Thompson verslaat Schippers en gaat geschiedenisboeken in

Atlete Elaine Thompson heeft tijdens de Diamond League-finale in Brussel de 100 meter gewonnen. De Jamaicaanse olympisch kampioene versloeg de Nederlandse vicewereldkampioene Dafne Schippers in alweer een bijzonder overtuigende race.

Thompson snelde naar een wereldtijd van 10,72 seconden en daarmee duikt ze de geschiedenisboeken in. Het is al de vierde keer op rij dat Thompson een 100 meter afwerkt in minder dan 10,80 seconden - series en halve finales niet meegerekend - en dat is nog nooit een vrouw gelukt. 

De reeks van Thompson begon in de finale van het Jamaicaans kampioenschap op 1 juli, waar ze won in 10,70. Vorige maand knalde ze in de olympische finale naar goud in 10,71, waarna ze de Diamond League in Lausanne won in 10,78 seconden. 

In Brussel was de Jamaicaanse ongenaakbaar: Schippers werd na een goede start toch op flinke afstand gelopen en eindigde met 10,97 als tweede. De Nederlandse gaf na afloop aan last te hebben van haar hamstring en geen risico genomen te hebben. Voor beiden was het het laatste optreden van 2016.