Asteroïde-verkenner Osiris-Rex gelanceerd

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft donderdag een ruimtesonde gelanceerd vanaf Cape Canaveral. Aan boord van de gelanceerde Atlas 5-raket is ontdekkingsrobot Osiris-Rex.

Het ruimtevaartuig is onderweg naar de asteroïde Bennu om daar monsters te verzamelen en terug te brengen naar aarde. Zo hoopt NASA meer te leren over de oorsprong van het leven. Naar verwachting komt de sonde daar in 2018 aan. De eerste maanden cirkelt hij er omheen om de asteroïde in kaart te brengen en een landingsplaats vast te stellen. in 2019 zal hij dan landen en hopelijk tussen de 60 gram en 2 kilo materiaal verzamelen. In 2021 verlaat de capsule Bennu dan weer om terug te vliegen naar de aarde waar hij in 2023 moet aankomen. Mocht alles goed gaan dan zullen wetenschappers zo'n 2 jaar nodig hebben om het teruggebrachte materiaal te analyseren.

De robot is gemaakt door Lockheed Martin in samenwerking met vliegtuigfabrikant Boeing en moet de baan van Bennu in kaart brengen. De missie van Osiris-Rex kost een miljard euro.