FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 september 2016

'Zet Samsung Galaxy Note 7 uit'

Gebruikers van de Samsung Galaxy Note 7 telefoon moeten hun toestel uitzetten en voorlopig niet meer gebruiken vanwege het gevaar dat de batterij ontploft. Dat advies heeft de Amerikaanse overheidsdienst voor de veiligheid van consumentenproducten CPSC vrijdag doen uitgaan.

In een verklaring zei de CPSC dat het met Samsung bezig is aan de voorbereiding van een officiële terugroepactie. Onderzocht wordt of het vervangen van de batterij een afdoende oplossing is.

'Zet Samsung Galaxy Note 7 uit'
'Zet Samsung Galaxy Note 7 uit' (Foto: BuzzT)

Telstar wint 'cultclash' van De Graafschap, NAC verpest rentree Siem de Jong

Telstar heeft de cultclash tegen De Graafschap gewonnen. De Witte Leeuwen wonnen het duel die in het teken stond van culttrainer Simon Kistemaker. Tegen de verhouding in werd het 2-1. 

De Superboeren begonnen sterk aan de wedstrijd. Na een halfuur zette Piotr Parzyszek de bezoekers op voorsprong. Guyon Philips kreeg de kans om iets terug te doen namens de witte leeuwen, alleen zijn bal eindigde op de lat. In de tweede helft veranderde er weinig aan het speelbeeld. De Graafschap zocht naar een tweede doelpunt, maar zag na een uur spelen de thuisclub langszij komen.

Oussama Zamouri tekende namens Telstar voor de gelijkmaker. Met nog tien minuten op de klok schoot Stefano Lilipaly uit een volley de 2-1 eindstand op het scorebord. 

Siem de Jong heeft na ruim twee jaar zijn rentree gemaakt op de Nederlandse voetbalvelden. De aanvallende middenvelder mocht bij Jong PSV wedstrijdritme op doen. Binnen een half uur had hij zich al bewezen. De Jong schoot een vrije trap binnen, nadat hij zelf onderuit was gehaald door Kevin van Diermen. Na een uur werd de aanvaller gewisseld.

Vanaf de bank moest hij toezien hij hoe Cyriel Dessers in de blessuretijd in tweede instantie een makkelijk gegeven penalty benutte. Remko Pasveer redde eerst nog, maar in de rebound was hij kansloos. Het bleef in Breda 1-1. 

FC Volendam won dankzij een treffer van Jack Tuyp met 1-0 bij VVV-Venlo. SC Cambuur boekte tegen Almere City zijn eerste thuiszege van dit seizoen. Djavan Anderson en Jerge Hoefdraad brachten de thuisploeg na fraaie combinaties op 2-0. Yener Arica deed nog iets terug, maar in de slotfase liep Cambuur via Martijn Barto en Erik Bakker toch nog uit naar een riante zege: 4-1. 

Facebook staat 'blootfoto' toch toe

De foto van het Vietnamese 'napalmmeisje' mag van Facebook toch worden gedeeld. Het internetbedrijf kwam daarmee terug op het eerdere besluit de foto te verwijderen omdat de plaat tegen het strikte antiblootbeleid van Facebook zou ingaan.

De controverse ontstond toen de Noorse krant Aftenposten de foto deelde en Facebook deze verwijderde en het incident breed werd uitgemeten in sociale media. De krant verweet Facebook censuur en machtsmisbruik en reageerde woedend.

De grootste krant van Noorwegen drukte vrijdag een open brief aan Facebook-topman Mark Zuckerberg af waarin hoofdredacteur Espen Egil Hansen zijn ongenoegen uitspreekt. Hij schrijft "boos, verbijsterd en bezorgd" te zijn dat "het belangrijkste medium ter wereld" de vrijheid "op autoritaire wijze" aan banden legt.

In een verklaring op de nieuwssite Recode zegt Facebook dat het opnieuw naar de zaak heeft gekeken en nu "het historische en globale belang erkent van de foto die een bijzonder moment in de geschiedenis vastlegt." Het bedrijf noemt het nu een "iconische foto van historisch belang" en zal de foto's terugzetten op plekken "waarvan het weet dat hij is weggehaald".

Facebook staat 'blootfoto' toch toe
Facebook staat 'blootfoto' toch toe (Foto: BuzzT)

Obsidian-designers maken verbluffende Star Wars-omgevingen

Een stel ervaren environment artists bij de Amerikaanse ontwikkelaar Obsidian Entertainment hebben in hun vrije tijd een aantal indrukwekkende Star Wars-omgevingen in elkaar geknutseld. Met behulp van Unreal Engine 4 weet designer Jason Lewis met zijn team een sterk staaltje grafische vormgeving neer te zetten.

De heren bij Obsidian zijn niet bepaald onbekenden in het Star Wars-universum; het bedrijf kwam in 2004 met Star Wars: Knights of the Old Republic II, Het vervolg op BioWares befaamde KOTOR. Ondanks dat staan ze bij veel gamers ook bekend om titels als Fallout: New Vegas, Pillars of Eternity en Neverwinter Nights 2.

De Star Wars-omgevingen zijn te downloaden en te verkennen, maar je pc moet wel van goede huize komen. Dat lijkt ook voor zich te spreken als je het grafische detail van de screenshots bekijkt. Aangeraden wordt een minimum van 16GB intern RAM-geheugen en daarnaast minimaal een Nvidia GTX760 of AMD-equivalent om een 'acceptabele' framerate te behalen. Voor hogere framerates en resoluties van 1440p of hoger wordt de GTX970 (of AMD-equivalent) geadviseerd.

Behalve het beeldmateriaal legt Lewis op de blog van 80.lv ook nog eens haarfijn uit welke technieken hij heeft gebruikt om tot deze resultaten te komen, en geeft tips over het gebruik van de krachtige Unreal Engine 4. Downloadlinkjes kun je onderaan het blog vinden.

Baanrecord brengt Luiten op tweede plek KLM Open

Golfer Joost Luiten heeft in de tweede ronde van het KLM Open op The Dutch in Spijk uitstekende zaken gedaan. De Nederlander liep voor eigen publiek een baanrecord van 64 slagen (-7) en staat na twee ronden op negen slagen onder het baangemiddelde.

De zeer goede ronde van vandaag leverde Luiten een gedeelde tweede plaats op, een slag achter leider Bernd Wiesberger (Oostenrijk) die voor de tweede dag op rij een ronde van 66 slagen afleverde. Naast Luiten staan ook de Italiaan Nino Bertasio en de Engelsman Mark Forster op 133 slagen. Ben Evans, leider van de eerste dag, staat nu gedeeld vijfde.

Naast Luiten haalden ook de Nederlanders Wil Besseling en Maarten Lafeber de cut die op -1 lag. Besseling ging vandaag rond in 68 slagen (-3) en kwam zo net aan de goede kant van de streep terecht, terwijl Lafeber na een ronde van 70 slagen ook op -1 staat. Amateur Rowin Caron baarde gisteren nog opzien met een ronde van 66 slagen (-5), maar leverde vandaag een scorekaart met 77 slagen erop in, waardoor hij met +3 buiten de boot viel.

Facebook maakt 9/11-samenzwering trending

Facebooks algoritme dat bepaalt welke artikelen trending moeten worden is opnieuw de fout in gegaan. Vrijdag werd een artikel uit de Britse tabloid The Daily Star gepromoot dat beweert dat het World Trade Center in New York tijdens de aanslagen van 9/11 door een gecontroleerde explosie instortte. Dat schrijft Mashable. Later verdween het artikel weer van Facebook.

In augustus ontsloeg Facebook een aantal redacteuren en liet het een algoritme bepalen welke artikelen trending moeten worden. Enkele dagen daarna werd al een foutief verhaal over de Amerikaanse journaliste Megyn Kelly omhoog gestuwd in de ranglijst, evenals een filmpje waarin een man masturbeert met een hamburger van McDonald's.

Facebook maakt 9/11-samenzwering trending
Facebook maakt 9/11-samenzwering trending (Foto: BuzzT)

FOK! sportfoto-onderschrift week 36

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) zijn maali met het volgende onderschriften: "Ik zoek nog een creatieve middenvelder, jouw neefje kan toch goed tekenen?"

De opgave van deze week:

Max Verstappen gaat op de foto met zijn vrouwelijke fans, wat zou een goed onderschrift zijn voor deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Max Verstappen gaat op de foto met zijn vrouwelijke fans, wat zou een goed onderschrift zijn voor deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Thompson verslaat Schippers en gaat geschiedenisboeken in

Atlete Elaine Thompson heeft tijdens de Diamond League-finale in Brussel de 100 meter gewonnen. De Jamaicaanse olympisch kampioene versloeg de Nederlandse vicewereldkampioene Dafne Schippers in alweer een bijzonder overtuigende race.

Thompson snelde naar een wereldtijd van 10,72 seconden en daarmee duikt ze de geschiedenisboeken in. Het is al de vierde keer op rij dat Thompson een 100 meter afwerkt in minder dan 10,80 seconden - series en halve finales niet meegerekend - en dat is nog nooit een vrouw gelukt. 

De reeks van Thompson begon in de finale van het Jamaicaans kampioenschap op 1 juli, waar ze won in 10,70. Vorige maand knalde ze in de olympische finale naar goud in 10,71, waarna ze de Diamond League in Lausanne won in 10,78 seconden. 

In Brussel was de Jamaicaanse ongenaakbaar: Schippers werd na een goede start toch op flinke afstand gelopen en eindigde met 10,97 als tweede. De Nederlandse gaf na afloop aan last te hebben van haar hamstring en geen risico genomen te hebben. Voor beiden was het het laatste optreden van 2016. 

Froome oppermachtig in tijdrit Vuelta

Chris Froome heeft in de Vuelta met overmacht de 37 kilometer kilometer lange tijdrit tussen Xàbia en Calpe gewonnen. De nummer twee van het algemeen klassement legde het parcours in 46.33 minuten af en bleef nummer twee Jonathan Castroviejo maar liefst 44 seconden voor.

Froome wilde met de tijdrit de aanval inzetten op klassementsleider Nairo Quintana. De Brit slaagde maar deels in zijn missie, want de Colombiaan legde 2.16 minuten toe, waardoor hij met de zware bergrit van morgen voor de boeg nog een voorsprong van 1.21 minuten overhoudt.

Alberto Contador gaf vandaag 1.57 minuten toe op Froome en klom naar de derde plek in het klassement op 3.43 minuten van Quintana. Esteban Chaves leverde een plaatsje in en is nu vierde op 4.54 minuten van de leider.

Morgen vertrekken de renners uit Benidorm voor een 193,2 kilometer lange bergetappe. Na vijf beklimmingen is de streep getrokken op de Alto de Aitana. De Nederlander Robert Gesink heeft al aangekondigd weer voor de dagzege mee te willen strijden.

Meat Loaf annuleert concert in Ahoy Rotterdam

De Amerikaanse rockzanger Meat Loaf heeft zijn concert in Ahoy Rotterdam geannuleerd. Concertorganisator Greenhouse Talent bevestigt een bericht van AD dat Meat Loaf op 1 maart niet naar Nederland komt. De reden van annulering is niet bekend.

De laatste keer dat de inmiddels 68-jarige Meat Loaf optrad in Nederland was tijdens zijn afscheidstournee in 2013. De zanger, die werd geboren als Marvin Lee Aday, kondigde toen aan dat het reizen hem te veel werd.

Vrijdag bracht Meat Loaf zijn plaat Braver Than We Are uit. Hij werkte daarvoor samen met zijn vriend en ontdekker Jim Steinman. Aan de BBC vertelde hij deze week dat hij last heeft van een beknelde zenuw in zijn rug. Hij kwam met een wandelstok naar de radiostudio.

Afgelopen juni zakte de rockster tijdens een optreden in Canada in elkaar. Geruchten over zijn gezondheid staken ook toen de kop op. De zanger liet na het optreden via Facebook weten dat hij uitgedroogd en vermoeid was.

Meat Loaf annuleert concert in Ahoy Rotterdam
Meat Loaf annuleert concert in Ahoy Rotterdam (Foto: BuzzE)

Bruce Springsteen treedt ruim vier uur op

Bruce Springsteen en The E Street Band hebben hun eigen record aangescherpt door langer dan vier uur op te treden in Philadelphia. Het is het langste concert dat de band ooit gaf in de Verenigde Staten.

Volgens Philadelphia Daily News duurde het concert van The Boss woensdagavond vier uur, drie minuten en 46 seconden. Dat is bijna vier minuten langer dan het concert dat de band op 30 augustus gaf in het stadion in New Jersey. Vrijdagavond staat Bruce Springsteen nogmaals in Citizens Bank Park in Philadelphia. Op de setlist staan 34 nummers, blijkt uit zijn site.

De allerlangste show die Bruce Springsteen ooit gaf duurde vier uur en zes minuten. Dat was in de Finse hoofdstad Helsinki.

The Boss, die op 14 juni op het Malieveld in Den Haag stond, rondt zijn Amerikaanse en Europese tournee The River Tour woensdag af in Foxborough in Massachusetts. Daar mag hij tot 23.30 uur op het podium blijven staan. Foxborough verlengde deze week de vergunning met een kwartier.

Bruce Springsteen treedt ruim vier uur op
Bruce Springsteen treedt ruim vier uur op (Foto: BuzzE)

Fallout 4 en Skyrim krijgen geen mods op PlayStation 4

Slecht nieuws, PlayStation-fans met Fallout 4: de PlayStation 4-versie komt toch niet met de verwachte mod-supportOok de The Elder Scrolls Skyrim: Special Edition, de opgepoetste versie van Skyrim, moet het straks zonder mods stellen op de PlayStation 4.

Volgens Bethesda is de beslissing door Sony zelf gemaakt. "Na maandenlang discussiëren met Sony spijt het ons te zeggen dat hoewel Bethesda klaar was om mods te ondersteunen op de PlayStation 4, Sony niet akkoord gaat met hoe mods zouden moeten werken: dat spelers kunnen doen wat ze willen in Fallout 4 en Skyrim: Special Edition" schrijft Bethesda. "Net zoals jullie zijn wij ontzettend teleurgesteld in Sony's beslissing gezien de tijd en moeite die we erin hebben gestoken, en hoe lang de fans hebben gewacht op mod support."

Wat extra zuur is voor PlayStation-bezitters is dat de PlayStation 4 nu het enige platform is voor Fallout 4 dat geen mods ondersteunt: pc-spelers kunnen al sinds de release van Fallout 4 met mods aan de slag en voor de Xbox One zijn de mods voor Fallout 4 al beschikbaar sinds mei. Sony's grote rivaal Microsoft kan het natuurlijk niet laten om wat extra zout in de wond te strooien met passief-agressieve tweets:

Fallout 4 is verkrijgbaar voor pc, Xbox One (met mods) en PlayStation 4 (zonder mods). The Elder Scrolls Skyrim: Special Edition komt op 28 oktober uit.

Fallout4mods
Fallout 4 en Skyrim krijgen geen mods op PlayStation 4

Na zeven jaar onterechte cel opnieuw verdacht

Ruim 21 jaar nadat Herman Du Bois tot zeven jaar cel werd veroordeeld in de Puttense moordzaak, zat hij vrijdag opnieuw in de Zutphense rechtszaal. Hij en zijn zoon ontkennen lid te zijn van een omvangrijke xtc-bende. "Ik dacht met de productie van Roundup te maken te hebben, een onkruidverdelger", zei Herman Du Bois (55) vrijdag tegen de rechters.

Het onderzoek naar deze zaak begon op 22 november 2013 na een tip van de Belgische politie. Agenten volgden een vrachtwagen vanuit Leuven vol chemicaliën. In die wagen zaten de 42-jarige Yaron A., die eerder tot elf jaar cel is veroordeeld voor de smokkel van duizenden xtc-pillen naar Australië, en de 32-jarige zoon van Herman. Eindpunt van de vrachtwagen was Neede, waarna Herman met een bestelbus de jerrycans in Borculo afleverde. Een paar dagen later werd daar een drugslaboratorium opgerold.

Bij het doorzoeken van het huis van Du Bois werden xtc-pillen aangetroffen. Pillen met dezelfde opdruk, met tekens van een kaartspel, zijn waarschijnlijk gedrukt door een stempelmachine die elders in Putten stond. Ook op diverse andere locaties in het land werden enkele honderden van deze zelfde pillen gevonden, samen met tientallen kilo's MDMA.

Klusjes
Vader en zoon zijn op meerdere locaties geweest waar de drugs gemaakt of opgeslagen werden. Maar allebei verklaarden er slechts in de tuin of als chauffeur gewerkt te hebben.

Herman deed klusjes voor medeverdachte Wouter van de P. (47) die hij eerder in de gevangenis had leren kennen. Via hem kwam hij in contact met A. die het Openbaar Ministerie als hoofdverdachte ziet. De zoon van Herman zei tegen rechercheurs dat hij wel vermoedde dat met de chemicaliën MDMA gemaakt werd, een belangrijk bestanddeel van xtc.

In totaal zijn dertien verdachten aangehouden. De rechtbank in Zutphen heeft drie weken voor het proces uitgetrokken.

Na zeven jaar onterechte cel opnieuw verdacht
Na zeven jaar onterechte cel opnieuw verdacht (Foto: ANP)

VVD: wet schijnzelfstandigheid werkt niet

De wet die is bedoeld om onderscheid te maken tussen echte zzp'ers en mensen die eigenlijk in loondienst zijn, werkt niet goed. Dat vindt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. "Er is veel ruis en onzekerheid bij ondernemers. Zolang die onduidelijkheid er is, mogen er geen boetes worden uitgedeeld aan ondernemers", aldus Zijlstra vrijdag tijdens een bijeenkomst van ondernemersorganisatie ONL.

Zijlstra wil dat de Wet deregulering arbeidsrelaties (DBA) snel beter gaat werken. Als dat niet gebeurt, dan wil hij dat de wet van tafel gaat en dat de VAR-verklaring weer terugkomt.

De oude VAR-verklaring voor zzp'ers is dit jaar vervangen door modelovereenkomsten per sector. Het moet duidelijker maken wie echt zelfstandig is en wie eigenlijk in verkapte loondienst werkt. Bedrijven hebben nog tot volgend jaar om hun werkwijze aan te passen. Ze riskeren hoge boetes als ze straks niet aan de regels voldoen.

De fractievoorzitter laat weten dat hij zijn mening inmiddels heeft gedeeld met verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes. Zijlstra verwacht een Kamerbrief van Wiebes over het onderwerp.

VVD: wet schijnzelfstandigheid werkt niet
VVD: wet schijnzelfstandigheid werkt niet (Foto: ANP)

Album Danny Vera nieuw in albumlijst

Danny Vera heeft voor het eerst de eerste tien van de Album Top 100 weten te bereiken. De zanger komt met Outsider binnen op de vijfde plaats in de lijst en is daarmee de hoogste nieuwe binnenkomer.

Vera, onder meer bekend als huiszanger in het praatprogramma Voetbal Inside, behaalde drie keer eerder een notering in de albumlijst. Tot nu toe was The New Black And White Pt. II zijn best scorende plaat met een veertiende plaats.

Ondertussen blijft Broederliefde de onbetwiste nummer 1 in de lijst. De Rotterdammers gaan voor de veertiende week aan kop met Hard Work Pays Off 2. Het album verkoopt en streamt bijna twee keer zoveel als de belangrijkste achtervolger: Django Wagner.

Album Top 10 week 37
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2
2. (2) Django Wagner - Emoties
3. (5) Rotterdam Airlines - Gate 16
4. (6) Drake - Views
5. (-) Danny Vera - Outsider
6. (11) Justin Bieber - Purpose
7. (3) Toppers - Toppers in Concert 2016. Royal Night of Disco
8. (13) Glowinthedark & SFB - Lituatie
9. (12) Adele - 25
10. (14) Coldplay - A Head Full Of Dreams

Album Danny Vera nieuw in albumlijst
Album Danny Vera nieuw in albumlijst (Foto: BuzzE)

Duits-Franse militaire samenwerking na brexit

Duitsland en Frankrijk gaan vaart zetten achter de militaire samenwerking nu Groot-Brittannië heeft besloten de Europese Unie te verlaten. Dat valt op te maken uit de standpuntennota die de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen en haar Franse collega Jean-Yves Le Drian hebben gemaakt. De Süddeutsche Zeitung en Der Spiegel kregen die in handen en publiceren er komend weekeinde uitgebreid over.

Volgens de eerste berichten wordt haast gemaakt met de vorming van een Europees opperbevel voor geneeskundige- en logistieke legereenheden. Op een later tijdstip komt er een gemeenschappelijk militair EU-hoofdkwartier. Het is bovendien de bedoeling het Eurokorps, dat nu amper duizend man sterk is, fors uit te breiden.

De SZ meldt dat dit onderwerp donderdag tijdens de informele top in Bratislava aan de orde wordt gesteld. De regeringsleiders Angela Merkel en François Hollande hadden in gezelschap van de Italiaanse premier Matteo Renzi in augustus al gezegd dat meer Europese samenwerking op het gebied van defensie noodzakelijk is.

Duits-Franse militaire samenwerking na brexit
Duits-Franse militaire samenwerking na brexit (Foto: ANP)

Zakkenroller heeft pech

Een zakkenroller op het centraal station van het Duitse Keulen had donderdag pech. Zijn slachtoffer bleek namelijk een politieman die op weg was naar zijn werk maar meteen aan de slag kon.

De politieman had op een bank op het perron even de ogen gesloten in afwachting van zijn trein naar Frankfurt. Met zijn jas over zijn schouders gehangen was hij volgens Duitse media niet herkenbaar als politieman.

Een 37-jarige Roemeen dacht dat de politieman sliep en probeerde de portemonnee uit de broekzak van de man te rollen. Die sprak hem echter aan waarna de Roemeen de rails op vluchtte. Hij werd later door collega's van de politieman en medewerkers van de Duitse spoorwegen gepakt.

Zakkenroller heeft pech
Zakkenroller heeft pech (Foto: BuzzO)

Premier: lekken 'buitengewoon irritant'

Het feit dat opnieuw stukken van Prinsjesdag naar de media zijn gelekt is 'buitengewoon irritant', zei minister-president Mark Rutte vrijdag na de ministerraad. Maar hij gaat er geen actie tegen ondernemen. "Dit gebeurt helaas ieder jaar." RTL Nieuws heeft inzage in de stukken gehad.

De Tweede Kamer is volgens hem 'ook heel terecht verschrikkelijk geïrriteerd'. Onder meer de SP wil dat de begrotingsstukken nu direct naar de Kamerleden worden gestuurd. Dat gaat niet gebeuren, liet de premier weten. De stukken zijn volgens hem namelijk nog niet klaar.

Het is een jaarlijkse traditie van de media geworden om de Prinsjesdag-stukken als eerste in handen te krijgen. De afgelopen jaren was RTL Nieuws steeds de eerste die de stukken publiceerde.

Premier: lekken 'buitengewoon irritant'
Premier: lekken 'buitengewoon irritant' (Foto: ANP)

'Zuid-Hollands duingebied als Nationaal Park'

Het duingebied tussen Hoek van Holland en Wassenaar is uniek en moet beter toegankelijk worden voor een groot publiek. Dat vinden onder meer duinbeheerder en drinkwaterbedrijf Dunea, Staatsbosbeheer en de gemeenten Westland en Den Haag. Ze willen van het tientallen kilometers lange kustgebied een Nationaal Park maken.

Het plan om het gebied verder te exploiteren lijkt op gespannen voet te staan met de bescherming van kwetsbaar natuurgebied. Steeds vaker verrijzen vakantiewoningen en strandhuisjes in de kuststrook van Zeeland tot Noord-Holland.

"Je kunt natuur inderdaad beschermen door er een hek omheen te zetten en niemand toe te laten", aldus een woordvoerder van Stichting Duinbehoud, ook een van de initiatiefnemers.

Internationale allure
"Wij zoeken de oplossing in een indeling van het uitgestrekte gebied in zones met verschillende toegankelijkheid. Je moet recreatie zo zien in te passen dat de natuur er zo min mogelijk schade van ondervindt, met zones waar mensen wel of juist niet mogen komen." Sommige gebieden kunnen volgens hem beperkt toegankelijk worden gemaakt; wie daarheen wil, koopt een kaartje. Ook landgoederen als Clingendael en eeuwenoude strandwallen zoals in Voorschoten zijn in het project opgenomen.

De plannen worden woensdag in Voorschoten gepresenteerd. Een dag later gaat een zogenoemd bidbook naar het ministerie van Economische Zaken. "Dat wil nationale parken van internationale allure", aldus de woordvoerder.

Nederland telt al twintig nationale parken. De duinen van Texel en Zuid-Kennemerland zijn vergelijkbare gebieden. Maar de bekendste zijn De Biesbosch, De Hoge Veluwe en Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide.

'Zuid-Hollands duingebied als Nationaal Park'
'Zuid-Hollands duingebied als Nationaal Park' (Foto: ANP)

Grote datadiefstal in gemeente Almelo

Hackers hebben van servers van de gemeente Almelo een grote hoeveelheid gegevens gestolen. Dat schrijft Tubantia. Het vermoeden bestaat dat het om zo'n 20 gigabyte aan data gaat, waaronder persoonsgegevens.

De data komt uit de netwerkomgeving van Werkplein Twente, een samenwerking tussen het UWV en diverse gemeenten. Het is nog niet duidelijk welke data er precies is verdwenen. De Autoriteit Persoonsgegevens is op de hoogte gesteld, evenals de gemeenten die betrokken zijn bij Werkplein Twente.

De diefstal van de gegevens werd bij toeval ontdekt. Almelo probeeert nu te achterhalen wat er precies is gebeurd. Vermoedelijk werd de datadiefstal gepleegd met malware, maar dat is vooralsnog niet met zekerheid te zeggen.

Grote datadiefstal in gemeente Almelo
Grote datadiefstal in gemeente Almelo (Foto: BuzzT)

Bieber dreigt zichzelf van nummer 1 te stoten

Justin Bieber blijft de meeste singles verkopen en streamen. Zijn hit Cold Water, een samenwerking met Major Lazer en MØ, staat al zeven weken bovenaan de Single Top 100. Zijn andere hit Let Me Love You, met dj Snake, staat nog op de tweede positie en kruipt steeds dichterbij de nummer 1-notering. Daarmee dreigt Justin Bieber zichzelf van de top te stoten.

Het nummer Closer van The Chainsmokers feat. Halsey stijgt nog een plaats hoger naar de derde plek in de ranglijst. Andere stijgers in de top 10 zijn Martin Garrix & Bebe Rexha met In The Name Of Love en Mike Perry feat. Shy Martin met The Ocean.

Singles Top 10 week 37
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ - Cold Water
2. (2) DJ Snake feat. Justin Bieber - Let Me Love You
3. (4) The Chainsmokers feat. Halsey - Closer
4. (3) Sevn Alias feat. Jason Futuristic, BKO & Jairzinho - Gass
6. (5) Martin Garrix & Bebe Rexha - In The Name Of Love
7. (7) Broederliefde - Jungle
8. (8) Drake feat. Wizkid & Kyla - One Dance
9. (9) Shawn Mendes - Treat You Better
10. (13) Mike Perry feat. Shy Martin - The Oceen

Bieber dreigt zichzelf van nummer 1 te stoten
Bieber dreigt zichzelf van nummer 1 te stoten (Foto: BuzzE)

Miljardenclaim tegen Mastercard

Mastercard heeft een massaclaim van 14 miljard pond (16,5 miljard euro) aan zijn broek hangen in Groot-Brittannië. Het zou gaan om de grootste schadeclaim in de Britse geschiedenis.

Het creditcardbedrijf zou 46 miljoen Britse consumenten te veel hebben laten betalen, zo stelt advocatenkantoor Quinn Emanuel in de aanklacht. In de periode 1992 tot 2008 berekende Mastercard een toeslag voor winkeliers die werd doorberekend aan consumenten, ongeacht of ze met creditcard betaalden.

In 2014 werd na een jarenlange strijd met de Europese Commissie bepaald dat Mastercard te hoge toeslagen berekende. Mastercard heeft de kans om tot een oplossing te komen volgens de aanklagers verspeeld en zou enkel uit zijn geweest op 'illegale winsten'.

Het advocatenkantoor verwacht dat de rechtszaak in 2018 begint, tenzij Mastercard voor die tijd met een acceptabele schikking over de brug komt.

Britse miljardenclaim tegen Mastercard
Miljardenclaim tegen Mastercard (Foto: ANP)

Kim Kardashian wil stoppen met realityserie

Kim Kardashian overweegt te stoppen met het reality-programma Keeping Up With The Kardashians, zo meldt Radar Online.

Bronnen rond Kim laten aan Radar weten dat haar man Kanye West haar ook liever ziet stoppen met de show. De kijkcijfers van de realityshow dalen de afgelopen tijd flink en volgens Kanye is het beter voor het imago van Kim als ze nu stopt.

Kanye en Kim hebben momenteel veel problemen aan het hoofd. Zo ging woensdag de modeshow van Kanye, voor zijn merk Yeezy, compleet de mist in omdat modellen op hun hakken struikelden en flauwvielen door de extreme zomerhitte. "Kim schaamde zich kapot", aldus een ingewijde.

Kim zou zich volledig willen storten op andere projecten, samen met Kanye. Maar ze kan het contract, met een geschatte vergoeding van 90 miljoen euro voor de ster, niet voor 2019 verbreken. "Kim weet dat zij de show draagt en dat bezorgt haar veel stress. Op dit moment denkt ze maar aan één ding: stoppen met het programma", aldus de bron.

Kim Kardashian wil stoppen met realityserie
Kim Kardashian wil stoppen met realityserie (Foto: BuzzE)

Fortune noemt Beyoncé machtige zakenvrouw

Het Amerikaanse tijdschrift Fortune heeft Beyoncé op de 51e plek op de jaarlijkse lijst van machtigste zakenvrouwen gezet. De ranglijst werd donderdag gepresenteerd.

De zangeres is de enige beroemdheid en hekkensluiter op de lijst, waar verder topvrouwen uit het bedrijfsleven op voorkomen. 'Queen Bee', zoals de zangeres ook wel wordt genoemd, staat voor het eerst op de prestigieuze ranglijst.

Volgens het tijdschrift was 2016 hét jaar van Beyoncé: "Niet alleen schreef ze geschiedenis door als eerste vrouwelijke artiest 12 singles in de Billboard top 100 te hebben maar ze is ook een zeer geslaagde zakenvrouw", aldus het blad.

Op de eerste plaats staat dit jaar de 54-jarige Mary Barra. Zij is de bestuursvoorzitter van het Amerikaanse automobielbedrijf General Motors. Barra wordt op de hielen gezeten door de in India geboren Indra Nooyi, die bestuursvoorzitter is van de Amerikaanse levensmiddelengigant PepsiCo.

Fortune noemt Beyoncé machtige zakenvrouw
Fortune noemt Beyoncé machtige zakenvrouw (Foto: BuzzE)

Mogelijk toch langer gratis 'roamen' in EU

Europeanen mogen vanaf volgend jaar zomer mogelijk toch onbeperkt zonder extra kosten bellen en internetten in andere EU-landen. De Europese Commissie stelde maandag voor dat telecombedrijven dat voor minstens negentig dagen per jaar moeten toestaan, maar dat voorstel is op last van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ingetrokken. Aan een nieuwe versie wordt gewerkt, blijkt uit een bericht op de commissiewebsite.

De zogenoemde roamingkosten binnen de EU worden op 15 juni 2017 afgeschaft, waardoor voor mobiel bellen en internetten in andere lidstaten geen extra kosten in rekening worden gebracht. Om misbruik te voorkomen had Brussel voorgesteld dat providers dit mogen beperken tot negentig dagen. Daarop kwamen veel negatieve reacties. Zo zouden bijvoorbeeld Erasmus-studenten met het abonnement uit hun thuisland onvoldoende uit de voeten kunnen in het land waar ze studeren.

Juncker trok het voorstel terug na 'feedback' van consumentenorganisaties, Europarlementariërs en andere belanghebbenden, zei zijn woordvoerder vrijdag in een toelichting. "Daar hebben we naar geluisterd en nu gaan we terug naar de tekentafel. Het voorstel was simpelweg niet goed genoeg voor de voorzitter", vervolgde hij. "Juncker wil in het licht van de feedback dat we harder werken en het verbeteren. Er komt snel een nieuw voorstel."

De zegsman benadrukte dat de Europese Commissie sinds 2007 heeft gevochten voor verlaging en afschaffing van de roamingkosten. "Die gaan dus volledig verdwijnen en dat is een groot succes."

Mogelijk toch langer gratis 'roamen' in EU
Mogelijk toch langer gratis 'roamen' in EU (Foto: BuzzT)

Prepensioengesprekken brandweer worden hervat

Het overleg over het prepensioen voor brandweerlieden wordt binnenkort hervat. Dat hebben vakbonden FNV en CNV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag bekendgemaakt. Volgens Bert de Haas van FNV Overheid biedt een deze week gepresenteerd rapport van een verkenner voldoende aanknopingspunten om weer in gesprek te gaan.

De bonden voeren al sinds eind juni actie om hun eisen kracht bij te zetten. De werkgevers willen de leeftijd voor het prepensioen verhogen naar zestig jaar, van de huidige situatie waarin brandweerlieden afhankelijk van het aantal dienstjaren tussen 55 en 59 jaar kunnen stoppen met werken. De leden van de diverse brandweerkorpsen vinden dit onacceptabel gezien de zwaarte van hun beroep.

"We wachten inmiddels al meer dan een jaar op een fatsoenlijke aanpassing van de regeling voor ons prepensioen", zegt Jacco Lijftijt, brandweerman uit Utrecht. "We hebben een fysiek én mentaal zwaar beroep. Om ons werk professioneel en veilig te kunnen doen, is het niet verantwoord om dit op hoge leeftijd te blijven doen."

De eerste stap is nu het benoemen van een onafhankelijke voorzitter om de gesprekken te leiden, zei een woordvoerder van de VNG.

De acties van de afgelopen maanden - waarbij alleen nog wordt uitgerukt bij spoedgevallen - gaan door zolang er nog geen overeenstemming is bereikt, maar ze worden niet verhard. De werkgevers en werknemers benadrukken allebei dat de veiligheid van burgers voorop blijft staan, zoals ook de afgelopen maanden het geval was.

Prepensioengesprekken brandweer worden hervat
Prepensioengesprekken brandweer worden hervat (Foto: ANP)

Plasterk geen kandidaat meer voor Kamer

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk stelt zich volgend jaar niet verkiesbaar voor de Tweede Kamer. Dat staat in een verklaring van zijn ministerie. Tijdens de twee meest recente Kamerverkiezingen stond hij op de derde plaats.

De 59-jarige Plasterk is deze zomer aan zijn hart geopereerd. Hij herstelt goed en hoopt komende vrijdag de ministerraad weer bij te wonen.

Of hij na de verkiezingen nog opnieuw minister wil worden, laat zijn woordvoerster in het midden. "Het enige besluit dat nú genomen moet worden is over de kandidaatstelling voor de Tweede Kamer. Het ziet ernaar uit dat het kabinet, inclusief demissionaire periode, er misschien wel tot en met de volgende zomer zit. Daarom zijn andere besluiten nu niet aan de orde."

Plasterk geen kandidaat meer voor Kamer
Plasterk geen kandidaat meer voor Kamer (Foto: ANP)

Van Gansewinkel springt naar brons

Marlene van Gansewinkel heeft vandaag op dag twee van het paralympisch atletiektoernooi de bronzen medaille weten te winnen op het onderdeel verspringen in de klasse T43/T44. De afstand van de 21-jarige Tilburgse van 5.57 meter was goed genoeg voor een persoonlijk record. 

De Française Marie-Amelie Le Fur brak haar eigen wereldrecord en sprong naar een afstand van 5.83 meter. Het zilver ging naar de Britse Stef Reid met een afstand van 5.64 meter.

De andere Nederlandse, Iris Pruysen, eindigde als zevende en laatste op dit onderdeel. Ze sprong naar een afstand van 4.56 meter. 

De klasse T43/T44 is een gecombineerde klasse van atleten met een vooral beperking in hun onderste ledematen, onder de knie. Vaak springen deze atleten met één of twee blades, de sportprotheses die de atleten gebruiken.

Marlene van Gansewinkel in actie op de WK in 2015 in Doha (Foto: Getty Images)

Partners mogen langer bij baby blijven

Partners van vrouwen die net zijn bevallen, kunnen voortaan drie dagen langer bij hun baby blijven. Het betaalde kraamverlof wordt in 2019 uitgebreid naar vijf dagen. Partners hebben nu nog maar twee dagen betaald vrij, daarna kunnen ze drie dagen onbetaald ouderschapsverlof opnemen. Hier wordt echter weinig gebruik van gemaakt.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) legt namens het kabinet een wetsvoorstel voor aan de Raad van State. Het kraamverlof wordt via de werkgever aangevraagd bij het UWV.

Onderzoek toont aan dat partners die direct na de geboorte van hun kind vrij nemen, over het algemeen later meer betrokken zijn bij de opvoeding, stelt het ministerie.

Over uitbreiding van het verlof wordt al jaren gesproken. Werkgeversorganisaties waren lang tegen vanwege de kosten. Nederland heeft in Europa samen met Ierland en Zwitserland de slechtste verlofregeling van Europa.

Partners mogen langer bij baby blijven
Partners mogen langer bij baby blijven (Foto: ANP)

Red Bull Air Race-kampioen (48) verongelukt

Red Bull Air Race-piloot Hannes Arch is op 48-jarige leeftijd overleden. De Oostenrijker is donderdagavond omgekomen nadat hij met een helikopter tegen een bergwand vloog in de buurt van de Grossglockner. Hij zou op weg zijn geweest naar Salzburg, maar waarom zijn helikopter verongelukte is nog niet duidelijk.

Arch is een van de meest succesvolle piloten ooit in de Air Race-scene. Door de jaren heen won hij elf wedstrijden, alleen de Brit Paul Bonhomme (19) won er meer. In 2008 pakte Arch de wereldtitel, in de twee jaren daarna moest hij zich telkens gewonnen geven tegenover Bonhomme. Nadat de seizoenen 2011, 2012 en 2013 afgelast werden pakte Arch in 2014 opnieuw de tweede plek in het WK. Vorig jaar werd hij derde en ook in 2016 staat hij na zes van de acht wedstrijden op de derde plek in het kampioenschap.

Het jaar van zijn enige wereldtitel, 2008, was ook gelijk zijn grote doorbraak. In zijn debuutjaar 2007 maakte Arch zelden grote indruk, maar het jaar daarna piloteerde hij zijn Edge 540 om te beginnen al naar plek twee in Abu Dhabi. Later in het jaar werd hij eveneens tweede in Rotterdam - waar onder meer onder de Erasmusbrug door gevlogen werd. Zeges in Boedapest en Porto brachten hem vervolgens de wereldtitel. 

Boven de Red Bull Ring en in Boedepast pakte Arch dit jaar weer twee tweede plekken: de Duitser Matthias Dolderer was hem beide keren nipt te snel af. De laatste race van Arch's leven kwam afgelopen weekeinde boven de Lausitzring in Duitsland. De Australiër Matt Hall schakelde hem er in de kwartfinales met 0,002 seconden uit. 

Donderdagavond verdween de helikopter van Arch, die een bedrijf runde dat hutten in de bergen van voorraden voorzag. Meer dan veertig reddingswerkers werden ingezet, maar doordat het gebied zo afgelegen is duurde het tot 04.30 uur in de vroege vrijdagochtend voor men de helikopter vond. Arch was op dat moment al overleden, een andere inzittende is zwaargewond naar het ziekenhuis van Lienz gebracht. 

De Red Bull Air Race boven de Lausitzring van afgelopen weekeinde. Vanaf 1:13.00 in de video komt Arch in actie in de kwartfinales, wat nu de laatste run van zijn leven blijkt te zijn geweest (Bron: YouTube)

Spoedoverleg Veiligheidsraad over Noord-Korea

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties beraadt zich vrijdagmiddag achter gesloten deuren op de kernproef die Noord-Korea eerder op de dag heeft uitgevoerd. De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea hadden om het spoedoverleg gevraagd.

De kernproef van vrijdag was de zwaarste die Noord-Korea ooit hield. Het stalinistische regime in Pyongyang beweert dat het nu in staat is om een raket uit te rusten met een kernkop. Pyongyang slaat daarmee tal van waarschuwingen van de internationale gemeenschap in de wind.

Ook China, de belangrijkste beschermheer van Noord-Korea, zegt zijn ongenoegen over de atoomtest te zullen overbrengen aan de Noord-Koreaanse ambassadeur. De andere leden van de Veiligheidsraad met vetorecht spraken zich minstens even resoluut tegen de nieuwe "provocatie"uit. De raad lijkt dus eensgezind, maar ontbeert volgens deskundigen de middelen om Pyongyang te straffen.

Spoedoverleg Veiligheidsraad over Noord-Korea
Spoedoverleg Veiligheidsraad over Noord-Korea (Foto: ANP)

Tandem Klaassen/Dolman pakken zilver op tijdrit 1000 meter

Op de tweede dag van het paralympisch baanwielrentoernooi heeft de Nederlandse tandem met Larissa Klaassen en piloot Haliegh Dolman het zilver gepakt op de 1000 meter tijdrit en daarmee de tiende medaille voor Nederland. Hun tijd van 1:07.059 was niet goed genoeg voor het goud, wat gaat naar het Britse duo Sophie Tornhill en piloot Helen Scott. Het brons is voor Jessica Gallagher en Madison Janssen uit Australië.

Klaassen en Dolman zijn de regend wereldkampioen op dit onderdeel en reden destijds een tijd van 1:06,0. Deze tijd was hier goed genoeg geweest voor het goud maar Tornhill/Scott waren deze keer sneller met een tijd 1:06.283 wat eveneens een paralympisch record betekent.

Dit onderdeel is bedoeld voor wielrenners met een visuele beperking en zijn geclassificeerd in de categorie B. De piloot zit voorop en is een valide atleet, de atleet met de visuele beperking bevindt zich achterop de tandem.


Jongeren steeds vaker financieel afhankelijk

Steeds minder jongeren kunnen rondkomen met een eigen inkomen. Aan het begin van deze eeuw kon nog 45 procent van de 20- tot 25-jarigen zelf zijn broek ophouden, in 2014 was dat nog maar een kwart. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die Trouw heeft opgevraagd.

Ook bij de jongeren tussen de 25 en 30 jaar zie je deze trend. Met een daling van tien procent ten opzichte van 2001 was in 2014 in deze groep 65 procent financieel onafhankelijk. Deze ontwikkeling is geen verrassing voor Kristina van der Molen, vicevoorzitter van FNV Jong. ,"Afgestudeerden werken soms veertig uur per week voor 250 euro per maand. En dat zo een jaar lang. Dan ontkom je er niet aan om je hand op te houden bij je ouders. Terwijl er vroeger startersfuncties waren voor het minimumloon of iets erboven", aldus Van der Molen in Trouw.

Wiemer Salverda, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Amsterdam, vindt het ook een zorgwekkende ontwikkeling. "Dit is ernstig voor jongeren. Elk jaar zonder inkomen is een verlies, wat kan doorwerken op het latere inkomen." Vorig jaar waarschuwde Salverda al voor de hoge jeugdwerkloosheid. Hij noemde deze 'ernstig' en een 'bedreiging voor de maatschappij'.

Jongeren steeds vaker financieel afhankelijk
Jongeren steeds vaker financieel afhankelijk (Foto: ANP)

Blok: Plasterk herstelt goed van hartoperatie

Het gaat goed met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, die deze zomer een hartoperatie onderging. Hij heeft zich na het reces nog niet gemeld op het Binnenhof, maar volgens zijn vervanger minister Stef Blok hoopt Plasterk op Prinsjesdag van de partij te zijn.

Maar of dat ook echt kan, dat zien we dan pas, voegde Blok eraan toe.

Blok: Plasterk herstelt goed van hartoperatie
Blok: Plasterk herstelt goed van hartoperatie (Foto: ANP)

ACM waarschuwt voor louche abonnementen

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor louche abonnementen op voordeelsites, winacties en zogenaamd voordelige reisjes. Bij ConsuWijzer, het consumentenloket van de ACM, zijn de afgelopen maanden veel meldingen binnengekomen over opdringerige verkopers.

De verkopers benaderen consumenten meestal telefonisch of via internet, vaak onder het voorwendsel van een prijs of een unieke aanbieding. Het voordeel valt vaak tegen en de vrijblijvende aanbieding blijkt in werkelijkheid een abonnement. Opzeggen van het abonnement is bovendien lastig.

Twee weken geleden greep de ACM in bij de aanbieder van vakantie-abonnementen Spotreis.eu. Honderden klanten die een jaarabonnement van 200 euro aangesmeerd hadden gekregen hoeven dat door de interventie niet meer te betalen. De reisagent is gestopt met de misleidende verkoopmethoden.

De ACM adviseert consumenten niet overhaast ja te zeggen op aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn. Ook kan bij telefonische verkoop binnen 14 dagen altijd een abonnement schriftelijk worden opgezegd.

ACM waarschuwt voor louche abonnementen
ACM waarschuwt voor louche abonnementen (Foto: ANP)

Ruzie krant en Facebook om 'blootfoto'

De Noorse krant Aftenposten verwijt Facebook censuur en machtsmisbruik. Aftenposten is woedend dat de wereldberoemde foto van het Vietnamese 'napalmmeisje' van de Facebookpagina van de krant is verwijderd.

Aftenposten werd het slachtoffer van het strikte antiblootbeleid van Facebook. De grootste krant van Noorwegen drukte vrijdag een open brief aan Facebook-topman Mark Zuckerberg af waarin hoofdredacteur Espen Egil Hansen zijn ongenoegen uitspreekt. Hij schrijft "boos, verbijsterd en bezorgd" te zijn dat "het belangrijkste medium ter wereld" de vrijheid "op autoritaire wijze" aan banden legt.

Facebook gelastte Aftenposten woensdagochtend de iconische foto van zijn pagina te halen. Toen de krant niet binnen een etmaal gehoor gaf, verwijderde het techbedrijf eigenhandig de foto en het bijbehorende artikel. Dat stelde aan de kaak dat Facebook een Noorse schrijver blokkeerde die de gewraakte foto op zijn profiel had geplaatst.

Ruzie Noorse krant en Facebook om 'blootfoto'
Ruzie krant en Facebook om 'blootfoto' (Foto: BuzzT)

Appelpop viert jubileumeditie

Appelpop viert vrijdag en zaterdag zijn 25-jarig bestaan met een hele reeks aan bekende namen. Zo staan op de eerste avond onder anderen Marco Borsato, Crystal Fighters en Fresku op het programma van het gratis toegankelijke festival in Tiel.

Op zaterdag is het de beurt aan Douwe Bob, De Jeugd van Tegenwoordig, De Staat, Balthazar, Guus Meeuwis, Causes, Bewilder en als afsluiter Chef'Special. "We hebben met de programmering echt uitgepakt om met zoveel mogelijk mensen ons jubileum te kunnen vieren", liet de organisatie weten.

Vorig jaar kwamen er 125.000 bezoekers af op Appelpop. Het festival begint vrijdagavond om 19.00 uur en op zaterdag staan de eerste artiesten al vanaf 13.00 uur op een van de drie podia.

Appelpop viert jubileumeditie
Appelpop viert jubileumeditie (Foto: BuzzE)

Nederlanders onbekend met waterwingebied

Veel Nederlanders weten niet wat een grondwaterbeschermingsgebied inhoudt, zelfs niet als ze er wonen. Dat geldt vooral voor jongeren: 85 procent van hen kent het bord met de drie golfjes dat een waterwingebied aangeeft wel, maar weet niet wat daar wel of niet mag. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO onder bijna 1200 Nederlanders.

In een waterwingebied is het bijvoorbeeld verboden om afvalwater te lozen. Auto's mogen er niet worden gewassen en ook olie verversen is uit den boze.

De drinkwaterbedrijven Vitens en Oasen zijn met Utrecht en Gelderland een campagne gestart om mensen bewust te maken van het belang van schoon grondwater. Inwoners van de provincie Utrecht komen op straat rietjes van drieëneenhalve meter hoog tegen. Ook kan een ansichtkaart in de bus vallen waarmee aandacht wordt gevraagd voor een postcodecheck. Via beschermjedrinkwater.nl is te zien of je in beschermd gebied woont.

De campagne in Utrecht loopt tot eind dit jaar en wordt daarna verder uitgerold in Gelderland. De website is voor alle Nederlanders.

Nederlanders onbekend met waterwingebied
Nederlanders onbekend met waterwingebied (Foto: ANP)

Grote brand bij gebouw Waternet in Amsterdam

Bij werkzaamheden aan het dak is vrijdag een grote brand uitgebroken in een gebouw van Waternet in Amsterdam-Zuidoost. De brandweer is met groot materieel ter plaatse en roept op uit de rook te blijven.

De brand in het pand aan de Driemondweg heeft vooralsnog geen gevolgen voor de watervoorziening.

De top 40 van 9 september 1989

Elke vrijdagmiddag kun je hier de hoogtepunten van een oude top 40 terugzien. Dit jaar gaan we terug naar het jaar dat het Oostblok uit elkaar begint te vallen en de Berlijnse muur geslecht wordt, de PTT geprivatiseerd wordt, het jaar dat Keizer Hirohito van Japan overlijdt, dat in België oud-premier Paul VandenBoeynants ontvoerd wordt, dat George Bush Sr. de 41e president van de VS wordt, dat in België de VTM begint, dat Rusland zich terugtrekt uit Afghanistan, dat Groen Links wordt opgericht, dat de Fabeltjeskrant stopt, dat een protest op het Tiananmenplein in Peking op bloedige wijze wordt onderdrukt en een eenzame demonstrant een colonne tanks tegenhoudt, dat Samson en Gert voor de eerste keer op TV zijn, dat de Voyager 2 Neptunus bereikt en het jaar dat RTL Véronique (later RTL4) begint met uitzenden. Het is 1989.

Eurovisie Songfestival volgend jaar in Kiev

Het Eurovisie Songfestival vindt volgend jaar in Kiev plaats. Dat hebben de European Broadcasting Union (EBU) en de National Television Company of Ukraine (NTU) vrijdag bekendgemaakt.

De hoofdstad van Oekraïne kreeg de voorkeur boven de steden Odessa en Dnipro, die ook in de running waren om het evenement te hosten. Het land in Oost-Europa mag het liedjesfestijn in 2017 organiseren omdat de Oekraïne in mei het festival won. Zangeres Susana Dzhamaladinova kreeg de meeste punten voor haar protestlied 1944, over de deportatie van 240.000 Krim-Tataren naar Centraal-Azië. Het nummer werd overigens niet onverdeeld positief ontvangen.

Het Eurovisie Songfestival trekt jaarlijks 200 miljoen kijkers. Het is niet de eerste maal dat Oekraïne gastland is voor een groot zangevenement. In 2005 vond het ESF ook al plaats in Kiev en in 2009 en 2013 organiseerde het land de Junior-editie van het liedjesfestival.

Het songfestival vindt in 2017 plaats in het International Exhibition Centre, dat ruimte biedt aan 11.000 toeschouwers. De voorrondes vinden plaats op 9 en 11 mei. Op 13 mei 2017 is de grote finale. Tickets voor alle drie de avonden komen aan het eind van dit jaar in de verkoop.

Eurovisie Songfestival volgend jaar in Kiev
Eurovisie Songfestival volgend jaar in Kiev (Foto: BuzzE)

Belastingaftrek scholing op de helling

De belastingaftrek voor kosten van scholing gaat op de helling. Onderwijsminister Jet Bussemaker komt binnenkort met plannen voor wijziging van de huidige regeling, zei ze vrijdagochtend op het Binnenhof.

Vooral hoger opgeleiden en mensen die zich toch wel (bij)scholen, maken gebruik van het belastingvoordeel zoals dat nu wordt geboden. Zo werkt de regeling niet mee aan gelijke kansen voor iedereen, aldus de bewindsvrouw. "Ze doet niet wat ze eigenlijk moet doen, namelijk mensen die het het meest nodig hebben stimuleren zich bij te scholen." Daar wil ze nu snel iets aan doen.

Ze baseert zich op bevindingen van het Centraal Planbureau, dat de geringe effecten van de aftrek begin deze zomer al aan de kaak stelde.

Belastingaftrek scholing op de helling
Belastingaftrek scholing op de helling (Foto: ANP)

Woede over nieuwste kernproef Noord-Korea

Noord-Korea heeft opnieuw een kernproef gehouden. De test veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 5.3. Direct nadat de uitvoering van de test door het regiem in Pyongyang bekend werd, volgden internationale protesten. Noord-Korea zegt nu kleine raketten met kernkoppen te kunnen produceren.

De regering in buurland Zuid-Korea veroordeelde de proef terstond en repte van 'geopolitieke spanningen'. President Park Geun-hye overlegde met haar ambtgenoot Obama van de Verenigde Staten. Washington zal zijn bondgenoot Seoul te allen tijde steunen. Obama kondigde aan de sancties tegen Pyongyang te zullen opvoeren.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken liet vanuit Den Haag weten dat hij bezorgd is over de 'zoveelste provocatie'. Volgens hem laat het regime van leider Kim Jong-un zien dat het zich niets aantrekt van internationale druk. "Dergelijke acties destabiliseren de regio en zijn onaanvaardbaar", vindt Koenders. Hij wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de gebeurtenissen op korte termijn bespreekt.

Terughoudendheid
De Amerikanen willen nu onder meer met Japan, dat zich sterk bedreigd voelt, de druk op Noord-Korea verhogen om te bewerkstelligen dat het land een einde maakt aan zijn atoomproeven.

China riep op tot terughoudendheid in de reacties. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat China wel bij Pyongyang een formeel diplomatiek protest tegen de proef zal indienen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov toonde zich bezorgd en drong tegelijk aan op strikte naleving van de resoluties van de Verenigde Naties over Noord-Korea. Een fel protest was ook te horen van de Franse regering.

De Europese Unie constateerde dat de proef in strijd is met een resolutie van de Verenigde Naties over het testen en het gebruik van kernwapens. De EU vindt dat Noord-Korea ogenblikkelijk al zijn atoomwapens moet afdanken en zijn nucleair programma moet schrappen, zei Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger belast met Buitenlandse Zaken en het Veiligheidsbeleid.

Woede over nieuwste kernproef Noord-Korea
Woede over nieuwste kernproef Noord-Korea (Foto: ANP)

Ook kernreactor Tihange 2 stilgelegd

De Belgische kernreactor Tihange 2 is vrijdagochtend stilgelegd. Dat heeft exploitant Engie Electrabel meegedeeld. Tihange 1 werd woensdag stilgelegd nadat tijdens bouwwerkzaamheden een deel van het gebouw beschadigd was geraakt.

Er is sprake van een storing in de stoomgenerator in Tihange 2. De generator bevindt zich in 'het niet-nucleaire deel' van de centrale. Het is niet bekend hoe lang de reparatie zal duren. Tihange 2, sinds de reactormantel mankementen bleek te vertonen ook wel bekend als 'de scheurtjesreactor', werd dit jaar al meerdere keren stilgelegd. Tihange 1 wordt waarschijnlijk zondag weer opgestart.

Beide centrales nabij de Waalse stad Huy liggen vanwege de regelmatige storingen onder vuur in de buurlanden Nederland, Duitsland en Luxemburg.

Ook kernreactor Tihange 2 stilgelegd
Ook kernreactor Tihange 2 stilgelegd (Foto: ANP)

Vier doden bij treinongeluk Noord-Spanje

Een treinongeluk in Noordwest-Spanje heeft vrijdag minstens vier mensen het leven gekost. Er vielen ook tientallen gewonden, melden Spaanse media.

De trein was met een zeventigtal passagiers onderweg van het Spaanse Vigo naar het Portugese Porto. Bij het binnenrijden van het station van O Porriño ontspoorde de trein.

Drie jaar geleden werd dezelfde regio ook al eens getroffen door een ernstig treinongeluk. Een hogesnelheidstrein ontspoorde toen bij Santiago de Compostela. Tachtig inzittenden lieten het leven.

Vier doden bij treinongeluk Noord-Spanje
Vier doden bij treinongeluk Noord-Spanje (Foto: ANP)

Gemeente wil snel minder Pokémons op Kijkduin

De gemeente Den Haag heeft een advocatenkantoor in de arm genomen om iets te doen aan overlast door Pokémon-jagers op Kijkduin. De badplaats is al weken een ware Pokémon-hotspot: vele duizenden mensen, jong en oud, proberen in de duinen, op het strand en op het Deltaplein de virtuele figuurtjes te vangen.

Eerdere pogingen van de gemeente om met de maker van Pokémon Go, Niantic Labs in San Francisco, afspraken te maken over een vermindering van het aantal figuurtjes in Kijkduin, liepen op niets uit.

"De gemeente doet nu een dwingend verzoek", aldus een woordvoerder van de gemeente vrijdag. "We willen dat het Amerikaanse bedrijf de coördinaten uitzet van de virtuele wezentjes in het kwetsbare duingebied. Ook doen we een dringend beroep op het gezond verstand van de Pokémon-jagers. Kijkduin moet schoon en leefbaar blijven voor bezoekers, bewoners en ondernemers."

Hekken
Omwonenden klagen in toenemende mate over geluidsoverlast en wildplassen door Pokémon-jagers die soms 'als een kudde op hol geslagen bisons' door het duingebied trekken. "De handhavers waarschuwen mensen geregeld en hebben ook al bekeuringen uitgedeeld." Strandgangers en andere bezoekers blijven meer dan welkom. "De gemeente heeft weken geleden al extra toiletten en prullenbakken geplaatst en inmiddels zijn er ook hekken bij het duingebied neergezet."

De gemeente wil van Niantic zo snel mogelijk weten wat het bedrijf gaat doen aan de overlast die de Pokémon-figuren veroorzaken. Welk advocatenkantoor is ingehuurd, wordt niet gezegd.

Gemeente wil snel minder Pokémons op Kijkduin
Gemeente wil snel minder Pokémons op Kijkduin (Foto: BuzzT)

Musk verbijsterd over ontplofte raket

SpaceX-oprichter Elon Musk noemt de ontploffing van de raket Falcon 9 de meest verbijsterende mislukking in veertien jarige historie van het bedrijf. Vorige week ontplofte op de Amerikaanse ruimtebasis Cape Canaveral een onbemande raket van het commerciële ruimtevaartbedrijf, maar nog altijd is de reden van de ontploffing niet bekend.

Musk deed vrijdag het mysterie rond de ontploffing aanwakkeren door via Twitter te melden dat de motoren van de raket ten tijde van de ontploffing niet aanstonden. Ook vroeg hij mensen om eventuele opnames van het moment te mailen naar de raketmaker.

De Falcon 9 had een satelliet voor Facebook moeten lanceren. De ontploffing gebeurde volgens Musk tijdens het bijvullen, een routineklus, een paar minuten voordat de motoren getest zouden worden.

Musk verbijsterd over ontplofte raket
Musk verbijsterd over ontplofte raket (Foto: BuzzT)

Boeren pleiten voor 'plattelandsministerie'

Nederlandse boeren willen dat na de verkiezingen van maart volgend jaar een nieuw ministerie van Voedsel, Natuur en Platteland in het leven wordt geroepen. Volgens land-en tuinbouworganisatie LTO moet daarmee het maatschappelijk belang van boeren een duidelijkere stem krijgen in Den Haag.

LTO-voorzitter Albert Jan Maat zei dat een dergelijk ministerie niet alleen van belang is voor veilig, betrouwbaar en betaalbaar voedsel, maar ook omwille van klimaat, platteland en landschap. Maat stipte daarbij aan dat de agrarische sector in Nederland tot de meest innovatieve in de wereld behoort. "Daarnaast is het met afstand de grootste exportsector van ons land", zo zei hij.

De organisatie zou graag zien dat er meer geld beschikbaar komt voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarbij zou het takenpakket van de autoriteit op de schop moeten. Ook moet er meer inspanning worden gepleegd om concurrentieverhoudingen in de Europese Unie gelijk te stellen en moeten mededingingsregels in Nederland, maar ook in Brussel worden aangepast.

Mooie woorden
Ook zou LTO graag zien dat er bij de bescherming van gewassen meer ruimte komt om te experimenteren, om daarmee tot nog betere en duurzamere bedrijfsvoering te komen.

Natuurmonumenten is verheugd over het verkiezingsmanifest van LTO dat 'grote bewustwording' uitstraalt. Het is volgens de organisatie wel hoog tijd dat 'mooie woorden' worden omgezet in 'mooie daden'.

Niet los te zien
Volgens Natuurmonumenten is de impact van de landbouw op onze leefomgeving groot. Bodemgezondheid en waterkwaliteit zijn ondermaats waarbij de uitstoot van vervuilende stoffen zoals stikstof, fosfaat en pesticiden de wettelijke grenzen overstijgt.

Een ministerie van Voedsel, Natuur en Platteland is volgens Natuurmonumenten niet de ideale oplossing. "Landbouw en natuur zijn niet los te zien van milieu, water, lucht en bodem", aldus de organisatie die meer ziet in een ministerie voor de Leefomgeving waarin milieu, water, natuur, landbouw, voedsel, duurzame energie en infrastructuur samenkomen.

Boeren pleiten voor 'plattelandsministerie'
Boeren pleiten voor 'plattelandsministerie' (Foto: ANP)

Williams verliest nummer een positie op wereldranglijst

Serena Williams is haar eerste plaats op de wereldranglijst in het vrouwentennis kwijt. De Amerikaanse stond 186 weken achtereen op de bovenste positie, maar een verliespartij in de halve finale van de US Open zorgde ervoor dat de Duitse Angelique Kerber haar kon passeren en ze gelijk blijft staan met Steffi Graf die ook 186 weken achtereen de mondiale nummer een was.

Williams dolf met 6-2 en 7-6 (5) het onderspit tegen de Tsjechische Karolína Plísková. De Amerikaanse haalde in de eerste anderhalve set bij lange na haar vorm niet van de eerste ronden. Ze sloeg veel onnodige fouten en was ongeduldig tegen een Plísková die juist ijzersterk speelde en kon vertrouwen op een goede service. Ook toen Williams zich terug in de wedstrijd probeerde te knokken.

Na afloop gaf Williams toe te kampen met een knieblessure. "In de tweede of derde ronde kreeg ik er steeds meer last van."

In de finale neemt de als tiende geplaatste Plísková het op tegen de nieuwe nummer een Kerber die de Deense Caroline Wozniacki eenvoudig met 6-4 en 6-3 de baas was.

Bosz: "Het moet ook kwalitatieve routine zijn"

Ajax-trainer Peter Bosz is onder de indruk van het beleid van PSV. In tegenstelling tot zijn eigen club haalden de Eindhovenaren de laatste jaren veel ervaring.

"Natuurlijk kan je routine kopen", vertelde Bosz tegen de Telegraaf. "Maar het moet ook kwalitatieve routine zijn. En spelers van 25, 26 jaar die in de bloei van hun leven zitten en echt een heel goed niveau hebben, komen niet naar Nederland of vertrekken hier juist."

"Héctor Moreno en Andrés Guardado zijn voor PSV een schot in de roos geweest. Dat hebben ze hartstikke goed gedaan, want ik ben het met je eens dat zulke spelers iets extra’s brengen. En ik denk ook dat je het met alleen jeugd niet redt. Maar dan moet je ook écht zeker weten dat je ervaring én kwaliteit binnenhaalt. En dat is moeilijk."

Met Hakim Ziyech haalde Ajax kwaliteit binnen. Al kreeg Bosz pas na het tweeluik tegen FK Rostov de beschikking over de spelmaker. "Toen ik kwam, heb ik ook met de raad van commissarissen gesproken en die heeft me heel duidelijk uitgelegd dat de kosten voor de baten uit bij Ajax in het verleden vaak is gebeurd. En ik zal niet zeggen dat Ajax aan de rand van de afgrond heeft gestaan, maar financieel hebben ze het wel heel zwaar gehad. Vervolgens heeft de rvc gezegd: dit gaat niet meer gebeuren, vanaf nu eerst verkopen en dan kopen."

Lekkere seksjuf (24): 'Scholier verleidde mij!'

Mary Beth Haglin uit Cedar Rapids, in de Amerikaanse staat Iowa, is op staande voet ontslagen. De 24-jarige, niet-onknappe lerares op Washington High School heeft zich namelijk laten uitwonen door een 17-jarige scholier. Tegenover de rechter heeft ze echter verklaard dat de knaap in kwestie juist haar heeft verleid.

Het begon volgens de docente allemaal met Post-Its, van die zelfklevende memoblaadjes. "Hij kwam telkens mijn klas binnen, pakte een memoblaadje en schreef er een lieve tekst op", verklaarde Haglin in de rechtbank woensdag. "Bij het verlaten van de klas, plakte hij het briefje op mijn bureau. Een briefje had de tekst: 'Ik houd zoveel van jou, mijn keizerin.'"

Als dank beloonde de mooie brunette haar leerling met sexy selfies. Naar eigen zeggen was Haglin 'stapelverliefd' op de jongen, en na enige tijd kregen ze een relatie. Bijna iedere dag reeg de bronstige puber zijn juf aan zijn batsbajonet. Een halfjaar lang werd zij op een openbare parkeerplaats uitgewoond.

In mei werd het jonge stel op heterdaad betrapt door een klasgenoot van de jongen. Deze was blijkbaar strontjaloers, want de autoriteiten werden ingelicht. Na een kort onderzoek werd de geile docente op staande voet ontslagen.

Deze week begon de rechtszaak tegen de gevallen lerares. Hierin heeft ze bekend schuldig te zijn, maar dat de jongen haar had verleid en niet andersom. Bovendien verklaarde ze dat de schoolleiding op de hoogte was van de verboden relatie, maar dat deze het oogluikend toestond.

De rechtszaak is uitgesteld tot 14 november. Indien Haglin schuldig wordt bevonden, kan ze voor twee jaar op water en brood worden gezet.

Al negen medailles voor Nederland op eerste dag Paralympische Spelen

Op de eerste dag van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro heeft de Nederlandse ploeg al negen medailles weten binnen te slepen. Eén keer goud, drie keer zilver en vijf keer brons is tot nu toe de vangst. De Spelen begonnen gisteren en gaan door tot en met 18 september. 

De eerste medaille voor Nederland kwam uit het baanwielrennen. Alyda Norbruis had zich eerder op de dag als derde geplaatst op de 3000 meter achtervolging. In de wedstrijd om de bronzen medaille moest Norbruis tegen de Chinese titelverdedigster Zeng Sini. De 27-jarige Ureterpse bleek veel te sterk voor de Chinese en finishte in een tijd van 4:10,654, ruim zeven seconden sneller. 

Op het onderdeel 4000 meter achtervolging voor mannen in de categorie B (blind) eindigde Vincent ter Schure met zijn piloot Timo Fransen als tweede in de finale. De heren moesten hun meerdere erkennen in het Britse duo Steve Bate en Adam Duggleby. Het brons ging naar Stephen de Vries en zijn piloot Patrick Bos, die de wedstrijd om het brons wonnen van de Spaanse tandem Avila/Font. 

Ook in het zwembad werden er al regelmatig medailles uit het water gevist door Nederland. In de ochtend hadden alle acht Nederlandse zwemmers die in actie kwamen zich weten te plaatsen voor de finales. Duncan van Haaren wist voor Nederland de eerste zwemmedaille te pakken. De 15-jarige zwemmer won brons op de 100 meter schoolslag in de klasse SB9, de lichtste lichamelijk handicapklasse. Van Haaren heeft namelijk de ziekte van Perthes waarbij zijn heupkom afsterft, hierdoor mag hij alleen nog maar zwemmen en wielrennen. Zijn tijd van 1:06,54 was ruim sneller dan het persoonlijke record waarmee Van Haaren hier kwam (1:08,26). De Zuid-Afrikaan Paul Kevin won in 1:04,86, het zilver ging naar Denys Dubrov (UKR) in 1:05,10. Bij de dames op hetzelfde onderdeel en ging het goud naar Lisa Kruger en het brons naar Chantalle Zijderveld. 

Michael Schoenmaker werd de derde verrassing van de dag. De 30-jarige zwemmer pakte het brons op de 100 meter vrije slag in de klasse S4 in een persoonlijke recordtijd van 1:26,87 (was 1:27,67). Het goud was voor de Zuid-Koreaan Seong Jo Gi en het zilver ging naar de Chinees Zhipeng Jin. In deze klasse zwemmen vaak de zwemmers die in het dagelijks leven in een rolstoel zitten en verlamming aan hun onderste ledematen hebben of een spierziekte hebben. 

De laatste twee medailles van de dag werden behaald op de 100 meter rugslag in de klasse S14, de groep voor zwemmers met een licht verstandelijke beperking. Marc Evers wist hier het zilver te behalen in een tijd van 1:00,63, net boven zijn persoonlijk record van 1:00,42. Het goud ging hier naar de Zuid-Koreaan In Kook Lee die een tijd van binnen de minuut wist neer te zetten (0:59,82). Het brons ging naar de Japanner Tsugawa Takuya. 

Bij de dames pakte Marlou van der Kulk het zilver voor Nederland, 1:06,33 was goed genoeg daarvoor. De 23-jarige zwemster moest haar meerdere erkennen in de Britse Bethany Firth die een wereldrecord neerzette in 1:04,05. Het brons ging eveneens naar een Britse, Jessica-Jane Applegate haalde het brons binnen in 1:08,67. 

Bethany Firth en Marlou van der Kulk (Foto: ois)
Bethany Firth en Marlou van der Kulk (Foto: oisphotos.com)

Verkiezing Oostenrijk onzeker door nieuwe rel

Problemen met stemmen per post dreigen ook de tweede poging van Oostenrijk dit jaar een nieuwe president te kiezen te doorkruisen. De regering in Wenen overweegt de presidentsverkiezingen van 2 oktober uit te stellen omdat de kwaliteit van de stembiljetten voor poststemmen te wensen overlaat.

"Als een kennelijke productiefout het onmogelijk maakt de verkiezingen fatsoenlijk te laten verlopen, dan is het mijn plicht als de hoogste bestuurder van de kiesraad om onmiddellijk uitstel te overwegen", liet minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka vrijdag weten. De afgelopen dagen hadden meerdere gemeenten en kiesgerechtigden hun beklag gedaan over beschadigde stembiljetten.

De stembusgang van 2 oktober, die nu op losse schroeven staat, was nodig omdat het constitutionele hof de tweede en beslissende ronde van de verkiezingen in mei ongeldig verklaarde. Er waren fouten gemaakt bij het tellen van poststemmen.

Verkiezing Oostenrijk onzeker door nieuwe rel
Verkiezing Oostenrijk onzeker door nieuwe rel (Foto: ANP)

Lady Gaga komt na jaren weer met single

Lady Gaga heeft voor het eerst in drie jaar nieuw solomateriaal uitgebracht. De zangeres heeft vrijdag via sociale media haar nieuwe single Perfect Illusion gelanceerd.

Fans van de 30-jarige zangeres wachten al weken op het nieuwe nummer. Zij hintte onder meer op Twitter al weken op de nieuwe song. Perfect Illusion is afkomstig van het vijfde studio-album waar Lady Gaga op dit moment aan werkt. Het is niet duidelijk hoe het album gaat heten of wanneer de plaat uitkomt.

Tijdens een interview met zender IHeartRadio half augustus vertelde de excentrieke ster dat zij 'een geweldige adrenalinerush krijgt elke keer als ik het nummer hoor'.

De laatste single die Lady Gaga uitbracht was het hartverscheurende nummer Till it happens to you, de titelsong van de documentaire The Hunting Ground, over verkrachtingen op Amerikaanse universiteiten. Het lied werd genomineerd voor een Oscar maar verloor verrassend van de Bond-song Writing's on the Wall van Sam Smith. Haar laatste solosingle stamt uit 2014.

Verder is Gaga druk bezig met haar acteercarrière; zo is zij te zien in hitserie American Horror Story.

Lady Gaga komt na jaren weer met single
Lady Gaga komt na jaren weer met single (Foto: BuzzE)

Man valt 150 meter van Zugspitze

Een 65-jarige man uit het Duitse Göppingen is door een val van 150 meter op de flanken van de Zugspitze om het leven gekomen. De man kwam door nog onbekende oorzaak ten val en stortte in de diepte.

De politie verklaarde vrijdag dat het drama zich op een hoogte van 2800 meter afspeelde. De man was in het gezelschap van zijn zoon. Die bleef ongedeerd.

De Zugspitze in Beieren is met 2962 meter Duitslands hoogste berg en een zeer geliefd oord onder toeristen.

Man valt 150 meter van Zugspitze
Man valt 150 meter van Zugspitze (Foto: ANP)

Dijsselbloem: vakantie voor Athene voorbij

Griekenland heeft deze zomer ,,veel tijd verloren" met het uitvoeren van de beloofde hervormingen en privatiseringen in ruil voor EU-noodsteun. ,,De vakantie is voorbij. Laten we de kampeerspullen inpakken en weer aan het werk gaan", zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdagmorgen in Bratislava.

De ministers van Financiën uit de eurozone (eurogroep) bespreken in de Slowaakse hoofdstad onder meer de vorderingen die Athene maakt in de bank- en energiesector, en met de verkoop van staatseigendommen. Als de Grieken op schema liggen, krijgen ze deze maand 2,8 miljard euro uit het steunpakket van in totaal 86 miljard euro, dat vorig jaar werd toegekend.

Voor de zomer ging het nog goed met de planning en kreeg Griekenland 7,5 miljard euro uitgekeerd. Het kreeg toen bovendien uitstel tot september om nog wat zaken op orde te stellen.

Dijsselbloem: vakantie voor Athene voorbij
Dijsselbloem: vakantie voor Athene voorbij (Foto: ANP)

RTL scoort niet met Heel Holland Bakt-variant

Ja ik wil een taart, het antwoord van RTL4 op NPO-hit Heel Holland Bakt, trekt vooralsnog niet veel kijkers. De eerste aflevering van het programma waarin drie bakduo's een taart moeten maken voor een bruidspaar, werd bekeken door 508.000 mensen.

Dat is pakweg twee miljoen kijkers minder dan het aantal mensen dat zondag afstemde op Heel Holland Bakt. Dat blijkt vrijdag uit de cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Ja ik wil een taart en presentator John Williams staan hiermee niet eens in de top 15 van best bekeken programma's op donderdag.

NPO1, RTL5 en SBS6 trokken om 21.30 uur, toen Ja ik wil een taart begon, meer kijkers dan RTL4. Jandino Asperaat trok 532.000 kijkers met zijn show vol typetjes, NPO1 scoorde met Ik vertrek (1,6 miljoen kijkers) en op SBS6 stemden 561.000 kijkers af. Op deze zender was de 9/11-film 102 Minutes that changed America te zien.

Ook voor het nieuwe programma van Gordon, Gieren met Goor, liepen de kijkers niet warm. Het programma waarin Gordon met BN'ers naar hun grappigste tv-fragmenten kijkt, trok slechts 724.000 kijkers. Tegenover Gordon deed RTL5 het erg goed, met de seizoenspremière van Expeditie Robinson. Dat staat met bijna 1,3 miljoen kijkers op de derde plek in de kijkcijfertop.

RTL scoort niet met Heel Holland Bakt-variant
RTL scoort niet met Heel Holland Bakt-variant (Foto: BuzzE)

Kleumende toeristen bevrijd uit gondels

In de gestrande kabelbaan op de Mont Blanc zijn vrijdagochtend de laatste 33 toeristen uit de vastgelopen gondels bevrijd. Ze bevinden zich op een hoogte van ruim 3000 meter, waar 's nachts en 's ochtends ijzige temperaturen heersen. Onder de laatste pechvogels bevond zich in elk geval een kind van tien jaar.

De gondels kwamen om half zes donderdagmiddag tot stilstand met in totaal 110 mensen aan boord. Helikopters wisten 's avonds al tientallen mensen te redden, maar mist en invallende duisternis gooiden roet in het eten voor de overigen. De heli's konden de achterblijvers wel voorzien van voedsel en dekens.

De baan is in totaal 5 kilometer lang en bereikt een maximale hoogte van 3842 meter. De Mont Blanc is met 4810 meter de hoogste Alpentop.

Kleumende toeristen bevrijd uit gondels
Kleumende toeristen bevrijd uit gondels (Foto: ANP)

Eerste paralympisch goud voor zwemster Kruger, brons voor Zijderveld

Op de eerste dag van het zwemtoernooi heeft Lisa Kruger het eerste Nederlandse goud weten veroveren op de 100 meter schoolslag in de handicapklasse SB9. De 16-jarige zwemster uit Harderwijk deed dat in een tijd van 1:15,49, slechts 0,02 seconde van haar eigen wereldrecord wat zij eerder die dag in de ochtendsessie neerzette. 

De klasse SB9 is de klasse waarin zwemmers uitkomen met de lichtste lichamelijke beperkingen. Kruger viel op 6-jarige leeftijd van een muur en brak daarbij haar linkerarm. In eerste instantie leek alles goed te gaan, maar later bleek dat Kruger een groeistoornis in haar linkerarm had gekregen. Haar arm kwam krom te staan en groeide niet meer mee. Deze stoornis wordt ook wel Madelungse Deformiteit genoemd. Kruger heeft een krachtsverlies van 70% in haar linkerarm ten opzichte van haar rechterarm en die linkerarm is zeven centimeter korter dan de ander.

Het zilver ging naar de Britse Harriet Lee, die met haar tijd van 1:16,87 de andere Nederlandse te snel af was. Chantalle Zijderveld pakte het brons in 1:17,01. Op voorhand was Zijderveld de topfavoriet voor het goud omdat de 15-jarige zwemster vorig jaar het wereldrecord brak en wereldkampioene werd. 

Lisa Kruger in actie op de 100 meter schoolslag (Foto: oispho)
Lisa Kruger in actie op de 100 meter schoolslag in Rio (Foto: oisphotos.com)

Zet jezelf op de FOK! PlayStation VR gamemiddag gastenlijst!

Sony gaat helemaal los deze winterperiode. De komende weken kunnen wij aan de slag met de nieuwe PlayStation en in november komt de PlayStation 4 Pro uit. Maar dat is niet het enige! Ergens tussen de nieuwe consoles lanceert Sony ook de nieuwe PlayStation VR!

Om iedereen alvast kennis te laten maken met de nieuwe VR bril opent Sony verschillende popup shops met daarin demopods waarin je de kekke bril voor jezelf kunt testen. Deze stores zijn te vinden in Rotterdam, Einhoven en Amsterdam. Maar pas op, het gaat daar beredruk worden. Wij van FOK! mogen in samenwerking met Sony daarom 9 personen op de gastenlijst zetten. Dan mogen jullie met onder andere de nieuwe gadget aan de slag.

De winnaars mogen op zaterdag 24 september tussen 15:30 en 16:30 in Amsterdam zonder wachttijd direct de nieuwe bril uitvoerig testen. Sharing is caring; je mag iemand meenemen, maar dan moet je wel de demopod delen. Het enige wat je moet doen is even de volgende vraag beantwoorden: Vanaf wanneer ligt de PlayStation VR in de winkels?

Durf jij de virtuele wereld aan? Ga dan snel naar deze prijspagina!

De winnaars krijgen van ons bericht. Achter het net gevist? Dan kun je alsnog inschrijven door op de volgende link te klikken: KLIK!

 

Mass Effect: Andromeda heeft twee hoofdpersonen

Mass Effect: Andromeda wordt een familie-aangelegenheid met twee versies van de hoofdpersoon Ryder. Creative director Mac Walters legt in een interview met PlayStation Access uit dat het hier gaat om broer en zus. Als je de een kiest, kom je de ander waarschijnlijk ergens in het universum tegen.

Dit verschilt van de aanpak in Mass Effect, waar je de bekende Shepard kon kiezen in mannelijke of vrouwelijke vorm. In die game ging het om een uniek individu, terwijl er in Andromeda sprake is van twee losstaande personages.

Tijdens de PS4 Pro-presentatie van twee dagen geleden werd gameplay laten zien van het mannelijke personage. Op E3 eerder dit jaar kregen we een portie gameplay voorgeschoteld van zusje Ryder. Daar stopt het niet met de familiebanden: de gameplay die op E3 van 2015 werd laten zien bevat namelijk de vader van broer en zus Ryder, zo legt Walters uit. Mass Effect: Andromeda komt in 2017 uit voor PlayStation 4, Windows PC and Xbox One.

Film by the Sea weer van start in Zeeland

De achttiende editie van het internationale film- en literatuurfestival Film by the Sea opent vrijdag in Vlissingen. Tijdens het festival ontvangt de legendarische Italiaanse actrice Claudia Cardinale (78) de Grand Acting Award, een oeuvreprijs.

Film by the Sea is al sinds 1999 een begrip in Zeeland en daarbuiten. Elk jaar komen er tienduizenden bezoekers op af. Er worden films en documentaires vertoond, maar ook lezingen en concerten gegeven. Ook is er een speciaal filmprogramma voor scholen.

Het eerste weekend kunnen bezoekers in een speciale zaal op draaifauteuils virtualrealityfilms kijken. De organisatie riep daarvoor de hulp in van een team uit Parijs dat eerder dit jaar een virtuele bioscoop opende.

Once Upon a Time in the West
Na de uitreiking aan Cardinale, op vrijdag 16 september, wordt de gerestaureerde versie van de film Once Upon a Time in the West vertoond. Cardinale, die in deze film van Sergio Leone de hoofdrol speelde, geeft daarbij een introductie.

Het festival duurt tot en met 18 september.

Film by the Sea weer van start in Zeeland
Film by the Sea weer van start in Zeeland (Foto: BuzzE)

FAA: 'zet Galaxy Note 7 uit tijdens vlucht'

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) adviseert passagiers om hun Samsung Galaxy Note 7 telefoon uit te zetten tijdens de vlucht.

De FAA zei donderdag dat het passagiers met een Galaxy Note 7 adviseert om de telefoon niet op te laden of aan te zetten tijdens vliegreizen. Daarnaast is het volgens de FAA niet verstandig om de telefoon in de ruimbagage te proppen. De luchtvaartautoriteit is verontrust over het ontploffingsgevaar van de batterijen in de Samsung-telefoon.

Samsung riep wereldwijd 2,5 miljoen toestellen terug na meldingen van ontplofte batterijen. Drie Australische luchtvaartmaatschappijen meldden donderdag dat de telefoons niet meer aangezet en opgeladen mogen worden tijdens hun vluchten.

FAA: 'zet Galaxy Note 7 uit tijdens vlucht'
FAA: 'zet Galaxy Note 7 uit tijdens vlucht' (Foto: BuzzT)

Tiësto krijgt eigen bierblikje

Dj Tiësto krijgt zijn eigen bierblikje, onder de vlag van biermerk Budweiser. Zo weet laat de bierbrouwer en Billboard weten.

Fans van de uit Breda afkomstige dj reageerden verrast toen ze op het Britse Tomorrowland een blikje bier kochten. In plaats van het standaard blikje Budweiser verkocht de brouwer een exclusief blikje bier met een speciaal ontwerp en de tekst 'Tiësto'.

Budweiser plaatste ook enkele kratjes bier naast de booth van Tiësto zodat de biertjes de beats van de dj konden opnemen.

De exclusieve bierblikjes van Tiësto zijn voorlopig alleen te koop bij de Britse supermarktketen Asda.

Asteroïde-verkenner Osiris-Rex gelanceerd

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft donderdag een ruimtesonde gelanceerd vanaf Cape Canaveral. Aan boord van de gelanceerde Atlas 5-raket is ontdekkingsrobot Osiris-Rex.

Het ruimtevaartuig is onderweg naar de asteroïde Bennu om daar monsters te verzamelen en terug te brengen naar aarde. Zo hoopt NASA meer te leren over de oorsprong van het leven. Naar verwachting komt de sonde daar in 2018 aan. De eerste maanden cirkelt hij er omheen om de asteroïde in kaart te brengen en een landingsplaats vast te stellen. in 2019 zal hij dan landen en hopelijk tussen de 60 gram en 2 kilo materiaal verzamelen. In 2021 verlaat de capsule Bennu dan weer om terug te vliegen naar de aarde waar hij in 2023 moet aankomen. Mocht alles goed gaan dan zullen wetenschappers zo'n 2 jaar nodig hebben om het teruggebrachte materiaal te analyseren.

De robot is gemaakt door Lockheed Martin in samenwerking met vliegtuigfabrikant Boeing en moet de baan van Bennu in kaart brengen. De missie van Osiris-Rex kost een miljard euro.

FOK! Wat een weer: zomerweer houdt aan

Ook vandaag is er veel zon, hoewel er zich in het westen wel wat stapelbewolking voor kan doen. Het blijft droog en de temperatuur ligt rond de 24 graden. De wind is overwegend zwak tot matig en komt uit het zuidwesten. Aan de kust kan het iets krachtiger waaien en in de avond draait de wind meer richting het zuiden. 

Zon op 07:05
Zon onder 20:07
Zonkracht

5 / 2

Nederland
 

DeBatsendeBizon maakte een ochtendwandeling (Foto: DeBatsendeBizon)
DeBatsendeBizon maakte een ochtendwandeling (Foto: DeBatsendeBizon)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1867 Het groothertogdom Luxemburg wordt onafhankelijk van België
1915 Een Duitse zeppelin bombardeert Londen.
1944 Bulgarije wordt bevrijd door de Sovjet-Unie.
1948 Oprichting van de Democratische Volksrepubliek Korea.
1980 De Derbyshire vergaat tijdens de tyfoon Orchid, zuid van Japan met de gehele bemanning.
1998 In de binnenstad van Deventer ontstaat veel schade als gevolg van een windhoos die langs en door het gebied Twello-Deventer raast.
2004 Madonna treedt op tijdens haar Re-Invention Tour in het GelreDome te Arnhem.

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

45 mensen vast in kabelbaan Mont Blanc

In een kabelbaan bij de Mont Blanc zitten op dit moment 45 mensen vast. De kabelwagen met 110 inzittenden kwam donderdag stil te hangen tussen twee bergtoppen. Vier helikopters zorgden ervoor dat 65 mensen gered konden worden voordat de nacht inviel.

De Franse minister van Binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve zei in een verklaring dat er nog 45 mensen vastzitten. Het zou gaan om een technisch incident van de kabel maar de minister gaf verder geen details. Franse media meldden dat de kabelbaan stopte omdat de kabels door de wind verstrikt raakten.

Het gaat om een ritje van vijf kilometer tussen de Aiguille du Midi en de Helbronner. Het tochtje tussen de Alpenreuzen aan de Frans-Italiaanse grens duurt normaal gesproken 35 minuten en is op een hoogte van meer dan 3000 meter. De inzittenden zitten sinds donderdag 17.30 uur vast. Zij zijn inmiddels via helikopters voorzien van dekens en eten. Reddingswerkers blijven de hele nacht bij de kabelbaan.

45 mensen vast in kabelbaan Mont Blanc
45 mensen vast in kabelbaan Mont Blanc (Foto: ANP)

Pokémons op het naaktstrand

Aloysius, heb je dat gezien bij het weerbericht? Het wordt prachtig weer de komende week. En net nu jij vrij bent. Laten we iets leuks gaan doen. Naar het strand bijvoorbeeld. Daar zijn we al heel lang niet geweest.’ Teutje Kreukel keek schuin naar haar man. Dit had haar een goed tijdstip geleken om hem te vragen naar het strand te gaan, want hij had net gezien dat zijn voetbalclub voor de derde keer op rij had gewonnen en hij was dus in een prima stemming, dacht ze. Aloysius draaide zijn hoofd om en beet haar toe: ‘Ja, en ik weet ook waarom we daar lang niet zijn geweest.’

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.