nadat de safety car naar binnen was gegaan trokken de vier vooraan een gat met Alonso die een treintje achter zich aan kreeg. Verstappen probeerde Sainz te passeren die na enkele ronden met schade aan het bodywork verplicht naar binnen moest. De Nederlander rookte veel van zijn banden op, waardoor hij niet meer in staat was bij Alonso en Kvyat aan te sluiten.

Verstappen was dan ook een van de eersten die binnen kwam voor zijn eerste reguliere stop, maar het bracht hem weinig, omdat Alonso en Kvyat hem afdekten. Hij probeerde Kvyat wel in te halen, maar de Rus verdedigde uitstekend. Hierdoor haalde Red Bull Racing de Nederlander halverwege de race achter Kvyat weg om via twee kortere stints nog proberen het maximale eruit te halen. Dit slaagde, want Verstappen klom nog op naar een zesde plaats, ruim achter Sebastian Vettel die achteraan moest starten na zijn problemen van gisteren. De Duitser reed met de Ferrari een uitgekiende race en met snelle rondetijden, goede inhaalacties en goed getimede stops haalde hij er met plek vijf het maximale uit.

Vooraan had Rosberg lang weinig te duchten van nummer twee Ricciardo. Het gevecht om plek drie ging tussen Hamilton en Räikkönen. Laatstgenoemde haalde iets na halverwege de race Hamilton in die zuinig aan moest doen vanwege remproblemen. Mercedes sloeg echter terug door Hamilton naar binnen te halen voor een derde stop. Ferrari reageerde een ronde later, maar Hamilton was Räikkönen toen al voorbij. Deze stops zorgden ervoor dat Red Bull met Ricciardo risico kon nemen met een extra stop.

Ricciardo kwam 25 seconden achter de niet stoppende Rosberg weer de baan op en reed lange tijd ruim twee seconden per ronde sneller dan de Duitser. Verkeer in de slotfase van de race zorgde ervoor dat de Australiër het gat met de Mercedes uiteindelijk net niet kon dichten. Aan de meet bedroeg het verschil tussen de kemphanen nog 0,4 seconden. Hamilton werd ruim hierachter derde, voor Räikkönen, Vettel, Verstappen, Alonso, Sergio Perez, Kvyat en Kevin Magnussen die met de Renault nog een puntje pakte.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Nico Rosberg Mercedes 1:55:48.950
2 Daniel Ricciardo Red Bull +0.488
3 Lewis Hamilton Mercedes +8.038
4 Kimi Räikkönen Ferrari +10.219
5 Sebastian Vettel Ferrari +27.694
6 Max Verstappen Red Bull +1:11.197
7 Fernando Alonso McLaren +1:29.198
8 Sergio Perez Force India +1:49.146
9 Daniil Kvyat Toro Rosso +1:49.867
10 Kevin Magnussen Renault +1:51.843
11 Esteban Gutiérrez Haas +1 ronde
12 Felipe Massa Williams +1 ronde
13 Felipe Nasr Sauber +1 ronde
14 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
15 Joylon Palmer Renault +1 ronde
16 Pascal Wehrlein Manor +1 ronde
17 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
18 Esteban Ocon Manor +2 ronden
DNF Jenson Button McLaren +18 ronden
DNF Valtteri Bottas Williams +26 ronden
DNF Nico Hülkenberg Force India +61 ronden
DNS Romain Grosjean Haas +61 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 273
2 Lewis Hamilton Mercedes 265
3 Daniel Ricciardo Red Bull 179
4 Sebastian Vettel Ferrari 153
5 Kimi Räikkönen Ferrari 148
6 Max Verstappen Red Bull 129
7 Valtteri Bottas Williams 70
8 Sergio Perez Force India 66
9 Nico Hülkenberg Force India 46
10 Felipe Massa Williams 41
11 Fernando Alonso McLaren 36
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 30
13 Romain Grosjean Haas 28
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 25
15 Jenson Button McLaren 17
16 Kevin Magnussen Renault 7
17 Pascal Wehrlein Manor 1
18 Stoffel Vandoorne McLaren 1
19 Esteban Gutiérrez Haas 0
20 Jolyon Palmer Renault 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0
24 Esteban Ocon Manor 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 538
2 Red Bull 316
3 Ferrari 301
4 Force India 112
5 Williams 111
6 McLaren 54
7 Toro Rosso 47
8 Haas 28
9 Renault 7
10 Manor 1
11 Sauber 0

Digital Homicide dreigt met rechtszaak tegen Steam

Sommige pc-gamers zullen wel bekend zijn met Digital Homicide, de 'ontwikkelaar' die bestaat uit de twee Romine-broers. De broers zijn berucht vanwege de bedroevende kwaliteit van hun games (vaak knip- en plakwerk van assets voor de engine unity) en doordat ze niet echt goed met kritiek om kunnen gaan. Nadat gamecriticus Jim Sterling eerder al aangeklaagd werd voor tien miljoen, moet Valve nu bibberen voor een potentiële rechtszaak.

De dreiging met een rechtszaak komt als een directe reactie nadat Digital Homicide een aantal dagen geleden als ontwikkelaar verbannen werd van Steam, met als reden dat ze vijandig zouden zijn tegenover Steam-gebruikers. Met goede reden: digital Homicide had gedreigd met rechtzaken tegenover maar liefst 100 steam-gebruikers (zie je het patroon al?) voor een waarde van maar liefst achttien miljoen dollar, omdat de gebruikers kritisch waren over hun games. Alle games van Digital Homicide werden daarop verwijderd van Steam: degene die de game nog in hun bibliotheek hebben staan kunnen de games gewoon blijven spelen.

Digital Homicide jankt echter dat de gebruikers van Steam over de schreef zijn gegaan met hun kritiek (en toegegeven, daar zit wat in, gezien sommige reacties), en dat Steam geen veillige werkomgeving aanbiedt voor de broers. Dat ze zelf probeerden gebruikers angst aan te jagen door te dreigen met dure rechtszaken omdat ze kritiek hadden op hun games, laat Digital Homicide maar even achterwege.

Het volledige statement van Digital Homicide is hier te lezen.

Digitalhomicide2
Digital Homicide dreigt met rechtszaak tegen steam

Ook Watford te sterk voor Manchester United

Manchester United heeft de derde nederlaag op rij geleden. Op bezoek bij Watford leek de ploeg van José Mourinho terug in de wedstrijd te komen, maar ging het in het slot mis. Het werd 3-1.

Manchester United ging deze week verrassend onderuit in Rotterdam tegen Feyenoord, terwijl afgelopen weekeinde ook al werd verloren van Manchester City. Manager José Mourinho had tegen Watford een wat ander elftal het veld ingestuurd dan hij in De Kuip deed, maar opnieuw was Daley Blind niet van de partij bij de aftrap. Zlatan Ibrahimovic en Wayne Rooney keerden wel weer terug in de basis.

Maar heel erg soepel liep het allemaal niet bij The Red Devils. Ook met Ibrahimovic en Rooney kwam de ploeg maar lastig aan voetballen toe, hetgeen ook voor een groot deel de verdienste was van de werklust van Watford. Bij The Hornets startte rechtshalf Daryl Janmaat in de basis en hij was na 34 minuten goed voor een assists bij de openingstreffer. Nadat de Oranje-international goed werd vrijgespeeld op de flank, trok hij de bal terug op de rand van de zestien. Daar stond aanvaller Etienne Capoué te wachten en hij schoot de bal bij de eerste paal binnen.

Vervolgens moest United dus nog een tandje bijschakelen. Dat ging met horten en stoten, al werd het veldoverwicht van United wel duidelijker. Toch verloren Marouane Fellaini en Paul Pogba veel van hun duels op het middenveld, waardoor de ploeg uit Manchester nooit echt grip op de wedstrijd kreeg. Toch kwam United wel op gelijke hoogte, maar daar was in de tweede helft wel wat geluk voor nodig.

Marcus Rashford gaf na een uur spelen de bal aan Ibrahimovic mee, waarna de Zweed de bal vanaf links voor gaf. Via twee Watford-verdedigers kreeg Rashford de bal voor zijn voeten en van dichtbij schoot de jongeling de 1-1 binnen. Ibrahimovic kreeg daarna nog een goede kopkans, maar voormalig PSV-doelman Heurelho Gomes pakte zijn inzet knap.

In de slotfase werd doelpuntenmaker Capoué door manager Walter Mazzarri naar de kant gehaald en kwam Juan Zuñiga in de ploeg. Dat bleek een uitstekende zet, want de invaller schoot een voorzet van Roberto Pereyra in de verre hoek binnen na 83 minuten. Hier ging een goede actie van Nordin Amrabat aan vooraf, die na rust Janmaat had vervangen.

In blessuretijd wist Watford ook nog de 3-1 te maken, nadat Zuñiga een strafschop versierde. Deze werd feilloos binnengeschoten door Troy Deeney, waarna de wedstrijd over was. De zorgen van United nemen zo alleen maar toe, terwijl Watford drie belangrijke punten pakt in de strijd om lijfsbehoud.

Weer geen drie punten voor Manchester United. (PRO SHOTS/Action Images)
Weer geen drie punten voor Manchester United. (PRO SHOTS/Action Images)

Dode en gewonden bij explosie in Spanje

Bij een ontploffing in een appartementencomplex in het Catalaanse Premià de Mar is vanmorgen een dode gevallen. Ook raakten er 15 mensen gewond, aldus de lokale media. Volgens de brandweer zijn twee van hen er slecht aan toe.

De explosie op de tweede verdieping van het gebouw richtte veel schade aan. De brandweer wist de felle brand die op de ontploffing volgde snel te bedwingen. Naar de oorzaak van de ontploffing wordt nog gezocht. Vermoedelijk gaat het om een gaslek.

Uitslag Sparta - N.E.C. Nijmegen

Om 12.30 uur werd voor het eerste zondagduel afgetrapt in de Eredivisie. Promovendus Sparta wist op het eigen Kasteel te winnen met 2-0 van een onmachtig N.E.C. Nijmegen. 

Sparta Rotterdam

2 - 0

N.E.C. Nijmegen

 17' Verhaar
 81' El Azzouzi
   
 
 Gele kaart: Sanusi, Dijkstra, Pinteaux, (Sparta Rotterdam), Bikel, Mayi, Owusu-Abeyie, Dumic, Golla, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.032
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Dumfries
Breuer
v. Drongelen
Pinteaux
Sanusi (Dougall/83)
v. Moorsel
Dijkstra
Verhaar
El Azzouzi
Brogno
  Delle
Buwalda
Dumic
Golla
Heinloth (Fomitschow/46)
Bikel
Von Haacke (Lundholm/73)
Breinburg
Owusu-Abeyie
Mayi
Awoniyi (Ofosu/46)

El Azzouzi besliste vlak voor tijd de wedstrijd (Pro Shots/Kay Int Veen)
El Azzouzi besliste vlak voor tijd de wedstrijd (Pro Shots/Kay Int Veen)

Peiling: kansen versus kansloos

Omdat in de huidige tijd de definities ‘links’ en ‘rechts’ teveel gefragmenteerd zijn om nog tot een overzichtelijk beeld te komen heeft Maurice een andere methode bedacht, de kansrijk-index. Deze komt tot stand door de mensen te bevragen in hoe kansrijk zij zichzelf zien ten aanzien van een onderwerp. Het aantal kansrijken en kansarmen wordt vervolgens van elkaar afgetrokken en die uitkomst is dan de index.

Hieruit bleek als eerste dat bevraagd naar een ik ben links tot rechts beleving deze index varieert van +2 tot -7. De zichzelf als (zeer) links beschouwende scoren een +2, wat betekent dat deze groep veel kansen zien voor zichzelf en weinig bedreiging ervaart in het leven. Bij de wat minder linkse wordt dit echter al een -3, deze groep ziet dus al meer bedreiging en minder kansen. Vanaf midden tot (zeer) rechts ziet men met een -6 tot -7 de minste kansen en meeste bedreiging voor zichzelf.

Er werd gevraagd naar hoe men het functioneren van de democratie ervaart. Daaruit blijkt dat men zichzelf in de huidige democratie hoofdzakelijk als kansarm en onveilig beschouwd. 24 procent ervaart het huidige democratische klimaat als goed, echter het gemiddelde wordt omlaaggehaald tot een -6 totaal door een 32 procent meerderheid die geen goed gevoel hebben in het huidige democratische klimaat.

Vergeleken met 2012 blijkt nu dat veel kiezers die zichzelf toen al als kansrijk beschouwen de toenmalig gekozen partij trouw blijven, terwijl een aanzienlijk deel die visie tegenwoordig niet meer deelt en overstapt naar andere partijen. Zo zijn er veel PvdA’ers overgestapt naar Groenlinks en de SP.

Bezien vanuit inkomen en opleiding blijkt dat vooral de hoog opgeleiden en hoge inkomens met +23 en +20 veel kansen voor zichzelf zien. Modaal en laag zien de minste kansen voor zichzelf met een score van -30 tot -18.

Bepalend is ook welke krant er gelezen wordt. NRC en Volkskrant lezers hebben met +30 en +22 het meest positieve beeld. Telegraaf, regionaal en Algemeen Dagblad lezers ervaren met respectievelijk -16, -12, -7 de minste kansen.

Tenslotte werd er gekeken naar leeftijd en geslacht versus beleving. Daaruit blijkt dat vrouwen met -14 zich het onveiligst en minst kansrijk zien, mannen scoren een +2. De 18-jarigen tot dertigers zien met +16 de meeste kansen voor zichzelf. Dit neemt echter in de groep 30 tot 50 jaar al fors af naar +8. Eenmaal boven de 50 worden met -21 de minste kansen gezien voor zichzelf in de huidige samenleving.

Van Rijn: kijken naar eigen risico

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt dat serieus moet worden gekeken naar het eigen risico in de zorg. Het eigen risico mag nooit een belemmering zijn voor mensen die zorg nodig hebben, aldus Van Rijn zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

De oppositiepartijen SP, GroenLinks en PVV willen het eigen risico afschaffen. Van Rijn is nog niet zover. Hij wil dat serieus wordt gekeken naar afschaffen van het eigen risico. "Maar we moeten wel het hele verhaal vertellen. We moeten dan ergens anders 4 miljard euro vinden die het eigen risico nu oplevert. Dan kun je zeggen we betalen allemaal meer belasting of meer zorgpremie, want dat is eerlijker. Dat is een van de varianten die je denk ik zou moeten bekijken."

Ook PvdA-leider Diederik Samsom zei eerder dat hij er wel voor voelt om het eigen risico in de zorg af te schaffen. Het eigen risico is nu 385 euro en in 2017 blijft dat zo.

Van Rijn: kijken naar eigen risico
Van Rijn: kijken naar eigen risico (Foto: ANP)

Nationalisten Kiev hinderen Russische kiezers

Oekraïense nationalisten hebben een Rus in elkaar geslagen die op de ambassade zijn stem wilde uitbrengen voor de Doemaverkiezingen van zondag. Rechtse demonstranten verzamelden zich rond de Russische ambassade, hinderden kiezers en probeerden hen te dwingen over een Russische vlag te lopen, meldt het Russische persbureau TASS.

De politie zou de betogers laten begaan. Pas toen het slachtoffer op de grond lag en schop op schop incasseerde, kwam zij tussenbeide, bericht TASS. Oekraïense media maakten eerder melding van opstootjes tussen aanhangers van de nationalistische partij Svoboda en politieagenten bij de ambassade.

De demonstranten riepen Russen die zich naar het stemlokaal van de ambassade begaven op om in eigen land te gaan stemmen. Ook Russen die op het consulaat in Odessa hun stem wilden uitbrengen zouden zijn lastiggevallen.

De Russen kiezen zondag een nieuwe Doema, de Russische Tweede Kamer. De partij van president Vladimir Poetin lijkt op voorhand verzekerd van opnieuw een afgetekende overwinning. De opkomst valt vermoedelijk ongekend laag uit.

Nationalisten Kiev hinderen Russische kiezers
Nationalisten Kiev hinderen Russische kiezers (Foto: ANP)

Teleurgestelde investeerder klaagt Twitter aan

Een teleurgestelde aandeelhouder sleept socialmediabedrijf Twitter voor de rechter. De klager is ontevreden over de prestaties van Twitter, dat niet aan de verwachtingen voldoet. Dat blijkt uit ingediende documenten bij de rechtbank in San Francisco.

Twitter sprak in november 2014 de verwachting uit dat het op termijn zou groeien tot 550 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. Het concern dat graag wil doorgroeien om te concurreren met andere sociale media zoals Facebook, zag zijn ledenbestand 'slechts' aandikken tot 313 miljoen maandelijkse gebruikers.

Ook stappen veel gebruikers over naar andere sociale media als Snapchat en Instagram, vooral in de Verenigde Staten.

Voor aandeelhouder Doris Shenwick zijn de teleurstellende resultaten nu reden om Twitter te dagen.

Teleurgestelde investeerder klaagt Twitter aan
Teleurgestelde investeerder klaagt Twitter aan (Foto: BuzzT)

Koeman: ''Dit jaar moet Feyenoord kampioen worden''

Ronald Koeman, die in de periode 2011-2014 de trainer van Feyenoord was, ziet dit seizoen serieuze titelkansen voor de Rotterdamse club. Vandaag om 14:30 treden de Rotterdammers aan in Eindhoven tegen de nummer twee PSV.

Titelkansen

De tijd dat Feyenoord een selectie heeft om lang mee te gaan doen om de landstitel, is volgens Koeman dit seizoen wel. Koeman ziet dat de ploeg van Giovanni van Bronckhorst volwassener is geworden en over een veel bredere bank beschikt. Ook ziet Koeman dat de hoofdcoach beter wordt en meer ervaring krijgt in het trainerschap. 

PSV

Volgens de analytici is PSV de grote favoriet om in mei wederom met de landstitel aan de haal te gaan. Hoewel Koeman de selectie van PSV op papier de sterkste vindt, is het ‘minder dan dat het was.’ De ploeg van Cocu wist de afgelopen twee jaar de landstitel te veroveren. 

Van Gaal

In 2014 wist Feyenoord voor het laatst te winnen bij PSV(0-2). Koeman speelde in een formatie waar er met vijf verdedigers werd gespeeld. De zomer die daarop volgde werd hetzelfde systeem gebruikt door Van Gaal bij Oranje. De lof ging naar Van Gaal en dat steekt bij Koeman. ''Ik heb het systeem met vijf verdedigers al in 2002 met Ajax gebruikt. Het is dus niet begonnen in 2014. Van Gaal zat op de tribune tijdens de wedstrijd in Eindhoven.’’

Speciale award voor rapper Snoop Dogg

Rapper Snoop Dogg heeft een oeuvreprijs gekregen tijdens de BET Hip Hop Awards show. De rapper kreeg de I Am Hip-Hop award. Kendrick Lamar reikte de prijs aan hem uit.

Volgens Lamar is de award verdiend. "Met zijn authentieke rap en zijn innemende persoonlijkheid heeft hij de harten van veel hiphopliefhebbers veroverd." Ook Dr. Dre en Pharrell Williams eerden Snoop Dogg. Die vertelde in zijn speech dat hij zich in het begin van zijn carrière onbegrepen voelde. "Maar tegen alle jonge rappers zou ik willen zeggen dat ze door moeten gaan, ook al voelen ze zich misschien ook onbegrepen", zei de rapper.

Een van de hoogtepunten van de BET Hip Hop Awards show was het optreden van TI. Hij bracht zijn politiek beladen song We Will Not. De rapper was helemaal in het zwart gekleed. TI vertelde het publiek dat hij het nummer had geschreven vanwege het recente geweld van de politie tegen zwarte Amerikanen.

Speciale award voor rapper Snoop Dogg
Speciale award voor rapper Snoop Dogg (Foto: BuzzE)

VVD en PvdA delen uit op Prinsjesdag

De afgelopen weken en dagen is al veel naar buiten gekomen over de regeringsplannen voor volgend jaar, die officieel op Prinsjesdag bekend worden. Uit de berichten valt op te maken dat de VVD en de PvdA de kiezer nog willen paaien in aanloop naar de verkiezingen in maart. In totaal delen de twee partijen 1,5 miljard euro extra uit voor 2017. Het gaat vooral naar zaken die hun achterban wel ziet zitten.

De liberalen kunnen schermen met meer geld voor veiligheid en defensie. Het ministerie van Veiligheid en Justitie krijgt het leeuwendeel: 450 miljoen voor bestrijding van terrorisme en cybermisdaden, grensbewaking, wijkagenten en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Voor Defensie komt er 300 miljoen meer voor training, munitie, brandstof en betere communicatieapparatuur.

Op aandringen van de sociaaldemocraten komt er volgend jaar extra geld voor armoedebestrijding, onderwijs en zorg. Voor Volksgezondheid gaat het om 400 miljoen, waarmee de omstreden bezuinigingen op onder meer verpleeghuiszorg kunnen worden teruggedraaid. Onderwijs krijgt 200 miljoen. Zo'n 100 miljoen is vooral bedoeld voor bestrijding van de armoede onder kinderen, zoals zwemles, schoolreisjes en sportkleding. Voor eenverdieners met een chronisch zieke partner is 50 miljoen gereserveerd.

Meevallers
Het kabinet ziet extra ruimte door de verbeterde economie en enkele meevallers, zoals een lager aantal asielzoekers. Dat kan 200 miljoen schelen. Ook de afdracht aan de Europese Unie valt lager uit.

Zowel VVD als PvdA wil bereiken dat de meeste Nederlanders er volgend jaar iets op vooruitgaan. Om de koopkracht voor uitkeringsgerechtigden en ouderen te handhaven, wordt 1,1 miljard euro uitgetrokken.

De centrale boodschap op Prinsjesdag zal zijn dat Nederland "al met al" sterk uit de crisis is gekomen. De regering erkent dat de veranderingen "niet pijnloos" waren, "en de gevolgen van de crisis zijn nog niet weggewerkt".

VVD en PvdA delen uit op Prinsjesdag
VVD en PvdA delen uit op Prinsjesdag (Foto: ANP)

FOK!ker Braddie weekoverzicht

Het is weer een tijd voor een sprankelend weekoverzicht van FOK!-held Braddie.

Braddie heeft veel verstand van keyboards, hij laat zijn vakkundige blik varen over Marktplaats.nl
 

Braddie gaat persoonlijker worden, en dan kan het zomaar zijn dat de bril af gaat!
 

Braddie zijn mening over Jan Smit! Hij las dit nieuws trouwens op de mooie website: fok.nl!

Waarom is het zo moeilijk om af te vallen? Veel dikke FOK!-mannen kennen de struggles
 

Het is moeilijk om op tijd naar bed te gaan voor Braddie.
 

Trailer: Bastards

Lawrence Sher, cinematograaf van onder andere The Hangover-films, probeert zijn geluk nu eens als regisseur met een nieuwe comedy, Bastards. Voor deze film is nu een eerste trailer verschenen.

Ed Helms (The Office, The Hangover) en Owen Wilson (Zoolander, Marley & Me) spelen Peter en Kyle Reynolds, twee broers met een excentrieke moeder (Glenn Close) die ze altijd heeft verteld dat hun vader is overleden toen ze nog jong waren. Als ze ontdekken dat dat een leugen is, gaan ze op zoek naar hun echte vader waarbij ze dingen over hun moeder leren die ze eigenlijk liever niet weten.

Naast Close, Wilson en Helms zien we in Bastards ook J. K. Simmons, NFL-quarterback Terry Bradshaw, Ving Rhames en Retta. De film is te zien vanaf 26 januari.

Amy Adams is een nachtdier in Nocturnal Animals

Modeontwerper Tom Ford doet zijn tweede stapje in de filmwereld als regisseur. Na A Single Man is voor zijn nieuwe film Nocturnal Animals nu een nieuwe trailer verschenen.

Nocturnal Animals verkent de dunne scheidslijnen tussen liefde en wreedheid, en tussen wraak en verlossing. Amy Adams en Jake Gyllenhaal spelen een gescheiden echtpaar dat duistere ontdekkingen doet over elkaar. Amy Adams speelt Susan Morrow, een kunsthandelaar uit Los Angeles die een luxueus maar onbevredigend leven leidt samen met haar man Hutton Morrow (Armie Hammer). Als Hutton weer eens een weekend weg is op een van zijn vele zakenreisjes, ontvangt Susan een anoniem pakje dat in haar brievenbus is achtergelaten. Het is een boek genaamd 'Nocturnal Animals', geschreven door haar ex-man Edward Sheffield (Jake Gyllenhaal), met wie ze al jaren geen contact meer heeft gehad. Bij het manuscript zit een briefje waarin Edward Susan vraagt het boek te lezen en om vervolgens contact met hem op te nemen als hij weer in de stad is. In haar eentje in bed begint Susan de roman te lezen. Het boek is aan haar opgedragen...

In Nocturnal Animals zien we naast Adams, Hammer en Gyllenhaal ook Aaron Taylor-Johnson, Michael Sheen, Isla Fisher en Michal Shannon. De film is te zien vanaf 1 december.

Daten is een competitie in Hartenstrijd-trailer

De eeuwige strijd in liefde en seks tussen man en vrouw. Het lijkt een typisch Nederlands filmonderwerp, en dus is dat ook waar Hartenstrijd over gaat, waar deze week een nieuwe trailer van is verschenen.

Na voor de zoveelste keer teleurgesteld te zijn in de liefde, is voor motoragente Tina (Jennifer Hoffman) de maat vol. Van nu af aan zal ze zich niet meer binden aan een man en alleen nog daten voor de seks. Voor het emotionele gedeelte heeft ze haar beste vriendin Fleurtje (Eva van de Wijdeven), de meest intimiderende kleuterjuf van Nederland. Tegelijkertijd sluit de uiterst charmante kroegbaas Sven (Tibor Lukács) een weddenschap met zijn vriend Dennis (Oscar Aerts) om te bewijzen dat hij heus wel kan daten met een vrouw zonder met haar naar bed te gaan. Sven en Tina zijn beslist niet elkaars type, maar voor hun ‘experiment’ denken ze een perfecte match te zijn. Wat begint als een koelbloedig spel wordt al snel een verwarrende en hilarische zoektocht naar oprechte liefde. 

De film, op basis van een scenario van Nienke Römer, is geregisseerd door Janice Pierre. Hartenstrijd is vanaf 27 oktober te zien in de bioscopen.

Eerste trailer voor Fifty Shades Darker

Nadat de boeken een hype opleverden en de film op z'n minst een klein beetje spraakmakend werd, was een vervolgfilm van Fifty Shades of Grey al snel werkelijkheid. Voor die film is nu een eerste trailer verschenen.

Fifty Shades Darker vertelt opnieuw over de relatie tussen Christian Grey en Anastasia Steele, gebaseerd op het gelijknamige boek van E.L. James. Sam Taylor-Johnson heeft de regisseursstoel vrijgemaakt voor James Foley en Jamie Dornan en Dakota Johnson zijn opnieuw te zien als het BDSM-getinte stelletje.

Andere rollen zijn er voor Hugh Dancy, Eric Johnson, Jennifer Ehle, Luke Grimes, Rita Ora, Victor Rasuk, Eloise Mumford, Max Martini, Bella Heathcote, Kim Basinger en Marcia Gay Harden. Fifty Shades Darker is te zien vanaf 9 februari.

'Gijp' wil niet zonder Johan Derksen

René van der Gijp stopt met Voetbal Inside als Johan Derksen over anderhalf jaar vertrekt. Dat zegt hij tegen NU.nl. Volgens 'Gijp' werkt het programma niet meer als er een vervanger komt. "Johan is onvervangbaar", zegt de voormalige voetballer.

"Zodra Johan er over anderhalf jaar mee stopt, dan moet je nooit een vervanger willen", vindt Van der Gijp. "Je wil Johan dat niet aandoen, hij is onvervangbaar. Je moet dan rigoureus met het programma stoppen."

Van der Gijp wil na Voetbal Inside wel op tv blijven, maar peinst er niet over om bij Jack van Gelder op Ziggo Sport of Jan-Joost van Gangelen bij FOX Sports aan te schuiven. "Als Voetbal Inside stopt dan komen er vast leuke aanbiedingen, zoals analist zijn in België bij Jan Mulder", weet Van der Gijp. "Die heeft mij ondertussen honderd keer gevraagd, maar ik heb nu gewoon geen zin om doordeweeks naar Brussel te rijden."

'Gijp' wil niet zonder Johan Derksen
'Gijp' wil niet zonder Johan Derksen (Foto: BuzzE)

'Verleng verbod publicatie Holleeder dossier'

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de rechter het verbod verlengt op de publicatie van de getuigenissen van Willem Holleeder en zijn zussen Sonja en Astrid op internet. Het huidige verbod loopt af op 8 oktober en het OM heeft een kort geding aangespannen tegen Sebastiaan Beens, die eerder de documenten op zijn website plaatste, om te voorkomen dat hij dat opnieuw doet.

Het OM had Beens gevraagd vrijwillig af te zien van hernieuwde publicatie maar volgens Beens' advocaat Sébas Diekstra weigert hij "om principiële redenen" dat te doen. "Mijn cliënt is van mening dat een onvoorwaardelijk en onbeperkt verbod om over de verklaringen te publiceren een te grote inbreuk is op zijn rechten. Dit mede omdat er reeds breeduit over de verklaringen is geschreven en daaruit al veel is geciteerd door de media", aldus de raadsman zondag.

Het OM wil dat het publicatieverbod wordt verlengd "omdat (in deze zaak tegen Holleeder) nog steeds veel getuigen moeten worden gehoord. De situatie is daarmee niet anders dan in april 2016". Volgens het OM kan het onderzoek naar Holleeders betrokkenheid bij liquidaties ernstig in gevaar komen als potentiële getuigen voor hun verhoor op internet kunnen lezen wat er is verklaard.

Het kort geding dient op 30 september bij de rechtbank in Arnhem.

Het hoger beroep dat Beens heeft ingesteld tegen de uitspraak van april loopt nog. Het Persvrijheidsfonds steunt hem daar financieel in "omdat het zeer ruim geformuleerde publicatieverbod een beperking kan vormen op het uitoefenen van het vak van journalist."

'Verleng verbod publicatie Holleeder dossier'
'Verleng verbod publicatie Holleeder dossier' (Foto: ANP)

Fun met Funda#27: The Mansion in Blaricum

Hoe hij het doet weet ik niet, maar k_man wees ons vorige week al op een "huis" wat te koop zou komen. Dit eenvoudige stulpje is gebouwd in 2013, heeft een vloeroppervlak van 900 m2, een tuin met volgroeide bomen en ligt aan het Gooisch Natuurreservaat. Het kost je maar 6,75 miljoen en daar krijg je dan wel een bioscoop, genoeg kamers om een tijdje te moeten zoeken waar je vrouw nou weer uithangt, een garage voor 10 auto's, wijnkamer, personeelskeuken, 6 slaapkamers, 5 badkamers en nog allerlei andere praktische ruimten voor. De auto's krijg je er trouwens niet bij.

Grote explosie in New Yorkse wijk Chelsea

In de wijk Chelsea op Manhattan in New York is zaterdagnacht een grote explosie geweest. De oorzaak van de explosie is onbekend, er zou een bom zijn afgegaan in een vuilcontainer.

De nooddiensten zijn ter plaatse en zeker drie mensen zijn gewond afgevoerd. Lokale media spreken al over meer dan twintig gewonden. Honderden mensen hebben hun huizen verlaten en vluchtte de straten in.

De politie doet onderzoek en heeft enkele straten afgesloten. De explosie vond plaats op 23rd Street, een grote winkelstraat in de hippe wijk Chelsea.

Update 09:08 uur:
Vlakbij de plaats van de explosie heeft de politie een snelkookpan gevonden. De pan was met draadjes verbonden aan een mobiele telefoon, bericht CNN op gezag van bronnen bij de politie. De werkwijze van de dader of daders doet denken aan die van de aanslagen in Boston in 2013. Zij gebruikten een snelkookpan om een spijkerbom te maken.

De politie van New York meldde eerder dat ze twee explosieven hebben gevonden en deze verder onderzoeken. De explosieven zouden zijn afgegaan in een vuilcontainer.

Bij de ontploffing in de wijk Chelsea op Manhattan zijn zeker 29 gewonden gevallen, maar niemand van hen is in levensgevaar. Het stadsbestuur is zeker van boze opzet, maar wil nog niet spreken van een aanslag.

Op zaterdag ontplofte eerder al een pijpbom in een prullenbak.

Telefoon: Vernee Apollo lite; maken 10 cores indruk?

Vernee is een nieuw Chinees telefoonmerk. Het merk heeft op dit moment slechts twee toestellen uitgebracht. Het eerste toestel was de Vernee Thor, dit budgettoestel viel op door de lage prijs voor de gekozen set specificaties. De reviews van dat toestel vielen niet tegen. 

Nu Vernee een nieuw toestel heeft uitgebracht is het dus hoog tijd om dit eens aan de tand te voelen. De Vernee Apollo Lite is een 5.5 inch toestel, maar in tegenstelling tot de Thor richt het toestel zich op een hogere prijsklasse door betere specificaties. De prijs van de Vernee Apollo Lite is met $200 evenals de Vernee Thor erg scherp te noemen voor de specificaties. 

Naast de lage prijs is de Apollo Lite een van de eerste toestellen die gebruik maakt van een Helio X20 chipset van Mediatek. Dit is een 10 core chipset die het antwoord moet zijn op de Snapdragon 6xx serie van Quallcomm. Of dat gelukt is nemen we dan ook direct mee in deze review. 

Dank aan Gearbest voor het reviewtoestel.

Telefoon: Elephone P9000: Een nieuw flagship?

De Elephone P9000; een toestel waar veel over te vinden is. Het begon al met de leaks ver voordat het toestel ooit uit kwam. Een Helio X20 processor, een bijna randloos design en een lite versie met de Helio P10. 

Het is allemaal iets anders gelopen: de Elephone P9000 is niet randloos en ook de processor is ''maar'' een Helio P10 in plaats van de Helio X20 met 10 rekenkernen. In plaats daarvan moet ergens eind dit jaar de Elephone P9000 Edge uitkomen die wel een deca-core processor heeft. 

Ondanks de teleurstelling van de specificaties van de eerste leak is de Elephone P9000 op papier een prima toestel. De Helio P10 processor, 3GB RAM, erg kleine bezels en de prijs van € 200 dragen hier aan bij. 

De P9000 is de eerste helft van dit jaar de 'pioneer'; het flagship van Elephone. In de review gaan we bekijken of het toestel dit waarmaakt. 

Nederlandse marine onderschept 2 ton cocaÔne

Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Groningen heeft in het Caribisch gebied 2000 kilo cocaïne onderschept. Dat meldde commandant zeestrijdkrachten Rob Verkerk zondagochtend via Twitter. Vijf verdachten die zich aan boord van het vissersbootje bevonden waarop de drugs verstopt zaten, zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Een Amerikaans patrouillevliegtuig spotte de vissersboot en seinde het Nederlandse marineschip in, aldus het ministerie van Defensie zondagochtend. Een Amerikaans boardingteam dat zich aan boord bevindt van de Zr. Ms. Groningen ging aan boord van de verdachte boot en keerde die binnenstebuiten. Na ongeveer tien uur zoeken vonden ze de verdovende middelen in een verborgen compartiment.

Bij de zoektocht was haast geboden want de motor van de vissersboot was uitgevallen en de boot maakte water. Het vaartuig zonk uiteindelijk. De drugs hebben naar verluidt een straatwaarde van 100 tot 140 miljoen euro, wist de Telegraaf zondag.

De Zr. Ms. Groningen onderschepte in juni ook al een lading van 400 kilo cocaïne tijdens een patrouille in de wateren rond Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba in het Caribisch gebied. Begin september verstoorde het patrouilleschip een drugstransport waarbij 300 kilo cocaïne naar de zeebodem verdween. De laatste keer dat de marine in het Caribisch gebied meer dan 1000 kilo drugs onderschepte was in oktober 2013. Toen werd 1450 kilo cocaïne gevonden die op weg was naar de Dominicaanse Republiek.

Nederlandse marine onderschept 2 ton cocaïne
Nederlandse marine onderschept 2 ton cocaïne (Foto: ANP)

Veiligheidsraad in spoedoverleg over SyriŽ

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt zaterdagnacht spoedzitting over de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië.

Rusland vroeg zaterdag om een spoedzitting nadat vliegtuigen van de Amerikaanse coalitie in het oosten van Syrië stellingen van het Syrische regeringsleger hadden aangevallen.

Bij de luchtaanval op een legerpost in Deir al-Zor kwamen tientallen Syrische militairen om het leven en raakten meer dan honderd gewond. De Amerikaanse militaire leiding zei dat de aanval meteen werd afgebroken toen duidelijk werd dat een Syrische legerpost was geraakt.

In een verklaring verspreid via de staatsmedia riep het Syrische ministerie van Buitenlandse zaken de Veiligheidsraad op om de luchtaanvallen sterk te veroordelen. Het ministerie beschreef de aanvallen als "Agressief Amerikaans" en vindt dat de Verenigde Staten de soevereiniteit van Syrië moet respecteren. Het is onwaarschijnlijk dat de Veiligheidsraad de aanvallen sterk zal veroordelen aangezien alle vijftien leden ermee eens moeten zijn.

Spijt
De Verenigde Staten hebben spijt betuigd richting de Russische regering voor de onopzettelijke Syrische doden bij een luchtaanval zaterdag. Dat verklaarde een woordvoerder van de Amerikaanse regering in een email.

"De VS zal doorgaan met de onderhandelingen voor een wapenstilstand in Syrië net zo zeer als dat het doorgaat met militaire acties tegen Islamitische Staat", aldus de woordvoerder.

Rusland
De Amerikaanse ambassadrice Samantha Power noemde het Russische verzoek voor de zitting een stunt, waarna de Russische afgezant weg liep uit het spoedoverleg.

In de bijeenkomst zei Power dat de regering de luchtaanvallen onderzoekt en dat het niet de bedoeling was om Syrische militairen te raken. "Natuurlijk betreuren we elke Syrische dode." Om daaraan toe te voegen: "Het verzoek voor een spoedbijeenkomst van Rusland was cynisch en hypocriet. Moskou heeft zich nog nooit op deze manier druk gemaakt over alle burgerdoden door Syrische troepen."

Power wil dat Rusland stopt met het gemakkelijk scoren en het oproepen tot zulke bijeenkomsten maar zich focust op de zaken die er toe doen. De ambassadrice doelde hiermee op de overleggen voor een wapenstilstand in Syrië. Haar Russische collega Vitaly Churkin denkt dat de Amerikaanse luchtaanvallen weleens het einde van de onderhandelingen kunnen betekenen. "Het is een heel groot vraagteken", zei Churkin tegen verslaggevers. "Ik ben zeer benieuwd hoe Washington hierop gaat reageren. Als de reactie van de ambassadrice ook maar enige indicatie is van hun mogelijke reactie, dan hebben we serieuze problemen."

Veiligheidsraad in spoedoverleg over Syrië
Veiligheidsraad in spoedoverleg over Syrië (Foto: ANP)

Ex-K3 Karen Damen getrouwd

Voormalig K3-zangeres Karen Damen is zaterdag getrouwd. De 41-jarige Karen en haar 35-jarige vriend Anthony geven elkaar het jawoord op Ibiza na een verloving van acht jaar.

Op Instagram deelde de roodharige bruid een foto. "'t Is gebeurd... Dankjewel voor het respect dat we dit in intieme kring hebben kunnen vieren", schreef de Vlaamse erbij.

Karen en Anthony, drummer van de band The Ditch, leerden elkaar in 2007 kennen. De twee hebben een zoontje, Sky van zes.

FOK! Wat een weer.. Aardig weer

Goedemorgen,

Na een ietwat sombere dag en een koele nacht krijgen we vandaag toch weer redelijk weer. Er zijn niet veel wolken maar aan de kust is er in de middag wel kans op een bui. De temperatuur loopt op tot zo'n 20 a 22 graden en de noordoostelijke wind is zwak tot matig.

Komende week blijft het tot donderdag droog, redelijk zonnig en de temperatuur wordt zo'n 20 graden. Vanaf donderdag neemt de buienkans toe.

Fijne zondag!

Zon op 07:19
Zon onder 19:49
Zonkracht

4 / 2

Nederland
 

Wolken in Alkmaar (Foto: DJMO)
Zonsondergang in Alkmaar (Foto: DJMO) 

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1692 Aardbeving bij Verviers met een magnitude van 6,3 op de schaal van Richter.
1851 Eerste publicatie van de New York Times.
1944 Bevrijding van Eindhoven door Britse grond- en Amerikaanse luchtlandingstroepen.
1944 Britten torpederen de Junyo Maru. Meer dan duizend Nederlandse gevangenen komen om.
1975 Patty Hearst wordt gearresteerd na een jaar op de lijst van meest gezochte personen van de FBI te hebben gestaan.
2014 Het referendum over de onafhankelijkheid van Schotland wordt gehouden. Een meerderheid van 55% stemde tegen onafhankelijkheid, waardoor Schotland bij het Verenigd Koninkrijk blijft.


Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Van Rhijn sprint ook naar goud op 100 meter in Rio

Marlou van Rhijn heeft op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro na de 200 meter ook de 100 meter in de T43/44-klasse gewonnen. De 24-jarige Nederlandse had dat wederom vooral te danken aan een zinderende finish.

Van Rhijn kende zoals gewoonlijk een matige start en lag al snel ver achter op de rest. Ze kwam echter precies op tijd op gang en maakte met rasse schreden alle achterstand goed. In de allerlaatste meters van de race snelde de Nederlandse Blade Babe voorbij de Duitse Irmgard Bensusan en Nyoshia Cain uit Trinidad & Tobago: goud voor Van Rhijn in 13,02 seconden. Bensusan pakte het zilver, voor Cain. Met 13,64 werd Marlene van Gansewinkel zevende in de finale.

Voor Van Rhijn is het haar vierde paralympische medaille en al de derde gouden. In Londen was er goud op de 200 en zilver op de 100 meter, in Rio heeft ze de dubbel voltooid. Dat deed ze op de WK's van 2013 en 2015 overigens ook al.

Wout de wout

Tot de jaren 90 woonde ik in een dorpje in de provincie Utrecht. Ik stond bij het familiebedrijf in onze ijzerwarenzaak en kende daardoor heel veel dorpelingen. Vaak wist ik niet veel over hen, maar wel kende ik hun kundigheid bij het klussen. Het niveau waarop ik uitleg gaf verschilde per klant. Dat werd uiteraard gewaardeerd, al waren foutjes niet te voorkomen. Maar dat terzijde.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #107
special
Random Pics van de Dag #845
special
AI Picture Gallery #106
special
Random Pics van de Dag #844
review
Dead Space
review
One Piece Odyssey
©FOK.nl e.a.