Star Wars Battlefront: Death Star en VR

Op Gamescom was er nog ruimte voor Star Wars Battlefront. Sterker nog, Electronic Arts had twee dingen te laten zien en spelen. Allereerst is er de Death Star-uitbreiding, maar de langste rij stond voor de VR-demo, toen de organisatie van EA nog geen systeem ervoor bedacht had.

De DLC met de wel enorme epische naam Death Star Expansion Pack brengt een nieuwe game-modus met zich mee. Deze heet Battle Station en hierin komen voor het eerst meerdere verschillende fases voor. Eerdere modi hadden wel fasen, maar daarin verschoven de capture-punten bijvoorbeeld. In Battle Station zijn er drie verschillende situaties waarin de Rebels de Empire aanvallen. We mochten op Gamescom alleen fase 1 uitproberen.

Star Wars Battlefront: Death Star (Foto: Electronic Arts)

In fase 1 wordt het vliegen geblazen. Je mag kiezen of je in een X-wing of A-wing vliegt of als je aan de kant van de Empire bent: TIE fighter of TIE interceptor. De rebellen moeten genoeg TIE's mollen zodat er Y-wing langs kunnen komen om de verdediging van de Star Destroyer aan te vallen. Is dat gebeurd, dan kunnen de rebellen de zwakke plekken aanvallen. De Empire moet dit natuurlijk voorkomen. Ze krijgen hulp van computergestuurde schepen om de Star Destroyer te verdedigen. Tot nu toe is er nog niets raars aan de hand met deze missie. Ruimtegevechten In Star Wars Battlefront zijn cool en ook in deze fase is dat het geval. Dit keer word je nog meer beschoten dan ooit omdat de Star Destroyer zelf ook verdediging heeft, dus het is enorm opletten geblazen wie er op je lockt, maar ook waar jij zelf heenvliegt. Naar werkende verdediging vliegen is natuurlijk zelfmoord.

In fase 2 mogen we het als voetvolk in het ruimtestation uitvechten. Als rebel moet je een droid uit de Death Star halen, logischerwijs is de Empire het daar niet mee eens. Maar het tofste hier is dat er twee nieuwe helden tevoorschijn kunnen komen: Bossk en Chewbacca. Eindelijk is onze harige vriend als held beschikbaar. In de derde fase gaat het gevecht weer de ruimte in en moeten de rebellen de Death Star slopen. Luke Skywalker in zijn Red-5 X-wing is er als held voor de rebellen, terwijl Darth Vader tegengas geeft in zijn Tie Advanced. Natuurlijk zijn er nog nieuwe Star Cards voor perks en vaardigheden en zijn er nieuwe blasters te verdienen. De Death Star-DLC moet in september beschikbaar komen.

Na het spelen van fase 1 uit de Death Star-DLC mocht ik als eerste genieten van mijn fastpass voor de VR-demo. PlayStation VR op mijn hoofd, koptelefoon op en de controller werd me aangereikt. Ik heb al heel wat VR-demo's gehad, maar nog niet met Star Wars. En sapperdefap, wat is dit mooi. De demo begint met een AT-AT die langs je wandelt. Nou ja, dat ding is torenhoog natuurlijk. Daarna kom je in een witte omgeving, waarin een X-wing op je wacht, terwijl R2D2 rondrijdt om de laatste puntjes op de i te zetten. Je kunt door teleportpunten het iconische ruimteschip bekijken, voordat je instapt. En dan begint de demo pas echt. Je begeleidt met een vloot X-wings een vrachtschip, maar je wordt aangevallen. Voor een Star Wars-fan een natte droom met de beelden, de geluiden en de intense dogfights in VR. Als je dat overleeft dan komt de teaser letterlijk overvliegen: een Star Destroyer. Einde van de tofste VR-demo tot nu toe. Star Wars Battlefront: X-Wing VR Mission komt gratis beschikbaar voor gamers die Star Wars Battlefront en een PlayStation VR hebben en kunnen wachten tot de feestdagen dit jaar. Dit is toch wel een van de games die met stip op nummer een op mijn lijstje van must-have VR-games is gekomen.