FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 augustus 2016

Daraya weer in handen Syrische regering

De Syrische regering maakt na een beleg van vier jaar weer de dienst uit in Daraya. De evacuatie van burgers en rebellen uit de voorstad van Damascus, die vrijdag begon, werd zaterdag voltooid, meldden activisten en Syrische staatsmedia.

De meeste geëvacueerde burgers zijn ondergebracht in het westen van de hoofdstad Damascus, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Zo'n achthonderd strijders die zich ophielden in Daraya zijn uitgeweken naar de provincie Idlib, naar een gebied dat in handen is van hun strijdmakkers.

Het Syrische leger belegerde Daraya al sinds 2012. In juni kwam er voor het eerst in vier jaar tijd een konvooi met hulpgoederen aan.

Daraya weer in handen Syrische regering
Daraya weer in handen Syrische regering (Foto: ANP)

Athene: wij verwachten schuldenverlichting

De Griekse regering verwacht dat de Europese Unie zich aan haar belofte houdt om met schuldenverlichting te komen. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras gezegd tegen de zondagskrant Realnews. Volgens Tsipras "slaapwandelt de EU richting de afgrond" door vast te houden aan streng bezuinigingsbeleid, dat de kloof tussen de lidstaten groter heeft gemaakt.

De schuldeisers van Griekenland gaan in de herfst kijken hoe ver de regering in Athene is gevorderd met de geëiste hervormingen. "Griekenland heeft zich aan zijn deel van de afspraak gehouden en we verwachten van onze partners hetzelfde", aldus de Griekse premier. "We vragen niet alleen specifieke maatregelen om de schuldenlast draaglijk te maken, we eisen dat."

Het Internationaal Monetair Fonds, een van de schuldeisers, heeft aangegeven dat de eis van een begrotingsoverschot van 3,5 procent in 2018 niet reëel is. Het IMF wil de eisen versoepelen, maar onder meer de Duitse regering wil vasthouden aan de strenge voorwaarden die aan de noodleningen zijn gesteld.

Athene: wij verwachten schuldenverlichting
Athene: wij verwachten schuldenverlichting (Foto: ANP)

Eind gemaakt aan vleesverkoop via Facebook

De NVWA heeft zaterdag een eind gemaakt aan de verkoop van vlees dat via een besloten Facebookpagina aan particulieren werd verkocht. Op drie locaties in het land zijn de administratie en vleesproducten in beslag genomen. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laten weten.

Volgens de NVWA werd het vlees niet goed gekoeld vervoerd, voldeed de etikettering niet aan de eisen en was ook de houdbaarheid niet duidelijk. Zeker met het warme weer is dat gevaarlijk, stelt de organisatie. Leden van die besloten groep op Facebook konden bestellingen plaatsen, waarna het vlees eens per week werd geleverd.

"Onzin", zegt Joop Lamers, voorzitter van Stichting De Boodschappenbank, die het vlees voor minderbedeelden inkoopt en vervoert. "Hetzelfde vlees van dezelfde leverancier is zaterdag op de markt nog getest en voldeed aan alle eisen." Bij die leverancier in het Brabantse Haaren werd zaterdag ook alles in beslag genomen. "Zijn koelcellen zaten vol voor de verkoop op de markt na het weekend. Ik schat dat er wel 3000 kilo vlees in zat."

Aangifte
Lamers zet zich al ruim tien jaar in voor minderbedeelden. Hij is woedend: "We hadden 172 koeltassen met vlees net opgehaald bij de leverancier, toen we werden aangehouden. Ongeveer 800 kilo vlees, geld, administratie, mobiele telefoons en laptops zijn in beslag genomen." Lamers heeft zelf aangifte gedaan tegen de politie, die volgens hem de temperatuur van het vlees verkeerd zou hebben gemeten.

De Boodschappenbank helpt ongeveer zeshonderdvijftig gezinnen in Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Limburg, die net iets te veel verdienen om voor de Voedselbank in aanmerking te komen. De gezinnen bestelden via de besloten Facebookpagina en hadden al betaald voor het vlees dat nu in beslag is genomen.

Eind gemaakt aan vleesverkoop via Facebook
Eind gemaakt aan vleesverkoop via Facebook (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 27/08/2016

In de Eredivisie begonnen om 19.45 uur twee wedstrijden. Feyenoord won in eigen huis met 4-1 van stadsgenoot Excelsior terwijl sc Heerenveen met 1-0 te sterk was voor PEC Zwolle. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

Feyenoord

4 - 1

Excelsior

 44' Kuijt
 59' Kuijt
 61' Berghuis
 65' Toornstra
   26' Elbers
 
 Gele kaart: , Koolwijk, (Excelsior)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Karsdorp
Botteghin
Kongolo (v.d.Heijden/46)
Woudenberg
El Ahmadi
Kuijt
Vilhena
Toornstra
N.Jörgensen (Kramer/66)
Berghuis (El Hankouri/81)
  Muyters
Karami
Mattheij
Drost
Kuipers
Bruins
Vermeulen (Haspolat/84)
Koolwijk
Elbers (Hadouir/ 62)
Hasselbaink (Ondaan/62)
Fredy

sc Heerenveen

1 - 0

PEC Zwolle

 50' Larsson    
 
 Gele kaart: Schaars, Schaars, (sc Heerenveen), Ehizibue, Verdonk, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 20.080
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Marzo (Cavlan/ 86)
St.Juste
v.Aken
Bijker
v.Amersfoort
Schaars
Namli
Slagveer (Larsson/46)
Ghoochannejhad (Veerman/ 89)
Zeneli
  v.d.Hart
v.Polen
Marcellis
v.d.Pavert
Schenkeveld (Verdonk/70)
Brama
Mastour (Achahbar/60)
Hebling
Ehizibue (De Boom/61)
Menig
Thomas

Rutte belt met Erdogan

Minister-president Mark Rutte heeft zaterdagavond gebeld met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De Nederlandse premier heeft Erdogan verteld dat ons land geen Turkse bemoeienis met onze binnenlandse aangelegenheden tolereert. Hij heeft hem ook om hulp gevraagd dat te voorkomen.

"Natuurlijk wekken de ontwikkelingen in Turkije - soms heftige - gevoelens op. Maar het is niet normaal dat spanningen elders in de wereld leiden tot incidenten in Nederland. Ik heb Erdogan laten weten dat wij geen Turkse bemoeienis met onze binnenlandse aangelegenheden tolereren en hem gevraagd behulpzaam te zijn dit te voorkomen. Het is niet acceptabel dat groepen in Nederland tegen elkaar worden opgezet", zo deed Rutte op Facebook verslag van zijn gesprek.

Enorme schok
De Nederlandse premier heeft Erdogan verder gezegd dat Nederland de eventuele invoering in Turkije van de doodstraf afwijst. Turkije heeft volgens de premier na het verijdelen van de coup een kans om democratie en rechtsstaat daar sterker uit te laten komen. "Daarom is het van belang dat de nasleep van de coup op een fatsoenlijke manier wordt geregeld waarbij wij een introductie van de doodstraf zouden afwijzen."

Rutte heeft Erdogan nog eens gezegd dat Nederland de militaire couppoging om de democratische instellingen in Turkije met geweld omver te werpen veroordeelt. "Een gebeurtenis die een enorme schok door Turkije zond. Er zijn meer dan 200 mensen omgekomen en het parlement is gebombardeerd."

Erdogan en Rutte zijn het er verder volgens de laatste over eens dat Turkije voor Nederland, de Europese Unie en de NAVO een belangrijke partner is en blijft, meldt Rutte. "Niet alleen met Turkije, maar ook met andere landen in de regio is samenwerking van belang. Niet alleen in het beheersen van de migratie, maar ook in de strijd tegen terrorisme. We houden ons aan de afspraken en we verwachten dat Turkije dat ook doet."

Rutte belt met Erdogan
Rutte belt met Erdogan (Foto: ANP)

Aanhoudingen bij vechtpartij Tikibad

Na een grote vechtpartij bij het Tikibad in attractiepark Duinrell in Wassenaar zijn zaterdag aan het begin van de avond vijf personen aangehouden. Dat meldt de politie Haaglanden. Na het incident mochten er geen nieuwe gasten meer naar binnen.

Bij de kassa van het tropisch zwemparadijs probeerde een groep van vijftien personen voor te dringen, waar een andere badgast iets van zei. Die werd door de groep geïntimideerd, waarna de beveiliging de groep sommeerde weg te gaan.

Bij de uitgang mondde dat uit tot een grote vechtpartij waar de politie werd bijgeroepen. Die kon vier mensen aanhouden voor mishandeling en openlijke geweldpleging. Later werd bij het Tikibad nog een vijfde persoon aangehouden.

Een woordvoerder van het Tikibad bevestigde dat er na de vechtpartij niemand meer werd binnengelaten in het zwembad. "De rij wachtenden werd weggestuurd en gecompenseerd", aldus de woordvoerder. Het bad is doorgaans op zaterdag tot 22.00 uur open.

Aanhoudingen bij vechtpartij Tikibad
Aanhoudingen bij vechtpartij Tikibad (Foto: ANP)

'Duitse leger wil screenen op extremisten'

De Duitse overheid vermoedt dat islamitische extremisten zich proberen aan te sluiten bij de krijgsmacht, om op die manier militaire training te krijgen. Dat staat in een overheidsdocument dat is ingezien door zondagskrant Welt am Sonntag.

Om infiltratie door extremisten tegen te gaan wil de krijgsmacht rekruten voortaan laten doorlichten door de militaire inlichtingendienst. Daarvoor moeten dan wel de wetten die betrekking hebben op de krijgsmacht worden aangepast. Volgens de krant stemt het Duitse kabinet volgende week over de wetswijziging.

'Duitse leger wil screenen op extremisten'
'Duitse leger wil screenen op extremisten' (Foto: ANP)

Koerden: Turken vallen ook bij Kobani binnen

Ook in de buurt van de Noord-Syrische grensplaats Kobani zijn Turkse troepen Syrië binnengetrokken. Dat beweert de Koerdisch-Syrische militie YPG. Een Turkse overheidsfunctionaris ontkent en zegt dat Turkije slechts aan een grensmuur bij Kobani werkt.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten houdt het erop dat Turkse legervoertuigen er de Syrische grens zijn overgestoken. Vervolgens zouden ze er aarden wallen hebben opgeworpen, waarop protest volgde.

Volgens een Turkse overheidsfunctionaris, die niet bij naam wil worden genoemd, hebben de Turken aan de grens bij Kobani bouwmachines laten aanrukken. Onder bescherming van legervoertuigen graven ze er gaten voor de muur die daar moet verrijzen. Hij sprak tegen dat een van de voertuigen Syrisch grondgebied heeft betreden.

Opmars
Volgens de YPG is een dorp bij Kobani in de nacht van vrijdag op zaterdag door Turks geschut beschoten. Ook stellingen van de YPG in de noordwestelijke provincie Afrin zouden zijn bestookt.

Turkije viel woensdag enkele tientallen kilometers westwaarts van Kobani Syrie binnen om de opmars van de YPG te stuiten.

Koerden: Turken vallen ook bij Kobani binnen
Koerden: Turken vallen ook bij Kobani binnen (Foto: ANP)

Burkina Faso verbiedt billenverkiezing

De autoriteiten in Burkina Faso hebben een jaarlijkse verkiezing voor vrouwen met grote billen verboden. Volgens de regering in Ouagadougou is het evenement seksistisch.

Advertenties voor de Miss Bim Bim-verkiezing, die dit weekeinde voor de derde keer zou worden gehouden, lokten de afgelopen dagen verontwaardigde reacties uit. Op de posters stonden vrouwen afgebeeld met een extreem grote bilpartij. "Het is onze taak om alles op alles te zetten om het imago van vrouwen te beschermen'', zei minister Laure Zongo. De ophef op sociale media deed haar besluiten in te grijpen.

De man die het evenement wilde organiseren is zich van geen kwaad bewust en wilde juist bijdragen aan een positiever zelfbeeld van Afrikaanse vrouwen. Ook zei hij modeontwerpers te willen aanmoedigen meer Afrikaanse invloeden in hun kleding te verwerken.

Burkina Faso verbiedt billenverkiezing
Burkina Faso verbiedt billenverkiezing (Foto: BuzzO)

Rashford weer de held van Manchester United

Manchester United heeft ternauwernood drie punten gepakt in de uitwedstrijd tegen Hull City. In blessuretijd maakte Marcus Rashford het winnende doelpunt (0-1).

In de eerste helft ontbrak het beide teams vaak aan een goede eindpass, al kreeg zowel Hull als Manchester United wel een aantal mogelijkheden. Na negen minuten kopte Zlatan Ibrahimovic een voorzet van Anthony Martial net over. Aan de andere kant wist Luke Shaw net te voorkomen dat Robert Snodgrass de thuisploeg op voorsprong zette.

De grootste kans was echter voor Manchester United. Wayne Rooney dacht af te ronden na een prima pass van Juan Mata, maar Curtis Davies stond op de lijn om redding te brengen. Mata en Ibrahimovic kwamen vervolgens ook in scoringspositie, maar ze scoorden niet.

Een kwartiertje na de pauze greep Mourinho in met het inbrengen van Henrikh Mkhitaryan voor Martial. Ibrahimovic was dicht bij een doelpunt met een volley. De bal verdween via een Hull-speler net naast het doel. Nadat ook Marcus Rashford mocht invallen was ook Rooney kansrijk met een volley.

In de slotfase leek Paul Pogba even de schlemiel te worden, want een schot van Tom Huddlestone dat hij van richting veranderde verdween bijna in het doel van United. Ver in blessuretijd werd het toch nog 0-1. Rooney bediende Rashford, die zich opnieuw tot de held van The Mancunians kroonde.

Marcus Rashford bezorgt Man. United drie punten in blessuretijd. (PRO SHOTS/Action Images)
Marcus Rashford bezorgt Man. United drie punten in blessuretijd. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslag Willem II - Roda JC

De tweede wedstrijd van de vierde speelronde ging tussen Willem II en Roda JC. Het bleef 0-0. Voor de Tiburgers was het hun vierde punt deze competitie. Voor Roda JC is het hun derde punt. 

Willem II

0 - 0

Roda JC

 
 Gele kaart: Joppen, (Willem II), Ananou, Ajagun, (Roda JC)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: ?
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.Anholt
Lachman
Peters
Joppen (Koppers/55)
v.d.Boomen (Kali/84)
Falkenburg
Ojo
Calcan (Abubakar/62)
Sol
Haye
  v.Leer
Milec (Brouwers/56)
Ananou
Kum
v.Peppen
Rosheuvel
Ajagun
Auassar
v.Hyfte
Boysen (Noor/73)
Church (Mytides/85)

Zeker zestien buitenlandse slachtoffers ItaliŽ

De verwoestende aardbeving in Midden-Italië van woensdagochtend vroeg heeft, behalve 275 Italianen, ook minstens zestien niet-Italianen het leven gekost. Onder de buitenlandse slachtoffers zijn tien Roemenen.

Ook een Britse tiener en een echtpaar van middelbare leeftijd kwamen door het natuurgeweld om het leven. Eerder was al bekendgemaakt dat een Spaanse, een Canadees en een Albanees het leven hadden gelaten.

Het aantal omgekomen Roemenen loopt mogelijk nog op. Nog zestien Roemenen die in het rampgebied verbleven, worden vermist, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Boekarest zaterdag weten.

Door de aardbeving raakten 1300 mensen gewond, aldus de Italiaanse burgerbescherming.

Zeker zestien buitenlandse slachtoffers Italië
Zeker zestien buitenlandse slachtoffers Italië (Foto: ANP)

Koeman dankbaar met eigen doelpunt Swansea, Goal Fer niet genoeg tegen Leicester

Everton-trainer Ronald Koeman en doelman Maarten Stekelenburg hadden aan een eigenaardige eigen goal genoeg om het Stoke City van Erik Pieters te verslaan. Het werd 1-0.

De thuisploeg had niet veel tijd nodig om zichzelf te laten zien. In de vijfde minuut was het Kevin Mirallas die na een slimme loopactie van Yala Bolasie, zich tussen de verdedigers wurmde om vervolgens zijn inzet naast het doel te zien belanden.

The Toffees waren de bovenliggende partij, en het leek een kwestie van tijd voordat dit effect zou gaan sorteren. Een crosspass van Mirallas kon door aankoop Ashley Williams worden gekopt, waarna de bal door Peter Crouch van de lijn kon worden gehaald in de 25e minuut.

Het sterke keeperswerk van Shay Given zorgde ervoor dat Stoke City de rust bereikte zonder tegendoelpunt. Toch werd diezelfde Ierse sluitpost in de tweede helft de schlemiel en held tegelijkertijd. Leighton Baines mocht in de 51e minuut aanleggen voor een strafschop en zag zijn poging gekeerd worden door Given. De bal belandde via de goalie op de paal, waarna het leder via het hoofd van Givens alsnog het doel inrolde: 1-0.

De formatie van Koeman verzuimde die score uit te bouwen en mocht van geluk spreken dat Marko Arnautovic in de slotfase niet 1-1 maakte voor Stoke.


Leicester City heeft de eerste overwinning van het seizoen gepakt. 'The Foxes' waren thuis met 2-1 te sterk voor het Swansea van Leroy Fer.

De landskampioen was duidelijk de betere ploeg in de beginfase van de confrontatie. Swansea beperkte zich tot de counter en het sterke spel van The Foxes leek snel beloond te worden. Omdat Leicester aan een ingeving van Danny Drinkwater genoeg had, kon de trouwe achterban juichen na dik een halfuur voetballen. De middenvelder pakte de bal af, waarna hij met een mooie steekpass Jamie Vardy wist te bereiken: 1-0.

Direct na rust breidde Wes Morgen de marge uit door een sublieme assist van Robert Huth te verzilveren: 2-0. Een overwinning met grotere cijfers lag op de loer voor de Premier League-kampioen, terwijl het team uit Wales met man en macht de aanvallen probeerde te keren.

Riyad Mahrez kreeg in de 56e minuut dé mogelijkheid op een derde treffer. De Algerijn mikte een strafschop in de linkerhoek, de plek die ook goalie Łukasz Fabiański koos en daarmee redding kon brengen.

Chelsea ook langs Burnley, Arsenal voor rust al klaar met Watford

Chelsea staat ook na drie speelronden in de Premier League nog op een maximale score. De formatie van manager Antonio Conte rekende af met Burnley. Het werd 3-0. 

Op Stamford Bridge kon het thuispubliek binnen tien minuten al juichen. Vanuit een snelle counter kwam de bal uiteindelijk bij Eden Hazard, die vanaf de rand van het strafschopgebied fraai scoorde. Even later scoorde de Belg bijna nog eens, maar de bal werd nog net van de lijn gehaald.

Chelsea bleef echter domineren en de tweede treffer hing al enige tijd in de lucht toen die ook viel. Diego Costa bediende Willian, die in de benedenhoek raak schoot: 2-0. Via Chris Arfield kwam Burnley meteen daarna bijna terug in de wedstrijd. Zijn schoot verdween net naast het doel.

Na de pauze misten The Blues een aantal prima kansen om verder uit te lopen. Onder meer Costa en Hazard hadden mogen scoren voor hun ploeg. Pas in de 89ste minuut werd het alsnog 3-0, toen invaller Pedro bij de tweede paal Victor Mose vrij zag staan.

Chelsea is na drie speelronden voorlopig koploper van Engeland, al kunnen Manchester City, Manchester United en Hull City later dit weekend nog langszij komen.


Arsenal heeft de eerste competitiezege van het seizoen binnen. Op Vicarage Road kende het elftal van Arsène Wenger weinig problemen met Watford. Het werd 1-3. 

Bij Watford begon nieuweling Daryl Janmaat op de bank, terwijl basisspeler Nordin Amrabat een hoofdrol speelde bij de openingstreffer. De oud-PSV'er deelde een flinke beuk uit aan Alexis Sánchez, die de arm van Amrabat tegen zijn hoofd kreeg. Scheidsrechter Friend gaf een penalty en Santi Cazorla schoot door het midden raak.

De gastheer leek daarna iets beter in de wedstrijd te komen, al hoefde doelman Petr Cech alleen serieus in actie te komen toen Laurent Koscielny hem bijna passeerde. Kort voor de pauze sloeg Arsenal tweemaal toe. Sánchez mikte raak uit een pass van Theo Walcott en even later knikte Mesut Özil een afgemeten voorzet van de Chileen binnen.

Nadat Walcott in de tweede helft een aardige kans op een vierde goal liet liggen, wist Watford iets terug te doen. De inzet van Étienne Capoue werd nog geblokt, maar daarna was het via invaller Roberto Pereyra wel raak: 1-3. Cech moest vervolgens redding brengen om te voorkomen dat de thuisploeg via Pereyra en Odion Ighalo nog verder terugkwam.

The Gunners kwamen in het restant van de wedstrijd niet echt meer in de problemen en zo is de eerste competitiezege een feit. Watford is nog altijd op zoek naar de eerste driepunter van dit seizoen.

Vakantiegangers voor het laatst in de file

Voor het laatst deze zomer staan vakantiegangers dit weekend in lange files op de Europese wegen. De meeste vertraging is op de wegen terug naar het noorden. De VID telde zaterdagmiddag bijna 500 kilometer door heel Frankrijk.

Die files zijn extra vervelend omdat de Franse weerdienst voor 43 departementen code oranje heeft afgegeven: hier en daar liep de temperatuur op tot 38 graden.

De druktste zaterdag in Frankrijk was op 13 augustus. Toen telde de verkeersdienst in totaal 855 kilometer.

Vakantiegangers voor het laatst in de file
Vakantiegangers voor het laatst in de file (Foto: ANP)

Met 100.000 Mysterylanders feesten in de zon

Bijna honderdduizend mensen vieren dit weekend feest op de zonovergoten 23e editie van dancefestival Mysteryland. Liefhebbers uit negentig verschillende landen gaan zaterdag en zondag op het Floriadeterrein in Haarlemmermeer uit hun dak bij optredens van meer dan driehonderd artiesten en genieten van de uitgebreide randprogrammering vol theater, kunst en cultuur. Het massale dansfestijn duurt dit jaar voor de tweede keer een heel weekend en biedt tienduizend gelukkigen een plekje op de naastgelegen festivalcamping.

De sfeer zat er volgens general manager Martijn van Daalen en marketing manager Clayton Fredrik al vroeg goed in. "Het feest begon vrijdagavond al op de camping", schetst Van Daalen zaterdagmiddag. "Vorig jaar konden we vijfduizend kampeerders kwijt. Omdat dat zo goed verliep, mochten we van de gemeente dit jaar de capaciteit verdubbelen." Op het kampeerterrein kwamen vrijdagnacht al wat dj's langs voor de pre-party. Zo draaiden Dave Clarke en Laidback Luke een unieke set samen. "Dat vind ik een van de mooiste dingen van Mysteryland",vertelt Fredrik. "Je ziet hier dingen gebeuren die je niet snel ergens anders tegenkomt. Omdat wij met veel dj's al jarenlang een warme band onderhouden, zijn ze hier vaak wel in voor een uitstapje buiten hun comfortzone." De tweede nacht op de camping staat er nog zo'n bijzondere samenwerking op stapel. Dan draaien Afrojack en Benny Rodrigues samen een techno-set voor de campinggasten.

De organisatie schat dat dit weekend zo'n negentig verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd zijn op het festivalterrein. Fredrik: "Van de Faeröer eilanden tot Fiji." Ongeveer de helft van de campinggasten komt vanuit het buitenland naar Haarlemmermeer voor het dansfestijn.

Insmeerteams
Het stralende weer draagt zaterdag extra bij aan de feestvreugde. Om bezoekers te behoeden voor uitdroging en verbranding trof de organisatie voorzorgsmaatregelen. Zo zijn her en der op het terrein extra luifels geplaatst om schaduwplekken te creëren, is het aantal gratis-water-punten uitgebreid, zijn er 'insmeerteams' actief om bezoekers die rood aanlopen te beschermen tegen verbranding en worden de festivalgangers actief geattendeerd op de noodzaak van voldoende water drinken. Van Daalen verwacht geen problemen met de zomerse temperaturen. "Wij zijn goed voorbereid en de bezoekers ook. Veel mensen hebben zelf zonnebrand mee en komen met waterpistooltjes, die we voor de gelegenheid toestaan op het terrein."

De eerste festivaldag is met 55.000 bezoekers uitverkocht. Zij krijgen onder meer optredens van Don Diablo, Lost Frequencies, Sam Feldt, Wildstylez en Sander van Doorn voorgeschoteld. Afrojack sluit zaterdagavond op het hoofdpodium af met een speciaal voor Mysteryland ontworpen licht-, geluid- en vuurwerkspektakel. Voor zondag zijn nog kaarten te koop. Dan staan onder anderen Martin Garrix, Boys Noize, Robin Schulz, De Jeugd van Tegenwoordig en Charly Lownoise & Mental Theo op het affiche. Diplo sluit de tweede dag op het hoofdpodium af.

Met 100.000 Mysterylanders feesten in de zon
Met 100.000 Mysterylanders feesten in de zon (Foto: BuzzE)

Terreurexperts Europol naar Griekenland

Politieorganisatie Europol stuurt binnen enkele weken tweehonderd terreurexperts naar Griekenland om in migrantenkampen te screenen op terroristen. Dat heeft Europol-directeur Rob Wainwright gezegd in een interview met de Britse Evening Standard.

"De agenten zullen roulerend worden ingezet op de Griekse eilanden en misschien in Italië", aldus Wainwright. "Het wordt een tweede verdedigingslinie. We hopen sommige mensen in te zetten in de kampen waar de vluchtelingen, de asielzoekers, worden ondergebracht. We maken ons zorgen over verhalen dat in deze opvangcentra mensen worden geradicaliseerd."

Wainwright zei verrast te zijn dat terreurbeweging Islamitische Staat niet meer gebruik heeft gemaakt van de vluchtelingencrisis om extremisten in Europa te krijgen. Het aantal buitenlandse strijders dat met valse papieren het continent bereikt, neemt evenwel toe.

Terreurexperts Europol naar Griekenland
Terreurexperts Europol naar Griekenland (Foto: ANP)

Borussia Dortmund en Wolfsburg starten Bundesliga met overwinning

De Bundesliga-confrontatie tussen FC Augsburg en VfL Wolfsburg, een duel met Nederlandse inbreng, is door Die Wölfe gewonnen met 0-2. Bij de gastheren stonden de Nederlandse verdedigers Paul Verhaegh en Jeffrey Gouweleeuw in de basis, terwijl Bas Dos in de punt startte bij Die Wölfe. Pas in de 36e minuut van het duel kregen de bezoekers de eerste kans van het duel.

Dost legde een bal pan klaar voor Daniel Didavi, waarna de voormalige Stuttgartspeler zijn inzet in het doel van sluitpost Marwin Hitz wist te werken: 0-1. Een geweldige bekroning voor de eerste kans voor Wolfsburg.

De Volkswagen-club bleef aandringen en kreeg via Dost kansen op meer, maar de Nederlander faalde opzichtig. Ook na de theepauze waren de bezoekers de betere equipe. In de slotfase had Jakub Blaszczykowski het duel definitief op slot kunnen gooien. De inzet van de Pool ging alleen jammerlijk naast. Linksback Ricardo Rodriguez scoorde uiteindelijk alsnog voor Wolfsburg door een counteraanval af te ronden: 0-2.


Borussia Dortmund is het seizoen begonnen met een nipte zege op 1. FSV Mainz 05. Pierre-Emerick Aubameyang was de man van de wedstrijd. Het weerd 2-1.

De Gabonese international was na ruim een kwartier spelen voor het eerst trefzeker, vanuit een voorzet van André Schürrle. Borussia Dortmund had veel balbezit (74 procent) en het creëerde de nodige kansen. Toch moest het thuispubliek tot de 89ste minuut wachten op de beslissing.

Na een overtreding in het strafschopgebied mocht Aubameyang aanleggen van elf meter en hij maakte geen fout. Yoshinori Muto deed in blessuretijd iets terug, maar het bleef bij 2-1.


Klaas-Jan Huntelaar is met Schalke dramatisch aan het seizoen begonnen. Op bezoek bij Eintracht Frankfurt wisten ze niet te scoren. De thuisploeg kwam via Alexander Meier al snel op voorsprong en dat bleek genoeg om drie punten te kunnen bijschrijven. In de 68e minuut kreeg Frankfurt nog een uitgelezen mogelijkheid om op 2-0 te komen, maar Meier faalde vanaf de penaltystip.

Amsterdam heel even nerd-hoofdstad van Nederland

Op de foto met Iron Man, zij aan zij staan met een levensgrote Transformer of tellen hoeveel versies van Harley Quinn je tegenkomt. Het kan weer, dit weekend, want er is weer Comic Con. In de Amsterdam RAI vindt de eerste editie plaats van Amsterdam Comic Con, dat twee dagen duurt.

De conventie wordt georganiseerd door Showmasters, dat al twee decennia ervaring heeft met het bedenken en uitvoeren van dit soort evenementen in het Verenigd Koninkrijk. Amsterdam Comic Con is de eerste stap in een Europese expansie: in oktober volgt een beurs in Berlijn en een tweede editie van Amsterdam Comic Con staat al in de agenda voor volgend jaar augustus. Het is ook een kenmerk van een groeiende scene op het gebied van popcultuurbeurzen; naast de kleinere, minder bekende cosplay-evenementen en beurzen (zoals Elfia en Animecon) is Amsterdam Comic Con al het tweede evenement dat de naam 'comic con' toepast (na Dutch Comic Con, dat al twee edities in Utrecht heeft gehad). Hiermee wordt een link, zij het een figuurlijke, gelegd met vergelijkbare evenementen in de VS, waar het ontmoeten van celebrities net zo centraal staat als het kopen van massa's strips.

Ook in Amsterdam zijn diverse bekendheden uit heden en verleden aanwezig; ruim twintig acteurs uit films en tv-series zijn afgereisd naar Amsterdam om met fans op de foto te gaan (tegen betaling, dat wel), talks te houden en handtekeningen uit te delen (opnieuw tegen betaling). Het is voor Nederlandse nerds en fans van popcultuur een kans om bekende gezichten in het echt te zien, zonder daarvoor naar het buitenland te hoeven afreizen. Onder andere Margot Kidder (Lois Lane tegenover Christopher Reeves Superman), Sean Astin (Samwise Gamgee uit The Lord of the Rings) en Ian McDiarmid (Emperor Palpatine uit Star Wars) waren vandaag beschikbaar voor fans.

Morgen is de tweede en laatste dag van Amsterdam Comic Con. Volgend jaar, in het weekend van 5 augustus, belooft Showmasters een groter evenement te organiseren.

Sean Astin en Sylvester McCoy tijdens Amsterdam Comic Con
Sean Astin en Sylvester McCoy bespreken hun ervaringen tijdens de opnames van The Lord of the Rings en The Hobbit

Brug stort op Engelse snelweg

Op de drukke snelweg M20 in Kent is een voetgangersbrug boven een snelweg ingestort. Volgens de Britse politie heeft een te hoge vrachtwagen de brug geramd. Er zou zeker 1 gewonde gevallen zijn.

Er zouden zeker 2 voertuigen onder de brug terecht gekomen zijn. De brug staat op instorten. Op foto's is te zien dat er waarschijnlijk werkzaamheden aan de brug gaande waren, aangezien er een tijdelijke afzetting te zien is.

De zesbaans snelweg is helemaal geblokkeerd, waardoor er lange files ontstaan zijn in de brandende zon.

TK2017: D66 wil 'kansen voor iedereen'

D66 wil ongelijke kansen in de samenleving bestrijden. Ook wil de partij investeren in de toekomst met geld voor onder meer onderwijs, innovatie, cultuur en defensie. Dat staat in het verkiezingsprogramma dat vrijdag is gepresenteerd onder de naam 'Samen sterker - kansen voor iedereen'.

D66 wil onder meer 'brede buurtscholen' waar "ieder kind vanaf 2 jaar gelijke kansen krijgt" door goed onderwijs en waar aandacht is voor gezond leven. Ook zijn investeringen nodig in docenten. Die moeten bovendien door minder regels en minder lesuren de ruimte krijgen om goed onderwijs te geven.

D66 wil ongelijke kansen ook verkleinen door de tweedeling aan te pakken die is ontstaan door vaste en tijdelijke arbeidscontracten. Een vast contract moet voor iedereen bereikbaar zijn, als het aan D66 ligt.

Aanpak van ongelijke kansen
De partij handhaaft de pro-Europese standpunten. D66 wil wel een democratischer en slagvaardiger Europa. En dat Nederland vooroploopt met schone energie: kolencentrales moeten sluiten en er moeten onder meer investeringen komen in groene ondernemers.

De presentatie van het programma, dat nog wel definitief moet worden vastgesteld, vond plaats in de Van Ostadeschool in de multiculturele Haagse Schilderswijk. D66-leider Alexander Pechtold liet weten dat die plek niet toevallig is gekozen, omdat het een school is die niet goed presteerde maar zich enorm heeft verbeterd.

Pechtold zei dat Nederland er best goed voor staat, na "een moeilijke periode van hervormingen en bezuinigingen". Daarom is het volgens hem nodig om te investeren, ook in de aanpak van ongelijke kansen. "Opleiding en een niet-westerse achtergrond kunnen bepalend zijn in je leven", aldus Pechtold.

D66 wil 'kansen voor iedereen'
D66 wil 'kansen voor iedereen' (Foto: ANP)

Tottenham knokt zich na rust naast Liverpool

Tottenham Hotspur heeft op eigen terrein een puntje gepakt tegen Liverpool. De Londense thuisploeg moest na rust een achterstand zien weg te werken. Het werd 1-1. 

Het was onder meer aan Michel Vorm te danken dat Tottenham in de openingsfase op de been bleef. De doelman moest na vijf minuten ingrijpen bij een uitstekende scoringskand voor Philippe Coutinho. Vorm kon met zijn voet knap redding brengen.

Vincent Janssen, de andere Nederlander bij de Spurs, begon op de bank. Na bijna een halfuur mocht de spits echter invallen voor de geblesseerde Kyle Walker. Beide teams leken doelpuntloos te gaan rusten, totdat Erik Lamela een overtreding beging op Roberto Firmino en James Milner de strafschop benutte.

Direct na de pauze wist Georginio Wijnaldum de voorsprong bijna te verdubbelen voorLiverpool. Zijn afstandsschot verdween maar rakelings over de kruising. Even later was het wel raak, maar vanwege buitenspel ging de treffer van Sadio Mané niet door.

Tottenham had in aanvallend opzicht tot dat moment amper wat laten zien. Harry Kane en ook invaller Janssen konden voorin geen vuist maken. Toch kwam de thuisploeg langzaam beter in de wedstrijd en werd het na 72 minuten toch nog 1-1. Danny Rose knalde raak op aangeven van Lamela.

'Geen Arabische Lente in Zimbabwe'

Tegenstanders van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe hoeven niet te hopen op een Arabische Lente. Mugabe laat zich niet afzetten als president. Dat heeft hij vrijdag gezegd na de meest gewelddadige protesten tegen zijn bewind in twintig jaar.

De Zimbabwaanse politie zette in de hoofdstad Harare traangas in tegen betogers van de oppositie. Zij hadden echter toestemming van de rechter voor hun demonstratie.

In Zimbabwe klinken steeds vaker protesten tegen het beleid van de 92-jarige president. Het land gaat gebukt onder economische malaise, geldgebrek en hoge werkloosheid. Mugabe heeft inmiddels het land verlaten, hij gaat naar Kenia voor een congres over Afrikaanse ontwikkeling.

De term Arabische Lente komt van een reeks van protesten en revoluties in landen als Tunesië, Egypte en Libië.

'Geen Arabische Lente in Zimbabwe'
'Geen Arabische Lente in Zimbabwe' (Foto: ANP)

Politie arresteert plunderverdachten Amatrice

De Italiaanse politie heeft zaterdag twee mannen opgepakt die zij verdenkt van het plunderen van huizen in het door de aardbeving verwoeste dorp Amatrice. Het tweetal is onmiddellijk afgevoerd naar een politiebureau in Rome uit angst dat omstanders hun wat wilden aandoen, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica.

De twee verdachten, beiden dertigers, beweren dat ze in het rampgebied een helpende hand wilden toesteken. Ze hadden honderden kilometers gereisd. De politie zoekt nog naar eventueel verstopte buit.

De aardbeving van woensdagochtend maakte het Midden-Italiaanse dorp Amatrice nagenoeg met de grond gelijk. Er vielen 230 doden. Italië herdenkt de slachtoffers zaterdag met een dag van nationale rouw.

Politie arresteert plunderverdachten Amatrice
Politie arresteert plunderverdachten Amatrice (Foto: ANP)

Duitse bazen: versoepel regels vluchtelingen

Duitse werkgevers willen soepeler arbeidswetgeving om vluchtelingen sneller in de arbeidsmarkt te kunnen opnemen. Dat heeft Steffen Kampeter, secretaris van het werkgeversverbond BDA, tegen de Duitse krant Rheinische Post gezegd.

De regels voor tijdelijke aanstellingen moeten worden verruimd om mensen zonder beroepservaring betere kansen te geven, zei Kampeter. Ook moeten er maatregelen worden genomen om vluchtelingen gerichter voor te bereiden op een baan of opleiding.

Bondskanselier Angela Merkel heeft volgens mediaberichten de bazen van de belangrijkste Duitse concerns uitgenodigd voor een top over een betere integratie van vluchtelingen in de arbeidsmarkt. Het overleg vindt 14 september plaats in Berlijn.

Duitse bazen: versoepel regels vluchtelingen
Duitse bazen: versoepel regels vluchtelingen (Foto: ANP)

Kendall geweigerd door Uber

Kendall Jenner staat op de zwarte lijst van taxiservice Uber. Het model moest daarom vrijdagavond door haar halfzus Kim Kardashian naar een feestje worden gebracht.

'Ugh! Ik moet Kendall de hele nacht rondrijden omdat ze is geweigerd door Uber. Waarom Uber?! Ze is een 'model' passagier!', tweette Kim. De Mirror plaatste zaterdag foto's van Kendall en haar blonde privéchauffeur Kim, die haar afleverde en weer kwam ophalen bij een club in Hollywood.

Het is niet bekend waarom Kendall is geweigerd door Uber.

Kendall geweigerd door Uber
Kendall geweigerd door Uber (Foto: BuzzE)

Pole Rosberg, Verstappen tweede in kwalificatie

Nico Rosberg start morgen tijdens de Grand Prix van België op het circuit van Spa-Franchorchamps van pole-position. Max Verstappen noteerde de tweede tijd mag daarom voor het eerst vanaf de eerste startrij vertrekken.

Lewis Hamilton ging het eerste deel van de kwalificatie in met de wetenschap dat hij door het wisselen van diverse motoronderdelen een gridpenalty had van 55 plaatsen en morgen dus sowieso vanaf de laatste plek moet vertrekken. Hij liet de kwalificatie dan ook lopen en noteerde geen snelle tijden. Voor Fernando Alonso verliep de kwalificatie teleurstellend. Zijn McLaren viel direct na het uitrijden van de pitstraat al stil. Daniil Kvyat kwam niet verder dan de negentiende tijd, terwijl Pascal Wehrlein in de Manor wel het tweede deel haalde.

In het tweede deel van de kwalificatie noteerden Rosberg, beide Ferrari's en Daniel Ricciardo hun snelste tijd op de soft band en zullen daar morgen dus ook de race op starten. Verstappen koos echter voor de super soft band.

In het derde deel van de kwalificatie noteerde Verstappen aanvankelijk de snelste tijd, maar al snel dook Rosberg hier anderhalf tiende onder. In de slotfase konden geen van beide hun tijd nog verbeteren. Danniel Ricciardo leek derde te gaan worden, maar zijn tijd werd op het einde nog verbeterd door de Ferrari's van Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel. 

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:46.744   6
2 M. Verstappen Red Bull 1:46.893 +0:00.149 6
3 K. Räikkönen Ferrari 1:46.910 +0:00.166 5
4 S. Vettel Ferrari 1:47.108 +0:00.364 6
5 D. Ricciardo Red Bull 1:47.216 +0:00.472 6
6 S. Perez Force India 1:47.407 +0:00.663 6
7 N. Hülkenberg Force India 1:47.543 +0:00.799 6
8 V. Bottas Williams 1:47.612 +0:00.868 6
9 J. Button McLaren 1:48.114 +0:01.370 3
10 F. Massa Williams 1:48.263 +0:01.519 3
11 R. Grosjean Haas F1 1:48.316   6
12 K. Magnussen Renault 1:48.485 +0:00.169 6
13 E. Gutierrez Haas F1 1:48.598 +0:00.282 6
14 J. Palmer Renault 1:48.888 +0:00.572 6
15 C. Sainz Toro Rosso 1:49.038 +0:00.722 3
16 P. Wehrlein Manor 1:49.320 +0:01.004 4
17 F. Nasr Sauber 1:48.949   6
18 E. Ocon Manor 1:49.050 +0:00.101 7
19 D. Kvyat Toro Rosso 1:49.058 +0:00.109 6
20 M. Ericsson Sauber 1:49.071 +0:00.122 6
21 L. Hamilton Mercedes 1:50.033 +0:01.084 4
22 F. Alonso McLaren -:--.--- -:--.--- 1

ItaliŽ rouwt en begraaft aardbevingsdoden

Het openbare leven in Italië is zaterdag tot stilstand gekomen ter nagedachtenis aan de bijna driehonderd doden die door de aardbeving van woensdagochtend zijn gevallen. Tal van politici en bestuurders hebben zich in Ascoli Piceno verzameld voor een staatsbegrafenis voor 35 slachtoffers.

Van de 35 doodskisten in de sportzaal in het Italiaanse stadje, dat niet ver van de zwaar getroffen dorpen Amatrice en Accumoli ligt, waren er twee klein en witgelakt. Daarin lagen de stoffelijke resten van twee van de 21 kinderen die door de aardbeving zijn omgekomen.

Amatrice heeft met 230 doden de meeste slachtoffers te betreuren. Onder hen waren ook enkele toeristen, maar geen enkele Nederlander.

President Sergio Mattarella bezocht zaterdagochtend het rampdorp Amatrice voordat hij naar de uitvaartmis in Ascoli Piceno ging.

Italië rouwt en begraaft aardbevingsdoden
Italië rouwt en begraaft aardbevingsdoden (Foto: ANP)

Troostende woorden Obama voor weduwe Toots

Ook de Amerikaanse president Barack Obama heeft de weduwe van de Belgische jazzlegende Toots Thielemans zijn medeleven betuigd. In de uitvaartdienst voor de mondharmonicavirtuoos zaterdagochtend in Terhulpen werd een brief van Obama voorgelezen.

"Beste Huguette, moge de muziek van Toots je leiden en troost bieden", schreef Obama. "Ik weet zeker dat ze dat voor ieder van ons zal doen." De Amerikaanse jazzpianist Kenny Werner, een goede vriend van Toots, las de brief voor.

De wereldberoemde mondharmonicaspeler, die maandag op 94-jarige leeftijd in een Belgisch ziekenhuis overleed, had ook een Amerikaans paspoort en woonde jaren in New York. Onder de ongeveer zeshonderd mensen die zaterdagochtend Toots' uitvaartdienst bijwoonden, was ook de Amerikaanse ambassadeur in België.

Ook premier Charles Michel en prins Laurent maakten hun opwachting.

Troostende woorden Obama voor weduwe Toots
Troostende woorden Obama voor weduwe Toots (Foto: BuzzE)

John Cleese praat met BBC over terugkeer

John Cleese heeft de hoofdrol aangeboden gekregen in een grote nieuwe sitcom van de Britse omroep BBC. De komiek en de omroep voeren op dit moment gesprekken over het tv-project. Dat meldt de Telegraph zaterdag op gezag van het hoofd van de komedie-afdeling van de BBC.

Cleese, die furore maakte met BBC-series als Fawlty Towers en Monty Python's Flying Circus, liet vorig jaar nog weten nooit meer voor de omroep te willen werken omdat de leiding daar 'geen flauw benul heeft wat ze aan het doen is'.

Shane Allen, hoofd-komedie van de BBC, maakt nu bekend dat er toch weer gesprekken worden gevoerd met Cleese over een speciaal voor hem geschreven komedieserie. "Hij is een echte komediegod, de deur staat altijd open voor hem."

John Cleese praat met BBC over terugkeer
John Cleese praat met BBC over terugkeer (Foto: BuzzE)

TK2017: Rutte - kampioen van wie vooruit wil

Premier Mark Rutte, die opnieuw lijsttrekker wordt van de VVD, wil "de spreekbuis, de kampioen worden van de mensen die vooruit willen." Dat zei hij zaterdagmiddag tijdens een ontmoeting met journalisten op een Haags terras.

Hij doelt op de volgens hem grote groep Nederlanders die als "grondtoon" hanteren dat we problemen met elkaar oplossen, een "stille zwijgende meerderheid."

Volgens Rutte dreigt er echter een "giftig pessimisme" Nederland binnen te sluipen. Hij wil in gesprek met Nederland en hoopt ook de mensen die voor dat pessimisme gevoelig zijn, bij de discussie te betrekken. Bij de discussie over de volgende stap die moet worden gezet, moet worden gekeken naar wat Nederland allemaal heeft bereikt en naar welke kansen er liggen. Hij begrijpt naar eigen zeggen intussen wel degelijk dat mensen vragen hebben over hun baan, hun pensioen en de eventuele zorg voor hun ouders.

De bestrijding van pessimisme plus zijn "ongelofelijke drive" om die volgende stap te zetten maken dat hij opnieuw premier wil worden. "Het is gewoon niet af", aldus Rutte.

Rutte: kampioen van wie vooruit wil
Rutte: kampioen van wie vooruit wil (Foto: ANP)

TK2017: Samsom - ik heb de fractie verwaarloosd

PvdA-leider Diederik Samsom vindt dat hij zijn fractie "verwaarloosd" heeft. In een interview zaterdag met NRC zegt hij vooral in het begin van deze kabinetsperiode te weinig aandacht te hebben gehad voor zijn collega-PvdA'ers in de Tweede Kamer.

"Ik had Kamerleden meer moeten coachen. Uit de fractie is niet gehaald wat erin zat. Ik heb de couveusebaby verwaarloosd." Volgens Samsom was hij er vooral op gebrand het kabinet-Rutte II tot een succes te maken, waardoor zijn aandacht voor andere aspecten van het partijleiderschap in het gedrang kwam.

Door als PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer te blijven hoopte hij het sociaal-democratische profiel van zijn partij scherp te houden. Sommigen zagen echter een politicus die vooral op leek te komen voor de coalitie van zijn partij met de VVD. Een van de gevolgen hiervan was een botsing tussen Samsom en opstandige Kamerleden over strafbaarstelling van illegaliteit. Vier PvdA-Kamerleden verlieten onder Samsom teleurgesteld de fractie.

Opdracht
Uit de gesprekken die Samsom deze zomer met potentiële kiezers heeft gehad trekt hij de conclusie dat "de opdracht van de PvdA verschuift". Richtte zijn partij zich samen met de VVD de afgelopen vier jaar vooral op economisch herstel, de komende tijd zullen de sociaal-democraten zich meer gaan bezig houden met sociaal-culturele kwesties. Dat is volgens Samsom een "nog veel grotere uitdaging".

In het debat over deze kwesties wil de PvdA-leider "explicieter maken waar Nederland voor staat". Wie kiest voor de Nederlandse waarden van tolerantie, vrijheid en gelijkwaardigheid "hoort erbij, wie die waarden verwerpt niet".

Samsom: ik heb de fractie verwaarloosd
Samsom: ik heb de fractie verwaarloosd (Foto: ANP)

Halina: Ik wil nog steeds een man (en ook een kind)

Halina Reijn was euforisch toen ze hoorde dat haar hartsvriendin Carice van Houten zwanger was van Guy Pearce. "Ik wist dat zij het graag wilde, ook met een partner en alles kloppend. We waren beiden extatisch van geluk", vertelde Halina vrijdagavond in Linda's Zomerweek, de laatste van dit vierde seizoen. Hierin vroeg Linda de Mol aan Halina of het voor haar niet moeilijk is dat Carice binnenkort een baby krijgt, terwijl de 40-jarige Halina zelf ook een kinderwens heeft.

Halina is niet bang dat haar vriendschap met Carice verandert na de geboorte van het kind. Halina: "Heel eventjes kwam er een moment dat ik dacht 'oh, maar raken we elkaar dan niet kwijt?' Zij krijgt een ander leven. Maar ik heb het ook met andere vriendinnen wel meegemaakt. Dat trekt ook weer heel snel bij, vind ik. Ik had het erger verwacht. De banden met Hadewych (Minis) en Esmee (de vrouw van Thomas Acda) en mijn zussen bleven ook heel intens nadat zij kinderen kregen. Maar Carice is mijn soulmate, ze is meer dan een vriendin. Mijn mannetje ook."

Halina is altijd openhartig geweest over haar ongewenst kinderloze leven, maar deelt met Carice vooral vreugde. "Het is heel stom en egoïstisch misschien, maar ik heb wel gedacht: oh nee, ben ik nu dan de allerlaatste van mijn generatie die dat dan niet heeft? Die gevoelens had ik. Maar heel snel veranderde dat in pure vreugde en ook zorgen om alle dingen die erbij komen kijken. Dat heeft alles te maken met hoe close we zijn, ik raakte heel betrokken bij alles wat Carice nu meemaakt. Ik was eigenlijk al heel snel alleen nog maar bezig met de dagelijkse beslommeringen rondom dat proces. Het kind groeit op in een grotere groep dan alleen het gezinnetje en ik hoop dat ik ook in het leven van dit kind een rol mag spelen."


RšikkŲnen snelste in VT3, problemen Verstappen

Kimi Räikkönen heeft in de laatste vrije training op Spa-Franchorchamps de snelste tijd neergezet. De coureur van Ferrari reed op supersofts en hield Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel, respectievelijk de nummers twee en drie, achter zich.

Max Verstappen had problemen met zijn bolide en moest bijna de gehele vrije training aan zich voorbij laten gaan. De Nederlander kon maar twee rondes rijden, vanwege een probleem met de versnellingsbak. Het is nog onduidelijk of de bak gewisseld moet worden. Als dat gebeurt, volgt er een gridstraf voor Verstappen.

Om 14.00 uur begint de kwalificatie voor de Grote Prijs van België. Dan zullen we weten hoe het grid er morgen bij de race uit zal zien.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:47.974   11
2 D. Ricciardo Red Bull 1:48.189 +0:00.215 18
3 S. Vettel Ferrari 1:48.297 +0:00.323 12
4 V. Bottas Williams 1:48.504 +0:00.530 17
5 L. Hamilton Mercedes 1:48.635 +0:00.661 20
6 N. Hülkenberg Force India 1:48.739 +0:00.765 12
7 N. Rosberg Mercedes 1:48.742 +0:00.768 19
8 F. Massa Williams 1:48.783 +0:00.809 21
9 S. Perez Force India 1:48.915 +0:00.941 12
10 R. Grosjean Haas F1 1:49.272 +0:01.298 16
11 F. Alonso McLaren 1:49.453 +0:01.479 9
12 E. Gutierrez Haas F1 1:49.631 +0:01.657 16
13 J. Button McLaren 1:49.665 +0:01.691 10
14 K. Magnussen Renault 1:49.716 +0:01.742 11
15 P. Wehrlein Manor 1:49.761 +0:01.787 15
16 D. Kvyat Toro Rosso 1:50.023 +0:02.049 9
17 C. Sainz Toro Rosso 1:50.078 +0:02.104 9
18 J. Palmer Renault 1:50.241 +0:02.267 11
19 F. Nasr Sauber 1:50.420 +0:02.446 13
20 E. Ocon Manor 1:50.693 +0:02.719 18
21 M. Ericsson Sauber 1:51.319 +0:03.345 5
22 M. Verstappen Red Bull -:--.--- -:--.--- 2

Regionale hittegolf in Limburg

Voor de tweede keer deze zomer is er in Limburg sprake van een hittegolf. Dat zeggen meerdere weerdiensten. Zaterdag liep het kwik bij het meetpunt van de KNMI in Arcen op tot 25 graden, voor de vijfde dag op rij. Drie dagen daarvan werd het zelfs warmer dan 30 graden, waardoor er in Limburg officieel sprake is van een hittegolf.

De verwachting is dat in Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en de Achterhoek in de loop van zaterdagmiddag aan de voorwaarden voor een regionale hittegolf wordt voldaan.

Voor een landelijke hittegolf moet het in De Bilt ook minstens vijf dagen achtereen 25 graden of warmer worden, waarvan er minstens drie tropisch moeten zijn. Als het kwik in De Bilt zaterdag oploopt tot 30 graden, is de landelijke hittegolf een feit.

De hitte gaat plaatselijk gepaard met een toenemende kans op regen- en onweersbuien.

Regionale hittegolf in Limburg
Regionale hittegolf in Limburg (Foto: ANP)

Turkse vliegtuigen bestoken Syrische Koerden

Turkse gevechtsvliegtuigen en artillerie hebben zaterdag woonhuizen en stellingen van Koerdische milities bij de stad Jarablus in het noorden van Syrië aangevallen. Dat melden het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de met de Koerden verbonden Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

De Militaire Raad van Jarablus, die deel uitmaakt van de SDF, zei dat bij de aanval op het dorp al-Amarna burgerslachtoffers zijn gevallen. De raad sprak van "een gevaarlijke escalatie die het lot van de regio bedreigt".

Koerdische milities vormen een belangrijk onderdeel van de SDF, die met steun van onder meer de Verenigde Staten voornamelijk vechten tegen de terreurgroep Islamitische Staat. Turkije en de VS eisen echter dat de Koerden zich uit de omgeving van Jarablus terugtrekken ten oosten van de rivier de Eufraat.

Turkse vliegtuigen bestoken Syrische Koerden
Turkse vliegtuigen bestoken Syrische Koerden (Foto: ANP)

Politie Bangladesh doodt brein aanslag Dhaka

Een antiterrorisme-eenheid van de Bengalese politie heeft zaterdag drie islamistische extremisten gedood, onder wie het vermoedelijke brein achter de aanval op een veel door buitenlanders bezocht eetcafé, vorige maand in Dhaka. De politie meldde eerder abusievelijk dat er vier extremisten waren omgekomen.

De politie deed na een tip een inval in een buitenwijk van de Bengalese hoofdstad waar de drie een huis hadden gehuurd. Ze werden gedood in een vuurgevecht dat uitbrak toen ze zich verzetten. Onder hen was Tamir Ahmad Chowdhury, een dertigjarige genaturaliseerde Canadees, die werd gezien als het brein achter de terroristische aanval op het eetcafé op 1 juli.

Bij die aanval werden 22 mensen gedood, onder wie negen Italianen, zeven Japanners, een Amerikaanse en een Indiase. De omvang van de aanval en het feit dat buitenlanders in het vizier waren genomen, schaadden het investeringsklimaat in Bangladesh dat de export van kleding als belangrijkste inkomstenbron heeft.

Terreurgroep Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid voor de aanval op. Volgens analisten werd Chowdhury in april door IS als commandant in Bangladesh aangesteld. De regering stelt dat de aanval het werk was van binnenlandse extremisten, de Jamaat-ul-Mujahideen Bangladesh.

Politie Bangladesh doodt brein aanslag Dhaka
Politie Bangladesh doodt brein aanslag Dhaka (Foto: ANP)

'Verstappen zorgt voor files richting Spa'

Formule 1-coureur Max Verstappen lijkt zaterdag te zorgen voor lange files op de wegen naar het circuit van Spa-Francorchamps. Dat zeggen de verkeersdiensten van ANWB en VID. De deelname van de Nederlandse coureur aan de Grand Prix van België trekt tienduizenden fans uit Nederland die hun kans schoon zien om hun favoriet live in actie te zien. De extra reistijd kan oplopen tot enkele uren.

De files staan volgens de verkeersdiensten al bij de Nederlandse grens. Op de A2 tussen Maastricht en Luik is het erg druk. In verband met wegwerkzaamheden is er op de E25 tussen Eijsden en Luik in beide richtingen maar een rijbaan open. Ook op alle andere doorgaande wegen richting Spa staat het verkeer vast.

Op zaterdag is er een trainingssessie en kwalificatie op het circuit in de Belgische Ardennen. Zondag is de echte formule 1-wedstrijd. De ANWB adviseert om ruim op tijd van huis te vertrekken.

'Verstappen zorgt voor files richting Spa'
'Verstappen zorgt voor files richting Spa' (Foto: ANP)

Andrť Hazes jr. baalt van druk schema

André Hazes jr. baalt er stevig van dat hij de komende maanden zoveel werk heeft en praktisch vanuit zijn auto moet leven. Zijn vriendin Monique bevalt in oktober van hun zoon, maar Hazes junior zal de eerste maanden als jonge vader maar weinig meekrijgen van zijn spruit. In De Telegraaf biecht hij zaterdag op dat hij daar nu al spijt van heeft.

"Ik was zo euforisch dat ik qua werk zo'n beetje alles heb aangenomen dat op me afkwam. Inmiddels is het zo uit de hand gelopen dat ik vanaf begin oktober alleen maar onderweg ben voor optredens", vertelt de aanstaande vader. "Ik had er veel beter over moeten nadenken. Ik besefte op dat moment nog niet helemaal wat er op me af zou komen. In 2017 ga ik het echt helemaal anders doen, maar daar krijg ik straks die mooie eerste maanden niet mee terug."

In zijn woning in Vinkeveen keert de zanger en presentator niet meer terug. Samen met zijn geliefde en hun kindje blijft hij voorlopig op een woonwagenkamp in Rotterdam wonen.

André Hazes jr. baalt van druk schema
André Hazes jr. baalt van druk schema (Foto: BuzzE)

Brand verwoest Praagse filmstad

Een brand heeft voor miljoenen euro's schade aangericht in de Barrandov-filmstudio's bij Praag. Een deel van de legendarische filmstad werd verwoest, waaronder een nagebouwde middeleeuwse burcht en een filmset die het middeleeuwse Parijs moest voorstellen, meldden Tsjechische media op gezag van brandweer en politie.

Drie brandweerlieden raakten bij het blussen gewond. De brand brak vrijdagavond uit en was pas zaterdagochtend gedoofd. Helikopters werden ingezet om water uit de Moldau over het brandende areaal van zo'n 10.000 vierkante meter uit te storten.

Het is nog onduidelijk hoe de brand kon ontstaan.

De filmstad in het Praagse stadsdeel Barrandov is een van de grootste en oudste filmstudio's ter wereld. Sinds de jaren dertig werden er meer dan tweeduizend films opgenomen.

Brand verwoest Praagse filmstad
Brand verwoest Praagse filmstad (Foto: ANP)

Vissers voeren actie tegen aanlandplicht

Vissers voeren zaterdag actie in Rotterdam tegen het visserijbeleid van de Europese Unie. Die wil dat te kleine vissen in bepaalde gebieden meegenomen worden door de vissers. Normaal wordt deze bijvangst in zee teruggegooid.

Voorzitter Job Schot van vissersorganisatie Eendracht Maakt Kracht: "De visjes gaan dood en zo gaat er een generatie verloren. Bovendien hebben we geen ruimte aan boord voor bijvangst." Hij stelt dat de zogenoemde aanlandplicht de Nederlandse vissers tussen 8 en 10 miljoen euro per jaar kost.

Rond 9.00 uur zaterdagochtend zijn 48 schepen de Nieuwe Waterweg op gevaren. Later delen de vissers bij de HAL-kade in Rotterdam vis uit en geven ze uitleg aan het publiek.

In oktober wordt nog een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden en daarna ook nog een in Brussel.

Vissers voeren actie tegen aanlandplicht
Vissers voeren actie tegen aanlandplicht (Foto: ANP)

Rus schuldig aan megahack

Een Russische hacker is in Amerika schuldig bevonden aan een grote digitale roof. Roman Valerevitsj Seleznev alias Track2 had ingebroken in de kassa's en pinautomaten van Amerikaanse bedrijven. Hij liet er malware achter en kreeg zo tussen 2009 en 2013 ongeveer twee miljoen creditcardgegevens in handen.

Seleznev zorgde ervoor dat de gestolen creditcardgegevens naar servers in Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten werden gestuurd. Hij bundelde de informatie en verkocht die door aan criminelen. De totale schade van zijn werk bedroeg 169 miljoen dollar, omgerekend 151 miljoen euro.

Seleznev werd in 2014 opgepakt in de Malediven en daarna uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij hoort op 2 december zijn straf.

Rus schuldig aan megahack
Rus schuldig aan megahack (Foto: BuzzT)

Uitzwaaien en verwelkomen op tv

De tv-avond stond vrijdag in het teken van vertrouwde presentatoren uitzwaaien en nieuwe programma's verwelkomen. De vrijdagavondshows waarmee RTL4 en SBS 6 dit seizoen de strijd om de kijkcijfers aangaan, beleefden hun première en Rik van de Westelaken, Albert Verlinde en Linda de Mol namen afscheid.

Na de eerste uitzendingen van Holland - België op RTL 4 en The Next Boy/Girl Band bij SBS 6 gaat RTL aan de leiding in het kijkcijferklassement. De nieuwe spelshow onder leiding van Wendy van Dijk trok vrijdagavond 855.000 kijkers. Op de nieuwe talentenjacht van SBS stemden 434.000 mensen af.

Journaallezer Rik van de Westelaken trok de meeste kijkers. Zijn laatste achtuurjournaal werd door ruim 1,5 miljoen mensen bekeken. Van de Westelaken stapt over van de NOS naar Net 5. Albert Verlinde schoof vrijdagavond voor het laatst aan als entertainmentdeskundige bij RTL Boulevard. Daar stemden 743.000 kijkers op af. Linda de Mol was op RTL 4 te zien met de laatste aflevering van de reeks Linda's Zomerweek. Haar afscheid trok ruim een miljoen kijkers.

Uitzwaaien en verwelkomen op tv
Uitzwaaien en verwelkomen op tv (Foto: BuzzE)

Franse premier blijft voor verbod boerkini

Frankrijk heeft behoefte aan een moderne en seculiere islam. Het idee van een boerkini botst met dat idee. Dat schrijft de Franse premier Manuel Valls op zijn Facebookpagina.

De Franse Raad van State zette vrijdag voorlopig een streep door het boerkiniverbod in het plaatsje Villeneuve-Loubet. Volgens de rechters druist het verbod op de religieuze badkledij in tegen de burgerlijke vrijheden. Het gaat om een voorlopig besluit, dat de Raad van State in staat stelt de tijd te nemen om tot een grondiger oordeel te komen. Ook geldt het verbod alleen voor deze gemeente, waar een bezwaar was ingediend door de Franse Liga voor de Mensenrechten.

Volgens de Franse premier heeft de boerkini echter niets van doen met religie, maar is het een symbool van onderdrukking. "Het verbod op de boerkini ondermijnt de persoonlijke vrijheid niet. Er is geen vrijheid die vrouwen onderdrukt," aldus de Franse premier. Er moet een onderscheid worden gemaakt "tussen de politieke islam en de religieuze islam."

Debat
Het voorlopige besluit van de Raad van State maakt geen einde aan het debat over de bedekkende badkleding, claimt Valls. Hij verwijst naar eerdere discussies over hoofddoekjes, religieuze tekens en de boerka.

Ook Christian Estrosi, loco-burgemeester van Nice en voorzitter van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur reageerde op social media. Hij dringt op Twitter aan op een wet die de boerkini verbiedt.

Burgemeesters van verschillende Franse gemeenten lieten al weten vast te houden aan het boerkiniverbod. Zo zal de politie in Nice boetes blijven uitdelen aan moslima's die geen gehoor geven aan het verbod, zo zegt de burgemeester van de badplaats. Ook in Fréjus worden moslimvrouwen die geen regulier badpak dragen nog steeds beboet.

Franse premier blijft voor verbod boerkini
Franse premier blijft voor verbod boerkini (Foto: ANP)

Verdachte zaak dode agent Bonaire vrijgelaten

De man die afgelopen week werd aangehouden omdat hij iets te maken zou hebben met de dood van een Nederlandse politieagent op Bonaire, is inmiddels weer op vrije voeten. Wel blijft hij verdachte. Volgens het Openbaar Ministerie en het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) is er onvoldoende reden om de man in voorarrest te houden. De man was de gebruiker van een wit busje dat in verband gebracht wordt met de zaak. Het busje is in beslag genomen en wordt nader onderzocht.

Inmiddels zijn op Bonaire vijftien Nederlandse rechercheurs aangekomen. Ook medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut en politiemensen van de eilanden Aruba en Curaçao werken aan de zaak.

De 45-jarige politieagent, die sinds 2013 bij het KPCN werkt, werd op 18 augustus doodgeschoten tijdens een schietpartij op Bonaire. Inmiddels is duidelijk geworden dat de dodelijke kogels niet uit een politiewapen kwamen.

De politieman was met een collega naar een woning aan de westkant van het eiland gestuurd, waar een overval werd gepleegd. Toen de agenten arriveerden, kwam het tot een achtervolging en vervolgens tot een schietpartij. Het slachtoffer werd gewond naar het ziekenhuis gebracht, maar kon niet meer worden gered.

Verdachte zaak dode agent Bonaire vrijgelaten
Verdachte zaak dode agent Bonaire vrijgelaten (Foto: ANP)

Ajax-icoon Ton Pronk (75) overleden

Voormalig Ajax-speler Ton Pronk is vrijdag in zijn woonplaats Purmerend overleden. Hij is 75 jaar geworden. Hij overleed aan de gevolgen van de spierziekte ALS. 

Pronk was meer dan zestig jaar lid van Ajax, de club waarvoor hij tussen 1960 en 1970 liefst 337 wedstrijden speelde. Met de Amsterdammers won hij vijf landstitels en driemaal de KNVB Beker. Pronk kwam bovendien tot negentien optredens in het Nederlands elftal.

De laatste jaren van zijn carrière als speler bracht Pronk door bij FC Utrecht. Vervolgens keerde de geboren Amsterdammer in 1976 weer terug bij Ajax. Tussen 1976 en 1985 was Pronk als scout in dienst bij Ajax. Vervolgens maakte hij een uitstapje om hoofdtrainer te zijn bij IJsselmeervogels, waarna hij terugkeerde bij de Amsterdammers als trainer van Ajax 2. Op verzoek van toenmalig hoofdtrainer Louis van Gaal werd hij in 1991 hoofdscout bij de Amsterdammers.

In die functie, die hij tot 2007 bekleedde, was Pronk in de jaren negentig onder andere betrokken bij de komst van Nwankwo Kanu, Finidi George en Jari Litmanen. Ook bij het aantrekken van Cristian Chivu en Zlatan Ibrahimovic speelde hij een rol.

Brommerbezit tieners sinds 2007 gehalveerd

Het brom- en snorfietsbezit onder jongeren is sinds 2007 gehalveerd. Onder ouderen is het juist bijna verdubbeld. Dat meldt BOVAG op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Negen jaar geleden hadden 16- tot 20-jarigen iets minder dan 89.000 brom- en snorfietsen. Begin dit jaar waren dat er ruim 41.000, een daling van 54 procent. Het aantal brom- en snorfietsen in handen van 50-plussers nam juist flink toe, van 268.952 in 2007 tot 483.186 begin dit jaar.

Het totale aantal brommers en snorfietsen in Nederland steeg sinds 2007 met twee derde, tot ruim 1,1 miljoen. Bijna de helft daarvan, 43 procent, wordt bereden door 50-plussers.

Volgens BOVAG zijn er meerdere verklaringen voor de trends. Ten eerste moet iemand die een bromfietsrijbewijs wil sinds 2010 een apart praktijkexamen halen, tenzij rijbewijs B al is behaald. Daarnaast blijken de nieuwe generaties elektrische fietsen populair onder jongeren, waar ze voorheen voor een brommer of scooter kozen. Ouderen kiezen juist steeds vaker voor de in veel modellen verkrijgbare scooter.

Brommerbezit tieners sinds 2007 gehalveerd
Brommerbezit tieners sinds 2007 gehalveerd (Foto: ANP)

Freek Vonk was als kind al gek op de natuur

De passie voor de natuur zat er al vroeg in bij Freek Vonk. Dat zegt zijn moeder Saskia in het AD. "We gingen vaak naar de kinderboerderij in Dordrecht. Daar is een poel naar hem vernoemd. En we namen voor hem een abonnement op Blijdorp. Op zijn veertiende verzamelde hij gekko's en kon hij over niets anders praten dan een nieuwe broedmachine. Nu voelen mensen die gedrevenheid", verklaart Saskia zijn enthousiasme.

Freek komt in zijn programma's vaak in contact met levensgevaarlijke dieren en daar griezelt zijn moeder soms wel van. "Vroeger verbood ik gifslangen, nu leidt hij zijn eigen leven. Ik heb hem wel gevraagd zo min mogelijk te duiken met haaien."

Freeks populariteit legt hem geen windeieren. In zijn webshop verkoopt de bioloog allerlei Freek-producten, zoals T-shirts, schoolartikelen en shampoo. Zijn moeder begrijpt dat. "Natuurlijk denkt Freek aan zijn portemonnee. Dat hoort erbij als zelfstandige. Maar hij maakt zijn keuzes weloverwogen. Hij doet niet alles voor geld en dat vind ik fijn. De persoon die je op tv ziet, is Freek in het echt ook".

Zaterdagavond begint op NPO1 zijn eigen tv-show, De Super Freek Show. In de familiequiz wordt onder leiding van Freek en de Vlaamse presentatrice Evi Hanssen de wildedierenkennis getest van een dierenminnende familie of vriendengroep die het opneemt tegen een team van bekende Nederlanders.

Freek Vonk was als kind al gek op de natuur
Freek Vonk was als kind al gek op de natuur (Foto: BuzzE)

Bayern MŁnchen trapt af met knallende zege

Bayern München is het nieuwe seizoen in de Bundesliga uitstekend begonnen. Voor eigen publiek gaf de Duitse kampioen Werder Bremen geen schijn van kans.

Fans van de Rekordmeister konden al snel genieten, want binnen een kwartier had Bayern al een comfortabele voorsprong te pakken. Xabi Alonso opende het doelpuntenfeestje na acht minuten met een fraaie halve volley. De Spanjaard knalde een afvallende bal fraai met een boog in het doel.

Amper vijf minuten later, nadat Thomas Müller een goede kans op 2-0 had laten liggen, was het opnieuw raak. Op aangeven van Franck Ribéry vond Robert Lewandowski genoeg ruimte om naar binnen te komen en in de verre hoek raak te schieten. Mede door een bal op de paal (Müller) en lat (Lewandowski) bleef het wonder boven wonder bij twee goals in de eerste helft.

Bayern München maakte de missers in het tweede bedrijf echter ruimschoots goed. Binnen een minuut maakte Lewandowski bij de tweede paal zijn tweede treffer. Philipp Lahm vergrootte via de binnenkant van de paal het leed voor Werder Bremen na 66 minuten.

Even later mocht ook Ribéry een goaltje meepikken en net als bij de eerste twee goals na rust was Müller de aangever. Ribéry was ook betrokken bij het laatste doelpunt. De Fransman werd neergehaald door invaller Maximilian Eggestein, die amper twee minuten in het veld stond. Lewandowski benutte de strafschop: 6-0.

'Koopkracht studenten neemt in 2017 enorm af'

De afschaffing van de basisbeurs en het collegegeld dat steeds hoger wordt hebben ervoor gezorgd dat de koopkracht van studenten volgend jaar onevenredig hard daalt. Daarvoor waarschuwt het ISO, het Interstedelijk Studenten Overleg, zaterdag op basis van eigen onderzoek.

De organisatie wil dat de ministers Jet Bussemaker (Onderwijs) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maatregelen nemen. Een oplossing kan volgens het ISO zijn dat het collegegeld bij inschrijving bevroren wordt, opdat de student jarenlang weet waar hij of zij aan toe is.

Bij het vaststellen van de koopkrachtverandering van studenten is onder meer rekening gehouden met gemiddelde inkomsten en uitgaven van studenten, de consumentenprijsindex en kamerhuur.

Drempel
"De cijfers liegen er niet om", aldus ISO-voorzitter Jan Sinnige, die vreest voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. "De drempel om te studeren wordt steeds hoger. Het is vooral problematisch voor studenten van wie de ouders niet kunnen bijspringen."

Universitaire studenten gaan er volgens het onderzoek het meest op achteruit. Ze zouden bij uitvoeringsorganisatie DUO kunnen aankloppen voor een verhoogde lening of een extra hoge aanvullende beurs of hun ouders kunnen vragen om een extra financiële bijdrage, denkt ISO.

'Koopkracht studenten neemt in 2017 enorm af'
'Koopkracht studenten neemt in 2017 enorm af' (Foto: ANP)

Toenadering maar nog geen akkoord over SyriŽ

De Verenigde Staten en Rusland zijn er vrijdag niet in geslaagd een belangrijke overeenkomst te sluiten over een wapenstilstand in Syrië en uitgebreidere militaire samenwerking tegen terreurgroep Islamitische Staat. Er zouden eerst nog enkele details moeten worden uitgewerkt voordat beide landen een akkoord kunnen sluiten.

"We willen geen overeenkomst omwille van een overeenkomst", zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Genève. "We willen iets voor elkaar krijgen dat effectief is en werkt voor het Syrische volk, dat de regio stabieler en veiliger maakt en ons hier om de tafel in Genève brengt om tot een politieke oplossing te komen."

Kerry en zijn Russische collega Sergei Lavrov zeiden vrijdag dat hun onderhandelingsteams zich de komende dagen gaan richten om enkele details uit te werken en zo alsnog een akkoord mogelijk te maken. Dat moet de wapenstilstand van februari weer tot leven wekken en een oplossing brengen voor de ernstige humanitaire situatie in het door een burgeroorlog verscheurde Syrië.

Complicerende factor bij de onderhandelingen is het offensief dat door de VS gesteunde rebellengroeperingen in het zuiden van de Syrische stad Aleppo zijn begonnen. Een deel van die opstandelingen gaan om met strijders van het extremistische Jabhat Fatah al-Sham, voorheen het Nusra-Front, dat ook strijdt tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

De gesprekken tussen de teams van Lavrov en Kerry moeten nu leiden tot een duidelijk onderscheid tussen opstandelingen en jihadisten en ook welke groeperingen deel kunnen nemen aan een wapenstilstand.

Toenadering maar nog geen akkoord over Syrië
Toenadering maar nog geen akkoord over Syrië (Foto: ANP)

Rechter: vrouwen mogen moskee Mumbai in

Vrouwen zijn welkom in de voor moslims belangrijke moskee Haji Ali Dargah in de Indiase metropool Mumbai. Het hooggerechtshof heeft dat besloten in een zaak die internationaal veel aandacht trok.

In de graftombe in de moskee ligt een heilige begraven. De stichting die het graf beheert besloot in 2012 vrouwen te weren. Hun aanwezigheid bij de heilige zou "een zonde zijn". Over de hele wereld ontstonden protesten op social media onder de hashtags #RighttoPray en #LetWomenPray.

De stichting heeft beroep aangetekend.

Rechter: vrouwen mogen moskee Mumbai in
Rechter: vrouwen mogen moskee Mumbai in (Foto: ANP)

Uitvaart Toots Thielemans in Terhulpen

Jazzlegende Toots Thielemans krijgt zaterdag zijn laatste rustplaats op de begraafplaats in Terhulpen, zijn woonplaats ten zuidoosten van Brussel.

Voorafgaand aan de teraardebestelling wordt om 11.00 uur een herdenkingsdienst gehouden in de Sint-Niklaaskerk in Terhulpen. Die biedt plaats aan circa zeshonderd genodigden. Onder anderen premier Charles Michel en prins Laurent wonen de dienst bij.

Voor belangstellenden worden buiten grote schermen geplaatst, zodat iedereen die dat wil de uitvaartplechtigheid kan volgen.

De wereldberoemde mondharmonicaspeler overleed maandag in een Belgisch ziekenhuis op 94-jarige leeftijd. Hij was twee jaar geleden met publieke optredens gestopt.

Dodelijk ongeluk op set Blade Runner 2

Een 28-jarige Hongaarse bouwvakker is omgekomen op een filmset in Budapest waar het vervolg op Blade Runner wordt opgenomen. Dit meldt The Hollywood Reporter op basis van een persverklaring van studio Origo. "De medewerker bevond zich onder een platform, waarop de set was gebouwd, toen het plotseling instortte. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend", staat in de verklaring.

Op de Hongaarse website Index vertelt een woordvoerder van de filmstudio dat de arbeider de set aan het afbreken was, omdat de opnames daar klaar waren. Op het moment van het ongeluk werd er ook gefilmd in de Hongaarse plaats Etyek.

De cast van het vervolg van Blade Runner bestaat uit Harrison Ford, Ryan Gosling, Robin Wright, Ana de Armas en Dave Bautista. Ook de Nederlandse Sylvia Hoeks speelt een rol in de sequel, onlangs werd de Amerikaanse acteur Jared Leto is toegevoegd aan de cast.

Dodelijk ongeluk op set Blade Runner 2
Dodelijk ongeluk op set Blade Runner 2 (Foto: BuzzE)

Laatste NOS Journaal Rik van de Westelaken

Presentator Rik van de Westelaken (45) heeft vrijdag zijn laatste NOS Journaal gepresenteerd. Hij maakt de overstap naar Net 5. Bij de zender van SBS heeft hij een meerjarig contract getekend.

Aan het eind van het achtuurjournaal waren oude fragmenten met Van de Westelaken te zien als presentator en verslaggever. Hij bedankte met gebroken stem de de NOS voor het vertrouwen en de steun die hij kreeg.

Vorig jaar won hij het tv-programma Wie is de mol? "Door mijn uitstapjes naar andersoortige programma's heb ik mogen ervaren hoe inspirerend het kan zijn om langer aan een project te werken, en hoe louterend het is om los te komen van de waan van de dag", zei hij eerder.

Rutte: sorry voor breken verkiezingsbeloftes

Premier Mark Rutte biedt zijn excuses aan voor de verkiezingsbeloftes die hij deze kabinetsperiode niet heeft kunnen waarmaken. "Duizend euro voor werkend Nederland, niet morrelen aan de hypotheekrenteaftrek en geen geld meer naar de Grieken. Laat ik daar volstrekt helder over zijn: ik zeg daar sorry voor", zegt de bewindsman zaterdag in een interview met De Telegraaf.

De premier baalt vooral van het feit dat hij zich niet heeft gehouden aan zijn belofte van duizend euro voor elke werkende Nederlander. "Ik stond simpelweg voor de keuze: ga ik die belofte ongeacht de politieke en economische realiteit toch gestand doen? Dan zou ik voor Nederland risico's hebben gelopen."

Rutte zegt de les te hebben getrokken dat een politicus beloftes kan doen over de doelen die hij wil halen, maar beter niet over de manier waarop die bereikt kunnen worden.

In het interview toont de VVD-leider zich verder tevreden over de samenwerking met coalitiegenoot PvdA, al noemt hij de sociaal-democraten ook "niet de logische coalitiepartner".

Over Geert Wilders is Rutte uiterst kritisch. Zolang de PVV-leider zijn uitspraken over minder Marokkanen in Nederland niet terugneemt "is het überhaupt onmogelijk om ooit in een kabinet samen te werken, maar ook al zou hij die uitspraak terugnemen, dan nog verzet elke vezel in mijn lijf zich tegen samenwerking", aldus de premier.

Rutte, die vrijdag door het partijbestuur officieel werd voorgedragen als lijsttrekker van de VVD, hoopt na de verkiezingen in maart in het Torentje te mogen blijven.

Rutte: sorry voor breken verkiezingsbeloftes
Rutte: sorry voor breken verkiezingsbeloftes (Foto: ANP)

Insmeerteams en waterpistolen op Mysteryland

Onbeperkt water, extra luifels voor schaduw, ventilatoren in de tenten, een jacuzzi met koud water en insmeerteams. Ook mag iedereen een klein waterpistooltje meenemen. Mysteryland is klaar voor een warme editie. Het dancefestival op het Floriadeterrein in Haarlemmermeer duurt net als vorig jaar twee dagen, zaterdag en zondag.

Wie een plekje op de camping had bemachtigd, kon vrijdag al zijn tentje opzetten en in de stemming komen op de pre-party met dj's als Dave Clarke en Don Diablo. Op zaterdag begint het officiële programma rond de klok van 11.00 uur met optredens van onder anderen GLXYCHLD en Valentijn de Hingh. Verder staan op de vele podia dj's als Curbi, Wildstylez, KSHMR, Sander van Doorn en als grote afsluiter Afrojack.

Op zondag is het de beurt aan De Jeugd Van Tegenwoordig, Egbert-Jan Weeber, Charlie Lownoise & Mental Theo, Joost van Bellen, Dave Clarke en als slotact Diplo.

Mysteryland was in 1993 voor het eerst en is daarmee het langst lopende dancefestival ter wereld. Voor wie er niet bij kan zijn, is het evenement dit keer in virtual reality te volgen.

Insmeerteams en waterpistolen op Mysteryland
Insmeerteams en waterpistolen op Mysteryland (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: afkoeling

Na een paar snikhete dagen is het tijd voor wat afkoeling. In het midden en het noorden van het land zijn er in de ochtend wat wolkenvelden te vinden en is er mogelijk kans op een lichte bui. In de middag schijnt op veel plaatsen de zon, maar neemt de kans op een flinke onweersbui toe. Deze buien kunnen gepaard gaan met hagel, zware windstoten en veel neerslag in korte tijd. De temperaturen lopen uiteen van 23 graden op de Wadden tot 32 in het zuidoosten van het land. De noord- tot noordoostenwind is zwak tot matig van kracht. 

Zon op 06:44
Zon onder 20:37
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

 

Blind_Guardian was in Kijkduin het afgelopen weekend en maakte daar deze foto's. Ik vraag me af of hij op pokémon jacht was, gezien de drukte

Blind_Guardian was aan het strand in Kijkduin afgelopen weekend. (Foto: Blind_Guardian)
Blind_Guardian was aan het strand in Kijkduin afgelopen weekend. (Foto: Blind_Guardian)

Blind_Guardian was aan het strand in Kijkduin afgelopen weekend. (Foto: Blind_Guardian)
Blind_Guardian was aan het strand in Kijkduin afgelopen weekend. (Foto: Blind_Guardian)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1883 Uitbarsting van de Krakatau, met een vloedgolf tot gevolg.
1896 Engels-Zanzibarese Oorlog, kortste oorlog uit de geschiedenis, Zanzibar capituleerde na 38 minuten.
1962 Lancering van Mariner 2, het eerste ruimtetuig dat langs Venus zal vliegen.
1973 De eerste geslaagde Belgische harttransplantatie, onder leiding van professor Primo, vindt plaats in het Brusselse Brugmannziekenhuis.
2005 Wereldrecord polonaisedansen gevestigd te Halen.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Laatste reviews en specials
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
©FOK.nl e.a.