Toppaard Zenith te koop, bieden vanaf 500.000 euro

Toppaard Zenith staat te koop. Dat Jeroen Dubbeldam tijdens de Olympische Spelen voorlopig voor het laatst op Zenith in actie zou gaan komen, was al even bekend. Nu staat de de veiling ook voor iedereen open. 

Dubbeldam won op Zenith zowel de Europese als de wereldtitel. Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro miste hij op 0,02 seconden de barage en werd uiteindelijk zevende. Het paard verandert van eigenaar omdat het Springpaarden Fonds Nederland (SFN), de eigenaar van Zenith, stopt en de investeerders terug moet betalen.

SFN begrijpt dat het geen vrienden maakt met het verkopen van 's lands beste paarden, maar ziet geen andere keus: "De ruiters wisten dat dit ging gebeuren, daar zijn we altijd helder over geweest", zegt Jacob Melissen van het fonds. "Zenith hadden we als we het alleen voor het geld deden al na het WK kunnen verkopen. Dan had hij meer opgebracht. Maar we hebben expres gewacht tot na de Spelen in Rio."

Met het geld dat de veiling opbrengt, wil de organisatie een nieuw fonds (SFN II) starten. Eerst zou het fonds er pas in 2018 er mee ophouden, maar in verband met de veranderende Europese regelgeving moest het fonds eerder geliquideerd worden. De paarden worden geveild door BVA Auctions. De hoop is dat de paarden bij elkaar minimaal drie miljoen euro opleveren, want dan spelen de investeerders quitte. Voor Zenith kan geboden worden vanaf 500.000 euro.

De veiling van Zenith en de andere toppaarden is hier te volgen. De veiling van Zenith sluit woensdag om 14.10 uur. 

Jeroen Dubbeldam tijden de Olympische Spelen voorlopig het laatst op Zenith. (PRO SHOTS/Action Images)
Jeroen Dubbeldam tijden de Olympische Spelen voorlopig het laatst op Zenith. (PRO SHOTS/Action Images)