Metal Gear Survive

De PR-man van Konami belde me een week voor Gamescom op. Of we naar de beurs gingen. Ah, shit, vergeten te melden bij ze, er is natuurlijk PES 2017, maar die komt over drie weken uit. Misschien dat ze nog wat leuks te melden hebben wat we nog niet wisten. Oh, een tweede afspraak? Wat dan? Yu-gi-Oh of zo? Je mag er niets over zeggen?

En zo prijkt er een afspraak met Konami voor een 'onaangekondigde game' in mijn agenda. Tot op de beurs zelf wist ik niet wat me te wachten stond, maar toen kwam opeens een nieuwe Metal Gear uit de lucht vallen. Of beter gezegd, er werden mensen de lucht ingezogen in de trailer van Metal Gear Survive die ik bekeek. Zombie-survival, waar kennen we het van? Ik kwam netjes op tijd op mijn afspraak, werd in een hele kleine kamer gestopt met een nietszeggend bordje 'meeting room 4' en we werden te woord gestaan door Andrew. Andrew begon met te vertellen dat er een trailer uitgebracht was en dat we die eerst gingen bekijken. Logisch, mocht iemand deze nog niet gezien hebbben: altijd handig.

Andrew legt de trailer een beetje uit. Metal Gear Survive speelt zich af na Metal Gear Solid V: Ground Zeroes. Snake wordt opgehaald door een helikopter en de rest van de crew van de Mother Base heeft het nakijken. Dan verschijnen er wormgaten waar alles in gezogen wordt. Jij en andere crewleden komen in een woestijnachtige dimensie waar er nogal aparte wezens rondlopen die je simpelweg dood willen maken. Vast om je op te eten.

Metal Gear Survive is een actie-stealth game met tot maximaal vier spelers in co-op. De bedoeling is dat je samenwerkt om te overleven. En het is natuurlijk Metal Gear, dus ook zonder Kojima snappen ze bij Konami dat stealth een grote rol speelt. Door slim te spelen geraak je zonder al te veel kleerscheuren langs massa's zombies of kom je ongemerkt nieuwe gebieden in. Er zijn veel soorten wapens, bijvoorbeeld een speer, een boog, maar ook een cycle-boog, zoals in de trailer te zien is. Andrew verzekert ons dat er veel soorten vijanden zijn, dus diegene die we nu in de trailer hebben gezien is maar een van de vele ongure types.

Metal Gear Survive @ gamescom (Foto: Konami)

"Metal Gear Survive komt in 2017 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam". En daarmee rondt Andrew de presentatie af. Vragen gaat hij niet beantwoorden, maar welke vragen roept het bij ons op? Hij neemt alles mee naar de ontwikkelaars als feedback. Nou, je zegt maximaal vier spelers, hoe zit dat dan met moeilijkheidsgraad van het spel als je met minder mensen speelt? Of worden die lege plekken aangevuld met bots? Is singleplayer ook mogelijk? Kun je je wapens zelf maken met de resten die in de woestijn te vinden zijn? Kun je wapens modden? De rest van de aanwezige journalisten, welgeteld drie, hadden het al opgegeven en ruimden hun memorecorders al op. Ik keek Andrew aan met een blik van "waarom zo kort en waarom totaal geen extra informatie?"

Goed, mijn eerste indruk dan: het ziet eruit alsof Konami nog wat geld terug wil verdienen met de Fox Engine, die enorm lang in ontwikkeling is geweest en dus klauwen met geld heeft gekost. Omdat ze het verrekken om een nieuwe Castlevania, Zone of the Enders of Silent Hill op de Fox-engine te maken moet er maar snel gecashed worden op die andere grote naam: Metal Gear. En wat is er makkelijker dan helemaal van de complexe verhaallijn af te stappen, Snake, Big Boss en al die andere te vergeten en ons spelers in een alternatieve dimensie te zetten met een totaal onbekend personage en een nog onbekender team? Maar misschien zit ik er helemaal naast, want gameplay heb ik niet gezien. Misschien speelt het net zo lekker stealthy als de Metal Gear-games, maar op dit moment zie ik alleen een aankondiging van een cashcow-game.

Metal Gear Survive @ gamescom (Foto: Konami)

Dan maar even een drankje bestellen en mijn mail bekijken op het WiFi-netwerk van Konami. Ik lees het persbericht nog eens en weet na deze vijf minuten durende presentatie inclusief trailer nog net zo veel als ervoor. Ik wis deze presentatie van mijn memorecorder, want de trailer bekijk ik zelf thuis nog wel een keer. De award voor meest teleurstellende presentatie gaat naar Konami met Metal Gear Survive.